ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Σελίδα 2 από 2 Επιστροφή  1, 2

Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! - Σελίδα 2 Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 1:21 pm

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΚΛΗΜΕΝΤΙΟΥ

27 Ιουλίου, 2011


Ως Δημοκρατική Αριστερά, θεωρούμε απαράδεκτη και ακατανόητη την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σικυωνίων στο Κλημέντι.

Το ΚΠΕ, το μοναδικό στην Κορινθία, παρά την ανεπαρκή στελέχωσή του προσέφερε, στον λίγο χρόνο που λειτουργεί, σημαντικές υπηρεσίες στην εκπαίδευση των μαθητών και στην ενημέρωση επιστημονικών κλάδων και παραγωγικών τάξεων του νομού.

Καλούμε το Δήμο Σικυωνίων, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους φορείς της Κορινθίας σε άμεση αντίδραση και κινητοποίηση, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω, μετά την κατάργηση του σχολείου των Καλλιάνων, υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Η ανάγκη διαμόρφωσης περιβαλλοντικής κουλτούρας των πολιτών και φιλικής προς το περιβάλλον άσκησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων επιβάλει όχι μόνο τη διατήρηση λειτουργίας του ΚΠΕ αλά και την περαιτέρω στελέχωση και ενίσχυσή του.

Τμήμα παιδείας της Δημοκρατικής Αριστεράς Κορινθίας

Παύλος Τζιας,
γραμματέας ΝΕ Κορινθίας της Δημοκρατικής ΑριστεράςBlogger Facebook Twitter email Σχετικά άρθρα:ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ Κ.Π.Ε ΚΛΗΜΕΝΤΙΟΥ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

2 Αυγούστου, 2011


Τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλημεντίου, υπό τη συντονιστική ευθύνη του Δήμου και της Τοπικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, εξασφαλίζει υπουργική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, για την υπογραφή της οποίας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης είχε στενή συνεργασία και διαβουλεύσεις με την αρμόδια πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως ενημέρωσε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Κορινθίας η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, κυρία Φ. Γεννηματά, η προηγούμενη απόφαση αναστολής της λειτουργίας του ΚΠΕ Κλημεντίου οφείλεται στη σοβαρή έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, εξαιτίας της μείωσης των προσλήψεων, καθώς και στην ανάγκη κάλυψης των υφιστάμενων κενών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Πλέον, με τη νεότερη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, για την οποία ενημερώθηκε αρμοδίως ο κ. Μπεγλίτης, το ΚΠΕ Κλημεντίου μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του υπό την προϋπόθεση ότι ο Δήμος Σικυωνίων θα καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, με τη συνεργασία των Τοπικών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Υπό αυτήν την προϋπόθεση θα μπορούν να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προγράμματα εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη καθώς και σχετικά επιμορφωτικά σεμινάρια. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες, δύναται επίσης να εξασφαλιστεί και η κάλυψη των σχετικών δαπανών από χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Κι έτσι έληξε το ζήτημα για τη Δημοκρατική Αριστερά!!! Περνάνε τα ΚΠΕ στους Δήμους; Ε, και; Τι έγινε;

Εντυπωσιακό επίσης είναι και το στοιχείο που αναφέρεται για τις εξηγήσεις που έδωσε η υφυπουργός. Είναι η πρώτη φορά που διαβάσαμε ξεκάθαρα ότι φταίνε οι ελλείψεις σε προσωπικό και όχι οι οργανωτικές αδυναμίες που ανέφερε η αρχική εγκύκλιος για την αναστολή.

Για τον ίδιο λόγο που τις ίδιες μέρες αποφασίστηκε να κλείσουν τα σχολεία των ελληνοπαίδων του εξωτερικού...

Όμως παράλληλα διαβάζουμε στο ίντερνετ για δεκάδες ή και εκατοντάδες αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε άλλες υπηρεσίες εκτός σχολείου. Όπως οι αποσπάσεις στην κεντρική υπηρεσία ή και στις ιερές μητροπόλεις.

Στα ΚΠΕ λοιπόν αποφασίστηκε να γίνει η οικονομία. Και να μπουν σε αναστολή λειτουργίας. Την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι στα μεγάλα ζητούμενα της χώρας είναι η πράσινη ανάπτυξη.

Κι αφού προσωπικό εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας δεν περισσεύει για τη στελέχωση των ΚΠΕ που σύμφωνα με την τροπολογία μπορούν να ξαναλειτουργήσουν με ευθύνη των Δήμων, ο καθένας καταλαβαίνει πως άλλα πρόσωπα θα αναλάβουν την υλοποίηση των προγραμμάτων. Που θα προσληφθούν από ποιον; Και με ποιες διαδικασίες;

Το θέμα είναι επίσης ότι με την ανάμειξη των Δήμων το κάθε ΚΠΕ παύει να έχει την ως τώρα ευρύτερη γεωγραφική περιοχή στην ευθύνη του. Εκτός αν υπάρξουν τόσο γενναιόδωροι δήμοι που θα χρηματοδοτούν προγράμματα για μαθητές άλλων δήμων!!!

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! - Σελίδα 2 Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 1:36 pm

http://www.sikionia.gr/2010-09-16-10-01-56/306-2011-07-25-08-26-43


ΛΟΥΚΕΤΟ στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Από την κυβέρνηση της …..¨πράσινης ανάπτυξης¨


Με ιδιαίτερη λύπη αλλά και αγανάκτηση ενημερώθηκα για την αναστολή λειτουργίας λόγω «οργανωτικών αδυναμιών» δέκα ακόμη ΚΠΕ της χώρας και μεταξύ αυτών και του ΚΠΕ Σικυωνίων Κορινθίας (αρ.απόφ. 83688/Γ7 22-7-11) που αποφάσισε η ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ.

Το ΚΠΕ Σικυωνίων ιδρύθηκε το 2008 και άρχισε τη λειτουργία του τη σχολική χρονιά 2009-10. Η τελετή εγκαινίων του πραγματοποιήθηκε μόλις τον Ιούνιο του 2010 από τον Υπουργό Εθνικής άμυνας κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη και γέμισε με ελπίδες και προσδοκίες τον εκπαιδευτικό και όχι μόνο κόσμο της Κορινθίας, που επί σειρά ετών κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια για την ίδρυση μιας τέτοιας εκπαιδευτικής μονάδας εντός του νομού, μιας και η Κορινθία ήταν από τους ελάχιστους νομούς της χώρας που δε διέθετε ΚΠΕ τη στιγμή που σε άλλους νομούς λειτουργούσαν 2 ή 3 ενώ στην Κρήτη …7.

Ο Δήμος Σικυωνίων ανταποκρίθηκε επενδύοντας ένα σημαντικό ποσό στην ανακατασκευή του πρώην κοινοτικού καταστήματος του Κλημεντίου προκειμένου να στεγαστεί το ΚΠΕ και ήταν έτοιμος να συνεργαστεί εκ νέου για την επέκταση των εγκαταστάσεών του αναγνωρίζοντας το έργο του. Οι δε λιγοστοί εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν σε αυτό έδωσαν την ψυχή τους και υπερέβαλαν εαυτούς στην προσπάθεια που έγινε για να ορθοποδήσει και να σταθεί αξιοπρεπώς στον εκπαιδευτικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΠΕ Σικυωνίων είναι πλέον πλήρως εξοπλισμένο ποσοτικά και ποιοτικά με εποπτικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και μπορεί αξιοπρεπέστατα να υποστηρίξει δράσεις και εκδηλώσεις εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης . Είναι δε το πλησιέστερο στη μεγαλύτερη μαθητική ¨δεξαμενή¨ της χώρας του ν. Αττικής.

Στον λίγο σχετικά χρόνο λειτουργίας του και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε κατάφερε να παράξει ένα σπουδαίο έργο στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό της τοπικής κοινωνίας. Ανέπτυξε δε παράλληλα σημαντικές δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και προώθησης της αειφορικής σκέψης .

Στα πλαίσια της λογοδοσίας και του δημόσιου απολογισμού θα ήθελα να αναφέρω κάποιες μόνο εξ΄ αυτών και να καταδείξω το ακατανόητο της απόφασης του υπουργείου περί αναστολής λειτουργίας του κέντρου μας .

Έτσι λοιπόν από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα ΚΠΕ Σικυωνίων κατάφερε τα εξής:

•Σχεδίασε, ανέπτυξε και υλοποίησε δύο προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης. (¨Λίμνη Στυμφαλίας¨ και ¨Δάσος Βελίνας¨)

•Εκπόνησε και αναπαρήγαγε πλήρες εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία με αναγνωρισμένο ISBN, φύλλα εργασίας, παρουσιάσεις POWER-POINT, εκπ/κά Cd’s κ.α.) για την υποστήριξη των ανωτέρω προγραμμάτων.

•Οργάνωσε και υλοποίησε ημερήσια εκπ/κά προγράμματα με την συμμετοχή 42 σχολικών μονάδων της χώρας, 1400 περίπου μαθητών και 130 εκπ/κών.

•Παρήγαγε εκπ/κό υλικό σε ψηφιακή μορφή (DVD’s και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους)

•Σχεδίασε και ανέπτυξε δικτυακό τόπο του ΚΠΕ (http://kpe-sikyon.kor.sch.gr) με αναρτημένο όλο το εκπαιδευτικό υλικό που έχει παραχθεί.

•Συμμετείχε στο περιφερειακό θεματικό Δίκτυο “Κορινθιακός: η μικρή μας θάλασσα” και στο Εθνικό Δίκτυο «ΕΛΙΑ» του ΚΠΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

•Συμμετείχε σε πλήθος σεμιναρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων που υλοποιήθηκαν από άλλα ΚΠΕ ή από άλλους φορείς σε όλη τη χώρα.

•Οργάνωσε και υλοποίησε τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο - εργαστήριο για 40 εκπ/κούς Α/θμιας και β/θμιας εκπ/σης (28 – 30 Ιανουαρίου 2011).

•Οργάνωσε και υλοποίησε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο - εργαστήριο για νέους αγρότες με τη συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε θέματα καινοτόμων καλλιεργειών (6 – 7 Μαϊου 2011)

•Οργάνωσε και υλοποίησε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για μηχανικούς επιχ/τίες κ.α. σε θέματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και προγραμμάτων αγροτουρισμού (24 – 25 Μαϊου 2011)

•Παρήγαγε εκπαιδευτικό υλικό ώστε να στηριχτεί το έργο των εκπ/κών στα σχολεία

•Ανέπτυξε συνεργασίες με την τοπική κοινωνία για θέματα διαχείρισης του τοπικού περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, ενημέρωσης, κατάρτισης και πολλά άλλα

Όλα τα παραπάνω όμως αξιολογήθηκαν από το ΥΠΔΒΜΘ ως «οργανωτικές αδυναμίες».

Η μοναδική πραγματική οργανωτική αδυναμία όμως είναι αυτή του υπουργείου μας η οποία με τις παλινωδίες και την έλλειψη συντονισμού του επέβαλε ουσιαστικά τη λειτουργία του ΚΠΕ με μόλις δύο εκπαιδευτικούς κατά τη σχολ. χρονιά 2010-11, στερώντας του τη δυνατότητα στελέχωσης από εκπαιδευτικούς του νομού μας που και ήθελαν και μπορούσαν να προσφέρουν σπουδαίο έργο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Συνεπώς η φράση «οργανωτική αδυναμία» που αναφέρεται στο έγγραφο του ΥΠΔΒΜΘ ως λόγος κατάργησης του ΚΠΕ επιστρέφεται ως απαράδεκτη.

Και εάν «παιδαγωγικοί λόγοι» όπως ανέφερε η ηγεσία του υπουργείου μας ήταν αυτοί που οδήγησαν στην «εκπαιδευτική λεηλασία» της ορεινής Κορινθίας , μέσω της κατάργησης και συγχώνευσης πλήθους σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , θα ήθελα να ήξερα ποιοι πραγματικοί λόγοι οδήγησαν στην απόφαση για τη νέα υποβάθμιση και εκπαιδευτική απαξίωση που επέρχεται με το νέο καίριο πλήγμα για το νομό μας με αυτήν την απόφαση.

Ουσιαστικά οι ανηλεείς δίχως όριο και μέτρο περικοπές ακόμη και για υπηρεσίες που και πρότυπα διοικητικά και οργανωτικά λειτουργούν και έργο σπουδαίο έχουν να παρουσιάσουν αλλά και ουσιαστικά χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, είναι η πραγματική αιτία που οδηγεί σε τέτοιες αποφάσεις .

Και όλα αυτά τη στιγμή που υποτίθεται πως γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και η χώρα μας είναι βυθισμένη στο χάος και την απογοήτευση .

Τελειώνοντας θα ήθελα να καλέσω την ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ να επανεξετάσει την απόφασή της για την κατάργηση του ΚΠΕ Σικυωνίων αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση να συναισθανθεί το μέγεθος του νέου αυτού καίριου πλήγματος που επέρχεται για την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία και να αντιταχθεί με κάθε τρόπο σε αυτή την απόφαση.

Η Κορινθία και ιδιαίτερα η ορεινή ζώνη της, στην οποία λειτουργεί το ΚΠΕ έχει ανάγκη υποστήριξης με κάθε τρόπο και όχι περαιτέρω απαξίωσής της.

Ο πρώην υπεύθυνος του ΚΠΕ

Φωτόπουλος Γεώργιος

Μαθημ/κός Πληρ/κός


Τι να πεις για το κείμενο αυτό; Πόνος ψυχής; Λίγο είναι ακόμη κι αυτό.

Ο κ. Φωτόπουλος υπήρξε καταπέλτης. Τέτοιο έργο από άλλο ΚΠΕ και με τις συνθήκες που αναφέρει δε νομίζω να έγινε! Με δύο μόνο εκπαιδευτικούς! Και με εγκαίνια μόλις τον περσινό Ιούνιο!

Οργανωτικές αδυναμίες; Ποιος μπορεί πλέον να πιστέψει ότι οι οργανωτικές αδυναμίες έφταιξαν για την αναστολή λειτουργίας; Κι όχι η λαίλαπα των περικοπών προσωπικού; Αφού και τα λειτουργικά έξοδα των ΚΠΕ πληρώνονται από το ΕΣΠΑ και η χώρα μας υποτίθεται ότι πρέπει να αυξήσει την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων...


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! - Σελίδα 2 Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 1:41 pm

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ


Ερώτηση Α. Κοντού για το ΚΠΕ Βιστωνίδας


Δευτέρα, 01 Αύγουστος 2011 08:39

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου.

ΘΕΜΑ: «Αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστονίδας»


Με την υπ’αριθμό 83688/Γ7/22–7–2011 απόφαση της Υπουργού Παιδείας «αναστέλλεται η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστονίδας (ΚΠΕ) λόγω οργανωτικών αδυναμιών».

Η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης διεγείρει πολλά ερωτηματικά, αφού δαπανήθηκαν πάνω από 600.000 ευρώ για την λειτουργία του από την πολιτεία, είναι το μόνο ΚΠΕ στην χώρα που έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται σε μια περιοχή και συγκεκριμένα στη Λίμνη Βιστονίδα, ευρέως γνωστή για την βιοποικιλότητα και το οικοσύστημά της, ενώ το έχουν επισκεφτεί πάνω από 4.300 μαθητές και 200 εκπαιδευτές, γεγονός που προσδίδει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην περιοχή.

Σε μια περίοδο που τα αντιαναπτυξιακά μέτρα, για το Νομό Ξάνθης, διαδέχονται το ένα το άλλο, διαπιστώνουμε πως η «Πράσινη Ανάπτυξη» που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, στην πράξη και ιδιαίτερα στην Ξάνθη ακολουθεί καταστροφική πορεία:

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κ. Υπουργός:

1.Ποια ήταν τα κριτήρια που οδήγησαν στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης και ποιες οι οργανωτικές αδυναμίες αυτού;

2.Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε διόρθωση των οργανωτικών αδυναμιών που διαπίστωσε και να ανακαλέσει την ανωτέρω απόφαση του, προκειμένου να συνεχίσει την λειτουργία του το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστονίδας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Κοντός
Βουλευτής Ξάνθης___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! - Σελίδα 2 Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 1:49 pm

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ


Ερώτηση της βουλευτή Σερρών της ΝΔ Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά προς την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Αναστολή λειτουργίας Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Κάτω Ποροίων


Η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Βουλευτής Ν. Σερρών, μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για αναστολή λόγω οργανωτικών αδυναμιώνμεταξύ άλλων και τη λειτουργία του Κ.Π.Ε. Κάτω Ποροίων Ν. Σερρών κατέθεσε σχετική ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Θέμα: Αναστολή λειτουργίας Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Κάτω Ποροΐων


Λόγω οργανωτικών λειτουργιών αναστέλλεται η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Κάτω Ποροΐων, σύμφωνα με την Αρ.Πρ. 83688/Γ7/22-7-2011.

Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Ποροΐων το οποίο λειτουργεί από το 1999 και στεγάζεται στην Μαθητική Εστία (Ε.Ι.Ν) στα Κάτω Ποροΐα Σερρών, έχει έδρα μια ακριτική περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος (λίμνη Κερκίνη που προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR όρος Κερκίνη (Μπέλες) ποταμός Στρυμόνας κ.λ.π.), με πάρα πολλές δράσεις και επισκέψεις όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του, αλλά και την φετινή χρονιά.

Συγχρόνως, είναι συνδεδεμένο πλήρως με τις ανάγκες και τους σκοπούς της εκπαίδευσης και απόλυτα συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία σε πνευματικό, μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ δέχεται μαθητικές ομάδες από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για μονοήμερα και πολυήμερα προγράμματα, που έχουν ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ατόμων σε θέματα ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και τη διεύρυνση των γνώσεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων σε θεωρητικό, αλλά κυρίως σε πρακτικό επίπεδο.

Η μοναδική όμως οργανωτική δυσλειτουργία για την φετινή χρονιά ήταν στην δυστοκία στελέχωσης του, και την κύρια ευθύνη φέρει η υπηρεσία ολιγωρώντας, αλλά και για τις όποιες επιλογές της ενδεχομένως.

Επειδή, λοιπόν, η Πολιτεία έχει χρέος να επιδεικνύει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την παραγωγή εξειδικευμένης γνώσης, που αφορά την αντιμετώπιση των σύνθετων περιβαλλοντικών θεμάτων, όσο και τη διαμόρφωση των σημερινών νέων σε αυριανούς ενήλικες με απόλυτο ενστερνισμό αξιών και πλήρη συνείδηση ευθυνών προς την κοινωνία προβλημάτων προστασία του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τονκ. Ρίζο Στυλιανό, Αιρετό Εκπρόσωπο στον Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς για απόσπαση τους προκειμένου να καταλάβουν τη θέση του υπευθύνου και των μελών της παιδαγωγικής ομάδας και προτείνεται η μη αναστολή της λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Ποροϊων Σερρών,

Ερωτάται η κα Υπουργός:

Αν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης (εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές) για την ευρύτερη περιοχή της Σιντικής;

Αν είναι στις προθέσεις σας η άμεση ανάκληση της απόφασης αναστολής του ΚΠΕ Κάτω Ποροϊων ;

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! - Σελίδα 2 Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 1:54 pm

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:

http://trypofrakths.blogspot.com/2011/07/blog-post_626.htmlΡΟΔΟΣ : Αναστολή λειτουργίας για το ΚΠΕ Πεταλούδων


Με έγγραφο της Αναπληρώτριας Υπουργού Φώφης Γεννηματά, που απεστάλη στις 22 Ιουλίου, αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας «λόγω οργανωτικών αδυναμιών», όπως αναφέρεται για τα ΚΠΕ Βιστωνίδας Ξάνθης, Ποροϊων Σερρών, Βάμου Χανίων, Πεταλουδών Ρόδου, Σικυωνιών Κορινθίας, Βαθέως Σάμου, Ιθάκης Κεφαλληνίας, Σφακιωτών Λευκάδος, Φιλιατών Θεσπρωτίας, Φιλιπιάδος Πρεβέζης ενώ Το ΚΠΕ Κορθίου Άνδρου παύει να είναι Συντονιστικό και συμμετέχει στην Συμβουλευτική Επιτροπή ΚΠΕ Αττικής.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη για το Κέντρο που λειτουργούσε επί χρόνια στο Σέλινο στερεί από την εκπαίδευση της περιοχής σημαντικές ευκαιρίες εκπαίδευσης και ευισθητοποίησης των μαθητών της περιοχής, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα στερεί από την κοινωνία μια σημαντική δομή για την ανάδειξη και προστασία των υγροβιοτόπων της Ξάνθης.

Όπως είναι λογικό, η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, σε όλη τη χώρα , όπως και στην Ξάνθη, ενώ άγνωστα παραμένουν τα περιθώρια ανάκλησης της εν λόγω απόφασης.

zougla.gr

Καλό να ενδιαφέρονται για την αναστολή λειτουργίας των ΚΠΕ αλλά να καταλαβαίνουν και τι γράφουν... Με τίτλο για το ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδων δημοσιεύουν άρθρο που αφορά το ΚΠΕ Ξάνθης...

Μάλλον γιατί στη Ρόδο κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα του εκεί ΚΠΕ και ο καημένος ο τρυποφράχτης ξετρύπωσε τουλάχιστον ένα σχετικό άρθρο από τη Ζούγκλα και το έβαλε προς ενημέρωση του κοινού του...

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! - Σελίδα 2 Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 2:47 pm

Μια ακόμη σημαντική πτυχή στην υπόθεση της αναστολής λειτουργίας των ΚΠΕ ανακαλύψαμε σε άρθρο του Ριζοσπάστη που αναφέρεται στο ΕΣΠΑ...

Και λέμε ότι σχετίζεται με τα ΚΠΕ γιατί η λειτουργία τους στηρίζεται στο ΕΣΠΑ.

Διαβάστε λοιπόν τι γράφει ο Ριζοσπάστης στις 3 Αυγ. 2011:

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6377993

ΜΕΙΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Κέρδος για τις επιχειρήσεις, χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις


Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και του αστικού Τύπου σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση της «εθνικής συμμετοχής» στα έργα του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013) αντανακλούν την ικανοποίηση ενός τμήματος της αστικής τάξης, αυτού που περιμένει την απελευθέρωση κονδυλίων για μια σειρά έργα και παράλληλα κρύβουν το γεγονός ότι αυτή η απελευθέρωση κονδυλίων συνοδεύεται από εντολές για ακόμα πιο σκληρές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Η Κομισιόν πρότεινε την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ στα έργα του ΕΣΠΑ και τη μείωση της εθνικής συμμετοχής για έξι χώρες της ΕΕ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της επιχειρούν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά και αυτό το θέμα και με αφορμή μια σχετική ψευτοαντιπολιτευτική δήλωση του προέδρου της ΝΔ ξέσπασε άλλη μια δικομματική κοκορομαχία κοροϊδίας του λαού. Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στα έργα του ΕΣΠΑ και ανέφερε πως «έπρεπε να της το υποδείξουν οι ξένοι σήμερα για να αποφασίσει, επιτέλους, η κυβέρνηση να ξεκουνηθεί...»

Με τη σειρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης, ανταπαντώντας, έφτασε σε σημείο να επικαλεστεί την έκθεση του ΟΟΣΑ για να εμφανίσει ότι υπήρξε μεγάλη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ τους τελευταίους 18 μήνες... Από κοντά και ο ΛΑ.Ο.Σ σε ανακοίνωσή του χτες έσπευσε να ζητήσει την άμεση διοχέτευση «ζεστού» χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η σχετική πρόταση της Κομισιόν εξυπηρετεί τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και στην πράξη μειώνει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί πως στα προγράμματα του ΕΣΠΑ η συμμετοχή της ΕΕ κυμαίνεται σε ποσοστό από 50% μέχρι και 70% και το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται, ανάλογα με την περίπτωση, από το κράτος - μέλος και από τους ιδιώτες ή επιχειρηματικούς ομίλους που συμμετέχουν στο εκάστοτε πρόγραμμα.

Η Κομισιόν προτείνει τώρα να μειωθεί το σκέλος της εθνικής συμμετοχής σε ποσοστό μέχρι 5%, από 20% με 30% που είναι κατά βάση.

Η ΕΕ στην ουσία δε δίνει νέα χρήματα, αλλά περικόπτει από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ το αντίστοιχο μέρος των χρημάτων της εθνικής συμμετοχής και έτσι δεν μπλοκάρει η πραγματοποίηση των όποιων προγραμμάτων.

Τούτο έχει να κάνει όπως φαίνεται και με τη συνέχιση των έργων στο εθνικό οδικό δίκτυο, προς όφελος των μεγαλοεργολάβων. Και βέβαια και με τα διάφορα προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με το αζημίωτο πάντα. Κατά τ' άλλα, εμφανίζεται ότι «η Ελλάδα» θα έχει όφελος 879 εκατ. ευρώ...

Το θέμα επίσης είναι πως ούτε το ΕΣΠΑ, ούτε τα προηγούμενα ΚΠΣ προσέφεραν ανάπτυξη στη χώρα και οφέλη για τα λαϊκά στρώματα και τα όποια χρήματα δίνονταν και δίνονται στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ τα όποια έργα υποδομής ο λαός τα ακριβοπληρώνει ξανά.

Υπάρχουν ακόμα παραδείγματα όπου το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί αδρά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και από την άλλη απορρίπτονται προγράμματα Δήμων για τη δημιουργία σύγχρονων σχολικών μονάδων, ενώ για παράδειγμα επίσης επιδοτείται η κοινωφελής εργασία για 5 μήνες με 625 ευρώ το μήνα και ασφάλιση μέσω ΟΑΕΔ σε όφελος των εργοδοτών. Είναι εμφανές πως όλα αυτά έχουν να κάνουν με την αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος πάντα των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα.

Αυτά λέει τώρα ο Ριζοσπάστης για το ΕΣΠΑ. Που τονίζουμε ότι αυτό το πρόγραμμα πληρώνει και τα λειτουργικά έξοδα των ΚΠΕ. Βέβαια ο Ριζοσπάστης στο άρθρο του δε λέει λέξη για τα ΚΠΕ. Και δε συνδέει το θέμα με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Και όμως το θέμα συνδέεται και έχουμε βρει και στοιχεία που το αποδεικνύουν...

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! - Σελίδα 2 Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 3:26 pm

Και ιδού η απόδειξη πως η υπόθεση με το ΕΣΠΑ που γράφει ο χτεσινός Ριζοσπάστης σχετίζεται με την αναστολή λειτουργίας των ΚΠΕ:

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ


Θύματα της κρίσης και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης;

Παρασκευή, 26 Μάρτιος 2010 14:51Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στο Eυρωκοινοβούλιο

για την αναστολή της χρηματοδότησής τους


Για την αναστολή της χρηματοδότησης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα κατέθεσε ερώτηση στο Eυρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Τα 69 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αναπτύσσουν κάθε χρόνο δραστηριότητες για χιλιάδες μαθητές που τα επισκέπτονται, διαμορφώνουν εκπαιδευτικό υλικό και επιμορφώνουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Η διακοπή χρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση, στη μέση μάλιστα της σχολικής χρονιάς, έρχεται να προστεθεί στη χρόνια υποχρηματοδότηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα ελληνικά σχολεία με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνέπεια του παγώματος της χρηματοδότησης είναι η αναστολή της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, της παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού και πολλών επισκέψεων σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης γι’ αυτή τουλάχιστον τη σχολική χρονιά.

Για το θέμα αυτό ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε:

«Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι ανεπίτρεπτο να πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των μαθητών αλλά και των ενήλικων πολιτών αποτελεί ουσιαστικό μέρος της λύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, καθώς μπορεί να ωθήσει στην πράσινη στροφή στην οικονομία, στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, στην αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, αλλά και στην πρόληψη καταστροφών όπως οι δασικές πυρκαγιές που κοστίζουν τόσο στη φύση όσο και στην οικονομία».

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

Θέμα: Αναστολή συγχρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) λειτουργούν σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας από τη δεκαετία του 1990 και απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις τους αποτελούσαν μοχλό ανάπτυξης και προώθησης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Από την περίοδο ισχύος του Β’ Κ.Π.Σ μέχρι σήμερα, η λειτουργία τους συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ενώ είχαν ενταχθεί και στο Δ’ Κ.Π.Σ.

Πρόσφατη εγκύκλιος (1) του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας αναστέλλει αιφνιδιαστικά όλες σχεδόν τις προγραμματισμένες δράσεις των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των ήδη προγραμματισμένων από την αρχή της σχολικής χρονιάς Σεμιναρίων Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, των πολυήμερων επισκέψεων τμημάτων σχολείων σε αυτά, το πάγωμα της παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού καθώς όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων των ΚΠΕ προς τις τοπικές κοινωνίες.

Η αναστολή αυτή έρχεται να προστεθεί στη χρόνια υποχρηματοδότηση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τα οποία χρηματοδοτούνται με μόλις είκοσι (20) ευρώ ανά πρόγραμμα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια συγκυρία που η περιβαλλοντική εκπαίδευση θεωρείται πιο αναγκαία παρά ποτέ, ενόψει της κλιματικής αλλαγής και των συζητήσεων για στροφή στην πράσινη οικονομία (2).

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:


1. Αν η κωλυσιεργία της προκήρυξης για νέα χρηματοδότηση των Κ.Π.Ε., με αποτέλεσμα να αναστέλλονται όλες σχεδόν οι εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες και να παρουσιάζεται ασυνέχεια στο έργο τους, είναι συμβατή με τους κανονισμούς των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και τις σχετικές υποχρεώσεις της Ελλάδας.

2. Αν προτίθεται η Επιτροπή να χρηματοδοτήσει απευθείας προγράμματα Αειφόρου Εκπαίδευσης στα σχολεία Ά/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας, για την υλοποίηση προγραμμάτων κατά την διάρκεια της 4ης χρηματοδοτικής περιόδου;

3. Αν προτίθεται η Επιτροπή να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του ΕΣΠΑ (2007-2013).


1.αριθμ. πρωτ 22927 /Γ7 - 26-2-2010 1

2.http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=44331

Όλα αυτά όπως βλέπουμε αφορούν την προηγούμενη σχολική χρονιά. Και απόφαση του υπουργείου στις 26/2/2010

Φαίνεται ότι από πέρυσι υπήρχε πρόβλημα με τα ΚΠΕ. Και απασχόλησε από τότε η αναστολή λειτουργίας τους.

Τώρα, με τις συμφωνίες για το Μεσοπρόθεσμο, φαίνεται πως το ζήτημα επανήλθε. Κι αυτά που γράφει ο Ριζοσπάστης μιλώντας γενικά για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τις εξελίξεις γύρω απ' αυτό ερμηνεύουν σε ικανοποιητικό βαθμό την κεραμίδα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού με την απόφαση αναστολής λειτουργίας τόσων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Ήδη όπως διαβάσαμε στις διαμαρτυρίες από διάφορες γωνιές της Ελλάδας τα Κέντρα αντιμετώπιζαν πρόβλημα στελέχωσης. Τα περισσότερα από τα ΚΠΕ που τώρα τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας είχαν δύο εκπαιδευτικούς... Εξάλλου αυτό το παραδέχθηκε η υφυπουργός για το θέμα της αναστολής του ΚΠΕ στην Κόρινθο. Πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού... Μα με το άρθρο του Ριζοσπάστη καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει και έλλειψη χρήματος από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Πως κάτι άλλαξε στον τομέα αυτό...

Και η αλλαγή αποδεικνύεται και από την τελευταία παραγραφούλα στην τροπολογία της απόφασης για αναστολή λειτουργίας:

http://www.dipevath.gr/July11/29/programmata%20se%20kpe%20ypo%20anastolh-teliko.pdf

Εφόσον συμφωνηθεί σε επίπεδο ΣΕΚΠΕ, είναι δυνατή και η μερική κάλυψη δαπάνης για τέτοια
προγράμματα εφόσον συνδιοργανώνονται από ΚΠΕ τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ για την τρέχουσα χρονιά.

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι για καλυφθούν τα έξοδα από το ΕΣΠΑ υπάρχει πλέον η προϋπόθεση της ανάμειξης των Δήμων... έτσι όπως τη διαβάσαμε στην τροπολογία. Να καλύπτουν και αυτοί μέρος των εξόδων.

Παρόμοια οι δήμοι, σύμφωνα με όσα διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες, αναλαμβάνουν και τα έξοδα καθαριότητας των σχολείων:

https://paideia.forumgreek.com/t213-topic#875

Ενώ το απόγευμα διάβαζα πως στους Δήμους περνά και η μεταφορά των μαθητών.

Μικρά βηματάκια που μοιάζουν ξεκομμένα αλλά όλα μαζί οδηγούν στην αποκλειστική ευθύνη των δήμων για τα έξοδα των σχολείων. Και βέβαια όποιος πληρώνει έχει και το δικαίωμα να ελέγχει. Έτσι και με τα ΚΠΕ που θα τα ξαναλειτουργήσουν οι Δήμοι. Δε θα πληρώνουν μόνο τα έξοδα. Θα έχουν και την ευθύνη των προγραμμάτων...

Μ' αρέσει που χωρίς να τα έχω διαβάσει όλα αυτά, αναρωτιόμουν αν ο πρωθυπουργός γνωρίζει τι γίνεται με τα ΚΠΕ και την αναστολή λειτουργίας τους. Με αφορμή και την επίσκεψή του στην Άρτα και όσα είπε εκεί για την πράσινη ανάπτυξη. Τη στιγμή που η μισή Ήπειρος (Θεσπρωτία και Πρέβεζα) έμενε ξαφνικά χωρίς κανένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Κι όμως τώρα φωτίζεται και το σημείο αυτό. Η ομιλία του πρωθυπουργού και μάλιστα στην Άρτα, για την πράσινη ανάπτυξη.

Όπως ερμηνεύονται και οι στάσεις που κράτησαν οι τοπικοί μας άρχοντες. Οι εκλεγμένοι με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη και εκείνοι που υπήρξαν υποψήφιοι για τοπικοί άρχοντες. Που εδώ και μήνες αρθρογραφούσαν προσπαθώντας να πλήξουν το κύρος του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ.

Σιγά μην πάνε να διαμαρτυρηθούν για την αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ. Όπως το έκαναν βουλευτές και δήμαρχοι σε άλλες γωνιές της Ελλάδας. Ή ακόμη και σύλλογοι δασκάλων και ΕΛΜΕ.

Τώρα ναι, καταλαβαίνω την απέραντη σιωπή στη Θεσπρωτία ακόμη και τους έμμεσους πανηγυρισμούς κάποιων για το κλείσιμο τους ΚΠΕ Φιλιατών...

Ο καθένας που πετυχαίνει ένα στόχο, πανηγυρίζει...___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! - Σελίδα 2 Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Αυγ 08, 2011 3:12 am

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ (ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ)


Αύγουστος 3, 2011 - 10:20

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ… ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Μετά την τελική πρόταση του Υπουργείου Υγείας για διοικητική διασύνδεση του Νοσοκομείου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τη δέσμευση του Υπουργού υγείας και του βουλευτή Θεσπρωτίας ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει την εργασία του, ότι η διοικητική διασύνδεση δεν θα επηρεάσει την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου όσο και την εύρυθμη λειτουργία του, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας εκτιμάμε ότι η παραίτηση του ΔΣ, η οποία εκδηλώθηκε υπό την πίεση των πραγμάτων και κάτω από συναισθηματική φόρτιση αλλά και ως μέσω πίεσης προς το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να πάρουν πίσω την απόφαση της διασύνδεσης, θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση με νωπή την εντολή των δημοτών, η παραίτηση δεν εξυπηρετεί τίποτε.Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις να πιέσουμε για την γρήγορη αποπεράτωση της νέας πτέρυγας για την αναβάθμιση των νέων παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και σε κάθε τυχών διαπίστωση αρνητικής έκβασης και απόκλισης από τα υποσχόμενα θα αντιδράσουμε υπερασπιζόμενοι τα δικαίωμα κάθε Θεσπρωτού για ένα σύγχρονο και πλήρως ανεπτυγμένο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και τις υπόλοιπες δομές υγείας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο Δήμαρχος Φιλιατων κ. Μηνάς Παππάς εξέφρασε, με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας Την Υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου, την έντονη διαμαρτυρία του για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Δήμαρχος Φιλιατών στην επιστολή του τονίζει μεταξύ άλλων , ότι το ΚΠΕ Φιλιατών έχει αξιόλογη δράση ,είναι το μόνο στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και πως η αναστολή της λειτουργίας του είναι ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα για την ευρύτερη περιοχή

Μα γιατί διαμαρτύρεται ο κ. Δήμαρχος των Φιλιατών; Δε διάβασε την τροπολογία που του επιτρέπει να αναλάβει ως Δήμος το ΚΠΕ Φιλιατών; Αναλαμβάνοντας φυσικά και τα έξοδα.

Και το περίεργο είναι που ακόμη δεν εντοπίσαμε διαμαρτυρία από τους άλλους δημάρχους Θεσπρωτίας, που θίγονται περισσότερο οι μαθητές των περιοχών τους. Αφού λογικό είναι ότι ακόμη και αν αναλάβει ο Δήμος Φιλιατών το ΚΠΕ, δε θα πληρώνει έξοδα για προγράμματα παιδιών των άλλων δήμων. Κι αν ακόμη σε ένδειξη αλτρουισμού το κάνει, θα ξεσηκωθούν οι δημότες του. Αφού εκείνοι θα είναι που στην πράξη θα επιβαρυνθούν με τα όποια έξοδα επαναλειτουργίας του ΚΠΕ.

Εκτός βεβαίως και αξιοποιηθεί η τελευταία παράγραφος της τροπολογίας που κάνει μνεία σε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Την ίδια ώρα πάντως που συμβαίνουν αυτά με το ΚΠΕ, παραμένουν απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι στον άλλο φορέα περιβαλλοντικής φροντίδας της περιοχής Θεσπρωτίας, το φορέα διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα.

Πιθανότατα η λύση να δοθεί σε αμφότερες στις περιπτώσεις με προσλήψεις κατά το νέο σύστημα κοινωφελούς εργασίας, με "εθελοντές" που θα προσλαμβάνονται μέσω ΜΚΟ και μισθό 625 ευρώ το μήνα!

Έτσι κι αλλιώς τις ΜΚΟ τις γνωρίσαμε ήδη στη Θεσπρωτία:

http://educandus.blogspot.com/2011/04/blog-post_237.html

Πχ με το πρόγραμμα της ΜΚΟ Διάζωμα - http://educandus.blogspot.com/2011/04/blog-post_20.html - που θέλει να αναλάβει την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Γιτάνης αλλά και τη ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου που πήρε το πρόγραμμα περίθαλψης των μεταναστών της Ηγουμενίτσας. Πρόγραμμα που σταμάτησε στη μέση όταν οι μπουλντόζες του Δήμου Ηγουμενίτσας ξήλωσαν τις παράγκες των μεταναστών...

Αλλά και στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης γνωρίσαμε τη δράση των αντίστοιχων ΜΚΟ. Στα μέσα Απρίλη διοργανώθηκε από το Δήμο Ηγουμενίτσας και με πρωτοβουλία του τότε αντιδημάρχου κ. Τζάνη, ομιλία στο Πάνθεο με τίτλο:

Εθελοντισμός και περιβάλλον - η έννοια του ενεργού πολίτη!


http://www.igoumenitsa.gr/component/option,com_events/task,view_detail/agid,72/year,2011/month,04/day,13/Itemid,167/

Ομιλήτρια η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Ελληνική Εταιρία προστασία της φύσης, κ. Αλεξ. Νικηφοράκη. Και που στην ομιλία της φρόντισε να σπιλώσει τους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν περιβαλλοντικά προγράμματα πως δήθεν έχουν ως κίνητρο τη μείωση ωραρίου! Κάτι που δεν ισχύει τουλάχιστον την Πρωτοβάθμια που έχω και άμεση γνώση του θέματος. Ουδέποτε απαλλάχτηκα από ώρες γιατί έκανα περιβαλλοντικά προγράμματα. Αντίθετα αφιέρωσα άφθονο ελεύθερο χρόνο (και απλήρωτο εννοείται) για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων.

Κι ενώ αυτά είπε η κ. Νικηφοράκη από το βήμα, ο παρευρισκόμενος τότε αντιδήμαρχος, κ. Τζάνης, εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ως προς την επαγγελματική του ιδιότητα, δεν τη διόρθωσε. Δεν το γνώριζε αυτό ο κ. Τζάνης; Πως αποτελεί ανακρίβεια κι επομένως συκοφαντία σε βάρος των εκπαιδευτικών;

Τώρα βέβαια ο κ. Τζάνης μετά τα γνωστά προβλήματα που ανέκυψαν για τα χρόνια που ήταν δήμαρχος Παραποτάμου, υπέβαλε παραίτηση από το αξίωμα του αντιδημάρχου. Πρόλαβε όμως να στείλει εγκύκλιο στα σχολεία με την οποία ζητούσε εθελοντές εκπαιδευτικούς να στελεχώσουν τις προσπάθειες του Δήμου Ηγουμενίτσας για το περιβάλλον...

http://www.igoumenitsa.gr/component/option,com_events/task,view_detail/agid,80/year,2011/month,04/day,29/Itemid,167/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ύστερα από την εκδήλωση για τον εθελοντισμό που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ», ο Δήμος προχωρεί στην ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος με τη συγκρότηση των πρώτων εθελοντικών ομάδων που θα αποτελέσουν τον πυρήνα για την εξάπλωση του εθελοντισμού σε όλο το διευρημένο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Οι εθελοντικές ομάδες που θα δημιουργηθούν, θα έχουν πλήρη αυτονομία και ο Δήμος θα έρχεται επικουρικά να συντονίζει τις δράσεις που εκείνες θα αποφασίζουν.

Οι εγγραφές στις εθελοντικές ομάδες αρχίζουν από τη Δευτέρα 2 Μαίου 2011 στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας, Γραφείο Αντιδημάρχου κ. Γιάννη Τζάνη ή στο Γραφείο Δημάρχου.

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος

Γιάννης Τζάνης

Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Και οι δήθεν εθελοντές που θα προσλαμβάνονται μέσω ΜΚΟ σε εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιούν οι δήμοι σε χώρους σχολείων. https://paideia.forumgreek.com/t190-topic

Ο εθελοντισμός από τη μια και από την άλλη τα οικονομικά σκάνδαλα των εκάστοτε κυβερνώντων. Και εκείνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι απλήρωτοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι από τη μια και τα χρήματα που κάπου χάθηκαν - χωρίς αποδείξεις - από τα ταμεία...

http://892fm.blogspot.com/2011/07/blog-post_1228.html

Και η τραγική απόδειξη πως τέτοιες τακτικές δεν περνάνε πια, είναι το σημερινό δημοσίευμα στο ακόλουθο λινκ:

http://892fm.blogspot.com/2011/08/blog-post_9852.html

Ακριβώς έξω από το ΠΑΝΘΕΟ που έγινε τον Απρίλη η ομιλία - πρόσκληση για εθελοντές υπέρ του περιβάλλοντος, ζέχνει ο τόπος από τα σκουπίδια.

Παράλληλα το Δρέπανο, η παραλία της πόλης μας, έχασε φέτος τη γαλάζια σημαία...

Αλλά ζωντανό παραμένει και το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου στην Πέρδικα και πληθαίνουν τα σύννεφα για το θέμα του Καλαμά και του νέου φράγματος...

Κι ακόμη έχουμε την αρρώστια που εξοντώνει τα πλατάνια, ιδιαίτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσπρωτίας:

http://thesprotos-panta.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

Όπως έχουμε και τις δεκάδες παραλίες που φέτος καθάρισαν μόνο χάρη στη δράση πραγματικών εθελοντών. Πχ από τους Συβοτίστας στα Σύβοτα και από τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και αρχαιολογικών χώρων Θεσπρωτίας στο Μακρυγιάλι.

Ή και από παιδάκια σχολείων στη Σαγιάδα και στο Δρέπανο.

http://faros.forumotion.com/t251-topic

Η Θεσπρωτία και μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα έχει αλλά και πλειάδα ανθρώπων που πραγματικά νοιάζονται για το περιβάλλον. Μπορεί να μπήκε σε αναστολή λειτουργίας το τοπικό ΚΠΕ αλλά το σίγουρο είναι πως δε θα σταματήσει η δράση για την προστασία του περιβάλλοντος στην ακριτική αυτή γωνιά της Ελλάδας. Κι αυτό είναι το μόνο που μας παρηγορεί βλέποντας τη σιωπή ή και τις χλιαρές αντιδράσεις των υπευθύνων του νομού μας.
___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! - Σελίδα 2 Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Αυγ 08, 2011 4:05 am

Ολόκληρη η επιστολή στην υπουργό Παιδείας του δημάρχου Φιλιατών είναι δημοσιευμένη εδώ:

http://www.filiates.gov.gr/files/361/kpe.pdf

Αξίζει να τη μελετήσετε. Περιέχει και αρκετά καινούρια στοιχεία για τη λειτουργία του ΚΠΕ Φιλιατών καθώς και την πληροφορία ότι ο υπεύθυνος του ΚΠΕ, συνάδελφος κ. Μάρκος Νικολάου, είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών Χώρων του Ν. Θεσπρωτίας.

Αυτό το τελευταίο αξίζει κανείς να το αντιπαραθέσει με την επιστολή προ μηνών του επίτιμου σχολικού συμβούλου κ. Θ. Σόρογκα, και υποψηφίου στις πρόσφατες εκλογές για την αυτοδιοίκηση, που ανάμεσα στα άλλα που βρήκε να υποδείξει στους υπευθύνους των ΚΠΕ ήταν και το ακόλουθο:

Στην προσπάθεια για ενεργοποίηση, αναβάθμιση και πρωτοπορία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών είναι σίγουρο ότι με χαρά θα συνδράμουν όλοι οι σχετικοί Θεσπρωτικοί φορείς. Πρώτα η νέα ελπιδοφόρα Δημοτική Αρχή Φιλιατών, που οφείλει να το επανεγκαταστήσει στη Μαθητική Εστία της πόλης και να το εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα. Ακόμη οι αρμόδιοι της Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού, το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας (τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων και Ιχθυοκαλλιέργειας), το Κέντρο Ενημέρωσης Καλαμά και Αχέροντα, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιοτήτων, η ΛΒ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό μας Μουσείο, το Κέντρο Ιστορικών Μελετών στο Φιλιάτι, οι τόσοι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νομού μας, οι φυσιολάτρες και οι ευαισθητοποιημένοι συμπατριώτες.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Προφανώς ο κ. Θ. Σόρογκας, ανάμεσα στα άλλα που ο ίδιος στην επιστολή παραδεχόταν ότι αγνοούσε:

Δε γνωρίζω τη στελέχωσή του, την οργάνωση, τον προγραμματισμό του, την εποπτεία που ασκείται. Είμαι πλέον συνταξιούχος Σύμβουλος, με καημό όμως πάντα για την Παιδεία και τα παιδιά, αλλά προπάντων με αγάπη και πόνο για την όλο και συρρικνούμενη επαρχία μας.

δε γνώριζε ούτε αυτή τη λεπτομέρεια. Πως ο υπεύθυνος του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ήταν και πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών Χώρων του Ν. Θεσπρωτίας. Κι έτσι μέσα στη ζέση του να βοηθήσει το ΚΠΕ Φιλιατών να βρει το δρόμο του... πρότεινε στον κ. Νικολάου να συνεργαστεί με τον ... εαυτό του!!!

Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι ο ίδιος ο κ. Σόρογκας δεν έχει σχέση με το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών Χώρων του Ν. Θεσπρωτίας. Κι ας δηλώνει αφενός το μεγάλο ενδιαφέρον του για το περιβάλλον αλλά και αρχαιολόγος ο ίδιος.

Και παρότι κάνει λόγο στην επιστολή του και για χρήση των νέων τεχνολογιών, μάλλον δεν επισκέφθηκε ποτέ το σάιτ του συλλόγου:

http://www.perivallon-thesprotia.gr/meli.html

Αλλιώς θα έβλεπε εκεί τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και τον κ. Νικολάου στη θέση του προέδρου.

Σέβομαι κι εκτιμώ τον πόνο του καθενός και για την Παιδεία και για το περιβάλλον. Μα ειλικρινά θυμώνω όταν αδικούνται άνθρωποι από τον υπερβάλλοντα ζήλο άλλων. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τις άδικες επιθέσεις κατά του κ. Νικολάου. Που τα στοιχεία στην επιστολή του Δημάρχου Φιλιατών μας έδωσαν την ευκαιρία να αναδείξουμε και τις παράλληλες δραστηριότητές του σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, με την αναστολή του ΚΠΕ, ευχόμαστε τουλάχιστον να αξιοποιηθεί ο κ. Νικολάου σε κάποια άλλη κατάλληλη θέση. Τουλάχιστον το κενό που θα αφήσει η αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ να μη συνδυαστεί και με τον παροπλισμό ανθρώπων που και γνώσεις και εμπειρία και τεράστια θέληση διαθέτουν να συνδράμουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!! - Σελίδα 2 Empty Απ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Παρ Οκτ 07, 2011 10:18 am

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

http://892fm.blogspot.com/2011/10/blog-post_3291.html

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΙΑΝΗΣ: Εγκαταλείπονται τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ήπειρο

Την εγκατάλειψη των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ήπειρο επιβεβαιώνει η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κα Φ. Γεννηματά, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση (υπ’ αρ. πρωτ. 21840/2011), του Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος είχε φέρει το θέμα της κατάργησης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στη Βουλή.

Όπως είναι γνωστό, τα Κέντρα αυτά ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και χάρη στη χρηματοδότησή τους, κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματα, έχουν σημαντική προσφορά στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Η αναστολή της λειτουργίας δύο (2) εκ των πέντε (5) ΚΠΕ στην Ήπειρο που αποφάσισε το αρμόδιο Υπουργείο, θα υποβαθμίσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Όπως τόνιζε στην Ερώτησή του ο Σταύρος Καλογιάννης, η προβλεπόμενη (βάσει πρόσφατης σχετικής Υπουργικής Απόφασης) στελέχωση των ΚΠΕ Πραμάντων και Κόνιτσας με μια Παιδαγωγική Ομάδα είναι προβληματική, καθώς τα δύο ΚΠΕ βρίσκονται σε απόσταση 130 χλμ το ένα από το άλλο!
Από την απάντηση της κας Γεννηματά (έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 96749/ΙΗ/2011), δεν προκύπτει καμία δέσμευση.
Δυστυχώς, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι Υπουργοί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που τους ασκείται, ιδίως το τελευταίο διάστημα, η αν. Υπουργός απαντάει εντελώς αόριστα ότι «στόχος του Υπουργείου μετά την ομαλή λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, είναι να βρεθεί στο επίκεντρο και η περιβαλλοντική εκπαίδευση».

Προφανώς η κα Υπουργός αγνοεί ότι εκατοντάδες σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, και στην πόλη μας, συνεχίζουν να είναι κλειστά, ενώ περιβαλλοντική εκπαίδευση με κλειστά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δύσκολα μπορεί να γίνει.Παραπέμπει δε στην απάντησή της η κυρία Υπουργός σε σχετική συζήτηση Ερώτησης βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, με θέμα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βάμο Χανίων!!
Ο συνερωτώμενος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου δεν δίνει καμία απολύτως απάντηση στον Σταύρο Καλογιάννη για το θέμα.
Προκύπτει δηλαδή, για μία ακόμη φορά, ότι η κοπτόμενη δήθεν για «πράσινη ανάπτυξη» σημερινή Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τελείως όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ακόμα και αυτά που δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος.


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Σελίδα 2 από 2 Επιστροφή  1, 2

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης