Έρχεται στην Ηγουμενίτσα το πλοίο της PGS για σεισμικές έρευνες στην περιοχή!

Πήγαινε κάτω

Έρχεται στην Ηγουμενίτσα το πλοίο της PGS για σεισμικές έρευνες στην περιοχή! Empty Έρχεται στην Ηγουμενίτσα το πλοίο της PGS για σεισμικές έρευνες στην περιοχή!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τρι Νοε 06, 2012 12:10 am

Έρχεται στην Ηγουμενίτσα το πλοίο της PGS για σεισμικές έρευνες στην περιοχή!

Το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η νορβηγική εταιρεία PGS τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή που έχει ορισθεί από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο.Το ειδικά διασκευασμένο πλοίο της εταιρείας έχει πάρει ήδη εντολή απόπλου από τη Βόρεια Θάλασσα, με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα.

Είχε προηγηθεί, την περασμένη Δευτέρα, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την ανάδειξη της PGS, ως πλειοδότριας του σχετικού διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια κ. Σταματάκη, σύμβουλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ελληνική πλευρά πέτυχε να μειώσει το χρόνο αποκλειστικότητας των περιοχών προς έρευνα στα δύο χρόνια (ζητήθηκαν μέχρι και 10 χρόνια), να ολοκληρωθεί η έκθεση των ερμηνευτικών δεδομένων στα μέσα του 2013 και να προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων οικοπέδων στα μέσα του 2014.

Το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει καμιά οικονομική συμμετοχή στις σεισμικές έρευνες. Τα έσοδα του θα προκύψουν από την πώληση των δεδομένων. Για τα πρώτα πακέτα που θα πωληθούν το δημόσιο θα έχει μικρό ποσοστό, προκειμένου η εταιρία να αποσβέσει το κόστος των ερευνών, ενώ όσο περισσότερα δεδομένα αγοραστούν τόσο θα αυξάνονται και τα έσοδα του δημοσίου.

Οι έρευνες θα γίνουν σε μια έκταση 200 χλμ νότια της Κρήτης και αντίστοιχα σε 100-400 χλμ στο Ιόνιο. Η PGS έχει κάνει ανάλογες έρευνες και στην Κύπρο. Ιδρύθηκε στη Νορβηγία το 1991 με δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Σήμερα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Όσλο, διαθέτει 14 πλοία σεισμικών ερευνών, 21 κέντρα δεδομένων και 35 γραφεία σε όλο τον κόσμο, απασχολώντας 70 άτομα. Έχει παρουσία σε 25 χώρες, με περιφερειακά γραφεία στο Λονδίνο, το Χιούστον και τη Σιγκαπούρη. Η έδρα της βρίσκεται στο Όσλο.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο κ. Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου- Ενεργειακός Οικονομολόγος και Γενικός Διευθυντής της Kanergy Ltd, ανέλυσε το γεωλογικό προφίλ της Ελλάδας τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εντοπισμού υδρογονανθράκων, αν κρίνουμε από παλαιότερες έρευνες. Αυτό, εξάλλου δείχνουν, όπως επισήμανε, και τα γεωλογικά δεδομένα γειτονικών χωρών, όπου υπάρχει ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα, σε αντίθεση με την χώρα μας, όπου κάθε σχετική ενέργεια είχε σταματήσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

http://epirusgate.blogspot.gr/2012/11/pgs_6.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης