Κάποτε η Ηγουμενίτσα διέθετε και Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τώρα τα βιβλία παραμένουν σε κούτες!!!

Πήγαινε κάτω

Κάποτε η Ηγουμενίτσα διέθετε και Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τώρα τα βιβλία παραμένουν σε κούτες!!! Empty Κάποτε η Ηγουμενίτσα διέθετε και Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τώρα τα βιβλία παραμένουν σε κούτες!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Νοε 07, 2012 1:56 am

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηγουμενίτσας


Η Ηγουμενίτσα είχε κάποτε δημοτική βιβλιοθήκη η οποία πλέον δεν υφίσταται. Τα βιβλία παραμένουν κλεισμένα σε κούτες και πρόσφατα έμαθα ότι κάποιοι μάλιστα διέρρηξαν την πόρτα του χώρου που υπήρχαν στοιβαγμένα τα βιβλία. Προκύπτουν λοιπόν πολλά ερωτήματα για τον τρόπο μεταφοράς, φύλαξης και καταγραφής των βιβλίων που η αγορά τους έγινε με λεφτά που προήλθαν από φόρους.

Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να μετατρέψει το κτήριο που κάποτε φιλοξενούσε το 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας και την Εστία, σε κτήριο πολιτισμού είναι θεάρεστη αρκεί να μην μπουν στη μέση τα γνωστά μικροπολιτικά παιχνίδια. Σε αυτό λοιπόν το κτήριο το οποίο για χρόνια παραμένει αναξιοποίητο από όσο ακούγεται θα εγκατασταθεί (άγνωστο παραμένει το πότε) μαζί με τους υπόλοιπους πολιτιστικούς φορείς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη (με όσα βιβλία της έχουν απομείνει πια) της πόλης μας.

Όμως η αρχειοθέτηση και η τοποθέτηση των βιβλίων δεν θα πρέπει να γίνει με πρόχειρες διαδικασίες. Κατάλληλοι για αυτό το σκοπό είναι απόφοιτοι τμημάτων Βιβλιοθηκονομίας αλλά και άλλων σχετικών τμημάτων. Η κρίση όμως δεν αφήνει περιθώρια για την πρόσληψη νέου ειδικευμένου προσωπικού. Προτείνουμε λοιπών στην Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει τους τελειόφοιτους των τμημάτων Βιβλιοθηκονομίας στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης και της πτυχιακής τους εργασίας.

Για να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο η βιβλιοθήκη θα μπορούσε ύστερα από κάποια συμφωνία με το ΤΕΙ Ηπείρου, να συνενωθεί με τη Βιβλιοθήκη των παραρτημάτων του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα. Ακόμη πολλοί από εμάς έχουμε στις βιβλιοθήκες αλλά και στις αποθήκες μας πολλά βιβλία τα οποία τα έχουμε διαβάσει και θα θέλαμε να τα διαβάσουν και άλλοι. Θα μπορούσαμε να δωρίσουμε λοιπόν αυτά τα βιβλία για να δώσουμε έτσι την ευκαιρία και σε κάποιους άλλους να τα διαβάσουν.

Για να μην επαναληφτούν τα κακώς κείμενα της προηγούμενη βιβλιοθήκης θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κανονισμός λειτουργίας το οποίο και θα πρέπει να τηρούν όλοι.

Ηλεκτρονικές Βιβλιοθήκες

Η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου έθεσε νέους ορίζοντες στην γνώση. Πλέον πέρα από τις “παραδοσιακές” βιβλιοθήκες υπάρχουν και οι ηλεκτρονικές ή καλύτερα διαδικτυακές βιβλιοθήκες όπου οι επισκέπτες τους μπορούν να βρουν και να διαβάσουν βιβλία, περιοδικά αλλά και επιστημονικά κείμενα τα όποια δημοσιοποιούν ερευνητές από όλο τον κόσμο. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει και αυτή η δυνατότατα στους επισκέπτες της φυσικής βιβλιοθήκης. Αυτό μπορεί να επιτευχτεί κάλλιστα με την συνεργασία με κάποιο ΑΕΙ.

Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες της βιβλιοθήκης να έχουν πρόσβαση σε εκδόσεις που δεν θα μπορούσαν να έχουν από το σπίτι τους ή σε μία παραδοσιακή βιβλιοθήκη.

Πρόγραμμα μηχανογράφησης

Ένα από τα σημαντικότερα ζήτημα είναι και η μηχανογράφηση της βιβλιοθήκης. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή του Πληροφοριακού Συστήματος που θα μηχανογραφήσει και εν τέλει θα είναι αυτό που θα τηρεί την ορθή λειτουργία της βιβλιοθήκης.

Υπάρχουν πολλά Πληροφοριακά Συστήματα μηχανογράφησης και λειτουργίας Βιβλιοθηκών. Και εμπορικά πακέτα λογισμικού αλλά και δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικά. Επίσης υπάρχουν και οι πτυχιακές ή διπλωματικές εργασίες φοιτητών που θα μπορούσαν επίσης να αξιοποιηθούν εκμηδενίζοντας το κόστος.

Όπως βλέπουμε λύσεις και μάλιστα οικονομικές υπάρχουν φτάνει να υπάρχει θέληση από τις αρμόδιες αρχές.

http://gntanis.wordpress.com - http://892fm.blogspot.gr/2012/11/blog-post_3290.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης