Φτιάχνουμε κουραμπιέδες;
ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ :: ΗΠΕΙΡΟΣ :: ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Σελίδα 1 από 1
Φτιάχνουμε κουραμπιέδες;
Είναι εύκολοι. Είναι διασκεδαστικοί. Είναι ζωντάνεμα ηθών και παραδόσεων. Και σε καιρούς λιτότητας είναι και λύση ανάγκης. Ανασκουμπωθείτε και ξεκινήσαμε. Να φτιάξουμε κουραμπιέδες!
(το άρθρο είναι σε αναδημοσίευση, ας ελπίσουμε να τα καταφέρουμε να το ανεβάσουμε σωστά...
Πάντως οι κουραμπιέδες είναι με τα χεράκια μου φτιαγμένοι και η συνταγή δοκιμασμένη κατ' επανάληψη!)
ΜΑΡΙΟΡΗ- Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008
Απ: Φτιάχνουμε κουραμπιέδες;
Ξεκινάμε με τα υλικά:
ΥΛΙΚΑ
Βούτυρο φρέσκο 2 ποτήρια
Αλεύρι 4 έως 5 ποτήρια
1 φλυτζανάκι του (ελληνικού) καφέ ποτό μαστίχα
1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη (κανονική, για τη ζύμη)
2 κρόκους αυγών
Άχνη (τα 500 γραμ. φτάνουν με το ζόρι... )
Ανθόνερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μετράμε δύο ποτήρια του νερού φρέσκο βούτυρο και το βάζουμε στο μίξερ να χτυπηθεί καλά για τρία τέταρτα της ώρας. Δε θα το λιώσετε πριν, φροντίστε μόνο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Όπως βλέπετε το βούτυρο αν είναι σε θερμοκρασία δωματίου είναι αρκετά ρευστό, οπότε δε χρειάζεται να ταλαιπωρηθείτε και να λερώνετε κατσαρολάκια.
ΥΛΙΚΑ
Βούτυρο φρέσκο 2 ποτήρια
Αλεύρι 4 έως 5 ποτήρια
1 φλυτζανάκι του (ελληνικού) καφέ ποτό μαστίχα
1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη (κανονική, για τη ζύμη)
2 κρόκους αυγών
Άχνη (τα 500 γραμ. φτάνουν με το ζόρι... )
Ανθόνερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μετράμε δύο ποτήρια του νερού φρέσκο βούτυρο και το βάζουμε στο μίξερ να χτυπηθεί καλά για τρία τέταρτα της ώρας. Δε θα το λιώσετε πριν, φροντίστε μόνο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Όπως βλέπετε το βούτυρο αν είναι σε θερμοκρασία δωματίου είναι αρκετά ρευστό, οπότε δε χρειάζεται να ταλαιπωρηθείτε και να λερώνετε κατσαρολάκια.
ΜΑΡΙΟΡΗ- Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008
Απ: Φτιάχνουμε κουραμπιέδες;
Το βούτυρο θα μείνει για τρία τέταρτα στο μίξερ και με δυνατή ταχύτητα ώσπου να γίνει σαν κρέμα.
Κατόπιν και χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα θα προσθέσετε
Μαστίχα 1 φλυτζανάκι του καφέ
Ζάχαρη 1 ποτηράκι του κρασιού
2 κρόκους αυγών
Αλεύρι 4 ποτήρια (έως πέντε το πολύ - αυτό το ρυθμίζετε βλέποντας τη ζύμη, να είναι κατάλληλη για πλάσιμο).
Προσοχή: Το αλεύρι θα μπει τελευταίο στο μίξερ και θα το ρίξετε λίγο λίγο. Πριν το ρίξετε θα το ανακατέψετε με το 1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ:
Καθώς και με τις δύο βανίλιες:
Οι βανίλιες θα δώσουν άρωμα και το μπαίκιν πάουντερ θα κάνει τους κουραμπιέδες αφράτους. Σημαντική λεπτομέρεια για αφράτους κουραμπιέδες είναι και το χτύπημα της ζύμης την ώρα που πέφτει το αλεύρι μέσα: Απαλάααααααα.... Και με τα ειδικά εξαρτήματα του μίξερ που είναι για αλεύρι.
ΜΑΡΙΟΡΗ- Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008
Απ: Φτιάχνουμε κουραμπιέδες;
Όλα τα υλικά (μετρημένα) που θα ρίξετε στο φρέσκο βούτυρο αφού πρώτα το αφήσετε για τρία τέταρτα στο μίξερ και με δυνατή ταχύτητα.
Αφού τα ρίξετε με τη σειρά και τον τρόπο που είπαμε, η ζύμη θα πάρει αυτή τη μορφή:
Η ζύμη λίγο πριν προσθέσουμε το αλεύρι με τη βανίλια και το μπαίκιν πάουντερ
Είναι η στιγμή που θα αλλάξουμε αναδευτήρα και θα χαμηλώσουμε ταχύτητα στο μίξερ.
ΜΑΡΙΟΡΗ- Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008
Απ: Φτιάχνουμε κουραμπιέδες;
Αφού ρίξουμε και το αλεύρι, η ζύμη παίρνει αυτή τη μορφή... Φυσικά και με λίγο χεράκι στο τέλος.
Έπειτα πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες ή σε σχήμα μισοφέγγαρου και τους τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι.
Φούρνος μέτριος (γύρω στο 200 με 220) και 15 έως 20 λεπτά. Η θερμότητα να είναι πάνω και κάτω.
Συνήθως με τις ποσότητες που δώσαμε, θα χρειαστούν δύο ψησίματα, δε χωράνε όλοι οι κουραμπιέδες σε ένα ταψί.
ΜΑΡΙΟΡΗ- Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008
Απ: Φτιάχνουμε κουραμπιέδες;
Όση ώρα οι κουραμπιέδες ψήνονται, εμείς ετοιμάζουμε την υποδοχή τους.
Παίρνουμε μια πιατέλα να τους τοποθετήσουμε και αν χρειάζεται και δεύτερη. Καλό είναι να μη βάλετε δεύτερη σειρά (τον ένα πάνω από τον άλλο) οπότε φροντίστε να έχετε έτοιμες τις κατάλληλες πιατέλες.
Παίρνουμε μετά ένα ψιλό σουρωτήρι και βάζουμε μέσα ζάχαρη άχνη. Με αυτό τον τρόπο θα "χιονίσουμε" καλά καλά τις πιατέλες πριν τοποθετήσουμε σ' αυτές τους κουραμπιέδες:
ΜΑΡΙΟΡΗ- Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008
Απ: Φτιάχνουμε κουραμπιέδες;
Έπειτα ετοιμάζουμε έναν ψεκαστήρα με ανθόνερο:
Με το ανθόνερο θα ψεκάσουμε τους κουραμπιέδες αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο. (Ενώ βρίσκονται ακόμη στο ταψί που τους ψήσαμε και μόνο από πάνω.)
Και έτσι υγρούς και ζεστούς θα τους πάρουμε με σπάτουλα (προσοχή γιατί τρίβονται) και θα τους τοποθετήσουμε στις πιατέλες που ετοιμάσαμε με την άχνη.
Έπειτα θα τους πασπαλίσουμε και από πάνω με άχνη (πάντα χρησιμοποιώντας το σουρωτήρι, για να πέφτει απαλά απαλά και χωρίς σγρομπαλάκια. )
Αυτό ήταν... Οι κουραμπιέδες είναι πια έτοιμοι.
Με το ανθόνερο θα ψεκάσουμε τους κουραμπιέδες αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο. (Ενώ βρίσκονται ακόμη στο ταψί που τους ψήσαμε και μόνο από πάνω.)
Και έτσι υγρούς και ζεστούς θα τους πάρουμε με σπάτουλα (προσοχή γιατί τρίβονται) και θα τους τοποθετήσουμε στις πιατέλες που ετοιμάσαμε με την άχνη.
Έπειτα θα τους πασπαλίσουμε και από πάνω με άχνη (πάντα χρησιμοποιώντας το σουρωτήρι, για να πέφτει απαλά απαλά και χωρίς σγρομπαλάκια. )
Αυτό ήταν... Οι κουραμπιέδες είναι πια έτοιμοι.
ΜΑΡΙΟΡΗ- Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008
Απ: Φτιάχνουμε κουραμπιέδες;
Οι κουραμπιέδες στο φούρνο
Όπως βλέπετε φουσκώνουν λιγάκι σε σχέση με το αρχικό μέγεθος που τους πλάσαμε. Να το λάβετε αυτό υπόψη όταν θα τους τοποθετήσετε στο ταψί για να μη σας κολλήσουν ο ένας με τον άλλο.
ΜΑΡΙΟΡΗ- Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008
Απ: Φτιάχνουμε κουραμπιέδες;
Βγήκαν πια από το φούρνο. Είπαμε ότι θα τους αφήσετε 15 έως 20 λεπτά και προσέχοντας να μην καούν... Ελέγχουμε και από κάτω τι γίνεται. Ανασηκώνουμε με ένα μαχαιράκι και παρακολουθούμε μήπως άρχισαν να μαυρίζουν...
Αμέσως τους ψεκάζετε με το ανθόνερο και αμέσως μετά τους τοποθετείτε στις πιατέλες. Από κάτω δε χρειάζονται ψέκασμα, θα κολλήσουν άχνη επειδή είναι ζεστοί. Από πάνω όμως αν δε βάλετε ανθόνερο, η άχνη δε θα σταθεί...
ΜΑΡΙΟΡΗ- Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008
Απ: Φτιάχνουμε κουραμπιέδες;
Τώρα ήρθε η ώρα για το τελευταίο μας βήμα στην ετοιμασία τους. Θα τους πασπαλίσουμε με άχνη και από πάνω. Βάζουμε την άχνη σε ένα ψιλό σουρωτήρι και "χιονίζουμε" καλά καλά τους κουραμπιέδες. Όπως τονίσαμε και παραπάνω, για τη συγκεκριμένη δόση υλικών, τα 500 γραμμάρια άχνη φτάνουν και δε φτάνουν. Καλό είναι να έχετε και λίγο περισσότερη άχνη...
Έτοιμοι και λαχταριστοί...
Σημείωση: Αν θέλετε μπορείτε στη ζύμη να βάλετε και αμύγδαλα. Εμείς δε θέλαμε και δε βάλαμε... Και σκέτοι οι κουραμπιέδες είναι πεντανόστιμοι.
Άλλοι πάλι βάζουν φουντούκια ή καρύδια. Περί ορέξεως...
Έτοιμοι και λαχταριστοί...
Σημείωση: Αν θέλετε μπορείτε στη ζύμη να βάλετε και αμύγδαλα. Εμείς δε θέλαμε και δε βάλαμε... Και σκέτοι οι κουραμπιέδες είναι πεντανόστιμοι.
Άλλοι πάλι βάζουν φουντούκια ή καρύδια. Περί ορέξεως...
ΜΑΡΙΟΡΗ- Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008
ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ :: ΗΠΕΙΡΟΣ :: ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
|