ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ!

Πήγαινε κάτω

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ! Empty ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Απρ 08, 2013 3:50 pm

Τρελάθηκαν πάλι όλοι τι ισχύει για το ωράριο. Με αφορμή και τις εξορμήσεις των ελεγκτών της δημόσιας διοίκησης. Και το φόβο των ανθρώπων μην τεθούν σε αργία...

Έτσι η ΔΟΕ παραπέμπει στα σχετικά που έχει πει για το θέμα ο νομικός της σύμβουλος. Ο Δραγασάκης βεβαίως.

Τα παρακάτω τα βρήκα στο alfavita http://www.alfavita.gr

Τι λένε οι νομικοί σύμβουλοί για το ωράριο των εκπαιδευτικών

Δευ, 08/04/2013

Με αφορμή ερωτήματα που απευθύνονται στη Δ.Ο.Ε. από Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. αλλά και μεμονωμένους συναδέλφους υπενθυμίζουμε το έγγραφο της Δ.Ο.Ε. με θέμα: «Εργασιακά Δικαιώματα Εκπαιδευτικών Π.Ε.», με αρ. πρωτ. 1332/17-9-2012, όπου αναφέρεται:

«Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ' ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι όμως διδακτικό) (άρθρο 13 παρ.8 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, κλπ τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη».

Σας στέλνουμε επίσης και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κ. Δραγασάκη η οποία αναφέρει πως: «εκπαιδευτικός που συμπληρώνει είτε το ωράριο διδασκαλίας και δεν του έχει ανατεθεί άλλο συγκεκριμένο έργο είτε το ωράριο εργασίας είτε την υπερωριακή απασχόληση, δεν έχει λόγο να παραμένει στο σχολείο, ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη για την αποχώρηση αυτή».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΕΔΩ

Εντάξει; Το καταλάβαμε;

Αν πιάνεις δουλειά στις 8, το ανώτερο που μπορούν να σε κρατήσουν στο σχολείο είναι μέχρι τις 2. Ούτε λεπτό παραπάνω και βεβαίως πρέπει οι έξι ώρες με το ρολόι μετρημένες να γίνουν χωρίς διακοπή. Δεν μπορούν δηλαδή να σε κρατήσουν 4 ώρες το πρωί και να σου ζητήσουν να πας και άλλες 2 ώρες το απόγευμα.

Δεν μπορούν επίσης αθροιστικά να σου ζητήσουν να εργαστείς τη μια μέρα 5 ώρες και την άλλη 7. Το ανώτερο μέσα στη μέρα είναι οι 6 ωρολογιακές και συνεχόμενες ώρες.

Ποιος νόμος τα λέει αυτά; Ο βασικός νόμος για την εκπαίδευση, ο 1566/1985:

Άρθρο 13

Εκπαιδευτικό προσωπικό δημοτικών σχολείων

8. Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 της περίπτωσης ΣΤ΄ του άρθρου 11. Από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσονται οι μητέρες παιδιών μέχρι δύο ετών.


Καθώς όμως τα κείμενα των νόμων έχουν πολλά παραθυράκια και χρειάζεται να κατέχεις τη γλώσσα των νομικών για να καταλαβαίνεις τι λέει και τι δε λέει το απόσπασμα ενός νόμου, και επιπλέον ο 1566 έχει παραγεράσει και επομένως συμπληρωθεί και τροποποιηθεί από άλλους νόμους, χρειάζεται για το θέμα του ωραρίου να ψάχνουμε σε βάθος και προσεκτικά τι πραγματικά ισχύει και να μην παριστάνουμε τους ξερόλες. Ιδιαίτερα θα τονίσω ότι το "συνδικαλιστική κάλυψη" είναι νομικά ανύπαρκτος όρος και ας συνηθίζουν οι συνδικαλιστές αυτή την καραμέλα. Πρώτα πρώτα συνδικαλιστική κάλυψη μόνο φερέγγυα σωματεία μπορούν να διατείνονται ότι είναι σε θέση να προσφέρουν στα μέλη τους και ο νοών νοείτω τι θέλω να πω...

Προσωπικά λοιπόν με ενδιαφέρει τι λέει ο νόμος και μόνο ο νόμος και όχι οι συνδικαλιστές. Και ο νόμος λέει πως αν σε διατάξει ο ανώτερος να κάνεις κάτι, οφείλεις να το κάνεις!!! Αλλιώς σε διπλώνουν σε μια κόλα χαρτί για άρνηση εκτέλεσης υπηρεσίας! Και τράβα μετά στους συνδικαλιστές να βγάλεις άκρη!

Κι ακούστε περίπτωση που αντιμετώπισα λίγα χρόνια πριν. Είμαι σε σχολείο και ξαφνικά μας προκύπτει γρίπη. Το σχολείο με απόφαση των αρμοδίων οργάνων έκλεισε. Εμείς όμως ήμασταν υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε στο σχολείο και ας μην ήταν εκεί οι μαθητές. Η διευθύντρια από καλοσύνη μας έδωσε το περιθώριο εκ περιτροπής να παρουσιαζόμαστε αφού δεν είχε κανένα νόημα να καθόοοοοομαστε στο γραφείο όλοι οι δάσκαλοι. Ξέροντας πως ο νομοθέτης δεν καταλαβαίνει από τέτοιες καλοσύνες, προτίμησα να παρουσιάζομαι στη δουλειά μου κάθε μέρα. Ευτυχώς. Γιατί ξαφνικά πέφτει τηλεφώνημα από το γραφείο και με καλούν ονομαστικά να πάω να αναπληρώσω συνάδελφο που απουσίαζε σε σχολείο του ίδιου Δήμου.

Ήξερα τι λέει ο νόμος. Ήξερα και τι έλεγε τότε η ΔΟΕ. Πως μόνο με γραπτή εντολή μπορούν να σε στείλουν σε άλλο σχολείο, όχι τηλεφωνικά και προφορικά. Ξεκινώ λοιπόν αμέσως για το γραφείο και παρουσιάζομαι στην Προϊσταμένη. Και της ζητώ να μου δώσει και γραπτώς την εντολή ώστε να είμαι καλυμμένη σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε. Όχι μόνο δεν μου την έδωσε αλλά και μου επεσήμανε ότι αν επιμείνω θα το θεωρήσει άρνηση εκτέλεσης υπηρεσίας!!!

Παίρνω λοιπόν τηλέφωνο τον αιρετό μου και ένα μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ. Είσαι συνδικαλιστικά καλυμμένη, μου είπαν. Να μην πας. Αφού δε σου δίνει γραπτή εντολή, μην πας.

Εγώ πήγα. Γιατί ξέρω και τα παραθυράκια των νόμων... Και ευτυχώς. Γιατί η κυρία Προϊσταμένη που προφορικά μου αρνήθηκε τη γραπτή εντολή, έπιασε αμέσως μόλις έφυγα από το γραφείο και συνέταξε τέτοια εντολή. Κάλυψε δηλαδή τα δικά της νώτα και υποθέτω ότι έπαιξε ρόλο και το τηλεφώνημα που της έκανε ο αιρετός.

Εγώ όμως αν έμενα στη συνδικαλιστική κάλυψη, θα βρισκόμουν εκτεθειμένη στο παραθυράκι εκείνο που μιλάει για έκτακτη ανάγκη! Και πως δεν προλάβαινε η υπηρεσία να μου κοινοποιήσει εγγράφως την εντολή!!!

Φυσικά αισθάνθηκα ένα μηδενικό εκείνη τη μέρα. Να μου λένε ότι θα θεωρηθεί άρνηση εκτέλεσης υπηρεσίας η καθόλα νόμιμη απαίτησή μου να υπάρχει γραπτή εντολή. Θα μπορούσε λοιπόν η Προϊσταμένη να μου απαντήσει ότι θα φροντίσει αμέσως να γραφτεί η εντολή και όχι να με απειλεί...

Έτσι λοιπόν και με το ωράριο. Ο νόμος λέει ετούτο μα λέει και πολλά άλλα. Πρέπει να είσαι νομικός και μάλιστα ειδικός σε τέτοια θέματα, για να ξέρεις όλα όσα λέει ο νόμος. Και στην εποχή μας είναι ου μπλέξεις. Τι κάνουμε λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε ένα σχετικό με το ωράριο πρόβλημα;

Πρώτον βεβαιωνόμαστε ότι πράγματι μας ζητάνε κάτι παράνομο. Δεύτερον εκτιμούμε αν θέλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση με τον ανώτερό μας. Γιατί μπορεί να γλιτώσουμε από τη συγκεκριμένη παρανομία σε βάρος μας αλλά παρακάτω να μας τη στήσει και να μας τσακώσει εμάς για άλλη παρανομία. Και δόξα τω Θεώ και την απίστευτη περικοκλάδα των νόμων, δε θα δυσκολευτεί να το κάνει. Όλο και κάπου θα μας βρει εκτός νόμου. Καλύτερα λοιπόν να λύνονται τέτοιες διαφορές με φιλικό τρόπο και όχι με κόντρες. Γνώμη μου αυτή. Και αποκτηθείσα εκ πείρας. Εσείς τώρα κάντε ό,τι θέλετε...

Σε περίπτωση πάντως που θεωρούμε ότι η παραβίαση του ωραρίου μας είναι μείζον και σημαντικό θέμα και πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα, και σε περίπτωση που η φιλική προσέγγιση δεν αποδώσει καρπούς, είναι καλύτερο να απευθυνθούμε εγγράφως στο σύλλογό μας και να ζητήσουμε την παρέμβαση των συνδικαλιστών. Αν όντως είναι παράνομο αυτό που συμβαίνει, θα κοπεί με το μαχαίρι. Κανείς διευθυντής δε θέλει να βρεθεί μπλεγμένος σε παράνομο τρόπο άσκησης των καθηκόντων του και να το βρει αργότερα μπροστά του στις επόμενες κρίσεις. Μόνο που να ξέρετε πως και δίκιο να έχετε, από κει και μετά θα είστε το μαύρο πρόβατο. Μη διανοηθείτε λοιπόν να ζητήσετε καμιά φιλική εξυπηρέτηση σαν αυτές που συχνά ζητάμε όλοι μας. Θα σας φέρνει και εκείνος το νόμο μπροστά σας και θα απαιτεί αυτό που απαιτήσατε. Απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου!

Και εν προκειμένω ο νόμος για το ωράριο είναι σαφέστατος. Μπορεί να σε κρατάει κάθε μέρα στο σχολείο ως τις δύο με το πρόσχημα της ανάθεσης υπηρεσιών που σχετίζονται με το εκπαιδευτικό έργο. Πχ μας είχε τύχει κάποτε η κόντρα ανάμεσα σε διευθυντή και εκπαιδευτικό να καταλήξει σε καθημερινή ανάθεση στο συνάδελφο να βγάζει φωτοτυπίες! Τι να πει μετά ο δάσκαλος; Και τι να του πούμε κι εμείς οι συνδικαλιστές; Πως είναι παράνομος ο διευθυντής που σου αναθέτει συγκεκριμένο έργο και σε κρατά ως τις 2 κάθε μέρα; Μα αφού ο νόμος του δίνει το δικαίωμα!

Βεβαίως αν το συνδικάτο ξέρει τη δουλειά του και οι συνδικαλιστές έχουν κότσια, λύσεις βρίσκονται. Και οι συνάδελφοι προστατεύονται από τις αυθαιρεσίες ακόμη και αν γίνονται με το πρόσχημα του νόμου... Πχ ένα πανίσχυρο όπλο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο σύλλογος διδασκόντων. Κι ακόμη πάνω από τον κάθε ανώτερο υπάρχει και άλλος. Εμείς τουλάχιστον αυτό κάναμε τότε και βάλαμε τέλος στις φωτοτυπίες. Επισκεφθήκαμε τον Προϊστάμενο ως ΔΣ και του εκθέσαμε την κατάσταση. Εκείνος κάλεσε το Διευθυντή και οι φωτοτυπίες κόπηκαν με το μαχαίρι.

Καλή του ώρα εκείνου του Προϊσταμένου. Σε πολλά θέματα μας βοήθησε και μας υπέδειξε το νόμιμο τρόπο προστασίας των δικαιωμάτων των μελών μας. Και σε πολλά ακόμη μας άνοιξε τα μάτια για να μην εκθέτουμε τους συναδέλφους σε κίνδυνο κάνοντας αλόγιστη χρήση της συνδικαλιστικής κάλυψης. Γιατί ο νόμος, το ξαναλέω, δεν αναγνωρίζει συνδικαλιστική κάλυψη. Και όποιος την επικαλείται πρέπει να είναι χίλια στα εκατό βέβαιος ότι μπορεί να την προσφέρει ακόμη και κόντρα στο νόμο, πχ με κινητοποίηση. Αν δεν είναι, καλύτερα να μην ξεσηκώνει τους συναδέλφους με λόγια του αέρα. Κι αντί για συνδικαλιστική κάλυψη να μπαίνει ο ίδιος μπροστά και να δίνει συνδικαλιστική λύση. Γιατί, θα το ξαναπώ κι αυτό, το συνδικάτο έχει πολλά όπλα στα χέρια και αν ξέρει και θέλει να τα χρησιμοποιήσει, φτάνουν και αρκούν για να προστατέψει τα μέλη του. Η συνδικαλιστική κάλυψη είναι μόνο για περιπτώσεις ανάγκης και όπως τόνισα θα πρέπει να διαθέτει και το αντίστοιχο έρεισμα για να γίνει πράξη...

ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης