Τσάμηδες και παραφιλολογία; Ή επιτέλους να ανοίξουμε τα μάτια μας;

Πήγαινε κάτω

Τσάμηδες και παραφιλολογία; Ή επιτέλους να ανοίξουμε τα μάτια μας;  Empty Τσάμηδες και παραφιλολογία; Ή επιτέλους να ανοίξουμε τα μάτια μας;

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Πεμ Ιουλ 05, 2012 1:50 am

Τσάμηδες και παραφιλολογία...

Το θέμα των Τσάμηδων θεωρούμε ότι έχει κλείσει, για την Θεσπρωτία και την Ελλάδα γενικότερα, με την καταδίκη τους ως εγκληματίες πολέμου και την είσοδό τους στην Αλβανία.

Η επαναφορά του θέματος, κατά διαστήματα, με μικρές φιέστες, διαμαρτυρίες, βιντεάκια, δηλώσεις, σχόλια, κ.λπ., πέραν από ένα πνεύμα καθαρά εντυπωσιασμού, έχει ως στόχο την αναζωπύρωση εθνικιστικών παθών, ιδίως από την Αλβανική πλευρά.

Οι Τσάμηδες δήλωναν Έλληνες μουσουλμάνοι, αποτελούσαν δηλαδή μια θρησκευτική μειονότητα Ελλήνων. Για αυτό δεν συμμετείχαν στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Υπάρχουν οι συμφωνίες που το επιβεβαιώνουν.

Τώρα αν ξαφνικά απέκτησαν ιδιαίτερα εθνοτικά χαρακτηριστικά που δεν είχαν λίγα χρόνια πριν είναι δικό τους θέμα...

Η Ελλάδα προάγει την ειρήνη και την φιλία μεταξύ των λαών, όπως και μεταξύ γειτόνων κρατών στα Βαλκάνια. ¶λλωστε οι σημερινοί Τσάμηδες δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα και να ζήσουν εδώ ως Έλληνες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έρχονται και δεν το κρύβουν ως διεκδικητές εδαφών που με απόφαση της Ελληνικής πολιτείας έχουν στερηθεί λόγων εγκληματικών πράξεων - όπως όλοι οι Έλληνες που έβλαψαν τη χώρα μας με την προδοτική τους στάση και συστράτευση με τις δυνάμεις του φασισμού και του ¶ξονα στην Ευρώπη. Καθώς και ως σύμμαχοι του Αλβανικού εθνικισμού (ενός εθνικισμού όπου ακόμα και μέσα στα όρια της σημερινής δημοκρατικής Αλβανίας δεν έχει πέραση, αλλά εξυπηρετεί περισσότερο εσωτερική κατανάλωση και μικροπολιτικές βλέψεις).

Είναι τραγικό να συζητείται με σοβαρότητα από κάποιους παράγοντες η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους -φάντασμα της Τσαμουριάς στη μισή Ήπειρο. Την οποία κύλησαν στο αίμα πολλοί Τσάμηδες, συνεργάτες των Ιταλικών και Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Όσοι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θεσπρωτίας, Τσάμηδες δηλαδή, θεωρούν ότι αδικήθηκαν από τα δικαστήρια της εποχής ενώ δεν έκαναν κάτι αξιόποινο ή εγκληματικό μπορούν με ατομικό αίτημά τους να ζητήσουν από την Ελληνική πολιτεία, μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, να επανεξετάσει το αίτημά τους.

Δεν υπάρχει εκδίκηση κατά κάποιων, αλλά δικαιοσύνη υπέρ όλων. Και αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Ούτε εθνικισμοί, ούτε ακρότητες, ούτε εγκλήματα άλλα αντέχει αυτός ο τόπος. Μόνο ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη χρειάζεται για να πάει μπροστά. Είναι συμφέρον όλων μας να το πετύχουμε.

Γιάννης ΒέλληςΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΠΟ ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
http://892fm.blogspot.gr/2012/07/blog-post_2876.html

Μακάρι έτσι να είναι τα πράγματα όπως τα λέγει ο κ. Βέλλης. Μα όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Και καλό θα είναι να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα ως προς τις συνεχείς προκλήσεις εκ μέρους των απογόνων των Τσάμηδων. Δεν ωφελεί σε τίποτε να εθελοτυφλούμε ούτε να υποβαθμίζουμε το γεγονός. Ανεξάρτητα από το τι λέγουν οι ίδιοι οι Τσάμηδες μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν πάντα και εκείνοι που θέλουν να εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις. Και δυστυχώς στις σημερινές συγκυρίες όλα πρέπει να τα σκεφτόμαστε και όλα να τα εξετάζουμε με προσοχή. Καταλαβαινόμαστε ελπίζω...

Και θα το συνδυάσω με ένα μέιλ που έλαβα σήμερα με κείμενο γραμμένο από τον Αλέξη Παπαχελά. Ιδού τι έγραφε:

Το τέλος των μύθων


Tου Αλεξη Παπαχελα

Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα κατέρρευσαν διάφοροι μύθοι οι οποίοι έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς την «εποχή του Μνημονίου» και οι οποίοι δηλητηρίασαν για τα καλά την ελληνική κοινή γνώμη. Πολλοί άνθρωποι πίστεψαν, για παράδειγμα, την προπαγάνδα που έλεγε ότι η προσφυγή στο Μνημόνιο ήταν προϊόν μιας μεγάλης συνωμοσίας, η οποία εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Αμερικανών, την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρώπη κ.λπ. κ.λπ. Δεν ήταν επίσης λίγοι όσοι υποστήριζαν ότι η Ελλάδα μπορούσε να είχε δανεισθεί περισσότερα, νωρίτερα και φτηνότερα από τη Μόσχα, το Πεκίνο ή το Νέο Δελχί. Κάποιοι άλλοι πάλι πίστεψαν πως η διαπραγμάτευση με «τσαμπουκάδες» ή η επαναδιαπραγμάτευση με την απειλή μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση.

Μαθαίνουμε τώρα πόσο ανεδαφικά, ηλίθια ή απλώς κακοπροαίρετα ήταν όλα αυτά... Η Κύπρος προσπάθησε να βρει πολύ λιγότερα λεφτά εκτός Ε.Ε. και ΔΝΤ και κατάλαβε αυτό που ήταν προφανές σε όλους: κανείς, μα κανείς, δεν ρισκάρει τα χρήματά του χωρίς εγγυήσεις και, το κυριότερο, κανείς δεν παίζει εκτός των όρων του καθιερωμένου παιχνιδιού της διεθνούς κοινότητας. Μόσχα, Πεκίνο, όλοι έχουν πολύ γενικότερα συμφέροντα σε σχέση με την Ευρώπη και το ευρώ, τα οποία ουδέποτε θα ρίσκαραν. Οσο για τη διαπραγμάτευση, όλοι συνειδητοποιούμε πως είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση η οποία πρέπει να ακολουθεί πάντοτε, μα πάντοτε, μια πορεία σημαντικών απτών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να είναι πειστική.

Δεν είμαι βέβαια καθόλου σίγουρος πως όλα αυτά έχουν γίνει αντιληπτά από μια πολύ μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας οι οποίοι έγιναν ευλαβείς οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας που προωθούσαν συστηματικά το λόμπι της δραχμής, η Αριστερά, ένα κομμάτι της Ν.Δ., οι συνδικαλιστές, το παλαιό ΠΑΣΟΚ και βέβαια τα μέσα ενημέρωσης. Δυστυχώς και εκείνοι που κάνουν την ώριμη και αναγκαία στροφή βρίσκουν μπροστά τους τις μεγάλες κουβέντες και την προπαγάνδα του παρελθόντος. Είναι άδικο να ψέξει κανείς τα θύματα της κρίσης, εκείνους που είδαν να χάνονται περιουσίες, να κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Το θεωρώ λογικό να πιστέψει ένας τέτοιος άνθρωπος την προπαγάνδα της «προδοσίας» ή του «μεγάλου κόλπου» με το χρέος, παρά να αναλύσει ψύχραιμα το πώς γίνεται να είσαι μια πολύ πλούσια, διεφθαρμένη χώρα που δεν παράγει τίποτα.

Μεγάλη, αν όχι ιστορική, είναι η ευθύνη εκείνων που έχυσαν όλο αυτό το αντιμνημονιακό δηλητήριο σε ανεξέλεγκτες δόσεις στο μυαλό του Ελληνα. Τώρα που ήλθε η ώρα του ρεαλισμού και της εθνικής συλλογικής ευθύνης μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος της ζημιάς.

Η Ιστορία αποδίδει ασφαλώς ευθύνες με πιο ώριμο και ψύχραιμο τρόπο με το πέρασμα του χρόνου. Η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα μιας πρωτόγνωρης και μοναδικής κρίσης χρέους. Ο κ. Παπανδρέου ήταν προφανώς ακατάλληλος για να κυβερνήσει τη χώρα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Τα μεγαλύτερα λάθη του δεν είχαν να κάνουν με «προδοσίες» ή άλλες συνωμοσίες. Αφορούσαν την κακή επιλογή συμβούλων, τον αποκλεισμό των έμπειρων με απροσδιόριστα κριτήρια, την πολύ μεγάλη αργοπορία στη λήψη αποφάσεων το πρώτο εξάμηνο και την κουτοπόνηρη προσπάθεια αποφυγής των διαρθρωτικών αλλαγών που είχαν πολιτικό κόστος. Πρέπει κάποια ώρα να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα και αντικειμενικά το επεισόδιο του Μνημονίου γιατί κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο.

Το εφιαλτικό σενάριο θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον κ. Σαμαρά και τη σημερινή κυβέρνηση για «προδοσία» και «κακή επαναδιαπραγμάτευση», η κυβέρνηση να μην αντέξει, να έλθει όντως ο κ. Τσίπρας στην εξουσία και να προσγειωθεί και εκείνος πολύ απότομα, οπότε πλέον θα έχει έλθει η ώρα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των άλλων πιο «αυθεντικών» αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων.

Είναι πολύ κρίσιμο, λοιπόν, να βρεθεί γρήγορα αντίδοτο για όλες τις παλαβομάρες, άρρωστες θεωρίες συνωμοσίας και κουβέντες του τηλεκαφενείου, που έχουν σφραγίσει τον δημόσιο διάλογο τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Αναζητείται λοιπόν αντίδοτο. Και ιστορία γνωρίζουμε. Τι περιλαμβάνει το ράφι με τα αντίδοτα στο φαρμακείο των εμπόρων των εθνών. Δικτατορίες, εμφύλιους σπαραγμούς, ακόμη και πολέμους.

Η υπόθεση λοιπόν με τους Τσάμηδες δεν είναι ούτε αθώα ούτε και μηδαμινής σημασίας μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των προβλημάτων της χώρας μας. Εκτός και ξεχάσαμε τι συνέβη με τον πρώτο και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πώς ξεκίνησαν και ποια γεγονότα εκμεταλλεύτηκαν οι δυνατοί της γης για να λύσουν τις οικονομικές τους διαφορές.

Σχετικό δημοσίευμα για τη δράση των Τσάμηδων που πυροδότησε και το άρθρο του κ. Βέλλη μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

http://892fm.blogspot.gr/2012/06/blog-post_2308.html

για την εβδομάδα εκδηλώσεων που διοργάνωσε το κόμμα των Τσάμηδων και φέτος στη γειτονική Αλβανία.

αλλά και εδώ http://892fm.blogspot.gr/2012/07/blog-post_4755.html δημοσιεύεται ένα βίντεο - απάντηση στους Τσάμηδες και στις προκλητικές τους ενέργειες:


Πέρα όμως από αυτά αξίζει να λάβουμε υπόψη και αυτό το άρθρο:

http://892fm.blogspot.gr/2012/07/blog-post_5029.html

που καταγγέλλει Έλληνα δημοσιογράφο που προβάλλει τους Τσάμηδες χωρίς όμως να τον κατονομάζει και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία για την καταγγελία ενώ δε μας διαφεύγει το πρόσφατο φούντωμα ακραίων εθνικιστικών αντιλήψεων εντός Ελλάδας.

Οι όροι λοιπόν για ένα θερμό επεισόδιο μεθοδικά προετοιμάζονται. Και πρέπει να είναι κανείς πολύ βλάκας και αφελής να μένει αδιάφορος και με παρωπίδες μπρος στο πρόβλημα. Και αφήνει τους ανεγκέφαλους να στρώνουν το δρόμο για νέο αιματοκύλισμα...

Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και βίντεο όπως αυτό:


που υπερασπίζονται το δίκιο των Τσάμηδων και θέτουν σε άλλη βάση το ζήτημα.

Όπως και να έχει η όλη υπόθεση αυτό που σίγουρα δε συμφέρει κανέναν είναι ένα θερμό επεισόδιο. Κι αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει κάθε λογικό άνθρωπο είναι η διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή. Μπορεί οι Τσάμηδες από την πλευρά τους να βολεύονται με βίντεο όπως το προηγούμενο και μπορεί οι δικοί μας εθνικιστές να αρπάζονται από τις αντίθετες ακριβώς απόψεις αλλά υπάρχουμε και οι άλλοι. Που μπορεί να χάσαμε και δικούς μας ανθρώπους από τη δράση Τσάμηδων στη Θεσπρωτία στην περίοδο της Κατοχής αλλά δεν επιθυμούμε αναμόχλευση των παθών ακριβώς γιατί θρηνήσαμε ανθρώπους. Και ξέρουμε πως μια αναμόχλευση των παθών θα οδηγήσει σε νέους θρήνους. Κι αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί. Αλλά να προστατέψουμε την ειρήνη στην περιοχή μας και την ανάπτυξη μέσα σε κλίμα συνεργασίας και των δύο λαών.

Στο κάτω κάτω αν κάποιοι Τσάμηδες θεωρούν ότι τους εκδίωξαν αδίκως από τις πατρογονικές τους εστίες, τα ίδια μπορούν να προβάλουν και οι Βορειοηπειρώτες για τις δικές τους πατρογονικές εστίες που οι αποφάσεις των δυνατών της Γης τις εγκλώβισαν μέσα στα όρια του Αλβανικού κράτους.

Ο κάθε λαός έχει δυστυχώς να θυμάται και ατυχή περιστατικά στην ιστορία του και πατρίδες αλησμόνητες. Που πονάνε και ματώνουν την ψυχή. Τι πρέπει όμως να γίνει; Ένας ακόμη πόλεμος για να ποτίσουμε με νέο αίμα τις όποιες διαφορές; Να προστεθούν και άλλα αθώα θύματα και νέος πόνος;

Κι ας μην ξεχνάμε πως πίσω από την αναμόχλευση των διαφορών βρίσκονται τα συμφέροντα άλλων που δεν ενδιαφέρονται για το δίκιο ούτε των Τσάμηδων ούτε των Ελλήνων. Ας μην τους κάνουμε το χατίρι. Κι ας βρούμε τη δύναμη να επικρατήσει η λογική και η ψύχραιμη θεώρηση της κατάστασης.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης