ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Των σχολικών το χαράτσι - στοιχεία από Ηγουμενίτσα

Πήγαινε κάτω

Των σχολικών το χαράτσι - στοιχεία από Ηγουμενίτσα Empty Των σχολικών το χαράτσι - στοιχεία από Ηγουμενίτσα

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Σεπ 12, 2012 9:32 pm

Ανέκαθεν τέτοιες μέρες, και πριν το ΔΝΤ εννοώ, ξέσπαγαν συζητήσεις για το θέμα των σχολικών. Πόσο αρμυρές είναι οι τιμές τους, πόσο αντέχει η τσέπη του γονιού, αν χρειάζονται όλα αυτά ή το παρακάνουν οι δάσκαλοι και ειδικά οι νηπιαγωγοί κλπ

Στις μέρες όμως και με τον κόσμο να έχει από καιρό ξεπεράσει ότι κάποτε θεωρούσαμε πάτο, και με το έξοδο ακόμη και των δύο ευρώ να αποτελεί για κάποια νοικοκυριά πρόβλημα, τα σχολικά του παιδιού ισοδυναμούν με αυτό που στα χρόνια των Τούρκων οι Ρωμιοί έλεγαν χαράτσι. Μπορεί τώρα να μη σου κόβει κανείς το κεφάλι, χαράτσι σημαίνει κεφαλικός φόρος και πληρωνόταν για να διατηρείς το δικαίωμα να στέκεται το κεφάλι σου στη θέση του, μα κινδυνεύει το κεφάλι του παιδιού σου να μην πάρει όσα θα δώσει το σχολείο... Αυτό λοιπόν το έξοδο, περισσότερο από κάθε άλλο, μοιάζει με το παλιό χαράτσι. Γιατί ο γονιός θα προτιμήσει να μη φάει ο ίδιος παρά να στερήσει από το παιδάκι του όσα θα πάρουν τα άλλα.

Το ξέρουμε εμείς οι δάσκαλοι. Δε ζούμε σε άλλον πλανήτη. Μήπως και η δική μας η τσέπη δε βογκά;

Μα και τι να κάνουμε; Γίνεται να δουλέψουμε χωρίς τα παιδιά να έχουν τετράδια, μολύβια, γόμα, ξύστρα, ψαλιδάκι, κόλλα, χάρακα, χρώματα, μπλοκ ζωγραφικής; Και ανάλογα την τάξη μπορεί να χρειάζονται και μερικά ακόμη. Παράδειγμα το παιδί της πρώτης. Μπορεί να εργαστεί χωρίς λίγη πλαστελίνη; Ή να μην έχει κυβάκια για τα μαθηματικά; Θα μου πεις υπάρχουν και τα ξυλάκια, που είναι πιο φτηνά. Έλα μου ντε που δε συγκρίνονται ως εποπτικό υλικό με τα κυβάκια; Και σε ρωτώ, τι είναι προτιμότερο; να μη δουλευτούν καλά οι μαθηματικές έννοιες στο Πρωτάκι και να πληρώνει αργότερα ο γονιός φροντιστήρια ή να δώσει τώρα το ποσό που κάνει το περίφημο βαλιτσάκι με τα κυβάκια; Ή ακόμη, να μην αγοράσουν καθόλου υλικά χειροτεχνίας τα παιδιά και να εργαστούμε με το μολύβι και μόνο ή έστω με κάποια ξύλινα μολύβια και ό,τι άλλο πρόχειρο βρούμε μπροστά μας; Είναι ή δεν είναι σημαντικό το μάθημα των εικαστικών για την ανάπτυξη του παιδιού; την καλλιέργεια της κινητικότητας του χεριού του αλλά και της ίδιας της νόησης;

Είναι λοιπόν μεγάλο το δίλημμα για τον εκπαιδευτικό που γνωρίζει ότι σχολείο δεν είναι μόνο η παπαγαλία από το βιβλίο. Ούτε τα μπλα μπλα του δασκάλου. Πως αυτά δεν προάγουν το μαθητή αν και ο ίδιος δεν εργαστεί, δεν πάρει μέρος στη διδασκαλία και μάλιστα με όλο το πλέγμα των αισθήσεών του. Γιατί υπάρχουν παιδιά που λειτουργούν με την όραση περισσότερο, άλλα με το αφτί και αρκετά χρειάζονται την αφή της και το σώμα τους για να μάθουν τον κόσμο.

Από την άλλη μεριά το σχολείο δε διαθέτει ούτε σέντσι για υλικά των μαθητών. Και ειδικά σήμερα. Το ταμείο είναι μείον.

Καταλήγεις επομένως με μισή καρδιά να δώσεις στους γονείς τον κατάλογο με τα υλικά που προτείνεις. Τονίζοντας το αυτονόητο πως δεν είναι υποχρεωμένοι να τα πάρουν και πως έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τι από αυτά θα αγοράσουν...

Με έναν τέτοιο κατάλογο που ούτως ή άλλως είχε κόψει τις ακριβές επιλογές του παρελθόντος, πχ το fimo, το χρωματισμό πηλό, και από τα άλλα υλικά είχε μειώσει τις ποσότητες, διαπίστωσα σήμερα πως ένα παιδί της πρώτης τάξης χρειάζεται με το καλημέρα σας στο σχολείο σχεδόν σαράντα ευρώ για σχολικά! Και να υπογραμμίσω πως είχαν αφαιρεθεί ακόμη και οι καρτελίτσες πρώτης ανάγνωσης που κάποτε θεωρούσαμε εκ των ων ουκ άνευ και μάλιστα δίναμε και συγκεκριμένη μάρκα, να είναι όλες ίδιες και καλές!!!

Τα στοιχεία της αγοράς αφορούν την περιοχή της Ηγουμενίτσας και ένα από τα κεντρικά της βιβλιοχαρτοπωλεία.

40 ευρώ! δηλαδή σε ελληνικά; Γύρω στα 13 χιλιάρικα!!! Για μια τσαντούλα πράγματα...

Φαντάσου να υπάρχει και δεύτερο παιδί.

Και μη φανταστείς καθόλου να είναι οι γονείς άνεργοι ή να τρέχουν δάνεια. Παράκρουση.

Κι ας δούμε μερικά από τα είδη αναλυτικά.

Μπλοκ ζωγραφικής: 2,60
Σβηστήρα: 0,50
Ντοσιέ με ανταλλακτικά φύλλα: 2,20 + 0,90 για τα φύλλα!
Μαρκαδόροι: 3,60
Ξύλινα χρώματα: 1,60
Λαδοπαστέλ: 1,20
Χαρτόνια κανσόν 0,50 λεπτά το ένα
Τετράδια 50φυλλα γύρω στο ευρώ...

Κυβάκια για τα μαθηματικά; Δεν είχε το κατάστημα. Δεν πήρα και δεν ξέρω αν θα βρουν οι μαθητές μου σ' αυτή την πόλη!!! Και δεν ήθελα εκείνη την ώρα με την τσάντα φορτωμένη να πάω και σε άλλο βιβλιοπωλείο μόνο για κυβάκια. Πάντως η επαρχία έχει και αυτό το πρόβλημα. Να μη βρίσκουν τα παιδιά τα υλικά που ζητάμε. Ή να μην καταλαβαίνουν οι βιβλιοπώλες τι γράφεις στον κατάλογο. Ο δικός μου σήμερα επέμενε ότι δεν υπάρχει χαρτόνι μπριστόλ με δύο λευκές όψεις, μόνο σε κανσόν ή μπριστόλ με μια όψη λευκή και μία γκρίζα!!!

Κι αν τα δικά μου υλικά με χίλιες περικοπές άγγιξαν τα 40 ευρώπουλα, από φίλο στην Αθήνα έμαθα ότι το χαράτσι για την κόρη του που θα πάει νηπιαγωγείο έφτασε τα 70!!!!!!!!

Δωρεάν παιδεία σου λένε μετά. Και έχεις και την τρόικα να σκούζει πως σπαταλά πολλά το κράτος και τρώνε πολύ οι Έλληνες! Μας δουλεύουν; Όχι βέβαια. Ξέρουν. Μα αυτός είναι ο σκοπός τους. Να μας διαλύσουν εντελώς.

Δε θα τα καταφέρουν όμως. Γιατί ο Έλληνας έχει ψυχή. Και χτες που εξηγούσα στους γονείς και προφορικά ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να τα αγοράσουν όλα όσα γράφει το χαρτί και πως αν κάποιος δυσκολεύεται ακόμη και τα τετράδια και τα μολύβια να αγοράσει του παιδιού του να έρθει να μου το πει ιδιαιτέρως και θα βρούμε λύση σαν σχολείο, πετάχτηκε αμέσως ένας μπαμπάς και παπάς, ένας λεβέντης παπάς, και είπε να πάνε κατευθείαν σε εκείνον όσοι έχουν τέτοια δυσκολία. Και θα βοηθήσει η εκκλησία.

Χαράτσια αυτοί; Ψυχή εμείς. Και ελληνική λεβεντιά και ανθρωπιά. Τον πολιτισμό μας δηλαδή και την παράδοση της φυλής μας. Έτσι νίκησε κάποτε η Ελλάδα το Λάτιο. Έτσι θα αντισταθεί και σήμερα στις επιβουλές των ξένων εναντίον μας.
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης