Κι άλλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Πήγαινε κάτω

Κι άλλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων Empty Κι άλλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τρι Ιουν 18, 2013 12:29 am

Κι άλλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Τρί, 18/06/2013

Σε νέο κύμα υποβιβασμού, συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων προχωρά το υπουργείο Παιδείας όπως προκύπτει από το σχέδιο υπουργικής απόφαση που διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενόψει των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για συνέχεια της εφαρμογής της πολιτικής συρρίκνωσης της Παιδείας, για αποκρυστάλλωση των προσπαθειών του υπουργείου να εμφανίσει τα σχολεία με «δυσανάλογη οργανικότητα», να συλλέξει στοιχεία για την κατανομή των τετραγωνικών της κάθε αίθουσας (υπολογίζοντας 1,5 τ.μ. για κάθε μαθητή) κ.τλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης:

Υποβιβάζονται συνολικά 34 δημοτικά και 5 νηπιαγωγεία.

Συγχωνεύονται 54 δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα σε 27. Επίσης, 28 νηπιαγωγεία συγχωνεύονται σε 13.

Καταργούνται 32 δημοτικά και 89 νηπιαγωγεία.

Συνολικά από υποβιβασμούς, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων χάνονται 365 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών (232 δασκάλων και 133 νηπιαγωγών).

Αναλυτικά:

Από τους υποβιβασμούς σχολείων χάνονται 60 θέσεις δασκάλων και 5 θέσεις νηπιαγωγών.
Από τις συγχωνεύσεις σχολείων χάνονται 53 θέσεις δασκάλων και 14 θέσεις νηπιαγωγών.
Από τις καταργήσεις σχολείων χάνονται 119 θέσεις δασκάλων και 114 θέσεις νηπιαγωγών.

Με την ίδια υπουργική απόφαση ιδρύονται τρία δημοτικά κι ένα νηπιαγωγείο, ενώ άλλα δύο δημοτικά προάγονται (από 8θέσιο σε 12θέσιο και από 5θέσιο σε 6θέσιο). Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι ενώ η απώλεια οργανικών θέσεων θα ισχύσει άμεσα και θα ληφθεί υπόψη για τις μεταθέσεις, η δημιουργία οργανικών θέσεων για τα ελάχιστα σχολεία που ιδρύονται ή προάγονται... μετατίθεται για το μέλλον!

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοτικών σχολείων αφορούν μονοθέσια και διθέσια σχολεία της επαρχίας. Ωστόσο, και σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργούνται προβλήματα καθώς η δωρεάν μεταφορά των μαθητών γίνεται κάθε χρόνο ...μετ' εμποδίων, ενώ σχεδιάζεται η πλήρης κατάργησή της. Επιπλέον, υπάρχουν και πολλές καταργήσεις 6θέσεων δημοτικών σχολείων αλλά και ενός 12θέσιου (Βέροια).

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο Περιστέρι


Οι συγχωνεύσεις αφορούν κυρίως σχολεία της περιφέρειας, με εξαίρεση τα: 110ο και 131ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, 36ο και 11ο Δημοτικά Σχολεία Περιστερίου, 47ο και 5ο Δημοτικά Σχολεία Περιστερίου, που ανά ζεύγος συγχωνεύονται σε ένα σχολείο.

Αμεση ήταν η αντίδραση από εκπαιδευτικούς και γονείς στο Περιστέρι που τη σχολική χρονιά που πέρασε έδωσαν αγώνα ενάντια στα σχέδια για συρρίκνωση των δημοτικών σχολείων στο δήμο ο οποίος είχε ήδη «χτυπηθεί» από το αρχικό μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων. Την Κυριακή έγινε ευρεία σύσκεψη φορέων που καταδίκασαν τις νέες συγχωνεύσεις. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σύλλογοι Γονέων της πόλης προχωρούν σε κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στις νέες συγχωνεύσεις. Την Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο απαιτώντας να πάρει θέση για το θέμα.

Ριζοσπάστης, 18/6/2013

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ALFAVITA

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης