ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Σελίδα 1 από 2 1, 2  Επόμενο

Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τρι Ιουλ 26, 2011 11:36 pm

Με τεράστια έκπληξη διαβάσαμε πριν από λίγο αυτή την ανακοίνωση:

http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2011/kpe_prokhryksh_2011_110725.pdf

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! %2525CE%25259A%2525CE%2525A0%2525CE%252595

Αναστέλλεται, γράφει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, με ημερομηνία 22/7/2011, και με θέμα την πλήρωση κενών θέσεων υπευθύνων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η λειτουργία του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ! Λόγω οργανωτικών αδυναμιών!!!

Η απόφαση αυτή έρχεται να υποβαθμίσει ακόμη μια φορά τη Θεσπρωτία και η οποία δε διαθέτει άλλο ΚΠΕ εκτός από αυτό που λειτουργούσε ως τώρα στους Φιλιάτες και συγκεκριμένα στο χωριό Βρυσέλλα:

http://kpe-filiat.thesp.sch.gr/

Τη χρονιά που μας πέρασε το ΚΠΕ Φιλιατών αν και ήταν στελεχωμένο με ελάχιστα πρόσωπα επέδειξε αξιόλογη δράση και μάλιστα όχι μόνο στα στενά πλαίσια των σχολείων της περιοχής μας:

http://kpe-filiat.thesp.sch.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=36&Itemid=18

Εκπαιδευτικό-Περιβαλλοντικό Διήμερο"Θεσπρωτία-Αλβανική μεθόριος :Φύση και πολιτισμός ,περιβάλλον και ιστορία μια διαλεκτική σχέση"

Επίσκεψη πρώτου δημοτικού σχολείου Φιλιατών
Επίσκεψη δημοτικού σχολείου Γραικοχωρίου
Επίσκεψη δημοτικού σχολείου Σελεύκειας
Επίσκεψη δημοτικού σχολείου Πλαταριάς
Επίσκεψη Ριαζάρειου Δημοτικού Σχολείου Μονοδενδρίου

Κατάσταση συμμετεχόντων στο Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Διήμερο στις 28-29/05/2011
Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Διήμερο στη Θεσπρωτία 28-29/05/2011

Σεμιναρίο του Κ.Π.Ε. Φιλιατών με θέμα: «Παραδοσιακοί οικισμοί, κτίσματα - βιώσιμη ανάπτυξη».

Η επίσκεψη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας στο ΚΠΕ Φιλιατών

Ημερίδα του ΚΠΕ Φιλιατών με Θέμα Περιβάλλον και διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς. Η περίπτωση της φυλής των Καλάς, στον Ινδικό Καύκασο, απογόνων της στρατιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η επίσκεψη του 1ου ΣΕΚ Αγ. Αναργύρων στο ΚΠΕ Φιλιατών.

H ώρα της Γής 2011

Η επίσκεψη του Βαλέτειου Γυμνάσιου Ίου στο Κ.Π.Ε. Φιλιατών
Η επίσκεψη του Γυμνάσιου Καλαμπάκας στο ΚΠΕ Φιλιατών
Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Ελασσόνας στο ΚΠΕ Φιλιατών
Επίσκεψη 2ου ΓΕΛ Εχεδώρου στο ΚΠΕ Φιλιατών

Η ημερίδα του Κ.Π.Ε. Φιλιατών με θέμα Χριστιανισμός και παράδοση

Η επίσκεψη 1ου ΓΕΛ Μεγάρων στο ΚΠΕ Φιλιατών

Πρόσκληση στην ημερίδα του Κ.Π.Ε. Φιλιατών με θέμα "Χριστανισμός και Παράδοση"

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Και μόνο οι τίτλοι των δραστηριοτήτων του ΚΠΕ Φιλιατών κατά το σχολικό έτος 2010 - 2011, αποκαλύπτουν το πλούσιο έργο του αλλά και τη σημαντική ανάδειξη της Θεσπρωτίας μέσα από αυτές τις δραστηριότητες. Ξεχωρίζουμε την ημερίδα με ομιλητή το Θανάση Λερούνη, στο ΠΑΝΘΕΟ της Ηγουμενίτσας, του δασκάλους της φυλής ΚΑΛΑΣΑ και που έδωσε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε από πρώτο χέρι για όσα διαδραματίζονται στο μακρινό αυτό τόπο και στη φυλή των ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Εξίσου σημαντικά και τα σεμινάρια του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ που φιλοξένησαν εκπαιδευτικούς όχι μόνο από το νομό μας αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα και τους έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την άγνωστη Θεσπρωτία:

http://kpe-filiat.thesp.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=96:-28-29052011&catid=36:nea&Itemid=18

Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Διήμερο στη Θεσπρωτία στις 28 και 29 Μαϊου 2011


Θέμα:«Διοργάνωση, εκπαιδευτικού-περιβαλλοντικού διήμερου με τίτλο:

«Θεσπρωτία-Αλβανική μεθόριος: Φύση και πολιτισμός, περιβάλλον και ιστορία μια διαλεκτική σχέση»

Το Παράρτημα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Παράρτημα Ηπείρου), σε συνεργασία με το ΚΠΕ Φιλιατών διοργανώνει εκπαιδευτικό-περιβαλλοντικό διήμερο με τίτλο «Θεσπρωτία-Αλβανική μεθόριος: Φύση και Πολιτισμός, Περιβάλλον και Ιστορία μια διαλεκτική σχέση», στις 28/5/2011 έως και 29/5/2011, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατών.

Στόχος του εκπαιδευτικού διήμερου είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτών σε θέματα που αφορούν ευαίσθητες οικολογικά, παραμεθόριες περιοχές καθώς και περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο Natura και έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Ταυτόχρονα το διήμερο αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για γνωριμία με την ιστορία και το πολιτισμικό περιβάλλον τόσο της παραμεθόριας Θεσπρωτίας όσο και της γειτονικής Αλβανίας.

Η φιλοξενία των συμμετεχόντων θα γίνει σε ξενοδοχείο της Ηγουμενίτσας με την ευγενική χορηγία του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ) καθώς και οι απαραίτητες μετακινήσεις στα πεδία μελέτης.

Δηλώσεις συμμετοχής ως τις 20 Μαΐου 2011 στο mail του παραρτήματος Ηπείρου peekpe.ipirou@gmail.com & στο fax 2651040819. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

(Σημείωση: για την επίσκεψη στην Αλβανία απαραίτητο διαβατήριο ή νέα αστυνομική ταυτότητα).

Με εκτίμηση

Για τη Δ.Ε. του Παραρτήματος Ηπείρου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Νάστου Μαριάννα

Για το ΚΠΕ Φιλιατών Νικολάου Μάρκος


Εκπαιδευτικό-Περιβαλλοντικό Διήμερο

«Θεσπρωτία-Αλβανική μεθόριος: Φύση και πολιτισμός, περιβάλλον και ιστορία μια διαλεκτική σχέση»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

9.15 π.μ. Στόχοι του εκπαιδευτικού διήμερου, Νάστου Μαριάννα Πρόεδρος Δ.Ε. ΠΕΕΚΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ.

9.30 π.μ. Παρουσίαση των προγραμμάτων του ΚΠΕ Φιλιατών και των παραδοσιακών οικισμών της περιοχής, Νικολάου Μάρκος, Υπεύθυνος ΚΠΕ Φιλιατών.

10.15 π.μ. Οι προστατευόμενες περιοχές του Αχέροντα, του Καλαμά και του Έλους Καλοδικίου, Κωσταντίνης Αλέξ. Περιβαλλοντολόγος, Φορέας Διαχείρισης Στενών & Εκβολών Καλαμά-Αχέροντα.

11.00 π.μ. Πολιτισμική περιήγηση στον ενιαίο χώρο: Τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκόγκας Θεμιστοκλής , Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου.

11.30-11.45 π.μ. Διάλλειμα

11.45 π.μ. Εθνική και διεθνής προστασία Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς. Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO , Τζιγκουνάκη Αναστασία, Δ/ντρια ΛΒ΄ ΕΠΚΑ Θεσπρωτίας.

12.30 μ.μ. Μετάβαση στην περιοχή της Σαγιάδας- Δέλτα ποταμού Καλαμά (σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης).

Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Καλαμά στη Σαγιάδα.

2.00 μ.μ. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό στο λιμανάκι της Σαγιάδας.

4.30 -5.00 μ.μ. Γνωριμία με τους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής Φιλιατών όπου ανήκει το ΚΠΕ.

Μετάβαση με λεωφορείο στη Κεραμίτσα και στη συνέχεια περιπατητική διαδρομή στο μονοπάτι Λάγγαρη (μονοπάτι του 14ου αι).-Οικισμός Δάφνη-Επίσκεψη στις Νεροτριβές, κατάληξη στον παραδοσιακό οικισμό Φοινίκι (και επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο).

Επίσκεψη στην Ι. Μονή Γηρομερίου Φιλιατών.

9.00 μ.μ. Επιστροφή στην Ηγουμενίτσα.

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

9.00 π.μ. Αναχώρηση από Ηγουμενίτσα για τη γειτονική Αλβανία.

10.00 π.μ. Επίσκεψη και ξενάγηση- γνωριμία με το χώρο και την ιστορία του στο Εθνικό Πάρκο Βουθρωτού. Η αγορά, το θέατρο (όπου γίνονται ακόμα παραστάσεις), το βαπτιστήριο, τα τείχη, η βασιλική, το κάστρο από το οποίο θα έχουμε εκπληκτική θέα σε όλη την περιοχή.

Δυνατότητα επίσκεψης στο κάστρο του Αλή Πασά στην κορυφή του λόφου και συνέχεια της ξενάγησης στην απέναντι όχθη της λιμνοθάλασσας όπου συνεχίζεται ο αρχαιολογικός χώρος.

1.00 μ.μ. Επιστροφή στην Σαγιάδα.

Στο δρόμο προς Ηγουμενίτσα επίσκεψη στο φράγμα του ποταμού Καλαμά και τον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνης (ο αρχαίος οικισμός που περιβάλλεται στις τρεις πλευρές -σαν χερσόνησος- από τον ποταμό Καλαμά)..

2.30 μ.μ. Αναχώρηση για Ηγουμενίτσα

Λήξη

Οι μετακινήσεις (το πρωί 09:00 πμ )θα έχουν αφετηρία το μέγαρο της Νομαρχίας Θεσπρωτίας ,κοντά στα ξενοδοχεία, και δεν θα χρειαστεί Ι.Χ για όλο το χρονικό διάστημα παραμονής στη Ηγουμενίτσα. Τα δωμάτια θα καταμεριστούν μετά από συνεννόηση μαζί σας την ώρα της παραμονής στους Φιλιάτες.

¶λλο τόσο και περισσότερο σημαντικές ήταν οι επισκέψεις μαθητών στο ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ από ολόκληρη την Ελλάδα. Μαθητές από την Κέρκυρα, την Καλαμπάκα, τα Μέγαρα ακόμη και την Ίο, είχαν την ευκαιρία στη διάρκεια της φετινής χρονιάς να επισκεφθούν τον τόπο μας και να γνωρίσουν τις ομορφιές του.

Αυτή την ευκαιρία δε θα την έχουν πια. Ούτε οι μαθητές από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ούτε οι εκπαιδευτικοί μα ούτε και οι μαθητές της Θεσπρωτίας. Που θα χάσουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στα καταπληκτικά προγράμματα του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ:

http://kpe-filiat.thesp.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=34

και που απευθύνονταν τόσο στα μεγάλα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου όσο και στα παιδάκια της Πρωτοβάθμιας.

Και είναι να απορείς. Που αναστέλλεται η λειτουργία αυτού του ακριτικού κέντρου όταν η Θεσπρωτία έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα κατάλληλων για τους μαθητές της τόπων και χώρων για διδακτικές επισκέψεις. Τη σχολική χρονιά 2010 - 2011 ήταν η πρώτη φορά στα 25 χρόνια της υπηρεσίας μου που εργάστηκα στη Θεσπρωτία. Όλα τα άλλα τα πέρασα στην Αθήνα. Και πραγματικά απογοητεύτηκα με τα ισχύοντα για τις διδακτικές επισκέψεις, κάνοντας και τη σύγκριση με τις δυνατότητες που έχουν οι μαθητές της Αθήνας. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι δε στάθηκε δυνατό να επισκεφθούμε τους χώρους των αρχαιολογικών μας μνημείων (Γίτανα, Φανοτή, Ελέα, Δυμόκαστρο) καθώς φέτος παρέμειναν κλειστοί για οικονομικούς λόγους και συγκεκριμένα την αδυναμία πρόσληψης φυλάκων που θα κράταγαν ανοιχτούς τους χώρους. Ταυτόχρονα αδυναμία μας δήλωσε και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ηγουμενίτσας για ομαδικές επισκέψεις...

Τώρα, η αναστολή του ΚΠΕ Φιλιατών, έρχεται να ολοκληρώσει τη φτώχεια των επιλογών μας για διδακτικές επισκέψεις εντός Θεσπρωτίας. Προς όφελος φυσικά των γειτονικών νομών και ιδίως του νομού Ιωαννίνων. Σκεφθείτε όμως και τα χιλιόμετρα και τους κινδύνους και τα έξοδα για τέτοιες επισκέψεις. Και φυσικά τις επιπτώσεις στους δεσμούς των παιδιών με τον ίδιο τον τόπο τους...

Η αναστολή του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ δεν είναι η μόνη που συνέβη στην περιοχή μας. Δυο δημοτικά σχολεία, της περιοχής Φιλιατών και πάλι, τέθηκαν φέτος σε αναστολή. Το σχολείο των Αγίων Πάντων και του Αετού.

http://dipe.thesp.sch.gr/dipe_last/index.php?option=com_content&view=article&id=47:2010-09-30-19-49-18&catid=34:2010-09-30-19-45-23&Itemid=53

Με αποτέλεσμα στην περιοχή αυτή να δημιουργηθεί μια τεράστια σκοτεινή γωνιά, και δίπλα μάλιστα στα σύνορα με την Αλβανία, όπου κανένα δημοτικό σχολείο πλέον δε λειτουργεί.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! 3B

Στο χάρτη διακρίνονται με κόκκινο Χ τα δύο σχολείο που τέθηκαν φέτος σε αναστολή. Τώρα ένα ακόμη Χ προστέθηκε στο ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ. Ενώ το ίδιο συνέβη και με το αντίστοιχο τμήμα των ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα που το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ είχε στενή συνεργασία:

http://kpe-filiat.thesp.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=49

Το ΤΕΙ Ιχθυοκομίας. Και παραθέτουμε το ακόλουθο:

http://www.epiruspost.gr/ipiros/thesprotia/8687-2011-06-20-20-16-34.html


Ερώτηση για το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας .

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 23:11 EpirusPost.gr

Στη Βουλή, φέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση το θέμα του παραρτήματος του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, μετά από συνεργασία του πρ. υφυπουργού Αντώνη Μπέζα με το Βουλευτή και Γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ και πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

Σε αντίθεση με τη σημαντική προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της λειτουργίας του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, η κυβέρνηση προχώρησε αιφνιδιαστικά, και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, στην αναστολή εισαγωγής φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 σε δύο από τα τρία Τμήματα του και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ιχθυοκομίας- Αλιείας και στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων.

[...]Επιπλέον, η πιθανή κατάργηση του Τμήματος που είναι συναφές με την Υδατοκαλλιέργεια και την Αλιεία, θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη αυτού του κλάδου, η σπουδαιότητα του οποίου είναι σημαντική για την τοπική οικονομία.

Σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Ηγουμενίτσα η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Χριστοφιλοπούλου, χωρίς να αναλάβει καμία συγκεκριμένη πολιτική δέσμευση, δήλωσε ότι η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου το επόμενο έτος στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο.

Κατόπιν αυτών, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός

1. Με ποια συγκεκριμένα κριτήρια και για ποιούς λόγους, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των Τμημάτων Ιχθυοκομίας – Αλιείας και Τουριστικών Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας;[...]

Και πέρα από αυτά, θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αλλαγές ακόμη και στο θέμα του νοσοκομείου που εδρεύει στους Φιλιάτες. Και το οποίο πλέον γίνεται παράρτημα του Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_15/07/2011_398470

Hμερομηνία : 15-07-11

Ηγουμενίτσα: Διαμαρτυρία κατοίκων για υποβάθμιση του νοσοκομείου Φιλιατών

Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας προχώρησαν στις 11.00 το πρωί οι κάτοικοι και οι φορείς των Φιλιατών με επικεφαλής, τον Δήμαρχο Μηνά Παπά και τους Δημοτικούς συμβούλους, διαμαρτυρόμενοι για την επερχόμενη συγχώνευση του Νοσοκομείου Φιλιατών με άλλο μεγαλύτερο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο Φιλιατών στο πλαίσιο της προτεινομένης μεταρρύθμισης στο τομέα Υγείας προβλέπεται να συγχωνευθεί με το Νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων και παράλληλα να μειωθεί το δυναμικό του σε κλίνες.

Ο Δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παπάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι εάν οι κινητοποιήσεις δεν αντιστρέψουν την κατάσταση, τότε ο ίδιος και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους .

Από το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας παραμένουν κλειστές και οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Φιλιατών, ενώ σε έκτακτη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας υπέρ της αυτοτελούς λειτουργίας του Νοσοκομείου Φιλιατών .

Δεν είναι λοιπόν μόνο η αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ Φιλιατών. Αλλά μια γενικευμένη κατάσταση που υποβαθμίζει διαρκώς τη Θεσπρωτία. Και μάλιστα με αποφάσεις που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Δεν προλαβαίνουμε να διαβάσουμε για το ένα, και σκάει το άλλο ως κεραυνός πάνω στα κεφάλια μας.

Να υπενθυμίσω ότι στη γενικότερη κατάσταση ήρθε να προστεθεί και η απόφαση του ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας για διακοπή όλων των δρομολογίων μέσω του παλαιού εθνικού δρόμου Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων προς Ιωάννινα. Αποτέλεσμα να μπουν σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης τα χωριά που βρίσκονται από τη Μενίνα και πάνω. Και που σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΚΤΕΛ θα πρέπει πλέον να μετακινούνται με ... ταξάκι!!!

Εδώ ακριβώς έχει νόημα να αναφέρω τις εντυπώσεις συναδέλφου του σχολείου μου που παρακολούθησε το διήμερο σεμινάριο του ΚΠΕ Φιλιατών τον περασμένο Μάιο. Ήρθε την επόμενη μέρα στο σχολείο, και ήταν κατενθουσιασμένη που γνώρισε αυτή την πανέμορφη και άγνωστη περιοχή της Θεσπρωτίας, τη σκοτεινή γωνιά της Θεσπρωτίας όπως έχουμε αναγκαστεί να τη λέμε... Όντας η ίδια κάτοικος Ιωαννίνων, αγνοούσε παντελώς τον τόπο αυτό. Και ήταν γεμάτη απορία που τέτοιος τόπος δεν προβάλλεται και μένει στην αφάνεια...

Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση που τώρα θέτει σε αναστολή λειτουργίας ακόμη και το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!

Και αναρωτιόμαστε. Η γειτνίαση αυτού του τόπου με την Αλβανία, η διαρκής ερημοποίησή του, δεν είναι λόγοι που συνάδουν με μέτρα στήριξης με κάθε θυσία της ύπαρξης δομών και δράσεων που θα αναστρέψουν τη σημερινή δυσάρεστη κατάσταση;

Πονάει η ψυχή μας. Έως θανάτου. Και η κραυγή μας ας ακουστεί στα πέρατα. Είναι έγκλημα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες. Έγκλημα απέναντι στη Θεσπρωτία και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας που τυχαίνει να βρίσκεται μέσα στα όρια της σκοτεινής γωνιάς της... Ένα έγκλημα που πλημμυρίζει τα μάτια μας δάκρυα και την καρδιά μας με οργή.


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Ιουλ 27, 2011 1:19 am

Στα παραπάνω να συνυπολογιστεί και η οριστική κατάργηση των γραφείων εκπαίδευσης:

http://srv-ipeir.pde.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=264:2011-07-27-07-07-58&catid=2:2010-09-02-13-06-49


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Ιουλ 27, 2011 7:55 am

Μερικές απαραίτητες διορθώσεις σε όσα παραπάνω δημοσιεύτηκαν, στην αρχική εισήγηση του θέματος.

1. Η συγχώνευση του νοσοκομείου Φιλιατών από αβλεψία γράφτηκε ότι θα γίνει με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων ενώ και στην παράθεση που μπήκε στο άρθρο κατονομάζεται το άλλο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το Χατζηκώστα.

2. Αναφέρθηκε ότι στο ΚΠΕ Φιλιατών υπήρχε μόνο ο συνάδελφος Νικολάου Μάρκος. Εδώ είναι αλήθεια πως αναζητήσαμε πληροφορίες για το προσωπικό του ΚΠΕ και δε βρήκαμε καμία που να μας ενημερώνει για προσωπικό.... Στην πορεία όμως εντοπίσαμε έναν κατάλογο με όλα τα ΚΠΕ της Ελλάδας

http://kpe-kastor.kas.sch.gr/kpe/pe/kpe.htm

όπου και αναφέρονται ως υπηρετούντες στο ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ άλλοι δύο συνάδελφοι.

Και πάλι όμως αξίζει κανείς να κάνει σύγκριση του αριθμού του προσωπικού του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ με τα άλλα ΚΠΕ και της περιοχής της Ηπείρου και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ανάλογη περίπτωση με τρία μόνο άτομα προσωπικό εντοπίσαμε στο Περτούλι Τρικάλων όμως στην έδρα του νομού Τρικάλων αναφέρεται και άλλο ΚΠΕ, ενώ στη Θεσπρωτία το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ήταν το μοναδικό του νομού.

Επίσης με τρία πρόσωπα αναφέρεται και το ΚΠΕ Κρεστένων Ηλείας καθώς και το ΚΠΕ Ρούβα Ηρακλείου όπου όμως και πάλι υπάρχει και δεύτερο ΚΠΕ για το νομό Ηρακλείου.

Όλα τα άλλα ΚΠΕ (64 στον αριθμό) αναφέρονται με περισσότερο προσωπικό.

Ο λόγος του μειωμένου προσωπικού του ΚΠΕ Φιλιατών δεν πρέπει να ερμηνευθεί βιαστικά. Καθώς μάλιστα εντοπίσαμε και σχετική ανακοίνωση στο Alfavita (με ημερομηνία δυο περίπου χρόνια πριν) όπου ζητούνταν συνάδελφοι να συμπληρώσουν τρεις κενές θέσεις στο ΚΠΕ Φιλιατών.

http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank3_8_9_0132.php


Θέμα: «Πλήρωση κενών θέσεων στο Κέντρo Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Φιλιατών Θεσπρωτίας»

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειάς σας ότι στο Κέντρo Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Φιλιατών Θεσπρωτίας παραμένουν κενές 2 θέσεις Μελών Π.Ο. Β/θμιας Εκπ/σης και 1 θέση Μέλους Π.Ο. Α/θμιας Εκπ/σης, οι οποίες σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 6 της αριθμ. 60991/Γ7/19-6-2009 Υπουργικής Απόφασης μπορούν να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς που έχουν συμπεριληφθεί στους αξιολογικούς πίνακες στελέχωσης των ΚΠΕ των άλλων Περιφερειών.

Οι τυχόν ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου στα fax: 2651083974 και 2651075605 το αργότερο έως την Παρασκευή 14-8-2009.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

¶ραγε υπήρξαν ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί; Αυτό ομολογούμε ότι δεν το γνωρίζουμε. Και επομένως το θέμα θέλει ψάξιμο και ιδίως αν σχετίζεται με τις οργανωτικές αδυναμίες που επικαλείται η τωρινή απόφαση αναστολής λειτουργίας του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ.

Κάποιες σκέψεις γύρω από το ζήτημα κάνουμε βλέποντας το καθεστώς λειτουργίας των ΚΠΕ, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι αρκετά επιβαρυμένες σε σχέση με την εργασία σε σχολείο. Υποτίθεται βέβαια ότι οι υπηρετούντες στα ΚΠΕ παίρνουν κάποιο επίδομα. Αν όμως συνυπολογίσουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει πέσει άγριο ψαλίδι όλων των επιδομάτων, προκύπτει η υποψία ότι τελικά το επίδομα δεν αξίζει τον κόπο μπρος στις υποχρεώσεις που επιφορτίζονται κάποιος που εργάζεται σε ΚΠΕ.

Και ποιες είναι οι υποχρεώσεις αυτές;

1. Εργασία από τις 8 - 15.00. Ενώ στο σχολείο το ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το νόμο 1566 είναι 8 - 2 ή αν για ειδικούς λόγους εργάζεται κάποιος σε διαφορετικό ωράριο (πχ στο ολοήμερο ή σε απογευματινό) οι ώρες απασχόλησης δεν μπορούν να ξεπερνάνε τις 6.

2. Εργασία και τα Σαββατοκύριακα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στα ΚΠΕ.

3. Διάρκεια σχολικού έτους από 1 Σεπτεμβρίου - 10 Ιουλίου. Ενώ για τα σχολεία της Α'θμιας το έτος λήγει στις 21 Ιουνίου.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! 1

4. Οι διδακτικές ώρες ανέρχονται σε 7 ημερησίως αλλά μπορούν λέει να φτάσουν ακόμη και τις 10!!!

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! 3

(απόσπασμα από σχετική και πρόσφατη εγκύκλιο στο σάιτ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α' θμιας και Β' θμιας εκπαίδευσης Ηπείρου για τα καθήκοντα των εργαζομένων στα ΚΠΕ)

Ελάτε τώρα στην περίπτωση του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ. Με τα τρία μόλις πρόσωπα. Και σκεφθείτε τι συνεπάγεται στην πράξη αυτός ο κανονισμός λειτουργίας. Μια μικρή γεύση μπορεί κανείς να πάρει αν διαβάσει παραπάνω το πρόγραμμα της τελευταίας διημερίδας που έκανε το Κέντρο. Βλέπουμε εκεί ότι για την ημέρα Σάββατο το πρόγραμμα άρχισε στις 9.15 το πρωί και έληξε στις 9 το βράδυ... Ποιο ωράριο 8 - 15; Ούτε καν αυτό δεν τηρείται για τους εργαζόμενους στα ΚΠΕ...

Και βέβαια συνυπολογίστε πόση δουλειά προετοιμασίας χρειάζεται μια τέτοια διημερίδα.

Μπορούν όλα αυτά να βγουν με τρία μόνο πρόσωπα;

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Ιουλ 27, 2011 8:00 am

Αξίζει τώρα μπροστά σε όλα αυτά να προσθέσουμε και το ακόλουθο γράμμα ενός συνταξιούχου σχολικού συμβούλου:

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ


Μάρτιος 29, 2011 - 15:54

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών και οι παιδαγωγικοί ( ; ) του στόχοι

Του Θωμά Γ. ΣόρογκαΑπό το 2003, ως αρμόδιος τότε Σύμβουλος Εκπαίδευσης στο Νομό μας, αγωνίστηκα δυναμικά για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στη Θεσπρωτία και ειδικότερα στους Φιλιάτες, γιατί εκεί προσφέρονταν καλύτερα οι συνθήκες για περιβαλλοντικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα των μαθητών των Δημοτικών και Γυμνασίων του Νομού μας, της Ηπείρου και όλης της Ελλάδας.

Ο αρχαίος Θύαμις (Καλαμάς), το Δέλτα του και ο πλούσιος υδροβιότοπος, ο παραγωγικός κάμπος της Σαγιάδας – Κεστρίνης, ο ορεινός όγκος της Μουργκάνας, οι παρακαλάμιοι αρχαίοι οικισμοί και πόλεις, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα Λαογραφικά Μουσεία, τα βυζαντινά Μοναστήρια, είναι χώροι που ενδείκνυνται ως θαυμάσια πεδία εργασίας και εκπόνησης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές. Εύκολη ακόμα είναι από εκεί η πρόσβαση προς τα θεσπρωτικά παράλια, το ηρωικό Σούλι, τον μυθικό Αχέροντα, τα Ηλύσια Πεδία, το θεσπρωτικό Νεκρομαντείο.

Υπήρχαν άλλωστε έτοιμες οι κτιριακές υποδομές στη φθίνουσα από μαθητές – οικότροφους Μαθητική Εστία Φιλιατών, στην οποία θα δίνονταν έτσι συνέχεια των δραστηριοτήτων και της προσφοράς της στον τόπο, όπως συμβαίνει στην Κόνιτσα.

Όλα είχαν δρομολογηθεί μεθοδικά.Τελικά ιδρύθηκε το ΚΠΕ, 4 – 5 χρόνια όμως αργότερα, κατά το γνωστό «κατόπιν ενεργειών μου» από τον τότε Υφυπουργό κ. Μπέζα, αφού βέβαια είχε υποβληθεί και σχετική επερώτηση στη Βουλή.

Δε γνωρίζω ποιες συνεννοήσεις έγιναν και ποιες συμβάσεις υπογράφηκαν με την τότε αλλοπρόσαλλη και αφερέγγυα Δημοτική Αρχή Φιλιατών για τη λειτουργία του στη Μαθητική Εστία, αλλά τελικά εδώ και πολύ καιρό το ΚΠΕ εκτοπίστηκε στο κλειστό πια Δημοτικό Σχολείο… Βρυσέλλας, υποβαθμισμένο και περιθωριοποιημένο.

Δε γνωρίζω τη στελέχωσή του, την οργάνωση, τον προγραμματισμό του, την εποπτεία που ασκείται. Είμαι πλέον συνταξιούχος Σύμβουλος, με καημό όμως πάντα για την Παιδεία και τα παιδιά, αλλά προπάντων με αγάπη και πόνο για την όλο και συρρικνούμενη επαρχία μας.

Το ΚΠΕ ωστόσο «Βρυσέλλας» βγήκε από την αφάνειά του με τη διοργάνωση μιας πρώτης, θεωρώ, «Εσπερίδας» στο Επαγγελματικό Λύκειο Ηγουμενίτσας – μέσα Φλεβάρη – με το γενικό και βαρύγδουπο θέμα: «Χριστιανισμός και παράδοση» και υπότιτλο «Κύριλλος και Μεθόδιος, Κοσμάς Αιτωλός». Παρευρέθησαν ιερωμένοι της Μητρόπολης, ο τ. Υφυπουργός κ. Μπέζας, περιφερειακοί Σύμβουλοι, άλλες Αρχές του τόπου και 110 ακροατές. Μίλησαν καθηγητές Πανεπιστημίου και Σύμβουλοι Εκπαίδευσης γενικά για την Ορθοδοξία και το περιβάλλον, για τους τρεις μεγάλους ιεραποστόλους, το έργο τους προς τους Σλάβους, για ησυχασμό και ασκητισμό. Ο μόνος που άγγιξε θέματα Θεσπρωτικά και τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν ο αγαπητός και δημιουργικός Ηγούμενος του Μοναστηριού μας κ. Μεθόδιος, εισηγούμενος το θέμα: «Θεσπρωτικά χριστιανικά μνημεία». Η εκδήλωση προβλήθηκε δημοσιογραφικά ως αξιόλογο πνευματικό γεγονός στην «άνυδρη πολιτιστικά περιοχή μας» και γι αυτό ο κόσμος (οι αρχές δηλ. και οι ώριμοι πολίτες) προσήλθε αθρόα και έφυγε ικανοποιημένος, αφού τσιμπολόγησε και το έδεσμά του.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι ενστάσεις μου σε όλα αυτά; Αρχικά και κύρια ότι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) έχουν πρώτο και κυρίαρχο στόχο «τη δημιουργία γνωστικού και αξιακού υπόβαθρου στους ΜΑΘΗΤΕΣ και τους νέους, ώστε να αναπτυχθούν υπεύθυνες στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές, που θα συμβάλλουν στην προστασία της οικολογικής ισορροπίας και της ποιοτικής ζωής και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για την επίτευξη του αρχικού, γενικού ΣΤΟΧΟΥ τα ΚΠΕ:

Α) σχεδιάζουν, αναπτύσσουν και υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας μιας έως και έξι ημερών για μαθητικές ομάδες σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, που τα επισκέπτονται

Β) οργανώνουν και αναπτύσσουν περιφερειακά, εθνικά και διεθνή δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Γ) παράγουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές

Δ) οργανώνουν και υλοποιούν επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών, κ.λ.π.

Αρκούμαι και προτείνω τις τέσσερις αυτές πρώτες δράσεις στο ΚΠΕ Φιλιατών, που δεν κατεβαίνουν αυθαίρετα απΆ το μυαλό μου, αλλά περιλαμβάνονται στις βασικές εγκυκλίους και κανονισμούς λειτουργίας που έχουν εκπονηθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Ας τις μελετήσουν με προσοχή οι καλοί μου συνάδελφοι κι ας καταστρώσουν πρώτα μεθοδικά κι οργανωμένα τους σχεδιασμούς και τις δραστηριότητές τους. Κέντρο, αρχή και τέλος της εκπαίδευσης είναι ο ΜΑΘΗΤΗΣ. ΓιΆ αυτόν αγωνιζόμαστε, σΆ αυτόν επενδύουμε, απ ΅αυτόν αναμένουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Εμείς οι μεγαλύτεροι δεν τα έχουμε και τόσο ανάγκη.

Πιστεύω ότι θα έχουν επισκεφτεί το αντίστοιχο ΚΠΕ Κόνιτσας, θα έχουν αποδεχτεί την πρότυπη οργάνωση και δράση του, θα έχουν διαβάσει και ζηλέψει την παραγωγή του πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού του (βιβλία, έντυπα, CD-ROM, φύλλα εργασίας μαθητών) θα έχουν απορήσει για τις συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς στην Ελλάδα αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες του, θα έχουν μελετήσει τα 8 εκπαιδευτικά του προγράμματα.

Λίγος καημός και μεράκι χρειάζεται για να εκπονηθούν και για το δικό μας ΚΠΕ αντίστοιχα προγράμματα για μονοήμερη-τριήμερη παραμονή των ομάδων μαθητών στον τόπο μας. Να μερικά που σκέφτομαι:

1) Καλαμάς – ο «Νείλος» της Θεσπρωτίας,

2) Παραδοσιακοί οικισμοί και φύση, Σούλι – Μουργκάνα (ορεινοί όγκοι και οικισμοί)

4) Καλαμάς κι Αχέροντας,

5) Θεσπρωτικά παράλια (Σαγιάδα – Πέρδικα),

6) Χριστιανικά μνημεία του τόπου μας,

7) Τρόπος παραδοσιακού ψαρέματος και σύγχρονες ιχθυοκαλλιέργειες,

8 ) Παρακαλάμιοι αρχαίοι οικισμοί,

9) Τα εσπεριδοειδή του κάμπου μας.

Στην προσπάθεια για ενεργοποίηση, αναβάθμιση και πρωτοπορία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών είναι σίγουρο ότι με χαρά θα συνδράμουν όλοι οι σχετικοί Θεσπρωτικοί φορείς. Πρώτα η νέα ελπιδοφόρα Δημοτική Αρχή Φιλιατών, που οφείλει να το επανεγκαταστήσει στη Μαθητική Εστία της πόλης και να το εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα. Ακόμη οι αρμόδιοι της Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού, το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας (τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων και Ιχθυοκαλλιέργειας), το Κέντρο Ενημέρωσης Καλαμά και Αχέροντα, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιοτήτων, η ΛΒΆ Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό μας Μουσείο, το Κέντρο Ιστορικών Μελετών στο Φιλιάτι, οι τόσοι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νομού μας, οι φυσιολάτρες και οι ευαισθητοποιημένοι συμπατριώτες.

Οι Φιλιαταίοι ευελπιστούσαμε και επενδύαμε πολλά στην λειτουργία Του ΚΠΕ στην κωμόπολη μας. ¶λλωστε δεν έχουμε και πολλές εναλλακτικές δυνατότητες νΆ αναπτυχθούμε. Αναμέναμε να καταφθάνουν στον τόπο μας με εκδρομικά λεωφορεία μαθητικές ομάδες απΆ όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη, να τους χαιρόμαστε να τους παρέχουμε την φιλοξενία μας και να τους κάνουμε πρεσβευτές μας.

Αναμέναμε να συντελέσει το Κέντρο αυτό στην προβολή του τόπου μας, να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του, να τον βγάλει από την αφάνεια, να επιφέρει οικονομική δραστηριοποίηση, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να αξιοποιηθεί τουριστικά, να… να… Και αντί αυτού το συρρικνώσαμε εκεί στη Βρυσέλλα λες και ήταν περιττό βάρος για το Δήμο μας.

Είναι καιρός για ανασύνταξη, ενεργοποίηση, ουσιαστικό έργο και προσφορά. Όχι για το «θεαθήναι τοις ανθρώποις» αλλά για καρποφόρο έργο «εφΆ ω ετάχθη έκαστος». Και τότε «άξιος ο μισθός». «Σχολεία χτίστε, αδελφοί» θα μας ξανάλεγε κι ο εθναπόστολος μας ο Πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός αν περνούσε πάλι σήμερα – 240 χρόνια μετά – από τον τόπο μας. Ένα τέτοιο σχολείο αναβαπτισμένο, διαφωτιστικό θέλουμε να είναι και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Φιλιάτι, ακτινοβόλο και δημιουργικό, με ουσιώδεις παιδαγωγικούς στόχους, έργο και δράση.

Ο κ. Θωμάς Γ. Σόρογκας

είναι φιλόλογος, αρχαιολόγος και επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Ιουλ 27, 2011 9:57 am

Ωραία τα γράφει ο κ. επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος. Ξέχασε όμως να προσθέσει ότι εκτός από συνταξιούχος εκπαιδευτικός προσφάτως αναμείχθηκε και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Β. Αργύρη, Ήπειρος - τόπος να ζεις:

http://www.ipiros-zoi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=135:2010-10-04-17-57-50&catid=12:yposymboyloithesprotias&Itemid=7

Έτσι εξηγούνται και όσα αναφέρει για τη δημοτική αρχή Φιλιατών, την πρώην και τη νυν.

Δεν εξηγούνται όμως όσα επιδικάζει στο ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ καθώς τα γραφόμενά του αποδεικνύουν ότι δεν είναι επαρκώς πληροφορημένος για τη λειτουργία του ΚΠΕ και αναλώνεται σε κριτική μιας ημερίδας του ΚΠΕ πριν ακόμη τελειώσει το σχολικό έτος και φανεί το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Πολλά από αυτά που προτείνει ο κ. Σόρογκας, αν λίγο το είχε ψάξει, θα έβλεπε ότι ήδη υλοποιούνταν. Όπως για παράδειγμα για τον Καλαμά και τους παραδοσιακούς οικισμούς.

Εντύπωση επίσης προκαλεί η κριτική που ασκεί με επιχείρημα πρώτα ο μαθητής και προσθέτοντας πως οι μεγαλύτεροι δεν τα έχουν και τόσο ανάγκη!!! Έλεος. Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία είναι το σύνθημα εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες. Εκείνος, αν και υπηρέτησε ως Σχολικός Σύμβουλος, δεν το άκουσε ποτέ;

Εξάλλου οι ημερίδες του ΚΠΕ ήταν ανοιχτές και για τα παιδιά του νομού μας. Πχ την ημερίδα με ομιλητή το Θ. Λερούνη, την παρακολούθησα παρέα με μαθητές μου στο Πάνθεο.

http://tetartakia.blogspot.com/2011/04/blog-post_05.html

Από πού κι ως πού ο κ. Σόρογκας βγάζει το συμπέρασμα ότι η διοργάνωση ημερίδων εκτοπίζει από το κέντρο του ενδιαφέροντος τους μαθητές; Ίσα ίσα που τους εισάγει στη διαδικασία συμμετοχής στην πνευματική ζωή του τόπου κάτι που το έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη στη Θεσπρωτία όπου περιπλεονάζει η τακτική του πίνουμε καφέ και τσίπουρα...

Επίσης οι συνεργασίες που προτείνει ο κ. Σόρογκας - πχ με την αρχαιολογική υπηρεσία και το ΤΕΙ Ιχθυοκομίας - υπήρχαν:

http://kpe-filiat.thesp.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=49

Προς τι η γκρίνια και οι υποδείξεις;

Διαβάζοντας όμως σε μια δεύτερη και πιο προσεκτική ανάγνωση το κείμενο του κ. Σόρογκα βγάζουμε και άλλα συμπεράσματα. Συμπεράσματα δυσάρεστα που τώρα δυστυχώς συνδυάζονται με την αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο κ. Σόρογκας υποστηρίζει βγαίνει το συμπέρασμα ότι δική του ιδέα ήταν να ιδρυθεί το ΚΠΕ στους Φιλιάτες. Και δίνει και εξήγηση. Μιλώντας ακόμη και για αναμονή τουριστικών πούλμαν με μαθητές τόσο από Ελλάδα όσο και από Ευρώπη ακόμη!!! Επίσης δεν παραλείπει να μας ενημερώσει ότι ο ίδιος είναι Φιλιαταίος. ¶ρα η επιλογή των Φιλιατών για έδρα του ΚΠΕ δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε και αθώα από προσωπικές προτιμήσεις και κίνητρα. Ήταν όμως και ορθή;

Ο κ. Σόρογκας απαριθμεί στο άρθρο του διάφορα θετικά για το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ και ανάμεσα σε αυτά υποστηρίζει ότι από τους Φιλιάτες μπορείς εύκολα να πας στο Σούλι!!! Μα την αλήθεια, είναι εύκολη η πρόσβαση στο ... ηρωικό Σούλι από τους Φιλιάτες; Μέσα από ποιο δρόμο; πχ το στενό και ακατάλληλο για πούλμαν δρόμο που ενώνει τους Φιλιάτες με τη Μενίνα;

Κι άλλο τόσο είναι περιπέτεια να φτάσεις από τους Φιλιάτες στον Αχέροντα.

Βεβαίως δύσκολη είναι η πρόσβαση στο ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ και για τους μαθητές από άλλους νομούς. Αφού οι Φιλιάτες βρίσκονται στην άκρη του νομού μας και μακριά από την Εγνατία, μακριά από το λιμάνι, μακριά από το δρόμο για Πρέβεζα. Ευτυχώς που μετακινήθηκε το ΚΠΕ στη Βρυσέλλα και ήρθε λιγάκι πιο κοντά για τα άλλα σχολεία του νομού αλλά και των άλλων νομών.

Κι απορώ. Από τη μία διατείνεται ο κ. Σόρογκας πως πρώτος είναι ο μαθητής αλλά με όσα λέγει περί Φιλιατών και Βρυσέλλας βγαίνει το συμπέρασμα πως για εκείνον το σημαντικότερο είναι να ενισχυθεί η πόλη των Φιλιατών και όχι οι μαθητές.

Προσωπική μου γνώμη είναι πως αν θέλαμε ένα λειτουργικό ΚΠΕ θα επιλέγαμε έναν τόπο κοντά στην Εγνατία και κοντά στην Παραμυθιά και τον Αχέροντα. Και γιατί μέσω Εγνατίας θα ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση και γιατί θα ήταν πιο κοντά στα σχολεία άλλων νομών και γιατί το μαθητικό δυναμικό του νομού μας βρίσκεται προς εκείνο το σημείο συγκεντρωμένο. Επίσης η κοιλάδα του Αχέροντα παρουσιάζει εξίσου σημαντικό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον με την περιοχή των εκβολών του Καλαμά. Μάλιστα ο Αχέρων είναι και πλωτός σε αρκετά σημεία του, τόσο στις πηγές του όσο και στις εκβολές του. Ενώ αρκετά κοντά βρίσκεται και το Έλος Καλοδικίου.

Ή έστω θα επιλέγαμε ένα κλειστό σχολείο στο κέντρο του νομού. Κι όχι την άκρη του. Η επιλογή των Φιλιατών ήταν λάθος. Και ιδού πού οδήγησε. Στην αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ.

Ο κ. Σόρογκας, που τόσο λέει ότι νοιάζεται αν και συνταξιούχος, τι έχει τώρα να πει; Καθώς την αναστολή δεν την αποφάσισε η πρώην δημοτική αρχή Φιλιατών αλλά το Υπουργείο Παιδείας. Ελπίζω να μην τηρήσει σιγήν ιχθύος...

Κι ακόμη ελπίζω να αναρωτηθεί - όπως το κάναμε κι εμείς - για τις επιπτώσεις του άρθρου και της κριτικής του σε βάρος του ΚΠΕ πριν από λίγους μήνες...

Κριτική άδικη όπως αποδείξαμε. Και που δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι όταν ένα καλό έχουμε στον τόπο μας πέφτουμε οι ίδιοι να το κριτικάρουμε και να αμαυρώσουμε το ρόλο του. Ή και προσπαθούμε με στενά τοπικιστικό πνεύμα να εκμαιεύσουμε όφελος απ' αυτό. Τακτική που είναι μοιραίο να καταλήγει μπούμερανγκ για όλους...


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Παρ Ιουλ 29, 2011 3:43 pm

Ιδού πώς αντιδρούν στην Πρέβεζα για το κλείσιμο του δικού τους ΚΠΕ...

Στη Θεσπρωτία;
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:

http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-49/19993-2011-07-29-12-49-02.html

Με την υπουργό Παιδείας συναντήθηκε ο Δ. Τσουμάνης


Συνάντηση με την υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου πραγματοποίησε ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ, Δημήτρης Τσουμάνης, μόλις ενημερώθηκε για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας και της εξέφρασε την έντονη αντίδραση τόσο την προσωπική όσο και των φορέων της περιοχής.


Μεταξύ των άλλων, ο κ. Τσουμάνης ανέφερε στην Υπουργό ότι χρειάστηκε πολύς κόπος και πολλές προσπάθειες για την ίδρυσή του, δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για το στήσιμό του, στα λίγα χρόνια λειτουργίας του το κέντρο έχει υλοποιήσει πολλά προγράμματα και δράσεις για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, έχει κάνει ημερίδες, σεμινάρια συνεργάζεται με φορείς, κ.λ.π. και της τόνισε κατηγορηματικά ότι η αιτιολογία της οργανωτικής ανεπάρκειας που επικαλείται για το κλείσιμό του δεν ευσταθεί και δεν πρέπει ν ανασταλεί η λειτουργία του.

Επίσης έθεσε και το θέμα λειτουργίας και δευτέρου τμήματος στο Μουσικό Γυμνάσιο Πρέβεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουμάνη η υπουργός του είπε ότι τις απόψεις του θα τις συζητήσει και με την αναπληρώτρια υπουργό κ. Γεννηματά και θα τον ενημερώσει σχετικά.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Παρ Ιουλ 29, 2011 3:49 pm

Το παράρτημα Ηπείρου της Ένωσης Εκπαιδευτικών

Την έντονη διαμαρτυρία του για την συρρίκνωση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ήπειρο, μέσα από τη κατάργηση των σχετικά νέων Κέντρων, Ζηρού και Φιλιατών και την συγχώνευση αυτού των Πραμάντων στο παλιότερο της Κόνιτσας, εκφράζει το παράρτημα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με επιστολή προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου.

«Ως Παράρτημα Ηπείρου της ΠΕΕΚΠΕ, τονίζεται, διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη συρρίκνωση των ΚΠΕ της Περιφέρειάς μας και εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για το μέλλον της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε μια Περιφέρεια που έχει την ανάγκη προσοχής από την Πολιτεία και όχι τον παραγκωνισμό και υποβιβασμό που με την τελευταία απόφαση υφίσταται.

Ζητάμε την επανεξέταση της απόφασης για την συρρίκνωση των Κ.Π.Ε. της Ηπείρου με βάση τις ιδιαιτερότητες της ορεινής περιοχής της Ηπείρου και τα στοιχεία των απολογιστικών δράσεων των Κ.Π.Ε».

Χωρίς αιτιολόγηση η κατάργηση


Την επιστολή υπογράφουν η πρόεδρος του παραρτήματος Μαριάννα Νάστου και η Γραμματέας Ευφροσύνη Ζιώγου και σε αυτή χαρακτηρίζεται «ως μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση των ΚΠΕ της Ηπείρου, γεγονός που συνέβη σε ελάχιστες Περιφέρειες της Ελλάδας». Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας φέρει ημερομηνία 22 Ιουλίου 2011 και όπως τονίζεται στην επιστολή διαμαρτυρίας, η συρρίκνωση αυτή δεν αντιστοιχεί στο έως τώρα έργο των συγκεκριμένων Κ.Π.Ε. και πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία αιτιολόγηση, το υπουργείο αρκείται στις τρεις λέξεις που περιέχονται στη φράση «λόγω οργανωτικών αδυναμιών» και μηδενίζει χωρίς διάλογο το έργο των ΚΠΕ της Ηπείρου.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η κατάργηση δύο από τα πιο νέα Κ.Π.Ε. της χώρας - του ΚΠΕ Ζηρού και του Κ.Π.Ε. Φιλιατών, πριν ακόμα προλάβουν να αναδείξουν πλήρως τη δράση τους στην περιοχή γεννά πολλά ερωτηματικά ως προς την προσοχή που δίνει το Υπουργείο στην ανάδειξη αγροτικών περιοχών με ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως η λίμνη Ζηρού του Ν. Πρέβεζας και παραμεθόριων περιοχών, όπως ο Ν. Θεσπρωτίας.

Ειδικότερα για το ΚΠΕ Ζηρού (μοναδικό ΚΠΕ στην Πρέβεζα) σημειώνεται δεν είχε παρουσιάσει καμία οργανωτική αδυναμία καθώς ήταν πλήρως στελεχωμένο, κτηριακά άρτιο και ένα από τα πλέον παραγωγικά ΚΠΕ σε εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο (κατά το τρέχον σχ. έτος εκπαιδεύτηκαν: 2200 μαθ. από 65 σχολεία ).

Το ΚΠΕ Φιλιατών (μοναδικό ΚΠΕ στην ακριτική Θεσπρωτία), προστίθεται ότι, πρόσφατα μεταφέρθηκε σε νέο χώρο και υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριο καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, καθώς παρείχε εκπαίδευση σε 28 σχολεία με πολυήμερα και μονοήμερα προγράμματα και διοργάνωσε 4 Σεμινάρια-Εκδηλώσεις για εκπαιδευτικούς και πολίτες καθώς και πολλές συνεργασίες με διάφορους φορείς.

Χωρίς λογική χωροταξικής διάταξης


«Δυστυχώς το Υπουργείο αποφάσισε, πέρα από κάθε λογική χωροταξικής διάταξης και γεωγραφικής διαμόρφωσης, την συγχώνευση του Κ.Π.Ε. Κόνιτσας και του Κ.Π.Ε. Πραμάντων, τα οποία όχι μόνο απέχουν μεταξύ τους 120 χμ. αλλά βρίσκονται και τα δύο σε διαφορετικούς ορεινούς όγκους το ένα προς στα ελληνοαλβανικά σύνορα το άλλο προς στα σύνορα ¶ρτας -Ιωαννίνων», επισημαίνει η ΠΕΕΚΠΕ.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, συνέπεια της συγχώνευσης αυτής θα είναι η δυσλειτουργία και των δύο δομών λόγω του κατακερματισμού της παιδαγωγικής ομάδας, των συνεχών μετακινήσεων του έμψυχου δυναμικού και της σημαντικής απώλειας χρόνου. Ιδιαίτερα θα επιβαρυνθεί η ως τώρα απρόσκοπτη (και πανελλήνια αναγνωρισμένη) λειτουργία του Κ.Π.Ε. Κόνιτσας, που είναι και συντονιστικό Κ.Π.Ε. της Ηπείρου.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται στην επιστολή, για ιστορικό ΚΠΕ με λειτουργία από το 1996, γνωστό για τη δράση του, το παιδαγωγικό του έργο, την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, τις δράσεις του για εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία και τις υποδειγματικές διεθνείς του συνεργασίες. Η ΠΕΕΚΠΕ προειδοποιεί ότι «η συγχώνευση δύο τόσο απομακρυσμένων γεωγραφικά Κ.Π.Ε. θα επιβαρύνει, επιπλέον, και τη λειτουργία του Κ.Π.Ε. Πραμάντων, αναγκάζοντας τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να αναδείξουν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην περιοχή των Τζουμέρκων να μετακινούνται σε απομακρυσμένες και εκτός άμεσης γεωγραφικής εμβέλειας περιοχές, προσθέτοντας ένα ακόμη εμπόδιο στη δράση τους».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ

http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/19989-2011-07-29-12-42-56.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Ιουλ 30, 2011 6:03 am

Εξοργιστικό είναι το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο σχετικά με το κλείσιμο του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ από ιστολόγιο των Φιλιατών:


http://filiates.blogspot.com/2011/07/blog-post_29.html

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Κλείνει το ΚΠΕ Φιλιατών, ¨λόγω οργανωτικών αδυναμιών¨, αναφέρει ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου.

Έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα και με δημοσιεύσεις τους ανέφεραν τις λανθασμένες κατευθύνσεις που έπαιρνε αυτό, ο Θωμάς Σόρογκας- τέως Σύμβουλος Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης, η εφημερίδα ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ κλπ.

Έτσι δεν μας εκπλήσσει το γεγονός και η αναφορά του Υπουργείου περί ¨οργανωτικών αδυναμιών¨.

Μας εκπλήσσει όμως η αδιαφορία της νέας δημοτικής αρχής, παρά το ότι μήνες τώρα κάποιοι κτυπούσαν καμπανάκι του κίνδυνου για το ΚΠΕ λόγω των εμφανών λειτουργικών αδυναμιών του.

Μας απογοητεύει η συνέχεια - η προηγούμενη δημοτική αρχή Φιλιατών - το ¨ξαπόστειλε¨ να στεγαστεί στη Βρυσέλλα,η δε νέα δεν έκανε κάτι να διορθωθεί η κατάσταση.

Η Β΄ βάθμια εκπαίδευση Θεσπρωτίας δεν φάνηκε ικανή να στηρίξει την λειτουργία του. Ούτε τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Ηγουμενίτσας, που είχαν συμφέρον από την λειτουργία του δεν αγωνίστηκαν να μην κλείσει… Κρίμα..!
....…Γ.Κ.

Έτσι το βλέπαν μερικοί το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ. Ως θέμα εστιατορίων και ξενοδοχείων!!!

Και από το σημείο αυτό ασκούσαν και την κριτική στη δράση του.

Δεν τους άρεσαν οι ημερίδες με ντόπιους προσκεκλημένους. Γιατί αυτοί δε θα μέναν σε ξενοδοχείο ούτε θα περιδρόμιαζαν σε ταβέρνες της περιοχής.

Φαγώθηκαν λοιπόν να αποδείξουν πως το ΚΠΕ δε λειτουργεί σωστά και έχει πάρει - άκουσον, άκουσον! - λανθασμένες κατευθύνσεις!!!

Φαίνεται πως μερικοί μερικοί δεν καταλαβαίνουν ότι όταν βγεις στη σύνταξη παραδίδεις τα όποια σκήπτρα κατέχεις στις επόμενες γενιές. Και το παίζουν σοφοί και ειδήμονες που μόνο εκείνοι κατέχουν την αλήθεια και το σωστό.

Το αν ήταν όμως λάθος ή σωστό η επιλογή τους να εγκλωβίσουν το ΚΠΕ στην περιοχή Φιλιατών, λέξη δε λένε. Πάλι καλά βέβαια που αυτό μετακινήθηκε στη Βρυσέλλα. Και έγινε ευκολότερα προσβάσιμο για τους επισκέπτες - μαθητές τόσο από την υπόλοιπη Θεσπρωτία όσο και από τους γειτονικούς νομούς.

Όσο για την κριτική τους στη λειτουργία του ΚΠΕ έχουν ήδη απαντήσει οι ειδικοί στην Ήπειρο να μιλήσουν για το θέμα αυτό. Οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, όπως φαίνεται από την προηγούμενη ανάρτηση. Και από την ανακοίνωσή τους παραθέτω:

http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/19989-2011-07-29-12-42-56.html

Το ΚΠΕ Φιλιατών (μοναδικό ΚΠΕ στην ακριτική Θεσπρωτία), προστίθεται ότι, πρόσφατα μεταφέρθηκε σε νέο χώρο και υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριο καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, καθώς παρείχε εκπαίδευση σε 28 σχολεία με πολυήμερα και μονοήμερα προγράμματα και διοργάνωσε 4 Σεμινάρια-Εκδηλώσεις για εκπαιδευτικούς και πολίτες καθώς και πολλές συνεργασίες με διάφορους φορείς.


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Ιουλ 30, 2011 6:11 am


Κλείνουν τα ΚΠΕ Φιλιππιάδας και Φιλιατών


Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011 10:35


Η «πράσινη» κυβέρνηση καταργεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση


Βίκυ Κώστα

Στο «βωμό» των περικοπών θυσιάζει η «πράσινη» κυβέρνηση την περιβαλλοντική εκπαίδευση, βάζοντας λουκέτο στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφασή της 22 Ιουλίου, η αναπληρωτής Υπουργός υγείας κ. Φωτεινή Γεννηματά, αναστέλλει τη λειτουργία Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και τα «δικά μας», ΚΠΕ Φιλιππιάδας Πρεβέζης, που λειτουργεί στη λίμνη Ζηρού αλλά και το ΚΠΕ Φιλιατών που λειτουργεί στη Βρυσέλλα.

Συγκεκριμένα, στην με τη Αρ.Πρωτ. 83688/Γ7 απόφαση του, το υπουργείου Παιδείας αποφασίζει «την αναστολή της λειτουργίας λόγω οργανωτικών αδυναμιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εγκύκλιος και των δυο παραπάνω Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Ήπειρο.

Η απόφαση του υπουργείο αποτελεί «ισχυρό πλήγμα» για τις τοπικές κοινωνίες της Φιλιππιάδας και των Φιλιατών, καθώς από την αρχή της λειτουργίας τους επέδειξαν σημαντικό περιβαλλοντικό έργο.

Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας λειτουργεί από το 2009 στα ανακαινισμένα κτήρια της πρώην παιδούπολης Ζηρού και πραγματικά στο σύντομο διάστημα λειτουργίας του αναδείχτηκε σ' ένα από τα πλέον παραγωγικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας. Αυτό βέβαια χάρη στην πανέμορφη θέση του αλλά κυρίως στις φιλότιμες προσπάθειες του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Γι' αυτό και δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά για την απόφαση της υπουργού και δεν απομένει παρά να διευκρινιστούν ποιες είναι οι οργανωτικές αδυναμίες που οδηγούν στην αναστολή της λειτουργίας του...

Από την άλλη πλευρά και το κλείσιμο του ΚΠΕ Φιλιατών έρχεται να υποβαθμίσει ακόμη μια φορά τη Θεσπρωτία και η οποία δε διαθέτει άλλο ΚΠΕ εκτός από αυτό που λειτουργούσε ως τώρα στο χωριό Βρυσέλλα.

Τη χρονιά που μας πέρασε το ΚΠΕ Φιλιατών αν και ήταν στελεχωμένο με ένα μόνο πρόσωπο, επέδειξε αξιόλογη δράση και μάλιστα όχι μόνο στα στενά πλαίσια των σχολείων της περιοχής μας.


Παρέμβαση Καχριμάνη


Την λειτουργία όλων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούσαν στην Ήπειρο μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2010-2011 και κατά το νέο, ζητά με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχουν να επιδείξουν αξιοζήλευτη δραστηριότητα ειδικά στην Ήπειρο, η οποία στηρίζει το μέλλον της στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Αναφέρει επίσης ότι έχουν παράσχει ουσιαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση σε χιλιάδες μαθητές, ενώ για την ανακαίνιση ή συντήρηση διδακτηρίων έχουν δαπανηθεί ιδιαίτερα σημαντικά χρηματικά ποσά.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ

http://www.proinanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=35466:2011-07-28-07-36-39&catid=23&Itemid=7

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Ιουλ 30, 2011 6:18 am

Κι ενώ αυτά λένε και γράφουν από την υπόλοιπη Ήπειρο για το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ, κοιτάτε τι λένε οι δικοί μας:


[...]

«Προφητικό» αποδεικνύεται και το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (Μάρτιος 2011) το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…ο λοξός δρόμος που ακολουθεί προς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δημιουργεί ερωτηματικά।

Ίσως πιστεύουν ότι η λέξη περιβάλλον στο τίτλο κάθε εκδήλωσης είναι ικανή να μετατρέψει τα πάντα συμβατά προς τους βασικούς στόχους του κέντρου.

Περιβάλλον και … (εδώ βάζετε τον τίτλο όποιας εκδήλωσης επιθυμείτε)» … «…τι στιγμή μάλιστα που οι περιβαλλοντολογικές αυθαιρεσίες αποτελούν μάστιγα για τον τόπο μας, είναι περίεργο να γίνονται εκδηλώσεις φαινομενικά τουλάχιστον ασύμβατες με το περιβάλλον.» και καταλήγει το δημοσίευμα: «…το μέλλον του κέντρου, λαμβάνοντας υπΆ όψη τις οικονομικές δυσκολίες, διαγράφεται αβέβαιο.

Και είναι βέβαιο ότι τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας του δημοτικού συμβουλίου σε ενδεχόμενο κλείσιμο του κέντρου, θα ακούγονται ως ασκήσεις υποκρισίας και λαϊκισμού.»

Οι «οργανωτικές αδυναμίες» απ ότι φαίνεται εντοπίστηκαν εγκαίρως αλλά δυστυχώς οι υπεύθυνοι δεν τις έλαβαν υπόψη…

Αναδημοσίευση από: thesprotia-news.blogspot.com

Εμείς αναδημοσιεύσαμε το ανωτέρω απόσπασμα από:

http://www.eparousia.gr/2011/07/%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA/

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Ιουλ 30, 2011 7:42 am

Απορώ κι εξίσταμαι με αυτούς που γράφουν αυτά τα πράγματα. Για λοξούς δρόμους και λανθασμένες κατευθύνσεις. Κι αναρωτιέμαι: Ποια και πόση σχέση έχουν με την περιβαλλοντική εκπαίδευση;

Προσωπικά ασχολούμαι εδώ και πολλά χρόνια με το ... άθλημα. Συστηματικά και οργανωμένα. Κι όχι με μπλα μπλα και εφέ. Και εις επίρρωσιν:

http://www.helmepajunior.gr/dnews2.php?article_id=311

1997 - 2011. Σε συνεχή συνεργασία με την παιδική περιβαλλοντική οργάνωση Helmepa Junior. Αρκετά νομίζω για να έχω το δικαίωμα να μιλώ για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τους καημούς και τα πάθη της.

Και όλα όσα η πείρα με δίδαξε περικλείονται και εκφράζονται σε όσα άκουσα κάποτε να λέει ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως για το θέμα του περιβάλλοντος. Κι ας μην είμαι ο άνθρωπος ο δεμένος με τις εκκλησίες. Το διευκρινίζω προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Όμως δε μου αρέσει να κρίνω τους άλλους με βάση την όποια ιδεολογική ομάδα ανήκει ο καθένας αλλά με το τι ακριβώς λέγει και κυρίως με το τι κάνει.

Ο πατριάρχης λοιπόν βρισκόταν θυμάμαι σε θαλασσινό ταξίδι στη Μαύρη θάλασσα. Στα πλαίσια του αγώνα του πατριαρχείου για το περιβάλλον. Εκεί και του πήραν τη συνέντευξη που έτυχε να δω στην τηλεόραση. Ενοχλημένη, είναι αλήθεια, στην αρχή, με τη σύνδεση περιβάλλοντος και χριστιανισμού. Σκέφτηκα, και το παραδέχομαι, πως προσπαθούν να αυτοπροβληθούν παριστάνοντας ότι ασχολούνται με το περιβάλλον.

Όμως όσα είπε ο σοφός αυτός άνθρωπος με έπεισαν. Και κυρίως η εξήγηση που έδωσε στον όρο περιβάλλον. Πως μέσα σ' αυτόν περιέχονται και μάλιστα με πρωταρχική σημασία οι άνθρωποι.

Και είναι έτσι. Το περιβάλλον δεν είναι μόνο τα δεντράκια και τα ποταμάκια. Αλλά το κάθε τι που μας περιβάλλει.

Η χριστιανική βέβαια άποψη που πρόβαλε ο πατριάρχης ήταν και η διατήρηση από τον άνθρωπο της δωρεάς του Θεού. Του κόσμου που έχτισε για το χατίρι του ανθρώπου.

Δε με αφορά να διαφωνήσω σ' αυτό. Σέβομαι απόλυτα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων, κι ας μη συμφωνώ. Εξάλλου και η δική μου αντίληψη μπορεί να μη μιλά για θεό αλλά την ίδια εξήγηση δίνει για το σεβασμό στη φύση. Είμαστε δημιούργημα της φύσης και αν δε τη σεβαστούμε δε θα σεβαστεί κι εκείνη εμάς. Δεν είναι επιλογή μας η προστασία του περιβάλλοντος αλλά καθήκον. Καθήκον στον ίδιο τον εαυτό μας.

Παράλληλα είμαι πεπεισμένη ότι η αγωγή και ειδικά η περιβαλλοντική αγωγή είναι αδύνατον να πετύχει τους στόχους της αν δεν εξακτινώσει τη δράση της στην ίδια την κοινωνία. Ο περιορισμός των δράσεων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους τοίχους του σχολείου αντιστρατεύεται τους ίδιους τους σκοπούς που θέτουν τα διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα.

Σημασία δεν έχει να ετοιμάσουμε απλά τον αυριανό πολίτη. Να τον διαμορφώσουμε ευαίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος. Αλλά να τον ενεργοποιήσουμε και να τον κάνουμε συμμέτοχο στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η έννοια του ενεργού πολίτη είναι στενά συνυφασμένη με τους σκοπούς της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Έτσι ζητάμε από το παιδί να ενημερώσει για ζητήματα περιβάλλοντος την κοινή γνώμη. Πχ στις δραστηριότητες της Helmepa Junior περιλαμβάνονται και τα εξής:

http://www.helmepajunior.gr/target03.html

8. Δημιουργία - Παρουσίαση θεατρικού έργου ή κουκλοθέατρου ή χορογραφίας

Με τη βοήθεια του Εθελοντή Εκπαιδευτικού σας ετοιμάστε ένα θεατρικό έργο με θέμα σχετικό με την καταστροφή του περιβάλλοντος από τον ίδιο τον άνθρωπο μέσα από την άγνοιά του, την αδιαφορία του αλλά και την απληστία του. Η προσπάθειά σας μπορεί να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο σχολείο ή σε γιορτή για το τέλος της σχολικής χρονιάς με προσκεκλημένους γονείς, παιδιά, άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας και εκπροσώπους της Παιδικής HELMEPA.

Για τις δραστηριότητες της παρακάτω ενότητας ενημερώστε τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε να αν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το γεγονός.

12. Διανομή ενημερωτικού υλικού HELMEPA

Μοιράστε και τοποθετήστε σε εμφανή σημεία στην περιοχή σας, το ενημερωτικό υλικό της HELMEPA (αφίσες) που σας αποστέλλεται κάθε καλοκαίρι, για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία.

13. Δημιουργία και διανομή ενημερωτικού περιβαλλοντικού υλικού

Φτιάξτε ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια κ.ά.) με περιβαλλοντικό περιεχόμενο και μοιράστε το, ώστε να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για το πώς μπορούν να βοηθήσουν όλοι για να προστατευτεί το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, το υλικό αυτό μπορεί επίσης να απευθύνεται:

στους ψαράδες της περιοχής ενημερώνοντάς τους για το πώς τα αλιευτικά απορρίμματα εξολοθρεύουν τα θαλάσσια είδη, ή και

στους καταναλωτές, ενημερώνοντάς τους για την ανάγκη κατάργησης της πλαστικής σακούλας και αντικατάστασής της από σακούλες πολλών χρήσεων (υφασμάτινες/συνθετικές ή χάρτινες), καθώς η ζημιά που προκαλεί στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι τεράστια.

14. Καταγραφή τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων

Με τη βοήθεια του εθελοντή εκπαιδευτικού σας, ρωτήστε τους κατοίκους της περιοχής σας για τα πιθανά περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν εντοπίσει. Καταγράψτε τις απαντήσεις τους και κάντε έναν κατάλογο βάζοντας τα με σειρά σημαντικότητας εξηγώντας τους λόγους.

Εναλλακτικά ετοιμάστε εσείς ένα ερωτηματολόγιο και μοιράστε το στους συγγενείς και τους κατοίκους της περιοχής σας για να δείτε πώς αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτεροι τα προβλήματα του περιβάλλοντος.

15. Συνεργασία με τα τοπικά ΜΜΕ

Παρουσιάστε τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων σας σε τοπικούς τηλεοπτικούς-ραδιοφωνικούς σταθμούς, για να ενημερώσετε τους κατοίκους της περιοχής και να τους εξηγήσετε γιατί πρέπει να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αν αυτά πρέπει να κάνει η ομάδα των μαθητών, ανάλογα οφείλει να κινείται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Κι αυτό θα αναπτύξει δράση στην τοπική κοινωνία. Αφενός γιατί αυτό συνάδει με τους σκοπούς της περιβαλλοντικής αγωγής αλλά και για να αποτελέσει παράδειγμα στη δράση των μαθητικών ομάδων της περιοχής του.

Κι αυτό έκανε και το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ αυτή τη χρονιά. Αποτέλεσε το φάρο της δράσης μας σε όλα τα σχολεία της περιοχής με τις εύστοχες δραστηριότητες που ανέλαβε. Δίδαξε στα παιδιά μας ότι περιβάλλον είναι τα πάντα γύρω μας. Όχι μόνο όσα δημιούργησε η φύση, αλλά και όσα έφτιαξαν τα χέρια του ανθρώπου. Και βεβαίως περιβάλλον είναι και οι άνθρωποι. Εδώ, η επιλογή του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ, να πραγματοποιήσει ημερίδα με προσκεκλημένο το Θανάση Λερούνη, ήταν τεράστιας σημασίας. Γιατί ο άνθρωπος αυτός αποτελεί πρότυπο εθελοντή. Κι ο εθελοντισμός είναι μια ακόμη βασική πτυχή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Κι ακόμη η περίπτωση Λερούνη μας δίδαξε ότι το περιβάλλον δε σταματά στα σύνορα της χώρας μας. Πεδίο δράσης των εθελοντών είναι ολόκληρος ο πλανήτης Γη. Παράλληλα όσα ο ίδιος μας ανέφερε για τη φυλή Καλάσα μας αποκάλυψαν την τεράστια σημασία που έχει για την επιβίωση του ανθρώπου ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Και πως ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον βρίσκονται σε άμεση και διαλεκτική σχέση.

Η όποια δράση μας για το περιβάλλον αν θέλουμε να είναι ουσιαστική οφείλει να συνοδεύεται από τη γνώση. Κι η γνώση είναι πάντα συνάρτηση των διαστάσεων της ίδιας της ζωής. Των τριών του χώρου και της διάστασης του χρόνου. Γιατί όταν λέμε περιβαλλοντική αγωγή στην ουσία μιλάμε για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Έτσι έχουν θέση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και η γνωριμία με άλλους τόπους αλλά και με τις καταστάσεις σε παλιότερες εποχές. Σήμερα ειδικά που οι επιπτώσεις στο περιβάλλον εξαρτώνται από όσα συμβαίνουν ακόμη και στην άλλη πλευρά του πλανήτη, πχ περίπτωση Φουκουσίμα, αλλά και έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η ιστορική διαδρομή του ανθρώπου έχει επηρεάσει καθοριστικά την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην εποχή μας.

Στενή επίσης σχέση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση έχει η τέχνη. Γιατί αποτελεί τον ύμνο του ανθρώπου στην εμορφιά του κόσμου. Πρέπει πρώτα να αγαπήσεις αυτή την εμορφιά για να μπορέσεις στη συνέχεια να αγωνιστείς για την προστασία της. Και με την τέχνη επίσης το παιδί θα διαδώσει τα μηνύματά του για το περιβάλλον.

Ρόλο τεράστιο έχει και η σχέση μας με τους άλλους. Η ανάπτυξη συνεργασίας, επικοινωνίας, κοινής δράσης. Το περιβάλλον απαιτεί κοινή δράση. Κι όχι ατομική.

Έτσι ο εθισμός του παιδιού στην ομαδοσυνεργατική μέθοδο αλλά και η ανάπτυξη των επικοινωνιακών του μέσων καθώς και των εκφραστικών, συνάδουν απόλυτα με την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Για όλους αυτούς τους λόγους η περιβαλλοντική εκπαίδευση δεν είναι ξεχωριστό μάθημα. Αλλά διατρέχει το σύνολο των μαθημάτων του σχολείου. Και τη ζωή μας ακόμη έξω απ' αυτό. Είναι στάση και τρόπος ζωής.

Και στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ όπως αποδεικνύει και το σήμα στην αρχική σελίδα του σάιτ του: http://kpe-filiat.thesp.sch.gr/

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Skitso

ΣΚΕΨΗ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΓΝΩΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ - ΔΡΑΣΗ

Για κάποιους άλλους βέβαια όλα αυτά είναι ... ψιλά γράμματα. Και περικλείουν την έννοια περιβαλλοντική εκπαίδευση στα κέρδη των εστιατορίων και των ξενοδοχείων!!!

Αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά προσπαθούν να την εκμεταλλευθούν για άλλες σκοπιμότητες. Αυτές ακριβώς οι σκοπιμότητες τους οδήγησαν και στις κριτικές κατά του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ.

Προσωπικά, διαβάζοντας τις φανερές κριτικές στα διάφορα ΜΜΕ, τις εκλαμβάνω και ως μέσο πίεσης για αλλαγή πλεύσης στη δράση του ΚΠΕ. Που δε δίσταζαν ακόμη και να προφητεύουν το κλείσιμό του! ¶ρα και προσπάθεια εκφοβισμού. Τώρα που το ΚΠΕ πραγματικά έκλεισε, ο καθένας μας μπορεί να σκεφτεί τι άλλο μπορεί να έγινε και παρασκηνιακά. Από όλους αυτούς που ήταν δυσαρεστημένοι από τη στάση του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την απροκάλυπτη ικανοποίησή τους που επιβεβαιώθηκαν οι ... προφητείες τους;
___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Ιουλ 31, 2011 4:48 am

Και τώρα που το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ τελεί υπό αναστολή λειτουργίας, μια απόφαση που μας έκανε να ψάξουμε το ζήτημα και τι προηγήθηκε για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, είναι ίσως ώρα να δούμε μερικές ακόμη πτυχές που αφορούν την περιβαλλοντική εκπαίδευση στη Θεσπρωτία.

Ίσως κάποιες να σχετίζονται με το κλείσιμο του ΚΠΕ, ίσως και όχι. Πάντως όταν πρόκειται για το ίδιο αντικείμενο, καλό είναι να γνωρίζουμε και τις άλλες παραμέτρους του θέματος. Κι ο καθένας ας βγάλει συμπεράσματα ή ας ψάξει ακόμη βαθύτερα το ζήτημα.

Θα πω απ' την αρχή ότι προσωπικά εργάζομαι μόνο ένα χρόνο στη Θεσπρωτία. Κι αυτό δε με βοηθά καθόλου στην ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος. Όμως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα στη Θεσπρωτία, ξεκίνησα και την εργασία σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Πριν μάλιστα φτάσω στο νέο μου σχολείο, ενημέρωσα την παιδική περιβαλλοντική οργάνωση που χρόνια συνεργάζομαι μαζί της, τη Helmepa Junior, πως από το νέο χρόνο θα αποκτήσουν εθελοντές και στην ακριτική αυτή γωνιά της πατρίδας μας.

Από τη Helmepa Junior λοιπόν και ενημερώθηκα ότι κανένα σχολείο του νομού μας δεν είχε συνεργασία μαζί της. Κάτι είχε γίνει στο παρελθόν αλλά μετά το θέμα σταμάτησε.

Περίεργο γιατί η Θεσπρωτία δεν είναι μόνο βουνά. Και το λέω αυτό γιατί η Helmepa Junior επικεντρώνει τις δραστηριότητες στην προστασία της θάλασσας και των ακτών.

Έτσι και από τη μεριά της Helmepa, με το που έμαθαν ότι έρχομαι στη Θεσπρωτία, μου ζήτησαν αμέσως τη βοήθειά μου για διοργάνωση επιμορφωτικής ημερίδας γύρω από το πρόγραμμα της οργάνωσης. Φυσικά με τη δική τους υποστήριξη.

Έκανα λοιπόν τις απαραίτητες ενέργειες, ξεκινώντας από την αναζήτηση του υπευθύνου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αλλά τζίφος! Η θέση είχε χηρεύσει αφού η ως τότε υπεύθυνη, η κ. Νταή όπως με ενημέρωσαν από τη Διεύθυνση, είχε βγει στη σύνταξη.

Και για του λόγου του αληθές παραπέμπω στις αποφάσεις του Διευθυντή Εκπαίδευσης όπως είναι αναρτημένες στη Διαύγεια. Μόλις στις 7 Οκτωβρίου αναρτήθηκε απόφαση για πλήρωση θέσης υπευθύνου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης:

Πλήρωση θέσης υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

http://et.diavgeia.gov.gr/f/minedu/ada/4%CE%99%CE%9A%CE%919-%CE%93

Ημερομηνία: 07/10/2010 12:22:56ΑΔΑ: 4ΙΚΑ9-Γ

Και παραθέτω χαρακτηριστικά από την απόφαση αυτή:

[...] 6.- Το γεγονός ότι η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) της υπηρεσίας μας
Νταή Αρετή, δασκάλα , παραιτήθηκε προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί και η θέση
παραμένει κενή.


Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Την προκήρυξη πλήρωσης της κενής θέσης Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης (ΠΕ) στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, σύμφωνα με τα
προβλεπόμενα στην Υ.Α 60991/Γ7/19-6-2006 περί στελέχωσης και καθηκόντων των
Υπευθύνων ΠΕ.

Η απόσπαση λήγει την 31η Αυγούστου 2011.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπαίδευσης
της χώρας που πληρούν τα νόμιμα προσόντα (εκπαιδευτική υπηρεσία έξι (6) ετών εκ των
οποίων τα τρία (3) έτη διδακτική υπηρεσία σε σχολεία της οικείας βαθμίδας).
Η αίτηση, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά, πρέπει να κατατεθεί μέχρι
τις 15 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 14.00 μ.μ.
στη Διεύθυνση ή Γραφείο Εκπαίδευσης της
οργανικής θέσης του υποψηφίου.[...]

Και έφτασε Νοέμβριος ώσπου να οριστεί ο υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής:

Ορισμός Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας

http://et.diavgeia.gov.gr/f/minedu/ada/4%CE%99%CE%9759-%CE%A7

Ημερομηνία: 10/11/2010 09:38:36ΑΔΑ: 4ΙΗ59-Χ

Κι ώσπου η νέα υπεύθυνος να ενημερωθεί και να αναλάβει καθήκοντα, τελείωσε σχεδόν το πρώτο τρίμηνο.

Έτσι δεν μπόρεσε να προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα και η επιμορφωτική ημερίδα που είχε ζητήσει η Helmepa Junior, καθώς μια τέτοια διαδικασία δεν μπορούσε να οργανωθεί από μένα και μόνο.

Αντίστοιχα όμως επηρέασε η υπόθεση αυτή και τη λειτουργία του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ. Και ιδού γιατί:

http://kpe-filiat.thesp.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=83:2011-01-11-10-18-37&catid=36:nea&Itemid=18

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

ΕΠΕΙΓΟΝ…

Σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων από σχολεία που ενδιαφέρονται για επισκέψεις, παρακολουθήσεις προγραμμάτων (διήμερα – τριήμερα-τετραήμερα) λήγει τις 15-01-2011.

Οι αιτήσεις πρέπει να αποστέλλονται στην υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Κα Ειρήνη Παπαχρήστου και στον υπεύθυνο Δευτεροβάθμιας Κο Αρβανίτη Βασίλειο.

Το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Φιλιατών παρέχει διαμονή και διατροφή.

Για τον απλούστατο λόγο ότι οι επισκέψεις στα ΚΠΕ γίνονται σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Να γιατί είναι αντιδεοντολογικό να ασκεί κριτική για τη λειτουργία του ΚΠΕ κάποιος που δεν ανήκει στη μάχιμη εκπαίδευση, δίχως να φροντίζει να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετώπισε το Κέντρο κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ακόμη και αν υπήρξε κάποτε στέλεχος εκπαίδευσης και θα έλεγα περισσότερο τότε.

Πάντως οφείλω εδώ να υπογραμμίσω ότι η νέα υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής έκανε πραγματικό αγώνα δρόμου για να οργανώσει τα σχολεία. Η ταχύτητα με την οποία εργάστηκε αλλά και η μεθοδικότητα προσωπικά με κατέπληξαν.

Στο μεταξύ όμως, κι έχει κι αυτό σημασία να τονιστεί ιδιαίτερα, το κενό που υπήρξε από τις δικές μας υπηρεσίες, καλύφθηκε εν μέρει από τη δράση ενός άλλου φορέα. Του φορέα διαχείρισης στενών και εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά.

http://www.kalamas-acherontas.gr

Ο φορέας αυτός που συστάθηκε το 2002 και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, τελεί υπό την εποπτεία του Υ.ΠΕ.Κ.Α. Κι όχι του υπουργείου Παιδείας. Όμως στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

http://www.kalamas-acherontas.gr/periv-ekp

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Στo πλαίσιo της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης για τις Προστατευόμενες Περιοχές έχουν δημιουργηθεί τα Δύο Κέντρα Πληροφόρησης στην Αμμουδιά για τον ποταμό Αχέροντα και στη Σαγιάδα για τον ποταμό Καλαμά και το Έλος Καλοδικίου, καθώς και το Περίπτερο Πληροφόρησης στη Γλυκή, στα οποία μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον των περιοχών, την ιστορία των περιοχών, τις φυσιολατρικές διαδρομές κ.α.

Κι εκτός από τα αναφερόμενα στην παράθεση, ο φορέας αυτός αναλαμβάνει και παρουσιάσεις σε σχολεία της περιοχής ευθύνης του. Έτσι και στο δικό μας σχολείο με πρωτοβουλία των υπευθύνων του φορέα κλείστηκε ραντεβού και ακολούθησε παρουσίαση του προγράμματος στους μαθητές μας:

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! %2525CE%25259A%2525CE%25259B%2525CE%252591%2525CE%252594%2525CE%252599%2525CE%252591%252520%2525CE%2525A7%2525CE%2525A1%2525CE%252599%2525CE%2525A3%2525CE%2525A4%2525CE%25259F%2525CE%2525A5%2525CE%252593%252520015

Στην αίθουσα τελετών και με προβολή σλάιτς. Ταυτόχρονα στα παιδιά εξηγούσαν τα του προγράμματος τρία άτομα από το προσωπικό του φορέα. Κι αξίζει εδώ να δούμε ποιο είναι το προσωπικό του συγκεκριμένου φορέα:

http://www.kalamas-acherontas.gr/foreas/stelexosi

Αρκετά πρόσωπα, κανένας όμως εκπαιδευτικός. Εκτός κι αν κάποιος είναι αλλά δεν αναφέρεται με αυτή την ιδιότητα. Το σίγουρο είναι πως ο φορέας δεν έχει φροντίσει για θέση που θα καλύπτεται από άνθρωπο με γνώσεις παιδαγωγικές. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα όταν θέλεις να απευθύνεσαι και σε μαθητικές ομάδες και να οργανώνεις προγράμματα σε σχολεία. Γιατί δε φτάνει να κατέχεις το αντικείμενο που θα παρουσιάσεις αλλά και τις ιδιαιτερότητες του παιδιού ώστε να προσαρμόσεις την παρουσίαση σ' αυτές.

Έτσι, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι καλό για τέτοιες διοργανώσεις να υπάρχει συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Τον υπεύθυνο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το ΚΠΕ της περιοχής. Να εντάσσονται δηλαδή τα προγράμματα αυτά μέσα σε έναν προγραμματισμό και επιμελημένο σχεδιασμό. Κι όχι να γίνονται στην τύχη. Εξάλλου ζητούμενο της χώρας είναι το νοικοκύρεμα αυτή την περίοδο και για την εκπαίδευση απασχολεί ιδιαίτερα να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις δραστηριοτήτων ανάμεσα στους διαφόρους φορείς. Γιατί όλα αυτά κοστίζουν χρήματα. Και χρήματα στη χώρα μας δεν περισσεύουν για σπατάλες.

Δεν ξέρω αν ο φορέας διαχείρισης έχει επισημάνει αυτή την αδυναμία. Και αν αναπτύσσει συνεργασία με τους φορείς της εκπαίδευσης στον τομέα περιβάλλοντος. Όμως για το αντίθετο βρήκα στοιχεία:

http://kpe-filiat.thesp.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=105:-q-q&catid=36:nea&Itemid=18

που αποδεικνύουν ότι το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ προώθησε τη συνεργασία με το φορέα διαχείρισης, προσκαλώντας σε ημερίδα του ως εισηγητή τον Υπεύθυνο Προγραμμάτων ΕΠΠΕΡ του φορέα:

10.15 π.μ. Οι προστατευόμενες περιοχές του Αχέροντα, του Καλαμά και του Έλους Καλοδικίου,

Κωσταντίνης Αλέξ. Περιβαλλοντολόγος, Φορέας Διαχείρισης Στενών & Εκβολών Καλαμά-Αχέροντα.

¶ρα και στον τομέα αυτό το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ παίρνει άριστα. Κι ας βγήκαν μερικοί να του κάνουν υποδείξεις και για το ζήτημα των συνεργασιών:

Στην προσπάθεια για ενεργοποίηση, αναβάθμιση και πρωτοπορία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών είναι σίγουρο ότι με χαρά θα συνδράμουν όλοι οι σχετικοί Θεσπρωτικοί φορείς. Πρώτα η νέα ελπιδοφόρα Δημοτική Αρχή Φιλιατών, που οφείλει να το επανεγκαταστήσει στη Μαθητική Εστία της πόλης και να το εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα.

Ακόμη οι αρμόδιοι της Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού, το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας (τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων και Ιχθυοκαλλιέργειας), το Κέντρο Ενημέρωσης Καλαμά και Αχέροντα, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιοτήτων, η ΛΒΆ Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό μας Μουσείο, το Κέντρο Ιστορικών Μελετών στο Φιλιάτι, οι τόσοι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νομού μας, οι φυσιολάτρες και οι ευαισθητοποιημένοι συμπατριώτες.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Αποδεικνύοντας όμως από τη λάθος αναφορά του ονόματος του φορέα πως οι ίδιοι δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τα ζητήματα περιβάλλοντος του νομού μας. Δεν είναι ΤΟ κέντρο ενημέρωσης Καλαμά και Αχέροντα. Αυτά είναι υπηρεσίες που ανήκουν στο Φορέα Διαχείρισης:

Στη διαχείριση του Φορέα έχουν περάσει και τα κτήρια των Κέντρων Πληροφόρησης στη Σαγιάδα (για τον ποταμό Καλαμά και το Έλος Καλοδικίου) και στην Αμμουδιά (για τον ποταμό Αχέροντα), καθώς και το Περίπτερο Πληροφόρησης στη Γλυκή (για τα Στενά του ποταμού Αχέροντα).

http://www.kalamas-acherontas.gr/foreas/ypodomes

Να γιατί λέω ότι δεν πρέπει κάποιος να ανακατεύεται σε ξένα χωράφια. Παριστάνοντας τον ειδήμονα χωρίς να είναι.

Το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ πάντως έκανε από τη μεριά του όλα τα ενδεικνυόμενα. Και φρόντισε να αναπτύξει συνεργασίες και στα προγράμματα για μαθητές, όχι μόνο στις ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς:

http://kpe-filiat.thesp.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=82:2011-01-11-10-03-11&catid=36:nea&Itemid=18

Σήμερα 17 Δεκεμβρίου 2010 δεχθήκαμε το πρώτο σχολείο

«30 Δημοτικό Ηγουμενίτσας » στο πρόγραμμα «στο ρου του ποταμού Καλαμά » .

Δεχθήκαμε τα παιδιά στο ανακαινισμένο παλιό δημοτικό Βρυσέλας.

Μετά από υπομονή και επιμονή καταφέραμε να έχουμε ένα χώρο φιλοξενίας και διδασκαλίας καθώς και επαρκή υλικοτεχνική υποστήριξη .

Στα παιδιά έγινε μι α ενημέρωση και με τη βοήθεια Power Point – διαφάνειες , και έτσι «εξοπλίστηκαν» για τη βιωματική προσέγγιση που ακολούθησε.

Αν και ο καιρός φάνηκε αρνητικός «ασθενής χιονόπτωση και αρκετό κρύο» τα παιδιά φάνηκαν καταενθουσιασμένα.

Επισκεφθήκαμε την αρχαία Φανοτή , μετά πήγαμε στο μεγαλύτερο πετρογέφυρο που υπήρχε στο Θεσπρωτικό χώρο στη Μενίνα και καταλήξαμε στη σκάλα του Ζωργιάνου , κτίσμα ενετικής περιόδου και στη βάση του λοφίσκου ευρήματα λίθινης εποχής.

Στη διαδρομή μας υποστήριξε και την ευχαριστούμε πολύ ,η αρχαιολόγος Χριστίνα Γκανιά.


Αυτά τα γνώριζε ο κ. Σόρογκας όταν έγραφε:

[...] Αρκούμαι και προτείνω τις τέσσερις αυτές πρώτες δράσεις στο ΚΠΕ Φιλιατών, που δεν κατεβαίνουν αυθαίρετα απΆ το μυαλό μου, αλλά περιλαμβάνονται στις βασικές εγκυκλίους και κανονισμούς λειτουργίας που έχουν εκπονηθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Ας τις μελετήσουν με προσοχή οι καλοί μου συνάδελφοι κι ας καταστρώσουν πρώτα μεθοδικά κι οργανωμένα τους σχεδιασμούς και τις δραστηριότητές τους. Κέντρο, αρχή και τέλος της εκπαίδευσης είναι ο ΜΑΘΗΤΗΣ. ΓιΆ αυτόν αγωνιζόμαστε, σΆ αυτόν επενδύουμε, απ ΅αυτόν αναμένουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Εμείς οι μεγαλύτεροι δεν τα έχουμε και τόσο ανάγκη.

Πιστεύω ότι θα έχουν επισκεφτεί το αντίστοιχο ΚΠΕ Κόνιτσας, θα έχουν αποδεχτεί την πρότυπη οργάνωση και δράση του, θα έχουν διαβάσει και ζηλέψει την παραγωγή του πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού του (βιβλία, έντυπα, CD-ROM, φύλλα εργασίας μαθητών) θα έχουν απορήσει για τις συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς στην Ελλάδα αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες του, θα έχουν μελετήσει τα 8 εκπαιδευτικά του προγράμματα.

Λίγος καημός και μεράκι χρειάζεται για να εκπονηθούν και για το δικό μας ΚΠΕ αντίστοιχα προγράμματα για μονοήμερη-τριήμερη παραμονή των ομάδων μαθητών στον τόπο μας.[...]


Έλεος πια με τις άδικες κρίσεις του κ. Σόρογκα σε βάρος του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Που όσο άδικες και αν είναι για μας που γνωρίζουμε την αλήθεια, δεν αποκλείεται να έφτασαν στ' αυτιά του υπουργείου Παιδείας καθώς κατατέθηκαν δημόσια. Γι' αυτό εξάλλου κι εμείς αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε στην αδικία. Γιατί κάποιος πρέπει να πει και την αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι πως αν το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ είχε οργανωτικές αδυναμίες τη φετινή χρονιά, αυτές ξεκίνησαν από τη μη ύπαρξη υπευθύνου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τουλάχιστον στο χώρο της Πρωτοβάθμιας που είμαι σε θέση να γνωρίζω. Αυτό το γεγονός και έφερε πολύ πίσω τα προγράμματα του ΚΠΕ. Όμως καμία ευθύνη δε βαραίνει το ίδιο το ΚΠΕ αφού δεν είναι στις δικές του αρμοδιότητες ο ορισμός υπευθύνου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον να τονίσουμε ότι το περασμένο Φθινόπωρο συνέτρεχαν αντικειμενικοί λόγοι που εμπόδισαν την υπηρεσία να πληρώσει άμεσα τη θέση του υπευθύνου. Αφενός η αναστάτωση από τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και αφετέρου οι εκλογές για τους νέους αιρετούς - μέλη του ΠΥΣΠΕ.

Εξηγήσεις για τα προβλήματα υπάρχουν. Αρκεί κάποιος να ψάχνει κι όχι να βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα.

Το θέμα όμως είναι ότι τώρα εμείς μείναμε χωρίς ΚΠΕ. Και οι μαθητές μας δε θα έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν και να λάβουν μέρος στα προγράμματά του.

Προσωπικά πικραίνομαι αφάνταστα γιατί στην πρώτη μου χρονιά στη Θεσπρωτία χρειάστηκα αρκετό χρόνο να μάθω πώς λειτουργούν εδώ τα πράγματα. Κι έτσι δε γνώριζα το πολύ απλό. Ότι μέσω του ΚΠΕ Φιλιατών θα μπορούσα με τους μαθητές μου να επισκεφθώ χώρους και αρχαιολογικούς. Που δε βρήκα άλλον τρόπο να το κάμω... Καθώς οι χώροι αυτοί φέτος ήταν κλειστοί λόγω έλλειψης φύλακα.

Ήταν διακαής επιθυμία μου την επόμενη σχολική χρονιά να κλείσω πρόγραμμα στο ΚΠΕ. Ατύχησα όμως. Και φυσικά είναι αδύνατον να συμμετάσχω με τα παιδιά μου σε άλλο ΚΠΕ λόγω τεράστιας απόστασης από το δικό μας τόπο. Πχ στο ΚΠΕ Κόνιτσας πόσες ώρες χρειάζονται για να φτάσεις από την Ηγουμενίτσα; Μόνο αν πραγματοποιήσουμε διανυκτέρευση θα μπορέσουμε να πάμε. Κάτι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο για παιδιά δημοτικού.

Επιπλέον για τη φετινή χρονιά, 2010 - 2011, έπαιξε ρόλο για τη δική μου τάξη και ο προγραμματισμός ενεργειών με βάση τη συμμετοχή μας στην Helmepa Junior. Ακόμη και όταν έμαθα τις δυνατότητες μέσω ΚΠΕ, είχα πια οργανώσει τόσες δραστηριότητες περιβαλλοντικές για το τμήμα μου που δεν υπήρχε η δυνατότητα να προστεθεί κι άλλη... Βλέπετε εμείς είχαμε βάλει μπροστά την Περιβαλλοντική από το Σεπτέμβρη και από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του σχολείου:

http://tetartakia.blogspot.com/2010/09/helmepa-junior_22.html

Η γκαντεμιά μου όμως είναι τεράστια ως προς τα ΚΠΕ. Γιατί αφού πια κατατοπίστηκα αρκετά στα συμβαίνοντα στη Θεσπρωτία και την ευρύτερη περιοχή, βιάστηκα να καταστρώσω σχέδια για την ερχόμενη χρονιά περιλαμβάνοντας σ' αυτά και το ΚΠΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ:

http://faros.forumotion.com/t232-topic

ΜΠΟΣΚΕΤΟ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοσίευση από Admin στό Κυρ Μαϊος 15, 2011 10:37 pm

Σπόιλερ: kpelefka@otenet.gr - mail@kpe-sfakiot.lef.sch.gr

ΚΠΕ Σφακιωτών - Λαζαράτα - Τ.Κ. 31080 - Λευκάδα

τηλ.: 26450 61316 - 26450 61351 - fax: 26450 61638

Επικοινωνούμε με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λευκάδας και διερευνούμε δυνατότητες παρακολούθησης προγράμματος κατά τη διάρκεια πιθανής επίσκεψής μας στο νησί.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών δημιουργούμε ένα θεματικό δίκτυο με σχολεία της Λευκάδας. Προτείνεται ως αντικείμενο η θάλασσα που μας ενώνει, το Ιόνιο. Και ως τίτλος:

Από το Δρέπανο ως το Δρέπανο (γιατί άραγε; μπορείτε να δώσετε κάποια εξήγηση; αν όχι, αναζητήστε την απάντηση στο λήμμα Λευκάδα της Βικιπαίδειας... ) [...]

Δε θα το πιστέψετε! Αλλά η πρόταση αυτή, που παρουσιάστηκε σε ειδικό ενδοσχολικό σεμινάριο στο σχολειό μας και προς τους άλλους συναδέλφους, βγήκε κι αυτή τζίφος! Καθώς εκτός από το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ σε αναστολή λειτουργίας μπήκε και το ΚΠΕ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ!!!

Πάνε λοιπόν περίπατο τα σχέδια και για επισκέψεις στα ΚΠΕ και για δημιουργία δικτύου!

Πονάει αυτό. Και πονάει περισσότερο από τον πόνο κάθε συνταξιούχου εκπαιδευτικού που χωρίς να έχει σωστή πληροφόρηση κατακρίνει τους εν ενεργεία. Γιατί εμείς είμαστε τώρα στο χορό και ξαφνικά ενώ ετοιμαζόμαστε να χορέψουμε παύουν οι μουσικές και μένουμε ρέστοι και ταπί. Ψύχραιμοι όμως δεν μπορούμε να είμαστε. Και το αίμα μας βράζει μπρος στην τεράστια ατυχία μας.

Ακούει άραγε κανείς; Πως εκτός από την υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει και η ακριτική Θεσπρωτία; Και πως εκτός από βουνά έχει και θάλασσες; Και πως εκτός από Αιγαίο υπάρχει και Ιόνιο;


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Αυγ 01, 2011 5:32 pm

Όχι στην αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ Βάμου

Η αναπληρωτής υπουργός του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ κ. Φωτεινή Γεννηματά με το εξαιρετικά επείγον έγγραφο της 83688/Γ7 της 22ης Ιουλίου 2011 ανακοινώνει μεταξύ άλλων « …την αναστολή της λειτουργίας λόγω οργανωτικών αδυναμιών του ΚΠΕ Βάμου Χανίων..»

Η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων Υπευθύνων Κ.Π.Ε. και των μελών της Παιδαγωγικής Ομάδας (Π.Ο.) των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας είναι ήδη σε εξέλιξη για να στελεχωθούν τα ΚΠΕ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 29/8/2011 και η λήξη της απόσπασης των εκπαιδευτικών που θα επιλεχτούν ορίζεται στις 31 Αυγούστου 2015.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω: η εκπαιδευτική κοινότητα, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και η κοινωνία ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων από το επόμενο σχολικό έτος δεν θα έχουν ίσα δικαιώματα στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στην επιμόρφωση, στην ενημέρωση, στην ευαισθητοποίηση και στην ενεργοποίηση της σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος που προσφέρει το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ μέσω των ΚΠΕ! Το Υπουργείο που υπόσχεται «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ».

Γιατί βέβαια πόσο εύκολο είναι για τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επισκέψεις στο κοντινότερο ΚΠΕ που είναι αυτό των Ανωγείων Ρεθύμνου, σε απόσταση περίπου 110 χμ. από την πόλη των Χανίων;;;

Ήδη το ΚΠΕ Βάμου ήταν μακριά για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων της Νοτιοδυτικής Κρήτης, κυρίως για τους μαθητές των νηπιαγωγείων που η επιστροφή τους, όπως ορίζει ο νόμος, είναι στις 12:30 το μεσημέρι.

Αντί λοιπόν να αναζητήσουν τις αιτίες της πιθανής οργανωτικής αδυναμίας του Κέντρου και να λάβουν υπόψη τους τη μορφολογία του Νομού με σκοπό να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό, τα μέσα και τα υλικά του ΚΠΕ Βάμου αποφάσισαν την αναστολή του!

Ως εκπαιδευτικός της Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων που επωφελήθηκα σημαντικά από τη λειτουργία του ΚΠΕ Βάμου, από τις επιμορφωτικές δράσεις και τις ημερίδες που διοργάνωσε τα τελευταία χρόνια ενώνω τη φωνή μου μαζί με τους πολίτες και τους φορείς και διαμαρτύρομαι για την απόφαση της αναστολής του ΚΠΕ Βάμου. Είναι μια ακόμα αδικία σε βάρος της περιοχής μας τη στιγμή μάλιστα που αυτές τις μέρες κυρώθηκε συμφωνία για προωθημένη βάση στη Σούδα με προβλεπόμενο κόστος ύψους 1,5 εκατ. ευρώ – έστω κι αν αυτό το ποσό αφαιρείται από τη συμμετοχή μας στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. (Χαν. Νέα 27/7/2011). Τσιγγουνιές και μιζέρια μόνο στην Παιδεία και ειδικά στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση;;; Και εκείνη η διαβούλευση, ο δημόσιος διάλογος;;; πώς γίνονται όλα αυτά μέσα στην κάψα του καλοκαιριού με τους εκπαιδευτικούς απόντες; Ο Δήμαρχος της περιοχής, ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Νομού, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δαμιανάκης, οι Οικολόγοι Πράσινοι όλοι διαφωνούν και διαμαρτύρονται. Υπάρχει κάποιος τελικά που εισηγείται την αναστολή του ΚΠΕ Βάμου και με ποια κριτήρια; πώς ακριβώς τεκμηριώνεται η «οργανωτική αδυναμία»; Πότε έγινε ο διάλογος και η διαβούλευση που οδήγησε στην απόφαση της αναστολής της λειτουργίας; κάποιος αρμόδιος μπορεί να μας διαφωτίσει;

Τζιάκη Δέσποινα
εκπαιδευτικός

http://www.agonaskritis.gr/%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%80%CE%B5/Για να μαθαίνουμε τι γίνεται και με τα άλλα ΚΠΕ που θεωρήθηκαν ότι έχουν οργανωτικές αδυναμίες και τιμωρήθηκαν με αναστολή λειτουργίας...

Κοινό σημείο με το δικό μας ΚΠΕ, το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ, η χωροθέτηση του Κέντρου σε ακατάλληλο σημείο...

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Αυγ 01, 2011 5:41 pm

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! %2525CE%25259A%2525CE%2525A0%2525CE%252595%252520%2525CE%2525A3%2525CE%2525A6%2525CE%252591%2525CE%25259A%2525CE%252599%2525CE%2525A9%2525CE%2525A4%2525CE%2525A9%2525CE%25259D

πηγή ανακοίνωσης http://www.alfavita.gr/artro.php?id=40712

Εδώ το κοινό στοιχείο με το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ είναι στο χρόνο λειτουργίας.

Επιπλέον το ΚΠΕ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ σε συνδυασμό και με το ΚΠΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ και ΦΙΛΙΑΤΩΝ βρίσκονται σε νομούς που βρέχονται από το Ιόνιο. Στη Δυτική δηλαδή Ελλάδα. Στην ίδια που επισκέφθηκε λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός και μίλησε διεξοδικά για την πράσινη ανάπτυξη.

¶ραγε γνωρίζει ο πρωθυπουργός πως την ώρα που εκείνος έδινε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη της περιοχής μας, κάποιοι άλλοι έπαιρναν αποφάσεις να κλείσουν τρία ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ στην Ήπειρο και στη Λευκάδα;;;

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Αυγ 01, 2011 5:44 pm

Βρήκαμε την ανακοίνωση και σε μορφή κειμένου... να διαβάζεται καλύτερα:


ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ

Posted by lefkadapress Επικαιρότητα Παρασκευή, Ιουλίου 29th, 2011

Μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την αναστολή κάποιων κέντρων περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μεταξύ αυτών και των Σφακιωτών, και μετά το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που καταδικάζει αυτή την ενέργεια η ΕΛΜΕ Λευκάδας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) είναι δομές του Υπουργείου Παιδείας που ξεκίνησαν το 1993 και υπήρχαν μέχρι πρόσφατα περίπου 60 σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σκοπός της λειτουργίας τους είναι να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση και περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτά υπηρετούν 5 συνήθως αποσπασμένοι, μόνιμοι εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, που αναλαμβάνουν το έργο και τις δραστηριότητες.

Στη Λευκάδα ιδρύθηκε το 2009 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών, που στεγάζεται στα Λαζαράτα, σε χώρους του σχολικού συγκροτήματος Σφακιωτών, που παραχώρησε με 15ετή σύμβαση ο Δήμος και περιλαμβάνουν :

Αίθουσα υποδοχής, παρασκευαστήριο, αίθουσα θεατρικού παιχνιδιού, εργαστήριο Η/Υ, βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, αίθουσα σεμιναρίων, αίθουσα εργασίας μαθητών, γραφεία εκπαιδευτικών και αποθήκες. Για την ανακαίνιση και τη διαμόρφωση των χώρων συνεισέφεραν οικονομικά ο Δήμος και η πρώην Νομαρχία Λευκάδας. Διαθέτει πλήρη εξοπλισμό και εποπτικά μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στα δύο μόλις χρόνια λειτουργίας του το ΚΠΕ Σφακιωτών έχει υλοποιήσει πολλά προγράμματα και δράσεις για θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής. Ημερίδες, συνεργασίες με φορείς, σεμινάρια, τοπικές, εθνικές και διεθνείς δράσεις, εκδηλώσεις, προγράμματα και άλλες δραστηριότητες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία.

Το βασικότερο έργο είναι τα μονοήμερα και πολυήμερα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές και σχολεία, όχι μόνο από τη Λευκάδα, αλλά και όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά, στα δύο χρόνια λειτουργίας του ΚΠΕ έχουν συμμετάσχει σε δράσεις και προγράμματα του Κέντρου περίπου 1.700 μαθητές και 350 εκπαιδευτικοί.

Όλες οι δραστηριότητες δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ. Αποτελούν σημαντική ανάσα ζωής για την ορεινή Λευκάδα και μάλιστα τη χειμερινή περίοδο.

Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας, με το πρόσφατο υπΆ Αρ. Πρωτ. 83688/Γ7/22-7-2011 έγγραφό του, αναστέλλει τη λειτουργία 10 Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας και ανάμεσα σε αυτά του ΚΠΕ Σφακιωτών Λευκάδας. Δε γνωρίζουμε τους λόγους αυτής της απόφασης. Είναι τουλάχιστον αντιφατική, τη στιγμή που επιχειρείται μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι οδεύουμε προς το «Νέο Σχολείο» και «Πρώτα ο Μαθητής». Είναι επίσης περίεργο, διότι όχι μόνο η λειτουργία του δεν προκαλεί καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά συμβάλει στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, που τόσο πολυδιαφημίζονται αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Το πλήγμα για τα σχολεία και την περιβαλλοντική εκπαίδευση θα είναι μεγάλο, όπως επίσης και για τον τόπο. Για αυτό λοιπόν καλούμε το Υπουργείο να αλλάξει την παραπάνω απόφαση και να μην ανασταλεί η λειτουργία κανενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Για το ΔΣ

Ηλίας Βλάχος

http://www.lefkadapress.gr/2011/07/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%80%CE%B5-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CF%89%CF%84/

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Αυγ 01, 2011 5:50 pm

Σέρρες:

Αντιδράσεις για την αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ Κάτω ΠοροΐωνΤην αντίδραση φορέων και κατοίκων του νομού Σερρών προκάλεσε η απόφαση αναστολής της λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κάτω Ποροΐων, λόγω “οργανωτικών αδυναμιών”, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία άλλων εννέα κέντρων ανά την Ελλάδα.

Φορείς και κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν πως το ΚΠΕ Κάτω Ποροΐων, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και λειτουργεί από το 1999, παρέχει αξιόλογο έργο, με πληθώρα περιβαλλοντικών και άλλων πρωτοβουλιών, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ.

“Φέτος, που η Παιδαγωγική Ομάδα αποτελείτο από δύο μόνο εκπαιδευτικούς, το ΚΠΕ Ποροΐων υλοποίησε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε 942 μαθητές, διοργάνωσε ένα σεμινάριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, τέσσερα σεμινάρια και μία ημερίδα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα αειφορίας στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης και ανέπτυξε πλήθος δράσεων και συνεργασιών με φορείς, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο”, επισημαίνει σχετικά η υπεύθυνη του Κέντρου Ελευθερία Τσολάκη.

Για το θέμα υπέβαλε ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ¶ννα Διαμμαντοπούλου, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης.

Κοινό στοιχείο του ΚΠΕ Κάτω Ποροΐων με το ΚΠΕ Φιλιατών το φτωχό αριθμητικά ανθρώπινο δυναμικό.

Αλλά και η πλούσια δράση παρά τα λίγα πρόσωπα...

Αξίζει επίσης να υπογραμμίσουμε την άμεση αντίδραση του βουλευτή του νομού Σερρών.

Στη Θεσπρωτία; Έγινε κάποια κίνηση από τον κ. Κατσούρα;

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Αυγ 01, 2011 5:54 pm

Και στην Κρήτη υπήρξε παρέμβαση του τοπικού βουλευτή:

http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=29440&cid=3Στη Διαμαντοπούλου το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας του ΚΠΕ

Στην κατάθεση αναφοράς στη Βουλή σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να αναστείλει τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, προχώρησε ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

Για άλλη μια φορά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μεταφέρει στην υπουργό ¶ννα Διαμαντοπούλου την έντονη δυσαρέσκεια της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας των Χανίων για την απόφαση αυτή. Στην αναφορά του ο Χανιώτης βουλευτής ενημερώνει την υπουργό για το περιεχόμενο σχετικού εγγράφου του δήμου Αποκορώνου, το οποίο υπογράφεται από τον δήμαρχο Γρηγόρη Μαρκάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δαμιανάκης έχει καταθέσει από τις 26 Ιουλίου επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, στην οποία τονίζει ότι η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ αποτελεί κατάφωρη αδικία σε βάρος της περιφερειακής ενότητας Χανίων, καθώς, όπως σημειώνει, «γίνεται η μοναδική στην Κρήτη, όπου δεν θα λειτουργεί στο εξής ΚΠΕ, παρότι το ΚΠΕ Βάμου υπήρξε το πρώτο που λειτούργησε στο νησί και το έργο που έχει επιτελεστεί έχει κερδίσει τη γενική αναγνώριση».

Η επίκαιρη ερώτηση δεν συζητήθηκε στην ολομέλεια του σώματος, λόγω κωλύματος που επικαλέστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Δαμιανάκης προχώρησε στην εκ νέου κατάθεσή της, ταυτόχρονα με την κατάθεση της αναφοράς για το ίδιο θέμα.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τρι Αυγ 02, 2011 3:24 pm


Αναστολή λειτουργίας ΚΠΕ Φιλιππιάδας. Γιατί?

Με ιδιαίτερη λύπη αλλά και αγανάκτηση ενημερωθήκαμε για την αναστολή λειτουργίας λόγω «οργανωτικών αδυναμιών» δέκα ακόμη ΚΠΕ της χώρας και μεταξύ αυτών και του ΚΠΕ Φιλιππιάδας (αρ.απόφ.83688/Γ7 22-7-2011) που αποφάσισε η ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ.

Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας ιδρύθηκε με την 101102/Γ7 29-7-08 (ΦΕΚ1972τ.β.24-9-2009) απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και λειτουργεί από την 1-9-2009 αφού στελεχώθηκε κανονικά με εκπαιδευτικούς .

Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας λειτούργησε στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Παιδόπολης «¶γιος Αλέξανδρος» στη λίμνη Ζηρού οι οποίες ανακαινίστηκαν γιΆ αυτόν το σκοπό με δαπάνες του Δήμου Φιλιππιάδας της Ν.Α. Πρέβεζας και της Περιφέρειας Ηπείρου που ανήλθαν μέχρι του ποσού 1.000.000 ευρώ περίπου, μεταξύ αυτών και η πρόσφατη διάθεση πόρων 570000 ευρώ για την αντικατάσταση των στεγών αμιάντου.

Στο λίγο σχετικά χρόνο λειτουργίας του και παρά τις μεγάλες αντιξοότητες της αρχής κατάφερε να παραγάγει ένα σπουδαίο έργο στο τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα :

Ανέπτυξε 4 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Παρήγαγε εκπαιδευτικό υλικό ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Δέχθηκε επισκέψεις σχολείων και συγκεκριμένα :

α. 40 σχολικές μονάδες κατά το σχ.έτος 2009-20010 και 1070 μαθητές και
β. 65 σχολικές μονάδες κατά το σχ.έτος 2010-2011 και 2018 μαθητές για μονοήμερα προγράμματα και 133 σε πολυήμερα προγράμματα .

Ανέπτυξε δράσεις για την τοπική κοινωνία όπως για παράδειγμα τη Γιορτή Περιβάλλοντος
Διοργάνωσε ημερίδες σε συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ανέπτυξε συνεργασίες με άλλα ΚΠΕ και φιλοξένησε την απολογιστική συνάντηση της ΣΕ ΚΠΕ Ηπείρου.
Ανέπτυξε συνεργασίες με τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος Ζηρού κ.α. και Συλλόγους.

Ποιες είναι λοιπόν οι οργανωτικές αδυναμίες λόγω των οποίων αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ Φιλιππιάδας;

Αυτό θα έπρεπε να διευκρινιστεί από την απόφαση του Υπουργείου, διότι αποτελεί μομφή εναντίον όλων υμών των υπηρετούντων στο ΚΠΕ.

Αλήθεια όμως οι αρμόδιοι υπουργοί και γενικοί γραμματείς οι οποίοι τόσο εύκολα αποδίδουν μομφές έχουν αναρωτηθεί πόσο συνέβαλαν στην εξάλειψη αυτών των αδυναμιών;

Γιατί δεν δημοσιοποιούν τον προχειρότατο και προφανώς έκνομο τρόπο με τον οποίο στελέχωσαν τα ΚΠΕ κατά το σχολικό έτος 2010-2011. Όταν μας έβαλαν να διαλέξουμε μεταξύ μας ποιος από τους δύο δασκάλους θα αποχωρήσει.

Πως θα μπορούσε να γίνει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων όταν η θητεία μας παρατάθηκε για ένα μόνο έτος μέσα σε καθεστώς αβεβαιότητας για τη συνέχιση της λειτουργία των ΚΠΕ πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε.

ΠαρΆ όλα αυτά το ΚΠΕ Φιλιππιάδας χάρη και στην καλή συνεργασία που είχε με την Περιφερειακή Διευθύντρια Ηπείρου η οποία αντιμετώπισε με ευρύτητα πνεύματος τις αντιφατικές διαταγές του Υπουργείου στελέχωσε και λειτούργησε κανονικά κατά το σχολικό έτος 2010-11 παράγοντας σημαντικό εκπαιδευτικό έργο το οποίο καθόλου δεν αξιολογήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ΚΠΕ Φιλιππιάδας διαθέτει το μοναδικό πλεονέκτημα να βρίσκεται στο κέντρο ενός μοναδικού βιοτόπου μέσα στον οποίο αναπτύσσονται οι διάφορες δραστηριότητες αποφεύγοντας έτσι άσκοπες μετακινήσεις.

Ως Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Φιλιππιάδας ζητούμε να επανεξεταστεί άμεσα η αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ.


Η Π.Ο του ΚΠΕ Φιλιππιάδας

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://perilakkas.blogspot.com/2011/07/blog-post_29.html

Μετά και από τούτη την ανακοίνωση - διαμαρτυρία, που προσθέτει σημαντικά στοιχεία για την απόφαση αναστολής λειτουργίας των ΚΠΕ, η υπόθεση αρχίζει να παίρνει μορφή σκανδάλου.

Αν για ένα ΚΠΕ μόνο ξοδεύτηκαν 1 εκατομμύριο ευρώ περίπου, και μάλιστα τα δυο - τρία τελευταία χρόνια, τότε πόσα χρήματα έχουν κοστίσει όλα τα ΚΠΕ που τέθηκαν εκτός λειτουργίας; Πόσος ιδρώτας του ελληνικού λαού πετάχτηκε στο καλάθι με μια μόνο τζίφρα;

Είναι επίσης εξοργιστικό να διαβάζεις για τα θέματα της στελέχωσης, με πόσα άτομα και με ποιον τρόπο γινόταν.

Και τι θα γίνουν τώρα τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις και το εκπαιδευτικό υλικό όλων αυτών των ΚΠΕ;

Γιατί τέτοια απαξίωση και στον ιδρώτα του λαού και στους κόπους των εκπαιδευτικών;

Η φράση "οργανωτικές αδυναμίες" όχι μόνο δεν εξηγεί τους λόγους της απόφασης αλλά και φαίνεται πως συγκαλύπτει άλλους λόγους. Ποιοι είναι αυτοί; Ας μας τους πουν ξεκάθαρα.

Δεν μπορεί, ξαναλέω, ο ίδιος ο πρωθυπουργός να εξαγγέλλει πράσινη ανάπτυξη και την ίδια ώρα να κλείνουν τόσα ΚΠΕ...

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τρι Αυγ 02, 2011 3:42 pm

Ε, όχι... τελικά βρήκαμε και την απάντηση που ψάχναμε... Στο ίδιο ιστολόγιο από το οποίο αναδημοσιεύσαμε την παραπάνω ανάρτηση:

http://perilakkas.blogspot.com/2011/07/blog-post_592.html

Διαβάστε την για να δείτε ότι είχαμε δίκιο να υποψιαζόμαστε διάφορα...

Το μπαλάκι στο Δήμο από την Υπουργό, για τη λειτουργία του ΚΠΕ Φιλιππιάδας

Μετά τη γενική κατακραυγή τα μαζεύει εν μέρει το ΥΠΔΒΜΘ και αποποιούμενο των ευθυνών του μεταθέτει την ευθύνη λειτουργίας, των 10 υπό προσωρινή αναστολή λειτουργίας Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), στους Δήμους.

Με νέα εγκύκλιό της η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ μεταθέτει την ευθύνη λειτουργίας στους Δήμους και τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης. Αναφέρει χαρακτηριστικά στη με Αρ.Πρωτ. 86489 /Γ7/28 -07-2011 εγκύκλιο:


Αποφασίζουμε

1. Στα ΚΠΕ που βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας και εφόσον οι οικείοι Δήμοι το επιθυμούν και καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα, με την συνεργασία των τοπικών Διευθύνσεων εκπαίδευσης (Υπεύθυνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) δύναται να υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη καθώς και επιμορφωτικά σχετικά σεμινάρια εκπαιδευτικών ή ενηλίκων.
εφόσον συνδιοργανώνονται από ΚΠΕ τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ για την τρέχουσα χρονιά.

2. Την ευθύνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων θα έχουν από κοινού ο Δήμος και οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της οικείας Διεύθυνσης εκπαίδευσης στην οποία βρίσκεται η έδρα του ΚΠΕ .

Οι οικείοι υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης υποβάλλουν προς συζήτηση και έγκριση τα προς υλοποίηση προγράμματα στην οικεία περιφερειακή Συμβουλευτική Επιτροπή ΚΠΕ (ΣΕΚΠΕ).

Εφόσον συμφωνηθεί σε επίπεδο ΣΕΚΠΕ, είναι δυνατή και η μερική κάλυψη δαπάνης για τέτοια
προγράμματα εφόσον συνδιοργανώνονται από ΚΠΕ τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ για την τρέχουσα χρονιά.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ


Χωρίς να έχουμε καταλήξει με ασφάλεια ποιες είναι οι οργανωτικές αδυναμίες που ανεστάλη η λειτουργία του ΚΠΕ Φιλιππιάδας, αφού «όλοι έχουν δίκιο», δεν απομένει παρά να δούμε αν ο Δήμος Ζηρού σηκώσει το γάντι και αναλάβει τις ευθύνες του, για να λειτουργήσει το τόσο ζωτικής σημασίας Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την περιοχή μας.


Γιώργος Σπ. Γιάννος

Με λίγα λόγια η αναστολή κατέληξε στο να παραδοθεί ένα κομμάτι της εκπαίδευσης στους Δήμους. Ο Δήμος λέει θα έχει από κοινού την ευθύνη...

Και μπορούμε εδώ να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι θα γίνει στο ΚΠΕ Φιλιατών μετά τα όσα διαβάσαμε στον τύπο από τους Φιλιαταίους... άλλα γραμμένα πριν την απόφαση κι άλλα μετά...

Σε συνδυασμό με τα όσα προηγήθηκαν για διορισμούς μέσω ΜΚΟ, βλέπουμε σύντομα να προωθείται και κατάργηση σχολείων που στη συνέχεια θα παραδίδονται στους Δήμους να τα λειτουργήσουν αν θέλουν... με ευθύνη από κοινού και πληρώνοντας τα λειτουργικά έξοδα.

Ας αρχίσουμε λοιπόν να ψαχνόμαστε ποιοι τοπικοί παράγοντες υποδαύλισαν την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας και με την εξέλιξη που τώρα έχουμε.


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 12:21 am

Η παραπάνω απόφαση, για τη λειτουργία των ΚΠΕ με συμμετοχή των Δήμων, βρίσκεται αναρτημένη εδώ:

http://www.dipevath.gr/July11/29/programmata%20se%20kpe%20ypo%20anastolh-teliko.pdf

Με όσα διαβάσαμε σ' αυτή βλέπουμε ότι δεν αφορά μόνο τα ΚΠΕ που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας πρόσφατα αλλά και άλλα που είχαν ήδη τεθεί με παλιότερες αποφάσεις. Και παραθέτουμε χαρακτηριστικά το ακόλουθο:

3. Την ΥΑ 127104/γ7/12-10-2010 με θέμα «Παράταση θητείας διαχειριστικών επιτροπών των
Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(ΚΠΕ), συγχώνευση των ΚΠΕ στους Νομούς Κέρκυρας και
Γρεβενών και αναστολή λειτουργίας τριών ΚΠΕ Φουρνά Ευρυτανίας , Ηραίας Αρκαδίας και Σμύνους
Λακωνίας».

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 7:21 am

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=41062

απόσπασμα άρθρου από την εφημερίδα Μακεδονία:


Συγχωνεύσεις και στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Κλείνουν 22 από τα 64 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούσαν σε όλη την Ελλάδα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν πως οι "οργανωτικές αδυναμίες" και η "εξοικονόμηση" μισθών 100 εκπαιδευτικών που στελέχωναν τα κέντρα δεν είναι ικανά επιχειρήματα για τη δραματική συρρίκνωση των ΚΠΕ, καθώς τα έξοδα λειτουργίας τους, όπως είναι γνωστό, καλύπτονταν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

"Η προστασία της φύσης, η στροφή στην τοπική παραγωγή βιολογικών προϊόντων, την ανανεώσιμη ενέργεια, την αλλαγή καταναλωτικού μοντέλου μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν διέξοδο απέναντι στο χρέος και τα αλλεπάλληλα μνημόνια.

Αν η κυβέρνηση πίστευε σε μια τέτοια στροφή, όχι μόνο δεν θα έκλεινε τα 22 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αλλά να δημιουργούσε και άλλα (ένα τουλάχιστον σε κάθε δήμο), ενθαρρύνοντας τη συνεργασία τους με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση" τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Προφανώς η Μακεδονία δεν πήρε είδηση τη νέα εξέλιξη για την ανάμειξη των δήμων στα ΚΠΕ που φανερώνει ότι δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό η αναστολή λειτουργίας τους αλλά πρωτίστως θεσμικό αφού βάζει επίσημα τους δήμους σε ρόλο διοργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων προς τους μαθητές...


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 12:49 pmΙουλίου 26th, 2011

Η Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Σφακιωτών ζητά από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας διευκρινιστικά στοιχεία σχετικά με την απόφαση αναστολής λειτουργίας του Κέντρου

Με έγγραφο που αποστέλλεται στην Δ/νση ΣΕΠΕΔ (Τμήμα ΒΆ Α.Υ. & Περιβ. Αγωγής, Α. Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι) και κοινοποιείται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, η Παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών, ζητά διευκρινιστικά στοιχεία σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ Σφακιωτών Λευκάδας:


ΘΕΜΑ: «Αίτηση για διευκρινιστικά στοιχεία της Απόφασης για αναστολή λειτουργίας ΚΠΕ»

ΣΧΕΤ.: Το με αριθμό 83688/Γ7/22-7-2011 έγγραφό σας

Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφό σας αναστέλλεται η λειτουργία 10 Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας και ανάμεσα σε αυτά και του ΚΠΕ Σφακιωτών Λευκάδας, λόγω «οργανωτικών αδυναμιών». Επειδή:

1) Οι λόγοι αυτής της αναστολής αναφέρονται συνολικά και για τα 10 Κέντρα, χωρίς να διευκρινίζεται σε τι αφορούν το καθένα

2) Τα ΚΠΕ δεν είναι εσωτερικές υπηρεσίες του τμήματος Β΄ Α.Υ. & Περιβ. Αγωγής της ΣΕΠΕΔ, αλλά υπάγονται και στην τοπική Αυτοδιοίκηση (υφίστανται συμβάσεις παραχώρησης κτηρίων από τους Δήμους, κλπ.)

3) Τα τοπικά ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με το θέμα και μας ζητούν επίμονα διευκρινίσεις και

4) Επειδή επίκειται άμεση σύσκεψη φορέων της Λευκάδας (υπηρεσιακών, πολιτικών, θρησκευτικών και τοπικής κοινωνίας) για το συγκεκριμένο θέμα,

Παρακαλούμε να μας αποστείλετε όσο το δυνατόν συντομότερα διευκρινιστικά στοιχεία (από την εισήγηση, το σκεπτικό, τα πρακτικά, ή ότι άλλο κρίνετε), σχετικά με τους λόγους, που αφορούν συγκεκριμένα στην αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ Σφακιωτών Λευκάδας.

Ελπίζοντας στην άμεση ανταπόκρισή σας, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ή φαξ

Για την Π.Ο. του ΚΠΕ Σφακιωτών

Η Υπεύθυνη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΟΥ

Γεωλόγος, Ωκεανογράφος M.Sc


ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 12:54 pm

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ


Ερώτηση Κριτσωτάκη για την αναστολή λειτουργία των ΚΠΕ Κρήτης

Ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης για την αναστολή λειτουργίας και συγχώνευση Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Νεάπολης-Ιεράπετρας.

Αναφέρει:

Στην υπ'αριθ. 83688/Γ7 22.07.11 απόφαση με θέμα «Πλήρωση κενών θέσεων Υπευθύνων και Μελών των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» ανακοινώνεται η αναστολή λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Βάμου καθώς και η συγχώνευση των Κ.Π.Ε. στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Συγκεκριμένα συγχωνεύονται τα Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών και τα Κ.Π.Ε. Νεάπολης-Ιεράπετρας.

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αποτελούν έναν από τους πιο καινοτόμους θεσμούς της εκπαίδευσης και με τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα και σεμινάρια έχουν προσφέρει τα μέγιστα τόσο στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όσο και στις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.

Η παύση λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Βάμου, που αποτελεί ένα από τα πιο παλιά της Κρήτης και το μοναδικό που λειτουργεί στην περιφερειακή ενότητα των Χανίων, αφήνει ουσιαστικά χωρίς περιβαλλοντική εκπαίδευση και επιμόρφωση τη Δυτική Κρήτη, ενώ το πλησιέστερο στην περιοχή Κ.Π.Ε. είναι αυτό των Ανωγείων που απέχει όμως περίπου 110 χλμ από τα Χανιά.

Παράλληλα, η συγχώνευση των Κ.Π.Ε. στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου μειώνει τις δυνατότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε μια περιοχή όπως η Κρήτη που έχει πολλούς οικότοπους αλλά και πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Επειδή τα Κ.Π.Ε. και οι εκπαιδευτικοί που τα στελεχώνουν επιτελούν σημαντικό παιδαγωγικό, διδακτικό και επιμορφωτικό έργο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση

Επειδή η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση –ιδιαίτερα των μαθητών- είναι αναγκαία στη χώρα μας, καθώς απαιτείται να αλλάξουν συνειδήσεις και στάσεις ζωής των πολιτών, αφού έχουμε σοβαρό έλλειμμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Θα αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη απόφαση ώστε να λειτουργήσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και να μην συγχωνευτούν τα Κ.Π.Ε. των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου;

Θα προχωρήσει στην άμεση και πλήρη χρηματοδότηση των Κ.Π.Ε. ώστε να ενδυναμωθούν και να γίνει εφικτή η ομαλή λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι σε αυτά να μπορούν απρόσκοπτα να επιτελούν το τόσο σοβαρό και σημαντικό έργο τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κριτσωτάκης Μιχάλης

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 1:02 pm

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ:

http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=28196&cid=299


Αντιδρούν οι Δάσκαλοι στην αναστολή της λειτουργίας του ΚΠΕ Βάμου

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου Χανίων, που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας .

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με την παύση της λειτουργίας του κέντρου η Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων είναι η μοναδική στην Κρήτη που μένει χωρίς Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε λειτουργία.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει:

"Το ΚΠΕ Βάμου ήταν το πρώτο που λειτούργησε στην Κρήτη και το μοναδικό που λειτουργούσε στην Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων. Με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας του η Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων είναι η μοναδική στην Κρήτη που μένει χωρίς Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε λειτουργία.

Προφανώς, για το Υπουργείο Παιδείας, η Κρήτη έχει τρεις μόνο Περιφερειακές Ενότητες: Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι. Μετά τις πρόσφατες μεταθέσεις εκπαιδευτικών στις οποίες ουσιαστικά «ξέχασε» την Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων (για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δεν ήρθε με μετάθεση κανένας δάσκαλος!), τώρα «ξεχνάει» και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα Χανιά αναστέλλοντας τη λειτουργία του μοναδικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούσε στον Κεφαλά Αποκορώνου.

Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία:

Για τα παιδιά των Χανίων που για να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα πρέπει να ταξιδεύουν ώρες ολόκληρες στο πιο κοντινό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα Ανώγεια στα σύνορα Ρεθύμνου – Ηρακλείου. Κι εννοείται ότι εκεί θα έχουν προτεραιότητα οι μαθητές από τις κοντινές στο Κέντρο αυτό περιοχές.

Για τους εκπαιδευτικούς των Χανίων οι οποίοι παρομοίως δεν θα έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε Επιμορφωτικές Ημερίδες και Σεμινάρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή τους ενότητα και τα πλέον κοντινό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης γιΆ αυτούς θα είναι αυτό των Ανωγείων, στο οποίο εννοείται θα έχουν προτεραιότητα συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί της Περιφερειακής Ενότητας του Ρεθύμνου (π.χ. 40 από το Ρέθυμνο, 5 από τα Χανιά).·

Για τους πολίτες και τη φύση των Χανίων, καθώς η ευαισθητοποίηση μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την προστασία της φύσης, με αυτή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας περιορίζεται στην υπόλοιπη Κρήτη, αφήνοντας απέξω την Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων, 40% της έκτασης της οποίας αποτελείται από προστατευόμενους οικότοπους με βάση την ευρωπαϊκή κι ελληνική νομοθεσία (NATURA 2000), αποκλείοντας την περιοχή που φιλοξενεί το μοναδικό Εθνικό Δρυμό της Κρήτης, αυτόν της Σαμαριάς.

Το πόσο ανάγκη έχει και αυτή η περιοχή για ευαισθητοποίηση μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης παιδιών κι ενηλίκων, φαίνεται κι από την έρευνα που παρουσίασε λίγες μέρες πριν το WWF, όπου διαπιστώνεται ότι 40% των δασών της Κρήτης κάηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, και το 46% των πυρκαγιών στην Κρήτη ήταν στην Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων!

Κατόπιν όλων αυτών καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βάμου και στην προκήρυξη θέσεων εκπαιδευτικών για την πλήρη λειτουργία του.
Καλούμε τους φορείς των Χανίων, την πολιτική ηγεσία, τους βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη τους Δήμους να κινητοποιηθούν για να σταματήσει η νέα αδικία που επιχειρείται σε βάρος της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων, της φύσης και των πολιτών της.

Τα Χανιά είναι κι αυτά στην Κρήτη, κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν και στη Περιφέρεια και στην κυβέρνηση!"

Ως φαίνεται στις άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από την απόφαση αναστολής λειτουργίας των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) υπήρξαν αντανακλαστικά από όλους σχεδόν τους φορείς.

Στη Θεσπρωτία επίσημη αντίδραση δεν εντοπίσαμε πουθενά στο διαδίκτυο. Ελπίζουμε να υπήρξε κι ας μην την εντοπίσαμε εμείς...


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 1:21 pm

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΚΛΗΜΕΝΤΙΟΥ

27 Ιουλίου, 2011


Ως Δημοκρατική Αριστερά, θεωρούμε απαράδεκτη και ακατανόητη την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σικυωνίων στο Κλημέντι.

Το ΚΠΕ, το μοναδικό στην Κορινθία, παρά την ανεπαρκή στελέχωσή του προσέφερε, στον λίγο χρόνο που λειτουργεί, σημαντικές υπηρεσίες στην εκπαίδευση των μαθητών και στην ενημέρωση επιστημονικών κλάδων και παραγωγικών τάξεων του νομού.

Καλούμε το Δήμο Σικυωνίων, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους φορείς της Κορινθίας σε άμεση αντίδραση και κινητοποίηση, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω, μετά την κατάργηση του σχολείου των Καλλιάνων, υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Η ανάγκη διαμόρφωσης περιβαλλοντικής κουλτούρας των πολιτών και φιλικής προς το περιβάλλον άσκησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων επιβάλει όχι μόνο τη διατήρηση λειτουργίας του ΚΠΕ αλά και την περαιτέρω στελέχωση και ενίσχυσή του.

Τμήμα παιδείας της Δημοκρατικής Αριστεράς Κορινθίας

Παύλος Τζιας,
γραμματέας ΝΕ Κορινθίας της Δημοκρατικής ΑριστεράςBlogger Facebook Twitter email Σχετικά άρθρα:ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ Κ.Π.Ε ΚΛΗΜΕΝΤΙΟΥ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

2 Αυγούστου, 2011


Τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλημεντίου, υπό τη συντονιστική ευθύνη του Δήμου και της Τοπικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, εξασφαλίζει υπουργική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, για την υπογραφή της οποίας ο Υπουργός Εθνικής ¶μυνας, Πάνος Μπεγλίτης είχε στενή συνεργασία και διαβουλεύσεις με την αρμόδια πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως ενημέρωσε τον Υπουργό Εθνικής ¶μυνας και Βουλευτή Κορινθίας η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, κυρία Φ. Γεννηματά, η προηγούμενη απόφαση αναστολής της λειτουργίας του ΚΠΕ Κλημεντίου οφείλεται στη σοβαρή έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, εξαιτίας της μείωσης των προσλήψεων, καθώς και στην ανάγκη κάλυψης των υφιστάμενων κενών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Πλέον, με τη νεότερη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, για την οποία ενημερώθηκε αρμοδίως ο κ. Μπεγλίτης, το ΚΠΕ Κλημεντίου μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του υπό την προϋπόθεση ότι ο Δήμος Σικυωνίων θα καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, με τη συνεργασία των Τοπικών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Υπό αυτήν την προϋπόθεση θα μπορούν να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προγράμματα εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη καθώς και σχετικά επιμορφωτικά σεμινάρια. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες, δύναται επίσης να εξασφαλιστεί και η κάλυψη των σχετικών δαπανών από χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Κι έτσι έληξε το ζήτημα για τη Δημοκρατική Αριστερά!!! Περνάνε τα ΚΠΕ στους Δήμους; Ε, και; Τι έγινε;

Εντυπωσιακό επίσης είναι και το στοιχείο που αναφέρεται για τις εξηγήσεις που έδωσε η υφυπουργός. Είναι η πρώτη φορά που διαβάσαμε ξεκάθαρα ότι φταίνε οι ελλείψεις σε προσωπικό και όχι οι οργανωτικές αδυναμίες που ανέφερε η αρχική εγκύκλιος για την αναστολή.

Για τον ίδιο λόγο που τις ίδιες μέρες αποφασίστηκε να κλείσουν τα σχολεία των ελληνοπαίδων του εξωτερικού...

Όμως παράλληλα διαβάζουμε στο ίντερνετ για δεκάδες ή και εκατοντάδες αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε άλλες υπηρεσίες εκτός σχολείου. Όπως οι αποσπάσεις στην κεντρική υπηρεσία ή και στις ιερές μητροπόλεις.

Στα ΚΠΕ λοιπόν αποφασίστηκε να γίνει η οικονομία. Και να μπουν σε αναστολή λειτουργίας. Την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι στα μεγάλα ζητούμενα της χώρας είναι η πράσινη ανάπτυξη.

Κι αφού προσωπικό εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας δεν περισσεύει για τη στελέχωση των ΚΠΕ που σύμφωνα με την τροπολογία μπορούν να ξαναλειτουργήσουν με ευθύνη των Δήμων, ο καθένας καταλαβαίνει πως άλλα πρόσωπα θα αναλάβουν την υλοποίηση των προγραμμάτων. Που θα προσληφθούν από ποιον; Και με ποιες διαδικασίες;

Το θέμα είναι επίσης ότι με την ανάμειξη των Δήμων το κάθε ΚΠΕ παύει να έχει την ως τώρα ευρύτερη γεωγραφική περιοχή στην ευθύνη του. Εκτός αν υπάρξουν τόσο γενναιόδωροι δήμοι που θα χρηματοδοτούν προγράμματα για μαθητές άλλων δήμων!!!

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Σελίδα 1 από 2 1, 2  Επόμενο

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης