Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης - Η Ψαρούδα, οι Χρυσαυγίτες και μια παλιά διδασκαλία του Λιαντίνη...

Πήγαινε κάτω

Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης - Η Ψαρούδα, οι Χρυσαυγίτες και μια παλιά διδασκαλία του Λιαντίνη...  Empty Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης - Η Ψαρούδα, οι Χρυσαυγίτες και μια παλιά διδασκαλία του Λιαντίνη...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Σεπ 30, 2012 1:54 am

Κυριακή σήμερα. Και κατά το σύνηθες στρώθηκα με το καφεδάκι χαλαρά να διαβάσω και να ακούσω ειδήσεις.

Είδηση πρώτη - μέσω διαδικτύου:

http://gr.news.yahoo.com

Διαψεύδει η Χρυσή Αυγή το επεισόδιο με το βουλευτή της

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, συνεπλάκησαν στην πόλη του Βόλου, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, ομάδα αντιεξουσιαστών με ομάδα της Χρυσής Αυγής στην οποία μετείχε και ο βουλευτής του κόμματος Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Κατά την συμπλοκή, ο βουλευτής έβγαλε το πιστόλι που κατέχει νόμιμα επιδεικνύοντάς το στην αντίπαλη ομάδα. προσήχθησαν 12 άτομα τα οποία στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθερα.

Σε επιστολή του ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος διαψεύδει το περιστατικό. Σύμφωνα με αυτή το απόγευμα του Σαββάτου "ομάδα εγκληματιών προερχόμενη από τον αναρχικό χώρο που εδράζεται σε κατάληψη του πανεπιστημίου επιχείρησε να επιτεθεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής του Βόλου. Επενέβη η αστυνομία, σταμάτησε τους παρανομούντες και προσήγαγε έξι από αυτούς. Έξι μέλη της Χρυσής Αυγής - όχι εγώ φυσικά - μετέβησαν οικειοθελώς στην αστυνομική διεύθυνση και έδωσαν κατάθεση για το συμβάν".

Μια ακόμη είδηση - σοκ των τελευταίων μηνών. Με αρχή τον Κασιδιάρη να ξυλοφορτώνει την Κανέλλη ον κάμερα. Ακολούθησαν τόσα που είναι αδύνατον να τα απαριθμήσεις και νόημα δεν έχει ειμή μόνο η ουσία. Η αλλαγή. Το κάτι άλλο πλέον στη ζωή του τόπου.

Και λένε μερικοί. Όπως προχτές ο προεδρεύων στη Βουλή επιπλήττοντας το βουλευτή του ΚΚΕ, τον Παφίλη, που αποκάλεσε φασιστικό κόμμα τη Χρυσή Αυγή. Πως τι να κάνουμε, δημοκρατία έχουμε. Και μια μερίδα Ελλήνων πολιτών με την ψήφο της νομιμοποίησε την παρουσία αυτού του κόμματος στη Βουλή:


Και είναι δημοκρατία, ρωτώ εγώ, μια μειοψηφία πολιτών να μας σοκάρει καθημερινά δημιουργώντας επεισόδια από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη; Και πώς γίνεται να το πετυχαίνει αυτό η μειοψηφία και η πλειοψηφία να μην μπορεί να το σταματήσει;

Κάθε φορά που λέω τη φράση "δεν μπορώ", σε όποιο πρόσωπο και χρόνο του ρήματος, αυτόματα η μνήμη μου ανακαλεί την εικόνα του πατέρα μου, να με διδάσκει από πολύ μικρή πως δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δε θέλω. Ισχύει άραγε και στο προκείμενο; Θέλει η πλειοψηφία του λαού και αφήνει επομένως όσα συμβαίνουν με τη Χρυσή Αυγή; Που μπορεί να διαψεύδει και να ανασκευάζει τις ειδήσεις μα το κατακάθι μένει στις ψυχές. Ενός μπαμπούλα που μπορεί να χτυπάει, να τα κάνει γυαλιά καρφιά, να χαστουκίζει ακόμη και μπροστά σε κάμερες, να τραβάει όπλο... και ποιος ξέρει τι άλλο στο προσεχές μέλλον...

Εκεί και ήρθε η δεύτερη είδηση. Από το ραδιόφωνο. Κάτι έλεγε ο εκφωνητής για την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. Και την προσφώνηση που έκανε κάτι χρόνια πριν στον Κάρολο Παπούλια και με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του ως Προέδρου της χώρας. Άκουγα και δεν καταλάβαινα τι. Μόνο το αίμα μου να παγώνει. Ίσως και γιατί αναφέρθηκαν και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και μόλις χτες το βράδυ είχα ανεβάσει στο φόρουμ ένα άρθρο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια συνέντευξη της πανεπιστημιακού και φίλης κ. Νικολίτσας Γεωργοπούλου - Λιαντίνη: https://paideia.forumgreek.com/t1373-topic

Ευτυχώς στάθηκε εύκολο με τις μηχανές αναζήτησης να εντοπίσω την τότε προσφώνηση της κ. Μπενάκη:


Την παραθέτω και σε μορφή κειμένου και μάλιστα ολόκληρη:

"Κύριε Πρόεδρε, αναλαμβάνοντας τα υψηλά καθήκοντα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπειτα από μια 10ετή, κατά γενική εκτίμηση, συνετή και εποικοδομητική θητεία του προκατόχου σας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, καλείσθε να μετουσιώσετε σε πράξη τα υψηλά ιδεώδη και τις αρχές που το Σύνταγμα έθεσε ως βάση και αποστολή του προεδρικού αξιώματος: την ενότητα του έθνους και του λαού, την επαγρύπνηση για την ορθή λειτουργία του πολιτεύματος και τη διατήρηση συναινετικού κλίματος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου. Αυτή η ίδια η υπόδειξη και η εκλογή σας υπήρξε άλλωστε προϊόν συναίνεσης σύμφωνα και με το πνεύμα του Συντάγματος, γεγονός που σας εξοπλίζει με πρόσθετο κύρος για την επιτέλεση των καθηκόντων σας.

**Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης.**

Η χώρα μας εξάλλου θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά διλήμματα σε πολλούς τομείς: Στα εθνικά θέματα δρομολογούνται εξελίξεις που απαιτούν σύμπνοια και νηφαλιότητα, στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα πρέπει να γίνουν τομές και να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, η διαπαιδαγώγηση των νέων θα απαιτήσει αναπροσανατολισμούς στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ο ελληνικός πολιτισμός θα πρέπει να ανακτήσει την ιστορική του πρωτοπορία.

Ενόψει των παραπάνω η ρυθμιστική και ενοποιητική αποστολή που σας αναθέτει το Σύνταγμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Είμαι βεβαία ότι θα ανταποκριθείτε άριστα στον υψηλό αυτό ρόλο, με όπλα τη μακρά πολιτική πείρα σας, την επιστημονική σας κατάρτιση, την κοινωνική ευαισθησία και τον ήπιο και μετριοπαθή χαρακτήρα σας. Θα έχετε άλλωστε αρωγό και συμπαραστάτη τους παράγοντες του πολιτεύματος και όλες τις πολιτικές δυνάμεις"

Φεβρουάριος του 2005. Και όπως σημειώνει εκείνος που ανέβασε το βίντεο και το κείμενο αυτό:

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, αναγγέλλει με σαφέστατο τρόπο τη συρρίκνωση των εθνικών μας συνόρων! Επί της ουσίας, αναγγέλλει την Νέα Τάξη Πραγμάτων στην ΕΛΛΑΔΑ!

Ναι, βεβαίως, και τη συρρίκνωση των συνόρων. Μα και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Που θα παραβιάζονται, έλεγε εφτά χρόνια πριν η κ. Μπενάκη, και από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων! Προφήτης η κ. Μπενάκη;

Θέλοντας και μη στο σημείο αυτό ξαναθυμάμαι τους καθηγητές μου στη μετεκπαίδευση, και το σύζυγο της κ. Λιαντίνη, το Δημήτρη Λιαντίνη, και το Φίλια που μας δίδαξε την κατολίσθηση όλων των αξιών σε εποχές που η ανθρωπότητα διέρχεται κρίσεις. Είκοσι και όχι μόνο εφτά χρόνια πριν. Κι εμείς στη νωχέλεια του τότε ακούγαμε τους σοφούς δασκάλους, παπαγαλίζαμε τις διδασκαλίες τους, γράφαμε ωραία γραπτά στις εξετάσεις... Κι όμως εκείνοι δεν έλεγαν λόγια.

Από τις διδασκαλίες του Λιαντίνη έχω και τις γραπτές σημειώσεις. Και με ημερομηνία 22/9/1992 διαβάζω πως η παράδοση ολόκληρη εκείνης της μέρας αφορούσε την Ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Λίγες λέξεις στο χαρτί. Τα άλλα στην καρδιά...

Ιδέα της ενωμένης Ευρώπης

Ντε Γκωλ - Βοναπάρτης - Καίσαρας (κάιζερ, τσάρος)...

αυθεντικό - συμβατικό

επίπεδο ζωής και αγωγής

Σαρτρ: αλήθεια ~ πλάνη

(συμφωνία ιντελέκτους - ρες)

Σωκράτης: "Ουδείς εκών κακός"

Ηθική της γνώσης - Ηθική της πρόληψης

δημογραφικό πρόβλημα

Προφήτης λοιπόν η κ. Μπενάκη; Ε, όχι βέβαια. Απλά ήξερε. Και γνώριζε τι ακριβώς μας περιμένει. Καμία ομφαλοσκοπία ή μαντικές ιδιότητες. Οι αποφάσεις των ισχυρών της γης ήταν ειλημμένες και όλα γίνονταν βάσει σχεδίου.

Εδώ και θα παραθέσω το τρίτο που άκουσα σήμερα. Από το ραδιόφωνο κι αυτό. Δήλωση της Νίκης Τζαβέλα. Κι ευτυχώς ανεβασμένη κι αυτή στο διαδίκτυο:

http://www.europarl.europa.eu

Martes 27 de septiembre de 2011 - Estrasburgo

Turno de preguntas al Presidente del Eurogrupo Jean-Claude Juncker

Νίκη Τζαβέλα (EFD ). - Κύριε Πρωθυπουργέ, ως Ελληνίδα σας ευχαριστώ πολύ για την καλή και σκληρή δουλειά που έχετε κάνει για την Ελλάδα και ως Ελληνίδα δηλώνω εδώ ότι ό,τι κριτική κάνετε για τη χώρα μου την αποδέχομαι. Θέλω όμως να μιλήσω και ως ευρωβουλευτής: κύριε Πρωθυπουργέ, εμείς στον Νότο ξεκινήσαμε ως pigs και τώρα έχουμε γίνει «guinea pigs». Το δεχόμαστε αυτό, αν είναι να είμαστε τα πειραματόζωα για να δούμε πώς τελικά θα γίνει αυτή η οικονομική διακυβέρνηση, αλλά σας μεταφέρω αυτό που μου είπε επί λέξει ένας Έλληνας ψαράς: «Κυρία ευρωβουλευτής», μου είπε, «εκεί στην ευρωβουλή σαδιστές είναι όλοι αυτοί; Κάθε μέρα υποβαλλόμαστε στο μαρτύριο της σταγόνας, κάθε μέρα ο ελληνικός λαός ακούει ότι τώρα, αύριο, αυτή την εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι θα μας πούνε τι θα απογίνουμε. Είμαστε ένας πολύ ανασφαλής λαός».

Το ερώτημά μου, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι: Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για την οικονομική διακυβέρνηση; Τουλάχιστον, αν καεί η Ελλάδα, να καεί για να υπάρξει μία συνοχή και μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη.

Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και πάλι. Και οι πολιτικοί μας να λειτουργούν ως άλλοι Αγαμέμνονες που ανεβάζουν την Ιφιγένεια - Ελλάδα στο βωμό. Όχι για την κατάκτηση μιας νέας Τροίας. Μα για να υπάρξει, λένε, μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη! Εδώ βρίσκεται η ουσία. Και η καρδιά του προβλήματος. Κι όχι στη δημοκρατία που απαιτεί να δεχτούμε την παρουσία της Χρυσής Αυγής.

Ένας αόρατος καραγκιοζοπαίχτης κινεί τα νήματα. Κι εμείς εγκλωβισμένοι στο θέατρο σκιών. Βλέπουμε και δεν καταλαβαίνουμε τι βλέπουμε. Όπως η μανούλα μου και οι δικές σας μανούλες που στήνονται κάθε βράδυ στο γυαλί της τηλεόρασης νομίζοντας πως θα ενημερωθούν...

"Ηθική της γνώσης - Ηθική της πρόληψης" έλεγε ο Λιαντίνης. Και ουδείς εκών κακός, ο Σωκράτης. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Εσύ που είσαι δάσκαλος; Τι ευθύνη τεράστια έχουμε για το σημερινό μας χάλι; Το ομολογεί αδίστακτα στην προσφώνησή της και η Ψαρούδα - Μπενάκη. Πως θα απαιτηθούν αναπροσανατολισμοί στην εκπαίδευση!

Τι κι αν ο Σεφέρης προειδοποίησε δεκαετίες πριν για το ποτάμι;

Λυποῦμαι γιατὶ ἄφησα νὰ περάσει ἕνα πλατὺ ποτάμι

μέσα ἀπὸ τὰ δάχτυλά μου...


Έτσι αφήσαμε κι εμείς να περάσουν ποτάμια οι αλλαγές και οι αναπροσανατολισμοί στην εκπαίδευση. Και κυρίως αυτοί που την κατάντησαν από παιδεία εκπαίδευση και τώρα τελευταία και κατάρτιση, το λέει κι αυτό η Μπενάκη...

Είδα προχτές στο face book ετούτη την εικόνα:

Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης - Η Ψαρούδα, οι Χρυσαυγίτες και μια παλιά διδασκαλία του Λιαντίνη...  %25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%2592%25CE%2595%25CE%259B%25CE%2597%25CE%25A3

Όμοια κι εμείς. Ας μη συμπεριφερόμαστε ως καμήλες που τη δική τους καμπούρα δεν τη βλέπουν. Κι εμείς έτσι αφήσαμε τα μέτρα να περνούν! Και δεν κάναμε τίποτε. Μείναμε να κάνουμε ζάπινγκ στις τηλεοράσεις, να στέλνουμε sms με τα καινούργια κοσκινάκια μας και να σερφάρουμε και να τσατάρουμε στα ιντερνέτια. Χαμπάρι δεν πήραμε πως όλα τούτα τα "αγαθά" δεν ήταν παρά γιγαντιαίες απόχες για να μας εγκλωβίσουν στα σχέδια των δυνατών. Όπως δε βλέπουμε τώρα τι ακριβώς είναι η Χρυσή Αυγή. Και μένουμε σε ανόητους διαξιφισμούς αν είναι φασιστικό κόμμα ή αν η δημοκρατία επιβάλλει να δεχτούμε την παρουσία της. Πόση δημοκρατία υπάρχει όταν το εκλογικό σώμα υπέστη την αναγκαία πλύση εγκεφάλου για να ψηφίσει αυτή την παρουσία;

Ουδείς εκών κακός, έλεγε ο Σωκράτης και μας δίδασκε ο Λιαντίνης. Ξέρεις τι σημαίνει αυτή η κουβέντα; Τι βάθος κρύβει για όποιον θέλει να λέγεται δάσκαλος; Τι ευθύνες του φορτώνει στην πλάτη;

Η κατάκτηση της τραγικής γνώσης από το φτωχό της όργανο, τον τραγικό άνθρωπο, εμφανίζεται σαν μια

μακρά και απανδόκευτος οδός

προς το τελικό της σημείο, που την ίδια εποχή ο Σωκράτης επεμβαίνοντας καίρια θα το χαρακτηρίσει

μέγιστον μάθημα.

Και στην ίδια τραγική θεμελίωση θα οικοδομηθεί η ομόλογη σωκρατική κατανόηση ότι η αρετή είναι γνώση. Εκείνο δηλαδή το περιλάλητο

ουδείς εκών κακός


μπορεί να αντικρυσθεί ερμηνευτικά μόνο από τα περάσματα και τις βίγλες των τραγικών οροσειρών, και δεν σημαίνει άλλο παρά τούτο: η απόλυτη γνώση της αρετής στον ηθικό κόσμο είναι γεωμετρικά έμμετρη με την απόλυτη γνώση της αλήθειας στο φυσικό κόσμο. Και εν όσω το τελευταίο μοιάζει σα να κείται

εν γούνασι θεών,

τόσο το πρώτο θα επιμένει να εμφανίζεται σαν του ανθρώπου το αιώνιο αγώνισμα.

Δημήτρης Λιαντίνης, Homo Educandus, 154

Η αρετή είναι γνώση. Ακόμη και αν δεν ξέρουμε τι είπε ο Σωκράτης, ξέρουμε εμείς οι δάσκαλοι την ηθική ανάπτυξη του παιδιού. Και ξέρουμε να μην του ζητούμε ευθύνες για όσα ακόμη δεν είναι σε θέση να εννοήσει. Μπορείς να κατηγορήσεις ένα μικρό παιδί που δεν ξέρει τι είναι όπλο, δεν ξέρει τι είναι θάνατος και σκοτώνω, αν βρει το όπλο του πατέρα και παίζοντας πατήσει τη σκανδάλη και σκοτώσει το αδερφάκι του;

Δεν προσπαθώ να απαλλάξω τους Χρυσαυγίτες από τις ευθύνες τους. Να φορτώσω θέλω και στις δικές μας πλάτες την ευθύνη για την παρουσία σήμερα στην επίσημη πολιτική σκηνή της χώρας της Χρυσής Αυγής. Αυτή την ευθύνη που δεν αναλαμβάνουν οι πολιτικοί μας. Κι ο ένας παριστάνει τον επαναστάτη αποκαλώντας τη Χρυσή Αυγή φασιστικό κόμμα και ο άλλος του απαντά με δημοκρατικά τσιτάτα ότι την ψήφισε μια μερίδα πολιτών! Αιδώς, Αργείοι!

Επίπεδο ζωής και επίπεδο αγωγής... πόσο δίκιο είχε ο Λιαντίνης, πόσο λίγο καταλάβαμε τι έλεγε...

Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί αφήσαμε το επίπεδο αγωγής να καταρρεύσει. Ωχαδερφισμός; Συντεχνιακές τακτικές που μας έστρεψαν να ζητάμε 176 ευρώ για την τσέπη μας όταν κινδύνευε ολόκληρο το μέλλον της χώρας; Μας σώζει που κρατάγαμε και το σύνθημα: "Δάσκαλος φτωχός, αμόρφωτος λαός";

Όπως κι αν έχει η εκκόλαψη του αυγού του φιδιού έγινε από όλους μας. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το θηρίο είναι εδώ γιατί εμείς κάναμε το τίποτα ή και όσα κάναμε δεν έφτασαν. Κι εκείνο το μπιστόλι στο Βόλο, υψώθηκε δεν υψώθηκε, όλοι μαζί το απασφαλίσαμε και το στρέψαμε στην κοινωνία να την τρομοκρατεί. Ίνα πληρωθεί η "προφητεία" της Μπενάκη. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα καταπατούνται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων...

Τουλάχιστον έστω και τώρα ας ξυπνήσουμε από το λήθαργο. Κι ας δούμε ποιος πετάει κάθε φορά το δόλωμα. Κι εμείς το καταπίνουμε αμάσητο. Απερίφραστη η παραδοχή της Τζαβέλα. Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, πώς θα ενωθεί η Ευρώπη και θα γίνει ένας πανίσχυρος πλανητάρχης να εκτοπίσει την Αμερική;

Εκείνος ο απλοϊκός ψαράς που νιώθει ανασφαλής και αναρωτιέται αν είναι όλοι σαδιστές στην Ευρωβουλή, έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται έτσι. Δε γνωρίζει. Και του λείπει και η ηθική της γνώσης. Πώς να παρουσιάσει και την ηθικής της πρόληψης; Της πρόληψης του κακού;

Σ' αυτή την ανασφάλεια του απλού κοσμάκη στηρίχτηκε η νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής. Πρώτα άφησαν τα μέτρα να περνούν και την ανασφάλεια να μεγαλώνει. Κι έπειτα παρίσταναν τους ανίδεους πώς έσκασε το αυγό του φιδιού!

Μου λένε σήμερα πως η απεργία είναι η λύση. Και μάλιστα η απεργία ντουφεκιά στον αέρα. Όπως η προχτεσινή 24ωρη... Έτσι λένε θα ξυπνήσει ο κόσμος. Αμ δε. Εδώ εμείς κοιμόμαστε με τα τσαρούχια και θα ξυπνήσουμε και άλλους; Ωραία η θεωρία για την απεργία - ξυπνητήρι μα ήταν πολλές φορές που λάλησε και το ροχαλητό όλο και μεγαλώνει.

Η μόνη λύση είναι να ξεσκεπάσουμε την πλάνη. Είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Είναι η γνώση της αλήθειας. Και να μάθουμε να διακρίνουμε το συμβατικό από το αυθεντικό. Το ψέμα έχουμε σήμερα να πολεμήσουμε. Και το σκοτάδι της αμάθειας. Και την εκπαίδευση να ξανακάνουμε παιδεία. Και δη παιδεία της ακμής κι όχι τις παρακμής...

Ο αγώνας αυτός απαιτεί το δάσκαλο στην πρώτη τη γραμμή. Μπροστάρη του λαού. Με πολύπλευρη δράση. Στην τάξη και έξω απ' αυτήν. Ομπρέλα στο ψέμα που κατακλύζει το σχολείο. Νομιμοποιημένο σε νόμους και εγκυκλίους και προεδρικά διατάγματα.

Θα μπορέσουμε; Σεφερικό το ερώτημα:

Γιατί περάσαν τόσα και τόσα μπροστά στα μάτια μας
που και τα μάτια μας δεν είδαν τίποτε, μα παραπέρα
και πίσω η μνήμη σαν το άσπρο πανί μια νύχτα σε μια μάντρα
που είδαμε οράματα παράξενα, περισσότερο κι από σένα,
να περνούν και να χάνουνται μέσα στο ακίνητο φύλλωμα
μιας πιπεριάς

γιατί γνωρίσαμε τόσο πολύ τούτη τη μοίρα μας
στριφογυρίζοντας μέσα σε σπασμένες πέτρες, τρεις ή έξι
χιλιάδες χρόνια
ψάχνοντας σε οικοδομές γκρεμισμένες που θα ήταν ίσως
το δικό μας σπίτι
προσπαθώντας να θυμηθούμε χρονολογίες και ηρωικές
πράξεις
θα μπορέσουμε;

γιατί δεθήκαμε και σκορπιστήκαμε
και παλέψαμε με δυσκολίες ανύπαρχτες όπως λέγαν,
χαμένοι, ξαναβρίσκοντας ένα δρόμο γεμάτο τυφλά συντάγματα,
βουλιάζοντας μέσα σε βάλτους και μέσα στη λίμνη του Μαραθώνα,
θα μπορέσουμε να πεθάνουμε κανονικά;

ή θα καταφέρουμε να δούμε τις αμυγδαλιές να ανθίζουν; τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο; και τη θάλασσα να κυματίζει;

Θα μπορέσουμε; Να σηκωθούμε;

Κι ο καθένας ας δώσει τη δική του απάντηση. Έμπρακτα!

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης - Η Ψαρούδα, οι Χρυσαυγίτες και μια παλιά διδασκαλία του Λιαντίνη...  Empty Απ: Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης - Η Ψαρούδα, οι Χρυσαυγίτες και μια παλιά διδασκαλία του Λιαντίνη...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Σεπ 30, 2012 5:11 am

Και για να μην ξεχνιόμαστε ποια είναι η περίφημη Ενωμένη Ευρώπη, ποιος ο χάρτης της ο πραγματικός, ας διαβάσουμε το ακόλουθο άρθρο με σημερινή ημερομηνία δημοσίευσης. Χαρακτηριστικός και ο τίτλος, που μιλά για ένωση πλουσίων και φτωχών...

30 / 09 / 201214:10

Η Ένωση των πλουσίων και των φτωχών


Κατακόρυφη αύξηση παρατηρείται στα ποσοστά ανεργίας στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει φτάσει στο 10,4%, σε επίπεδο Ε.Ε.

Ο αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε. εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο, φθάνοντας τα 25,3 εκατομμύρια, ιστορικά υψηλό επίπεδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,6 εκατ. (+11,6%) σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση, διαπιστώνεται πλέον πρωτοφανές χάσμα 20,6% μεταξύ του χαμηλότερου ποσοστού ανεργίας της Ε.Ε. (Αυστρία, με 4,5%) και του υψηλότερου (Ισπανία, με 25,1%).

Το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, στην Ελλάδα χάθηκαν 405.000 θέσεις απασχόλησης, στην Ισπανία 745.000 και την Πορτογαλία 205.000. Ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων αυξήθηκε σε 15 κράτη μέλη από πέρυσι, φθάνοντας τα 10,7 εκατομμύρια, ενώ, οι μακροχρόνια άνεργοι αντιστοιχούν, πλέον, στο 4,5% του ενεργού πληθυσμού (+0,4% κατά τη διάρκεια του έτους).

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, δυσοίωνες είναι οι προοπτικές εργασίας και για τους νέους. Η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί δραματικά (22,5% στην ΕΕ τον Ιούλιο) και 12 κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστά άνω του 25%, ενώ, μόνο τρία κράτη παραμένουν κάτω από το 10% (Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία).

Παράλληλα με τους ανέργους καταμετρούνται 8,6 εκατ. υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μερικού χρόνου -κατά κύριο λόγο γυναίκες- και επιπλέον 10,9 εκατ. άτομα βρίσκονταν σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ αεργίας και ανεργίας, όπως εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει την αναζήτηση εργασίας.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης περιλαμβάνεται και η συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 2009 και 2011 το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά δύο τρίτα στις χώρες της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στην Ελλάδα (-15,7%), την Ιρλανδία (-9%) και τη Λιθουανία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ουγγαρία (άνω του 4%).

Αυτή η εξέλιξη βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σλοβενία και τη Γαλλία, όπου τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και οι πιο ελαστικές αγορές εργασίας έχουν επιτρέψει στα συνολικά εισοδήματα να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ωστόσο, η κρίση έχει πλήξει σημαντικά τμήματα του πληθυσμού και έχει προκαλέσει αύξηση της φτώχειας και σε αυτές τις χώρες. Χωρίς να αποτελεί έκπληξη, το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που αντιμετωπίζει χρηματοοικονομική δυσχέρεια παραμένει ιστορικά υψηλό. Οι πολίτες των χωρών που πλήττονται από τις πιο δραστικές μειώσεις του εισοδήματος είναι, κατά κανόνα, και εκείνες που σχηματίζουν, το πιθανότερο, αρνητική εικόνα για την κοινωνική τους κατάσταση, όπως φαίνεται από το Ευρωβαρόμετρο του 2012 για το κοινωνικό κλίμα.

Στα ύψη και η παιδική φτώχεια

Παράλληλα, η παιδική φτώχεια αποτελεί πρόβλημα για όλο και περισσότερα νοικοκυριά, λόγω ανεπαρκών εσόδων από την εργασία των γονέων και ελλιπούς υποστήριξης των νοικοκυριών με παιδιά.

Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας (μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις) κυμαίνεται από περίπου 10% στη Δανία και τη Φινλανδία, έως άνω του 20% στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο.

Το μέγεθος και η αποτελεσματικότητα των επιδομάτων τέκνων παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Η οικονομικά προσιτή παιδική μέριμνα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που δίνει τη δυνατότητα στους γονείς, και ιδίως στις μητέρες, να εργάζονται.

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ http://www.newsbomb.gr/

Κατάλαβες, αγαπητέ αναγνώστη; Αυτή είναι η περίφημη Ενωμένη Ευρώπη. Από τη μια εκείνοι που τα έχουν όλα και τους περισσεύουν και από την άλλη ένας ολάκερος στρατός σχεδόν 45 εκατομμυρίων ανθρώπων που λιμοκτονούν. Αυτήν την Ευρώπη ήθελαν και αυτήν έφτιαξαν. Για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Ξυπνάτε, ορέεεεεε!!!

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης