Η ΔΙΠΡΟΣΩΠΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ: Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΚΑΙ Η 13ΧΡΟΝΗ ΚΑΙ Ο ΣΑΚΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Πήγαινε κάτω

Η ΔΙΠΡΟΣΩΠΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ: Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΚΑΙ Η 13ΧΡΟΝΗ ΚΑΙ Ο ΣΑΚΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Empty Η ΔΙΠΡΟΣΩΠΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ: Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΚΑΙ Η 13ΧΡΟΝΗ ΚΑΙ Ο ΣΑΚΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Ιουν 03, 2013 5:47 am

Το θέμα της μικρής μαθήτριας, 13 μόλις ετών, που το έσκασε από το σπίτι της για να πάει να συναντήσει τον αγαπημένο της, συγκλόνισε την περασμένη βδομάδα ΜΜΕ και διαδίκτυο. Κι αφού πια το κοριτσάκι εντοπίστηκε, άρχισαν οι διάφοροι να εντοπίζουν και τους λόγους που την κοπάνησε η πιτσιρίκα.

Ανακάλυψαν λοιπόν πως οι λόγοι ήταν κρυμμένοι σε βιβλίο σχολικό της Α' Γυμνασίου! Γιατί εκεί αναφέρεται κάποιος Σάκης, ετών 20 με 25, που τα έφτιαξε με μια μαθήτρια 15 - 16 χρονών!

Τς, τς, τς! τι μου λες!!!

Γράφουν τέτοια πράγματα τα βιβλία των παιδιών μας;

Ποιος αθεόφοβος καλέ τα έβαλε εκεί;

Σίγουρα όποιος θέλει να διαλύσει την κοινωνία μας και τα χρηστά ήθη της μαθητιώσας νεολαίας!

Λες και αυτή η νεολαία δε μεγάλωσε με τις αμέτρητες επαναλήψεις του Καφέ της Χαράς και της κόρης της Πρωτευουσιάνας που τα φτιάχνει με το δημαρχόπουλο. Μαθητές δημοτικού και οι δύο. Που σε κάποιο μάλιστα επεισόδιο αποφασίζουν να το σκάσουν.

Α, ναι, αυτά ήταν συνομήλικα. Δεν ήταν ο ένας 20 με 25 και η άλλη 15 με 16. Η διαφορά ηλικίας μας μάρανε. Και που υπάρχει τέτοιο κείμενο σε σχολικό βιβλίο.

Και δε μας ενοχλεί που τριγύρω μας συμβαίνουν τα ακατανόμαστα μπροστά στα μάτια των παιδιών και των πολύ μικρών ακόμη και όχι μόνο του γυμνασίου.

Δε μας ενοχλεί που οι γονείς παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του διαδικτύου αφήνουν μωρά παιδιά να μπαίνουν στο face book. Πας να τους πεις ως εκπαιδευτικός μια λέξη και σου ορμάνε κιόλας. Πως είσαι αυταρχικός, αναχρονιστικός και θέλεις να περιορίσεις την ελευθερία που μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Μου συνέβη προσωπικά, δε λέω αερολογίες.

Κουβέντα δε σηκώνουν οι σημερινοί γονείς. Και καμαρώνουν κιόλας για τα ερωτικά κατορθώματα των απογόνων τους. Και μόνο όταν συμβεί το κακό, τότε αναρωτιούνται τι κακό έκανα ο καημένος και μου αυτοκτόνησε το παιδί ή μου έμεινε έγκυος η τσούπρα.

Το σχολείο λοιπόν τι πρέπει να κάνει; Να φοράει παρωπίδες σε όσα συμβαίνουν ή να φέρνει σε συζήτηση τα θέματα και με τη βοήθεια του παιδαγωγού να ενημερώνονται και να προβληματίζονται τα παιδιά;

Όμοια δε μιλάμε στο σχολείο για το φόνο, την κλοπή, τη συκοφαντία και όλα τα άλλα μικρά και μεγάλα εγκλήματα; Για τον αληθινό κόσμο δεν πρέπει να ετοιμάσουμε τα παιδιά; Ή για το φαντασιακό πρότυπο του όμορφου κόσμου ηθικού, αγγελικά πλασμένου;

Όσο για τη συγκεκριμένη δεκατριάχρονη που το έσκασε με τον Αλβανό, δε χρειάστηκε το βιβλίο της πρώτης γυμνασίου για να ξεσηκωθεί. Ήδη στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες έσκασε η πληροφορία πως το είχε ξανασκάσει μαζί του από τα 11!

Ας ψάξουν λοιπόν οι φιλήσυχοι πολίτες αλλού τις αιτίες αυτών των φαινομένων και ας σταματήσουν τις αυθαίρετες κατηγορίες κατά των σχολικών βιβλίων. Ειδικά όταν είναι εκπαιδευτικοί και δηλώνουν: Δάσκαλος -M.Ed, Νομικός.

Γιατί μια τέτοια ιδιότητα δεν επιτρέπει άγνοια της διαλεκτικής σχέσης της κοινωνίας με το σχολείο και πως φορείς αγωγής δεν είναι μόνο τα σχολικά εγχειρίδια. Σε μια σάπια κοινωνία που έχει απολέσει προ πολλού κάθε ηθικό φραγμό τι συμπεριφορές αναμένουμε από τα ανήλικα; Ίδιον της ηλικίας τους δεν είναι να μιμούνται τους ενηλίκους;

Και για τη 15χρονη του βιβλίου της πρώτης γυμνασίου. Που τα φτιάχνει πρώτη αυτή από την τάξη της και μάλιστα με κάποιον 20 - 25. Χρόνια πριν μου έτυχε να γνωρίσω μια γηραιά κυρία, γύρω στα 80 της και που δε ζει πια. Αξιοπρεπέστατη και αξιοσέβαστη. Έμαθα και την ιστορία της. Στα 15 της και μεγαλώνοντας σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, η μητέρα της αποφάσισε να την παντρέψει. Την έπιασε λοιπόν την έλουσε και τη στόλισε και την έστειλε στο γιατρό της περιοχής. Κοντά στα 50 αυτός και ανύπαντρος. Και γιατρός δια πάσαν νόσον κατά τα επικρατούντα της εποχής. Από οδοντίατρος μέχρι γυναικολόγος.

Την έστειλε λοιπόν η μάνα της για γυναικολογική εξέταση! Και χωρίς η πιτσιρίκα να έχει κανένα γυναικολογικό πρόβλημα. Λίγο αργότερα προέκυψε και ο γάμος. Και έζησαν αυτοί καλά και οι συγγενείς της νύφης καλύτερα καθώς ο γιατρός και η γιατρίνα παιδιά δεν έκαναν και την περιουσία του γιατρού την κληρονόμησαν τα ανίψια της γυναίκας του.

Πόσες τέτοιες ιστορίες δεν ξέρει ο καθένας μας στον κοντινό του περίγυρο; Για ανθρώπους που πέθαναν πια ή και σημερινούς παππούδες και γιαγιάδες. Και γάμους παράταιρους που η ελληνική κοινωνία δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποδεχθεί και να δώσει τις ευλογίες της.

Εδώ βρε φτάσαμε ως λαός να αποδεχθούμε το γέροντα πρωθυπουργό της χώρας να παντρεύεται μια γυναίκα με τα μισά του χρόνια. Ή και να χαζεύουμε στην τηλεόραση τη μεγαλοτραγουδίστρια που τα έφτιαξε με τον κατά πολύ νεότερό της μπασκετμπολίστα. Για να μη θυμηθούμε την εθνική μας σταρ και την προτίμησή της στους νεαρούς. Και τόσες άλλες περιπτώσεις.

Ή την περίπτωση της Τζούλιας. Με τις "ταινίες" της να πουλιούνται στα περίπτερα.

Και δε χρειάζεται να θυμηθούμε, μόλις λίγες μέρες πριν ακούσαμε για τον παιδεραστή που έχει ξεχάσει σε πόσα ανήλικα ασέλγησε... τόσα πολλά τα θύματά του.

Ή τον Δουρή που έστειλε στον άλλο κόσμο το ίδιο το παιδί του.

Αυτή η σαπίλα, αυτή η βρωμιά είναι τριγύρω μας. Κι εμείς στρουθοκαμηλίζοντας διυλίζουμε την κάμηλο και στεκόμαστε περιδεείς μπρος στο βιβλίο της πρώτης γυμνασίου δείχνοντας τον ένοχο!

Ναι, ωρέ. Αυτό της έφταιξε της 13χρονης. Που μεγάλωνε με τον παππού και τη γιαγιά. Και την άφηναν ανεξέλεγκτη να μπαίνει στο face book. Και παρότι το έσκασε και άλλη φορά δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα για να την προστατέψουν.

Αυτά προφανώς δεν έφταιξαν καθόλου στο μεγάλωμα αυτού του κοριτσιού. Μόνο το βιβλίο που έγραφε για το Σάκη...

Μα πόσο διπρόσωποι είμαστε;

Τόσο που ενώ κλαίγονται όλοι που μας άρπαξε το κορίτσι ο Αλβανός και ο παιδόφιλος ( πάντως οι γιατροί διαπίστωσαν πως δεν υπήρξε καμιά κακοποίηση) το έκαναν ρόμπα το κοριτσάκι δημοσιεύοντας το πλήρες όνομα και τη φωτογραφία της σε αμέτρητους χώρους του διαδικτύου!

Εισαγγελέας; Δεν υπάρχει εισαγγελέας να επέμβει;

Αλλά και τι να κάνει πια και ο εισαγγελέας. Στιγματίστηκε πια μια για πάντα το φουκαριάρικο.

Με τη φωτογραφία και τα πλήρη στοιχεία της, ακόμη και τον τόπο διαμονής.

Είναι ή δεν είναι αδίκημα αυτό;

Η προστασία προσωπικών δεδομένων κατοχυρώνεται ως ανθρώπινο δικαίωμα από το άρθρο 9Α του Συντάγματος, κατά το οποίο καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από την συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των δεδομένων που τον αφορούν.

http://vaitsis-farsala.blogspot.gr/2012/09/blog-post_27.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ΔΙΠΡΟΣΩΠΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ: Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΚΑΙ Η 13ΧΡΟΝΗ ΚΑΙ Ο ΣΑΚΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Empty Απ: Η ΔΙΠΡΟΣΩΠΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ: Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΚΑΙ Η 13ΧΡΟΝΗ ΚΑΙ Ο ΣΑΚΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Ιουν 03, 2013 6:18 am

Το πραγματικό πρόβλημα, κυρίες και κύριοι, και ειδικά κύριοι συνάδελφοι που έχετε και μάστερ στα νομικά, δεν είναι το κείμενο στο σχολικό βιβλίο που αφενός αποδίδει μια συνηθισμένη κατάσταση στη σημερινή εποχή και την ελληνική κοινωνία και αφετέρου δίνει ερέθισμα στον παιδαγωγό να μιλήσει και να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν τους κινδύνους που τα απειλούν μα ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός που καταγγέλλει ο Μανόλης Σφακιανάκης στο ακόλουθο άρθρο:

Επικρατεί ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός

Οι τρεις συμβουλές του Σφακιανάκη για τους ανήλικους χρήστες του Facebook


31/05/2013 15:47

Το Facebook εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ανήλικους, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και για ενήλικες, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, καλώντας σε εγρήγορση όλη την κοινωνία.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, και με αφορμή την υπόθεση της αρπαγής της 13χρονης από τα Σπάτα που βρέθηκε μετά από επιχείρηση της αστυνομίας χθες βράδυ, ο κ. Σφακιανάκης έκανε λόγο για ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό που επικρατεί σε όλο τον κόσμο και οδηγεί σε τέτοια περιστατικά. Μάλιστα, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση «είναι καρμπόν με την 14χρονη αδελφή γνωστού μπασκετμπολίστα που είχε κακοποιηθεί και σεξουαλικά».

Ο κ. Σφακιανάκης καταφέρθηκε και εναντίον της πολιτικής του Facebook, λέγοντας ότι υπάρχει θέμα σε όλο τον κόσμο, καθώς η εταιρεία σπάνια ανταποκρίνεται στα αιτήματα που της γίνονται από τις αρμόδιες Αρχές. Έφερε σαν παράδειγμα μάλιστα το πρόσφατο περιστατικό με την αυτοκτονία της 14χρονης στην Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι η κοπέλα αυτοκτόνησε, εξαιτίας βίντεο που ανέβηκε στο Facebook και που η εταιρεία αρνήθηκε να το αφαιρέσει, παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές που είχαν κάνει φίλοι του κοριτσιού.

«Σε όλο τον κόσμο υπάρχει θέμα με το Facebook. Η εταιρεία 'ακούει' ελάχιστα. Kάθε μέρα κάνουμε αιτήματα στο Facebook, αλλά από τα δέκα αιτήματα που στέλνουμε το ένα υλοποιείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης. Επισήμανε μάλιστα ότι και πολλοί ενήλικες έχουν «ξεμυαλιστεί» κατά καιρούς, λόγω του Facebook, εγκαταλείποντας την οικογένειά τους.

Τέλος, ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος περιορίστηκε να δώσει τρεις απλές, αλλά πολύ σημαντικές οδηγίες στους χρήστες του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης:

«δεν βάζεις ποτέ τη φωτογραφία σου στο Facebook, δεν κάνεις φίλους στο Facebook που δεν ξέρεις, πρέπει να συμπεριφέρεσαι στο Facebook όπως συμπεριφέρεσαι στην κανονική σου ζωή».

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=282793

Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι η γνώση αλλά η άγνοια.

Το πρόβλημα δεν είναι ο Σάκης που τα φτιάχνει με την ανήλικη Αλέκα μέσα σε σχολικό βιβλίο αλλά που τα σχολικά βιβλία μονίμως μένουν πίσω από την πραγματικότητα και λέξη δε λένε για το face book. Λέξη για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πρόσβαση στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης των ανηλίκων. Όταν χιλιάδες Ελληνόπουλα και από την ηλικία του δημοτικού ακόμη είναι μέλη τέτοιων χώρων. Το σχολείο όμως και τα βιβλία του επιμένουν να αγνοούν την κατάσταση.

Κι αντί οι γονείς να διαμαρτύρονται ακριβώς για τούτο, καταγγέλλουν δασκάλες που διδάσκουν τον Κεμάλ...

Καλά κάνουν.

Αφού υπάρχουν και δάσκαλοι που σιγοντάρουν τέτοιες τακτικές.

Δάσκαλοι που φοβούνται τη γνώση.

Και προτρέπουν στην άγνοια.

Ε, ναι. Ο κίνδυνος παραμένει η γνώση. Και το προπατορικό αμάρτημα καλά κρατεί στις συνειδήσεις μας...

Ίσως και γιατί ποτέ δεν καταλάβαμε το βαθύτερο συμβολισμό του. Και τις μεγάλες αλήθειες που αποκαλύπτει η Βίβλος εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Έτσι και επαναλαμβάνουμε αιώνες τώρα σε κακέκτυπο το διωγμό της Εύας και του Αδάμ από την παράδεισο.

Ακόμη και όταν η Εύα είναι μόλις 13 ετών...

_________________________

(όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για την παλιά αυτή ιστορία, του δέντρου της γνώσης, ας διαβάσει το βιβλίο του Δημήτρη Λιαντίνη: Homo Educandus. Σελίδα 43... )

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης