ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...

Πήγαινε κάτω

Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...  Empty Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Απρ 18, 2012 1:48 am

Η δυσλεξία είναι μια πολύ περίεργη κατάσταση. Και όχι πλήρης η χαρτογράφηση των φαινομένων της από την επιστήμη. Στο άρθρο αυτό θα αναφέρω περιπτώσεις που ο δάσκαλος της τάξης κατάφερε να εντοπίσει δυσλεξία σε μαθητές του χάρη στην επισήμανση κάποιων φαινομένων. (εννοείται πως θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών)

Περίπτωση πρώτη.

Μαθητής έκτης δημοτικού. Αριστούχος. Με επιδόσεις εντυπωσιακές ειδικά στην έκθεση και στα μαθηματικά. Μόνο προβληματάκι μαθησιακό η παράλειψη αραιά και πού κάποιων τόνων. Ο δάσκαλος υποψιάστηκε δυσλεξία όταν ο μαθητής αυτός παίρνοντας μέρος στις πρόβες για την παρέλαση παρουσίασε αδυναμία προσαρμογής στο σωστό βήμα. Σε συνεργασία με τους γονείς έγινε παραπομπή του παιδιού στο ΚΔΑΥ (την παλιά μορφή των σημερινών ΚΕΔΔΥ) και πράγματι διαπιστώθηκε δυσλεξία ελαφράς μορφής. Έγινε η κατάλληλη παρέμβαση και ο μαθητής συνέχισε τις σπουδές του με απόλυτη επιτυχία, τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Περίπτωση δεύτερη

Μαθητής έκτης δημοτικού διαβάζει κάποιο κείμενο στην τάξη. Ο δάσκαλος έχει ήδη προσέξει προβλήματα στο γραπτό λόγο όχι όμως τα κλασικά συμπτώματα της δυσλεξίας. (πχ αντιστροφή γραμμάτων σε συμπλέγματα συμφώνων, παραλείψεις, αντικαταστάσεις κλπ). Τα προβλήματα ήταν κυρίως έντονη ανορθογραφία, κάτι που πολλά παιδιά παρουσιάζουν και για πολλούς λόγους. Επιπλέον ο μαθητής είχε έφεση στα μαθηματικά και έντονο ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και υψηλή κοινωνική ευαισθησία. Εκείνη λοιπόν τη μέρα που ο μαθητής διαβάζει ένα κείμενο στην τάξη ο εκπαιδευτικός έκπληκτος προσέχει πως ο μαθητής αντικαθιστά τη λέξη "βουρκώνουν" με τη συνώνυμη λέξη "δακρύζουν"! Όσο περίεργο και αν φαίνεται αυτό, η αντικατάσταση κατά την ανάγνωση μιας λέξης με το συνώνυμό της, είναι όμως ένα φαινόμενο της δυσλεξίας. Πράγματι ο μαθητής όταν λίγο καιρό αργότερα και σε συνεργασία βεβαίως με τους γονείς του παραπέμφθηκε σε ΚΔΑΥ, διαπιστώθηκε ότι είναι δυσλεκτικός!

Περίπτωση τρίτη

Μαθητής έκτης δημοτικού παρουσίαζε μεγάλη ανορθογραφία και πολλά προβλήματα στη συντακτική δομή των γραπτών κειμένων του. Αντίθετα ο προφορικός του λόγος δεν είχε κανένα πρόβλημα και το παιδί είχε πολλά ενδιαφέροντα και γνώσεις σε διάφορους τομείς. Η εξήγηση για τα προβλήματα στο γραπτό λόγο εκ μέρους της οικογένειας ήταν η ψυχική φόρτιση του παιδιού εξαιτίας πρόσφατου διαζυγίου των γονιών αλλά και η αλλαγή σχολείου. Ο δάσκαλος της τάξης κατέστρωσε ένα ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των μαθησιακών προβλημάτων του μαθητή αλλά δεν υπήρξε η επιθυμητή βελτίωση. Ταυτόχρονα ο εκπαιδευτικός παρατήρησε προβλήματα του μαθητή σε οργανωτικά ζητήματα. Δεν μπορούσε να μαζέψει την τσάντα του, ξεχνούσε πράγματα στο σπίτι κλπ. Ταυτόχρονα και ο μικρότερος αδερφός που φοιτούσε στο ίδιο σχολείο παρουσίαζε κι αυτός παρόμοια προβλήματα.

Πάντως η μητέρα των παιδιών που είχε και την κηδεμονία ήταν μορφωμένη και με πραγματικό ενδιαφέρον για τα παιδιά της. Και τα αδερφάκια όμως ήταν πολύ αγαπημένα μεταξύ τους. Παρά το διαζύγιο των γονιών τα δύο παιδιά φαίνονταν πως ζούσαν σε ένα ασφαλές και ζεστό οικογενειακό περιβάλλον και αρκετά μορφωτικά ερεθίσματα. Επίσης τα παιδιά διατηρούσαν καλή σχέση και με τον πατέρα.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος μαθητής ήταν ένα πολύ κοινωνικό παιδί, πρόσχαρο και φιλότιμο που κατέβαλλε άοκνες προσπάθειες βελτίωσης πλην χωρίς αποτέλεσμα.

Ο δάσκαλος αναγκάστηκε κάποια στιγμή να ζητήσει από τη μητέρα να γίνει ένας προληπτικός έλεγχος για την αιτία των μαθησιακών προβλημάτων. Ευτυχώς. Γιατί διαπιστώθηκε δυσλεξία! Ήταν αυτή η αιτία των προβλημάτων και όχι η υποτιθέμενη από την οικογένεια συναισθηματική επιβάρυνση του μαθητή.

Το παιδί παρακολούθησε ειδικό πρόγραμμα σε ιδιωτικό κέντρο εκτός σχολείου και σύντομα άρχισε να βελτιώνεται.

Τρία χρόνια αργότερα η μητέρα επικοινώνησε με το δάσκαλο και τον ενημέρωσε ότι η δυσλεξία είχε πλέον ξεπεραστεί σε σημαντικό βαθμό και ο μαθητής είχε άριστες επιδόσεις στα φιλολογικά μαθήματα!

ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...  Empty Απ: Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Απρ 18, 2012 10:33 pm

Ας δούμε όμως τώρα και καμπανάκια που πρέπει να χτυπούν στον εκπαιδευτικό και στους γονείς όταν έχει διαπιστωθεί δυσλεξία.

Μαθητής πέμπτης δημοτικού. Με διαπιστωμένη δυσλεξία σοβαρής μορφής. Παρακολουθούσε και το τμήμα ένταξης του σχολείου και ειδικό πρόγραμμα σε ιδιωτικό κέντρο. Τα προβλήματα στο γραπτό λόγο ήταν πάρα πολλά και δυστυχώς η οικογένεια μόνο σ' αυτά επικέντρωνε το ενδιαφέρον της. Ίσως και γιατί ποτέ κανείς δεν εξήγησε στους ανθρώπους αυτούς ότι η δυσλεξία δεν αφορά μόνο το γραπτό κείμενο.

Μια μέρα λοιπόν που η τάξη είχε πάει επίσκεψη εκτός σχολείου ο δάσκαλος της τάξης έχοντας νου και γνώση για τις ιδιαιτερότητες ενός δυσλεκτικού παιδιού θέλησε κατά την επιστροφή που συνέπεσε μάλιστα με το χτύπημα του κουδουνιού λήξης των μαθημάτων να διαπιστώσει ότι όλα τα παιδιά θα φύγουν με ασφάλεια για το σπίτι τους. Και βεβαίως πρόσεξε ιδιαίτερα το μαθητή με τη βαριά δυσλεξία. Πλην όμως το παιδί δεν ήρθαν οι οικείοι να το παραλάβουν και έμεινε στην πόρτα του σχολείου κοιτώντας το βάθος του δρόμου ανήσυχο.

Ο δάσκαλος πλησίασε και ρώτησε αν γνωρίζει κάτι σχετικό το παιδί. Μήπως είχε κάποια ενημέρωση από τους δικούς του πως πρόκειται να αργήσουν. Δεν είχε. Ξαναρώτησε μήπως του είχαν πει να φύγει με τους γονείς κάποιου συμμαθητή ή αν το άφηναν να φεύγει μόνο του από το σχολείο. Και πάλι οι απαντήσεις ήταν αρνητικές.

Ο εκπαιδευτικός καθησύχασε το παιδί πως θα μείνει μαζί του να περιμένει και θα βρουν λύση... Πράγματι μόλις πέρασε ένα ολόκληρο τέταρτο και κανείς κηδεμόνας του μαθητή δε φάνηκε, ο εκπαιδευτικός πήρε το μαθητή μαζί του και ανέβηκαν στο γραφείο του Διευθυντή. Ενημέρωσε τον προϊστάμενο της σχολικής μονάδας για το περιστατικό και ζήτησε να πάρουν τηλέφωνο στο σπίτι του μαθητή.

Στο σπίτι δεν απάντησε κανείς ευτυχώς όμως ο εκπαιδευτικός είχε προνοήσει και είχε κι άλλους αριθμούς τηλεφώνων για το κάθε παιδί. Σε κάποιον απ' αυτούς εντόπισαν τον πατέρα που σε πλήρη αφασία δήλωσε ότι η μάνα είχε κάποια δουλίτσα και θα έρθει σε μισή ωρίτσα... Ο δάσκαλος του επεσήμανε πως αν η μητέρα έχει δουλίτσα τότε κάποιος άλλος από την οικογένεια πρέπει το συντομότερο δυνατόν να έρθει στο σχολείο να παραλάβει το παιδί.

Πράγματι σε πέντε λεπτά κατέφθασε με μηχανάκι ο πατέρας! Και αντί να ευχαριστήσει τον εκπαιδευτικό για το ενδιαφέρον του, που ειρήσθω εν παρόδω δεν ήταν καν εφημερεύων τη μέρα εκείνη και μόνο από αίσθημα καθήκοντος απέναντι στο μαθητή του και με τη γνώση των προβλημάτων ενός δυσλεκτικού παιδιού και στον προσανατολισμό στο χώρο, θέλησε να μην αφήσει απροστάτευτο το μαθητή του και να τον εκθέσει σε κινδύνους, άρχισε να τον βρίζει! Είπε το δάσκαλο ακόμη και γαϊδούρι! Έχοντας ίσως και την εσφαλμένη εντύπωση πως οι δάσκαλοι είναι υποχρεωμένοι να παίζουν ρόλο παιδοφύλακα όταν οι γονείς έχουν δουλίτσες και αργούν να έρθουν να παραλάβουν το παιδί τους...

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι σωστό. Ο δάσκαλος της τάξης δεν είχε καμιά υποχρέωση από τη στιγμή που δεν είχε εφημερία να καθυστερήσει στο σχολείο και να βοηθήσει το μαθητή που έμεινε μόνος του στην πόρτα. Αλλά και εφημερεύων να ήταν θα είχε κάθε δικαίωμα από τη στιγμή που ο γονιός άργησε να έρθει, να ειδοποιήσει την αστυνομία για το περιστατικό και για την έκθεση του ανηλίκου σε κίνδυνο εκ μέρους των αδιάφορων κηδεμόνων. Βεβαίως οι εκπαιδευτικοί δεν αξιοποιούν αυτή τη διάταξη του νόμου. Τουλάχιστον όχι συχνά. Και με γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου θυσιάζουν το δικό τους χρόνο για να προστατεύσουν τον ανήλικο. Εκτός βεβαίως ελαχίστων εξαιρέσεων που αγνοούν και το νόμο αλλά και την παιδαγωγική τους ευθύνη και σηκώνονται και φεύγουν αφήνοντας ολομόναχο το παιδάκι. Υπόψην ότι τέτοια συμπεριφορά είναι ποινικά κολάσιμη! Γιατί πολύ σωστά ο νομοθέτης λαμβάνει υπόψη πως ο γονιός μπορεί εξαιτίας σοβαρού προβλήματος να αργήσει. Πχ να εγκλωβιστεί στον ανελκυστήρα, να τρακάρει, να αντιμετωπίσει έκτακτο πρόβλημα υγείας. Ο ανήλικος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλειφθεί μόνος του. Κι αν ο εκπαιδευτικός δεν έχει άλλη λύση, τότε ναι. Θα πάρει την αστυνομία τηλέφωνο και θα ζητήσει τη συνδρομή των αστυνομικών. Το παιδί όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το παρατήσουμε μόνο του. Και όταν είναι παιδί με διαπιστωμένες δυσκολίες όπως η δυσλεξία. Είναι έγκλημα να το αφήσουμε μόνο του και να φύγουμε!

Προφανώς λοιπόν ο συγκεκριμένος γονιός αγνοούσε όλα αυτά. Και η ευθύνη δεν ήταν μόνο δική του. Κάποιος θα έπρεπε να ενημερώνει τους γονείς για τις υποχρεώσεις τους πριν δημιουργηθούν προβλήματα.

Ας δούμε όμως την εξέλιξη της ιστορίας. Οι μήνες πέρασαν και το παιδί ήταν πλέον στην έκτη. Ο δάσκαλος παρέμενε ο ίδιος. Μια μέρα το παιδάκι δεν εμφανίστηκε στην τάξη. Οι συμμαθητές ενημέρωσαν το δάσκαλο πως το προηγούμενο απόγευμα έπεσε θύμα τροχαίου και νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στην εντατική κάποιου νοσοκομείου!

Το περιστατικό συνέβη όταν αργά το απόγευμα οι γονείς άφησαν το παιδί να βγάλει βόλτα μόνο του το σκυλάκι της οικογένειας. Το παιδί προσπάθησε, παρέα και με ένα άλλο φίλο του, να διασχίσουν μία λεωφόρο. Πέρασαν τη μία λωρίδα κυκλοφορίας και βρίσκονταν στη διαχωριστική γραμμή όταν είδαν από το βάθος του δρόμου να έρχεται ένα αυτοκίνητο με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο φίλος κατάφερε την τελευταία στιγμή να γλιτώσει κινούμενος προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο μαθητής με τη δυσλεξία όχι. Το κορμάκι του εκτινάχτηκε πάνω στο παμπρίζ του αυτοκινήτου και μια ματωμένη μπάλα κύλησε στην άσφαλτο. Πόδια σπασμένα, δόντια και γνάθοι τσακισμένα. Αίματα παντού.

Ευτυχώς οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν τη ζωή του. Ενάμιση μήνα αργότερα επέστρεψε στο σχολείο με γύψο στα πόδια και εμφανή τα σημάδια και στο πρόσωπο. Η τάξη μετακόμισε στο ισόγειο για να διευκολύνεται η πρόσβαση του τραυματία και ο πατέρας του μαθητή ανέλαβε να τον κουβαλάει στην αγκαλιά.

Στην πρώτη συνάντηση με το δάσκαλο ο γονέας ζήτησε συγνώμη.

- Δάσκαλε, σου χρωστάω ένα μεγάλο συγνώμη. Και μια μεγάλη ανθοδέσμη. Δεν ήξερα!

Τι δεν ήξερε εκείνος ο πατέρας και χρειάστηκε να το μάθει με τόσο τραγικό τρόπο; Πως η δυσλεξία δεν αφορά μόνο το γραπτό λόγο. Η βαριά δυσλεξία επηρεάζει και τον προσανατολισμό στο χώρο. Ένας δυσλεκτικός δεν είναι σε θέση να βρει το σπίτι του. Χάνεται. Μπερδεύεται. Δεν ξέρει προς τα πού να πάει. Και πολύ περισσότερο ένα παιδί με δυσλεξία. Δεν το αφήνουμε ποτέ μόνο του χωρίς επιτήρηση ενηλίκου. Αν για όλα τα άλλα παιδιά είναι μια έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, για τα δυσλεκτικά παιδιά είναι εγκληματική πράξη!
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...  Empty Απ: Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Πεμ Απρ 19, 2012 2:33 pm

Ο δάσκαλος έχοντας υπόψη του πως η δυσλεξία συνήθως υπάρχει σε κάθε τάξη, έστω και σε μικρό ποσοστό, οφείλει παίρνοντας για πρώτη φορά ένα τμήμα και ανάλογα με την ηλικία των παιδιών να προβεί σε μια πρώτη ανίχνευση φαινομένων που σχετίζονται σύμφωνα με τη βιβλιογραφία με τη δυσλεξία.

Δύο τομείς θα πρέπει να ελέγξει ιδιαίτερα. Τα γραπτά κείμενα και την ανάγνωση.

Για τα γραπτά κείμενα καλό είναι να δημιουργήσει σχετικό φάκελο όπου θα φυλάσσει κείμενα των μαθητών που γράφτηκαν:

1. Με αντιγραφή από τον πίνακα.
2. Με αντιγραφή από το βιβλίο.
3. Με υπαγόρευση μέσα στην τάξη.
4. Με ελεύθερη γραφή μέσα στην τάξη και με βάση ένα έντονο βίωμα των παιδιών. (πχ μια διδακτική επίσκεψη)
5. Εκθεσούλες γραμμένες στο σπίτι (και με την υποσημείωση ότι πάντα στην περίπτωση αυτή ελλοχεύει η παρέμβαση άλλου προσώπου στο γράψιμο, όσες οδηγίες και αν έχουμε δώσει για το αντίθετο)

Από τις πρώτες επίσης μέρες της χρονιάς ο δάσκαλος θα καταγράψει ποιοι μαθητές γράφουν με το αριστερό και ποιοι με το δεξί.

Καλό είναι επίσης να ελέγξει με το ειδικό πινακάκι την οπτική οξύτητα των παιδιών αλλά και την ακουστική. Το ίδιο ισχύει και για οιοδήποτε κινητικό πρόβλημα. Ενίοτε τα μαθησιακά προβλήματα οφείλονται σε αισθητηριακές αδυναμίες και σε τίποτε άλλο...

Κατάσταση θα δημιουργήσει ο εκπαιδευτικός και για άλλα γνωρίσματα των μαθητών του παίρνοντας πληροφορίες από το μητρώο του σχολείου, τον ημερήσιο έλεγχο της προηγούμενης τάξης και τις τυχόν παρατηρήσεις που ο συνάδελφος έχει εκεί σημειώσει αλλά και από τους κηδεμόνες. Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα ακόλουθα:

1. Η μητρική γλώσσα του μαθητή. Αν είναι αλλοδαπός το όλο ζήτημα μπαίνει σε άλλη βάση. Προσοχή όμως. Ακόμη και αν οι γονείς είναι Έλληνες και πάλι η μητρική γλώσσα μπορεί να μην είναι ελληνική! Πχ γονείς που μεγάλωσαν σε άλλη χώρα ή παιδιά που μεγάλωσαν με άλλα πρόσωπα αλλοδαπής προέλευσης (πχ νταντάδες).

2. Ο αριθμός των απουσιών σε προηγούμενα έτη φοίτησης και βεβαίως οι βαθμοί επίδοσης.

3. Σημαντικά θέματα υγείας που ταλαιπώρησαν το παιδί κατά το παρελθόν ή και το ταλαιπωρούν ακόμη.

4. Σημαντικά οικογενειακά θέματα που ενδέχεται να ταλανίζουν την ψυχούλα του παιδιού. (πχ διαζύγιο γονιών, θάνατος αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα κλπ) Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται μεγάλη διακριτικότητα. Δε θα συλλέξουμε τα στοιχεία με τρόπο ανακριτικό ούτε καν γραπτό. Θα προσπαθήσουμε μέσα από την προσωπική επαφή με τους γονείς να "χαρτογραφήσουμε" την κατάσταση και στο βαθμό που οι ίδιοι επιθυμούν να τη μοιραστούν μαζί μας.

5. Αν ο εκπαιδευτικός που είχε τα παιδιά την προηγούμενη χρονιά είναι στο σχολείο, θα ζητήσουμε οπωσδήποτε τη συνδρομή του. Να μας μιλήσει για κάθε παιδί ξεχωριστά και να μας ενημερώσει για όσα εκείνος θεωρεί πως πρέπει να ξέρουμε. Καθώς στις τάξεις του δημοτικού μπαίνουν σήμερα και ειδικότητες, θα συμβουλευτούμε και αυτούς τους συναδέλφους.

6. Θα συμβουλευτούμε το μητρώο του σχολείου ως προς το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Στην πορεία θα διασταυρώσουμε μέσα από τη συνεργασία με τους γονείς ότι τα στοιχεία αυτά εξακολουθούν να ισχύουν.

7. Θέση του παιδιού στην οικογένεια. Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε πόσα αδερφάκια έχει ο μαθητής μας και τις ηλικίες τους. Τυχόν πληροφορίες για τις δικές τους σχολικές επιδόσεις δε μας είναι αδιάφορες αλλά κι εδώ χρειάζεται διακριτικότητα. Ενδιαφέρον ενδέχεται να παρουσιάζει και το θέμα άλλων προσώπων που συγκατοικούν με το μαθητή ή εμπλέκονται στην ανατροφή του.

8. Προσχολική δραστηριότητα. Ειδικά για τις μικρές τάξεις και πολύ περισσότερο για την πρώτη τάξη θα φροντίσουμε από τους γονείς να μάθουμε αν το παιδί πήγε νηπιαγωγείο, πόσο χρόνια κλπ. Αν φοίτησε σε νηπιαγωγείο που βρίσκεται κοντά στο σχολείο καλό είναι να έχουμε και άμεση συνεργασία με τη νηπιαγωγό.

9. Εξωσχολικές δραστηριότητες. Συλλέγουμε πληροφορίες για τα χόμπι του παιδιού καθώς και για μαθήματα που τυχόν κάνει εκτός σχολείου (πχ ξένες γλώσσες, πληροφορική, μουσική κλπ) καθώς και άλλες δραστηριότητες (πχ συμμετοχή σε αθλητική ομάδα κλπ).

Όλα αυτά και άλλα που πιθανόν να κρίνουμε απαραίτητα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του σχολείου μας, της τάξης και του μαθητή μας, θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί και να προσαρμόσουμε τη διδασκαλία μας στις ιδιαίτερες ανάγκες του και τις ικανότητές του. Αν παρατηρήσουμε δε μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς αυτή η καλή γνώση του παιδιού θα αποτελέσει μπούσουλα για μια πρώτη ερμηνεία της κατάστασης ώστε στη συνέχεια να σχεδιάσουμε τα σωστά βήματα παρέμβασης.

Πέρα από τις ατομικές πληροφορίες για το κάθε παιδί ο δάσκαλος θα πρέπει να μελετήσει και τη δομή της τάξης του ως κοινωνικής ομάδας. Να κάνει δηλαδή κοινωνιόγραμμα και να παρατηρήσει τις σχέσεις που έχει το κάθε παιδί με τους συμμαθητές του.

Επίσης μέσα από την εξέταση του γνωστικού επιπέδου του κάθε μαθητή θα προχωρήσει και σε γραφήματα με τη βοήθεια της στατιστικής ώστε να έχει ξεκάθαρη γνώση για το πού βρίσκεται η τάξη του. Διότι είναι άλλο πράγμα να βλέπεις ατομικά ένα παιδί που παρουσιάζει προβλήματα στο γραπτό λόγο και άλλο να συγκρίνεις την κατάστασή του με των υπόλοιπων συμμαθητών. Για πολλούς και ποικίλους λόγους κάποιες τάξεις εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση από το αναμενόμενο επίπεδο, άλλοτε προς τα πάνω και άλλοτε προς τα κάτω. Το ζήτημα βέβαια δε μας απασχολεί για να εκδώσουμε αξιολόγηση για τον προκάτοχο αλλά για να καταστρώσουμε με όρους επιτυχίας τη δική μας πορεία.

Είναι προφανές πως η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει αρκετό διάστημα και εννοείται πως όσο συνεργαζόμαστε με το συγκεκριμένο τμήμα θα ανανεώνουμε διαρκώς τα στοιχεία. Δεν είναι στατική η κατάσταση που μας απασχολεί και επομένως διαρκώς θα έχουμε τις κεραίες μας τεντωμένες ώστε να είναι η παιδαγωγική μας δράση σύστοιχη με τα κελεύσματα της επιστήμης που σπουδάσαμε. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπαίνουν και άλλοι εκπαιδευτικοί στην τάξη και διαρκώς οφείλουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους.

Ειδικά για τους μαθητές που παρουσιάζουν μαθησιακά προβλήματα η συνεργασία θα είναι στενή και με το συνάδελφο του τμήματος ένταξης, το διευθυντή του σχολείου, το σύλλογο διδασκόντων, τους σχολικούς συμβούλους.

Μάλιστα ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε αναλαμβάνοντας μια τάξη είναι να ζητήσουμε από το συνάδελφο του τμήματος ένταξης να μας πληροφορήσει αν υπάρχουν μαθητές μας που είναι γραμμένοι σ' αυτό. Αν ναι, τότε σε συνεργασία και με το διευθυντή του σχολείου θα μελετήσουμε τυχόν εκθέσεις από το ΚΕΔΔΥ ή ιατροπαιδαγωγικά κέντρα που φυλάσσονται σε απόρρητο φάκελο του σχολείου. Να θυμόμαστε πάντα ότι τέτοια στοιχεία ανήκουν στα προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Με βάση όλα τα ανωτέρω και την εμπειρία από όσα προκύπτουν από το καθημερινό μάθημα στην τάξη ο δάσκαλος θα καταστρώσει όπου κρίνει απαραίτητο ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα και θα παρακολουθεί προσεκτικά τα αποτελέσματα. Αν υπάρχει πρόοδος και πόση.

Παράλληλα θα έχει τεταμένη την προσοχή του στη συνολική συμπεριφορά του παιδιού και την επίδοσή του σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα. Ακόμη και στα παραμελημένα του προγράμματος, πχ εικαστικά... ή και σε όσα δεν αναφέρονται στο πρόγραμμα. Πχ αν ξεχνά βιβλία στο σπίτι, αν δυσκολεύεται να μαζέψει την τσάντα του, αν αργεί το πρωί, αν έχει προστριβές με άλλα παιδιά κλπ. Όλα παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής κρίσης και της όποιας πρότασης θα διατυπώσει ο εκπαιδευτικός προς τα αρμόδια όργανα.

Παλιότερα θα λέγαμε για πρόταση προς τους γονείς αλλά με τα νέα δεδομένα των εγκυκλίων υπάρχει πλέον περιορισμός των κινήσεων του εκπαιδευτικού. Δεν είναι πια αυτός που θα προτείνει στους γονείς εξέταση από τα ΚΕΔΔΥ αλλά οι ανώτεροί του. Αφενός ο σύμβουλος της ειδικής αγωγής θα είναι ο τελικός κριτής αν χρειάζεται μια τέτοια εξέταση και αφετέρου ο διευθυντής του σχολείου εκείνος που θα το ανακοινώσει στους γονείς του μαθητή.

Ο δάσκαλος λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση οφείλει να θυμάται πως δεν είναι μόνο παιδαγωγός αλλά και υπάλληλος και χρωστά να εφαρμόζει τις εντολές που δέχεται. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί. Κι όταν ακόμη κάτι μέσα του εξεγείρεται και γεμίζει εφιάλτες ο ύπνος και ο ξύπνιος του ας θυμάται τη σοφή ρήση του Σεφέρη:

Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.

Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα.

Κι επειδή αυτό ακούγεται πολύ φιλολογικό και δεν καλύπτει όσους χορεύουν στα κάρβουνα, να θυμάστε πάντα μα πάντα να κρατάτε αρχείο για τα πάντα. Να έχετε ενημερωμένο τον προσωπικό φάκελο του παιδιού και να επιμένετε στις συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων να καταγράφονται στα πρακτικά οι παρατηρήσεις σας σε οτιδήποτε αφορά το έργο που σας εμπιστεύτηκε η πολιτεία. Είναι μάλιστα καλύτερο στο κλείσιμο κάθε τριμήνου και φυσικά στη λήξη του σχολικού χρόνου να καταθέτετε γραπτώς τις παρατηρήσεις σας ώστε να μην μπορεί κανείς να πει ότι δεν ήξερε...

Υπόψην ότι ποτέ σε έγγραφο δε θα αναφέρετε το ονοματεπώνυμο μαθητή, μόνο τα αρχικά. Πχ Α.Π. ή Κ. Ψ. Κι άλλο τόσο δεν επιτρέπεται να γίνεται γραπτός χαρακτηρισμός διαγωγής!

Μην ξεχνάτε και να κρατάτε με κάθε λεπτομέρεια απουσίες... κάτι που δυστυχώς σήμερα πολλοί ξεχνάνε...

Και παρόμοια να σημειώνετε περιγραφική αξιολόγηση στη λευκή σελίδα του Μαθητολογίου που οφείλει στην αρχή της χρονιάς να σας παραδώσει ο διευθυντής. (Ημερήσιος Έλεγχος Προόδου) Στη μία σελίδα του υπάρχουν στοιχεία μητρώου του μαθητή και προσθέτουμε τη βαθμολογία τριμήνου και τις απουσίες του και στην άλλη γράφουμε σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την περιγραφική του αξιολόγηση. Παραθέτω τα εξής σχετικά από τη νομοθεσία:

ΠΔ 8/1995, ΦΕΚ 3Α

 Άρθρο 3 - Περιγραφική Αξιολόγηση: 1. Καθιερώνεται ο θεσμός της περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, η οποία περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με την ευρύτερη έννοια του όρου, καθώς και τις δραστηριότητες του μαθητή στα πλαίσια του σχολείου. Η περιγραφική αξιολόγηση δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να πληροφορούν λεπτομερέστερα τόσο το μαθητή όσο και τους γονείς του για τα αποτελέσματα των προσπαθειών του στο σχολείο, για τις δυνατότητες και τις κλίσεις του, καθώς και για ενδεχόμενες ελλείψεις ή αδυναμίες σε ορισμένους τομείς.

 Άρθρο 4, ΚΛΙΜΑΚΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ - 3. Στις τάξεις Ε' και ΣΤ' εκτός από την περιγραφική αξιολόγηση χρησιμοποιείται κλίμακα βαθμολογίας που είναι λεκτική και αριθμητική και έχει ως εξής: Άριστα (9-10), Πολύ Καλά (7-8 ), Καλά (5-6), Σχεδόν Καλά (1-4).

 Εγκύκλιος Υπουργείου Παιδείας Φ 7 / 228 / Γ1 / 1561 – 15/11/1996: «Θέμα Αξιολόγηση Μαθητών – άρθρο 3.γ: Στις παρατηρήσεις του ελέγχου προόδου που θα χορηγηθεί στους μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων μπορούν να καταχωρηθούν στοιχεία της περιγραφικής αξιολόγησης».

ΠΔ 201/1998

Άρθρο 3

5. Εντός τριών ημερών από τη λήξη του α' και του β' τριμήνου παραδίδονται στο διευθυντή οι καταστάσεις βαθμολoγίας. Οι καταστάσεις βαθμολογίας για το γ' τρίμηνο και για το γενικά μέσο όρο παραδίδονται στις 10 Ιουνίου. Εξαιρετικά για την Α' τάξη δεν κατατίθεται βαθμολογία το α' τρίμηνο, η οποία κατατίθεται μαζί με αυτή του β' τριμήνου.
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με την Φ7/193/Γ1/238/4-12-98 εγκύκλιό του, το ΥΠ.Ε.Π.Θ διευκρινίζει πως καμιά αλλαγή και καμιά παρέμβαση δε γίνεται από την πιο πάνω παράγραφο στα ισχύοντα για την αξιολόγηση των μαθητών της Α' τάξης. Το 1ο τρίμηνο δε θα γίνεται υποχρεωτικά καταγραφή των στοιχείων της περιγραφικής αξιολόγησης στο Φύλλο Ημερησίου Ελέγχου αλλά η καταγραφή θα γίνεται συνολικά κατά το 2ο τρίμηνο)

Άρθρο 11

Παιδαγωγικές συναντήσεις - έλεγχος προόδου - έλεγχος φοίτησης


1. Παιδαγωγικές συναντήσεις - έλεγχος προόδου

Οι παιδαγωγικές συναντήσεις των εκπ/κών για θέματα αγωγής και αξιολόγησης των μαθητών, καθώς και οι συναντήσεις με τους γονείς πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και ευθύνη του Δ/ντή και εντάσσονται στον ετήσιο και τριμηνιαίο προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του σχολείου, ο οποίος γνωστοποιείται στο Σχολικό Σύμβουλο. Στις συναντήσεις αυτές μπορεί να μετέχει και o Σχολικός Σύμβουλος.

Οι γονείς των μαθητών ενημερώνονται κατά το μήνα Σεπτέμβριο από το δάσκαλο της τάξης ή και από το διευθυντή για το ωρολόγιο πρόγραμμα, καθώς και για κάθε θέμα που αφορά τη λειτουργία του σχολείου, τη διδακτική πράξη, τη συμμετοχή των παιδιών στη μαθησιακή διαδικασία, την οργάνωση της τάξης, τις απαιτήσεις του σχoλείου, τις προσδοκίες των γονέων και άλλα συναφή θέματα.

Η ενημέρωση των γονέων μετά τη λήξη του τριμήνου γίνεται σύμφωνα με τα Π.Δ. που αφορούν την αξιολόγηση και τις εγκυκλίους της Δ/νσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδεfας. Εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη κάθε τριμήνου πραγματοποιείται, με ευθύνη του Δ/ντή, συνάντηση με τους γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών, στους οποίους χορηγείται έλεγχος προόδου, ο τύπος του οποίου καθορίζεται με υπουργική απόφαση σύμφωνα με την περίπτωση Β (έντυπα) παραγρ. 5 του άρθρου 6 αυτού του Π.Δ. Οι συναντήσεις με τους γονείς κατά τάξη ή σχολείο γίνονται σε χρόνο που επιτρέπει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων σ' αυτές και εκτός ωρών διδασκαλίας, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 13 του Ν. 1566/85.

Ο Δ/ντής του σχολείου καλεί το διδακτικό προσωπικό σε έκτακτη συνεδρίαση εκτός ωρών διδασκαλίας, πρoκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου ή για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά την εκπ/κή διαδικασία.

Κάθε εκπ/κός ορίζει ημέρα και ώρα συνεργασίας με τους γονείς των μαθητών μία φορά το μήνα. Η ημέρα και η ώρα συνεργασίας καταγράφονται στο βιβλίο πράξεων του διδακτικού προσωπικού και γνωστοποιούνται στους γονείς. Οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τους εκπαιδευτικούς κάθε φορά που προκύπτουν προβλήματα. Οι γονείς καλούνται να ενημερωθούν :

1 ) για τη σχολική εργασία και την πρόοδο των παιδιών τους
2 ) για γενικότερα θέματα αγωγής και επιμόρφωσης γονέων

Συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων, τουλάχιστον μια φορά το τρίμηνο, οργανώνει το σχολικό συμβούλιο και συντονίζει ο Δ/ντής του σχολείου. Οι συγκεντρώσεις αυτές πραγματοποιούνται προκειμένου οι γονείς:

1 ) να ενημερωθούν σε θέματα λειτουργίας του σχολείου και ,
2 ) να παρακολουθήσουν προγράμματα επιμόρφωσης

Για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων των μαθητών που παρουσιάζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς, ο δάσκαλος της τάξης συνεργάζεται με το διευθυντή του σχολείου, το σχολικό σύμβουλο και ασφαλώς με τους ενδιαφερόμενους γoνείς, οι οποίοι μπορούν ακόμη να καλούνται και μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος όταν ο δάσκαλος το κρίνει απαραίτητο. Η συνεργασία της σχολικής μονάδας και του σχολικού συμβούλου της Δημοτικής Εκπαίδευσης, μετά από συνεννόηση μεταξύ τους, μπορεί να επεκτείνεται στο σχολικό σύμβουλο της Ειδικής Αγωγής ή και σε άλλους ειδικούς επιστήμονες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.

2. Έλεγχος φοίτησης

Η φοίτηση των μαθητών παρακολουθείται από το δάσκαλο της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και για το θέμα υπάρχει αλληλοενημέρωση οικογένειας - σχολείου. Ο δάσκαλος της τάξης φροντίζει να κατατίθενται από τους γονείς στο σχολείο τα στοιχεία που ζητούνται από το διευθυντή για τη δικαιολόγηση των απουσιών.
Όταν μαθητής απουσιάζει αδικαιολόγητα και οι γονείς ή ο κηδεμόνας τους δεν επικοινωνούν με το σχολείο, παρ' όλες τις ειδοποιήσεις, αναζητείται η οικογένειά του μέσω της δημοτικής ή αστυνομικής αρχής. Στις περιπτώσεις που η αναζήτηση δεν φέρει αποτέλεσμα, αναφέρεται η διακοπή της φοίτησης στον αρμόδιο Προϊστάμενο, στον οποίο υποβάλλονται και τα σχετικά με την αναζήτηση έγγραφα. Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης ή του Γραφείου Π.Ε. αναζητεί το μαθητή σε όλα τα σχολεία του νομού. Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο Προϊστάμενος υποβάλλει σχετική αναφορά στη Δ/νση Σπουδών Π.Ε. του ΥΠ.Ε.Π.Θ. που συνοδεύεται από έκθεση, η οποία περιέχει τα στοιχεία της έρευνας που έγινε. Η αναζήτηση σε όλα τα σχολεία της χώρας γίνεται από τη Δ/νση Σπουδών Π.Ε. του Υπουργείου Εθν. Παιδείας και θρησκευμάτων.

Άρθρο 13 - Θέματα λειτουργίας σχολείων
1. Συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων


Ο σύλλογος διδασκόντων συνεδριάζει σύμφωνα με την παράγραφο 2 της περίπτωσης ΣΤ του άρθρου 11 του Ν. 1566/85 και τα σχετικά πρακτικά καταχωρούνται στο αντίστοιχο βιβλίο, όπου υπογράφουν οι συμμετέχοντες. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και δεσμεύουν και όσους μειοψηφούν. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου- Διευθυντή. Το ίδιο ισχύει και για τις συνεδριάσεις του σχολικού συμβουλίου και των κοινών συνεδριάσεων των συστεγαζόμενων σχολείων.
Οι αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντιστρατεύονται τους σκοπούς και τις αρχές της εκπαίδευσης.
Θέματα που είναι αντίθετα από τους νόμους και τις κείμενες διατάξεις δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενα συζήτησης κατά τις συνεδριάσεις.

Τα συστεγαζόμενα σχολεία διατηρούν την αυτοτέλειά τους και ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολείου πραγματοποιεί τις προβλεπόμενες συνεδριάσεις. Πέραν απ' αυτές πραγματοποιούνται κοινές συνεδριάσεις όλων των διδασκόντων των συστεγαζόμενων σχολείων για θέματα που αφορούν την κοινή λειτουργία τους και τη συγκρότηση κοινών ομάδων που θα αναλάβουν καθήκοντα και αρμοδιότητες (εκδηλώσεις, προγραμματισμός, εποπτικά μέσα διδασκαλiας, βιβλιοθήκη, εφημερεύοντες κ.α.)
Στις συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων μπορούν να συμμετέχουν ο Σχολικός Σύμβουλος και ο αρμόδιος Προϊστάμενος, ανάλογα με το αντικείμενο, όταν κρίνεται απαραίτητο απ' αυτούς ή καλούνται από το δ/ντή.


8. Παιδαγωγικός έλεγχος διαγωγής του μαθητή δημοτικού σχολείου

Κανένας χαρακτηρισμός που αφορά τη διαγωγή των μαθητών δεν καταχωρείται στο βιβλίο Μητρώου και Προόδου και στα άλλα βιβλία και υπηρεσιακά έγγραφα.

Οι μαθητές του σχολείου, ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν τους ίδιους και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου καθώς και το σχολικό περιβάλλον. Σε επίπεδο σχολικής μονάδας δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη συνεργασία των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους και παρωθούνται να συμμετέχουν ενεργά στη σχολική ζωή. Προβλήματα συμπεριφοράς αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας μεταξύ του διευθυντή και των εκπαιδευτικών με τους γονείς και με τους σχολικούς συμβούλους, για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού.

Οι σωματικές ποινές δεν επιτρέπονται.

Η αλλαγή περιβάλλοντος του μαθητή είναι μέτρο παιδαγωγικού ελέγχου και μπορεί να γίνει με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, όταν πρόκειται για αλλαγή τμήματος ή με τη συναίνεση του γονέα. όταν πρόκειται για αλλαγή σχολείου.


ΝΟΜΟΣ 1566

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ' ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Άρθρο 11 - Όργανα, επιλογή, τοποθέτηση, υπηρεσιακή κατάσταση, καθήκοντα.

ΣΤ' Σύλλογοι διδασκόντων.

2. Ο σύλλογος των διδασκόντων συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, τακτικά τουλάχιστο μία φορά πριν από την έναρξη των μαθημάτων και μία φορά στο τέλος κάθε τριμήνου και έκτακτα, όταν το κρίνει σκόπιμο ο πρόεδρος ή το ζητήσει εγγράφως για συγκεκριμένα θέματα τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του. Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.

ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...  Empty Απ: Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Πεμ Απρ 19, 2012 2:51 pm

Μια και το θέμα αφορά τη δυσλεξία διαβάστε με πολύ προσοχή το ακόλουθο:

ΠΗΓΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

http://www.alfavita.gr/OdigosEkpaideytikou/od21_12_08_1536.php

Γ6/136087/19-12-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Ειδική μαθησιακή δυσκολία (δυσλεξία)


Το πρόβλημα της άδικης μαθησιακής δυσκολίας (δυσλεξία) προσλαμβάνει χρόνο με το χρόνο, κατά κοινή ομολογία, υπερβολικές διαστάσεις στο χώρο του σχολείου, προπαντός όμως του Λυκείου, για ευνόητους λόγους.

Κρίνεται εξαιρετικά αναγκαίο το σχολείο να δράσει υπεύθυνα και μεθοδικά, ώστε να ελεγχθεί το φαινόμενο της δυσλεξίας προς όφελος των μαθητών που αποδεδειγμένα είναι δυσλεξικοί, αλλά και προς διασφάλιση της εγκυρότητας της αξιολογικής διαδικασίας για το σύνολο των μαθητών, ιδιαίτερα κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το σχολείο, επίσης, θα πρέπει να δράσει έγκαιρα, ώστε να επισημανθούν από τις πρώτες τάξεις οι μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα δυσλεξίας, να διαγνωστεί η μαθησιακή τους αδυναμία, και να αντιμετωπιστούν οι μαθητές αυτοί κατάλληλα

Για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι απαραίτητο ο Διευθυντής του σχολείου (Δημοτικού, Γυμνασίου, Ενιαίου Λυκείου και Τ.Ε.Ε.) να ζητά από τους διδάσκοντες να αναφέρουν κατά την παιδαγωγική συνεδρία του α` τριμήνου κάθε σχολικής χρονιάς τις περιπτώσεις των μαθητών εκείνων οι οποίοι, κατά την εκτίμηση τους, αντιμετωπίζουν κάποιες ειδικές δυσκολίες μάθησης.

Ειδικά για τις περιπτώσεις μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να ενημερώνονται και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Γενικής και Ειδικής Αγωγής της περιοχής. Η αναφορά των διδασκόντων να καταγράφεται στα πρακτικά του σχολείου.

Αν η εκτίμηση τους ενισχυθεί κατά το επόμενο τρίμηνο, τότε να καλούνται στο σχολεία οι γονείς του μαθητή με το "μαθησιακό πρόβλημα``, να ενημερώνονται για αυτό και ταυτόχρονα να τους υποδεικνύεται ότι είναι αναγκαίο να απευθυνθούν στο ΚΔΑΥ της περιοχής τους ή, αν αυτό δεν λειτουργεί ακόμη, σε δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο.

Το χορηγούμενο από τα ανωτέρω Κέντρα πιστοποιητικό δυσλεξίας θα γίνεται δεχτό από το σχολείο, εφόσον .η διάγνωση και η αξιολόγηση της μαθησιακής δυσκολίας έχουν γίνει από διεπιστημονική ομάδα τριών τουλάχιστον ειδικών, οι οποίοι και θα συνυπογράφουν.

Επιπρόσθετα κρίνεται σκόπιμο να καταγράφεται στα πρακτικά του σχολείου και η υπόδειξη του εκπαιδευτικού προς τους γονείς για επιβεβλημένη εξειδικευμένη εξέταση του συγκεκριμένου μαθητή.

Οι ανωτέρω ενέργειες είναι επιβεβλημένες, τόσο κατά τη διάρκεια της φοίτησης των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο ( κυρίους από τη Β΄ τάξη και μετά) όσο και στο Γυμνάσιο, για να περιοριστεί στο ελάχιστο ή να εκλείψει η παρατηρούμενη τακτική του να προσκομίζονται βεβαιώσεις δυσλεξίας ακόμη και κατά τους τελευταίους μήνες της Γ τάξης του Λυκείου.

ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...  Empty Απ: Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Πεμ Απρ 19, 2012 3:17 pm

Από ιστότοπο που ανήκει στο υπουργείο παιδείας παραθέτουμε και το εξής:


http://archive.minedu.gov.gr/el_ec_page122.htm

Ερώτηση 1:

Οι γονείς - ο δάσκαλος, επισήμαναν ότι ένα παιδί παρουσιάζει το πρόβλημα Χ. Ποια διαδικασία ακολουθείται για να υποστηριχθεί αυτό το παιδί στα πλαίσια της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Απάντηση:

Η πρώτη παρέμβαση γίνεται από το Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.), της περιοχής ή από Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, ώστε να διαγνωστούν και να αξιολογηθούν οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του παιδιού.

Ακολουθεί η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας που φοιτά το παιδί και το Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής για το σχεδιασμό και υλοποίηση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.

Προσοχή όμως. Το ανωτέρω δεν αποτελεί νομοθεσία. Ακόμη και αν αποκτά επίσημο χαρακτήρα η υπόδειξη από το χώρο στον οποίο δημοσιεύεται.

Επιπλέον έρχεται σε αντίφαση με άλλα έγγραφα και οδηγίες του υπουργείου και των αρμόδιων οργάνων... Για το λόγο αυτό η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας έκανε πρόσφατα την ακόλουθη ανάρτηση στο δικό της επίσημο σάιτ στο διαδίκτυο:

Τρόπος αντιμετώπισης μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και με άλλες Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες

ΣΧΕT: Ν. 3699/2008
Φ. 3/543/85333/Γ1/31-8-2005 Διεύθυνση Σπουδών Π.Ε. /ΥΠΕΠΘ.
Υ.Α. 28911/Γ6/(ΦΕΚ 449,τ.β’, 3-4-2007), άρθρο 2, παρ. 5.
Π.Δ. 201, άρθρο 11, παρ. 5


Σύμφωνα με τα παραπάνω σχετικά, η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση – μέρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος – δρα υποστηρικτικά στη Γενική Αγωγή προσφέροντας τις υπηρεσίες της στα άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΑμεΑ). Εκτός από τα παιδιά που φοιτούν στις ΣΜΕΑΕ (Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης δηλ: Ειδικά Νηπιαγωγεία, Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, Τμήματα Ένταξης, Τ.Ε.Ε. Α΄ και Β΄ βαθμίδας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης , Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μαθητών στις Σχολικές Μονάδες της Γενικής Αγωγής που χρειάζεται ειδική εκπαιδευτική προσέγγιση. Οι μαθητές αυτοί μπορεί να παρουσιάζουν: ανωριμότητα, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές διαταραχές, ελλειμματική προσοχή, υπερκινητικότητα, αισθητηριακές αναπηρίες, άρνηση του σχολείου κ.α.

Για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων που άπτονται των πλαισίων Γενικής και Ειδικής Αγωγής, είναι απαραίτητη η συνεργασία εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής και ΚΕΔΔΥ. Η σχέση αυτής της συνεργασίας, η οποία θα βοηθήσει στην ομαλή ένταξη όλων αυτών των μαθητών και θα είναι προς όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους, σε πρακτικό επίπεδο, πρέπει να είναι ξεκάθαρη, δηλαδή, πότε και με ποιον τρόπο θα καλέσουμε το Σχολικό Σύμβουλο της Γενικής ή της Ειδικής Αγωγής; Πώς, πότε και με ποιον τρόπο μπορούμε να παραπέμψουμε ένα μαθητή στο ΚΕΔΔΥ ή σε Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία;

Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, θεωρούμε, ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ποιοτική παρέμβαση και υποστήριξη των μαθητών στο πλαίσιο της μεταξύ μας συνεργασίας και να διευκολύνουμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Α. ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ (Τ.Ε.)


1η Ενέργεια : Ένας μαθητής προβληματίζει τον εκπαιδευτικό με κάποιου είδους συμπεριφορά του. Ο εκπαιδευτικός της τάξης προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενημερώνοντας την οικογένεια του μαθητή. Συντάσσει Περιγραφική Παιδαγωγική Έκθεση ( Π.Π.Ε.) για το μαθητή.

2η Ενέργεια: Ο εκπαιδευτικός της τάξης ενημερώνει το Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας και το σύλλογο διδασκόντων. Γίνεται πρακτικό της παιδαγωγικής συνεδρίας, όπου ο εκπαιδευτικός της τάξης αναφέρει τις ενδείξεις που έχει καταγράψει για το συγκεκριμένο μαθητή, ζητείται η γνώμη τους και διαμορφώνεται κοινή αντιμετώπιση μέσα στη σχολική μονάδα. Εμπλουτίζεται η Π.Π.Ε. και ενημερώνεται ο Σχολικός Σύμβουλος Γενικής Αγωγής, της περιοχής.

3η Ενέργεια: Αφού δεν έχει επιτευχθεί η αναμενόμενη συμπεριφορά, καλείται στο σχολείο ο Σχολικός Σύμβουλος Γενικής Αγωγής. Από τον εκπαιδευτικό της τάξης και το Σχολικό Σύμβουλο Γενικής Αγωγής – παρέχει τη βοήθειά του όπου χρειαστεί- σχεδιάζεται Βραχύχρονο Πρόγραμμα Παρέμβασης (Β.Π.Π.) και εφαρμόζεται για ένα – δύο μήνες.

4η Ενέργεια: Αν παρόλα αυτά, δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του Β.Π.Π., ο Σχολικός Σύμβουλος Γενικής Αγωγής μετά από συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και το ΚΕΔΔΥ, εισηγείται με πρόταση του την παραπομπή του μαθητή στο ΚΕΔΔΥ ή σε άλλο αρμόδιο πλαίσιο για γνωμάτευση ( Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες ). Ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας καλεί το γονέα, να κάνει ο ίδιος αίτηση στο ΚΕΔΔΥ, το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί από το Σχολικό Σύμβουλο Γενικής ή Ειδικής Αγωγής. Το ΚΕΔΔΥ ζητά από το Διευθυντή την αποστολή της Π.Π.Ε και Β.Π.Π. και προχωρά στη διαδικασία διάγνωσης και αξιολόγησης του μαθητή.

Β. ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ (Τ.Ε.)

1η Ενέργεια: Ο εκπαιδευτικός της τάξης προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια προβληματική συμπεριφορά ενός μαθητή με τη βοήθεια της οικογένειας.

2η Ενέργεια: Εμπλέκεται στη διαδικασία και ο εκπαιδευτικός του Τ.Ε. και όλοι μαζί (Δ/ντής, σύλλογος διδασκόντων, εκπαιδευτικός της τάξης και εκπαιδευτικός του Τ.Ε.), διαμορφώνουν κοινή αντιμετώπιση εντός της σχολικής μονάδας. Ο εκπαιδευτικός της τάξης μαζί με τον εκπαιδευτικό του Τ.Ε. συντάσσουν την Π.Π.Ε. Ενημερώνεται ο Σχολικός Σύμβουλος Γενικής Αγωγής.

3η Ενέργεια: Όταν δεν έχει επιτευχθεί η αναμενόμενη συμπεριφορά καλείται στο σχολείο ο Σχολικός Σύμβουλος Γενικής Αγωγής και μαζί με τον εκπαιδευτικό της τάξης και τον εκπαιδευτικό του Τ.Ε. σχεδιάζουν ένα Β.Π.Π., το οποίο και εφαρμόζεται για ένα – δύο μήνες από τον εκπαιδευτικό της τάξης. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί της τάξης και του Τ.Ε. εμπλουτίζουν την Π.Π.Ε..

4η Ενέργεια: Ακριβώς, όπως και η προηγούμενη τέταρτη ενέργεια.

Στην περίπτωση, που κάποιος μαθητής, παρουσιάζει έντονη εναντιωματική προκλητική συμπεριφορά, επιθετικότητα, αυτισμό, διάφορες διαταραχές, με συνέπειες σε παιδαγωγικό και μαθησιακό επίπεδο, προχωρούμε ΑΜΕΣΑ στην 4η ενέργεια, καλώντας το Σχολικό Σύμβουλο Γενικής Αγωγής και εκείνος το Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και το ΚΕΔΔΥ, γιατί χρειάζεται άμεση παρέμβαση. Γίνεται μόνο η Π.Π.Ε από τους εκπαιδευτικούς της τάξης και του Τ.Ε.

Μαθητές δίγλωσσοι και με χαμηλή επίδοση ή λιγότερο ήσυχοι από το αναμενόμενο *, δεν αναφέρονται αρχικά στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, δηλαδή (Εκπαιδευτικός Τ.Ε., Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής, ΚΕΔΔΥ), ούτε και ειδικής παρέμβασης. (* Οι λιγότερο ήσυχοι από το αναμενόμενο μαθητές δεν έχουν καμία σχέση με τους μαθητές με επιθετική συμπεριφορά. Η διαφορά τους, πολλές φορές, είναι λεπτή. Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, αν το θελήσουν και προσπαθήσουν – φυσικά και με τη δική μας βοήθεια. – Οι μαθητές όμως με επιθετική συμπεριφορά, θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, αλλά διάφοροι ανασταλτικοί παράγοντες τους εμποδίζουν να τα καταφέρουν. Εδώ ακριβώς χρειάζεται η ειδική εκπαιδευτική προσέγγιση και παρέμβαση).

Για την επιτυχία των ανωτέρω, είναι απαραίτητη η ενημέρωση του Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής για θέματα που άπτονται των πλαισίων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης (Προσχολική Αγωγή, Π.Ε. και Δ.Ε.), καθώς και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Εκπαίδευσης (στελέχη εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, ΚΕΔΔΥ), ώστε από κοινού, λειτουργώντας υποστηρικτικά, να επιτυγχάνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος των μαθητών.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


ΝΑΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΪΤ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

http://dipe.thesp.sch.gr/dipe_last/index.php?option=com_content&view=article&id=154&Itemid=114

Το προηγούμενο έγγραφο, αν και δε φέρει ημερομηνία που συντάχθηκε ή που αναρτήθηκε, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ανέβηκε στο σάιτ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας στα τέλη Μαρτίου του 2012.

Η μεγάλη διαφορά στις οδηγίες που δίνει για τον τρόπο αντιμετώπισης των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και με άλλες Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες σε σχέση με άλλο υλικό που έχουμε εντοπίσει στο διαδίκτυο αφορά το λεπτό σημείο του ποιος ανακοινώνει στους γονείς του μαθητή ότι πρέπει να γίνει εξέταση από ΚΕΔΔΥ ή άλλο αρμόδιο πλαίσιο για γνωμάτευση ( Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες ). Ο διευθυντής του σχολείου.

Κι αφού πριν ακολουθηθεί κατά βήμα η διαδικασία που αναφέρεται.

Επομένως ο εκπαιδευτικός ας είναι ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΟΣ αν δε θέλει οι καλές του προθέσεις να καταλήξουν μπούμερανγκ σε βάρος του. Να τηρεί με σχολαστικότητα τις οδηγίες! Ακόμη και όταν είναι έμπειρος και καταρτισμένος σε θέματα δυσλεξίας και επομένως βέβαιος πως πρέπει να γίνει εξέταση από το ΚΕΔΔΥ. Και θα ξανατονίσουμε πως είμαστε μεν παιδαγωγοί αλλά και υπάλληλοι. Και πως δεν έχει καμιά σημασία αν συμφωνούμε με τις εντολές που δεχόμαστε. Οφείλουμε να τις εκτελούμε!

Ακόμη και αν κατά τη γνώμη μας είναι παράνομες ή αντισυνταγματικές;

Χμ. Και στο σημείο αυτό ο νομοθέτης έχει προβλέψει τον νόμιμο τρόπο αντίδρασης του υπαλλήλου*. Και θέλει πολλή προσοχή η αντίδρασή μας. Να μη θεωρηθεί άρνηση εκτέλεσης εντολής και μας τυλίξουν σε μια κόλα χαρτί. Κι εκεί που αναζητούμε καμπανάκια που σημαίνουν δυσλεξία μας έρθει καμπάνα κατακέφαλα...

* Ρίξτε μια ματιά εδώ:

http://users.in.gr/efstratiouss/DIOIKHTIKA/kauhkontakauhghtvn.htm

ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...  Empty Απ: Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Πεμ Απρ 19, 2012 3:29 pm

Ξαναγυρνάμε στην παιδαγωγική διάσταση του θέματος:

Χαρακτηριστικά συμπτώματα πιθανής μαθησιακής δυσκολίας στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ KAI ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΙΘΑΝΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ Ή ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ


ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ

1. Δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει σύνθετες και πολύπλοκες λέξεις.

2. Έχει προβλήματα με τους χρόνους των ρημάτων ή τις αντωνυμίες.

3. Παραλείπει συλλαβές ή καταλήξεις

4. Μιλάει κομπιαστά ψάχνοντας να βρει τις κατάλληλες λέξεις.

5. Μπερδεύει την σειρά των γραμμάτων μέσα στην λέξη

6. Μπερδεύει ακουστικά παρόμοιες λέξεις π.χ. λέει ματηθής αντί μαθητής, σάλαθα νατί θάλασσα κ.λ.π

7. Οι προφορικές του εκφράσεις είναι ανώριμες συντακτικά και γραμματικά

8. Δεν μπορεί να διηγηθεί μια ιστορία με την σωστή σειρά των γεγονότων

9. Δυσκολεύεται να συσχετίσει αντικείμενα που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον με την ανάλογη ονομασία τους

10. Δεν καταλαβαίνει την έννοια της ομοιοκαταληξίας και της ακολουθίας

11. Όταν συλλαβίζει μπορεί να αποκωδικοποιεί σωστά τα γραφήματα, ενώ όταν προσπαθεί να διαβάσει την λέξη ολόκληρη την λέει λάθος

12. Δεν ξέρει που τονίζονται οι λέξεις και πώς να χρησιμοποιεί τα σημεία στίξης

13. Δεν ξεχωρίζει τα γράμματα μεταξύ τους

14. Δεν μπορεί να καταλάβει παιχνίδια με λέξεις και γράμματα


ΣΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ

1. Δυσκολεύεται να ζωγραφίσει ή να φτιάξει ορισμένα σχήματα.

2. Δυσκολεύεται να γράψει το όνομά του και παρουσιάζει δείγματα στρεφοσυμβολισμού και καθρεπτικής γραφής

3. Αντιστρέφει, μεταθέτει γράμματα ή συλλαβές

4. Προσθέτει, παραλείπει γράμματα ή συλλαβές

5. Δεν ξέρει να βάζει τόνους

6. Δεν βάζει σημεία στίξης

7. Κολλάει τις λέξεις μεταξύ τους

8. Ακατάστατη και ακαταλαβίστικη γραφή

9. Λάθη στην αντιγραφή από τον πίνακα

10. Λάθη αδικαιολόγητα και διαφορετικά στην ορθογραφία


ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

1. Έχει δυσκολία στην εκτέλεση έργων που προϋποθέτουν προσανατολισμό στο χώρο και στον χρόνο.

2. Συγχέει το δεξιά – αριστερά, βορράς – νότος, χθες – αύριο.

3. Δυσκολεύεται να διαβάσει σωστά τον χάρτη ή να μάθει την ώρα.

4. Τα προβλήματα προσανατολισμού επηρεάζουν ακόμη καθημερινές λειτουργίες όπως την διαδικασία που φοράει τα ρούχα του, που δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του, και γενικότερα έχει πρόβλημα στην επίγνωση του χρόνου.

5. Δεν μπορεί να επαναλάβει με την σωστή σειρά τις μέρες τις εβδομάδες, τους μήνες, την προπαίδεια.

6. Έχει δυσκολία στην αντιγραφή κινήσεων του γυμναστή όταν αυτός αντικρίζεται κατά πρόσωπο.


ΜΝΗΜΗ

1. Δυσκολεύεται να θυμηθεί και συνεπώς να εκτελέσει μια σειρά προφορικών εντολών , να πει τους μήνες με την σειρά, να αριθμήσει τους ζυγούς, να μάθει την προπαίδεια.

2. Δυσκολεύεται να μάθει ημερομηνίες, τοποθεσίες, ονόματα, χώρες, πρωτεύουσες.

2. Έχει ανεπάρκεια βραχύχρονης και μακροπρόθεσμης μνήμης, που έχει σαν αποτέλεσμα να ξεχνά τις οδηγίες του δασκάλου, τις εργασίες που έχει να κάνει για το σχολείο, πού είναι τα πράγματά του.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.dyslexia-goneis.gr/view_site.asp?mcid=4&cid=8&ns=1
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...  Empty Απ: Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Πεμ Απρ 19, 2012 3:32 pm

Δυσλεξία : Μύθος και πραγματικότητα.


Υπεύθυνη κειμένου: Λωρέττα Θωμαΐδου,
Παιδίατρος - Αναπτυξιολόγος Ιατρείο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών.
Πηγή: Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας http://www.socped.gr/etairia/etairia.htm

Μύθοι για τη Δυσλεξία

-Η δυσλεξία επηρεάζει τον προφορικό λόγο των παιδιών.
-Τα περισσότερα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή μειωμένη σχολική επίδοση έχουν δυσλεξία.
-Όλα τα παιδιά που μπερδεύουν το "3" με το "ε" ή το "δ" με το "θ" έχουν δυσλεξία.
-Τα δυσλεξικά παιδιά βλέπουν τα σχήματα ή τα γράμματα ανάποδα. Εάν ένα παιδί δεν έχει καθρεπτική γραφή και δεν γράφει τα γράμματα ανάποδα τότε αποκλείεται να έχει δυσλεξία.
-Η αριστεροχειρία προκαλεί δυσλεξία.
-Τα δυσλεξικά παιδιά μεγαλώνοντας θα ξεπεράσουν τη δυσλεξία τους .
-Η δυσλεξία οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια.
-Η δυσλεξία μπορεί να διαγνωσθεί κάνοντας εγκεφαλογράφημα ή άλλη εργαστηριακή εξέταση.
-Κάθε παιδί που στην αρχή της φοίτησης του στο σχολείο δυσκολεύεται στην ανάγνωση και τη γραφή έχει δυσλεξία.

Τι είναι Δυσλεξία;

Η δυσλεξία επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών και ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, με σοβαρές εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Εκδηλώνεται τα πρώτα χρόνια φοίτησης στο Δημοτικό σχολείο ως μία απροσδόκητη και ανεξήγητη μαθησιακή δυσκολία στην ανάγνωση και γραφή, σε φυσιολογικά παιδιά με κανονική ή και ανώτερη ευφυΐα που μέχρι τότε τίποτε δεν έδειχνε ότι είχαν κάποιο πρόβλημα.

Η διεθνής ομοσπονδία Νευρολογίας καθορίζει τη δυσλεξία ως σύνδρομο που εκδηλώνεται με απροσδόκητη αποτυχία στην εκμάθηση του γραπτού λόγου, ιδιαίτερα της ανάγνωσης, παρά την επαρκή σχολική εκπαίδευση, τη φυσιολογική νοημοσύνη και τις επαρκείς κοινωνικο-πολιτιστικές ευκαιρίες. Οφείλεται σε νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει θεμελιακές λειτουργίες της μάθησης.

Από τον ορισμό προκύπτει ότι έχουμε να κάνουμε με μία διαταραχή που:

1. Αφορά και περιορίζεται μόνο στο γραπτό λόγο και όχι στον προφορικό. Περιορίζεται δηλαδή σε διαταραχή των δεξιοτήτων εκείνων που είναι αναγκαίες για την εκμάθηση της ανάγνωσης, της γραφής και της ορθογραφίας.

2. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η δυσλεξία είναι σύνδρομο και ως σύνδρομο δεν μπορεί παρά η διάγνωση της να στηρίζεται σε περιγραφή τυπικών χαρακτηριστικών εκδηλώσεων.

3. Παρουσιάζεται σε παιδιά με κανονική ή και ανώτερη νοημοσύνη που φοιτούν σε κανονικά σχολεία κι έχουν εκτεθεί σε συνήθη κοινωνικά και πολιτιστικά ερεθίσματα. Δηλαδή δεν πρόκειται για περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά για νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει θεμελιώδεις λειτουργίες μάθησης.

Πόσο συχνή είναι η Δυσλεξία;

Υπολογίζεται ότι περίπου 1-3% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζει δυσλεξία, ενώ το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που για διάφορους λόγους εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες, χωρίς να έχουν δυσλεξία είναι πολύ μεγαλύτερο και υπολογίζεται σε 20-25%.

Τι προκαλεί τη Δυσλεξία;

Μολονότι η ακριβής αιτιολογία του συνδρόμου της δυσλεξίας είναι άγνωστη, φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με δυσλειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου ο οποίος είναι φυσιολογικός κατά τα άλλα, πολλές φορές μάλιστα μπορεί να είναι και μεγαλοφυής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον παγκόσμιο κατάλογο των δυσλεξικών συμπεριλαμβάνονται προικισμένοι και διάσημοι άνδρες με μεγάλες πνευματικές ικανότητες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Θωμάς Έντισον, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κ.α.

Σήμερα, μολονότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, από πολλές νευρολογικές μελέτες πως η αιτία της δυσλεξίας οφείλεται σε νευρολογική διαταραχή, η ακριβής θέση των δυσλειτουργούντων κυκλωμάτων του εγκεφάλου δεν έχει ακόμα εντοπισθεί με ακρίβεια. Από πρόσφατες νευροφυσιολογικές και παθολο-ανατομικές μελέτες εγκεφάλων δυσλεξικών ανθρώπων καθώς και από πειραματικά δεδομένα, ενισχύεται η πεποίθηση ότι η δυσλεξία οφείλεται σε φλοιώδη εγκεφαλική μικροδυσγενεσία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου. Η φλοιώδης αυτή μικροδυσγενεσία είναι αποτέλεσμα διαταραχών στη μετανάστευση νευρικών κυττάρων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εμβρυϊκής ζωής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Δυσλεξίας;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου της δυσλεξίας είναι:

-Δυσκολία στην ανάγνωση
-Δυσκολία στη γραφή
-Δυσκολία στην ορθογραφία
-Διάσπαση προσοχής
-Διαταραχή προσανατολισμού
-Προβλήματα οφθαλμοκίνησης
-Δυσχέρεια αντίληψης της αλληλουχίας
-Δευτεροπαθή ψυχολογικά προβλήματα

Η δυσκολία στην ανάγνωση συνίσταται σε κοπιώδες, συλλαβιστό διάβασμα που γίνεται με μονότονη φωνή και αγνόηση της στίξης και που χαρακτηρίζεται από συντμήσεις, αναστροφές, παραλείψεις και αντικαταστάσεις λέξεων. Έτσι ο δυσλεξικός μπορεί να διαβάσει "πετράζι" αντί για "τραπέζι", "μαύρος" αντί "σκοτεινός", "διαβάτης" αντί "διαβάζεις" κλπ. Οι δυσλεξικοί δεν κατανοούν φυσικά το κείμενο διαβάζουν και βεβαίως δεν διαβάζουν ποτέ για ευχαρίστηση.

Η δυσκολία στη γραφή και ορθογραφία συνίσταται σε δυσανάγνωστο και αργό γράψιμο με ασυνέπεια γραφής της ίδιας λέξης στο κείμενο και αλλοπρόσαλλη ορθογραφία. Οι διαταραχές στον προσανατολισμό εκδηλώνονται κυρίως με δυσκολία στη διάκριση αριστερού και δεξιού.

Η δυσχέρεια αντίληψηςτης διαδοχής και αλληλουχίας εκδηλώνεται με δυσκολία στην επανάληψη αριθμών με καθορισμένη σειρά.

Οι διαταραχές της οφθαλμοκίνησης, έχει παρατηρηθεί ότι ενώ οι κινήσεις των ματιών ενός φυσιολογικού αναγνώστη ακολουθούν συγκεκριμένη φορά από τα αριστερά προς τα δεξιά κι έχουν σταθερό μέγεθος και διάρκεια, του δυσλεξικού αναγνώστη είναι ακανόνιστες, γρήγορες και παλινδρομούν στην προσπάθειά τους να διαβάσουν τις λέξεις.

Τα δευτεροπαθή ψυχολογικά προβλήματα των δυσλεξικών περιλαμβάνουν υπερευαισθησία στην κριτική, εύκολη αποθάρρυνση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα την αρνητική τοποθέτηση προς το σχολείο και τη μάθηση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Δυσλεξίας;

Για τη διάγνωση της δυσλεξίας απαραίτητη είναι η ανεύρεση όλων των τυπικών χαρακτηριστικών του συνδρόμου, όπως αναφέρθηκαν. Δεν αρκούν όμως αυτά. Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε:

1. την ύπαρξη φυσιολογικής όρασης, ακοής και κινητικότητας,
2. την απουσία οργανικού νοσήματος που μπορεί να επηρεάζει τη μάθηση, π.χ. επιληψία,
3. την επαρκή σχολική εκπαίδευση,
4. το ευνοϊκό οικογενειακό περιβάλλον,
5. τη φυσιολογική νοημοσύνη που καθορίζει ως νοητικό πηλίκο IQ › 90 και
6. αναγνωστική ικανότητα τουλάχιστον κατά 2 χρόνια χαμηλότερη από αυτή που προβλέπεται από το δείκτη νοημοσύνης του, π.χ. ένα παιδί ηλικίας 10 χρόνων με νοητική ηλικία 10 χρόνων να έχει αναγνωστική ηλικία κάτω των 8 χρόνων. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο έλεγχος της αναγνωστικής ικανότητας γίνεται με ειδικές σταθμισμένες δοκιμασίες που καθορίζουν με ακρίβεια την αναγνωστική ικανότητα του παιδιού και δίνουν ισοδύναμη αναγνωστική ηλικία.

Από όλα αυτά γίνεται κατανοητό ότι η διάγνωση της δυσλεξίας δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη διαδικασία. Αντίθετα απαιτεί εμπειρία, εξειδίκευση και μεγάλη προσοχή και γι' αυτό θα πρέπει να γίνεται από ομάδα ειδικών που θα περιλαμβάνει ειδικευμένο παιδίατρο και εκπαιδευτικό ψυχολόγο και κατά περίπτωση άλλους ειδικούς όπως νευρολόγο, οφθαλμίατρο, λογοθεραπευτή κλπ. που θα εκτιμήσουν προσεκτικά τις ικανότητες και τις αδυναμίες του παιδιού πριν του βάλουν την ετικέτα του "δυσλεξικού".

Θεραπεύεται η Δυσλεξία ;

Η δυσλεξία αφού είναι χρόνια νευρολογική διαταραχή δεν θεραπεύεται. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικά δυσλεξικό παιδί θα εξελιχθεί σε δυσλεξικό ενήλικα. Οι ικανότητες όμως δυσλεξικών παιδιών βελτιώνονται αρκετά με την εφαρμογή ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Γι αυτό και η έγκαιρη αντιμετώπιση της έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξη των δυσλεξικών ατόμων.

Πώς αντιμετωπίζεται η Δυσλεξία;

Η αντιμετώπιση της δυσλεξίας είναι σύνθετη και περιλαμβάνει: Εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές μεθόδους που γίνονται πάντα με παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη του δυσλεξικού παιδιού και της οικογένειάς του:
Οι εκπαιδευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της δυσλεξίας χρησιμοποιούν: α) ειδικό εκπαιδευτικό υλικό( ειδικά βιβλία), β) εκπαίδευση σε Η/Υ και γ) διδασκαλία με ακουστικά μέσα όπως π.χ. μαγνητόφωνα. Οι εκπαιδευτικές αυτές μέθοδοι υποστηρίζεται από μερικούς ότι βελτιώνουν τις ικανότητες των δυσλεξικών, η αποτελεσματικότητά τους όμως είναι αμφίβολη κι αυτό είναι αναμενόμενο, αφού η δυσλεξία ως νευρολογική διαταραχή που είναι δε θεραπεύεται, δηλαδή το δυσλεξικό παιδί θα εξελιχθεί σε δυσλεξικό ενήλικο.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της δυσλεξίας περιορίζεται στην εφαρμογή υποστηρικτικών μεθόδων που αποσκοπούν στη βελτίωση της εικόνας των δυσλεξικών, δηλαδή στην αξιοπρεπή παρουσίαση του γραπτού τους λόγου και γίνονται με τη χρησιμοποίηση φορητών Η/Υ (lap top computers) με ειδικά προγράμματα που διορθώνουν αυτόματα τα ορθογραφικά τους λάθη και εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους.

Τέλος η ψυχολογική υποστήριξη απευθύνεται στο παιδί, στην οικογένεια και στο σχολείο κι έχει στόχο τη διατήρηση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης του παιδιού σε υψηλά επίπεδα, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της απογοήτευσης, διότι στην περίπτωση των δυσλεξικών υπάρχει υψηλή προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα.

Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, βάσει της ειδικής νομοθεσίας, οι μαθητές που έχουν χαρακτηρισθεί σαν δυσλεξικοί από τα επίσημα εξεταστικά κέντρα του κράτους (Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες, Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής και Ειδικά Αναπτυξιακά Κέντρα Νοσοκομείων), βαθμολογούνται στα μαθήματα με βάση την προφορική και όχι τη γραπτή τους επίδοση.

Η αλήθεια για την Δυσλεξία

Η ποικιλία των εκδηλώσεων της δυσλεξίας, η άγνωστη μέχρι σήμερα αιτιολογία της αλλά κυρίως η έλλειψη αντικειμενικών μεθόδων για τη διάγνωση της, κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη τη διάκριση των πραγματικών δυσλεξικών παιδιών από εκείνα που εμφανίζουν γενικού τύπου μαθησιακές δυσκολίες, χωρίς όμως να έχουν δυσλεξία. Η διάκριση όμως αυτή είναι ουσιώδης και πρέπει να γίνεται διότι τόσο η αντιμετώπιση, όσο και η πρόγνωση στις δύο αυτές καταστάσεις διαφέρουν σημαντικά.

Ο όρος "δυσλεξία" στη χώρα μας είναι παρεξηγημένος και τούτο διότι στο άκουσμα του μας δημιουργείται η εντύπωση ότι αναφέρεται σε κάποια γενική διαταραχή της λειτουργίας του λόγου και της ομιλίας, ενώ η δυσλεξία αφορά και περιορίζεται σε διαταραχή μόνο του γραπτού λόγου. Ετυμολογικά η λέξη "δυσλεξία" κατ΄ άλλους προέρχεται από το λατινικό ρήμα lego, που σημαίνει διαβάζω, κατ΄άλλους προέρχεται από το "δυσ" και "λέξη" και σημαίνει τη δυσκολία που έχουν τα άτομα αυτά να διαβάζουν τις λέξεις.

Η δυσλεξία είναι ειδική μαθησιακή δυσκολία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προεκτάσεις, επομένως είναι απαραίτητο να διακρίνεται από τις μη ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες οφείλονται σε διάφορα βιολογικά και εκπαιδευτικά αίτια όπως:

α) σε χαμηλή νοημοσύνη
β) σε σοβαρές αισθησιακές διαταραχές κυρίως της όρασης, της ακοής και της κινητικότητας
γ) σε ανεπαρκή σχολική εκπαίδευση π.χ. συχνές απουσίες πάνω από 10% διδακτικές ημέρες του σχολικού έτους ή συχνές αλλαγές σχολείου πάνω από 2 φορές το χρόνο,
δ) σε δυσμενές οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που εμποδίζει την απόκτηση νέων γνώσεων από το παιδί,
ε) σε διαταραχές του προφορικού λόγου.

Κατά κανόνα, τα παιδιά που έχουν προβλήματα στον προφορικό τους λόγο τα μεταφέρουν και στο γραπτό.

Για να θέσουμε με βεβαιότητα τη διάγνωση της δυσλεξίας θα πρέπει το παιδί να έχει φοιτήσει τουλάχιστον 2 χρόνια στο σχολείο, αφού η αναγνωστική του ικανότητα θα πρέπει να υπολείπεται κατά 2 χρόνια από την αναμενόμενη για το δείκτη νοημοσύνης του.

Κάθε μικρή επιβράδυνση ή δυσκολία στην εκμάθηση της ανάγνωσης και της γραφής στις 2 πρώτες τάξεις του Δημοτικού, δε σημαίνουν οπωσδήποτε δυσλεξία. Αντίθετα, είναι αρκετά συχνές και τις περισσότερες φορές είναι παροδικές και βελτιώνονται με την κατάλληλη εκπαιδευτική βοήθεια.

Αν όμως το παιδί εμφανίζει έντονη δυσκολία στο γραπτό λόγο που ανησυχεί τους γονείς και το δάσκαλο, τότε ο παιδίατρος οφείλει να το παραπέμψει στο κατάλληλο διαγνωστικό κέντρο ώστε να αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

Η αντιμετώπιση της δυσλεξίας τόσο η εκπαιδευτική όσο και η υποστηρικτική είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται μέσα στο σχολείο του παιδιού και συμμετέχουν σ΄αυτή οι δάσκαλοι ή οι καθηγητές της τάξης.
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...  Empty Απ: Καμπανάκια που μπορεί να σημαίνουν δυσλεξία...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Πεμ Απρ 19, 2012 4:22 pm

Μία από τις πολύ καλές πρακτικές που συνάντησα κάποτε σε σχολείο, για τα λαβυρινθώδη και από επιστημονικής και πολύ περισσότερο νομοθετικής σκοπιάς θέματα της ειδικής αγωγής που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς, ήταν η εξής:

Η συνάδελφος του τμήματος ένταξης, μια δασκάλα με επαρκή εμπειρία σε κανονική τάξη, σπουδές στο τμήμα ειδικής αγωγής του Μαρασλείου και αρκετή εμπειρία σε τμήματα ένταξης αλλά και διαρκείς επιμορφώσεις, κάλεσε από την αρχή της χρονιάς το σύλλογο διδασκόντων σε συστηματική και στενή συνεργασία. Μας εξήγησε τον τρόπο που θα εργαστεί και ζήτησε την άδειά μας για τα εξής:

1. Να διδάξει ένα δίωρο η ίδια σε κάθε τμήμα του σχολείου. Στη διάρκειά του να επισημάνει τυχόν μαθησιακές δυσκολίες με το δικό της εξασκημένο βλέμμα και κριτήριο. Να ακολουθήσει συνεργασία με το δάσκαλο της τάξης και από κοινού να καταλήξουν σε προτάσεις για την ενδεδειγμένη παρέμβαση προς κάθε μαθητή που θα κριθεί αναγκαίο.

2. Να λάβει μέρος στην πρώτη συνάντηση του κάθε δασκάλου με τους γονείς και να τους αναπτύξει θεωρητικά το ρόλο του τμήματος ένταξης. Να σταματήσουν να το βλέπουν ως στιγματισμό του παιδιού τους και να κατανοήσουν πως ο στρουθοκαμηλισμός μπρος στα μαθησιακά προβλήματα ή τα προβλήματα συμπεριφοράς δεν αποτελεί ένδειξη αγάπης προς το βλαστάρι τους.

Πράγματι ο σύλλογος διδασκόντων έκανε αποδεκτές τις προτάσεις της συναδέλφισσας και με μεγάλη μάλιστα χαρά. Πρώτη φορά μας συνέβαινε κάτι τέτοιο. Και καταλαβαίναμε πως αν μη τι άλλο η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός είχε μεράκι για το αντικείμενό της.

Το μεράκι το εκδήλωσε και με τη σωστή διακόσμηση ακόμη και της πόρτας του τμήματος ένταξης. Ο βαρύγδουπος τίτλος αφαιρέθηκε και μπήκε μια χαρούμενη ταμπελίτσα που δε στιγμάτιζε από την είσοδο κιόλας το παιδάκι που θα την πέρναγε.

Το ίδιο επιμελήθηκε και τον εσωτερικό χώρο. Έμπαινες εκεί και αρκούσε το περιβάλλον να σου δημιουργήσει θετικά συναισθήματα. Φυσικά φρόντισε να προμηθευτεί και το κατάλληλο παιδαγωγικό υλικό για το έργο της. Είτε από την αγορά είτε και δημιουργώντας το μόνη της.

Παρόμοια ουσιαστική ήταν η προσφορά της και κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Εντοπίστηκαν οι μαθητές που είχαν χρεία ειδικής αγωγής, έγινε ατομική συνάντηση με τους γονείς του κάθε παιδιού, καταρτίστηκε πρόγραμμα παρέμβασης είτε εντός της τάξης είτε και με παρακολούθηση του τμήματος ένταξης.

Πυκνή και τακτική ήταν και η συνεργασία της συναδέλφου με τους άλλους εκπαιδευτικούς. Ακόμη και τις ειδικότητες. Μας ενημέρωνε για τις δικές της ενέργειες και τα αποτελέσματα που κατέγραφε στην πρόοδο των παιδιών, ζητούσε να ενημερωθεί αντίστοιχα και από μας.

Θετικό στο όλο ζήτημα ήταν πως και ο διευθυντής της σχολικής μονάδας είχε πτυχίο ειδικής αγωγής και ήταν θετικός σε όλες αυτές τις ενέργειες αλλά και βοηθούσε προς κάθε κατεύθυνση.

Παρόμοια ενισχύθηκε το έργο μας και από τη σχολική σύμβουλο που και τακτική επαφή είχε με το σχολείο αλλά και διοργάνωνε σχετικές επιμορφωτικές συναντήσεις και μας προμήθευε ενημερωτικό υλικό.

Εννοείται πως εφαρμόσαμε και όλα τα προβλεπόμενα για τις παιδαγωγικές συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων και ήταν συλλογική η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Διοργανώσαμε επίσης επιμορφωτικές συναντήσεις για τους γονείς και σε συνεργασία και με το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων κλήθηκαν στο σχολείο για απογευματινές ομιλίες διάφοροι ειδικοί.

Εμπλουτίσαμε με σχετικά βιβλία τόσο τη βιβλιοθήκη των δασκάλων όσο και τη δανειστική μαθητική βιβλιοθήκη ενώ κάναμε προτάσεις και προς τους γονείς να οργανώσουν μια παιδαγωγική βιβλιοθήκη για τους ίδιους.

Συμπτωματικά το καλοκαίρι που είχε προηγηθεί είχαν γίνει οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και αξιοποιήσαμε στους χώρους του σχολείου αφίσες από τους παρολυμπιακούς για να εθίσουμε τους μαθητές μας στη σωστή αντιμετώπιση της διαφορετικότητας των άλλων.

Ειδική μέριμνα λάβαμε για την ποιοτική διοργάνωση των διδακτικών επισκέψεων και τον εμπλουτισμό του προγράμματος με κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα που επιτρέπουν στα παιδιά να εκφράσουν και εκείνα τα ταλέντα που δε βαθμολογεί το σχολείο.

Διοργανώσαμε σε συνεργασία και με τους γονείς πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων ώστε το σχολειό να γίνει χώρος χαράς και δημιουργίας.

Εκδώσαμε μαθητική εφημερίδα και συνεργαστήκαμε με τη δημοτική αρχή για επίλυση προβλημάτων της γειτονιάς μας.

Να τονίσω ότι το συγκεκριμένο σχολείο ήταν συστεγαζόμενο με άλλο όμως λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την άριστη συνεργασία σε όλους τους τομείς. Μαζί οργανώναμε τις σχολικές εορτές και από κοινού γίνονταν και οι διδακτικές επισκέψεις. Δεν αφήσαμε να δημιουργούνται διαφορετικές στάσεις και δράσεις που θα δημιουργούσαν ανταγωνισμό. Σε όλα τα ζητήματα λειτουργούσαμε λες και ήμασταν ένα σχολείο! Με σύμπνοια και κυρίως με θετική διάθεση.

Πρωταγωνιστές της προσπάθειας θεωρώ πως υπήρξαν οι δύο διευθυντές. Η δικής τους αγαστή συνεργασία αλλά και ο τρόπος που αντιμετώπιζαν τους εκπαιδευτικούς είχε σαν αποτέλεσμα όλα να κυλούν "ρολόι". Θυμάμαι και δεν ξεχνώ ακόμη και το διευθυντή του άλλου σχολείου να με υποδέχεται κάθε πρωί με ένα φαρδύ χαμόγελο και να με ρωτάει τι μπορεί να κάνει για να με βοηθήσει.

Θυμάμαι και δεν ξεχνώ πως ο διευθυντής μου στο τέλος της χρονιάς μας αποχαιρέτησε με δώρο ένα βιβλίο για τον καθένα μας! Επιστέγασμα της πατρικής στάσης που είχε κρατήσει απέναντί μας όλο το χρόνο.

Η εμπειρία εκείνης της υπέροχης χρονιάς μου επιβεβαίωσε τη θεωρητική γνώση πως το όλο κλίμα της σχολικής μονάδας είναι ουσίας σημαντικός παράγοντας και για την ορθή αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών και των όποιων άλλων προβλημάτων παρουσιάζουν οι μαθητές μας. Γιατί το κλίμα αυτό λειτουργεί και ως παράδειγμα μίμησης προς τα παιδιά και τους γονείς τους αλλά και τροφοδοτεί με υψηλά επίπεδα ενέργειας τους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο και ψυχοφθόρο επάγγελμά τους.

Ιδιαιτέρως όμως ευχαριστώ εκείνη τη συνάδελφο του τμήματος ένταξης που πυροδότησε όλο αυτό το δημιουργικό τσουνάμι. Τη Μαρία Παππά. Καλή της ώρα όπου και αν βρίσκεται...
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης