ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ Empty ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Απρ 06, 2013 10:54 pm

Σκηνικό ρήξης στο ΚΚΕ

Οι διαφωνούντες, η απάντηση της ηγεσίας και η επόμενη ημέρα

Είκοσι δύο χρόνια μετά το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ και τη διάσπαση που επακολούθησε, ο Περισσός ταλανίζεται από τους τριγμούς που προκαλούν στο κομματικό οικοδόμημα οι διαφωνίες για την πολιτική (μη) συμμαχιών που ακολουθεί η ηγεσία και για τις προγραμματικές και καταστατικές αλλαγές που προωθεί με επίκεντρο τον στόχο της «λαϊκής συμμαχίας» για τη «λαϊκή εξουσία» και την ενίσχυση των συγκεντρωτικών αρχών λειτουργίας του.

Οι διαφορές με το τραυματικό 1991, εκτός από ιδεολογικές και πολιτικές, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε (κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», «βρώμικο '89» κ.λπ.), είναι και... μορφολογικού χαρακτήρα: τότε το ΚΚΕ ήταν «μοιρασμένο» ανάμεσα στους «ανανεωτικούς» και στους «συντηρητικούς» σε όλη την κομματική πυραμίδα - από το Πολιτικό Γραφείο έως τη βάση - και η διαπάλη αφορούσε το ποιος θα έπαιρνε υπό τον πλήρη έλεγχό του το κόμμα, με τα γνωστά αποτελέσματα - η «παλαιά φρουρά» υπό τον Χαρίλαο Φλωράκη στήριξε την υποψηφιότητα της Αλέκας Παπαρήγα για τη θέση γενικού γραμματέα έναντι εκείνης του Γιάννη Δραγασάκη εκ των «ανανεωτικών» και όρθωσε ενώπιόν τους τα «ιερά και όσια» του κόμματος, κατορθώνοντας να κυριαρχήσει στην Κεντρική Επιτροπή (η κυρία Παπαρήγα εξελέγη με 57 ψήφους έναντι 53 του αντιπάλου της).

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Σήμερα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι διαφωνούντες ανήκουν σε εκείνους που πολέμησαν την «ανανεωτική πτέρυγα» και στήριξαν την Αλέκα Παπαρήγα, ενώ οι απόψεις τους δεν έχουν ισχυρά ερείσματα στους κομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ελέγχονται πλήρως από την κυρίαρχη ηγετική ομάδα. Επίσης, αρκετοί από αυτούς έχουν παραγκωνιστεί σταδιακά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν διεκδικούν ούτε θέσεις στα καθοδηγητικά όργανα ούτε έστω την άτυπη πολιτογράφησή τους ως «τάση», κάτι άλλωστε που απαγορεύεται στο ΚΚΕ. Αυτό που έκαναν ήταν να διατυπώσουν ελεύθερα την άποψή τους.

Ωστόσο, τα επικριτικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου ενόψει του 19ου Συνεδρίου - οι εργασίες του αρχίζουν την προσεχή Πέμπτη - πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Ετσι σήμανε «συναγερμός» στην ηγεσία, η οποία δεν το ανέμενε και για αυτό πέρασε στην αντεπίθεση κατατάσσοντας τις απόψεις των διαφωνούντων «στο οπλοστάσιο του ταξικού εχθρού» και εγκαλώντας τους ως «οπορτουνιστές» που επιδίδονται σε «φραξιονισμό».

Για τους παροικούντες τον Περισσό οι κατηγορίες αυτές ισοδυναμούν με προαναγγελία εκκαθαρίσεων. Ακόμα και οι πλέον μετριοπαθείς φωνές εντός του ΚΚΕ θεωρούν προδιαγεγραμμένη την πορεία όσων αμφισβήτησαν τη «σκληρή γραμμή» που έχει υιοθετήσει η ηγεσία του κόμματος, όπως αυτή εκφράζεται, σύμφωνα με το σκεπτικό τους, από την απουσία πολιτικής συμμαχιών εν μέσω ραγδαίας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και από την παραπομπή των οξυμμένων προβλημάτων του σήμερα στο απώτερο μέλλον μέσω της διακηρυσσόμενης «λαϊκής συμμαχίας για την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση και τον εργατικό έλεγχο», δηλαδή τον σοσιαλισμό.

Η ονομαστική στοχοποίηση κάποιων εκ των επικριτών της ηγεσίας, όπως ο πρώην βουλευτής Αντ. Σκυλλάκος, το πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου Β. Καλαματιανός, ο πρώην επικεφαλής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών και άλλοτε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Π. Γεωργιάδης, αλλά και δημοσιογράφοι του «Ριζοσπάστη», προμηνύει αποκεφαλισμούς - πιθανόν μετά το Συνέδριο - καθώς ο Περισσός έχει αποφασίσει να ξεκαθαρίσει πλήρως το εσωκομματικό τοπίο και να μην αφήσει περιθώρια να ευδοκιμήσουν παρόμοιες απόψεις, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία δέχεται πιέσεις λόγω της εκλογικής και οργανωτικής κάμψης των δυνάμεών του.

ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ. «Το ΚΚΕ έχει πείρα από τη διαπάλη με τον οπορτουνισμό και δεν θα δείξει καμία ανοχή στα διαλυτικά του σχέδια», είναι το μήνυμα προς τους αντάρτες όπως διατυπώθηκε διά στόματος Γ. Μαρίνου, μέλους του Πολιτικού Γραφείου και ενός εκ των επίδοξων διαδόχων της Αλέκας Παπαρήγα, όταν τεθεί θέμα αποχώρησής της. Δεν δίστασε μάλιστα να τους αποδώσει τη βαριά κομματική μομφή του «φραξιονισμού», επιχειρηματολογία που ενίσχυσε και ο εκπρόσωπος του κόμματος Μ. Μαΐλης όταν έκανε λόγο για «άρθρα-καρμπόν», υπονοώντας έτσι ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο.

Οι διαφωνούντες καταλογίζουν στην ηγεσία ότι εγκατέλειψε τις προγραμματικές αποφάσεις (του 15ου Συνεδρίου) και ότι προχώρησε στη «μετάλλαξη» του ΚΚΕ και στην περιχαράκωσή του, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της πολιτικής και οργανωτικής απήχησής του και εντέλει την εκλογική ήττα, όταν οι δυνάμεις του συρρικνώθηκαν από τις εκλογές του Μαΐου έως τις εκλογές του Ιουνίου 2012 σχεδόν κατά το ήμισυ (από 8,48% σε 4,5%). Μάλιστα δεν διστάζουν να κατηγορήσουν τον Περισσό για «σεχταρισμό» και «αριστερίστικη στροφή» (με στοιχεία «νεοτροτσκισμού») που οδηγεί σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα του ΚΚΕ.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Υπήρξε ομοβροντία παρεμβάσεων ηγετικών στελεχών του κόμματος προς απάντηση των αιτιάσεων αυτών με προεξάρχουσα την Αλέκα Παπαρήγα η οποία κατηγόρησε τους διαφωνούντες ως (μαρξιστικά) «αγράμματους», ενώ ο έμπειρος Δ. Γόντικας τους καταλόγισε ότι «υιοθετούν όλες τις εχθρικές αντιλήψεις για το κόμμα, την πολιτική των οπορτουνιστών κάθε είδους και ταυτόχρονα ενισχύουν το οπλοστάσιο των αντιπάλων εις βάρος του κόμματος».

Η θέση της ηγεσίας είναι ότι «στα λόγια απορρίπτουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πράξη οι απόψεις τους οδηγούν από την πίσω πόρτα σε συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή σε κυβερνήσεις στο πλαίσιο του συστήματος», κάτι που ο Περισσός απορρίπτει κατηγορηματικά, προκρίνοντας τον στόχο της «συγκέντρωσης δυνάμεων» στο πλαίσιο της «λαϊκής συμμαχίας» για την κατάκτηση της «λαϊκής εξουσίας». Οπως είπε η Αλέκα Παπαρήγα, «αυτοί που γράφουν στον διάλογο θέλουν συμμετοχή σε κυβέρνηση στο πλαίσιο του καπιταλισμού - ας το πουν καθαρά για να τελειώνουμε - που σημαίνει απεμπόληση της πάλης για τον σοσιαλισμό».

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5010459/skhniko-rhkshs-sto-kke/

ΑΝΑΡΤΉΘΗΚΕ ΑΠΌ THESPROTIANEWS ΣΤΙΣ 4/06/2013

http://thesprotia-news.blogspot.gr/2013/04/blog-post_6.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ Empty Απ: ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Απρ 06, 2013 11:15 pm

Εδώ ο κόσμος χάνεται και στο ΚΚΕ χτενίζονται. Αυτό ξέρω εγώ να πω που μπορεί να μην είμαι μέλος του ΚΚΕ αλλά ως πολίτης και εργαζόμενος αυτής της χώρας θα περίμενα στις τραγικές φάσεις του σήμερα ένα άλλο ΚΚΕ, ασπίδα του λαού και της εργατικής τάξης. Ελάχιστα με ενδιαφέρει αν το ΚΚΕ μπορεί μόνο του ή σε συνεργασία. Θέλω να πω ότι για μένα δεν είναι καθόλου εκεί η ουσία. Όμως η ρεαλιστική εκτίμηση των καταστάσεων δείχνει ότι μόνο του το ΚΚΕ δεν μπορεί. Και από την άλλη δεν μπορεί άλλο και ο λαός μας την επίθεση που δέχεται από τους καπιταλιστές και τους εκφραστές τους σε πολιτικό επίπεδο.

Η επιλογή λοιπόν της Αλέκας Παπαρήγα και της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ για πολιτική μη συνεργασιών, δε με πείθει. Και η λύση που διαρκώς μετατίθεται προς το απώτατο μέλλον μου θυμίζει θρησκευτική τακτική και υποσχέσεις σε πιστούς για απολαβές στην άλλη ζωή.

Το ΚΚΕ ας κρατήσει όποια στρατηγική θεωρεί σωστή για το απώτατο μέλλον, ας προσγειώσει όμως την τακτική του στις απαιτήσεις των καιρών.

Η συσπείρωση του λαού σε ενιαίο μέτωπο πάλης είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία και επιβεβλημένη.

Ας βρούνε τον τρόπο να γίνει πράξη. Και την ιδεολογική τους καθαρότητα προστατεύοντας και δίνοντας το περιθώριο σε όσους θέλουν να αγωνιστούν να σμίξουν τις δυνάμεις τους. Και κυρίως σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Γιατί σε πολιτικό κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να ζητά από το ΚΚΕ να συμπλεύσει με το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ωραίο το όνειρο της αριστερής κυβέρνησης αλλά φρόντισαν οι ίδιοι οι Συριζαίοι να το ξεφουσκώσουν και να δικαιώσουν τους ΚΚέδες...

Με λίγα λόγια αυτό που προσωπικά θα ήθελα είναι συνεργασία στη βάση του λαού και των εργαζομένων. Κι όχι συνεργασία κορυφής που έτσι που έχει το σημερινό σκηνικό είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες για το λαό εξελίξεις.

Θα ήθελα δηλαδή να μη διαβάζω ανακοινώσεις σαν και αυτή που διάβασα πρόσφατα για το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ και με υπογραφή από το ΠΑΜΕ... Μια ανακοίνωση που θα δημοσιεύσω στη συνέχεια και φρόντισα να ρωτήσω δια ζώσης και Παμίτες για το σκεπτικό της. Να καταλάβω δηλαδή τι ακριβώς λένε και τι ζητάνε.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ Empty Απ: ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Απρ 07, 2013 12:02 am

Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ:

ΑΝΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ!


26/03/2013

Αντί απάντησης στη δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ (19/3/2013) παραθέτουμε αυτούσια την πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προς τα Δ.Σ. των Συλλόγων (με βάση την οποία έγινε και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ), ώστε ο κάθε συνάδελφος να μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Για την Πανελλαδική Συνάντηση Νηπιαγωγών (7/4/2013)


Σε μια περίοδο που τσακίζονται ζωές και δικαιώματα πρέπει να δυναμώσει η ενότητα όλων των εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από κλάδο ή ειδικότητα, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Πρέπει να γίνεται πράξη κάθε μέρα το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν». Κανείς δεν μπορεί μόνος του να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική.
Οργανωτής της πάλης και του αγώνα πρέπει να γίνουν τα σωματεία μας, με τη μαζική συμμετοχή όλων των μελών τους στην λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων.

Τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε κλάδου πρέπει να γίνονται αντικείμενο συζήτησης στους τόπους δουλειάς, στα Δ.Σ. και τις Γενικές Συνελεύσεις των Πρωτοβάθμιων σωματείων, στην Ομοσπονδία. Εκεί και μόνο εκεί πρέπει, να λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις για την παραπέρα αγωνιστική δράση και κλιμάκωση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αναδειχθεί το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα κάποιος κλάδος και ταυτόχρονα να σφυρηλατείται η ενότητα όλων των εκπαιδευτικών, η συμμαχία τους με τους εργαζόμενους του Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Μόνο με δυνατή λαϊκή συμμαχία και κίνημα μπορεί ο αγώνας σήμερα να γίνει αποτελεσματικός. Άλλωστε, το ίδιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζουν σήμερα και άλλες ειδικότητες ή μπορεί να το αντιμετωπίσουν άμεσα στο μέλλον.

Με βάση τα παραπάνω, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφασίζει να στείλει εκπρόσωπό του στην πανελλαδική συνάντηση των νηπιαγωγών, ώστε στη συνέχεια να μεταφέρει στο Δ.Σ. τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στη συνάντηση αυτή και να ενημερώσει τους συναδέλφους. Το Δ.Σ. θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια ξεχωριστή συνεδρίαση με θέμα την Προσχολική Αγωγή και τα προβλήματα των συναδέλφων νηπιαγωγών, θα καθορίσει τη δράση του.

Ξεκαθαρίζουμε ότι σαν Δ.Σ. δεν δεχόμαστε κανένα συνδικαλιστικό υποκατάστατο, κανένα συντονιστικό που θα υποκαθιστά, θα καπελώνει τα σωματεία και τις αποφάσεις τους. Κέντρο και πυρήνας του αγώνα δεν μπορεί να είναι άλλος από τα Α/θμια σωματεία.

Για τις εξελίξεις στην Προσχολική Αγωγή και το πλαίσιο πάλης


Στα πλαίσια της αντιλαϊκής θύελλας που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι, σίγουρα η Εκπαίδευση δε θα μπορούσε να αποτελεί όαση, πόσο μάλλον η Π.Α. που διαχρονικά παραμελείται. Από το 2006, που καθιερώθηκε η μονοετής υποχρεωτική Π.Α., ως σήμερα η απόφαση αυτή έχει μείνει στα χαρτιά. Στην ουσία μπήκαν τα νήπια στα Νηπιαγωγεία, κι όχι όλα γιατί πολλά απ' αυτά γεμίζουν τις αίθουσες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, και βγήκαν σχεδόν όλα τα προνήπια, τα οποία έγιναν βορρά των ιδιωτών. Ταυτόχρονα η υποδομή παραμένει πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες και σε πολλές περιπτώσεις είναι υποτυπώδης.

Αυτοί που τσακίζουν τη ζωή μας, Ε.Ε.- Τρόικα και κυβερνήσεις και όσοι σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο τους στηρίζουν ή και τους ανέχονται, για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, δε θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για την Αγωγή και τη Μόρφωση των παιδιών μας. Αντίθετα προωθούν αλλαγές που κάνουν τη δημόσια εκπαίδευση φτηνή για το κράτος, ακριβή για τη λαϊκή οικογένεια, κερδοφόρα για τις επιχειρήσεις και αντικαθιστούν τη μόρφωση με φτηνές ληξιπρόθεσμες δεξιότητες, για να γίνουν αύριο τα παιδιά μας φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό χωρίς απαιτήσεις για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης και μετά απ΄ αυτήν.

Στην κατεύθυνση αυτή προωθούνται αλλαγές στην Π.Α., το "νέο" Νηπιαγωγείο, που συνδέονται με τις γενικότερες αλλαγές στην εκπαίδευση, συνδέονται με το νέο σχολείο της αγοράς, της ημιμάθειας και της διαφοροποίησης όπου θα αλωνίζουν οι επιχειρήσεις. Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών η Π.Α. τείνει να χάσει το ρόλο της Αγωγής και να σχολειοποιηθεί-εντατικοποιηθεί πλήρως με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη του νηπίου αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των νηπιαγωγών. Επιπλέον γίνεται στροφή στις δεξιότητες αντί για γνώση και στην αλόγιστη χρήση των Η/Υ παρά τις επιστημονικές ενστάσεις που υπάρχουν για την πλατιά χρήση τους στην ηλικία αυτή.

Με εργαλείο την αξιολόγηση (αλλά και όλο το αντιδραστικό νομοθετικό τους οπλοστάσιο, πειθαρχικό, Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα...):

Θα επιταχύνουν τις αντιδραστικές αλλαγές στην Π.Α. με το "νέο" νηπιαγωγείο.
Θα κατηγοριοποιήσουν νηπιαγωγεία, νηπιαγωγούς και προνήπια-νήπια.
Θα τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα των νηπιαγωγών και θα κάνουν απολύσεις.

Η κατάσταση στην Π.Α. μπορεί να κωδικοποιηθεί στα παρακάτω:

Πάνω από 60.000 προνήπια και πολλά νήπια βρίσκονται έξω από τη δημόσια Π.Α. Παρά την καπιταλιστική κρίση και τη μείωση των μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου στα ιδιωτικά σχολεία, πολλοί γονείς που έχουν νήπια και προνήπια είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά για να μπορούν να δουλεύουν ή να βγουν προς αναζήτηση δουλειάς.

Δε γίνεται καμία προσπάθεια από τις κυβερνήσεις, το ΥΠΔΒΜΘ και τους δήμους για εξασφάλιση χώρων ή κτηρίων για στέγαση Νηπιαγωγείων ή τμημάτων τους, ώστε να καλυτερέψει η κατάσταση.

Προωθούν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και στο Νηπιαγωγείο, δηλ. το "νέο" νηπιαγωγείο, με ωράριο 8 π.μ. - 2 μ.μ. για όλα τα νήπια, αρχής γενομένης από τα κλασικά Νηπιαγωγεία και περιεχόμενο βασισμένο στο νέο αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου. Κάτι τέτοιο εντατικοποιεί-σχολειοποιεί πλήρως το Νηπιαγωγείο και εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους για το ωράριο των Νηπιαγωγών, που, με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση "...κατά τον ίδιο τρόπο με κείνο των δασκάλων".

Η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των Νηπιαγωγών και η υποβάθμιση της δουλειάς τους είναι συνεχής: Το ωράριο των νηπιαγωγών θα θεσμοθετηθεί αυξημένο, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, αν εφαρμοστεί το ΕΑΕΠ και στα Νηπιαγωγεία και με δεδομένη την αύξηση του ωραρίου στο δημόσιο και στους παιδικούς σταθμούς των ΟΤΑ από 2,5 ως 10 ώρες. Αυξάνει η πίεση για εφαρμογή της πρωινής ζώνης 7 - 8 π.μ.. Εντατικοποίηση της δουλειάς της Νηπιαγωγού, λόγω παραπέρα σχολειοποίησης-εντατικοποίησης της Π.Α., στην οποία θα συμβάλλει και το νέο αναλυτικό πρόγραμμα (με βάση το οποίο π.χ. σε 8 πεδία προτείνονται 160 δράσεις!) και "προτάσεις" για εισαγωγή βιβλίων στα Νηπιαγωγεία. Υποβάθμιση της υποδομής. Κτηριακός μεσαίωνας! Τεράστια έλλειψη εκπαιδευτικού υλικού. Μεγάλη μείωση λειτουργικών δαπανών που αντανακλάται στην Π.Α. Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Άμεση κι έμμεση πίεση Σχολικών Συμβούλων και Διοικήσεων για εγγραφή πέρα των 25 Νηπίων, σε κλασικά και ολοήμερα τμήματα, και πολλές φορές ωμή παρέμβαση για απορρόφηση παιδιών ημετέρων.

Καταδικάζουμε τη γενικότερη αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική, που υποβαθμίζει παραπέρα και την Π.Α. και απαιτούμε:

Όχι στη σχολειοποίηση-εντατικοποίηση της Π.Α. Όχι στο "νέο" νηπιαγωγείο. Θέλουμε Π.Α. που να απαντά ολοκληρωμένα στην ψυχοσωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών αυτής της ηλικίας καθώς και στην κοινωνικοποίησή τους. Καθιέρωση ενιαίας αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, με την αποκλειστική εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Όχι στην αποκέντρωση Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας – κατάργηση των νόμων 2218 και 2240 και του Καλλικράτη. Απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο χώρο της Π.Α. και σε όλη την εκπαίδευση. Ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά. Δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο. Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.

Άμεση εξασφάλιση της αναγκαίας κατάλληλης υποδομής για την Π.Α. σε κτηριακό, παιδαγωγικό, εποπτικό και υλικοτεχνικό επίπεδο. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των νηπιαγωγών για τη λειτουργία του δημόσιου Νηπιαγωγείου.

Νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου της/του Νηπιαγωγού με βάση το αίτημα: Εξίσωση του ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών Π.Ε. με το ωράριο των εκπαιδευτικών της Δ.Ε. Άρα καμία επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των Νηπιαγωγείων, πέραν του 8:15΄ π.μ. – 12:15΄ μ.μ. για τα κλασικά και 8:00΄ – 15:45΄ για τα ολοήμερα. Να μην εφαρμοστεί η πρωινή ζώνη 7 π.μ. – 8 π.μ. Να μην εφαρμοστεί το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Π.Α.

15 παιδιά ανά τμήμα. Ίδρυση τάξεων ένταξης νηπίων ανά συγκρότημα και όσων ειδικών Νηπιαγωγείων χρειάζονται, για να απορροφηθούν όλα τα νήπια – προνήπια με ειδικές ανάγκες. Κατάργηση του νόμου 4115/13 και του άρθρου 39 που διαλύει τη δημόσια Ειδική Αγωγή.

Πλήρη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων νηπιαγωγών (αναπληρωτών) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικοί διορισμοί Νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή νηπιαγωγού και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Διορισμός μόνιμου βοηθητικού προσωπικού (τραπεζοκόμων, καθαριστριών).

Όχι στο νέο σχολείο της αγοράς και της ημιμάθειας. Όχι στο "νέο" νηπιαγωγείο. Καμία αξιολόγηση. Καμία κατηγοριοποίηση σχολείων-εκπαιδευτικών-μαθητών. Καμία απόλυση! Μπλοκάρισμα της αξιολόγησης στην πράξη με όρους μαζικού κινήματος (αποφάσεις Γ.Σ., Συλλόγων Εκπαιδευτικών, Συλλόγων Διδασκόντων...).

Κατάργηση του νόμου 4024/2011 για το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο. Μισθός που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 55 για τη γυναίκα και στα 60 για τον άντρα. Επίδομα Προϊσταμένων Νηπ/γείων ίσο με υποδιευθυντή δημοτικού.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ,

ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ!

Η τεράστια αντίρρηση στην ανακοίνωση αυτή του ΠΑΜΕ εστιάζεται στο σημείο που τονίσαμε με κόκκινο μελάνι.

Ξέρουμε όλοι τι είδους σωματεία έχουμε σήμερα. Κατά πόσο εκφράζουν πραγματικά τη βάση του κλάδου και κατά πόσο παλεύουν για τα προβλήματά της. Αντί να αποτελούν το προπύργιο του αγώνα, όπως τα παρουσιάζει το ΠΑΜΕ, λειτουργούν ως φραγμός των αγώνων της βάσης και την ποδηγέτηση των εργαζομένων κατ' εντολή των κομμάτων. Μακάρι να ήταν αλλιώς. Και τα σωματεία μας να είχαν ταξική και όχι κομματική κατεύθυνση.

Με τέτοια λοιπόν σωματεία που οι ταξικοί μας αντίπαλοι έχουν καταφέρει να αλώσουν, πώς μπορεί να οργανωθεί η δική μας αντίσταση στον Αρμαγεδδώνα κατά της ζωής μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων;

Η μόνη λύση είναι η δημιουργία συντονιστικών κινήσεων ανάμεσα στα μέλη των σωματείων. Που θα πιέζουν από κάτω για λειτουργία του σωματείου στα πλαίσια που εκφράζουν τη βάση του κλάδου και απαιτούν οι καιροί που ζούμε.

Έτσι και φαντάζουν ψευδεπίγραφα όσα επικαλείται το ΠΑΜΕ για την ενότητα του κλάδου που δήθεν κινδυνεύει από την ύπαρξη τέτοιων συντονιστικών κινήσεων. Θα ήταν όντως κίνδυνος για την ενότητα αν τέτοια συντονιστικά έβαζαν θέμα διάσπασης του κλάδου και δημιουργίας ξεχωριστών σωματείων νηπιαγωγών ή δεν ξέρω ποιου άλλου κλάδου. Βάζουν όμως;

Ώρα να δούμε και τις δικές τους ανακοινώσεις...

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ Empty Απ: ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Απρ 07, 2013 12:20 am

Συντονιστικό Νηπιαγωγών

www.nipiagogoi.gr

Απάντηση στην ανακοίνωση της ΔΟΕ


«...σαν θα σμίξουν οι ανάσες

θα φουσκώσουν τα πανιά..»


Χαΐνηδες.

Το έναυσμα για τη δημιουργία του Συντονιστικού Νηπιαγωγών το Φλεβάρη του 2007 ήταν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Νηπιαγωγείο, ως υποχρεωτική βαθμίδα στην εκπαίδευση. Από τότε πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα, με κίνδυνο ακόμα και την επιβίωσή του ως δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών λειτουργεί με οριζόντιες διαδικασίες βάσης, συνελευσιακού τύπου και απαρτίζεται από Νηπιαγωγούς, μέλη της ΔΟΕ, οι οποίες/οι με αίσθηση ευθύνης και βασικό γνώμονα την ενίσχυση του δημόσιου Νηπιαγωγείου και την προάσπιση των εργασιακών σχέσεων των συναδέλφων Νηπιαγωγών, αναδεικνύουν, επεξεργάζονται και προωθούν προς τη ΔΟΕ και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ θέματα σχετικά με την Προσχολική Αγωγή. Οι απόψεις μας σε πολλά ζητήματα μπορεί να είναι διαφορετικές και δεν αποτελεί θέσφατο η άποψη κανενός, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που μας ενώνουν. Καταρχήν μας ενώνει η αγωνία μας για ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν, δημιουργικό για τα παιδιά και τους δασκάλους τους.

Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η ενίσχυση της Προσχολικής Αγωγής και πιστεύουμε ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια ενωμένη εκπαιδευτική κοινότητα.

Στη βάση αυτή ΕΜΕΙΣ συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, να αναδεικνύουμε στους συναδέλφους, στους γονείς και στην κοινωνία τα προβλήματά μας, να συζητάμε, να κινητοποιούμαστε άμεσα, να διεκδικούμε, να συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις του κλάδου που αφορούν τη στήριξη του δημόσιου σχολείου, του δημόσιου και δωρεάν Νηπιαγωγείου.

Με τη ΔΟΕ έχουμε συνεργαστεί και παλιότερα, στις 30 Μάη του 2009, όταν συνδιοργανώσαμε στο Σύνταγμα δράσεις για το Νηπιαγωγείο. Επίσης, στην τελευταία συνάντηση της ΔΟΕ στο Υπουργείο για θέματα του Νηπιαγωγείου, παρουσιάσαμε τις θέσεις της πλειοψηφίας των Νηπιαγωγών, αφού οι Νηπιαγωγοί ενώνονται κάτω από την κοινή τους αγωνία για το μέλλον του δημόσιου Νηπιαγωγείου.

Τώρα που το Νηπιαγωγείο, τα νήπια και οι Νηπιαγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις εξαιτίας της κρίσης, κρίνεται αναγκαίο να προχωρήσουμε στη διοργάνωση 2ης Πανελλαδικής Συνάντησης Νηπιαγωγών «για ένα Νηπιαγωγείο όλων, ίσων, διαφορετικών» με την παρουσίαση της νέας πραγματικότητας στο Νηπιαγωγείο (φασισμός – υποσιτισμός – «σχολείο της αγοράς» - Νηπιαγωγεία νέου τύπου κλπ.), καθώς και για την επικαιροποίηση θέσεων και προτάσεων και την ανάδειξη όλων των προβλημάτων του Νηπιαγωγείου και των Νηπιαγωγών.

Εξάλλου υπάρχει έλλειψη αντίστοιχης διοργάνωσης από τη ΔΟΕ, αφού η τελευταία Πανελλαδική ημερίδα της ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε στις 28/2/2005, πριν να γίνει το Νηπιαγωγείο υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η διοργάνωση της 2ης Πανελλαδικής Συνάντησης των Νηπιαγωγών είναι συμπληρωματική και εποικοδομητική ως προς το έργο της Ομοσπονδίας και όχι διασπαστική. Οι αναφορές περί μικροπαραταξιακών συμφερόντων υποτιμούν τη νοημοσύνη των Νηπιαγωγών, οι οποίες πολύ καλά γνωρίζουν τις δράσεις του Συντονιστικού, αφού συμμετέχουν σ` αυτό.

Ως ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ γνωρίζουμε το Νηπιαγωγείο και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο πιο καλά από οποιονδήποτε άλλον στην Ελλάδα. Το Συντονιστικό είναι η δύναμη των Νηπιαγωγών.

Σας ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

7 Απρίλη, 9:30 π.μ. στο ΜαράσλειοΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΠΟ:

http://www.alfavita.gr

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ Empty Απ: ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Απρ 07, 2013 1:31 am

Όπως βλέπετε το πράγμα όσο το ψάχνεις τόσο ανακαλύπτεις και άλλα, κρυμμένα ή μη. Για παράδειγμα:

Η απάντηση του Συντονιστικού των Νηπιαγωγών είναι προς τη ΔΟΕ, άρα η δεοντολογία επιβάλλει να δούμε τι έλεγε και αυτή η ανακοίνωση, της ΔΟΕ:

http://www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=9849

Αθήνα 14/3/2013

Προς Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

για την πανελλήνια συνάντηση του αυτοαποκαλούμενου

«συντονιστικού Νηπιαγωγών»


Με αφορμή ερωτήματα για την πανελλήνια συνάντηση που διοργανώνει το αυτοαποκαλούμενο «Συντονιστικό Νηπιαγωγών» το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει πως ουδεμία σχέση έχει αυτό με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Πρόκειται για ομάδα συγκεκριμένου παραταξιακού σχήματος, η οποία ασφαλώς και έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί όποια δράση επιθυμεί, αλλά είναι αντιδεοντολογικό να αυτοπαρουσιάζεται ως συνολική δήθεν έκφραση όλων των Νηπιαγωγών και να ζητάει μάλιστα οικονομική κάλυψη από τη Δ.Ο.Ε. και τους Συλλόγους.

Στη δυσκολότερη συγκυρία για το μαζικό κίνημα ο διαχωρισμός των συναδέλφων για μικροπαραταξιακούς λόγους σε μικρότερα σχήματα (ξεχωριστά νηπιαγωγοί, ξεχωριστά γυμναστές, ξεχωριστά δάσκαλοι, ξεχωριστά διευθυντές, ξεχωριστά αναπληρωτές, ξεχωριστά ειδικής αγωγής, κλπ.) αποδυναμώνει την προσπάθεια που πρέπει να είναι του συνόλου του κλάδου.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ

ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Από τη Δ.Ο.Ε.

Ουδεμία λοιπόν σχέση έχουν με τη ΔΟΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τα φυσικά της μέλη. Οι νηπιαγωγοί! Δεν έχουν λέει ουδεμία σχέση με τη ΔΟΕ!

Εγώ γιατί πιστεύω το ανάποδο; Ότι η ΔΟΕ έχει πάψει από καιρό να έχει σχέση με τη βάση του κλάδου και με τις νηπιαγωγούς που είναι ένα κομμάτι αυτής της βάσης;

Άσε την καραμέλα "Θα νικήσουμε"! Ποιος συνάδελφος σήμερα πιστεύει ότι με τη συγκεκριμένη ΔΟΕ θα νικήσουμε; Και πως δε θα συνεχίσει η κατρακύλα των εργασιακών μας δικαιωμάτων;

Όταν τους ρωτάς "Τι έκανε η ΔΟΕ για να σταματήσει τον κατήφορο", σε κατακεραυνώνουν πως είναι μεταφυσικό ερώτημα! Κι όταν οι συνάδελφοι οργανώνονται από τα κάτω για να προστατέψουν τη ζωή τους, η ΔΟΕ θυμάται να μιλήσει για ενότητα και να καταγγείλει τον ξεσηκωμό των εργαζομένων ως κίνδυνο διάσπασης του σωματείου!

Για κάθε εχέφρονα όμως συνάδελφο ο μόνος κίνδυνος από ένα τέτοιο συντονιστικό, όπως τώρα των νηπιαγωγών, είναι η διατάραξη των βαλτωμένων νερών του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Και μόνο αυτός!

Και η μεγάλη απορία δεν είναι για την αντίδραση των κυβερνητικών συνδικαλιστών που λυμαίνονται τη ΔΟΕ, ή μάλλον των συγκυβερνητικών αφού σήμερα η χώρα έχει συγκυβέρνηση, μα η σύμπλευση του ΠΑΜΕ!!!!!!!!

Του ίδιου ΠΑΜΕ που από ιδρύσεώς του έχει κατηγορηθεί κατ' επανάληψη για διασπαστικές κινήσεις και ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Για ένα μάλιστα διάστημα το ΠΑΜΕ είχε προχωρήσει και σε κήρυξη απεργιών, με αποφάσεις που βεβαίως και δεν πάρθηκαν εντός των θεσμοθετημένων οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αποφάσεις που δεν πάρθηκαν καν από τους συναδέλφους της βάσης. Αλλά στα γραφεία του ΠΑΜΕ...

Τώρα λοιπόν βλέπουμε το πέρασμα στην ακριβώς απέναντι όχθη. Μέσος δρόμος ως φαίνεται δεν υπάρχει. Μόνο τα άκρα!

Άκρο πρώτο: Το ΠΑΜΕ αποφασίζει για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Άκρο δεύτερο: Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αποφασίζουν για τη βάση.


Και ποιος είναι ο μέσος δρόμος; Μα φυσικά ο δρόμος της δημοκρατίας και δη της άμεσης, όχι του παραπλανητικού μορφώματος των αστών. Είναι ο δρόμος του Γληνού. Το από κάτω το φως.

Ο ίδιος δρόμος που ακολουθεί και το συντονιστικό των νηπιαγωγών σήμερα. 7 του Απρίλη και στις αίθουσες του Μαρασλείου. Όχι σε κάποιο κομματικό γραφείο ή γραφεία παράταξης.

Όσο για το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ είναι πράγματι θλιβερός ο νέος δρόμος που ανακάλυψαν.

Και κάτω από το βάρος της κριτικής που τους ασκήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Κριτικής που έλαβε και τη μορφή της συρρίκνωσης του εκλογικού ποσοστού του ΚΚΕ σχεδόν κατά το ήμισυ στις περσινές βουλευτικές εκλογές!

Ως φαίνεται όμως η ηγεσία του κόμματος δεν κατάφερε να διαβάσει ορθά το μήνυμα του λαού. Και προχωρά ακάθεκτη σε νέο ιστορικό λάθος.

Από την άποψη όλων αυτών φαντάζει όντως ως θεία δίκη και η αποκάλυψη που κάναμε μια βδομάδα νωρίτερα ως φόρουμ. Για το βίντεο της Χρυσής Αυγής που ανέβασαν και επικρότησαν μέλη της ΠΑΣΚ στο ΔΣ της ΔΟΕ και με περιεχόμενο τον άκρατο λαϊκισμό κατά της Αλέκας Παπαρήγα και όλων των ΚΚέδων:

https://paideia.forumgreek.com/t1683-topic

Αποκάλυψη που μπορεί να ξεκίνησε από το μικρό δικό μας φόρουμ αλλά οδήγησε σε άρθρο στο Ριζοσπάστη και σε ανακοινώσεις τόσο από το ΠΑΜΕ όσο και από την ΠΑΣΚ, καθώς και από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

1. http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7368595 (άρθρο στο Ριζοσπάστη, Τρίτη 2 Απρίλη 2013)

2. http://www.edupame.gr (η δήλωση της εκπροσώπου του ΠΑΜΕ στη ΔΟΕ)

3. http://www.pask-pe.gr/index.php?categoryid=2&p2_articleid=438 (Η ανακοίνωση της ΠΑΣΚ)

4. http://www.alfavita.gr (Η ανακοίνωση των Παρεμβάσεων)

Το αστείο της υπόθεσης; (Και με την έννοια ότι το αστείο συγγενεύει πάντα και με το τραγικό ) Η ΠΑΣΚ στρέφεται κατά των Παρεμβάσεων! Και ταυτόχρονα προσπαθεί να καλοπιάσει το ΚΚΕ πως τάχα μου σέβεται και τιμά και εκείνο και τη Γενική του Γραμματέα!

Πόσα γραμμάρια νιονιό χρειάζονται για να καταλάβει κάποιος τι γίνεται πίσω από όλα αυτά;

Ειδικά αν συνδυάσει και όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στη Διδασκαλική Ομοσπονδία με αφορμή ένα άρθρο στην Αυγή:

http://www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=9856 (ανακοίνωση της ΔΟΕ που προσυπέγραψε και το ΠΑΜΕ! )

http://www.paideianet.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2524%3A2013-03-25-18-30-29&catid=109%3Aanakkommaton&Itemid=303 (Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΟΕ και η κριτική για τη στάση που κράτησε το ΠΑΜΕ) Χαρακτηριστικό απόσπασμα αυτής της απάντησης:

[...] Το κάλεσμα των νέων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση με θέμα : ο υποταγμένος συνδικαλισμός και η η ανάγκη για μια αριστερή ΔΟΕ, αξιοποιήθηκε από την μνημονιακή κυβερνητική πλειοψηφία της ΔΟΕ αλλά με πρωτεργάτη το ΠΑΜΕ για να εκδώσουν ανακοίνωση που έχει ως μοναδικό στόχο να διαστρεβλώσει και να συκοφαντήσει τις θέσεις μας, κατηγορώντας μας για οργανωτική διάσπαση αλλά και να εμφανίσει την ΔΟΕ ως ένα ταξικό συνδικάτο. Το Δ.Σ. κάνει σεμινάριο τακτικής για το πως αλλάζουν οι λέξεις νόημα όταν θέλεις να κάνεις πολιτικά παιχνίδια.[...]

Διαβάζοντάς τα όλα αυτά θα πρέπει μα την αλήθεια να χειροκροτήσουμε την ΠΑΣΚ! Που καταφέρνει να βάζει τους αριστερούς να φαγωθούν μεταξύ τους και την ίδια ώρα να εμφανίζει τη ΔΟΕ ως ταξικό σωματείο!!! Και δήθεν ακομμάτιστο!!!

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ Empty Απ: ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Απρ 07, 2013 2:00 am

Είναι να απορούμε μετά για το σκηνικό ρήξης στο ΚΚΕ;

Το αντίθετο θα ήταν απορίας άξιον και πολιτικά παρεξηγήσιμο.

Αν είναι δηλαδή δυνατόν όλα τα σημερινά μέλη του ιστορικού κόμματος της αριστεράς να μη βλέπουν τη λάθος γραμμή. Να μη διακρίνουν δηλαδή πως δε φταίνε μόνο οι καπιταλιστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους για όσα από το 2009 συμβαίνουν στη χώρα μας - με ρυθμό καταιγίδας και αδιανόητα στο μυαλό μας...

Φταίει και η Αριστερά. Κάθε της κόμμα και χώρος ξεχωριστά, και όλη μαζί.

Που έχει χάσει τον ιστορικό της ρόλο ως πρωτοπορία της εργατικής τάξης στην αιώνια πάλη της με τα όποια αφεντικά.

Σήμερα οι εργαζόμενοι περπατάμε ξυπόλητοι στ' αγκάθια. Δεν ξέρουμε από πού να πιαστούμε. Πώς να αντιδράσουμε σε όσα μας συμβαίνουν. Μοιάζει η κάθε μας προσπάθεια καταδικασμένη από τα πριν και τρύπα στο νερό.

Κι εκείνο το τι φταίει, τι φταίει του ποιητή, που κανένα στόμα δεν το βρήκε και δεν το είπε ακόμα, γιγαντώνεται μέρα τη μέρα στα χείλη μας.

Εμένα αυτό με ενδιαφέρει. Ούτε τα κομματικά παιχνίδια του ενός και του άλλου ούτε οι ίντριγκες κάθε είδους.

Βλέπω μπροστά και με τρομάζει όχι μόνο ως εργαζόμενη και όχι δυστυχώς μόνο ως πολίτη αυτό που κάθε μέρα γίνεται και πιο ορατό. Και που θα έπρεπε να τρομάζει τον καθένα ως άνθρωπο. Οι άλλοι δεν το βλέπουν; Ποια είναι η μοιραία κατάληξη της σημερινής κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς;

Ζήσαμε λίγες μέρες νωρίτερα και το δράμα της Κύπρου.

Βοούν οι καιροί και η ιστορία για το τι περιμένει την ανθρωπότητα. Μακάρι να διαψευστώ. Μα δε νομίζω ότι πέφτω έξω στις δυσοίωνες προβλέψεις μου.

Ο πόλεμος έρχεται. Ο τρίτος παγκόσμιος πλησιάζει απειλητικά.

Αισθάνομαι ένα μηδενικό να αντιδράσω. Αλλά και αδιανόητο να κρατάω κλειστό το στόμα.

Και οι έχοντες ώτα ακούειν, ας ακούσουν!

Κι επιτέλους ας κάνουμε κάτι. Ας αφήσουμε στην άκρη τα λόγια τα πολλά και τα παχιά.

Με το μείζον που κρίνεται να καθορίζει τη στάση μας. Για τα άλλα, τα δευτερεύοντα, θα μας δοθεί αργότερα ο χρόνος. Και το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να σφυρηλατηθεί με κάθε τρόπο η ενότητα στη βάση του λαού και των εργαζομένων. Η γνήσια ενότητα και η ταξική. Και όχι η ψευδεπίγραφη με τους κομματικά εγκάθετους των εκφραστών ενός σάπιου πολιτικού συστήματος που έχει παραδώσει τη χώρα σε πρωτοφανή επίθεση εκ μέρους των καπιταλιστών.

Καμιά συνεργασία με τους προσκυνημένους, τα τσιράκια και τα λαμόγια.

Και πολύ περισσότερο καμιά συνεργασία με όσους ρίχνουν νερό στο μύλο του φασισμού. Φανερά ή κρυφά. Συνειδητά ή από αφέλεια. Γι' αυτούς μόνο η ανοιχτή καταγγελία έχει θέση και νόημα. Κι αν από αφέλεια και μόνο κινούνται, να ξυπνήσουν από την κατάσταση του ζώου.

Εδώ και τώρα ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Με όσο ευρύτερους συντονισμούς μπορούμε από τα κάτω.

Δεν είναι ο συντονισμός των εργαζομένων ο κίνδυνος για τα δικά μας συμφέροντα. Ο κίνδυνος είναι η απάθεια και η μη συμμετοχή. Και επικίνδυνος πολιτικά και συνδικαλιστικά όποιος και για όποιο λόγο ευνοεί την απάθεια του κόσμου.


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ Empty Απ: ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Απρ 07, 2013 3:33 am

Χαρακτηριστική άποψη από τον προσυνεδριακό διάλογο του ΚΚΕ - δημοσιευμένη στο Ριζοσπάστη - και σχετική με όσα παραπάνω γράψαμε:

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7300618

Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση - σελ. 12

[...] Στην πάλη αυτή οι κομμουνιστές δίνουν τη μάχη στην οργάνωση του αγώνα πάνω στα οξυμένα προβλήματα της εργατιάς, δουλεύοντας μέσα στα συνδικάτα είτε ταξικά, είτε ρεφορμιστικά και ο στόχος να περάσουν οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στα χέρια των ταξικών δυνάμεων παραμένει ζητούμενο για τους κομμουνιστές, πράγμα το οποίο δεν αναφέρεται στις θέσεις. Οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι εργατικές ενώσεις που φτιάχτηκαν από εργάτες στην πάλη τους ενάντια στο κεφάλαιο. Το ότι παραμένουν στα χέρια μιάς εργατικής αριστοκρατίας αποτελεί ζήτημα ιδεολογικής και πολιτικής πάλης από τη μεριά των κομμουνιστών. Η παραίτηση από τον παραπάνω στόχο και η υιοθέτηση επικίνδυνων λογικών, δηλ. το ΠΑΜΕ να παίξει το ρόλο μιας άλλης καινούριας ΓΣΕΕ, ισοδυναμεί με τεράστιο και επικίνδυνο λάθος.

Αντιλήψεις και πρακτικές όπως η απόφαση της ηγεσίας του κόμματος, στην απεργία της 17ης Δεκεμβρίου του 2009 που κήρυξε το ΠΑΜΕ, όπου τα κομματικά μέλη κλήθηκαν να απεργήσουν χωρίς να υπάρχει απόφαση του σωματείου τους και ο τίτλος άρθρου του «Ριζοσπάστη» (19/12/2009 ΣΕΛ. 18) «ΠΑΜΕ: Κόψτε τον ομφάλιο λώρο με τη ΓΣΕΕ», γεννάει ερωτηματικά για το τι ρόλο θέλουμε να παίξει το ΠΑΜΕ στο κίνημα. Σημειώνω δε πως στις θέσεις δεν υπάρχει καμία αναφορά για αυτές τις απεργίες και τα συμπεράσματα που έβγαλε το κόμμα από την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης.

Προβληματισμός και παραίτηση υπάρχει από δυνάμεις μας σχετικά με τη δουλειά μας σε σωματεία με ισχυρές αντιδραστικές δυνάμεις. Με αποτέλεσμα υποκειμενικές αδυναμίες μας να θεωρητικοποιούνται επικίνδυνα. Ο Λένιν είναι διαφωτιστικός μέσα από τον «Αριστερισμό παιδική αρρώστια του κομμουνισμού» (Απαντα, τ. 42, σελ. 36-37):

«Πρέπει να είσαι σε θέση να κάνεις κάθε θυσία, να υπερνικάς τα πιο μεγάλα εμπόδια για να διεξάγεις μια συστηματική, επίμονη, σταθερή και υπομονετική προπαγάνδα και ζύμωση μέσα σε εκείνα ακριβώς τα ιδρύματα, τους συλλόγους και τις ενώσεις, ακόμη και στις πιο αντιδραστικές, όπου υπάρχουν προλεταριακές και μισοπρολεταριακές μάζες».

Συχνά παραιτούμαστε από το παραπάνω καθήκον να κάνουμε δουλειά στα αντιδραστικά συνδικάτα ή δουλειά σε αυθόρμητες μαζικές εκδηλώσεις του κινήματος κατηγορώντας τες ως καθυστερημένες και ελεγχόμενες.

Για το ζήτημα της πολιτικοποίησης των συνδικάτων ο Λένιν απαντά με κατηγορηματικό τρόπο:

«Ακόμη και τώρα στη Ρωσία, αν ύστερα από 2,5 χρόνια πρωτοφανέρωτες νίκες ενάντια στην αστική τάξη της Ρωσίας και της Αντάντ βάζαμε σαν όρο εγγραφής στα συνδικάτα την "αναγνώριση της δικτατορίας", θα κάναμε ανοησία(!), θα καταστρέφαμε την επιρροή μας στις μάζες, θα βοηθούσαμε τους μενσεβίκους. Γιατί όλο το καθήκον των κομμουνιστών είναι ακριβώς να ξέρουν να πείθουν τους καθυστερημένους, να ξέρουν να δουλεύουν ανάμεσά τους και όχι να απομονώνονται απ' αυτούς με επινοημένα, παιδιάστικα-"αριστερά" συνθήματα», («Ο Αριστερισμός, παιδική αρρώστια του κομμουνισμού», Απαντα, τ. 42, σελ. 37-38)

και εμείς σε συνθήκες καπιταλισμού και αρνητικών συσχετισμών προβάλλουμε πολλές φορές στα ΠΑΜΕ σωματεία κριτήριο αποδοχής την Λαϊκή Εξουσία, στενεύοντας την επιρροή του ΠΑΜΕ και κάνοντάς το να θυμίζει περισσότερο κόμμα παρά συσπείρωση σωματείων σε ταξική βάση. [...]

Να τονίσω ότι τα εσωκομματικά του ΚΚΕ δε με ενδιαφέρουν παρά μόνο στο βαθμό που επηρεάζουν και τη δική μου ζωή. Ειδικά λοιπόν το θέμα με το ΠΑΜΕ μας αφορά και όλους όσους συνδικαλιζόμαστε.

Ας ευχηθούμε λοιπόν στο ΚΚΕ από το συνέδριό του να προκύψει τέτοια απόφαση για το ΠΑΜΕ που να ευνοήσει την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος και βεβαίως των αγώνων.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης