ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ (διαφημίζοντας και δυσφημίζοντας τη Θεσπρωτία)

Πήγαινε κάτω

ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ (διαφημίζοντας και δυσφημίζοντας τη Θεσπρωτία)  Empty ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ (διαφημίζοντας και δυσφημίζοντας τη Θεσπρωτία)

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Αυγ 12, 2013 11:39 pm

Μπορεί το φόρουμ ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ να μην "εκπέμπει" πλέον από Θεσπρωτία αλλά από μπαλκόνι της Νέας Σμύρνης και τριγυρισμένο από πολυκατοικίες αντί για τις θάλασσες του  Ιονίου και τις κορφούλες των ηπειρώτικων βουνών που έβλεπε για τρία χρόνια. Αυτό δε σημαίνει πως σταμάτησε λόγω μετάθεσης - μετακόμισης και το ενδιαφέρον για τον τόπο. Την πατρογονική γη. Και την ακριτική γωνιά της Ελλάδας από την οποία και έλκουμε την καταγωγή.

Ακριβώς για τούτο και ξεχωρίσαμε δύο ειδήσεις των τελευταίων ημερών που και οι δύο αφορούσαν τη Θεσπρωτία και μάλιστα την παραλία Δρέπανο που για τρία χρόνια σχεδόν καθημερινά επισκεπτόμασταν και αμέτρητες φορές γράψαμε γι' αυτήν προσπαθώντας να την προβάλουμε στο πανελλήνιο.

ΕΙΔΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: http://left.gr/news/antapokrisi-apo-tis-ammoydies-1o-camping-neon-syriza

Ημερομηνία: 27/07/2013 18:10

Πρώτο Κάμπινγκ Νέων ΣΥΡΙΖΑ - Μέρα πρώτη…


Φωτογραφίες-βίντεο-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας

Το κάμπινγκ στο Δρέπανο Θεσπρωτίας είναι ονειρεμένο (χωρίς υπερβολή).

Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από μια πολύ μεγάλη παραλία που τα συνδυάζει όλα: ξαπλώστρες για όσους (–σες) είναι… κυριλέ. Δεξιά και αριστερά εκτίνεται σχεδόν όσο φτάνει το μάτι μια αμμουδένια παραλία όπου μπορεί να βρεθεί κανείς μόνος (–νη) του. Οι εγκαταστάσεις στο κάμπινγκ είναι σε εξαιρετικό επίπεδο: άπλετος χώρος για κατασκήνωση, αρκετές σκιές, ζεστό νερό ακόμα και το βράδυ, φτηνό φαγητό, ποτά και καφέδες, καθαρές τουαλέτες. Και φυσικά μια εξαιρετική θάλασσα. Η άμμος επεκτείνεται από έξω έως μέσα βαθιά στη θάλασσα -και είναι πεντακάθαρη! Κοινώς όσα θα επιθυμούσε κάποιος (-α) για να ξεκουραστεί και να γεμίσει τις μπαταρίες του (της).

Το πρόγραμμα του κάμπινγκ τα έχει όλα: workshops, κεντρικές ομιλίες, εκδρομές και ακτιβισμούς για τα ζητήματα της περιοχής. Όλα αυτά μαζί, συνδυασμένα με διακοπές. Αλήθεια, αυτά συμβαίνουν μόνο στα όνειρά μας –έτσι δεν είναι; Και όμως συμβαίνουν, ΤΩΡΑ, στο Πρώτο Κάμπινγκ Νέων ΣΥΡΙΖΑ!

Το left φιλοδοξεί να βιντεοσκοπήσει όλες τις κεντρικές συζητήσεις και να σας τις παρουσιάσουμε στη διάρκεια του Αυγούστου (αλήθεια, τι άλλο καλύτερο για τις αυγουστιάτικες διακοπές σας από το να παρακολουθείτε καλές και ποιοτικές συζητήσεις ξαπλωμένοι σε κάποια παραλίαWink.

Παράλληλα, αν η σύνδεση του internet  στο κάμπινγκ το επιτρέψει θα σας δείξουμε ρεπορτάζ από τα τεκταινόμενα μέχρι της 4 Αυγούστου που τελειώνει το κάμπινγκ.

Ίδωμεν…

Περισσότεα, στα φωτογραφικά στιγμιότυπα:
- See more at: http://left.gr/news/antapokrisi-apo-tis-ammoydies-1o-camping-neon-syriza#sthash.ZL7PvaWX.dpuf
ΕΙΔΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=525579

Τράτσα Μάχη  

«Σούπερ» μικρόβια σε ποτάμια και ακτές

Εντοπίστηκαν σε δείγματα νερού από τον Αχέροντα, τον Καλαμά και από παραλίες του Ιονίου


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  09/08/2013 05:45

«Σούπερ» σαλμονέλες, με ιδιαίτερη αντοχή στα αντιβιοτικά, εντόπισαν επιστήμονες σε ποτάμια και θαλάσσια ύδατα της Ηπείρου. Οι ερευνητές απομόνωσαν πολλά βακτηρίδια (λιστέρια, σταφυλόκοκκο, ψευδομονάδα κτλ.), μόνο όμως τα στελέχη της σαλμονέλας εμφάνισαν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Μάλιστα σε ορισμένα από αυτά καταγράφηκε πολυανθεκτικότητα σε περισσότερα από τρία αντιμικροβιακά φάρμακα. Με άλλα λόγια, υπάρχει κίνδυνος αν προσβληθεί κάποιος από τα συγκεκριμένα ανθεκτικά στελέχη να είναι δύσκολη η αντιμετώπιση της μόλυνσης.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό έντυπο  («International Journal of Hygiene and Environmental Health»), πραγματοποιήθηκε από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κολονίας, καθώς και του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Σαλμονέλας στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης.

Συνολικά στη διάρκεια ενός έτους συλλέχθηκαν 240 δείγματα νερού από επιλεγμένα σημεία του Αχέροντα και του ποταμού Καλαμά, καθώς και από ακτές του Ιονίου πελάγους (Αμμουδιά, Βατάτσα, Ηγουμενίτσα, Πλαταριά και Δρέπανο). Τα δείγματα αναλύθηκαν για σαλμονέλα, λιστέρια, καμπυλοβακτηρίδιο, Escherichia coli O157, σταφυλόκοκκο, ψευδομονάδα, ολικά κολοβακτηρίδια, κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προελεύσεως, εντερόκοκκους, ολική μικροβιακή χλωρίδα, μύκητες και πρωτόζωα (κρυπροσπορίδιο και γκιάρντια). Ακολούθησαν δοκιμές ευαισθησίας των βακτηριδίων που απομονώθηκαν σε εννέα αντιμικροβιακές ουσίες (αμπικιλίνη, αμικασίνη, αμοξικιλίνη - κλαβουλανικό οξύ, κεφουροξίμη, σιπροφλοξασίνη, κεφοξιτίνη, τετρακυκλίνη, τικαρκιλίνη - κλαβουλανικό οξύ, αμπικιλίνη-σουλβακτάμη).

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυρία Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας, απομονώθηκαν πολυανθεκτικοί ορότυποι σαλμονέλας τόσο από τους δύο ποταμούς όσο και από τα θαλάσσια ύδατα. Μάλιστα το 34,8% των ορότυπων της Salmonella enteritidis και το 100% της Salmonella virchow βρέθηκαν ανθεκτικά σε περισσότερα από τρία αντιβιοτικά. Δηλαδή, οι σαλμονέλες παρουσίασαν υψηλή αντίσταση στα «όπλα» που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ιατρική επιστήμη για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Αυτό, όπως λέει η καθηγήτρια, σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα (συχνά χωρίς συνταγογράφηση), η οποία οδηγεί στη δημιουργία σούπερ βακτηριδίων, διότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχουν πολύ καλή ικανότητα να προσαρμόζονται σε αντίξοα περιβάλλοντα.

Ανθεκτικές στα αντιβιοτικά σαλμονέλες ανιχνεύθηκαν στον Καλαμά και στον Αχέροντα, κυρίως τους χειμερινούς μήνες (από Νοέμβριο ως Ιανουάριο). Αυτή η παρατήρηση μπορεί να οφείλεται στις μεγάλες βροχοπτώσεις, οι οποίες συνεπάγονται υψηλές αγροτικές απορροές στα ποτάμια. Ανάλογες ήταν και οι παρατηρήσεις παλαιότερης μελέτης που είχε γίνει σε ποτάμια της Βόρειας Ελλάδας από το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Arvanitidou et al., 1997), ωστόσο τότε είχε εντοπιστεί πολυανθεκτικότητα σε χαμηλότερα ποσοστά.

Υπαίτιοι άνθρωποι και... πουλιά

Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν διότι στον Καλαμά, ο οποίος δέχεται λύματα από την πόλη των Ιωαννίνων, το μικροβιακό φορτίο ήταν μικρότερο από εκείνο του Αχέροντα, όπου δεν καταγράφονται απορροές από μεγάλο αστικό κέντρο. Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η επιδείνωση της μόλυνσης του ιστορικού ποταμού μπορεί να οφείλεται στα υψηλά ποσοστά αγροτικών δραστηριοτήτων (κτηνοτροφικές μονάδες) στις όχθες του.  

Οι ειδικοί απομόνωσαν ανθεκτικά στελέχη σαλμονελών και στα θαλάσσια ύδατα - στη Βατάτσα, στο Δρέπανο αλλά και στην Αμμουδιά όπου καταλήγει ο Αχέροντας. Τα αποτελέσματα ωστόσο για τη λιμνοθάλασσα της Βατάτσας τούς προβλημάτισαν διότι απομόνωσαν ανθεκτικά στελέχη βακτηριδίων κοπρανώδους προελεύσεως σε περιοχή προστατευόμενη (Δίκτυο NATURA 2000), η οποία αποτελεί καταφύγιο άγριων πτηνών, μεταξύ των οποίων και ερωδιών. Σύμφωνα με την κυρία Παπαδοπούλου, η μόλυνση μπορεί να προέρχεται  από τα κόπρανα άγριων πτηνών που είναι φορείς σαλμονελών, κάτι που έχουν παρατηρήσει και άλλοι ερευνητές σε περιοχές όπου ο πληθυσμός των άγριων πτηνών είναι μεγάλος. Επίσης υπάρχουν μελέτες από άλλες χώρες όπου συχνά απομονώνονται σαλμονέλες σε παράκτιες περιοχές όπου υπάρχουν πολλά θαλασσοπούλια και τα νερά είναι ρηχά και ζεστά, όπως και στις παραπάνω περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα των αλληλεξαρτήσεων μεταξύ των παθογόνων βακτηριδίων και των δεικτών (indicator bacteria) που μετρούν το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το υπουργείο Υγείας σε ποτάμια, λίμνες και θαλάσσια ύδατα της χώρας. «Είναι καλό να μην περιορίζονται οι έλεγχοι ρουτίνας μόνο σε ορισμένους μικροβιακούς δείκτες (ολικά κολοβακτηρίδια, ολική μικροβιακή χλωρίδα, ολικά κολοβακτηριοειδή και  εντερόκοκκους) τους οποίους μετρούν υποχρεωτικά οι αρμόδιες υπηρεσίες. Πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν και άλλους δείκτες διότι σε περιοχές που φαίνονται "καθαρές", σύμφωνα με τις μετρήσεις  ρουτίνας,  μπορεί να υπάρχουν και άλλα παθογόνα μικρόβια και ιδιαίτερα ανθεκτικά βακτήρια» τονίζει η κυρία Παπαδοπούλου.

Ωστόσο η καθηγήτρια επισημαίνει ότι συγκριτικά με άλλες χώρες (Μεξικό, Λίβανο, Ινδία, Βραζιλία, ΗΠΑ), ακόμη και ευρωπαϊκές (Ισπανία και Γαλλία), τα ύδατα στη χώρα μας είναι ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση όσον αφορά την παρουσία βακτηριδίων αλλά και την ανθεκτικότητά τους σε αντιβιοτικά. Και καταλήγει: «Μπορούμε ακόμη να σώσουμε το υδάτινο περιβάλλον της Ελλάδας και να το διατηρήσουμε. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια σταδιακή έκπτωση στη μικροβιολογική ποιότητά του και αυτό είναι κρίμα. Πρέπει να το φροντίσουμε όσο ακόμη μπορούμε».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 8 Αυγούστου 2013
Εν μέσω θέρους λοιπόν. Έπιασε ο πόνος μερικούς μερικούς για τη σαλμονέλα. Και εκμεταλλευόμενοι μια επιστημονική είδηση που αφορά όπως αναφέρεται και στο άρθρο περισσότερο τους χειμερινούς μήνες κοπάνησαν έναν τίτλο σκέτη δυσφήμιση των παραλιών του Ιονίου. Έναν τίτλο που έρχεται σε αντίφαση με την τελευταία παράγραφο του άρθρου και όπου στα ψιλά γράμματα διαβάζει όποιος έχει την υπομονή να φτάσει ως εκεί ότι τα νερά της χώρας μας είναι ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες. Τι τα θες όμως; Η ζημιά έχει ήδη γίνει. Και στην καρδιά του καλοκαιριού που οι εκδρομείς του 15γουστου αναζητούν κάποιον τόπο για διακοπές. Και η Θεσπρωτία δέχεται κλοτσιά κάτω από το τραπέζι εμφανιζόμενη ως τόπος επικίνδυνος για τους παραθεριστές!

Σε πλήρη αντίθεση η πρώτη είδηση παρουσιάζει τον ίδιο τόπο ως παράδεισο. Και τον προβάλλει ανεπιφύλακτα ως ονειρεμένο προορισμό για τους τουρίστες.

Το τραγικό ολοκληρώνεται από τα σχόλια αναγνωστών σε τοπικό ιστολόγιο της Θεσπρωτίας όπου αναδημοσιεύτηκαν και οι δύο ειδήσεις. Τραγικό γιατί τόση είναι η βλακεία που μας δέρνει ώστε οι ίδιοι οι Θεσπρωτοί τα βάζουν με εκείνους που υμνούν τον τόπο τους και καταπίνουν τη γλώσσα τους σε όσα εμφανώς κακοπροαίρετα γράφονται για τη Θεσπρωτία.

http://892fm.blogspot.gr/2013/08/1_9.html

http://892fm.blogspot.gr/2013/08/blog-post_9837.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης