SOS για τον ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι! Ενημέρωση από το Θόδωρο Χόβολο.

Πήγαινε κάτω

SOS για τον ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι! Ενημέρωση από το Θόδωρο Χόβολο.  Empty SOS για τον ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι! Ενημέρωση από το Θόδωρο Χόβολο.

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Νοε 07, 2012 12:47 am

Στην paramythia-online.gr μίλησε ο Θεόδωρος Χόβολος για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΧΥΤΑ Καρβουναριού, μετά την έκθεση κόλαφος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος η οποία φανέρωσε εγκληματικές ελλείψεις.

Η παρέμβαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, προέκυψε μετά από αναφορά των Θεόδωρου Χόβολου, Πάυλου Αλεξίου, Θωμά Φώτση, Χρήστου Παπαδόπουλου και Γιώργου Σπύρου.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι είπε ο Θεόδωρος Χόβολος:


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

SOS για τον ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι! Ενημέρωση από το Θόδωρο Χόβολο.  Empty Απ: SOS για τον ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι! Ενημέρωση από το Θόδωρο Χόβολο.

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Νοε 07, 2012 1:15 am

Καταπέλτης η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

για το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου


Πέμπτη, 01 Νοέμβριος 2012 19:55

«Κλήση σε απολογία» όλων των φορέων που σχεδίασαν,κατασκεύασαν, παρέλαβαν και λειτουργούν τον ΧΥΤΑ. Μέγα και διαρκές το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Διαβάστε αποκλειστικά εδω την έκθεση. http://www.paramythia-online.gr/ekthesi_epitheorton_perivalontos_gia_xyta_paramythias.doc

Τις τραγικές παραλείψεις, τις σκόπιμες αστοχίες και τις ύποπτες παραβλέψεις, σειράς παραγόντων που εμπλέκονται στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου Παραμυθιάς καταγράφουν με τον πιο επιστημονικό τρόπο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην έκθεσή τους (23-10-2012).

Η αυτοψία που διενεργήθηκε μετά από Αίτηση-Αναφορά μας στις 29-3-2012, επιβεβαιώνει τόσο τις καταγγελίες που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να δίνεται καμιά σημασία από τους εντεταλμένους ντόπιους πολιτειακούς παράγοντες, όσο και τα απίστευτα όρια της ασυδοσίας που μπορεί να φτάσει η καιροσκοπική τακτική των «υπευθύνων» στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ενδεικτικά οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου αναφέρουν:

• Παραλαβή ημιτελούς-προβληματικού έργου
• Παραλαβή, χωρίς έλεγχο λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας
• Παράβαση πλείστων όρων της ΕΠΟ
• Διαρροή στραγγισμάτων εκτός ΧΥΤΑ
• Μεταφορά απορριμμάτων εκτός ΧΥΤΑ
• Μη καθημερινή επικάλυψη των απορριμμάτων
• Ελλιπής στελέχωση
• Ελλιπής τήρηση βιβλίων κλπ.

Να σημειωθεί ότι ανάλογης βαρύτητας ήταν και η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το ΧΥΤΑ Ελληνικού στα Γιάννενα, που μόλις πριν λίγους μήνες ξεκίνησε την … «σταδιοδρομία» του, να θυμίσουμε την καταβύθιση του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου τον Δεκέμβρη του 2011 στον οποίον δεν πρόλαβαν να επισκεφτούνε οι Επιθεωρητές και τα πορίσματά τους για την περιοχή του Γραμματικού. Όλα κατατείνουν στο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα, που χτυπά ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία ολόκληρων περιοχών.

Για τους υπογράφοντες είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι υπεύθυνοι είναι όλη η Κεντρική Διοίκηση, η Αποκεντρωμένη και η αιρετή Περιφέρεια, οι τότε Νομάρχες και τα Νομαρχιακά όργανα, οι βουλευτές, οι Δήμαρχοι και τα όργανά τους, οι Επιτροπές Επίβλεψης-Παραλαβής, ο ΦΟΣΔΑ και οι εργολάβοι κατασκευής και λειτουργίας.
Ιδιαίτερα οι κάθε είδους αιρετοί πρέπει να λογοδοτήσουν για την στάση τους και τις επιλογές τους όχι μόνον στην δικαιοσύνη αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Αλήθεια, πέρα από το γεγονός ότι τόσα χρόνια έκαναν αυτόν τον απαράδεκτο σχεδιασμό ή τον συγκάλυψαν, τί έκαναν από το Μάρτιο έως σήμερα; Έδωσαν κάποιες λύσεις; Απέδωσαν ευθύνες ή συγκαλύπτουν τις παρανομίες; Διεκδίκησαν να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους ή αναζητούν ξανά χρήματα από τον φορολογούμενο;

Οι κάτοικοι της περιοχής μας πρέπει, με αφορμή και αυτή την Έκθεση να κινητοποιηθούμε για ένα ορθολογικό Σχεδιασμό της Διαχείρισης Απορριμμάτων, απορρίπτοντας τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό, που πέρα από τα λάθη και τις αστοχίες, με τη χωροθέτηση και του εργοστασίου επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι, ολοκληρώνει τον παραλογισμό σε βάρος του περιβάλλοντος και των Θεσπρωτών.

Είναι ώρα να επιβάλλουμε τα σωστά βήματα στην διαχείριση των απορριμμάτων, με βάση την προστασία του περιβάλλοντος και τα συμφέροντα του Θεσπρωτικού λαού.

• Να πούμε ΟΧΙ στις επιλογές εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών περιβάλλοντος και την κερδοσκοπία της γης στα Ιωάννινα.

Να πούμε ΝΑΙ στην ανακύκλωση στην πηγή, στην διαχείριση ανά τοπικές ενότητες, χωρίς μεταφορές απορριμμάτων μακριά από την θέση παραγωγής τους (π.χ. Νομαρχιακές Ενότητες), προοδευτική κατάκτηση ανώτερων σταδίων στην διαχείριση (πρώτα συλλογή, μετά υγειονομική ταφή και τέλος κομποστοποίηση στον ΧΥΤΑ), προσαρμοσμένη στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

• Να φύγει άμεσα ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου από την πολιτική επιλογή της ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας του και να στελεχωθεί ο Φορέας με κατάλληλο τεχνικό προσωπικό (για να λειτουργήσει από μόνος του την εγκατάσταση).

• Να θεσμοθετηθεί ο άμεσος έλεγχος από την τοπική κοινωνία, πέρα από την αιρετή τοπική αυτοδιοίκηση που απέτυχε στο έργο της, τουλάχιστον μέχρι την αποκατάσταση των βασικών προβλημάτων του.

• Τέλος να πάψει άμεσα η παραλαβή απορριμμάτων που προέρχονται εκτός Δήμου Σουλίου, ώστε η περιοχή να επιβαρύνεται μόνον σε ό,τι της αναλογεί από τις αστοχίες του ΧΥΤΑ και να διευκολυνθεί η αποκατάσταση.


Θ. Φώτσης Χημ. Μηχ.,
Π. Αλεξίου, Πολ. Μηχ.,
Θ. Χόβολος, Κτηνίατρος,
Γ. Σπύρου,
Χρ. Παπαδόπουλος,
κάτοικοι Καρβουναρίου


____________________________

http://www.paramythia-online.gr/paramythia/oicology/1878-2012-11-01-18-07-49.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης