Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών

Πήγαινε κάτω

Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών Empty Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Πεμ Ιουλ 28, 2011 12:28 am

Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών

Συντάχθηκε απο τον/την Σοκόλης Νικόλαος
Τετάρτη, 27 Ιούλιος 2011 13:37

Στην ολομέλεια της βουλής μίλησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο: «Σχέδιο Νόμου για τη Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κατσούρα:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η σημερινή συζήτηση γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά από τις σημαντικές αποφάσεις της περασμένης Πέμπτης, σημαντικές για την Ευρώπη και σημαντικές για τη χώρα μας. Σημαντικές γιατί επανέφεραν την πολιτική στο προσκήνιο, σημαντικές γιατί δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας στο ελλαδικό περιβάλλον, σημαντικές επίσης, γιατί δεσμεύουν τη χώρα σε μια Ευρωπαϊκή πορεία, προοπτική που θεωρείται, αλλά για μια σειρά από λόγους, (που δεν είναι του παρόντος), δεν είναι, δεν ήταν ποτέ, αυτονόητη.

Είναι γνωστή η αμφιθυμία της ελληνικής κοινωνίας για αυτή την προοπτική. Βέβαια δεν χρειάζονται θριαμβολογίες, ούτε πανηγυρισμοί και ας αφήσουμε νοοτροπίες και ρητορικά κατάλοιπα μιας άλλης εποχής και τον φόβο των αλλαγών και ας αλλάξουμε τη χώρα.

Ας έρθουμε στο νομοσχέδιο. Ουσιαστικά πρόκειται για προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου του 2009 για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο Ευρωπαϊκός στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Χαρακτηριστικό της είναι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής από τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον τομέα του φυσικού αερίου. Τελικός στόχος είναι η προστασία του ανταγωνισμού και του καταναλωτή.

Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο τέλειος ανταγωνισμός θα απαιτούσε μια λειτουργία της αγοράς με μεγάλο αριθμό μικρών παραγωγών, που δεν ασκούν ατομική επίδραση στο επίπεδο των τιμών, αλλά αυτό είναι μια εντελώς θεωρητική αναφορά. Στην πράξη για παράδειγμα, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη δεκαετία του ΅90 για απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικού, οι τιμές του ηλεκτρικού αυξάνονται σημαντικά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών.

Τι φταίει για αυτό; Φταίει η ίδια η απελευθέρωση ή ότι ο ανεπαρκής ανταγωνισμός οφείλεται στο ότι η απελευθέρωση αυτή είναι ήπια; Ειδικά στην περίπτωση του ηλεκτρικού η απάντηση δεν είναι εύκολη. Οι ιδιαιτερότητες των αγορών ηλεκτρικού, όπως η μη δυνατότητα αποθήκευσης, το λεγόμενο άριστο δυναμικό παραγωγής, η επιλογή του μείγματος παραγωγής, το μεταβλητό κόστος των διαφόρων τεχνολογιών, το ποια αναγκαία τεχνολογία παραγωγής καθορίζει τελικά την τιμή, δημιουργούν ένα πλαίσιο με πολλές ιδιαιτερότητες και με όχι σαφή απάντηση.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου αποτελεί η σύσταση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η σύσταση δηλαδή ενός αμιγώς κρατικού φορέα με σκοπό τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας και τη διαχείριση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των σχετικών συμβάσεων που συνάπτονται ή έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το δημόσιο με πετρελαϊκές εταιρείες.

Σημαντικές είναι επίσης, οι ρυθμίσεις για τη διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της Ηπείρου ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση Επιχείρησης Παροχής Αερίου Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα προβλέπει ότι εντός ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, θα πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες για τη λειτουργία της ΕΠΑ.

Έτσι ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής, να έρθει το αέριο στην Ήπειρο, κύριε Υπουργέ, γίνεται πραγματικότητα και μια προσωπική σας δέσμευση γίνεται νόμος.

Όσον αφορά τη χωροθέτηση του έργου, θα σταθώ σε δύο - τρεις παρατηρήσεις, χωρίς να θέλω να υποκαταστήσω τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. ¶λλωστε ευτυχώς, το δικαίωμα της γνώμης της δεν εκχωρείται σε κανέναν αντιπρόσωπο.

Πρώτη παρατήρηση. Πράγματι, κύριε Υπουργέ, εσείς προσωπικά είχατε το θάρρος να θέσετε το θέμα πάνω στο τραπέζι και να συμμετάσχετε σε ένα διάλογο. Ένα διάλογο που με ευθύνη πολλών, όλων μας, δεν έγινε από την αρχή σε ένα οργανωμένο πλαίσιο που να επιβάλλεται στους συμμετέχοντες.

Δεύτερον, πράγματι η φωνή της τοπικής κοινωνίας επηρέασε τις εξελίξεις. Εάν δεν είχε ακουστεί, δεν θα γινόντουσαν κατά καιρούς αλλαγές που οδηγούν σε λύσεις που ικανοποιούν αρκετά από τα αρχικά αιτήματα. Εάν αυτές οι αλλαγές ικανοποιούν τους πάντες, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Τρίτον, στέκομαι, κύριε Υπουργέ, στη δέσμευσή σας στην Επιτροπή για το ότι δεν πρόκειται να γίνει σταθμός LNG στην περιοχή και πως ο σταθμός θα είναι περιβαλλοντικά διασφαλισμένος στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ http://e-igoumenitsa.gr/news/hellas/hellas-politic-news/6766.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών Empty Απ: Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Πεμ Ιουλ 28, 2011 12:36 am

Λέξη δε βρήκε να πει ο βουλευτής του νομού για την επιμονή της τοπικής κοινωνίας να μην περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από την πλέον τουριστική περιοχή της Θεσπρωτίας, την περιοχή Πέρδικας (Συβότων - Πάργας).

Δεν είναι σε γνώση του;

Και τελικά τι μεταφέρει ένας βουλευτής στο κοινοβούλιο;

Τις προσωπικές του απόψεις ή τις θελήσεις των πολιτών του νομού του;

Να θυμίσω ότι υπάρχει σχετική απόφαση για το ζήτημα και του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Δεν είναι λοιπόν μόνο η τοπική κοινωνία αόριστα και γενικόλογα. Μα η θεσμοθετημένη φωνή της περιοχής μας. Που υπόψην ότι διαμορφώθηκε σε μια συνεδρίαση με πρωτοφανή συμμετοχή δημοτών.

Αν οι εκατοντάδες των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν εκείνο το βράδυ στην αίθουσα του Δημαρχείου Ηγουμενίτσας δεν αρκούν για να διαμορφώσουν το λόγο του βουλευτή του νομού τότε τι;

Περισσότερα για τη συνεδρίαση αυτή μπορείτε να διαβάσετε εδώ

http://educandus.blogspot.com/2011/03/blog-post_24.html


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών Empty Απ: Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Πεμ Ιουλ 28, 2011 12:37 am


Η ομιλία του βουλευτή Θεσπρωτίας, κ. Κατσούρα, σε βίντεο.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών Empty Απ: Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Πεμ Ιουλ 28, 2011 12:49 am

Αξίζει σε όσα είπε ο κ. Κατσούρας στη βουλή να αντιπαραθέσουμε το εξής:


Επιτροπή αγώνα για τον αγωγό αερίου Πέρδικας:

Δελτίο τύπου σχετικά με τις εξελίξεις του αγωγού


Συντάχθηκε απο τον/την Σοκόλης Νικόλαος
Τρίτη, 26 Ιούλιος 2011 15:25

Τις τελευταίες μέρες, ύστερα από τις δηλώσεις του Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κου Μανιάτη για την μετατόπιση του σταθμού συμπίεσης φ.α. στην θέση Φλωροβούνι και την δημιουργία ΕΠΑ για την Ήπειρο, γινόμαστε θεατές μιας παράστασης θριάμβου από φορείς και δήθεν εκπροσώπους της ηπειρωτικής κοινωνίας,ότι το αίτημα των αντιδρώντων στην χωροθέτηση του έργου ικανοποιήθηκε αφού ο σταθμός θα γίνει στην θέση που υποδείχτηκε από τους τοπικούς φορείς , καθώς και το... πάγιο αίτημα των Ηπειρωτών για έλευση του φυσικού αερίου.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεθοδευμένο σχέδιο παραπλάνησης και χειραφέτησης της κοινής γνώμης που οριστικοποιήθηκε με την περίφημη ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κος Κάτσινος, ο Περιφερειάρχης κος Καχριμάνης και οι Βουλευτές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων κoι Κατσούρας, Αργύρης και Οικονόμου βάλανε στο τραπέζι το ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών και της παροχής φυσικού αερίου για την Ήπειρο και τις αυθαίρετες δηλώσεις του κυβερνητικού Δημάρχου Ηγουμενίτσας ότι για τον αγωγό δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ ως δήμαρχος του νέου καλλικρατικού Δήμου Ηγουμενίτσας ήτανε δεσμευμένος από το δημοψήφισμα της Πέρδικας να μη δεχτεί την διέλευση του αγωγού και την εγκατάσταση του σταθμού εντός των ορίων της πρώην Κοινότητας .

Επιπλέον , ο προτεινόμενος σχεδιασμός ,που και εντός των ορίων της Πέρδικας είναι και εντός των ορίων της Πάργας , είναι συμφώνα με το ΙΓΜΕ ακατάλληλος .

Φαίνεται και από τις δηλώσεις του ότι ο κος Κάτσινος πριν την εκλογή του δεν ήξερε ότι η Πάργα είχε αρνηθεί το έργο στα όρια της από το Σεπτέμβρη του 2008, και γιΆ αυτό τον δικαιολογούμε , γιατί μάλλον αυτή η απόφαση είχε μείνει σε κάποια συρτάρια και σίγουρα δεν είχε υποστηριχτεί από τον προηγούμενο Δήμο Πάργας ούτε εκκωφαντικά από τους κατοίκους της.

Είναι προφανές ότι στην Επιτροπή της Βουλής, που όλοι επικαλούνται , είτε από άγνοια είτε σκόπιμα παρουσιάστηκε μια στρεβλωμένη εικόνα για την περιβόητη κοινωνική συναίνεση καθώς δεν μεταφέρθηκε σωστά η θέση της τοπικής κοινωνίας και δεν υπήρχε αντιπροσώπευση του Δήμου Πάργας του οποίου οι αποφάσεις αγνοηθήκαν, ούτε των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα πάει να οριστικοποιηθεί, πέρα από την θέση του σταθμού συμπίεσης στο Φλωροβούνι, περιοχή εντος των διοικητικών ορίων Πέρδικας, η διέλευση του αγωγού από την Πέρδικα και την Πάργα ,που και με τις αποφάσεις των καινούργιων Καλλικρατικών αντίστοιχων Δήμων δεν την επιτρέπουν.

Η δήλωση ότι για τον αγωγό δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν ισχύει.


Πέρα από το ζήτημα των διοικητικών ορίων, σύμφωνα με την ιδία την προμελέτη της ΔΕΠΑ λόγω των γεωλογικών δυσκολιών, η χάραξη προς την Ομπρέλα 2, απαιτεί παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το περιβάλλον όπως την απoψίλωση δασικών εκτάσεων και αιωνόβιων ελαιώνων, μέτρα αντιστήριξης κ.α, γεγονός που αυξάνει το κόστος κατασκευής και μας κάνει να υποψιαστούμε σχέδια κατάχρησης των δημοσίων και Ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ η ύπαρξη ενεργών σεισμικών ρηγμάτων και η σαθρότητα των εδαφών της περιοχής αυξάνουν το κίνδυνο ατυχημάτων σε έναν αγωγό με χερσαίο τμήμα 8,5 χλμ από το σταθμό μέχρι το σημείο προσθαλάσσωσης με πίεση 160bar (όταν σε αγωγό αστικού δικτύου η πίεση είναι 4bar).

ΑπΆ ότι φαίνεται, η ΔΕΠΑ, η Κυβέρνηση, και η πλειοψηφία των «εκπροσώπων» της Ηπείρου, συνεχίζουν να μην αντιμετωπίζουν το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα..

Υπό την πίεση της εθνικής σημασίας που δίνεται στο έργο αυτό και του ανταγωνισμού με τους άλλους αγωγούς που διεκδικούν το ίδιο κοίτασμα του Αζερμπαϊτζάν η ΔΕΠΑ και η Κυβέρνηση βιάζονται να παρουσιάσουν την οριστική μελέτη και δεν διστάζουν να θυσιάσουν εθνικά πάρκα, περιοχές Natura και τεράστιας οικονομικής σημασίας τουριστικές ζώνες και να χρησιμοποιήσουνε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποσπάσουνε την κοινωνική συναίνεση.

ΓιΆ αυτό το σκοπό έχουνε στήσει ένα ανέντιμο επικοινωνιακό παιχνίδι που προβάλλει κυρίως τις απόψεις υπέρ του έργου σε μια προσπάθεια να αποσιωπήσουν τις φωνές της τοπικής κοινωνίας που δεν δέχεται τον συγκεκριμένο σχεδιασμό στη μέση της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου.

Η έλευση του φυσικού αερίου έχει σίγουρα μεγάλη σημασία για την Ήπειρο, όπως επίσης έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία της Περιφέρειας η συνεχιζόμενη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η διέλευση του αγωγού από τις ακτές μας και η χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης στα μέρη μας, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, θα θίξει ανεπανόρθωτα την τουριστική προβολή και την οικονομία του τόπου μας .


Αν επιτρέψουμε τώρα την διέλευση αυτού του αγωγού θα ανοίξουμε το δρόμο για την «Ελευσινοποίηση» της περιοχής καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία ενεργειακού κόμβου με άλλους αγωγούς και με την κατασκευή άλλων μονάδων και, μακροπρόθεσμα, εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανιών.

Όλοι εσείς που τόσο ένθερμα υποστηρίζετε το έργο θα πρέπει να γίνεστε και αρωγοί των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου.

Εμείς δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το έργο, όπως μας κατηγορούν, ούτε εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των ανταγωνιστών, (θα πρέπει να ντρέπονται όλοι όσοι εκφράσανε αυτές τις απόψεις, αυτοί είναι οι προδότες!)

Εμείς θέλουμε να εμποδίσουμε την βιομηχανοποίηση της περιοχής ,θέλουμε να διαφυλάξουμε την αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου μας, την τουριστική του βιομηχανία, και τις προοπτικές ανάπτυξής του, με νέα και εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα και να συνεχίζουμε να παράγουμε πλούτο για την Περιφέρεια και για τη Χώρα..

Αν θέλετε αληθινά να θεωρείτε τούς εαυτούς σας πατριώτες ,θα πρέπει να είστε στο πλευρό μας και να είστε αρωγοί του έργου διεκδικώντας μαζί μας νέο σχεδιασμό του αγωγού σε κατάλληλη θέση εκτός της τουριστικής ζώνης Συβότων-Πέρδικας -Πάργας, για να αποτρέψουμε τον συγκεκριμένο ακατάλληλο σχεδιασμό ζητώντας εναλλακτική χάραξη από περιοχές που, ή δεν έχουν προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης ή είναι ήδη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες. και συμφώνα με τις πρώτες μελέτες της ΔΕΠΑ πιο οικονομικές.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε μέσο και οι πιθανότητες να δικαιωθούμε είναι μεγάλες .

Καλά θα κάνουν επιτέλους η ΔΕΠΑ, οι Κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες , αντί να σπαταλήσουνε το δημόσιο χρήμα στην προσπάθεια να επιβάλλουν αυτόν το σχεδιασμό με καλοπληρωμένες καταχωρίσεις στα ΜΜΕ, με δήθεν ενημερωτικά ταξιδάκια σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και χειρισμούς που προσβάλλουν ακόμα και τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας, να τσακιστούν να βρουν λύση για μια χωροθέτηση του αγωγού που να ικανοποιήσει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η Ήπειρος ,και την «ενεργειακή», και την τουριστική.
Μπορούμε να τα έχουμε όλα, δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε τίποτα!

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Πέρδικας Σύβοτων Πάργας


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://e-igoumenitsa.gr/news/thesprotia/6761.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών Empty Απ: Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Πεμ Ιουλ 28, 2011 10:44 am

Πέρα από τα τοπικά μας ζητήματα - ως προς τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου - αξίζει να δούμε και την άλλη άποψη στο θέμα της ενέργειας σε πανελλαδικό επίπεδο. Την άποψη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας:

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Ενέργεια στο «πιάτο» των κεφαλαιοκρατών


Mε την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. ψηφίστηκε χτες στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «Λειτουργία ενεργειακών αγορών, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων».

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο ευνοϊκό έδαφος για τη διευκόλυνση της μεγάλης έκτασης επενδύσεων στον τομέα της Ενέργειας, θωρακίζοντας την ανταγωνιστικότητα και υποτάσσοντας στις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών το σχεδιασμό, το ενεργειακό μείγμα και τις πηγές Ενέργειας. Στόχος του να ενισχύσει την κερδοφορία του κεφαλαίου μέσα από την εκμετάλλευση και την παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους των πλουτοπαραγωγικών πηγών, είτε αυτές αφορούν το λιγνίτη, είτε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε τα υδροηλεκτρικά έργα.
ΚΚΕ: Ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες

Το ΚΚΕ καταψήφισε το εν λόγω νομοσχέδιο, στη συζήτηση του οποίου έκανε παρέμβαση και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα (η ομιλία της σε διπλανές στήλες).

Με το νομοσχέδιο αυτό, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα στοχοπροσηλωμένη στην ανάγκη εξυπηρέτησης των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου και στον τομέα της Ενέργειας και δείχνει ιδιαίτερο ζήλο μέσω της ενεργειακής συμμετοχής στην προώθηση των σχεδίων μεταφοράς Ενέργειας που προτάσσουν για την ευρύτερη περιοχή μας οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Προωθείται, είπε, η περαιτέρω επιτάχυνση και ολοκλήρωση της ευρωενωσιακής πολιτικής για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, κάτι που θα αποβεί σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ των κερδών των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, ενώ σημαντικό χτύπημα θα δεχθούν και τα συμφέροντα των εργαζομένων στην Ενέργεια, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο δρομολογείται και το λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ στον τομέα της απελευθέρωσης, που έχει ως κεντρικό άξονα το διαχωρισμό ανάμεσα στην παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή της Ενέργειας και γι' αυτό η κυβέρνηση προχωράει ήδη στη σταδιακή παράδοση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Δράμα και αλλού στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ δρομολογεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου.

Εμείς, κατέληξε, προτείνουμε στον τομέα της Ενέργειας, όπως και σε όλους τους στρατηγικούς τομείς, να λειτουργεί ένας ενιαίος αποκλειστικός φορέας Ενέργειας που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και θα χαράσσει συνολικά την ενεργειακή πολιτική.

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Ιγνατιάδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα εργαλείο που στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας και της κυριαρχίας των ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα της Ενέργειας με πλήρη παράδοση σε αυτούς του φυσικού δυναμικού και των υποδομών Ενέργειας.

Οπως έχει δείξει η εμπειρία, είπε, μια τέτοια διαδικασία θα οδηγήσει σε νέες υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης, σε περισσότερους αποκλεισμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά στην πρόσβαση στο αγαθό της Ενέργειας, ενώ θα οδηγήσει στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων όσων απασχολούνται στον τομέα της Ενέργειας. Με το νομοσχέδιο, συνέχισε, επιχειρείται να αντισταθμιστεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ που προέρχεται από την παραγωγή Ενέργειας από λιγνίτη και άλλες πηγές προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιώτες και γι' αυτό ιδιωτικοποιείται το υδροηλεκτρικό δυναμικό με αρνητικούς όρους για το περιβάλλον.

Ολα στο σφυρί

Αναλύοντας τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν αποκαλυπτικός, αφού από την αρχή φρόντισε να τονίσει ότι η «Ενέργεια αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους τομείς για επενδύσεις» και γι' αυτό η κυβέρνηση προχωρά «μεγάλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ ειδικά όσον αφορά τν ενέργεια από τον ήλιο».

Το νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε, «ανοίγει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες επενδύσεων», φωτογραφίζοντας έτσι τα μεγάλα συμφέροντα που αναμένουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της Ενέργειας. Ασχολείται, είπε, και ρυθμίζει θέματα της ενεργειακής αγοράς ιδιαίτερα στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, προκειμένου να επιτευχθεί «η διαφανής και ομαλή λειτουργία της αγοράς» μέσω της «θεσμικής αναβάθμισης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας». Επιλογή μας, ανέφερε, είναι να εξασφαλιστεί ο λειτουργικός και νομικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρισμού από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης.

Κατά τον υπουργό, το κράτος κρατάει τις βασικές κατευθύνσεις που αφορούν την ενεργειακή πολιτική, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας. Ξεκάθαρος ήταν και για τις στοχεύσεις της κυβέρνησης στον τομέα του φυσικού αερίου, αφού όπως είπε στόχος μας είναι «η ενίσχυση του ανταγωνισμού σε μια αγορά που γίνεται όλο και πιο ώριμη και η σταδιακή μεταβίβαση σε μια πλήρως ανταγωνιστική αγορά».

Επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες μπίζνες που είναι σε εξέλιξη, είπε ότι στην Ευρώπη «έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για την εξαγωγή από το Νότο καθαρής ενέργειας προς το Βορρά, εξαγωγή στην οποία η χώρα μας θέλει να συμμετάσχει και για την οποία ήδη εργάζεται», ενώ έκανε λόγο για «άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής και σε τρίτους εκτός ΔΕΗ και την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς στα νησιά» και κινήσεις προκειμένου να «διασφαλίσουμε την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων».

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία και στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ενώ ανέφερε ότι το έργο δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα, αλλά «από ευρύτερες αποφάσεις γειτονικών μας χωρών».

Η απελευθέρωση διευκολύνει μόνο τα μονοπώλια

Απαντώντας στον υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και άλλων κλιμακώνει την αντιλαϊκή της πολιτική με την πλήρη ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση στο στρατηγικό τομέα της Ενέργειας. Υπενθύμισε ότι η διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς άρχισε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, την οποία είχε καταψηφίσει μόνο το ΚΚΕ, προειδοποιώντας από τότε για τις αντιλαϊκές επιπτώσεις από την εφαρμογή της.

Αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των υπερασπιστών της απελευθέρωσης, καλώντας τους να φέρουν έστω και ένα παράδειγμα από μια καπιταλιστική χώρα στην οποία να έγινε πιο φθηνή η Ενέργεια ή οι Τηλεπικοινωνίες.

Αντίθετα, είπε, η απελευθέρωση, που ακολουθούν με παραλλαγές οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οδήγησε στον αυξανόμενο έλεγχο της ευρωενωσιακής και ελληνικής αγοράς από μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους και χειροτέρεψε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Ετσι και με το νομοσχέδιο, συνέχισε, διευκολύνονται τα ντόπια και ξένα μονοπώλια να μπουν χωρίς εμπόδια στην αγορά Ενέργειας και επιχειρείται να λυθεί και το θέμα του ανταγωνισμού των μονοπωλίων, ανταγωνισμός που δε γίνεται για ποιο θα πουλάει πιο φθηνό ρεύμα στο λαό, αλλά στο ποιος θα ελέγξει περισσότερους στρατηγικούς τομείς.

Ενδεικτικό της πλήρους ταύτισης της ΝΔ με την κυβέρνηση ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή της Σ. Καλαφάτη, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί αφού δρα «υπεύθυνα» και ωθεί την κυβέρνηση να «τρέξει». Υπενθύμισε, δε, ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ είχαν αναλάβει και αυτές πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Χρυσανθακόπουλος, που είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και περιέχει «θετικότατες αναφορές», ενώ η Η. Διώτη από τον ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο έρχεται εσπευσμένα γιατί αποτελεί υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που έχει ήδη ψηφιστεί.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6370130

Εμείς από το άρθρο του Ριζοσπάστη κρατούμε ιδιαίτερα την αναφορά:

ιδιωτικοποιείται το υδροηλεκτρικό δυναμικό με αρνητικούς όρους για το περιβάλλον.

καθώς ισχύει και για την περίπτωση της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από το νομό μας.

Και μάλιστα αξίζει εδώ να προσθέσουμε την είδηση που ακούσαμε στα βραδινά δελτία των τηλεοράσεων για τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου από το ερχόμενο φθινόπωρο. Σήμερα, τόνισαν οι παρουσιαστές των ειδήσεων, το φυσικό αέριο είναι 18% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό πλέον πάει περίπατο. Αν και οι αρμόδιοι διαβεβαίωσαν πως και πάλι το φυσικό αέριο θα είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο. Φθηνότερο πόσο; Και έως πότε;

Τα ερωτήματα τα κάνω ως άνθρωπος που έζησε την αλλαγή στην πολυκατοικία του από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Και πλήρωσε αρκετά χρήματα για τις απαραίτητες αλλαγές.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε πως όταν βάλεις φυσικό αέριο πληρώνεις κάθε μήνα πάγιο. Ακόμη και το καλοκαίρι.

Και τελικά δεν ξέρω σε τι συμφέρει τον καταναλωτή αυτή η αλλαγή... αφού δένεται σε ένα μονοπώλιο που όποια στιγμή θέλει αυξάνει τις τιμές! Όπως το έκανε και τώρα.

Να τονίσω μάλιστα ότι αν και αρχικά είχα ζητήσει να μπει αέριο και στο διαμέρισμά μου, με προοπτική να ζεσταίνεται το νερό στο θερμοσίφωνα και ίσως μελλοντικά να έβαζα και ειδική κουζίνα μαγειρέματος με αέριο, αναγκάστηκα να ακυρώσω το συμβόλαιο, πληρώνοντας φυσικά αρκετά τσουχτερά την απερισκεψία μου να συνάψω συμφωνία μαζί τους, διότι τα λεφτά που μου ζήταγαν οι ιδιώτες που θα έκαναν την εγκατάσταση στο διαμέρισμα ήταν πέρα από τις δυνατότητές μου. Μιλάμε για κάτι χιλιάδες ευρώ, ανάλογα και με τον όροφο και τη διαρρύθμιση ενός διαμερίσματος. Και επίσης μιλάμε για κόστος συντήρησης καθόλου ευκαταφρόνητο, που θες δε θες το πληρώνεις αφού αέριο είναι αυτό και συνεπάγεται κινδύνους για την ασφάλειά μας.

Αυτοί λοιπόν που κόπτονται για τα οφέλη της παροχής αερίου στη Θεσπρωτία, ως αντιστάθμισμα της διέλευσης του αγωγού προς Ιταλία, ας καθίσουν πρώτα να τα ψάξουν όλα αυτά. Αν πραγματικά συμφέρει ή πρόκειται για απάτη που θα καταλήξει μπούμερανγκ για τις τσέπες τους.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών Empty Απ: Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Πεμ Ιουλ 28, 2011 11:17 am

Επανερχόμενοι στο τοπικό μας πρόβλημα με τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, παραθέτουμε από το ιστολόγιο ΚΑΤΟΨΗ το ακόλουθο:

"Πάρτε μακριά από τον τουρισμό το φυσικό αέριο"

Τηρείστε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις,

επισημαίνουν στους αρμοδίους οι δήμαρχοι

Ηγουμενίτσας και Πάργας

Οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Πάργας Γιώργος Κάτσινος και Θωμάς Λιώλιος αντίστοιχα, με επιστολή που έστειλαν προς τους βουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ζητούν την αλλαγή χωροθέτησης του αγωγού φυσικού αερίου και της μονάδας συμπίεσης μακριά από την τουριστική ζώνη Πέρδικας, Πάργας και Συβότων. Λένε, όμως, ναι στην κατασκευή του έργου και στη διέλευση του αγωγού, από άλλο σημείο. Στην επιστολή τους αναφέρουν:

"Eδώ και τέσσερα χρόνια η τοπική κοινωνία της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου από τα Σύβοτα μέχρι και την Πάργα, βρίσκεται σε συνεχή αναστάτωση, επειδή η ΔΕΠΑ θεώρησε σωστό να επιλέξει την περιοχή της Πέρδικας για την διέλευση των αγωγών Φυσικού Αερίου και την κατασκευή των εργοστασίων συμπίεσης – μέτρησης.

Αυτή η παρέμβαση ανατρέπει τον αμιγώς τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, αναστέλλει την οικονομική ανάπτυξή της και δημιουργεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την τουριστική προβολή και ταυτότητα του τόπου. Υποβαθμίζει την περιοχή και την μετατρέπει σε βιομηχανική , αναιρώντας βάναυσα ό,τι μέχρι σήμερα έχει επενδυθεί στον τουρισμό που ως γνωστό αποτελεί την ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας.

Όλοι οι φορείς της περιοχής: ΤΕΔΚ Ν. Θεσπρωτίας, Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δημοτικό Συμβούλιο Συβότων και Πάργας καθώς και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρδικας παλιότερα, αλλά και πρόσφατα τα Τοπικά και Δημοτικά Συμβούλια των νέων Καλλικρατικών Δήμων Ηγουμενίτσας και Πάργας αποφάσισαν αρνητικά στην προοπτική που θέλει να επιβάλει στην περιοχή η ΔΕΠΑ.

Δεν δέχονται την διέλευση των αγωγών και τα εργοστάσια συμπίεσης- μέτρησης στα διοικητικά τους όρια και στην ευρύτερη τουριστική Ζώνη Συβότων – Πάργας.

Σημειωτέον ότι στις 10 Αυγούστου του 2008 στην Πέρδικα πραγματοποιήθηκε Δημοψήφισμα όπου οι πολίτες με ποσοστό 99,7% αποφάσισαν αρνητικά για την διέλευση των αγωγών από την περιοχή. Η βούληση της τοπικής κοινωνίας έχει διατυπωθεί και κυρωθεί με αυτές τις αποφάσεις. Οι φορείς της περιοχής και οι πολίτες έχουν ενημερώσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες και όλα τα πολιτικά κόμματα για το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, έχουν κατατεθεί σωρεία επερωτήσεων βουλευτών αλλά η ΔΕΠΑ προκλητικά και ανεύθυνα επιμένει στην επιλογή της και παραπλανά τους πάντες ότι δήθεν έχει εξετάσει άλλες περιοχές ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να μετακινεί τις επιλογές της εντός της τουριστικής ζώνης Πέρδικας Συβότων Πάργας, διαλέγοντας μάλιστα μια χάραξη σε περιοχή γεωλογικά ακατάλληλη (ΙΓΜΕ).

1. Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δια των αρμόδιων εκπροσώπων του κ. Σ. Κουβέλη και κ. Α. Γκερέκου είχε δεσμευτεί ότι ως Κυβέρνηση θα αλλάξει την χωροθέτηση των αγωγών γιατί αυτή είναι ασύμβατη με τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής .

Εμείς απλά ζητάμε να υλοποιήσει αυτή την δέσμευση.

Κύριε/α Βουλευτή.

Επειδή το ΥΠΕΚΑ θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο που αφορά τους αγωγούς Φυσικού Αερίου ITGI, SOUTH STREΑM προς ψήφιση στη Βουλή για την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης τους, σας ζητάμε να παρέμβετε έτσι ώστε να αλλάξει η χωροθέτηση σε περιοχή μακριά από την τουριστική ζώνη Πάργας, Πέρδικας, Συβότων.

Η αδιαλλαξία της ΔΕΠΑ και η αναξιοπιστία της οδηγούν σε αδιέξοδο και οι αντιδράσεις θα είναι ανάλογες.

Η τοπική κοινωνία δεν συναινεί στην υποβάθμισή του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υψηλή ποιότητα του φυσικού της περιβάλλοντος, και στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό που αυτή θα προκαλέσει.

Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε μέσο προκειμένου να υπερασπίσουμε τo περιβάλλον και την ευημερία του τόπου μας".

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Στο μεταξύ η Επιτροπή Αγώνα Πέρδικας, Συβότων, Πάργας αναφέρει ότι "όλοι οι κοινωνικοί φορείς και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (Κοινότητα Πέρδικας, Δήμος Πάργας, Δήμος Ηγουμενίτσας, Νομαρχία Θεσπρωτίας), καταγγέλλουν ότι η συγκεκριμένη χάραξη θα πλήξει την δομημένη τουριστική βιομηχανία της περιοχής και τις προοπτικές ανάπτυξής της. Η μετακίνηση του Σταθμού Συμπίεσης που αναγγέλθηκε από τον Υφυπουργό κο Μανιάτη και έλαβε θετική γνωμοδότηση από το ΥΠΕΚΑ (Α.Π. 200088/08-07-2011) δεν λύνει το πρόβλημα καθώς αφενός δεν προβλέπει αλλαγή της περιοχής προσαιγιάλωσης του αγωγού που θα διέλθει από δασικές εκτάσεις και ελαιώνες και από περιοχές που, όπως προκύπτει από τις μελέτες του ΙΓΜΕ, παρουσιάζουν μεγάλες κλίσεις, κατολισθητικές ζώνες και ενεργά σεισμικά ρήγματα ενώ αφετέρου η ανάγκη υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και η πιθανή επέκτασή τους θα δημιουργήσει ακόμα δυσμενέστερες επιπτώσεις στην περιοχή. Επιπλέον, η αύξηση της απόστασης από το Σταθμό Συμπίεσης έως το σημείο προσαιγιάλωσης στατιστικά αυξάνει τις πιθανότητες ατυχημάτων. Αυτός ο σχεδιασμός του έργου είναι εντελώς ακατάλληλος. Θα αναιρέσει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ της Χώρας, ενώ οι μεγάλες τεχνικές δυσκολίες υλοποίησής του αυξάνουν το κόστος κατασκευής κατά πολύ. Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο, ειδικά σε εποχή κρίσης, για το έργο αυτό, που θα ψηφιστεί ως έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, να θυσιαστεί η τουριστική βιομηχανία της περιοχής, που είναι επίσης υψίστης εθνικής σημασίας, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εκτός της τουριστικής ζώνης".

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.katoci.com/2011/07/blog-post_6874.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών Empty Απ: Χ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Πεμ Ιουλ 28, 2011 11:22 am

Όπως βλέπουμε από το γράμμα των δημάρχων Ηγουμενίτσας και Πάργας, η επισήμανση του κ. Κατσούρα στη βουλή:

Δεύτερον, πράγματι η φωνή της τοπικής κοινωνίας επηρέασε τις εξελίξεις. Εάν δεν είχε ακουστεί, δεν θα γινόντουσαν κατά καιρούς αλλαγές που οδηγούν σε λύσεις που ικανοποιούν αρκετά από τα αρχικά αιτήματα. Εάν αυτές οι αλλαγές ικανοποιούν τους πάντες, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

αφορά στο τελευταίο σκέλος της, σ' αυτούς που δεν ικανοποιούνται από τις αλλαγές, ακόμη και τους δημάρχους.

Ποιοι άραγε είναι οι άλλοι; Που είναι ικανοποιημένοι από τις αλλαγές;

Ας τους κατονομάσουν επιτέλους.

Γιατί προς το παρόν δε βλέπουμε κανέναν!!!

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης