ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Πήγαινε κάτω

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Empty ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Μάης 19, 2012 4:03 am

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ:

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


H ημερομηνία έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων έφτασε μια πολύτιμη σημαντική στιγμή για όλους τους μαθητές.

Σημαντική διότι τελειώνει μια μεγάλη και σημαντική περίοδο και φάση της ζωής τους –σχολείο- και ανάλογα με την επιτυχία ή μη στις εξετάσεις θα εισέλθουν σε νέα μονοπάτια είτε στην ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση είτε στην αγορά εργασίας και απασχόλησης.

Το επιθυμητό και προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι η επιτυχία βεβαίως και ένας παράγοντας που πρέπει να ελέγξουν είναι το άγχος .

Τόσο οι μαθητές όσο και οι οικογένειες τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η εμφάνιση άγχους σε τέτοιες περιόδους ,όπως οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια φυσιολογική αντίδραση και άμυνα του οργανισμού σε μια έντονη και πιεστική κατάσταση .

Το θέμα είναι ότι η ύπαρξη άγχους είναι δεδομένη σε άλλα παιδιά πιο έντονο και σε άλλα πιο χαμηλό καθώς επίσης και στις οικογένειες τους.

Πρέπει η διαχείριση της όλης κατάστασης –προετοιμασία και εξετάσεις –να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε το άγχος να είναι ωφέλιμο και δημιουργικό και να μην αποσυντονίζει καμία λειτουργία του μαθητή ,και να μην φτάνουμε σε καταστάσεις όπου το άγχος θα είναι ένας παράγοντας αποδιοργάνωσης και μείωσης των δυνατοτήτων και ικανοτήτων μας και θα συμβάλει τα μέγιστα στην έλλειψη ηρεμίας ,νηφαλιότητας και χαλαρότητας στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχία στις εξετάσεις.

Στη συνέχεια έχουμε να παραθέσουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς και κυρίως για τους μαθητές που θα τους βοηθήσουν για την καλύτερη προετοιμασία μας.

Συμβουλές προς τους μαθητές για την προετοιμασία για τις εξετάσεις:


-Οργάνωση του προγράμματος ( ώρες διαβάσματος –επαναλήψεων ,ώρες ξεκούρασης και ύπνου)

-Εξοικείωση με το γεγονός των εξετάσεων. Μια άσκηση που θα είναι αντίστοιχη των συνθηκών των εξετάσεων ( θέματα ,χρόνος κτλ ) βοηθάει στην εξοικείωση και αποβάλει το άγχος του άγνωστου και της αβεβαιότητας.

-Μην αφήνεις να σε πλημμυρίσουν αρνητικές σκέψεις για την έκβαση των αποτελεσμάτων ( αποτυχία ) ούτε να διακατέχεσαι από ηττοπαθητική στάση και συμπεριφορά ότι δεν θα επιτύχεις προκαταβολικά.

-Προσπάθησε να αποβάλεις την ένταση και το άγχος κάνοντας πράγματα που σε ικανοποιούν και σου βελτιώνουν την διάθεση ( μουσική ,παρακολουθώντας μια ταινία ,τρέξιμο )

-Μην μεταβάλεις τον τρόπο διατροφής σου αυτό το διάστημα .Πρέπει να τρέφεσαι σωστά ,να κοιμάσαι τις ώρες που απαιτούνται, και να κάνεις τα ανάλογα διαλλείματα κατά την μελέτη. Η κακή διατροφή ,η έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης θα σε καταβάλουν ενώ απεναντίας εμείς επιθυμούμε να έχουμε πλήρη διαύγεια και ενέργεια στον οργανισμό μας.

-Αν έχεις απορίες σχετικά με τις εξετάσεις συζήτησε το με τους καθηγητές σου που θα σε κατευθύνουν δίνοντας την σωστή συμβουλή .Μην προσπαθείς να πάρεις γνώμη και βοήθεια από άτομα ( φίλους ,γνωστούς ) γιατί τις πιο πολλές των περιπτώσεων αγχώνουν παρά βοηθούν στην επίλυση μιας απορίας ή ενός θέματος σχετικά με τις εξετάσεις, διότι είτε δεν έχουν την επαρκή γνώση είτε αντιλαμβάνονται διαφορετικά το θέμα.

-Μην καταφεύγεις σε υποκατάστατα που θα διεγείρουν τον οργανισμό ( καφές ,τσιγάρο ,βιταμίνες) .Ένα καλό πρωινό είναι η ενδεδειγμένη λύση που θα τονώσει τον οργανισμό καθώς και καλή διατροφή.

-Στις εξετάσεις αφού μελετήσεις με ηρεμία τις ερωτήσεις ξεκίνα από αυτές που γνωρίζεις καλύτερα. Μην αγχωθείς και πανικοβληθείς εάν πιστεύεις ότι δεν γνωρίζεις μια απάντηση .Μπορείς να επανέλθεις μόλις τελειώσεις τις υπόλοιπες με καθαρό μυαλό και ηρεμία και να απαντήσεις .

-Μην αφήνεις να σε καταβάλει το άγχος κατά την διάρκεια των εξετάσεων .Αν νοιώθεις ότι κυριεύεσαι από άγχος ,χαλάρωσε κάνε σκέψεις θετικές που σε ηρεμούν ,συνέχισε να αναπνέεις στον ίδιο ρυθμό ( φυσιολογικό) και όλα θα κυλήσουν καλά και ομαλά.

-Οργάνωσε το πρόγραμμα σου για την μετάβαση στο εξεταστικό κέντρο ,χρονικό διάστημα που θέλεις να είσαι νωρίτερα εκεί ,αν νοιώθεις πιο άνετα , καλύτερα και σε χαλαρώνει να σε συνοδεύσει κάποιος /α συζήτησε το με τους γονείς σου.

Το κυριότερο προσπάθησε να αποβάλεις τις σκέψεις που έχουν ως επίκεντρο το μέλλον σου και την επαγγελματική σου αποκατάσταση.Αυτό το κομμάτι θα έχεις αρκετό χρόνο να το διερευνήσεις με ηρεμία και νηφαλιότητα μετά τις εξετάσεις.

Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς:

• Συμπαράσταση. Να είστε στη διάθεση , όταν σας έχει ανάγκη και σας χρειάζεται , για να ακούσετε τις απορίες ,ανησυχίες ,προβληματισμούς του και αφού τον/ην ακούσετε με προσοχή μετά να το συμβουλέψετε και να το κατευθύνετε. Έτσι του δίνεται την δυνατότητα να σας εκφράσει τα συναισθήματα του και να εκτονώσει και να μειώσει το άγχος. Παράλληλα δημιουργείται μία σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού με το παιδί σας.

• Εκτίμηση: Να δείχνετε στο παιδί σας και να του μεταφέρεται το συναίσθημα πως αναγνωρίζετε τις προσπάθειές του και πως, ακόμα και αν δεν επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα (επιτυχία) , η αξία του για εσάς και για την οικογένεια σας δε μειώνεται αλλά απεναντίας αναγνωρίζετε την προσπάθεια και τους κόπους του/ης . Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ωφέλιμο να μη συνδέετε την αξία και την ικανότητα του παιδιού σας ως άτομο και προσωπικότητα με την επιτυχία ή μη στις εξετάσεις.

• Αναγνώριση: Θυμηθείτε ότι το παιδί σας έχει ήδη κουραστεί και κοπιάσει με ένα επιβαρυμένο και δύσκολο πρόγραμμα όλο αυτό το διάστημα, για αυτό τον λόγο μην το επιβαρύνετε περισσότερο με τις προσωπικές και οικογενειακές σας ανησυχίες-προσδοκίες.

-Σύγκριση :Αποφύγετε να κάνετε συγκρίσεις με άλλους μαθητές ή τα άλλα παιδιά της οικογένειας διότι έτσι επιτείνεται το άγχος και δημιουργούμε το αίσθημα της υποτίμησης και της έλλειψης αυτοεκτίμησης ,στοιχεία που θα τους συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή τους.

-Έλεγχος των προσδοκιών και των απαιτήσεων . Δεν χρειάζεται ούτε να κινδυνολογούμε ούτε να καταστροφολογούμε ότι σε μια αποτυχία θα επέλθει και η συντέλεια του κόσμου ,αλλά και από την άλλη μεριά δεν χρειάζεται να έχουμε υπερβολική και υπέρμετρη αισιοδοξία (π.χ είσαι ο καλύτερος μαθητής ,σίγουρα θα περάσεις πρώτος) διότι έτσι ανεβάζουμε τον πήχη των απαιτήσεων πολύ ψηλά και δημιουργούμε άγχος και στρες.

-Συμπαράσταση: όλη η οικογένεια πρέπει να συμπαρασταθεί με τον τρόπο της στο παιδί και να μην μεταφέρει άγχος και αγωνία ,και πρέπει τα μέλη της οικογένειας να μπορούν να διαχειριστούν το άγχος ,που σίγουρα θα υπάρχει, με τέτοιο τρόπο που δεν θα γίνει παράγοντας μείωσης των επιδόσεων του παιδιού. Και πάνω απΆ όλα οι εξετάσεις είναι κυρίως υπόθεση του παιδιού ,η πρώτη σημαντική πρόκληση στον στίβο της ζωής του.

• Η επιβίωση και εξέλιξη ενός παιδιού θα εξαρτάται πάντα από την ικανότητά του να αντιμετωπίζει συνεχώς νέες συνθήκες και προκλήσεις στο κοινωνικό, οικονομικό και ευρύτερο περιβάλλον. Η επιτυχία εξαρτάται από την μάθηση και την ικανότητα να μετουσιώσει σε πράξη την γνώση που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια καθώς επίσης και τις αρχές και τις αξίες που του έχει μεταλαμπαδεύσει η οικογένεια του .

Ο στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος, με την συμβολή της οικογένειας, είναι να δημιουργήσουν το υπόβαθρο ώστε να ενισχύσουν το παιδί να αγαπήσει τη γνώση και την μάθηση και να θέτει συνέχεια νέους στόχους και ορίζοντες που δίνουν σημασία και νόημα στη προσωπική του ζωή αλλά και μετέπειτα στην επαγγελματική.

Η ζωή δεν σταματάει με την αποτυχία στις εξετάσεις ,και ούτε ολοκληρώνεται με την επιτυχία στις εξετάσεις .
Είναι ένας διαρκής αγώνας που τα παιδιά θέλουν συμπαραστάτες τους γονείς .
Ας το πράξουμε λοιπόν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Χασκής Θανάσης

Κοινωνικός Λειτουργός

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://892fm.blogspot.com/2012/05/blog-post_6902.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Empty Απ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Μάης 19, 2012 4:22 am

Διώξτε το άγχος σε ένα 10λεπτο

«Όλα είναι στο κεφάλι σου. Μη δίνεις σημασία». Κάπως έτσι προσπαθούμε να προσπεράσουμε ως άνευ σημασίας το άγχος και τη νευρικότητα που προκαλούν τα καθημερινά προβλήματα και η κακή ψυχολογική κατάσταση. Ο καθηγητής στο Χάρβαρντ δρ Χέρμπερτ Μπένσον, ο πρώτος γιατρός από τη Δύση που έγραψε εγχειρίδιο κατά του στρες, επιμένει πως το μυαλό επηρεάζει σημαντικά το σώμα «κι ας μην το πιστεύουν οι περισσότεροι».

Η δυσκολία στην αναπνοή, η ταχυκαρδία και τα καρδιαγγειακά, το μεταβολικό σύνδρομο, ακόμη και η αρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα του καθημερινού στρες, δηλώνει ο δρ Μπένσον- η βεβαιότητα στη φωνή του δεν αφήνει περιθώριο για δεύτερες σκέψεις. Τονίζει επίσης ότι το στρες διαταράσσει τον οργανισμό με αποτέλεσμα είτε να προκαλεί παθήσεις είτε να επιτείνει τα συμπτώματα, φορτώνοντας τους ασθενείς με αφόρητους πόνους.

Το ανθρώπινο σώμα είναι πιο προνοητικό από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζουμε- σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή- πώς να χρησιμοποιούμε το 100% των δυνατοτήτων του. «Ο οργανισμός όταν αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται σε συνθήκες αγχώδεις, έχει την ικανότητα να ανακινεί έναν μηχανισμό που αντιδρά κατά του στρες. Δεν χρειάζονται φάρμακα ούτε χειρουργικές επεμβάσεις, αφού τα έχει προβλέψει όλα», τονίζει στα «ΝΕΑ».

Η απόδειξη


Η επιστημονική απόδειξη όσων υποστηρίζει ο δρ Μπένσον βρίσκεται στις «φωτογραφίες» των γονιδίων, που έχει συλλέξει ύστερα από έρευνες ετών.

«Έχει αποδειχθεί πως η δραστηριότητα των γονιδίων αλλάζει όταν οι άνθρωποι υποβάλλουν τον εαυτό τους καθημερινά σε ασκήσεις ηρεμίας. Μάλιστα, η αλλαγή που παρατηρείται είναι η ακριβώς αντίθετη, σε σχέση με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση στρες. Έτσι, στην πρώτη περίπτωση η δραστηριότητα των γονιδίων λειτουργεί ευεργετικά για το σώμα, ενώ στη δεύτερη δρα αρνητικά φθείροντας τον οργανισμό» λέει.

Είναι ενδεικτικό πως 60%- 90% των Αμερικανών που επισκέπτονται τον γιατρό τους, αποφασίζουν να κλείσουν ραντεβού καθώς ταλαιπωρούνται από ασθένειες που συσχετίζονται με το μακροχρόνιο στρες. Η Ελλάδα είναι ο «καθρέφτης» όσων περιγράφει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, ένας στους τέσσερις Έλληνες νιώθει παγιδευμένος λόγω άγχους.

Σύντομη άσκηση


Η μέθοδος που προτείνει ο δρ Μπένσον ώστε να τεθεί σε κίνηση αυτός ο φυσικός μηχανισμός είναι απλή και συνεπώς μπορεί να χωρέσει στο καθημερινό πρόγραμμα ακόμη και των ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερα φορτωμένο 24ωρο.

«Η επανάληψη είναι το παν, για να ωφεληθεί κάποιος από τη συγκεκριμένη άσκηση. Αρχικά, εντοπίζουμε μία λέξη, μία εικόνα, έναν ήχο, μία πρόταση, μία προσευχή ή μία κίνηση- π.χ. στάσεις γιόγκαπου προκαλούν ηρεμία στον οργανισμό και στο μυαλό. Στη συνέχεια, κλείνουμε τα μάτια και επαναλαμβάνουμε στον νου μας το “σωσίβιο” χαλάρωσης που έχουμε επιλέξει. Σε αυτή την προσπάθεια είναι βέβαιο πως άλλες σκέψεις θα τρυπώσουν στο νου. Τότε είναι που πρέπει να πούμε στον εαυτό μας “δεν πειράζει” και να του δώσουμε τον χρόνο να χαλαρώσει».

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτού του δεκάλεπτου; «Το μυαλό γαληνεύει, ο μεταβολισμός πέφτει, η αρτηριακή πίεση μειώνεται και η αναπνοή χαλαρώνει».

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΥ, ηθοποιός
Χαλαρώνω στη βεράντα
Είμαι ο ορισμός του άγχους. Μπορεί να ξεφυσάω όλη μέρα επειδή δεν στράγγιξε καλά ο νεροχύτης. Δεν θέλω να σκέφτομαι καθόλου τις βραδιές της πρεμιέρας, γιατί το άγχος χτυπάει…κόκκινο. Αυτό που με χαλαρώνει- για λίγο- είναι να πλατσουρίζω στα νερά στη βεράντα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ, καθηγητής Πνευμονολογίας
Η γυμναστική είναι «φάρμακο»
Στις μέρες μας το στρες δεν είναι μία παθολογική συνθήκη αλλά τρόπος ζωής. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταπολεμήσει κανείς είναι η σωματική άσκηση. Αυτό τουλάχιστον προσπαθώ να κάνω κι εγώ. Πόσω μάλλον όταν η άσκηση συνδυάζεται με μία βόλτα στη φύση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΜΠΙΤΣΙΩΤΗΣ, τραπεζικός υπάλληλος
Όταν μπλοκάρω, κάνω διάλειμμα
Το πρόγραμμα στη δουλειά είναι ιδιαιτέρως βαρύ. Εργάζομαι στο ταμείο που είναι δύσκολο πόστο. Φυσικά δεν είναι μόνο οι συναλλαγές και οι άπειρες μαθηματικές πράξεις, αλλά και η επαφή με τόσους ανθρώπους. Όταν φτάνω στα όριά μου, για να ξεμπλοκάρω φεύγω για λίγο από το ταμείο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΥΤΖΙΔΗΣ, ηθοποιός- σεναριογράφος
Πίνω ένα ουίσκι και κάνω τον σταυρό μου
Αγχώνομαι πολύ όταν βιάζομαι να φύγω από το σπίτι, ψάχνω κάτι συγκεκριμένο και δεν το βρίσκω. Το άγχος μου μεγαλώνει όταν έχω κάποιο ραντεβού. Η προοπτική ότι μπορεί να καθυστερήσω κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Όταν φτάσω στα όριά μου για να απαλλαγώ από αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα φεύγω χωρίς αυτό που ψάχνω. Το πιο έντονο στρες το αισθάνομαι κάθε φορά που έχω πρεμιέρα στο θέατρο. Για να βγω στη σκηνή πίνω ένα ουίσκι και κάνω τον σταυρό μου.

Οι αγχολυτικές ασκήσεις είναι αναγκαίες και στα σχολεία

Το άγχος στην καθημερινότητα των μαθητών έχει αποδειχθεί πως είναι αγκάθι για τις επιδόσεις και για την ψυχολογία τους.

Έρευνες έχουν δείξει, όπως επισημαίνει ο δρ Μπένσον, ότι το στρες που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι, πίσω από το οποίο συνήθως κρύβονται οικογενειακά προβλήματα αλλά και οι αρνητικές σκέψεις που προκαλεί η αβεβαιότητα για το μέλλον, έχει αρνητικές συνέπειες για την σωματική και την ψυχική υγεία τους.

Ειδικότερα, προκαλεί συναισθηματική ένταση και κατάθλιψη, ενώ παράλληλα ευθύνεται για τη χρήση τοξικών ουσιών, την κατάχρηση αλκοόλ, την εκδήλωση παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς και την έξαρση αυτοκτονικών ιδεασμών.

Και βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλγμα για τους μαθητές, όπως παραδέχονται, είναι η εξεταστική περίοδος. Πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (υπεύθυνη καθηγήτρια: Λίζα Βάρβογλη) καταγράφει πως 95% μαθητών της Γ΄ Λυκείου έχει άγχος για τις εξετάσεις.
Από αυτούς, πέντε στους δέκα κάνουν λόγο για έντονη ψυχολογική φόρτιση. Οι ενδείξεις του στρες στον οργανισμό τους είναι εμφανείς: ταλαιπωρούνται από γαστρεντερικές διαταραχές, πονοκεφάλους και ζαλάδες (θολούρα), ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούν να κοιμηθούν και αποκτούν την κακή συνήθεια να εκτονώνονται μέσω του φαγητού.

«Να εκπαιδεύσουμε τους εκπαιδευτές ώστε να πέσουν τα επίπεδα στρες στην τάξη», αυτή είναι η πρόταση που κάνει ο δρ Μπένσον, ο οποίος εφαρμόζει εδώ και χρόνια τη μέθοδο αυτή σε σχολεία της Αμερικής. Μάλιστα, στόχος του είναι να αρχίσει η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος και στην Ελλάδα, γι΄ αυτό και έχει κάνει ήδη τις πρώτες επαφές με στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

«Αυτό που κάνουμε είναι να μάθουμε στους καθηγητές τρόπους χαλάρωσης, ώστε να χαλιναγωγήσουν το στρες. Στη συνέχεια, εκείνοι διδάσκουν με τη σειρά τους στα παιδιά ασκήσεις ηρεμίας». Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη του προγράμματος δρ Μέριλιν Γουίλτσερ.

Έχει παρατηρηθεί πως όταν το μυαλό ηρεμεί από αρνητικές σκέψεις που το μπλοκάρουν, τότε είναι πιο «ανοιχτό» στην κατανόηση και την επεξεργασία νέων δεδομένων, βελτιώνεται η διαδικασία της μάθησης και έτσι, μοιραία, βελτιώνονται και οι επιδόσεις στο σχολείο. Το σημαντικότερο όμως είναι πως τα παιδιά αποκτούν μια στάση ζωής που θα τους βοηθήσει στο μέλλον.

Ρεκόρ πωλήσεων για τα χάπια κατά του στρες

Η ασπιρίνη έρχεται δεύτερη και… καταϊδρωμένη στις πωλήσεις, αφού την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα αγχολυτικά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως από το 1995 έως το 2003 η χρήση ηρεμιστικών αυξήθηκε κατά 138% στη χώρα μας, γεγονός που αποδεικνύει πως οι Έλληνες προσπαθούν με κάθε μέσο να «ξορκίσουν» το άγχος.

Παρ΄ όλα αυτά, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Μάριος Μαρσέλος, παραμένει η προκατάληψη όσον αφορά τη χορήγηση αγχολυτικών φαρμάκων. «Πολλές φορές η χρήση τους είναι επιβεβλημένη, όπως τα αντιπυρετικά στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τον πυρετό».

Παρατηρεί ωστόσο πως δεν είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν αυτά τα φάρμακα- χωρίς μάλιστα συνταγή γιατρού – χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασκήσεις ηρεμίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν «λιμανάκι» ηρεμίας.

«Όταν τα αγχολυτικά επιλέγονται ως η εύκολη λύση, τότε αρχίζει η κατάχρηση, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την εξάρτηση. Και βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος να υποβόσκει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, το οποίο παραμένει αδιάγνωστο καθώς τα συμπτώματα αδρανοποιούνται, ενώ θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με κάποια θεραπεία».


Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2009/08/diwxte-to-agxos-se-ena-10lepto/#ixzz1vJjfD5Rm

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Empty Απ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Μάης 19, 2012 5:03 am


Φάκελος: Κινήσεις ματ κατά του στρες!


Νίκη Ψάλτη

Μόλις μπήκατε στο γραφείο και το τηλέφωνό σας χτυπά, ένας συνάδελφος ζητά να του διευκρινίσετε κάτι σημαντικό και ο προϊστά­μενός σας σας περιμένει στο γραφείο του... Και τότε το στρες σάς κυριεύει: Η καρδιά σας αρχί­ζει να χτυπά δυνατά στο στήθος σας, το στομάχι σας γίνεται κόμπος και πλήθος αρνητικών σκέψεων κατακλύζουν το μυαλό σας... Χρειάζεστε μια λύση «άμεσης βοήθειας» για να ηρεμήσετε. Υπάρχει; Ναι, απαντούν οι ειδικοί, υπάρχουν πολλές και αποτελεσματικές λύσεις -τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες- για να μετριάσετε το στρες. Εμείς σας παρουσιάζουμε όλες τις τεχνικές «αντι-στρές», που θα σας φανούν χρήσιμες την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο... μάτι του κυκλώνα!

Το λίγο, το πολύ και το καλό στρες

Η λέξη στρες προέρχεται από τη λατινική λέξη stringere, που σημαίνει σφίγγω. Στρες, λοιπόν, σημαίνει σφίξιμο, ένταση. Φανταστείτε την ένταση του ήχου στο στερεοφωνικό, την οποία μπορείτε να ρυθμίσετε από το ελάχιστο, όπου δεν ακούτε, έως το μέγιστο, όπου νιώθετε ότι θα σπάσει το τύμπανό σας, περνώντας από όλες τις ενδιάμεσες βαθμίδες. Κάπως έτσι είναι και το «συνεχές» του στρες: Σε μικρές δόσεις είναι ακίνδυνο, σε μεγάλες δόσεις είναι καταστροφικό και σε μεσαίες δόσεις σάς κινητοποιεί, προκειμένου π.χ. να τρέξετε για να προλάβετε το λεωφορείο, να διαβάσετε για τις εξετάσεις... Μάλιστα, σε σχετικές μελέτες έχει βρεθεί ότι, μέχρι ενός ορίου, όσο αυξάνονται τα επίπεδα του στρες τόσο αυξάνεται και η αποδοτικότητα. ΓιΆ αυτό και πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ότι «χωρίς στρες δεν αποδίδουν». Το στρες θεωρείται ωφέλιμο σε «μεσαίες δόσεις», δηλαδή όταν η έντασή του δεν ξεπερνά τα προσωπικά όρια ανοχής του καθενός. Χωρίς μια επαρκή δόση στρες, δεν θα μπορούσατε να πάτε στη δουλειά, να μαγειρέψετε, να οδηγήσετε... Από την άλλη μεριά, όμως, όταν υπερβεί τα όρια της ανοχής σας (το «βέλτιστο σημείο απόδοσης», όπως το αποκαλούν οι ειδικοί), η σχέση του με την απόδοση γίνεται αντιστρόφως ανάλογη. Με άλλα λόγια, το στρες σε μεγάλες δόσεις μπορεί να «μπλοκάρει» τις επιδόσεις σας και να απειλήσει την υγεία σας.

Η απειλή του χρόνιου στρες

Τα πιεσμένα ωράρια, τα προβλήματα στις επαγγελματικές σχέσεις, οι δόσεις και τα χρέη, καθώς και τα ξαφνικά γεγονότα που προκαλούν ανασφάλεια (π.χ. απολύσεις, αυξήσεις τιμών) αποτελούν λίγες μόνο από τις αναρίθμητες στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Οι καταστάσεις αυτές συνήθως δεν είναι παροδικές, αλλά καθημερινές και επαναλαμβανόμενες, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να βρίσκεται διαρκώς υπό την επήρεια των ορμονών του στρες.

› Τι συμβαίνει λοιπόν; Καθώς δεν εκτονώνεται η ένταση που συσσωρεύε­ται στο σώμα, αυτή μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση ή στην επιδείνωση προβλημάτων υγείας, όπως οι πεπτικές παθήσεις (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γαστρίτιδα), οι αναπνευστικές (το στρες θεωρείται μία από τις συχνότερες αιτίες κρίσεων άσθματος), καθώς και οι καρδιαγγεια­κές. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η παρατεταμένη κατάσταση στρες στον οργανισμό (το χρόνιο στρες) είναι επιβαρυντική για την υγεία, ακόμη και αν βραχυπρόθεσμα σας βοηθά να πετυχαίνετε τους στόχους σας και να έχετε υψηλές επιδόσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα σε πειραματόζωα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Psychiatry», μια ακόμη νευρο-ορμόνη, ο παράγοντας έκλυσης κορτικοτροπίνης ή CRF, που σε καταστάσεις χρόνιου στρες κυ­κλοφορεί σε μεγάλες δόσεις και για ­μεγάλο χρονικό διάστημα στον εγκέ­φαλο, συσχετίζεται με διάφορα προ­βλήματα υγείας, όπως οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, αλλά και η υπογονιμότητα.

› Τα «καμπανάκια» τoυ επικίνδυνου στρες: Αισθάνεστε ότι είστε διαρκώς «στην πρίζα» και δυσκολεύεστε να αφεθείτε; Ακόμη και όταν κάθεστε, νιώθετε ότι είστε σε ένταση; Έχετε χάσει την αίσθηση του χιούμορ και σας είναι αδύνατον να αποδώσετε σε δραστηριότητες που προη­γουμένως δεν σας δημιουργούσαν πρόβλημα; Κάνετε συχνά αρνητικές σκέψεις; Μήπως δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και ο ύπνος σας είναι ταραγμένος; Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσοι βρίσκονται σε μια κατάσταση συνεχούς πίεσης τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά, να μεγαλοποιούν τα πάντα -κυρίως τα αρνητικά -, να είναι σε διαρκή υπερένταση χωρίς λόγο, αλλά και χωρίς αποτέλεσμα. Επιπλέον, μπορεί να αρρωσταίνουν συχνά, καθώς και να παραπονούνται για σωματικά συμπτώματα όπως:

● Πονοκεφάλους, καθώς και πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος.
● Πεπτικές ενοχλήσεις (φούσκωμα, δυσκοιλιότητα κλπ.).
● Δυσκολία στον ύπνο.
● Ταχυπαλμίες.
● Διαρκές αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης.
● Δυσκολία στην αναπνοή.

Τα συμπτώματα αυτά, όπως εξηγούν οι ειδικοί, μάλλον έχουν ήδη οδηγήσει τους πάσχοντες σε γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων, χωρίς όμως να έχει διαπιστωθεί οργανικό πρόβλημα.

Ο μηχανισμός του στρες

Πάλεψε ή τρέξε να σωθείς

Θυμηθείτε πώς νιώσατε όταν χρειά­στηκε να πατήσετε ξαφνικά το φρένο για να μην τρακάρετε, όταν ­κοντέψατε να πέσετε από τη σκάλα, αλλά ακόμη και όταν είχατε την πρώτη σας επαγγελματική συνέντευξη ή το πρώτο σας ραντεβού. Είχατε στρες! Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι σωματικές εκδηλώσεις του στρες είναι ενστικτώδεις αντιδράσεις που διαμορφώθηκαν κατά την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους με σκοπό να κινητοποιήσουν τον πρωτόγονο άνθρωπο να παλέψει ή να τρέξει για να σωθεί (μηχανισμός «πάλης ή φυγής»), όταν ερχόταν αντιμέτωπος με τους κινδύνους που απειλούσαν τη ζωή του, όπως τα άγρια θηρία και τα καιρικά φαινόμενα. Βέβαια, σήμερα οι στρεσογόνες καταστάσεις που ­βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος έχουν αλλάξει θεαματικά σε σύγκριση με εκείνες που αντιμετώπιζε ο άνθρωπος των σπηλαίων. Ο εγκέφαλος όμως εξακολουθεί να αντιδρά με τον ίδιο… πρωτόγονο τρόπο, παρότι δεν χρειάζεται ούτε να τρέξετε ούτε να παλέψετε για να τις αντιμετωπίσετε.
Πώς γίνεται αυτό; Η εγρήγορση του οργανισμού οφείλεται στην ενεργο­ποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για όλες τις λειτουργίες που απαιτούν κινητοποίηση. Από την άλλη μεριά, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ελέγχει όλες τις λειτουργίες που απαιτούν χαλάρωση. Τα δύο συστήματα απαρτίζουν το αυτόνομο νευρικό ­σύστημα, που είναι υπεύθυνο για τις αυτόματες, μη ελεγχόμενες αντιδράσεις μας. Στη φάση της εγρήγορσης, λοιπόν, εκκρίνονται ορμόνες (αδρεναλίνη, κορτιζόλη κλπ.), που προετοιμάζουν τον οργανισμό για δράση. Xάρη σΆ αυτές αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς, επιταχύνεται η αναπνοή, ­οξύνονται οι αισθήσεις, «σφίγγεται» το στομάχι, αυξάνεται η εφίδρωση... Όποτε ο οργανισμός νιώθει ότι απειλείται, αντιδρά ενστικτωδώς με αυτό τον τρόπο. Το στρες, λοιπόν, αποτελεί μια φυσιολογική και σωτήρια αντίδραση του οργανισμού, ο οποίος τίθεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει έναν κίνδυνο.

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΣΤΡΕΣ

Οι τρεις άξονες εναντίον του άγχους

Η σωματική χαλάρωση, η απόσπαση της προσοχής και ο έλεγχος των σκέψεων αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχημένης διαχείρισης του στρες που προτείνουν οι ειδικοί. Οι τεχνικές αυτές «καλμάρουν» το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, αυξάνουν τη λειτουργία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και τελικά προκαλούν χαλάρωση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι τεχνικές χαλάρωσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Εφαρμόστε όσες νιώθετε ότι σας ταιριάζουν περισσότερο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις (όταν π.χ. το στρες πηγάζει από βαθύτερα ψυχικά αδιέξοδα που ενδέχεται να έχουν τις ρίζες τους ακόμη και στην παιδική ηλικία), μπορεί να χρειαστεί μια πρόσθετη βοήθεια με τη μορφή ψυχοθεραπείας (π.χ. ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία, δραματοθεραπεία).

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπο­ρεί να χρειαστεί η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Τα φάρμακα χορηγούνται όταν το στρες αγγίζει τα όρια της αγχώδους διαταραχής, δηλαδή όταν γίνεται χρόνιο, προκαλεί σωματικά συμπτώματα και αλλαγές στη συμπεριφορά. Στην περίπτωση αυτή, ο ειδικός θα κρίνει αν χρειάζεται αγωγή με αγχολυτικά και αντικα­ταθλιπτικά. Η συνδυαστική αγωγή διαρκεί το λιγότερο 6 μήνες και δεν συνιστάται να την ακολουθήσετε μόνοι σας, επειδή τα αγχολυτικά (βενζοδιαζεπίνες) μπορεί να προκαλέσουν εθισμό.

Τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους

Αναπνεύστε σωστά

› Για αρχάριους και όχι μόνο

Οι αναπνευστικές ασκήσεις προσφέρουν άμεση ανακούφιση από το στρες. Η βασική αναπνευστική άσκηση στην οποία πρέπει να εξασκηθείτε είναι η διαφραγματική αναπνοή. Ο σκοπός αυτής της αναπνευστικής άσκησης (που στη γιόγκα ονομάζεται deerga shuasham) είναι να χαλαρώσει το διάφραγμα - το μυ που χωρίζει το θώρακα από την κοιλιά:

● Βάλτε το ένα χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος.

● Εισπνεύστε πολύ αργά από τη μύτη (μετρώντας μέχρι το 4) και νιώστε την κοιλιά σας (και όχι το στήθος σας) να φουσκώνει με αέρα. Προσπαθήστε να κρατήσετε τον αέρα στο στομάχι σας (μετρώντας μέχρι το 4) και εκπνεύστε αργά (μετρώντας πάλι μέχρι το 4).

Συμβουλή: Συνιστάται να την κάνετε προληπτικά και όχι μόνο όταν το στρες σάς κυριεύει. Κάντε, λοιπόν, 5-10 επαναλήψεις τρεις φορές την ημέρα, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, όρθιοι κοντά στο παράθυρο ή καθιστοί.

Ενδεχομένως, την ώρα που αναπνέετε να νιώσετε μια ελαφριά ζάλη, λόγω της υπεροξυγόνωσης του εγκεφάλου. Για να αποφύγετε την υπεροξυγόνωση, σιγουρευτείτε πως, κατά την εκπνοή, έχετε αδειάσει όλο τον αέρα από τα πνευμόνια σας. Εξασκηθείτε για μία εβδομάδα σε αυτή την τεχνική, προτού περάσετε στο επόμενο στάδιο (στις ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης).

› Για προχωρημένους

Για να ελέγξετε το στρες που σας κυριεύει όταν πρόκειται να παρουσιάσετε μια εργασία, να κάνετε μια ομιλία ή να δώσετε εξετάσεις, μπορείτε να κάνετε μια πιο απαιτητική αναπνευστική άσκηση της γιόγκα, τη nadi sudhi. Η άσκηση αυτή εξισορροπεί τη λειτουργία των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου:

● Καθίστε χαλαρά με τα μάτια σας κλειστά.

● Με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού, κλείστε ελαφρά το δεξί ρουθούνι και πάρτε μια βαθιά εισπνοή από το αριστερό.

● Με το δείκτη του ίδιου χεριού, κλείστε το αριστερό ρουθούνι και εκπνέυστε από το δεξί ρουθούνι τον αέρα που εισπνεύσατε μόλις πριν λίγο από το αριστερό.

Συμβουλή: Επαναλάβετε την άσκηση 15 φορές, ξεκουραστείτε και κάντε άλλες 15 επαναλήψεις (η άσκηση αυτή έχει αρκετές παραλλαγές, αλλά εμείς σας αναφέρουμε την πιο απλή εκδοχή).

Χαλαρώστε τους μυς

Για να χαλαρώσετε από το μυϊκό σφίξιμο, οι ειδικοί προτείνουν την τεχνική του Jacobson, που βασίζεται στο σφίξιμο και στη χαλάρωση κάθε μυϊκής ομάδας του σώματος ξεχωριστά:

● Το ιδανικό είναι να είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, αλλά μπορείτε να εξασκηθείτε και σε μια αναπαυτική καρέκλα.

● Σφίξτε και στη συνέχεια χαλαρώστε κάθε μυϊκή ομάδα (πόδια, χέρια, κοιλιά, αυχένας, κεφάλι, πρόσωπο κλπ.). ●

Ολοκληρώστε την άσκηση ελέγχοντας νοητικά ότι κάθε σημείο του σώματός σας είναι χαλαρό.

Συμβουλή: Μπορείτε να εφαρμόσετε και παραλλαγές της μεθόδου, σφίγγοντας μαζί όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματός σας και κατόπιν χαλαρώνοντας. Επίσης, μπορείτε να εξασκηθείτε ακόμη και στο τιμόνι του αυτοκινήτου, το οποίο θα σφίξετε δυνατά, νιώθοντας την ένταση στο πάνω μέρος του σώματός σας. Στη συνέχεια χαλαρώνετε τη λαβή.

Πατήστε ένα... καρφί!

Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε εάν, καθώς βρισκόσασταν στα πρόθυρα μιας κρίσης άγχους και σας κοβόταν η ανάσα, οι παλμοί σας ανέβαιναν και η καρδιά σας «κλοτσούσε» στο στήθος σας, εκείνη ακριβώς τη στιγμή πατούσατε... ένα καρφί. Η κρίση του στρες θα σταματούσε, απαντούν οι ειδικοί. Θα πονούσε το πόδι σας, αλλά η προσοχή σας θα έφευγε από την κατά­σταση που σας είχε στρεσάρει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεδομένου ότι συχνά το στρες εντείνεται και συντηρείται από επίμονες αρνητικές σκέψεις, μια τεχνική που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του είναι η απόσπαση της προσοχής από τις συγκεκριμένες σκέψεις. Ο σκοπός είναι να εστιάσετε την προσοχή σας σε ­κάτι απαιτητικό ή... επώδυνο, όπως για παράδειγμα:

● Τυλίξτε το λαστιχάκι για τα μαλλιά τόσο σφιχτά γύρω από το δάχτυλό σας, ώστε να πονέσετε.

● Μετρήστε από το 1 έως το 20 μετρώντας έναν αριθμό κάθε 5 δευτερόλεπτα.

● Κάντε δύσκολους πολλαπλασιασμούς με εξαψήφια νούμερα.

● Σηκωθείτε αμέσως από την καρέκλα σας.

Bγείτε βόλτα

Όταν το στρες σάς κυριεύει, μια αποτελεσματική μέθοδος άμεσης αντιμετώπισης είναι να ασχοληθείτε με μια μορφή άσκησης, π.χ. βγείτε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Με τον τρόπο αυτό, ο οργανισμός σας «καταναλώνει» την περίσσεια αδρεναλίνη, ενώ το μυαλό σας αποσπάται από τις ανήσυχες σκέψεις. Γενικότερα, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι ασχολούνται συστηματικά με μια σωματική δραστηριότητα ταλαιπωρούνται λιγότερο από το άγχος και την κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους κάνουν καθιστική ζωή. Επιπλέον, η άσκηση σας βοηθά να αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο του σώματός σας, καθώς και να διακρίνετε ευκολότερα τη διαφορά ανάμεσα στην ένταση και τη χαλάρωση του οργανισμού.

Συμβουλή: Συνιστάται να αποφύγετε τα ανταγωνιστικά αθλήματα, επειδή μπορεί να επιτείνουν το στρες.

Τεντωθείτε με γιόγκα

Οι διατάσεις βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν και εσάς να καταπολεμήσετε την ένταση. Εάν θέλετε, μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές απλές διατάσεις της γιόγκα:

● Κάντε περιστροφές με το κεφάλι, σκύβοντας από την αριστερή προς τη δεξιά μασχάλη. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται διάταση των μυών του αυχένα.

● Σταθείτε όρθιοι με τα χέρια ψηλά και νιώστε ότι κάποιος σας τραβά τα χέρια προς το ταβάνι. Αισθανθείτε ότι οι σπόνδυλοί σας «ξεκολλούν». Με τον τρόπο αυτό, τεντώνεται η σπονδυλική σας στήλη.

● Καθίστε με την πλάτη ίσια και στρίψτε τον κορμό (όχι τη λεκάνη) ελαφρά προς τα δεξιά και μετά προς τα αριστερά. Η άσκηση αυτή είναι ευεργετική για τα νεύρα γύρω από τη σπονδυλική στήλη.


Πιέστε τα κατάλληλα σημεία

Πιέζοντας με τα δάχτυλά σας ορισμένα σημεία βελονισμού και ρεφλεξολογίας στο σώμα σας, μπορείτε να αποφορτιστείτε από το στρες. Καθίστε αναπαυτικά και ασκήστε ­κυκλικές και διεισδυτικές πιέσεις στα σημεία που αναφέρονται παρακάτω, είτε σε όλα είτε σε όποια προτιμάτε, αλλά πάντοτε και στις δύο πλευρές του σώματός σας:

Στο αυτί

● Με το δείκτη του χεριού σας, πιέστε στο κέντρο του αυτιού, στη λακκουβίτσα ακριβώς δίπλα από την τρύπα του αυτιού, για μισό με ένα λεπτό. Δεν χρειάζεται περισσότερο, επειδή το αυτί είναι κοντά στον εγκέφαλο και τα μηνύματα λαμβάνονται ταχύτατα από αυτόν.

Πού βοηθά: Το σημείο αυτό αντιστοιχεί στο θώρακα, το ηλιακό πλέγμα και την καρδιά. Η πίεσή του θα σας ανακουφίσει από την ένταση, ιδιαίτερα όταν αυτή παίρνει τη μορφή βάρους στο θώρακα.

● Πιέστε για μισό με ένα λεπτό το λοβό του αυτιού σας με το δείκτη και τον αντίχειρά σας. Πού βοηθά: Ο λοβός, σύμφωνα με τη ρεφλεξολογία, αντιστοιχεί στον εγκέφαλο και η πίεσή του αποφορτίζει το νευρικό σας σύστημα.

Στην παλάμη

● Πιέστε με τον αντίχειρά σας ακριβώς στο κέντρο της παλάμης σας για 1-2 λεπτά.
Πού βοηθά: Το λακκουβάκι που θα εντοπίσετε αποκαλείται από τους βελονιστές «ανάκτορο της εργασίας», επειδή συμβάλλει στην αποφόρτιση από την ένταση της δουλειάς.

● Πιέστε για 1-2 λεπτά την περιοχή ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα του χεριού σας, με το δείκτη και τον αντίχειρα του άλλου χεριού.

Πού βοηθά: Αυτό το τριγωνικό κομμάτι σάρκας αντιστοιχεί σε ­πολλές περιοχές του σώματος: στους πνεύμονες, την πλάτη, το ηλιακό πλέγμα και το διάφραγμα, όπου συσσωρεύεται όλη η ένταση. Η πίεση αυτού του σημείου σας βοηθά να αναπνεύσετε καλύτερα, να «καθαρίσετε» το μυαλό σας και να ανανεωθείτε.

Στα πόδια

● Ασκήστε πίεση είτε με τον αντίχειρα είτε με τα 3 δάχτυλα του χεριού (δείκτης, μέσος, παράμεσος) στη ράχη του ποδιού, στην περιοχή ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο δάχτυλο, για 1-2 λεπτά.

Πού βοηθά: Ανακουφίζει από την ένταση στην περιοχή του στήθους, αλλά και του ήπατος, καθώς αντιστοιχεί στο μεσημβρινό του συκωτιού.

● Πιέστε δυνατά στη ράχη του ποδιού, ανάμεσα στους τένοντες των δύο τελευταίων δαχτύλων. Πού βοηθά: Αυτό είναι το σημείο ισορροπίας του οργανισμού. Αντιστοιχεί στο μεσημβρινό της χολής (η οποία «πρήζεται» όταν είμαστε σε ένταση, όπως και το συκώτι!).

...Όσα βάζει ο νους σας

Ο έλεγχος των σκέψεων ­είναι ένα απαιτητικό έργο που χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή. Αποτελεί όμως ένα απαραίτητο στάδιο, από το οποίο πρέπει να περάσετε προκειμένου να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το στρες, που σας κυριεύει όχι μόνο άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Οι τεχνικές χαλάρωσης, που απαιτούν να βάλετε το μυαλό σας… να δουλέψει, είναι σαφώς πιο δύσκολες, αλλά και ιδιαίτερα αποτελεσματικές. ΓιΆ αυτό αξίζει να εξασκηθείτε:

«Πιάστε» τις σκέψεις σας

«Θα τα πάω άσχημα», «Δεν θα τα ­καταφέρω»... Συνήθως οι σκέψεις που γεννούν αυξημένο στρες δεν ­είναι ­ρεαλιστικές. Βασίζονται στην υπερβολή και την καταστροφολογία, αλλά με την ταχύτητα που περνούν από το μυαλό αφήνουν ένα ρεαλιστικό αποτύπωμα και μια πραγματικά ­δυσάρεστη αίσθηση (π.χ. σφίξιμο στο στομάχι):

Το παράλογο των σκέψεών σας θα το διαπιστώσετε αν κάνετε τον κόπο να τις γράψετε. Είναι όμως σημαντικό να «πιάσετε» τις σκέψεις σας τη στιγμή που περνούν αστραπιαία από το μυαλό σας, διαφορετικά θα τις «χάσετε ». Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πρώτο βήμα πριν ξεκινήσετε ακόμη και την πιο απλή αναπνευστική άσκηση χαλάρωσης είναι να θέσετε υπό έλεγχο τις αρνητικές σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό σας όταν βρίσκεστε υπό ­πίεση. Διαφορετικά, αυτές θα ξεπε­τάγονται πάντα στο μυαλό σας και θα παρεμποδίζουν ακόμη και μια απλή άσκηση αναπνοής.

Συμβουλή: Να θυμάστε πως ό,τι και αν είναι αυτό που σας προκαλεί στρες (π.χ. η άσκηση κριτικής, η ομιλία μπροστά σε κοινό, η ανάθεση ευθυνών) είναι σημαντικό να μην το αποφύγετε, αλλά να το αντιμετωπίσετε. Μπορεί να σκέφτεστε ότι θα είναι δυσάρεστο, επώδυνο και ότι θα επέλθει το χάος, αλλά η αλήθεια είναι ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί. Ήδη αποφασίζοντας να αντιμετωπίσετε την κατάσταση που σας προκαλεί στρες κάνετε ένα τεράστιο βήμα προόδου.

Πλάστε μια εικόνα

Η τεχνική της καθοδηγούμενης φαντασίωσης πηγάζει από το διαλογισμό, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην ανατολική κουλτούρα. Αν αμφιβάλλετε για το πόση δύναμη έχει μια εικόνα που θα δημιουργήσετε με τη σκέψη σας, σκεφτείτε απλά πώς αντιδράτε όταν σκέφτεστε ένα ολόφρεσκο ζουμερό πράσινο λεμόνι, το οποίο κόβετε με το μαχαίρι και το φέρνετε στο στόμα σας. Μήπως το στόμα σας γέμισε ήδη με σάλιο; Με έναν παρόμοιο ­τρόπο, πλάστε με το μυαλό σας μια ­εικόνα ηρεμίας και θα δείτε ότι θα ­χαλαρώσετε:

● Καθίστε αναπαυτικά, κλείστε τα μάτια και φέρτε στο μυαλό σας με κάθε λεπτομέρεια μια εικόνα που σας ευχαριστεί.

● Εστιάστε στις αισθήσεις που σας προκαλεί η εικόνα, π.χ. φανταστείτε ότι είστε σε μια ωραία παραλία, κάθεστε σε μια χνουδωτή πετσέτα πάνω στη ζεστή άμμο, νιώθετε τον ήλιο να ζεσταίνει το σώμα σας, ακούτε το κύμα, μυρίζετε την αύρα της θάλασσας. Η εικόνα της παραλίας συνήθως δρα χαλαρωτικά για τους περισσότερους, αν και ο καθένας μπορεί να διαλέξει το δικό του μοτίβο.

Συμβουλή: Εφαρμόστε αυτή την ­τεχνική όχι μόνο όταν είστε στρεσαρισμένοι, αλλά και προληπτικά. Συνιστάται να διαλογίζεστε το πρωί, μόλις ­έχετε ξυπνήσει, και το βράδυ πριν από το δείπνο. Μην απογοητευτείτε αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη προσπάθεια, μια και αυτή η τεχνική απαιτεί εξάσκηση.

Διαλογισμός express

Διαλογισμός express ενώ κάνετε ντους; Κι όμως γίνεται, απαντούν οι ­ειδικοί, οι οποίοι προτείνουν ακόμη και να διαλογιστείτε ενώ πλένετε τα πιάτα! Ενώ το νερό τρέχει, επικεντρωθείτε στην αίσθηση που αφήνει στα χέρια ή στο σώμα σας. Εάν στο μυαλό σας εισβάλλουν ανεπιθύμητες σκέψεις, στρέψτε ξανά απαλά την προσοχή σας στο τρεχούμενο νερό. Η εστίαση της εγκεφαλικής δραστηριότητας στις αισθήσεις ευνοεί τη λειτουργία του παρασυμπαθητικού νευρικού ­συστήματος και προκαλεί χαλάρωση.

Απλές και ευχάριστες λύσεις


Κάντε μασάζ

Το μασάζ οποιασδήποτε μορφής (σιά­τσου, κλασικό σουηδικό μασάζ κλπ.) βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης στον οργα­νισμό. Επιπλέον, όταν χαλαρώνει το σώμα, τείνει να χαλαρώνει και ο νους. Μάλιστα, σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι το μασάζ έχει πιο ευεργετική δράση στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης και του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με μια φιλική συζήτηση, γεγονός που αναδεικνύει τη θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος. Το ιδανικό είναι να σας κάνει μασάζ ένα οικείο σας πρόσωπο. Εναλλακτικά, κάντε μόνοι σας μαλάξεις στον αυχένα και τους ώμους, όπου τείνει να συσσωρεύεται η ένταση.

Ακούστε μουσική

Ορισμένα μουσικά κομμάτια αποτελούν πολύτιμο βοήθημα στην αποφόρτιση του στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική με αργό ή μέτριο τέμπο και με απλή, ρυθμική και μελωδική δομή προκαλεί ηρεμία και ευχαρίστηση. Πρόκειται για κομμάτια κλασικής μουσικής, σύγχρονης ορχηστρικής μουσικής (lounge, eth­nic, ambient κλπ.), New Age, χορωδιακής ή ακόμη και τραγούδια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, βασική προϋ­πόθεση για την επιλογή του μουσικού κομματιού που θα σας χαλαρώσει είναι να σας αρέσει. Επιπλέον, ο πιο αποδοτικός τρόπος για να αξιοποιήσετε πλήρως τη δύναμη της μουσικής ενάντια στο στρες είναι να συμμετάσχετε σε μια συνεδρία μουσι­κοθε­ραπείας, όπου ο μουσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε από την ένταση είτε παίζοντας είτε ακούγοντας μουσική.

Μουσικές επιλογές αντι-στρές

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες μουσικές επιλογές που μπορούν να σας «ταξιδέψουν» και να σας αποφορτίσουν από το στρες:

● επιλογές κλασικής μουσικής με σονάτες και συμφωνίες του Μότσαρτ
(ειδικά τα αργά μέρη) ή συνθέσεις του Μπαχ (Air on G-string), του Pachebel (Canon) και του Grieg (Peer Gynt Suite 1)
● new Age επιλογές των Secret Garden και του Kobialka
● μουσική συγκροτημάτων όπως οι Enia
● συλλογές ambient μουσικής όπως το Café del Mar
● ή ακόμη και μπαλάντες με ελληνικό χρώμα όπως της Καραΐνδρου, του Παπαθανασίου και του Χατζηδάκι.

Βάλτε το ραχάτι στη ζωή σας

Στην Ανατολή υπάρχει μια λέξη για αυτούς που απλά κάθονται και ησυχάζουν, χωρίς να κοιμούνται απαραίτητα: το ραχάτι. Καιρός να «ραχατέψετε» κι εσείς! Φροντίστε, λοιπόν, να υπάρχει έστω και μισή ώρα στο καθημερινό σας πρόγραμμα που δεν θα έχετε κάτι να κάνετε (η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν ανήκει στο ραχάτι). Μπορείτε, για παράδειγμα, να καθίσετε στον καναπέ ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή απλά ονειροπολώντας. ¶λλωστε, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει αποδεδειγμένα την ανάγκη να ονειροπολεί (να αφαιρείται) κάθε 1,5 ώρα! Πρόκειται για μια αυτόματη λειτουργία που βοηθά στην «ανασυγκρότηση» του εγκεφάλου και η οποία σπανίως επιτελείται. Δεν ­είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σήμερα υπάρχει το λεγόμενο «σύνδρομο του burn-out» (επαγγελματικής εξουθένωσης), το οποίο προσβάλλει κυρίως εκείνους που εργάζονται πολλές ώρες και συναλλάσσονται με πολλούς ανθρώπους (π.χ. διευθυντές, καθηγητές, γιατρούς κλπ.).

Ρυθμίστε τον ύπνο σας για καλή μέρα!

Το έντονο στρες μπορεί να ταράξει τον ύπνο σας, αλλά και τα συχνά ­ξενύχτια μπορούν να προκαλέσουν στρες! Η σχέση του ύπνου με το στρες είναι αμφίδρομη. Βέβαια, το να χάσετε μερικά βράδια «καλού» ύπνου δεν θεωρείται επιζήμιο. Εάν, όμως, η καθυστέρηση στην έλευση του ύπνου και η πρόωρη αφύπνιση σας προκαλούν έντονη ανησυχία, τότε πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας. Για να βελτιώσετε τον ύπνο σας:

● Ασχοληθείτε με μια σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αποφύγετε την έντονη άσκηση τις βραδινές ώρες.

● Αποφύγετε τον καφέ, το κακάο, το αλκοόλ, τα βαριά και πικάντικα γεύματα και προτιμήστε ένα ζεστό γάλα ή ένα ρόφημα (τίλιο, χαμομήλι) πριν πέσετε για ύπνο.

● Εάν, παρΆ όλα αυτά, στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας και αυτό διαρκεί για περισσότερο από 15-20 λεπτά, σηκωθείτε και κάντε κάτι απλό (μικροδουλειές, διάβασμα) μέχρι να αισθανθείτε υπνηλία. Αποφύγετε, όμως, τη λήψη φαρμάκων χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Μεγαλουπόλεις; Όπου φύγει φύγει!

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η ίδια η ζωή στις μεγαλουπόλεις αποτελεί ένα σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα για πολλούς λόγους, όπως είναι:

› Η έλλειψη καθαρού αέρα (οξυγόνου) και η ηχορύπανση.

› Ο συνωστισμός, όχι μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στο ίδιο το σπίτι, καθώς όλο και μικραίνουν οι διαστάσεις των χώρων διαβίωσης.

› Η έλλειψη επαφής με το έδαφος (το χώμα) και η αδυναμία να ξεκουραστούν τα μάτια ατενίζοντας τον ορίζοντα - και όχι το απέναντι κτίριο.

› Οι πολλές ώρες δουλειάς και η συνακόλουθη έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να φεύγετε από την πόλη με κάθε ευκαιρία, οργανώνοντας ολιγοήμερες εκδρομές, Σαββατοκύριακα στην εξοχή, ακόμη και ­μονοήμερες αποδράσεις!

Mυρίστε τις σταγόνες της ηρεμίας

Μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων στο μαξιλάρι, στον αρωματικό λύχνο ή στο αφρόλουτρο θα σας καταπραΰ­νουν από την ένταση της ημέρας.

Για το μαξιλάρι: 2-3 σταγόνες αιθέ­ριο έλαιο χαμομηλιού στην άκρη του μαξιλαριού θεωρούνται ευεργετικές, κυρίως εάν το στρες σάς «χτυπά» στο στομάχι.

Για το γραφείο: Σε έναν αρωματικό λύχνο, ρίξτε 2-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Είναι ένα βότανο που εξισορροπεί τον οργανισμό, δρα καταπραϋντικά και ανακουφίζει τυχόν δερματικούς ερεθισμούς. Μπορείτε να το συνδυάσετε και με το αιθέριο έλαιο βασιλικού, ο οποίος είναι κατευναστικός και τονώνει τη μνήμη.

Για το αφρόλουτρο: Ρίξτε στην μπανιέρα 4-10 σταγόνες αιθέρια έλαια περγαμόντου και νεραντζιάς, τα οποία θα σας χαλαρώσουν και θα βελτιώσουν αισθητά τη διάθεσή σας. Εάν δεν έχετε χρόνο για ένα αφρόλουτρο, κάντε ένα ποδόλουτρο για 5-10 λεπτά.

Τα «ναι» και τα «όχι» της αντι-στρές διατροφής


Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι, όταν είστε πιεσμένοι, τείνετε να τρώτε ανεξέλεγκτα, προτιμώντας κυρίως τα γλυκά, μια διατροφική παγίδα που τελικά δεν σας βοηθά να χαλαρώσετε. Σε περιόδους στρες, είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με τις ουσίες που έχει ανάγκη, ώστε να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην ένταση που υφίσταται. Στις γραμμές που ακολουθούν, διαβάστε τι να αποφεύγετε όταν σας καταλαμβάνει το άγχος, καθώς και για τα θαυματουργά αντι-στρές συστατικά που κρύβονται σε ορισμένα τρόφιμα.

Λέμε «ΟΧΙ»


Στα ζαχαρούχα και ραφιναρισμένα τρόφιμα

Το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου «ικανοποιείται» άμεσα από την κατανάλωση τροφίμων με γλυκιά γεύση (γλυκά, άσπρο ψωμί, αρτοσκευάσματα κλπ). Επιπλέον, τα ζαχαρούχα τρόφιμα αποτελούν το κατεξοχήν «καύσιμο» του εγκεφάλου και τον τρο­φοδοτούν άμεσα με ενέργεια.

Γιατί να τα αποφεύγουμε: Τα γλυκά δημιουργούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα: προκαλούν την άμεση άνοδό τους, αλλά και την εξίσου γρήγορη κάθοδό τους, γεγονός που σημαίνει ότι το αίσθημα της τόνωσης που παρέχουν είναι παροδικό και γρήγορα το διαδέχεται το αίσθημα της κόπωσης. Το αποτέλεσμα είναι η εκ νέου κατανάλωση γλυκού. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος, που τελικά εξαντλεί τον οργανισμό. Επιπλέον, τα γλυκά σάς φορτώνουν με περιττές θερμίδες, αλλά και ενοχές.

Στο αλκοόλ

Η δράση του αλκοόλ στον εγκέφαλο είναι ιδιόμορφη. Αρχικά προκαλεί χαλάρωση, λόγω της καταστολής του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά στη συνέχεια προκαλεί διέγερση. Αναμφίβολα, ένα ποτήρι κρασί ή ουί­σκι στο τέλος μιας πιεσμένης ημέρας δεν αποτελεί πρόβλημα.

Γιατί να το αποφεύγουμε: Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, ως τρόπος διαχείρισης του στρες, δεν σας βοηθά ουσιαστικά και μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση.

Στην καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι διεγερτική, γιΆ αυτό συστήνεται η κατανάλωση καφέ να μην ξεπερνά τα 2-3 φλιτζάνια ημερησίως.
Γιατί να την αποφεύγουμε: Επιδεινώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση του οργανισμού σας.

Λέμε «ΝΑΙ»


Στο νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, κούραση και δυσκολία συγκέντρωσης. ΓιΆ αυτό, να πίνετε καθημερινά άφθονο νερό (κατά μέσο όρο 8 ποτήρια).

Στη σοκολάτα

Γιατί καταφεύγουμε στη σοκολάτα όταν έχουμε στρες; Αρκετές μελέτες αποδίδουν τη ροπή προς τη σοκολάτα στο γεγονός ότι περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη σύνθεση της σεροτονίνης - της «ορμόνης της ευχαρίστησης» του εγκεφάλου.

¶λλες έρευνες αποδίδουν την ηρε­μιστική της δράση στο γεγονός ότι περιέχει μαγνήσιο, το οποίο συμ­βάλλει στην εύρυθμη μυϊκή λειτουργία, ενώ μια πρόσφατη μελέτη εντοπίζει ως «ατού» της σοκολάτας τις μεθυλοξανθίνες που περιέχει. Πάντως, δεν λείπουν και οι μελέτες που αποδίδουν την προτίμηση στη σοκολάτα απλώς στο ότι είναι γλυκιά και νόστιμη!

Τα βότανα που φέρνουν ηρεμία

Μπορείτε να καταπολεμήσετε το στρες με τη βοήθεια των βοτάνων. Πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα (βράστε το νερό και στη συνέχεια ρίξτε για 3-5 λεπτά τα φύλλα του βοτάνου, σουρώστε και πιείτε το). Μετά από 1-2 μήνες βοτανοθεραπείας, συνιστάται να κάνετε διάλειμμα 2 εβδομάδων. Τα βότανα που προτείνουν οι ειδικοί είναι:
Τίλιο, χαμομήλι: Θεωρούνται ήπια βότανα με ηρεμιστική δράση. Μπορείτε να τα συνδυάσετε και μεταξύ τους για να έχετε πιο κατευναστικό αποτέλεσμα. Και τα δύο ηρεμούν το στομάχι.

Πασιφλόρα: Το βότανο αυτό θεωρείται πιο δυνατό από το τίλιο και το χαμομήλι. Συνιστάται στην περίπτωση που αισθάνεστε πιεσμένοι και παράλληλα αυτή η κατάσταση σας έχει «χαλάσει» τη διάθεση και σας έχει κάνει μελαγχολικούς.

Μελισσόχορτο: Συνιστάται για την περίπτωση που είστε σε μεγάλη ένταση και νιώθετε εξουθενωμένοι. Εάν, εκτός από εξάντληση, έχετε και κακή διάθεση, ­συνδυάστε το με την πασιφλόρα.

Βαλεριάνα: Εάν το στρες που βιώνετε είναι τόσο έντονο που έχετε φτάσει στο ­σημείο να ταλαιπωρείστε από αϋπνίες, ­τότε δοκιμάστε τη βαλεριάνα (η οποία ­συνδυάζεται και με το τίλιο).

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.vita.gr/html/ent/451/ent.7451.asp

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Empty Απ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Μάης 19, 2012 7:15 am

Απλές τεχνικές καταπολέμησης του άγχους

για μικρούς μαθητές!


Αναπνεύστε σωστά!

Βάζω το ένα χέρι στην κοιλιά μου και το άλλο στο στήθος μου.

Εισπνέω αργά μετρώντας μέχρι το 4. Φροντίζω να φουσκώσει η κοιλιά μου με αέρα και όχι το στήθος.

Κρατώ την αναπνοή μου και μετρώ μέχρι το 4.

Εκπνέω αργά και κομματιαστά μετρώντας πάλι μέχρι το τέσσερα.

(Συμβουλή: Συνιστάται να την κάνετε προληπτικά και όχι μόνο όταν το στρες σάς κυριεύει. Κάντε, λοιπόν, 5-10 επαναλήψεις τρεις φορές την ημέρα, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, όρθιοι κοντά στο παράθυρο ή καθιστοί. Ενδεχομένως, την ώρα που αναπνέετε να νιώσετε μια ελαφριά ζάλη, λόγω της υπεροξυγόνωσης του εγκεφάλου. Για να αποφύγετε την υπεροξυγόνωση, σιγουρευτείτε πως, κατά την εκπνοή, έχετε αδειάσει όλο τον αέρα από τα πνευμόνια σας. http://www.vita.gr/html/ent/451/ent.7451.asp )

Το θαυματουργό νερό!

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, κούραση και δυσκολία συγκέντρωσης. ΓιΆ αυτό, να πίνετε καθημερινά άφθονο νερό (κατά μέσο όρο 8 ποτήρια).

Φροντίστε να έχετε πάντα στην τάξη ένα μπουκαλάκι νερό και πίνετε όσο πιο συχνά μπορείτε και θέλετε!

Το μέτρημα και το ξεμέτρημα!

Κλείνω τα μάτια μου και μετρώ αργά από το 10 μέχρι το 0. Όση ώρα μετρώ προσπαθώ να "βλέπω" μπροστά μου τους αριθμούς που λέω. Όταν φτάσω στο 0 λέω στον εαυτό μου μια φράση που θα με χαλαρώσει: πχ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ! Κατόπιν μετρώ από το 0 ως το 3 και ανοίγω τα μάτια!

Το μαγικό χαρτάκι!

Παίρνω ένα μικρό χαρτί δίπλα μου. Κάθε φορά που νιώθω άγχος σκίζω το χαρτάκι στη μέση.

Η καρέκλα της σκέψης!

Επισκέπτομαι την καρέκλα της σκέψης. Ο καθένας μας έχει δικαίωμα όταν αισθανθεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα να αφήσει τη θέση του και να πάει για λίγο στην καρέκλα της σκέψης. Κλείνω τα μάτια μου και φαντάζομαι κάτι που με ευχαριστεί. Μόλις νιώσω έτοιμος, ξαναγυρνώ στην ομάδα μου.

Εσωτερικό διάλειμμα

Οι πολλές ώρες στην αίθουσα διδασκαλίας και τα ενωμένα δίωρα φορτώνουν το σώμα μας με ένταση. Ζητάμε λοιπόν από το δάσκαλό μας ένα μικρό εσωτερικό διάλειμμα στην τάξη. Να σηκωθούμε δηλαδή για 2 - 3 λεπτά από τις καρέκλες μας και να ξεμουδιάσουμε.

Όλα τα παραπάνω τα έχουμε ήδη εφαρμόσει στην τάξη μας ως τεχνικές περιορισμού του άγχους ή και άλλων δυσάρεστων συναισθημάτων που μπορεί να μας παρουσιαστούν. Να θυμόμαστε όμως ότι το άγχος δε γεννιέται από μόνο του και το καλύτερο απ' όλα είναι να καταπολεμούμε τις αιτίες που το προκαλούν και όχι απλά τα συμπτώματα. Είναι επίσης προτιμότερο να προλαμβάνουμε τις εκδηλώσεις άγχους και όχι να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος αφού εμφανιστεί.

Στα μικρά μυστικά για μια ζωή χωρίς άγχος είναι:

1. Ο καλός ύπνος!

2. Να έρχομαι στο σχολείο στην ώρα μου και όχι καθυστερημένος.

3. Να διαβάζω με επιμέλεια τα μαθήματά μου και να φροντίζω να περιέχει η σάκα μου τα απαραίτητα βιβλία, τετράδια, εργαλεία. Αλλιώς, αν πάω στο σχολείο απροετοίμαστος, είναι λογικό να με πιάσει άγχος.

4. Φροντίζω τη διατροφή μου. Η σωστή διατροφή περιορίζει τα φαινόμενα άγχους καθώς δίνει δύναμη στον οργανισμό να αντέχει!

5. Κάθε μέρα εξασφαλίζω ικανοποιητικό χρόνο για χαλάρωση και παιχνίδι. (Η τηλεόραση και ο υπολογιστής δεν αποτελούν χαλάρωση και παιχνίδι... Ούτε και οι οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες. )

6. Αποφεύγω την καθιστική ζωή. Και στο σπίτι και στο σχολείο! Επιλέγω μια αθλητική δραστηριότητα που μου αρέσει και δίνω την ευκαιρία στο σώμα μου να γυμναστεί. Αν όμως θέλω να καταπολεμήσω το άγχος, δεν επιλέγω ανταγωνιστικά αθλήματα που αντί να το μειώσουν θα το αυξήσουν! Και στο σχολείο φροντίζω να εκμεταλλεύομαι σωστά τα διαλείμματα, δίνοντας στο σώμα μου την ευκαιρία να κινηθεί μεν όχι όμως να κουραστεί υπερβολικά. Αν νιώσω την ανάγκη για κίνηση μέσα στην τάξη, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνω. Μπορώ για λίγο να σταθώ όρθιος στη θέση μου, να πάω στο καλαθάκι να ξύσω το μολύβι μου, να επισκεφθώ για λίγο την καρέκλα της σκέψης κλπ.

7. Ανακαλύπτω τη μαγεία της μουσικής. Η μουσική στις περισσότερες περιπτώσεις μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε. Εξαρτάται βέβαια και από το είδος της μουσικής...

8. Κάτι να μυρίζει όμορφα: Λένε πως μερικές μυρουδιές βοηθάνε να χαλαρώσουμε. Πχ ένα κλωνί βασιλικό!!! ή λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο χαμομηλιού στο μαξιλάρι μας.

Επειδή όμως - θα το ξαναπούμε - το άγχος δε γεννιέται ξαφνικά και από μόνο του, το πιο σημαντικό απ' όλα είναι να συζητάμε με τους γονείς και τους δασκάλους μας τι μας προκαλεί άγχος. Οι γονείς μας και οι δάσκαλοί μας είναι υποχρεωμένοι να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις καταστάσεις που μας αγχώνουν και να μας δείξουν τρόπους να καταπολεμήσουμε τις εκδηλώσεις άγχους.

________________________________

Δείτε περισσότερα εδώ

http://www.vita.gr/html/ent/451/ent.7451.asp

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

http://faros.forumotion.com/t589-topic#2885

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης