Απάντηση ΣΟΚ πρώην δημάρχου για την επιστράτευση εκπαιδευτικών με φράση του γνωστού αθυρόστομου ήρωα του '21, Γ. Καραϊσκάκη

Πήγαινε κάτω

Απάντηση ΣΟΚ πρώην δημάρχου για την επιστράτευση εκπαιδευτικών με φράση του γνωστού αθυρόστομου ήρωα του '21, Γ. Καραϊσκάκη Empty Απάντηση ΣΟΚ πρώην δημάρχου για την επιστράτευση εκπαιδευτικών με φράση του γνωστού αθυρόστομου ήρωα του '21, Γ. Καραϊσκάκη

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Μάης 22, 2013 9:35 am

Απάντηση ΣΟΚ πρώην δημάρχου για την επιστράτευση εκπαιδευτικών

On May 14, 2013

Απάντηση ΣΟΚ πρώην δημάρχου για την επιστράτευση εκπαιδευτικών με φράση του γνωστού αθυρόστομου ήρωα του '21, Γ. Καραϊσκάκη Karaiskakis-gewrgios

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του εκπαιδευτικού και πρώην δημάρχου Καισαριανής να απαντήσει στο φύλλο επιστράτευσης που μόλις σήμερα παρέλαβε με την γνωστή ρήση του Γ.Καραϊσκάκη. Ο κ.Θ.Μπαρτσώκας, παρομοιάζει τον Αντώνη Σαμαρά και με τον Μαυροκορδάτο, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Μόλις πριν λίγο πήρα την πρόσκληση της επιστράτευσης. Ισως να μην είναι πολύ γνωστό, αλλά είναι απολύτως ακριβές, ότι τεσσαρομάτη αποκαλούσε ο Καραϊσκάκης τον Μαυροκορδάτο, λόγω των γυαλιών που φορούσε. Η πλήρης σήμερα συμβολική ταύτιση του Σαμαρά με τον Μαυροκορδάτο είναι απολύτως ιστορικά επιβεβλημένη. Η απάντησή μου λοιπόν στο φύλλο πορείας δίνεται διά του στόματος του Γ. Καραϊσκάκη :

Μου γράφεις έμνα μπουγιουρντί, Λέγεις να προσκυνήσω, Και γω πασά μου ρώτησα τον μπ..τζον μου τον ίδιο Και αυτός μου αποκρίθηκε Να μην σε προσκυνήσω Κι αν έρθεις κατεπάνω μου Ευθύς να πολεμήσω»

Θανάσης Μπαρτσώκας

Εκπαιδευτικός – πρώην Δήμαρχος Καισαριανής

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://naftilos.info/?p=15412

Είναι γνωστό ότι ο μεγάλος αυτός ήρωας της επανάστασης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ήταν ιδιαιτέρως αθυρόστομος και σώζονται και άλλες φράσεις του με την ίδια καυτή λέξη - όπως καταμαρτυρεί σχετικό απόσπασμα από το ανέκδοτο βιβλίο του Δημήτρη Λιαντίνη, "Οδός Ακροπόλεως":

[...] Λίγο αργότερα εκείνο που ΄καμαν στον Οδυσσέα, θα το κάμουν και στον Αη- Γιώργη Καραϊσκάκη τον Κα­βαλάρη. Θα τον σκοτώσουν ένα αγνάντεμα δρόμο πιο κάτου από τον τόπο που χάλασαν τον Αντρούτσο. Κα­θώς ο ατρόμητος έπεφτε από τ΄ άλογα, με την υποψία ότι βαρέθηκε από εδικόνε μας στα φτενά, το ξεστόμισε:

Τώρα κλ.στε μου τον μπ..τσον!

Να το ακούει όσο θα υπάρχει το έθνος και να ντρέπεται. [...]

http://www.liantinis.gr

Έτσι ομιλούσαν εκείνο τον καιρό οι άνθρωποι που πολέμησαν για να λευτερώσουν την πατρίδα από 400 ετών σκλαβιά. Από ψεύτικες ευγένειες δεν καταλάβαιναν και συνήθειες των σαλονιών. Αυτά προέκυψαν αργότερα με τους διάφορους λιμοκοντόρους που κουβάλησαν τη "σαβούρα βιβρ" από τη δύση. Στην αρχή φραστικά και αργότερα η σαβούρα ήρθε και κυρίευσε τα πάντα και γίναμε όπως γίναμε τη μέρα τη σημερινή.

Ο Λιαντίνης κάνει σχετική αναφορά στο θέμα της ομιλίας αυτών των ηρώων του έθνους και στο βιβλίο του "Γκέμμα", αρχή αρχή του κεφαλαίου ο Αρσενοκοίτης (δηλ. ο Σωκράτης). Εκεί φέρνει για παράδειγμα το μεγάλο Μακρυγιάννη και όσα έλεγε για τα τζάκια... Όπου τζάκια ήταν αυτά που και σήμερα ταλανίζουν την πολιτική του τόπου και μας φοράνε φέσι τους γιους, τις κόρες, τους ανιψιούς και γενικά τα σόγια τα σπουδαία που κρατάνε από τζάκι...

Και εξηγεί εκεί ο Δάσκαλος Λιαντίνης πως "Δεν νταγιαντά (αντέχει) η κακοήθεια της ζωής να γίνεται σεμνοτυφία της γλώσσας." Αυτό και μου θύμισε η αντίδραση του πρώην δημάρχου στην επιστράτευση. Το Δάσκαλό μου που 15 χρόνια πριν αποφάσισε να φύγει διαμαρτυρόμενος για το έγκλημα σε βάρος της αθώας νέας γενιάς. Σήμερα η διαμαρτύρησή του καθίσταται τραγικά επίκαιρη και οι προφητείες του επιβεβαιώνονται με ακραία δραματικό τρόπο.

Οι δάσκαλοι καταδικάζονται σε επιστράτευση γιατί τόλμησαν να σκεφτούν να απεργήσουν! Μια επιστράτευση που συνεχίζεται αν και εδώ και μια βδομάδα η ΟΛΜΕ ανέστειλε την απόφαση για απεργία και η απεργία δεν έγινε ποτέ...

Γιατί λοιπόν συνεχίζουν οι καθηγητές να είναι επιστρατευμένοι;

Τέτοιο πράγμα δεν ματάγινε στην ιστορία του τόπου, λένε οι ειδικοί. Είχαμε πολλές ακόμη επιστρατεύσεις απεργών μα για απεργίες που είχαν ήδη ξεκινήσει. Και οι νομικοί ισχυρίζονται πως η απόφαση για επιστράτευση κουρελιάζει το σύνταγμα και τους σχετικούς με την πολιτική επιστράτευση νόμους. Η επιστράτευση όμως καλά κρατά και παράλληλα η συμπεριφορά στους επιστρατευμένους θυμίζει καψόνια σε νεοσύλλεκτους φαντάρους. Έχουν δεν έχουν εργασία, υποχρεώνονται να βρίσκονται όπου τους καλούν από τις 8 ως τις 2. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις ζητήθηκε από τους επιστρατευμένους να είναι στη θέση τους ακόμη και ως τις 21.30!!!

Γιατί όλα αυτά; Πού αποσκοπούν; Να μη διαταραχθεί η ψυχική υγεία των μαθητών που δίνουν εξετάσεις;

Και οι καθηγητές; Αυτοί δεν είναι άνθρωποι; Φυσικά και είναι. Και δυστυχώς μας το θύμισε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο η κατάρρευση ενός επιστρατευμένου καθηγητή χτες το απόγευμα, ώρα 17.30!!!, μέσα στο βαθμολογικό κέντρο. Ποιο ωράριο άραγε κλήθηκε να εκτελέσει αυτός ο συνάδελφος; Τι δουλειά είχε τέτοια ώρα στο σχολείο; Ας απαντήσουν όλοι αυτοί που τις προηγούμενες μέρες έβριζαν τους εκπαιδευτικούς από τα τελεβίζια για τεμπέληδες... και πως τάχα θέλουν να απεργήσουν για δυο ωρίτσες δουλειά παραπάνω!

https://paideia.forumgreek.com/t1862-topic

Όσοι λοιπόν ενοχληθούν από την ακραία φράση του πρώην δημάρχου, παραβλέποντας πως είναι ιστορική παρακαταθήκη από έναν Καραϊσκάκη, να το λάβουν και αυτό υπόψη. Πως οι εκπαιδευτικοί πέφτουν κι αυτοί σαν τους ήρωες επάνω στις επάλξεις και εν ώρα καθήκοντος και υπηρεσίας. Πληρώνοντας το φόρτο εργασίας και το στρες. Και ακριβώς για τούτο ο ιταμός τρόπος που αντιμετωπίστηκαν, με επιστράτευση πριν καν αποφασίσουν για απεργία, συνιστά τεράστια προσβολή στο έργο που προσφέρουν, το ποτισμένο όχι μόνο με ιδρώτα αλλά και αίμα.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης