Χαμός στην Θεσπρωτία με τα ... πετρέλαια!

Πήγαινε κάτω

Χαμός στην Θεσπρωτία με τα ... πετρέλαια! Empty Χαμός στην Θεσπρωτία με τα ... πετρέλαια!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Ιουν 09, 2013 9:34 am

Χαμός στην Θεσπρωτία με τα ... πετρέλαια!

Τι ειπώθηκε στη χθεσινή λαϊκή συνέλευση στη Πλαταριά


Δεν προλαβαίνουν να αντιτίθενται στη χωροθέτηση αποθηκών καυσίμων στη Θεσπρωτία, αφού στην προσπάθεια επίλυσης της 12ετούς πληγής των ασφαλτικών στη Σαγιάδα, άνοιξε μετ' επιτάσεως το θέμα της εγκατάστασης αποθηκών στη Γωνιά και τελικά κινδυνεύει ο κόλπος της... Πλαταριάς!

Τα πετρέλαια λοιπόν βάζουν φωτιά στα Θεσπρωτικά παράλια, προκαλούν πολιτικές τρικυμίες και παράλληλα αναδεικνύουν έναν σκληρό οικονομικό πόλεμο που φαίνεται να παίζεται στο παρασκήνιο. Την ώρα λοιπόν που το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και ο κίνδυνος να δημιουργηθούν τετελεσμένα είναι κάτι παραπάνω από ορατός, οι πολιτικές αρχές δείχνουν κατώτερες των περιστάσεων, επιλέγουν να αλληλοκατηγορούνται ή να εκτοξεύουν ανέξοδες κορώνες και να παραπέμπουν τις λύσεις στη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Μετά τις αποκαλύψεις και καταγγελίες του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, περί "άνωθεν πιέσεων" για την αποδοχή της χωροθέτησης των αποθηκών καυσίμων και ασφαλτικών στη Σαγιάδα, τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της παράταξης "Ήπειρος - Τόπος να ζεις" Ευάγγελος Αργύρης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων για την πρόταση εναλλακτικής χωροθέτησης αποθηκών καυσίμων στη Γωνιά.

Εντύπωση προκαλούν οι υψηλοί τόνοι εναντίον του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Ηλία Θεοδωρίδη, ο οποίος από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα και να αποτρέψει την εγκατάσταση των ασφαλτικών στη Σαγιάδα, καθώς θα ισούται με καταστροφή του δυναμικού κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας. Ο κ. Αργύρης αμφισβήτησε ουσιαστικά, ακόμη και τις προθέσεις του κ. Θεοδωρίδη υποστηρίζοντας ότι αν πραγματικά ήθελε να αποτρέψει τα ασφαλτικά από τη Σαγιάδα θα μπορούσε να ανακαλέσει την απόφαση της προκατόχου του.

«Με έκπληξη διαβάσαμε το έγγραφο-εισήγηση με το οποίο μας γνωστοποιήθηκε, ότι ο Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, με μια σύντομη διαδικασία ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ για λογαριασμό όλης της κοινωνίας της Θεσπρωτίας «γράφοντας στα παλαιά των υποδημάτων του» τις ομόφωνες αντίθετες αποφάσεις όλων των θεσμικών οργάνων και φορέων, που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα λεγόμενα από επίσημα χείλη, έχουν έρθει πάμπολλες φορές αντιμέτωποι με άλλα να λέγονται τη μία μέρα και αυτά να ανατρέπονται άρδην εντός ολίγου χρόνου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη γραπτή ανακοίνωση της παράταξης.

Βέβαια ο κ. Αργύρης στράφηκε εναντίον και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και σημείωσε: «Γιατί τόση πρεμούρα να πούμε όχι στη Σαγιάδα; Μήπως φοβούνται την απόφαση του δικαστηρίου; Μήπως υποκρύπτει κάτι η στάση της αποκεντρωμένης η οποία είχε την ευχέρεια να κάνει ανάκληση της απόφασης».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος τόπος να ζεις», στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης θέλησε να διαψεύσει τον Περιφερειάρχη ο οποίος κατά το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, είπε λίγα κι άφησε να εννοηθούν πολλά για το παρασκήνιο –πολιτικό κι οικονομικό- που φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από πετρέλαια και ασφαλτικά.

Ο κ. Αργύρης υποστήριξε ότι επικοινώνησε με τον πρώην υπουργό Νίκο Σηφουνάκη, ο οποίος διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε συζήτηση με τον Περιφερειάρχη (αλήθεια αν είχε θα το αποκάλυπτε; ) ενώ σημείωσε ότι ο επιχειρηματίας Μπακατσέλος που ασχολείται με πετρελαιοειδή δεν έχει καμία συγγενική σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Παίχτηκε το όνομα του Μπακατσέλου, που συνειρμικά, πολιτικά οδηγεί στον Βενιζέλο. Το αναζητήσαμε αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Υπάρχει Μπακατσέλος που ασχολείται με πετρέλαια αλλά ο κ. Καχριμάνης πρέπει να τον αναζητήσει στον πολιτικό του χώρο» ανέφερε ο κ. Αργύρης.

Την ίδια στιγμή το πρόβλημα μεταφέρεται στην παραλία της τουριστικής Πλαταριάς, αφού εδώ και πέντε περίπου χρόνια εκκρεμεί στην ΟΛΗΓ ΑΕ αίτηση αδειοδοτημένης επιχείρησης στην περιοχή για παραχώρηση θαλάσσιου χώρου προκειμένου να εγκατασταθεί πλωτή εξέδρα φορτοεκφόρτωσης καυσίμων. Και μπορεί τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια του Οργανισμού Λιμένος να μην απαντούσαν επί σειρά ετών στην αίτηση αυτή, τα περιθώρια όμως αναβολής της απόφασης στενεύουν ασφυκτικά αφού ο ιδιώτης επενδυτής αφ' ενός προσέφυγε στη δικαιοσύνη και με αγωγή διεκδικεί ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ για διαφυγόντα κέρδη, αφ' ετέρου με εξώδικη πρόσκληση καλεί τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας να αποφασίσουν σχετικά.

Το ζήτημα αυτό αποκάλυψε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας - ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΟΛΗΓ την Παρασκευή - πήρε την Τετάρτη απόφαση ενάντια στην παραχώρηση θαλάσσιας έκτασης από την ΟΛΗΓ στον ιδιώτη. Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Πλαταριάς οι οποίοι προχώρησαν σε συλλογή υπογραφών κατά της εγκατάστασης της πλωτής εξέδρας.

Τις αντιδράσεις αυτές εξουσιοδοτήθηκε να μεταφέρει στην ΟΛΗΓ ΑΕ η Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ισμήνη Δήμα.

Βέβαια αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά δεν εκστομίζουν είναι ότι η ΟΛΗΓ ΑΕ είναι μια εταιρεία η οποία πλέον ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ίδιο εκείνο ΤΑΙΠΕΔ που στόχο και σκοπό έχει την εκποίηση, εκμίσθωση ή παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων με μοναδικό όφελος την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν το ΔΣ της ΟΛΗΓ θα κληθεί να αποφασίσει παρουσία και του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση ή μη της θαλάσσιας έκτασης. Μιας έκτασης που ανήκει αποκλειστικά και μόνο στη λιμενική ζώνη και η παραχώρησή της δε χρειάζεται καμία απόφαση ή γνωμοδότηση από κανέναν τοπικό φορέα, παρά μόνο από τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία ως γνωστόν εδρεύουν... αλλού!

vdella.com

http://892fm.blogspot.gr/2013/06/blog-post_8023.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χαμός στην Θεσπρωτία με τα ... πετρέλαια! Empty Απ: Χαμός στην Θεσπρωτία με τα ... πετρέλαια!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Ιουν 09, 2013 9:53 am

Διαβάζοντας και αυτό το άρθρο για τα πετρέλαια και το χαμό στη Θεσπρωτία και ως παλιός ναυτικός που κουβάλησε τόνους αργού πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο στην Ευρώπη, μπήκα σε προβληματισμό.

Η αγάπη στο περιβάλλον είναι δεδομένη.

Αλλά πρέπει να υπάρχει και λογική.

Το πετρέλαιο καλώς ή κακώς είναι σημαντικό αγαθό στη ζωή μας. Δίχως πετρέλαιο μέσα σε λίγες ώρες η ζωή μας όπως την ξέρουμε θα άλλαζε άρδην.

Δεν μπορεί λοιπόν διαρκώς να λέμε ΟΧΙ πετρέλαια στη Θεσπρωτία. Αν είναι έτσι να σταματήσουν να τροφοδοτούν και με καύσιμα την περιοχή μας, να δούμε αν θα μας αρέσει.

Σαφώς δεν πρέπει να ζημιωθούν ούτε οι παραγωγικές περιοχές του νομού ούτε και το περιβάλλον. Μα κάπου πρέπει να εκφορτώνεται το πετρέλαιο. Ας βρούμε πού ακριβώς είναι το καλύτερο.

Κι εδώ που τα λέμε αφενός η Λωρίδα είναι η περιοχή με τις ιχθυοκαλλιέργειες, αφετέρου η Ηγουμενίτσα είναι ήδη επιβαρημένη από το λιμάνι επιβατικών πλοίων, για τη ζώνη από Σύβοτα και κάτω ούτε και να το συζητάμε, είναι το πιο τουριστικό μέρος του νομού.

Πού μένει λοιπόν;

Μήπως στην Πρέβεζα; Να την πληρώσει άλλος νομός; Ή μήπως απέναντι στα νησιά και να έρχεται εδώ με αγωγό;

Είπα αγωγό και θυμήθηκα τον άλλο αγωγό του φυσικού αερίου. Κι εκεί όχι είπαμε και καλά κάναμε γιατί δεν είχε καμία σχέση με την ανάπτυξη του τόπου μας, τράνζιτ θα περνούσε για να διευκολύνει άλλες χώρες.

Μα για τα πετρέλαια το πράγμα αλλάζει. Το πετρέλαιο το χρειαζόμαστε και εμείς. Και αν υπάρξει τέτοιο λιμάνι εκφόρτωσης θα μειωθεί και το κόστος καυσίμων που τώρα πληρώνουμε αφού περιλαμβάνει και μεταφορικά μέσω στεριάς. Επιπλέον θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και θα γίνουν έργα υποδομής για την προώθηση του προϊόντος προς την ενδοχώρα.

Βέβαια πρέπει κάποιος να μας ενημερώσει και τι πετρέλαιο έχουν σκοπό να φέρνουν. Ελπίζω όχι αργό πετρέλαιο και να προκύψει και θέμα για διυλιστήριο. Γιατί τότε το πράγμα πάει αλλού...

Να προσθέσω επίσης ότι σήμερα υπάρχει όλος ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός για αποφυγή επιπτώσεων στο περιβάλλον από τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο. Σαφώς δεν αποκλείεται κάποιο ναυτικό ατύχημα. Μα αυτό μπορεί να συμβεί και από πλοίο διερχόμενο.

Θα έλεγα λοιπόν να το ξανασκεφτούμε. Και να δούμε πού μπορεί επιτέλους να γίνει αυτός ο σταθμός. Που θα διευκολύνει πολύ και την πετρέλευση πλοίων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου.


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης