ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...

Πήγαινε κάτω

Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...  Empty Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιουν 02, 2013 6:38 pm

Δύο διευθυντές σχολείων έγιναν διάσημοι αυτές τις μέρες. Ο Νίκος Σιούτας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης και η άλλη, η αγνώστων στοιχείων διευθύντρια που μάζεψε τις φωτοτυπίες με το τραγούδι "Κεμάλ" από τους μαθητές. Μαθητές δημοτικού στη Θεσσαλονίκη.

Ας δούμε τις δυο περιπτώσεις ξεχωριστά και ο καθένας ας βγάλει συμπεράσματα:

http://tvxs.gr/

Η «δασκάλα του Κεμάλ» μιλά για τον φανατισμό και τη λογοκρισία

01 Ιουν 2013

Η δασκάλα που δέχθηκε επίπληξη από γονέα και τη διευθύντρια του σχολείου στο οποίο εργάζεται, με την κατογορία ότι κάνει «ισλαμική προπαγάνδα» επειδή δίδαξε στην τάξη τον Κεμάλ του Μάνου Χατζιδάκι, απέστειλε προς δημοσίευση επιστολή της, στον συνεργάτη του Tvxs, Γιώργο Πήττα, στην οποία περιγράφει λεπτομερώς όσα συνέβησαν.

«Εν έτει 2013 ζούμε (και που; στα δημοτικά σχολεία) φαινόμενα φανατισμού, λογοκρισίας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η δασκάλα, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Έπειτα από την ανεπίσημη ανάρτησή μου στο διαδίκτυο για το περιστατικό “λογοκρισίας” του Κεμάλ και μετά την τεράστια ανταπόκριση των ΜΜΕ αλλά και συναδέλφων εκπαιδευτικών από τη Ελλάδα και το εξωτερικό, θεωρώ σημαντικό να σας ενημερώσω κατ’ αρχάς για το ίδιο το συμβάν και για την εξέλιξή του και έπειτα να διευκρινίσω ποιος ήταν ο σκοπός της κοινοποίησης μου.

Την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης όπου εργάζομαι ως αναπληρώτρια μουσικός, στα πλαίσια ενός μαθήματος για τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, δίδαξα στα παιδιά της Ε’ δημοτικού το γνωστό τραγούδι “Κεμάλ”, τραγούδι το οποίο έχω επανειλημμένα διδάξει και παρουσιάσει σε σχολικές γιορτές, χωρίς ποτέ να μου δημιουργηθεί πρόβλημα.

Δύο μέρες μετά εμφανίστηκε στο σχολείο γονιός ο οποίος διαμαρτυρήθηκε στη διευθύντρια για το τραγούδι, υποστηρίζοντας πως το περιεχόμενό του αποτελεί “ισλαμική προπαγάνδα”. Η αντίδραση της διευθύντριας ήταν η εξής: μπήκε στην τάξη και μπροστά στη δασκάλα των παιδιών ζήτησε να της δώσουν πίσω τις φωτοτυπίες που είχα μοιράσει, λέγοντας πως η μουσικός έκανε λάθος και πως οι φωτοτυπίες δεν προορίζονταν για εκείνη την τάξη. Έπειτα με κάλεσε στο γραφείο της για να μου εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Με επέπληξε για την επιλογή του τραγουδιού λέγοντας πως δεν είναι κατάλληλο για παιδιά δημοτικού και πως μοναδικό μας μέλημα στο δημοτικό είναι να τονώνουμε το εθνικό φρόνημα των παιδιών.

Φυσικά ανέφερα το περιστατικό κατευθείαν στη σχολική σύμβουλο, η οποία και μετέφερε το θέμα στον προϊστάμενο. Μετά από επικοινωνία που είχα μαζί της με διαβεβαίωσε πως το θέμα εξετάζεται πια από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας μέσα στην οποία χαρακτηρίστηκε υπερβολική η αντίδραση για το συγκεκριμένο τραγούδι, καθώς πολύ συχνά διδάσκεται και τραγουδιέται σε δημοτικά σχολεία.

Όσον αφορά την έκταση που πήρε το θέμα, θεωρώ σημαντικό να ξεκαθαρίσω το εξής για την πρόθεσή μου:

Μετά την πρώτη μου επικοινωνία με τη σχολική σύμβουλο και αφού εκείνη μου ανέφερε πως υπάρχουν πολλά παρόμοια περιστατικά ιδίως στη βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποφάσισα να προβώ στην κοινοποίηση του συμβάντος στα πλαίσια ενός forum εκπαιδευτικών στο διαδίκτυο, δίνοντας την ηλεκτρονική μου διεύθυνση για να επικοινωνήσουν μαζί μου όσοι εκπαιδευτικοί αντιμετώπισαν αντίστοιχα προβλήματα, παροτρύνοντας τους να κάνουμε μια κίνηση από κοινού έτσι ώστε να μην προβληθεί το γεγονός ως ένα τυχαίο περιστατικό, που συνέβη σε ένα μόνο δημοτικό σχολείο.

Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών αλλά και όσων έλαβαν το μήνυμα ήταν τόσο μεγάλη στο να προωθήσουν την γνωστοποίηση του συμβάντος, ώστε το θέμα έφτασε να γίνει γνωστό παντού (ακόμη και στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Παιδείας απ’ ό, τι με πληροφόρησαν) και να προκύψει το τεράστιο ενδιαφέρον των ΜΜΕ στο να μάθουν λεπτομέρειες για να καλύψουν ειδησεογραφικά το γεγονός.

Απαντώ λοιπόν σε όλους τους δημοσιογράφους των έντυπων και τηλεοπτικών μέσων που επικοινωνούν μαζί μου συνεχώς για να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία του σχολείου και της συγκεκριμένης διευθύντριας , ή με καλούν να μιλήσω για την «προσωπική μου εμπειρία» σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα, πως η πρόθεσή μου σε καμία περίπτωση δεν έχει μορφή προσωπική, και ότι μιλώ εν ονόματι πολλών συναδέλφων οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά καθημερινά στη δουλειά τους στα σχολεία.

Από τη στιγμή που το θέμα εξετάζεται ήδη από τους αρμόδιους, θεωρώ περιττό να ασχολούμεθα με τις λεπτομέρειες.

Ας εστιάσουμε στην ουσία αυτού του γεγονότος, ότι δηλαδή εν έτη 2013 ζούμε (και που; στα δημοτικά σχολεία) φαινόμενα φανατισμού, λογοκρισίας και τέτοιου είδους παρεμβάσεων στο γνωστικό αντικείμενο που έχουμε σπουδάσει και καλούμαστε να διδάξουμε σε συνθήκες ήδη πάρα πολύ δύσκολες.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση. Θέλω να πιστεύω πως η φωνή μας μπορεί ακόμη να ακουστεί και παραφράζοντας τον στίχο του μεγάλου Γκάτσου :

"Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος”… ίσως και να μπορεί να αλλάξει».
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...  Empty Απ: Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιουν 02, 2013 8:17 pm

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΕΙΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ...

Ασχολίαστον το ανωτέρω. Αυτό θα έπρεπε κανονικά να πω και να το προσπεράσω γιατί μόνο κάφροι δεν εξεγείρονται διαβάζοντας την καταγγελία της μουσικού.

Και γιατί αν πιάσουμε να σχολιάσουμε θα έχουμε πολλά να πούμε. Που δε θα αφορούν τον Κεμάλ αλλά το γενικότερο τρόπο λειτουργίας της σημερινής εκπαίδευσης και βεβαίως και γενικότερα την κοινωνία μας αφού το ζήτημα ξεκίνησε από τη διαμαρτυρία του γονέα.

Έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη σχέση των δασκάλων με τους γονείς, αφιέρωσα κάποτε αρκετούς μήνες από τη ζωή μου για να κάνω επιστημονική έρευνα ακριβώς για το ζήτημα αυτό. Που είναι κεφαλαιώδους σημασίας καθώς επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την επίδοση και τη συμπεριφορά των παιδιών. Και όμως ελάχιστη σημασία δίνεται στη σωστή προετοιμασία του δασκάλου για το ρόλο του ως συνεργάτη της οικογένειας και των γονιών. Ακόμη λιγότερη στους αναπληρωτές και δη της μουσικής ή άλλων κλάδων που δεν προέρχονται από σχολές με παιδαγωγική κατάρτιση.

Είναι εύκολο για όσους αρπάζουν φωτιά με το πρώτο να ρίχνουν όλο το φταίξιμο στη διευθύντρια. Σε σχολείο όμως ζω και έχω δει και ζήσει ανάλογες καταστάσεις. Με γονείς που εισβάλλουν ως ταύροι εν υαλοπωλείω στο γραφείο του διευθυντή και ωρύονται κατά του εκπαιδευτικού απαιτώντας από τη διεύθυνση να πατάξει τον κακό κατά τη γνώμη τους δάσκαλο. Έχω δει και τις διαφορετικές αντιδράσεις των διευθυντών σε τέτοια φαινόμενα. Σαφώς και αποτελεί δικλείδα η στάση του διευθυντή για το κλίμα των σχέσεων σε ένα σχολείο. Αυτός είναι ο επικεφαλής αυτός και ο κύριος υπεύθυνος της διαμόρφωσης του σωστού κλίματος.

Και το θέμα δεν είναι μόνο η ψύχραιμη αντίδραση του διευθυντή όταν ξεσπάσει το πρόβλημα. Μα η πρόληψη για να μην φτάσουν οι καταστάσεις στο σημείο της έκρηξης. Πριν δηλαδή γίνουν εχθροί και βρίζονται γονείς και δάσκαλοι εκείνος να έχει λάβει τα μέτρα να τους φέρει κοντά και να τους κάνει φίλους και συνεργάτες στο δύσκολο αγώνα της διαπαιδαγώγησης.

Υπάρχουν μάλιστα και θεσμικά προτεινόμενοι τρόποι για τέτοιες προσεγγίσεις γονέων και δασκάλων. Μόνο που συνήθως μένουν στο συρτάρι. Πχ όσα προβλέπονται από το 201 ΠΔ του 1998:

https://xarinpaideias.forumgreek.com/h1-page

Άρθρο 11

Παιδαγωγικές συναντήσεις - έλεγχος προόδου - έλεγχος φοίτησης

1. Παιδαγωγικές συναντήσεις - έλεγχος προόδου

Οι παιδαγωγικές συναντήσεις των εκπ/κών για θέματα αγωγής και αξιολόγησης των μαθητών, καθώς και οι συναντήσεις με τους γονείς πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και ευθύνη του Δ/ντή και εντάσσονται στον ετήσιο και τριμηνιαίο προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του σχολείου, ο οποίος γνωστοποιείται στο Σχολικό Σύμβουλο. Στις συναντήσεις αυτές μπορεί να μετέχει και o Σχολικός Σύμβουλος.

Οι γονείς των μαθητών ενημερώνονται κατά το μήνα Σεπτέμβριο από το δάσκαλο της τάξης ή και από το διευθυντή για το ωρολόγιο πρόγραμμα, καθώς και για κάθε θέμα που αφορά τη λειτουργία του σχολείου, τη διδακτική πράξη, τη συμμετοχή των παιδιών στη μαθησιακή διαδικασία, την οργάνωση της τάξης, τις απαιτήσεις του σχoλείου, τις προσδοκίες των γονέων και άλλα συναφή θέματα.

Η ενημέρωση των γονέων μετά τη λήξη του τριμήνου γίνεται σύμφωνα με τα Π.Δ. που αφορούν την αξιολόγηση και τις εγκυκλίους της Δ/νσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδεfας. Εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη κάθε τριμήνου πραγματοποιείται, με ευθύνη του Δ/ντή, συνάντηση με τους γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών, στους οποίους χορηγείται έλεγχος προόδου, ο τύπος του οποίου καθορίζεται με υπουργική απόφαση σύμφωνα με την περίπτωση Β (έντυπα) παραγρ. 5 του άρθρου 6 αυτού του Π.Δ. Οι συναντήσεις με τους γονείς κατά τάξη ή σχολείο γίνονται σε χρόνο που επιτρέπει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων σ' αυτές και εκτός ωρών διδασκαλίας, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 13 του Ν. 1566/85.

Ο Δ/ντής του σχολείου καλεί το διδακτικό προσωπικό σε έκτακτη συνεδρίαση εκτός ωρών διδασκαλίας, πρoκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου ή για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά την εκπ/κή διαδικασία.

Κάθε εκπ/κός ορίζει ημέρα και ώρα συνεργασίας με τους γονείς των μαθητών μία φορά το μήνα. Η ημέρα και η ώρα συνεργασίας καταγράφονται στο βιβλίο πράξεων του διδακτικού προσωπικού και γνωστοποιούνται στους γονείς. Οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τους εκπαιδευτικούς κάθε φορά που προκύπτουν προβλήματα. Οι γονείς καλούνται να ενημερωθούν :

1 ) για τη σχολική εργασία και την πρόοδο των παιδιών τους
2 ) για γενικότερα θέματα αγωγής και επιμόρφωσης γονέων

Συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων, τουλάχιστον μια φορά το τρίμηνο, οργανώνει το σχολικό συμβούλιο και συντονίζει ο Δ/ντής του σχολείου. Οι συγκεντρώσεις αυτές πραγματοποιούνται προκειμένου οι γονείς:

1 ) να ενημερωθούν σε θέματα λειτουργίας του σχολείου και ,
2 ) να παρακολουθήσουν προγράμματα επιμόρφωσης


Για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων των μαθητών που παρουσιάζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς, ο δάσκαλος της τάξης συνεργάζεται με το διευθυντή του σχολείου, το σχολικό σύμβουλο και ασφαλώς με τους ενδιαφερόμενους γoνείς, οι οποίοι μπορούν ακόμη να καλούνται και μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος όταν ο δάσκαλος το κρίνει απαραίτητο. Η συνεργασία της σχολικής μονάδας και του σχολικού συμβούλου της Δημοτικής Εκπαίδευσης, μετά από συνεννόηση μεταξύ τους, μπορεί να επεκτείνεται στο σχολικό σύμβουλο της Ειδικής Αγωγής ή και σε άλλους ειδικούς επιστήμονες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κοιτάξτε τι ωραία που τα λέει ο νομοθέτης. Και κοιτάξτε και στα σχολεία μας. Εφαρμόζονται;

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όχι μόνο δεν εφαρμόζονται αλλά υπάρχουν ακόμη και διευθυντές σχολείων που αγνοούν τι λέει αυτό το βασικό για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση προεδρικό διάταγμα.

Και το ερώτημα είναι μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για το σχολείο της Θεσσαλονίκης. Εφαρμοζόταν εκεί το άρθρο 11 του ΠΔ 201/98; Υπήρχε η συνεργασία με τους γονείς όπως την προβλέπει ο νομοθέτης;

Είχαν ενημερωθεί οι γονείς για το ωρολόγιο πρόγραμμα και όλα τα άλλα συναφή που αφορούν τη ζωή του παιδιού τους στο σχολείο;

Τους εξήγησε το υπεύθυνο από το νόμο πρόσωπο τι προβλέπει ο βασικός νόμος για την εκπαίδευση ως σκοπό του δημοτικού σχολείου; Για τον 1566/1985 ομιλώ και για τούτα τα άρθρα του:

https://xarinpaideias.forumgreek.com/t118-topic

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Σκοπός - Γλώσσα

1. Σκοπός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι να συμβάλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε, ανεξάρτητα από φύλο και καταγωγή, να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά.

Ειδικότερα υποβοηθεί τους μαθητές:

α) Να γίνονται ελεύθεροι, υπεύθυνοι, δημοκρατικοί πολίτες, να υπερασπίζονται την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τη δημοκρατία, να εμπνέονται από αγάπη προς τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση και να διακατέχονται από πίστη προς την πατρίδα και τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης. Η ελευθερία της θρησκευτικής τους συνείδησης είναι απαραβίαστη.

β) Να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν αρμονικά το πνεύμα και το σώμα τους, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές τους. Να αποκτούν, μέσα από τη σχολική τους αγωγή, κοινωνική ταυτότητα και συνείδηση, να αντιλαμβάνονται και να συνειδητοποιούν την κοινωνική αξία και ισοτιμία της πνευματικής και της χειρωνακτικής εργασίας. Να ενημερώνονται και να ασκούνται πάνω στη σωστή και ωφέλιμη για το ανθρώπινο γένος χρήση και αξιοποίηση των αγαθών του σύγχρονου πολιτισμού, καθώς και των αξιών της λαϊκής μας παράδοσης.

γ) Να αναπτύσσουν δημιουργική και κριτική σκέψη και αντίληψη συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας, ώστε να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και με την υπεύθυνη συμμετοχή τους να συντελούν αποφασιστικά στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου και στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.

δ) Να κατανοούν τη σημασία της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, να σέβονται τις ανθρώπινες αξίες και να διαφυλάσσουν και προάγουν τον πολιτισμό.

ε) Να αναπτύσσουν πνεύμα φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς της γης, προσβλέποντας σε έναν κόσμο καλύτερο, δίκαιο και ειρηνικό.


2. Βασικοί συντελεστές για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών είναι: α) η προσωπικότητα και η κατάρτιση του προσωπικού όλων των κλάδων και των βαθμίδων της εκπαίδευσης, β) τα αναλυτικά προγράμματα, τα σχολικά βιβλία και τα λοιπά διδακτικά μέσα, καθώς και η σωστή χρήση τους, γ) η εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων και μέσων για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και δ) η δημιουργία του απαραίτητου παιδαγωγικού κλίματος με την ανάπτυξη αρμονικών διαπροσωπικών σχέσεων στο σχολείο και στην τάξη και με το σεβασμό προς την προσωπικότητα του κάθε μαθητή.

3. α) Τα αναλυτικά προγράμματα αποτελούν άρτιους οδηγούς του εκπαιδευτικού έργου και περιλαμβάνουν κυρίως:

(αα) σαφώς διατυπωμένους, κατά μάθημα, σκοπούς μέσα στα πλαίσια των γενικών και ειδικών, κατά βαθμίδα, σκοπών της εκπαίδευσης,

(ββ) διδακτέα ύλη επιλεγμένη σύμφωνα με το σκοπό του μαθήματος, σε κάθε επίπεδο, ανάλογη και σύμμετρη προς το ωρολόγιο πρόγραμμα και προς τις αφομοιωτικές δυνατότητες των μαθητών, διαρθρωμένη άρτια σε επιμέρους ενότητες και θέματα,

(γγ) ενδεικτικές κατευθύνσεις για τη μέθοδο και τα μέσα διδασκαλίας κάθε ενότητας ή θέματος.

β) Τα αναλυτικά προγράμματα καταρτίζονται, δοκιμάζονται πειραματικά, αξιολογούνται και αναθεωρούνται συνεχώς σύμφωνα με τις εξελίξεις στον τομέα των γνώσεων, τις κοινωνικές ανάγκες και την πρόοδο των επιστημών της αγωγής.

γ) Τα αναλυτικά προγράμματα της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ειδικότερα έχουν εσωτερική συνοχή και ενιαία ανάπτυξη των περιεχομένων τους.

δ) Τα διδακτικά βιβλία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς συγγράφονται σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα.

Μα τι ρωτάμε τώρα; Ποιος να τους εξηγήσει; Αυτός που μέσα από την επιστολή της αναπληρώτριας πιστεύει ότι μοναδικό μας μέλημα στο δημοτικό είναι να τονώνουμε το εθνικό φρόνημα των παιδιών; Αλήθεια, πού το είδε αυτό γραμμένο; Η φράση "εθνικό φρόνημα" δεν αναφέρεται πουθενά στον 1566. Ποια νομοθεσία εκπαίδευσης εφαρμόζει η συγκεκριμένη διευθύντρια; Τη δική της ή του ελληνικού κράτους;

Γνωρίζει επίσης τι προβλέπει το αναλυτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία της μουσικής;

Ας δούμε για παράδειγμα το γενικό σκοπό:

http://digitalschool.minedu.gov.gr/courses/DSDIM-E106/

1. Σκοπός της διδασκαλίας του μαθήματος

Σκοπός της μουσικής αγωγής είναι πρωταρχικά η ανάπτυξη και καλλιέργεια της ικανότητας για αισθητική απόλαυση κατά την ακρόαση, εκτέλεση και δημιουργία μουσικής ως μιας από τις εκδηλώσεις καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικότητας του ανθρώπου. Mέσω αυτού του σκοπού και παράλληλα προς αυτόν, η μουσική αγωγή αποβλέπει στη γενικότερη καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της προσωπικότητας των μαθητών, μέσα από την ενεργητική ακρόαση, τις δραστηριότητες μουσικής δημιουργίας και εκτέλεσης.

Λέει πουθενά εδώ για εθνικό φρόνημα;

Αντίθετα, το αναλυτικό πρόγραμμα λίγο παρακάτω και μιλώντας για παιδιά των μεγάλων τάξεων του δημοτικού λέγει:

Να τραγουδούν και να παίζουν μουσική από διάφορες εποχές και κουλτούρες.

Και με την υπενθύμιση πως το επίμαχο τραγούδι, ο Κεμάλ του Χατζιδάκι δεν είναι από άλλη εποχή ή άλλη κουλτούρα. Ακόμη όμως και αν ήταν, δε θα βρισκόταν εκτός αναλυτικού προγράμματος μόνο και μόνο γιατί προέρχεται από άλλη κουλτούρα. Διότι μέσα στους στόχους που θέτει το αναλυτικό πρόγραμμα είναι και ετούτος:

Να κατανοήσουν την επίδραση που ασκεί ο χρόνος και ο χώρος στη δημιουργία, εκτέλεση και ακρόαση της μουσικής.

Ας πάμε όμως και στους ειδικούς σκοπούς του μαθήματος της μουσικής στο Δημοτικό και σύμφωνα πάντα με το αναλυτικό πρόγραμμα:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ι. ΔΗΜΟΤΙΚΟ
1. Ειδικοί σκοποί

Με τη διδασκαλία της Μουσικής στο Δημοτικό Σχολείο επιδιώκονται οι παρακάτω επιμέρους σκοποί:

Οι μαθητές να ασκηθούν, ώστε να τραγουδούν ορθά για μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
Να αναπτύξουν την ακουστική ικανότητά τους.
Να αναπτύξουν την ικανότητα να εκτιμούν και να ανταποκρίνονται σε αισθητικά στοιχεία της μουσικής.
Να κατανοήσουν βασικά στοιχεία και έννοιες της θεωρίας, της μορφολογίας και της ιστορίας της μουσικής.
Να έλθουν σε επαφή με τις παλαιότερες συνιστώσες της νεοελληνικής εθνικής μουσικής παράδοσης (το δημοτικό τραγούδι και το βυζαντινό εκκλησιαστικό μέλος) και να εκτιμήσουν την αξία τους.
Να αναπτύξουν τις ατομικές μουσικές ικανότητές τους.
Να συνειδητοποιήσουν τη σχέση της μουσικής με τις άλλες Τέχνες και τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στο σχολείο.
Να αναπτύξουν, μέσω της Μουσικής, πνεύμα συνεργασίας, υπευθυνότητας, πειθαρχίας και επικοινωνίας, στοιχείων απαραίτητων για την κοινωνικοποίησή τους.

Λέει κι εδώ τίποτε για εθνικό φρόνημα; Απορώ πως είναι δυνατόν κάποιος να είναι διευθυντής σχολείου και να αγνοεί τόσο βασικά πράγματα όσο το αναλυτικό πρόγραμμα. Και μετά ψαχνόμαστε αν εφάρμοσε το 201 να ενημερώσει σχετικά και τους γονείς...

Πάμε όμως και παρακάτω. Τι λέει το αναλυτικό για τις δραστηριότητες της μουσικής στις μεγάλες τάξεις:

Τραγουδούν τραγούδια της περιοχής τους, παραδοσιακά και «έντεχνα».

Και ρωτώ: Τι τραγούδι είναι ο Κεμάλ του Χατζιδάκι; Δεν είναι έντεχνο; Από πού προκύπτει ότι δεν έπρεπε να διδαχτεί;

Και ρωτώ επίσης. Πώς γίνεται να κάνουν διευθυντές σχολείου που αγνοούν τη βασική νομοθεσία για τη λειτουργία του σχολείου ή αν τη γνωρίζουν τη γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια;

Πώς επιτέλους πρέπει να λειτουργεί το σχολείο;

Όπως θέλει ο εκάστοτε διευθυντής;

Όπως πιστεύει ο κάθε γονιός γιατί είναι και φορολογούμενος πολίτης, πώς να το κάνουμε;

Όπως πρεσβεύει ο κάθε εκπαιδευτικός;

Όχι, και πάλι όχι. Το σχολείο οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους του ελληνικού κράτους. Και καθόλου αλλιώς. Είτε συμφωνούμε με τους νόμους είτε και όχι.

Και όποιος διαφωνεί ας παλέψει με τα δικαιώματα που δίνει το σύνταγμα να αλλάξει ο νόμος ή ας αλλάξει χώρα ο ίδιος.

Γιατί αυτό ακριβώς είναι εθνικό φρόνημα. Να σέβεσαι τη νομοθεσία και τη δημοκρατία. Να σέβεσαι δηλαδή τη θεσμικά εκφρασμένη γνώμη του λαού σου. Εκτός και είμαστε έθνος δίχως κράτος και δίχως συγκρότηση σε οργανωμένο σύνολο με σύνταγμα και νόμους...

ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...  Empty Απ: Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιουν 02, 2013 9:14 pm


Ο ίδιος ο Χατζιδάκις μιλά για την ιστορία του τραγουδιού Κεμάλ που κατηγορήθηκε για ισλαμική προπαγάνδα σε δημοτικό σχολείο!

30.05.2013 12:58


Τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι παραμένουν σημείο αναφοράς, κυρίως αυτούς τους καιρούς του σκοταδιού. Σήμερα, μετά την είδηση πως δασκάλα δημοτικού σχολείο δέχθηκε επίπληξη από γονείς και της διευθύντριά της επειδή δίδαξε στην τάξη το τραγούδι Κεμάλ σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι, θυμόμαστε τη μοναδική αφήγηση του Μάνου Χατζιδάκι για την ιστορία του Κεμάλ.

Ελεγε ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις:

«Στη Νέα Υόρκη το χειμώνα του ΄68, συνάντησα ένα νέο παιδί είκοσι χρονών που το λέγανε Κεμάλ. Μου τον γνωρίσανε. Τί μεγάλο και φορτισμένο από μνήμες όνομα για ένα τόσο όμορφο και νεαρό αγόρι, σκέφθηκα. Είχε φύγει απ΄ τον τόπο του με πρόσχημα κάποιες πολιτικές του αντιθέσεις. Στην πραγματικότητα, φαντάζομαι, ήθελε να χαθεί μέσ΄ στην Αμερική. Του το είπα. Χαμογέλασε.

-Δέχεστε να σας ξεναγήσω;

Αρνήθηκε ευγενικά. Προτιμούσε μόνος.

Κι έτσι σαν γύρισα στο σπίτι μου τον έκανα τραγούδι, μουσική.

Ο Γκάτσος εκ των υστέρων, γράφοντας τους στίχους στα ελληνικά, τον έκανε άραβα πρίγκιπα να προστατεύει τους αδυνάτους. Κάτι σαν μια ταινία του ΄Ερολ Φλυν του ΄35.

Η Πελοπόννησος (καταγωγή του Γκάτσου), από τη φύση της αδυνατεί να κατανοήσει την αμαρτωλή ιδιότητα των μουσουλμάνων Τούρκων, που μοιάζουν σαν ηλεκτρισμένα σύννεφα πάνω απ΄ τον Έβρο, ή σαν χαμένα και περήφανα σκυλιά.

Το μόνο που αφήσαμε ανέπαφο στα ελληνικά είναι εκείνο το «Καληνύχτα Κεμάλ». Είτε πρίγκιπας άραψ είτε μωαμεθανός νεαρός της Νέας Υόρκης, του οφείλουμε μια «καληνύχτα» τέλος πάντων, για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε ήσυχα τη νύχτα. Χωρίς τύψεις, χωρίς άχρηστους πόθους κι επιθυμίες. Κατά πως πρέπει σ΄ Έλληνες, απέναντι σ΄ ένα νεαρό μωαμεθανό- όπως θα έλεγεν κι ο φίλος μας ο ποιητής ο Καβάφης.»

Σύμφωνα με το activeradio, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Μάνος Χατζιδάκις αποφάσισε το 1993 να εκδώσει τον δίσκο στα ελληνικά με τον Νίκο Γκάτσο στη συγγραφή των στίχων. Το τραγούδι ερμηνεύει η Αλίκη Καγιαλόγλου ενώ ο ίδιος ο Χατζιδάκις κάνει την αφήγηση στην αρχή του τραγουδιού.

Οι στίχοι έχουν ως εξής:

Ακούστε τώρα την ιστορία του Κεμάλ
ενός νεαρού πρίγκηπα της Ανατολής,
απόγονου του Σεβάχ του θαλασσινού,

που νόμισε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Αλλά πικρές οι βουλές του Αλλάχ
και σκοτεινές οι ψυχές των ανθρώπων.

Στης Ανατολής τα μέρη μια φορά και έναν καιρό
ήταν άδειο το κεμέρι, μουχλιασμένο το νερό.
Στη Μοσούλη, τη Βασόρα , στην παλιά τη χουρμαδιά
πικραμένα κλαίνε τώρα της ερήμου τα παιδιά.

Κι ένας νέος από σόι και γενιά βασιλική
αγροικάει το μοιρολόι και τραβάει κατά εκεί.
Τον κοιτάν οι Βεδουίνοι με ματιά λυπητερή
κι όρκο στον Αλλάχ τους δίνει, πως θ' αλλάξουν οι καιροί.

Σαν ακούσαν οι αρχόντοι του παιδιού την αφοβιά
ξεκινάν με λύκου δόντι και με λιονταριού προβιά.
Απ' τον Τίγρη στον Ευφράτη κι απ' τη γη στον ουρανό
κυνηγάν τον αποστάτη να τον πιάσουν ζωντανό.

Πέφτουν πάνω του τα στίφη, σαν ακράτητα σκυλιά
και τον πάνε στο χαλίφη να του βάλει τη θηλιά.
Μαύρο μέλι μαύρο γάλα ήπιε εκείνο το πρωί
πριν αφήσει στην κρεμάλα τη στερνή του την πνοή.

Με δυο γέρικες καμήλες μ' ένα κόκκινο φαρί
στου παράδεισου τις πύλες ο προφήτης καρτερεί.
Πάνε τώρα χέρι χέρι κι είναι γύρω συννεφιά
μα της Δαμασκού τ΄ αστέρι τους κρατούσε συντροφιά.

Σ' ένα μήνα σ' ένα χρόνο βλέπουν μπρος τους τον Αλλάχ
που απ΄ τον ψηλό του θρόνο λέει στον άμυαλο Σεβάχ:
«Νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί,
με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»

Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ.
Καληνύχτα...

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Άντε τώρα να τα διαβάσεις όλα αυτά, δια στόματος Χατζιδάκι, και να μην ντραπείς και να μην κοκκινίσεις για τα χάλια μας. Που καταφέραμε να ζωντανέψουμε την καταγγελία του τραγουδιού στο πρόσωπο της αναπληρώτριας μουσικού.

Τι καρτεράμε λοιπόν; Ας την πιάσουμε και αυτήν να την πάμε στο ... χαλίφη. Να την δικάσει και να της περάσει τη θηλιά.
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...  Empty Απ: Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιουν 02, 2013 9:23 pm

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ

Το υπουργείο Παιδείας ερευνά τα περί ισλαμικής προπαγάνδας του «Κεμάλ»

Η δασκάλα Μουσικής δεν έχει προβεί σε καταγγελία, ούτε θα κάνει δηλώσεις


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2013 22:52


Από το υπουργείο Παιδείας θα ερευνηθεί τελικά εάν ευσταθεί η καταγγελία δασκάλας μουσικής της Ε' τάξης Δημοτικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης, ότι δέχθηκε επίπληξη από τη διευθύντριά της ύστερα από «παράπονο» γονιού μαθητή για... ισλαμική προπαγάνδα επειδή έδωσε στα παιδιά το τραγούδι «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου! Η είδηση αυτή, το γεγονός δηλαδή ότι είναι πιθανόν διευθύντρια δημοτικού σχολείου να έκρινε ως «ισλαμική προπαγάνδα» ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης μουσικής ιστορίας της χώρας μας, προκάλεσε σοκ στην εκπαιδευτική αλλά και καλλιτεχνική κοινότητα της χώρας.

Εφόσον ευσταθεί η καταγγελία αυτή, κάτι που θα ερευνηθεί εντατικά τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Παιδείας, φέρνει στην επιφάνεια την άμεση ανάγκη για αξιολόγηση εκπαιδευτικών αλλά και στελεχών της εκπαίδευσης.

Στο υπουργείο Παιδείας δεν έχει κατατεθεί ακόμη επίσημα καταγγελία από μέρους της δασκάλας που έγινε αποδέκτρια της... επίπληξης, ωστόσο αύριο, Παρασκευή, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Παιδείας κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου θα ερευνηθεί από τον αρμόδιο διευθυντή εκπαίδευσης αν είναι υπαρκτό το ζήτημα που προέκυψε. Πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι ο υφυπουργός ενδιαφέρεται «να ελέγξει αντιπαιδαγωγικές και αυταρχικές συμπεριφορές τέτοιου είδους που εκτός των άλλων προδίδουν πολιτιστική ένδεια». Πάντως ο κ. Παπαθεοδώρου συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη, με τον οποίο συνομίλησε για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής αλλά και χειρισμού αντίστοιχων υποθέσεων.

Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας με την επιστολή της δασκάλας η οποία έκανε τον γύρο του Διαδικτύου από το βράδυ της Τετάρτης. Βέβαια άλλες φήμες αναφέρουν ότι οι διαμαρτυρίες του γονιού δεν αφορούσαν τον «Κεμάλ» του Μάνου Χατζηδάκη, αλλά φωτοτυπία άλλου τραγουδιού που είχε δοθεί στα παιδιά.

Όπως ανέφερε στην επιστολή της η δασκάλα, «Γονιός ήρθε στο σχολείο να διαμαρτυρηθεί στη διευθύντρια επειδή δίδαξα στα παιδιά (Ε' δημοτικού) τον "Κεμάλ" του Χατζιδάκι στο μάθημα της μουσικής κατηγορώντας με για ισλαμική προπαγάνδα. Αντίδραση διευθύντριας; Μπήκε στην τάξη και μάζεψε από τα παιδιά τις φωτοτυπίες που είχα μοιράσει. Έπειτα με κάλεσε στο γραφείο της και αφού δήλωσε απογοητευμένη από τη δουλειά μου μού ανέλυσε για ποιους λόγους στο Δημοτικό μόνο μας μέλημα οφείλει να είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν την πατρίδα και να τονώνουμε το εθνικό τους φρόνημα».

Η ίδια η δασκάλα σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφους δεν θέλησε την Πέμπτη να κάνει δηλώσεις για το θέμα, καθώς η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=515522&h1=true#commentForm

Αν ευσταθεί λοιπόν η καταγγελία. Που βεβαιώνω ότι τη διάβασα ιδίοις όμμασι στο face book από την πρώτη στιγμή που αναρτήθηκε. Και συμβούλεψα τη νεαρή συνάδελφο να είναι φειδωλή στις δηλώσεις της μέσω διαδικτύου και να απευθυνθεί για το ζήτημα στο συνδικαλιστικό της όργανο.

Δεν ξέρω αν το έκανε πάντως χαίρομαι που διαβάζω ότι αρνήθηκε δηλώσεις σε δημοσιογράφους. Έστω και αν εκ των υστέρων έστειλε την επιστολή που διαβάσαμε παραπάνω. Αλλά και σε αυτή κρατά μια μετριοπαθή στάση αποφεύγοντας και πολύ σωστά να αποκαλύψει και το σχολείο και τη διευθύντρια από τη στιγμή που πλέον το θέμα εξετάζεται από αρμοδίους. Διασυρμός προσώπων δεν πρέπει να γίνεται. Το γεγονός καταδικάζεται και όχι τα πρόσωπα.
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...  Empty Απ: Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Ιουν 03, 2013 12:09 am

ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΞΑΦΝΙΚΑ...

Το τι σχόλια γράφτηκαν για το θέμα ανά το διαδίκτυο δεν περιγράφονται. Ξαφνικά όλοι έγιναν δάσκαλοι και ξέρουν τι και πώς πρέπει να διδαχθεί στη μουσική της Ε' δημοτικού. Άνθρωποι που ιδέα δεν έχουν από διδασκαλία και χαμπάρι από μουσική. Αλλά κατά το γνωστό συνήθειο έχουν άποψη επί παντός επιστητού.

Το αστείο ξέρετε όμως ποιο είναι; Ότι στο βιβλίο μουσικής της Ε' δημοτικού περιλαμβάνονται τραγούδια Χατζιδάκι - Γκάτσου. Πχ η Αθανασία και ο Τσάμικος.

http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E106/159/1117,4103/

Τι το περίεργο λοιπόν ο μουσικός του σχολείου να εμπλουτίσει τη διδασκαλία του και με άλλα έργα των δύο κορυφαίων δημιουργών όταν μάλιστα καμία ρητή εντολή υπάρχει περί του αντιθέτου ή το τραγούδι του Κεμάλ δεν παραβιάζει τις αρχές διδασκαλίας ή όποια άλλη αρχή οφείλει ο δάσκαλος να τηρεί.

Όσο για τους στίχους που θεωρήθηκαν ισλαμική προπαγάνδα. Αφιερώνω σε όλους τους μωρούς το ακόλουθο κείμενο:


Τα Χριστούγεννα του Τα Κι Κο Εξώφυλλο του βιβλίου [πηγή: Βιβλιονέτ]

Τα Κι Κο ήταν ένα Κινεζάκι με χρυσαφένιο δέρμα και σκιστά ολόμαυρα μάτια. Ο μόνος του μπελάς ήταν τα μαλλιά του. Ίσια σαν πρόκες δε στεκόντουσαν ποτέ σε μια μεριά κι όλο τα έβρεχε και τα χτένιζε. Γιατί στον Τα Κι Κο άρεσε πολύ να είναι περιποιημένος.

Ο αξιότιμος πατέρας του κι η αξιαγάπητη μητέρα του ένα πρωί του ανήγγειλαν πως σύντομα θα ταξίδευαν στην Ευρώπη.

— Αυτήν την εποχή, του είπαν, γιορτάζουν μια μεγάλη γιορτή. Τη γέννηση του Χριστού. Θα πάμε να περάσουμε αυτές τις μέρες εκεί με φίλους που είχαν την ευγενική διάθεση να μας καλέσουν.

Ο ευγενικός Τα Κι Κο ευχαρίστησε τους γονείς του με μια βαθιά υπόκλιση. Μέσα του όμως ένιωθε πολύ πολύ λυπημένος. Δεν ήθελε να ταξιδέψει στην Ευρώπη.

Ο φίλος του Τε Κουέν είχε σκαλίσει με το σουγιά του ένα ξυλοπέδιλο κι ο Τα Κι Κο είχε υποσχεθεί να του το βάψει. Κι ο Λη με την αδελφή του Τη Σουαίην θα τον έπαιρναν μαζί τους στο ποτάμι, να του δείξουν ένα πέρασμα με πολλά ψάρια. Καλύτερα, λοιπόν, να έμενε μαζί τους στην Κίνα παρά να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να γιορτάσει τα γενέθλια ενός κυρίου, που στο κάτω κάτω ούτε που τον γνώριζε.

Θυμάται που στα δικά του γενέθλια ο αξιότιμος πατέρας του έκανε δώρο στην αξιολάτρευτη μητέρα του μια πολύχρωμη βεντάλια από μεταξωτό ζωγραφισμένο πουλί. Κι η μαμά χαμογέλασε με το πιο όμορφο της χαμόγελο. Κι ο Τα Κι Κο ένιωσε πολύ ευτυχισμένος.

Οι μέρες κύλησαν γρήγορα. Οι φίλοι του προσπάθησαν να κρύψουν τη στεναχώρια τους, κι ο Τα Κι Κο προσπάθησε να κρύψει τη δικιά του. Ήρθε η μέρα.

Μουτρωμένος ανέβηκε στη σκάλα του αεροπλάνου. Μόλις όμως άρχισαν να δουλεύουν οι κινητήρες, όλα ξεχάστηκαν. Κι όταν το αεροπλάνο άρχισε να τρέχει στα σύννεφα, βιδώνοντας με δύναμη τους έλικές του στον αέρα, τότε τα μαύρα μάτια του ξαστέρωσαν για τα καλά. Ήταν τόσο όμορφα να ταξιδεύεις στον ουρανό, μέσα στη ζεστή κοιλιά ενός μεγάλου πουλιού.

Φτάνοντας στο σπίτι των φίλων τους, ο πατέρας τον σύστησε στον κύριο και την κυρία του σπιτιού. Όμως κανέναν από τους δυο δεν έλεγαν Χριστό.

— Φαίνεται, λείπει από το σπίτι αυτή τη στιγμή, σκέφτηκε ο Τα Κι Κο. Ίσως έρθει αργότερα.

Όμως δεν ήρθε. Κι ενώ ετοίμαζαν τη γιορτή του, ο αξιότιμος κύριος Χριστός δε φαινόταν πουθενά· όσο περνούσαν οι μέρες, τόσο άναβε η περιέργειά του. Στο τέλος δεν κρατήθηκε. Πήγε και βρήκε την ευγενική κυρία του σπιτιού, έκανε μια βαθιά υπόκλιση και τη ρώτησε ποιος είναι τέλος πάντων ο κύριος Χριστός που γιορτάζει.

Η κυρία γέλασε:

— Γιατί τον λες «κύριο»; Ρώτησε.

— Πώς να τον πω;

— Μονάχα... Χριστό.

— Γιατί; Δε θέλει να τον λένε κύριο;

— Μα... είναι Θεός.

Ο Τα Κι Κο έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Κοιτούσε την κυρία σαστισμένος κι εκείνη τότε του είπε γελώντας.

— Φαίνεται πως δεν τον γνωρίζεις καθόλου. Στάσου να σου τον δείξω.

Έφυγε και σε λίγο ξαναγύρισε. Του έφερε μια ζωγραφισμένη φωτογραφία και του έδειξε ένα μωρό στην αγκαλιά της μητέρας του.

— Να, αυτός είναι ο Χριστός, του είπε δείχνοντάς του το μωρό.

Ο Τα Κι Κο έμεινε με τη ζωγραφισμένη φωτογραφία στο χέρι. «Θεός», λέει. Μα ο Θεός είναι δράκος κι αυτό το μωρό δεν είχε ούτε ουρά ούτε μεγάλα ρουθούνια.

«Το μωρό της εξαδέρφης μου είναι πιο ωραίο. Έχει χρυσαφένιο δέρμα και σκιστά ματάκια», σκέφτηκε, μα δεν είπε τίποτα, κρύβοντας τη ζωγραφιά κάτω απ' το μαξιλάρι του.

Το βράδυ που θα γιόρταζαν τα γενέθλια αυτού του μωρού ήρθε. Όλη μέρα ετοίμαζαν, με φασαρία και πηγαινέλα. Και το βράδυ ανάψανε πάρα πολλά φώτα και ακουγόταν και παράξενη μουσική. Ήρθαν πολλοί στο σπίτι, πάρα πολλοί, με σκούρα ρούχα κι αστραφτερά χρυσαφικά, με πολλές μυρωδιές και χρώματα στο πρόσωπο τους. Όμως ήταν όλοι μεγάλοι. Δεν ήρθαν καθόλου παιδιά.

Ο Τα Κι Κο έμεινε στο σαλόνι μαζί με τους μεγάλους κάμποση ώρα. Ύστερα βαρέθηκε. Ανέβηκε στο δωμάτιο του. Αρχισε να ψαχουλεύει τα πράγματά του και το μυαλό του πήδησε στην Κίνα. Ξάπλωσε. Ήθελε να κοιμηθεί, μα δεν μπορούσε. Μόλις έκλεισε τα μάτια του, είδε μπροστά του τον Τε Κουέν με το ξυλοπάπουτσο που σκάλιζε. Είδε το Λη, και την Τη Σουαίην, με μια καλαθούνα* ξέχειλη ψάρια. Άνοιξε γρήγορα τα μάτια του, μα δεν ωφελούσε· είχαν κιόλας γεμίσει δάκρυα. Αχ, γιατί γεμίζουνε τα μάτια μας δάκρυα; Γιατί είναι τόσο μακριά το ποτάμι; Γιατί γιορτάζουν έτσι;

Τράβηξε από το μαξιλάρι του τη ζωγραφιά.

Είναι Θεός, λέει... Πήρε ένα μολύβι και ζωγράφισε στον τοίχο ένα μεγάλο δράκο με σκιστά μάτια και ψαλιδωτή ουρά. Του 'φιαξε και μαλλιά. Μακριά και μαύρα, που για να τα χτενίσει θα 'πρεπε σίγουρα να τα βρέξει.

Έβαλε και τις δυο ζωγραφιές κοντά κοντά και βάλθηκε να τις κοιτάζει. Τις κοιτούσε, τις κοιτούσε ώρα πολλή, τόσο, που χάθηκαν και στη θέση τους βγήκανε ψάρια και βγήκε κι ο Τε Κουέν αγριεμένος με το ξυλοπάπουτσο του. Βγήκε κι η Τη Σουαίην θυμωμένη και ξαφνικά ξαναγύρισε ο δράκος κι αγρίεψαν τα μάτια του και πετάχτηκαν φλόγες απ' το στόμα του και κροτάλισε στον αγέρα την τρομερή ουρά του. Ξεφώνισε, ξέφρενος από φόβο. Μα δεν ακούστηκε. Οι μεγάλοι χόρευαν κάτω. Στο λαιμό του τον τσιμπούσε κάτι σκληρό κι ο Τα Κι Κο έκλαιγε και κάτω χόρευαν κι αυτός έκλαιγε... έκλαιγε και ξαφνικά αναπήδησε. Δαγκώθηκε για να κόψει το κλάμα και τσίτωσε* τ' αυτί του. Έξω απ' το παράθυρο του κάτι ακουγόταν. Και κάτι άλλο κλαψούριζε εκεί έξω. Σηκώθηκε. Τα πνιγμένα κλάματα έσφιγγαν κύματα κύματα το λαιμό του. Πήγε στο παράθυρο. Κάποιος έκλαιγε στον κήπο. Άνοιξε το παράθυρο. Παγωνιά. Και το αναφιλητό* του 'κοβε την ανάσα. Κάτι νιαούριζε. Ένα γατί έκλαιγε. Ο Τα Κι Κο έκλαιγε. Ένα γατί νιαούριζε στον κήπο κάτω απ' το παράθυρο του. Το τρίχωμά του ήταν ίσιο, μαύρο και βρεμένο απ' το μουσκεμένο γρασίδι. Τα μαλλιά του Τα Κι Κο ήταν στεγνά. Τα μάτια του ήταν βρεμένα. Το παράθυρο χαμηλό. Το γατί κλαψούριζε κι ο Τα Κι Κο έκλαιγε και το παράθυρο ήταν χαμηλό.

Πήδησε και το 'φερε μέσα. Έβγαλε τη φανέλα του και το σκούπισε. Το πήρε στο κρεβάτι του, το τύλιξε με την κουβέρτα κι έπαψαν να κλαίνε κι οι δύο. Βολεύτηκε δίπλα στο γατί. Άπλωσε το χέρι του και του 'τρίψε την πλάτη. Το γατί γουργούρισε, μισάνοιξε τα μάτια. Τα μάτια του γατιού ήταν σκιστά. Σκιστά τα μάτια και του δράκου κολλητά στον τοίχο. Το γατί κι ο δράκος. Τα μάτια του γατιού ήταν γλυκά. Τα μάτια του Χριστού ήταν γλυκά. Ο Χριστός και ο δράκος. Το γατί και το χέρι που το χάιδευε. Ο Χριστός κι ο Τα Κι Κο. Η αγάπη κι ο δράκος.

Έτριψε μαλακά το μουσούδι του γατιού κι αυτό του 'γλείψε το χέρι. Άνοιξε ολότελα τα ζεσταμένα μάτια του κι εκεί μέσα ο Τα Κι Κο είδε την Τη Σουαίην να χορεύει και το Λη να ψαρεύει.

Έκλεισε τα μάτια του κι ονειρεύτηκε ένα Χριστό με χρυσαφένιο δέρμα και σκιστά μάτια, κι ένα δράκο να ζεσταίνει με την ανάσα του ένα ξεπαγιασμένο γατί.

*(η) καλαθούνα: μεγάλο καλάθι, καλάθα *τσίτωσε (τσιτώνω): τέντωσε *το αναφιλητό: κλάμα με λυγμούς


Ερωτήσεις - Δραστηριότητες:

Ποια συναισθήματα νιώθει ο Τα Κι Κο, όταν έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη χριστιανική θρησκεία το βράδυ των Χριστουγέννων; Ποια κοινά σημεία ανακαλύπτει ανάμεσα στη νέα θρησκεία και στη δική του;

Ποια γνωρίσματα του κινέζικου πολιτισμού διαφαίνονται στο κείμενο; Να βρείτε πληροφορίες για τη θρησκεία των Κινέζων.

Να σχολιάσετε την τελευταία παράγραφο του κειμένου.


Ειρήνη Μάρρα Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου]

(Αθήνα 1943 - 1998)

Έγραψε παραμύθια, διηγήματα, μυθιστορήματα και κείμενα για το θέατρο. Επίσης, έχει μεταφράσει και διασκευάσει πολλά έργα. Η ευαισθησία μαζί με το ρεαλισμό, η τρυφερότητα με το χιούμορ, χαρακτηρίζουν το γράψιμο της. Θέματα των βιβλίων της είναι το διαζύγιο, η υιοθεσία, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, η ιστορία, οι θρύλοι και οι παραδόσεις του λαού μας. Έργα της: Πολικός και Μελένια, Μια ιστορία για δύο, Το μυστικό τραγούδι της Μάτας, Ο μικρός Ντουπ, Παραμύθια που χορεύουν (σειρά), Η Γιαλούσα, Το άδειο μπουκάλι.

http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E111/322/2163,7876/

Από πού είναι αυτή η ιστορία; Από το Ανθολόγιο που διδάσκεται στα παιδιά της Ε' δημοτικού.

Και στις δραστηριότητες ζητείται από τα παιδιά να βρουν πληροφορίες για τη θρησκεία των Κινέζων.

Γιατί σ' αυτή τη φιλοσοφία κινείται η νομοθεσία της χώρας μας, από το Σύνταγμα μέχρι και το Αναλυτικό Πρόγραμμα.

Δεν κρύβουμε από τα παιδιά την ύπαρξη άλλων θρησκειών στον κόσμο. Μιλάμε μάλιστα για τις θρησκείες των άλλων λαών. Και χωρίς να τις υποτιμούμε. Αλλά με το σεβασμό που θέλουμε να έχουν και οι άλλοι λαοί για τη δική μας θρησκεία.

Και ρωτώ. Καλά η κ. διευθύντρια δεν ήξερε τους νόμους. Δεν ήξερε ούτε την ύλη που διδάσκεται στη μουσική. Μα τι ειδικότητα έχει; Δεν είναι δασκάλα; Δεν ξέρει ούτε τι διδάσκεται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και μάλιστα στην ίδια τάξη που έγινε το περιστατικό;

Αν σε βιβλίο που στέλνει το υπουργείο υπάρχει το Κινεζάκι που πιστεύει σε δράκους, γιατί στο τραγούδι την ώρα της μουσικής δεν πρέπει να υπάρχει ο πρίγκιπας της Ανατολής που πιστεύει στον Αλλάχ;

Με τέτοιο φανατισμό σε λίγο μερικοί μερικοί θα ζητήσουν να αφαιρεθούν από τα βιβλία ιστορίας της Τετάρτης και οι δώδεκα θεοί των αρχαίων Ελλήνων... θα θεωρηθεί κι αυτό θρησκευτική προπαγάνδα στο δωδεκαθεϊσμό...

ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...  Empty Απ: Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Ιουν 03, 2013 1:11 am

ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ...

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΓΕΝΝΗΣΕ...


Στην αντίπερα όχθη το κείμενο που δημοσιεύεται εδώ:

http://oneiropagida2012.blogspot.gr/2013/06/blog-post_7792.html?spref=fb

Αηδιαστικό σε όλο του το εύρος. Από τη φωτογραφία και ως τις φρικαλέες και χυδαίες περιγραφές που κάνει.

Και μάλιστα διαφημίστηκε από εκπαιδευτικούς (τρομάρα τους) στο χώρο της ΔΟΕ στο face book!!!

Έτσι καταλαβαίνουν μερικοί πως πρέπει να απαντήσει η εκπαιδευτική κοινότητα στο θέμα που προέκυψε με τον Κεμάλ. Φτάνοντας στο άλλο άκρο.

ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...  Empty Απ: Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Ιουν 03, 2013 1:22 am

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Ανάμεσα στα πολλά άλλα που λέει το βιβλίο δασκάλου για τη Μουσική στην Ε' τάξη υπάρχει και το εξής:

"Προσκαλείται στο σχολείο ένας επίσημος εκπρόσωπος μεταναστών από άλλη χώρα και τα παιδιά συζητούν μαζί του για τη μουσική και τα έθιμα της χώρας του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούγονται τα τραγούδια και σχετικά μουσικά αποσπάσματα."

Για φαντάσου λέει η αναπληρώτρια μουσικός να είχε τολμήσει και αυτό. Να καλέσει κάποιον μουσουλμάνο στην τάξη. Να μιλήσει στα παιδιά για τη μουσική και τα έθιμα μιας ισλαμικής χώρας. Στην πυρά θα την είχαν ανεβάσει...

Εδώ δεν άντεξαν να διδάξει τον Κεμάλ. Που αποτελεί το αντίστοιχο που εισέπραξε ο μέγας Χατζιδάκις από τη συνάντησή με ένα νέο μουσουλμάνο. Το ποίημα που γεννήθηκε στην ψυχή του από τη γνωριμία αυτού του νέου από μια άλλη χώρα, από μια άλλη κουλτούρα.

Τι τραγικό. Ειλικρινά είναι ακραία τραγικό όλο αυτό το περιστατικό. Έως δακρύων.

Ειδικά αν καταλάβεις ότι αυτοί που το προκάλεσαν πίστευαν όσα έλεγαν. Δεν το έκαναν απλά και μόνο για να φέρουν σε δύσκολη θέση τη μουσικό. Πραγματικά ενοχλήθηκαν που δίδαξε στα παιδιά το τραγούδι του Χατζιδάκι και τους στίχους ενός Γκάτσου. Μα καταλαβαίνουμε αυτό που είπε και ο υφυπουργός Παιδείας, τι πολιτιστική ένδεια διερχόμαστε;



ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...  Empty Απ: Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Ιουν 03, 2013 1:47 am

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ!


Ποιος είσαι εσύ, δάσκαλε, που χαλάς την πιάτσα;

Posted on Μαΐου 30, 2013

Ντροπή σου δάσκαλε! Ακούς εκεί! Διευθυντής δημοτικού και να έχει στο σχολείο του τέτοιες συνήθειες! Νικόλας Σιούτας το όνομά του. Είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει. Το πρώτο είναι οι συνήθειές του που έχει το “θράσος” να τις επιβάλλει σε μια ολόκληρη γειτονιά.

Τι κάνει αυτός; Μαζί με τους δασκάλους και τους μαθητές του σχολείου, κάπου στη Ν. Σμύρνη, έχουν φτιάξει ένα σχολείο όπου, άκουσον άκουσον, λειτουργούν τα εξής: ταρατσόκηπος με βιολογικούς λαχανόκηπους μαθητών, μετεωρολογικός σταθμός ενταγμένος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, αισθητήρες καταγραφής σεισμών συνεργαζόμενο με το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, λιοστάσι, σημεία ανακύκλωσης, διαδραστικούς πίνακες, κατοπτρικό τηλεσκόπιο και web radio. Επίσης έχει την απίστευτη συνήθεια να διοργανώνει “αστροβραδιές” όπου τα παιδιά με τη βοήθεια ερασιτεχνών αστρονόμων και τηλεσκοπίων παρατηρούν τα άστρα και μαθαίνουν αστρονομία και όχι ζώδια από το Άστρα και Όραμα.

Σα να μην φτάνουν όλα αυτά, διοργανώνει κάθε Σάββατο απόγευμα κινηματογραφικές προβολές στο home cinema του σχολείου για παιδιά και γονείς, με είσοδο ελεύθερη.Το σχολείο γίνεται ένας χώρος χαράς, κεφιού, δημιουργίας και αγάπης για το χώρο.

Και τολμά αυτός ο δάσκαλος να αμφισβητεί με τις πράξεις του εκείνη την τεράστια φιγούρα του σχολείου που γκρινιάζει ολημερίς γιατί δεν έχει μελάνι (“κι εγώ άμα είναι δεν κάνω τίποτα έτσι”), γιατί παίρνει λίγα λεφτά (λες και θα τιμωρήσεις το άσπλαχνο κράτος αν δε δουλεύεις).

Ντροπή σου δάσκαλε! Χαλάς την πιάτσα!


Την είδηση μάθαμε από ΤΑ ΝΕΑ απ’ όπου είναι και η φωτογραφία.

Το blog του σχολείου του πιατσοχαλαστή αυτού δασκάλου είναι εδώ.

http://4dsnsmyrn.blogspot.gr/

Όπου μπαίνεις και ακούγεται Χατζιδάκις!

Μήπως να διωχθεί σαν την άλλη τη δασκάλα με τον Κεμάλ;



http://elniplex.com/

Έτσι. Ο Νίκος είναι το αντίπαλον δέος. Στην πολιτιστική ένδεια των άλλων και της πιάτσας και στη μιζέρια τους και στη απύθμενη βλακεία τους.

Και χαίρομαι ειλικρινά που τον γνωρίζω προσωπικά αυτόν το λαμπρό διευθυντή.

Χαίρομαι που υπάρχουν και τέτοιοι διευθυντές σχολείων.

Για να μην είναι το σκοτάδι μόνο και ανίκητο, κατά που έγραψε ο ποιητής.

Και γιατί το έχουμε ανάγκη να καλημερίσουμε τον Κεμάλ με την ελπίδα ότι ο κόσμος μας μπορεί μια μέρα να αλλάξει και να γίνει επιτέλους όμορφος.

Ένας κόσμος που θα ανταποκρίνεται έμπρακτα στο ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην.

Ο ίδιος κόσμος που αφήνουμε τα παιδιά να ονειρεύονται από την πρώτη δημοτικού ακόμη όταν στο βιβλίο της Γλώσσας τους συναντούν τον Γαρίφαλο και το τραγούδι του:

Αν ΟΛΑ τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια!

Εεεεεεεεε, ξυπνήστε ορέ. Τέτοιον κόσμο θέλει σήμερα η Πολιτεία να διδάσκουμε στα Ελληνόπουλα. Αλλά και σε όλα τα άλλα παιδάκια που φοιτούν στα σχολεία μας χωρίς να είναι Ελληνάκια. Σ' αυτή τη χώρα που δίδαξε στα έθνη το ήθος ενός ξένιου Δία.

Αυτό είναι το δικό μας εθνικό φρόνημα, κ. διευθύντρια από τη Θεσσαλονίκη.

Σύννομο με τον ελληνικό πολιτισμό.

Το άλλο, που επιτάσσει να κάνουμε το σχολείο αμπέλι ξέφραγο κάθε φανατικού, ουδεμία σχέση έχει και με τους νόμους της χώρας και με τη δημοκρατία. Γέννημα ελληνικό κι αυτή. Και πολίτευμα που επιβάλλει να γίνεται σεβαστή η γνώμη των πολλών και όχι του καθενός μας ξεχωριστά η όποια μωρία.
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...  Empty Απ: Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Ιουν 03, 2013 2:46 am

ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...  Empty Απ: Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Ιουν 03, 2013 2:20 pm

Η ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΤΟ FACE BOOK:

(πλέον έχει διαγραφεί από τον τοίχο της ομάδας που δημοσιεύτηκε, την αναδημοσιεύουμε λοιπόν από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=282348 )

«Γονιός ήρθε στο σχολείο να διαμαρτυρηθεί στη διευθύντρια επειδή δίδαξα στα παιδιά (Ε' δημοτικού) τον Κεμάλ του Χατζιδάκι στο μάθημα της μουσικής κατηγορώντας με για ισλαμική προπαγάνδα. Αντίδραση διευθύντριας; Μπήκε στην τάξη και μάζεψε από τα παιδιά τις φωτοτυπίες που είχα μοιράσει. Επειτα με κάλεσε στο γραφείο της και αφού δήλωσε απογοητευμένη από τη δουλειά μου μού ανέλυσε για ποιους λόγους στο δημοτικό μόνο μας μέλημα οφείλει να είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν την πατρίδα και να τονώνουμε το εθνικό τους φρόνημα.

Αν σας έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο (απευθύνομαι στους εκπαιδευτικούς φίλους) θα ήθελα να επικοινωνήσετε μαζί μου, γιατί θεωρώ πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει και κάπως πρέπει να αντιδράσουμε, έστω σε επίπεδο δημοσιοποίησης αυτών των φαινομένων. Δεν είναι δυνατόν το έργο των εκπαιδευτικών και ιδίως των καλλιτεχνικών μαθημάτων να υφίσταται λογοκρισία, ούτε τα φαινόμενα φανατισμού που μας έχουν παγώσει το αίμα να τα βλέπουμε να τρυπώνουν στα σχολεία με τις ευλογίες των διευθυντών και των ανωτέρων τους. Το mail μου: ft_xia@yahoo.gr».

ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...  Empty Απ: Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Ιουν 03, 2013 2:33 pm

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ


Κεμάλ, πότε τελείωσε η χούντα;

της Μαριάννας Τζιαντζή

Kάποτε, στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, σε μια ταβέρνα του Πύργου μια παρέα τραγούδησε το «Είμαι αητός χωρίς φτερά», που λόγω στίχων και λαϊκότροπου ύφους, κίνησε τις υποψίες του χαφιέ του διπλανού τραπεζιού, ο οποίος έσπευσε να καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία. Έπιναν και τραγουδούσαν Μίκη Θεοδωράκη, κύριε διοικητά!

«Μα όχι», υποστήριξαν οι τρεις νέοι όταν κλήθηκαν στην Ασφάλεια για να δώσουν εξηγήσεις. Του Χατζιδάκι είναι το τραγούδι, είπαν, δεν ξέραμε ότι είναι απαγορευμένος ο Χατζιδάκις.

Αητός που κάποτε είχε φτερά και τώρα δεν έχει; Κάπου το πάει ο κύριος! Εδώ σε όλη την Ελλάδα δεσπόζει ο φοίνικας με τα φτερά ορθάνοιχτα, για ποια κομμένα φτερά θρηνεί το τραγούδι; Μήπως είστε νοσταλγοί της φαύλης δημοκρατίας;

Καθώς τότε δεν υπήρχε ίντερνετ για να γκουγκλάρει κανείς και να βρει τους συντελεστές του τραγουδιού, ο αστυνομικός κάλεσε στο τμήμα …την εκφωνήτρια του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού. Η κυρία εκφωνήτρια ήταν σαφής: το τραγούδι ανήκε στον Μάνο Χατζιδάκι, πέραν πάσης αμφιβολίας, ενώ οι στίχοι ΔΕΝ ήταν ούτε του Γιάννη Ρίτσου, ούτε του Τάσου Λειβαδίτη ούτε του Δημήτρη Χριστοδούλου.

«Είστε σίγουρη, κυρία εμπειρογνώμων;»

«Σίγουρη, σιγουρότατη».

Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι.

Φοβισμένοι μικροαστοί ήταν οι ερασιτέχνες τραγουδιστές και αυτός ο αητός ήταν η μόνη της ζωής τους αντίσταση…

Αχ, Κεμάλ, γιατί να σε λένε Κεμάλ; Χάθηκαν τόσα ελληνικά ονόματα; Αν δώσουμε θάρρος στις δασκάλες μουσικής, σε λίγο θα μαθαίνουν στα παιδιά τη Μαντουβάλα, τη Ζιγκουάλα, ακόμα και τη Μαγκάλα («αχ Μαγκάλα, έχεις τόση ομορφιά, αχ Μαγκάλα, κόρη του μαχαραγιά»). Θα τα ακούν οι «λαθραίοι» Πακιστανοί και και θα νομίζουν ότι είμαστε ίσα και όμοια.

Άστραψε και βρόντηξε ο Γ. Μιχελιδάκης, ενάντια στην άσχετη διευθύντρια που ποδοπάτησε τις εθνικές μας ευαισθησίες. Δεν φταίει το κλίμα τρομοκρατίας των εκπαιδευτικών που έχει επιβληθεί σε όλα τα σχολεία… Φταίει μια διευθύντρια που δεν ξέρει για Γκάτσο και Χατζιδάκι.

Πράγματι η χούντα δεν τελείωσε το ’73, θα έλεγε ο Κεμάλ.

ΠΡΙΝ, 2/6/2013
http://vathikokkino.com/
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...  Empty Απ: Ο Νίκος και η άλλη. Περί διευθυντών σχολείων ο λόγος...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Ιουν 03, 2013 2:45 pm

Μεσάνυχτα, καληνύχτα Κεμάλ.

Του Γιώργου Πήττα

01 Ιουν 2013

Μεσαίωνας, είναι όταν μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ,σαν έτοιμη από καιρό, στη δύσκολη ώρα επενδύει ελπίδα σε μία δράκα εγκληματιών που δήθεν πολεμά το σύστημα. Μεσαίωνας είναι όταν διάφοροι προοδευτικοί κύκλοι (ό,τι και αν σημαίνει αυτό) επιλέγουν την ίδια συγκυρία για να βάλουν σε συζήτηση την αμφισβήτηση των γενοκτονιών, τον Ζάλογγο και δεν ξέρω τι άλλο. Του Γιώργου Πήττα

Δεν θέλει δα και ιδιαίτερη ευφυΐα για να διακρίνει ένας άνθρωπος πότε κάποια πράγματα λέγονται με σοβαρότητα και ουσία και πότε εκτοξεύονται για να προκαλέσουν αντιδράσεις, συζήτηση και παντελώς αχρείαστο θόρυβο.

Δημοσιότητα, που δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο παρά μόνο τον ναρκισσευόμενο μικρόκοσμο στον οποίο κινείται μια μερίδα της ούτω καλούμενης ελληνικής πνευματικής ελίτ.

Ο απόλυτος όμως και βαθύς μεσαίωνας έρχεται από την ιστορία της δασκάλας, που δίδαξε τον Χατζιδακικό Κεμάλ και βρέθηκε ξαφνικά, αν είναι δυνατόν, να δέχεται την επίπληξη της Διευθύντριας του σχολείου.

Η οποία κυρία Διευθύντρια (δεν γνωρίζω το όνομά της) κατά την ταπεινή μου γνώμη, απλά, δεν έχει θέση μέσα στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και σε καμία απολύτως βαθμίδα. Διότι, πρώτα απ’ όλα, ενώ βεβαίως όφειλε να ακούσει τους παραπονούμενους γονείς -που έχουν όλα τα δικαιώματα του κόσμου να είναι βλάκες, απαίδευτοι, άμουσοι, άσχετοι, ψηφοφόροι της χρυσής αυγής, φαν του Σφακιανάκη, ταυτόχρονα- όφειλε επίσης να μην πάρει θέση πριν συζητήσει κατ’ ιδίαν με τη δασκάλα.

Βέβαια, στην πραγματικότητα, η εν λόγω κυρία, δεν θα έπρεπε να είναι καν Διευθύντρια Σχολείου εφόσον δεν γνωρίζει την ουσία και το περιεχόμενο σημαντικών εκδηλώσεων του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, μεγάλο κεφάλαιο του οποίου είναι ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Νίκος Γκάτσος.

Υποθέτω η κυρία Διευθύντρια θα έχει δώσει τεράστιες μάχες συντεχνιακού χαρακτήρα και διδασκαλικής «αξιοπρέπειας» ώστε να μην αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί ετησίως και αυστηρά.

Μάλιστα η κα Διευθύντρια, προχώρησε και σε υψηλού επιπέδου φιλοσοφίες, λέγοντας πως «στο δημοτικό μόνο μας μέλημα οφείλει να είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν την πατρίδα και να τονώνουμε το εθνικό τους φρόνημα».

Αγνοώντας έτσι βίαια και κατάφωρα το απλό και αυτονόητο: Το Δημοτικό (ειδικά) μία αποστολή έχει: Να κάνει την διαδικασία της γνώσης, χαρά, παιχνίδι, διασκέδαση ώστε το παιδί να εθιστεί στην ηδονή της Παιδείας. Να μεγαλώσει, «γουστάροντας την ανακάλυψη» και τα «πώς», «γιατί» «ποιος και πού».

Η κυρία Διευθύντρια όμως, διέπραξε ακόμα ένα χυδαίο ατόπημα -δεν θα το χαρακτηρίσω «φασιστικό» αλλά, δείχνει την πλήρη ανεπάρκεια της. Ή μάλλον την πλήρη ανεπάρκεια του συστήματος που παράγει τέτοιους λειτουργούς και τους κάνει διευθυντές.

Αναφέρομαι στην ανεκδιήγητη συμπεριφορά της Διευθύντριας να εισβάλει στην τάξη της δασκάλας και μπροστά σε εκείνη και τους μαθητές της να μαζέψει τις φωτοτυπίες του τραγουδιού από τα θρανία.

Υποθέτω, ελπίζω, κάποιος εκεί μέσα στο Υπουργείο Παιδείας να αντιλαμβάνεται πως και μόνο για αυτό το τελευταίο, η κυρία δεν κάνει για Διευθύντρια.

Ένα εκπαιδευτικό διευθυντικό στέλεχος προστατεύει πάντα το κύρος του «υφισταμένου» δασκάλου έναντι των μαθητών, ακόμα και αν έχει κάνει λάθος. Συζητάνε ιδιαιτέρως, και αν πράγματι υπάρχει κάποιο «λάθος» βρίσκουν τρόπο να το διορθώσει ο δάσκαλος.

Αναρωτιέμαι. Δεν είναι τραγωδία ενώ μας διαλύουν τον κόσμο να σπαταλάμε φαιά ουσία για πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα εδώ και πολλά χρόνια;

Ο μεσαίωνας καλά κρατεί.


Έχουμε από τη μία πλευρά τη συντριβή εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν πεταχτεί στην κρεατομηχανή της ανεργίας, και από την άλλη, την πλήρη αποψίλωση όλων των μηχανισμών που μπορούν να λειτουργήσουν ως άμυνα στην απώλεια της αξιοπρέπειας.

Και οι μηχανισμοί αυτοί, δεν είναι παρά η Παιδεία και ο Πολιτισμός.

Το βρίσκω ήδη τραγικό, πως εκατοντάδες σημειώματα γράφτηκαν για εξηγήσουν πως ο Κεμάλ του Χατζιδάκι δεν έχει καμία σχέση με τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Παρόλο που αν θέλουμε να είμαστε λίγο σοβαροί, και να είχε σχέση με το ιστορικό πρόσωπο Κεμάλ, και πάλι, δεν θα υπήρχε καμία απολύτως δικαιολογία για όλα όσα έγιναν.

Ο μεσαίωνας καλά κρατεί και με την φάρσα του Αντιρατσιστικού Νόμου.

Γιατί, φάρσα κατάντησε από όλους.

Ίσως, γιατί όλοι -μηδενός εξαιρουμένου- έχουν ευθύνες, διαφορετικού βάρους ασφαλώς, για τους αρουραίους της Χρυσής Αυγής που ξετρύπωσαν από τους υπονόμους και βρίσκουν ακόλουθους μισό εκατομμύριο και πλέον Έλληνες, που νιώθουν στην πλειοψηφία τους σαν κυνηγημένα ποντίκια.

Κι αν ρίξει κανείς μια ματιά στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να ψελλίσει τον στίχο του Γκάτσου:

«Καληνύχτα Κεμάλ. Ο κόσμος αυτός δεν θα αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα».

Όλη η ιστορία καταγεγραμμένη από την Δασκάλα

Λίγο πριν αρχίσω να γράφω το άρθρο, επικοινώνησα με την Δασκάλα που τόλμησε να διδάξει εν έτει 2013 τον «Κεμάλ» του Χατζιδάκι στην τάξη της. Ανταλλάξαμε κάποια μηνύματα και αργά το απόγευμα μου εμπιστεύτηκε την παρακάτω επιστολή, στην οποία και καταγράφει όλα όσα έγιναν μέχρι χθες το βράδυ.

Η ίδια, επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της ωστόσο, τα στοιχεία της είναι γνωστά σε μένα.
Τόσο το tvxs.gr όσο και εγώ προσωπικά την ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη της.

Η επιστολή της:

Σπόιλερ:


twitter@pittasgeorge
http://tvxs.gr/news
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης