Αρχίζει ο Γολγοθάς των καταθετών - Τι θα γίνει με τους τόκους των καταθέσεων

Πήγαινε κάτω

Αρχίζει ο Γολγοθάς των καταθετών - Τι θα γίνει με τους τόκους των καταθέσεων Empty Αρχίζει ο Γολγοθάς των καταθετών - Τι θα γίνει με τους τόκους των καταθέσεων

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Μάης 25, 2013 6:56 am

Αρχίζει ο Γολγοθάς των καταθετών

Τι θα γίνει με τους τόκους των καταθέσεων


Σάβ, 25/05/2013

Στις τράπεζες θα πρέπει να προσέλθουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, προκειμένου να λάβουν τις βεβαιώσεις για τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους το 2012.

Τα ποσά των τόκων θα δηλωθούν υποχρεωτικά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε διευκρινιστική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί ενδεχομένως σήμερα θα ορίζεται ότι θα δηλώνονται ποσά τόκων που υπερβαίνουν τα 250 ευρώ.

Με την ίδια εγκύκλιο αναμένεται να διευκρινίζεται πως θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων από τους συνδικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών καθώς και το ποσό που θα πρέπει να αναγράφεται στη δήλωση.

Πίεση χρόνου

Όπως έγινε γνωστό, οι τράπεζες δεν δέχθηκαν να στείλουν τα στοιχεία με τους τόκους του 2012 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω πίεσης χρόνου, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να απευθυνθούν στα υποκαταστήματα των τραπεζών προκειμένου να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων (ομόλογα, REPOS, αμοιβαία κεφάλαια) κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών Δ.Σ. εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012 θα αναγραφούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης.

Ο κωδικός αυτός υπήρχε και στο περυσινό έντυπο αλλά φέτος η συμπλήρωσή του γίνεται υποχρεωτική.

Στα εισοδήματα αυτά θα επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως και 4%. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κ.ά.) τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογισθεί η εδική εισφορά αλληλεγγύης.

Τα ποσά των τόκων που θα δηλωθούν υποχρεωτικά στις φετινές δηλώσεις δεν θα ξαναφορολογηθούν. Η φορολόγησή τους έχει γίνει ήδη με συντελεστή 10%. Δηλαδή ο φόρος έχει ήδη παρακρατηθεί στην πηγή.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να υποχρεώσει όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους να υποβάλουν φέτος ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) απέστειλε στις 17 Μαΐου 2013 επιστολές διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη. Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων επισημαίνουν ότι χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν γνωρίζουν πώς θα συμπληρώσουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, αφού δεν τους έχουν σταλεί τα σχετικά έντυπα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει και δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής μέσω διαδικτύου.


Της Μαρίας ΒουργάναΗΜΕΡΗΣΙΑ


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthra/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%B3%CE%BF%CE%B8%CE%AC%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD#ixzz2UJgDTAFD
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης