ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Πήγαινε κάτω

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ  ΑΕΙ - ΤΕΙ Empty ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Παρ Ιουλ 29, 2011 9:21 pm

Τι είπε σήμερα η Υπουργός Παιδείας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα

28/07/2011 - 17:57


Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ¶ννας Διαμαντοπούλου, στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ και στους δημοσιογράφους Βαγγέλη Γιακουμή και Γιώργο Τερζή

Δελτίο Τύπου


Για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την αναγκαιότητα των συνεδριάσεων του ΚΤΕ:

Ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ συνδιαμορφώνει άποψη με τον Υπουργό καθώς οι βουλευτές έχουν το βάρος της υποστήριξης κάθε πολιτικής και στις περιφέρειές τους και με την ψήφο τους στη Βουλή. Είναι υγιές για τη Δημοκρατία και το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η παρουσία των βουλευτών με τις προτάσεις τους είναι απολύτως απαραίτητη και κατανοητή γιατί είναι αυτοί που καλούνται να εφαρμόσουν την απόφαση που λαμβάνει ο κάθε Υπουργός. Ο πρώτος που υφίσταται τις αντιδράσεις του κόσμου είναι ο βουλευτής. Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει πολλά στους βουλευτές του, σήκωσαν ένα τεράστιο πολιτικό βάρος γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να είσαι βουλευτής συμπολίτευσης σήμερα. Ακόμα και όσοι έκαναν έντονη κριτική, στο τέλος υποστήριξαν την κυβέρνηση, ώστε να περάσει μια συνολική πολιτική. Δεν γίνεται να περνούν τόσο μεγάλες αλλαγές με«τη σιωπή των αμνών». Δηλαδή να αποφασίζουν κάτι οι Υπουργοί, να το ανακοινώνουν και οι βουλευτές να το ψηφίζουν. Δεν είναι αυτό Δημοκρατία, ούτε είναι μέσα στην κουλτούρα ανθρώπων που είναι μάχιμοι τόσα χρόνια.

Για την παρούσα κατάσταση στα ΑΕΙ:

Η πολιτική είναι για να αλλάζει δραστικά τα δεδομένα. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε ωριμάσει, πολίτες και πολιτικοί, για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πάει άλλο σε πολλούς τομείς. Ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι ένας από αυτούς.

Στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, παρά τα προβλήματα, ένας φοιτητής έχει πολλές θετικές εμπειρίες. Η υποδοχή στα Ιδρύματα, η έλλειψη καθαριότητας και τα τραπεζάκια είναι μια μεγάλη παθογένεια και δεν μπορούμε αυτά τα προβλήματα, ούτε να τα ωραιοποιούμε, ούτε να τα κρύβουμε. Όμως, στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό περιβάλλον, έχουμε και εξαιρετικές επιδόσεις, νησίδες αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία, κορυφαίους καθηγητές και φοιτητές με διακρίσεις. Να μην ξεκινάμε από μια μαύρη εικόνα.

Για τις φοιτητικές παρατάξεις:

Οι παρατάξεις δεν θα έχουν λόγο στη διοίκηση και στα μαθήματα των Πανεπιστήμιων και των ΤΕΙ. Οι παρατάξεις είναι ελεύθερες να αναπτυχθούν και να κάνουν ό,τι θέλουν στους φοιτητικούς συλλόγους. Το πρώτο διοικητικό μοντέλο στα Πανεπιστήμια ήταν το 1932, το βαυαρικό, ακολούθησε το 1982 το μοντέλο που έχουμε μέχρι σήμερα με κάποιες παρεμβάσεις . Δηλαδή υπάρχει εκλογική συμμετοχή των πάντων που οδήγησε σε άκρατο κομματισμό, που με λάθος τρόπο, -και δεν σημαίνει ότι βρίσκονται πάντα τα κόμματα πίσω από τις παρατάξεις- διαδραματίζουν ένα ρόλο που δεν είναι αυτός που έχουν οι φοιτητές σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Σίγουρα δεν φταίνε οι φοιτητές, καθώς το σύστημα τους οδηγεί στο να δημιουργήσουν αυτές τις προϋποθέσεις λειτουργίας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους διδάσκοντες που αναγκάζονται να δημιουργήσουν εκλογικές ισορροπίες. Φτάσαμε σε κάποια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να γίνεται μόνο μια συνεχής εναλλαγή εκλογών και εξετάσεων. Το 1982 ο νόμος απαντούσε στη μεταδικτατορική εποχή, απαντούσε στην ανάγκη της κοινωνίας για Δημοκρατία και συμμετοχή. Υπήρχε τότε ένα αυταρχικό Πανεπιστήμιο και μια κοινωνία που είχε υποστεί τη χούντα. Σήμερα ο νόμος πρέπει να απαντήσει στα νέα δεδομένα χωρίς να χάσει το Πανεπιστήμιο το δημόσιο χαρακτήρα του.

Για την αξιολόγηση και χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων:

Τι σημαίνει όμως ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο; Εκτός από δημόσια χρηματοδότηση σημαίνει έλεγχο, λογοδοσία και αξιολόγηση για το έργο που επιτυγχάνεται με αυτή τη χρηματοδότηση, γιατί πρόκειται για χρήματα του ελληνικού λαού.

Στο νέο σύστημα για το οποίο υπάρχει συμφωνία στη Βουλή, η χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια θα έχει δύο μέρη: το ένα θα αφορά στη μισθοδοσία και στα αναγκαία λειτουργικά. Το άλλο μέρος θα αφορά στα ερευνητικά έργα, στις δημόσιες επενδύσεις, στις υποδομές, στα μεταπτυχιακά. Για το δεύτερο μέρος το Συμβούλιο Ιδρύματος θα κάνει ένα 4ετή σχεδιασμό, όπου θα καταγράφει τι επιπλέον ανάγκες έχει και τι θέλει το Πανεπιστήμιο, τεκμηριωμένα και όχι στη λογική του «κάνω ένα τμήμα γιατί το συμφώνησα με το Δήμαρχο ή το Βουλευτή».

Να πω εδώ ότι ο νόμος της κυρία Γιαννάκου βοήθησε, έβαλε μια νέα λογική. Μπορεί να μην υλοποιήθηκε, αλλά έθεσε ζητήματα όπως η αξιολόγηση και ο 4ετής προγραμματισμός. Επίσης, είχε γίνει σοβαρή μελέτη από τον κύριο Ευθυμίου που είχε κάνει καταγραφή και προτάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη των Πανεπιστημίων. Τίποτα δεν γίνεται εκ του μηδενός. Θα χτίσουμε πάνω σε ό, τι θετικό υπάρχει. Στόχος αυτής της προσπάθειας θα είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας να γίνει και η Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοδότησης και να διαπραγματεύεται με το Πανεπιστήμιο τον 4ετή προγραμματισμό και προϋπολογισμό του. Κάθε χρόνο θα υπάρχει λογοδοσία του Πρύτανη στο Συμβούλιο για το πώς πάει το πρόγραμμα. Αν το Ίδρυμα δεν λειτουργήσει, σύμφωνα με το 4ετές πρόγραμμά του, δεν θα πάρει την επιπλέον χρηματοδότηση.

Αξιολόγηση σημαίνει και ότι ένα Ίδρυμα δεν μπορεί να λαμβάνει χρηματοδότηση ανεξέλεγκτα, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Πρόκειται για χρήματα του ελληνικού λαού που επενδύονται στην Παιδεία και θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα. Μιλάμε για δωρεάν Παιδεία χωρίς να σημαίνει ότι τα χρήματα πέφτουν από τον ουρανό. Δωρεάν σημαίνει ότι ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει, ώστε να έχει ο φοιτητής υποδομές και συγγράμματα, για αυτό και η ελληνική κοινωνία που συμμετέχει θα πρέπει να κρίνει και να αξιολογεί αυτούς που διαχειρίζονται τα προνόμια της δωρεάν Παιδείας.

Για το Συμβούλιο Ιδρύματος:

Η βασική λογική είναι ότι θα έχουμε ένα Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν και εξωτερικοί. Γίνεται μια συζήτηση και με τους Πρυτάνεις για το αν πρέπει να υπάρχει ή όχι αυτό το Συμβούλιο. Χθες στη Βουλή υπήρξε συναίνεση για την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του Συμβουλίου και με εξωτερικά μέλη.

Οι εξωτερικοί δεν θα είναι πρόσωπα που θα τοποθετεί ο Υπουργός ή κάποιος άλλος. Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει γιατί υπάρχει το αυτοδιοίκητο. Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι αυτοδιοίκητα σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν είναι όμως αυτόνομα. Δεν αποφασίζουν μόνα τους το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο θα διοικηθούν. Οφείλουν να κινούνται σύμφωνα με το Σύνταγμα, μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η ίδια η Πολιτεία. Αυτό το πλαίσιο αλλάζει και ορίζει ότι θα υπάρχει ένα 15μελές Συμβούλιο Ιδρύματος.

Τα 7 μέλη θα εκλέγονται από συναδέλφους καθηγητές και το 8ο μέλος θα είναι φοιτητής εκλεγμένος από τους συμφοιτητές του -εκλεγμένος από ενιαία λίστα και όχι από παρατάξεις. Αυτοί οι 8 θα επιλέγουν άλλους 7 που θα είναι σημαίνουσες προσωπικότητες της κοινωνίας.

Στις 25 από τις 27 χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακοί, γιατί θέλουν να φέρουν τις δυνάμεις της κοινωνίας μέσα στο Πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο να πάρεις ανθρώπους από το χώρο των υπηρεσιών, των Τεχνών, των Γραμμάτων κ.ο.κ. σημαίνουσες προσωπικότητες, που δεν θα ορίζει ο Υπουργός ή ο Πρωθυπουργός αλλά οι ίδιοι εκλεγμένοι Πανεπιστημιακοί.

Σε όσους θεωρούν ότι θα σχηματιστεί μια μειοψηφία που θα επιβάλλουν «τους κολλητούς τους», απαντώ ότι αυτό σημαίνει ότι δεν εμπιστεύονται καθόλου το ελληνικό Πανεπιστήμιο και ότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που -όπως σε όλη την Ευρώπη- θα επιλέξουν τους καλύτερους. Οι εξωτερικοί δεν θα διοικούν. Θα συνεδριάζουν 5-6 φορές το χρόνο, έχοντας συγκεκριμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες και θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του Πρύτανη.

Σχετικά με το χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου:

Από πέρυσι τον Ιούλιο παρουσιάσαμε όλους τους άξονες της μεταρρύθμισης και όλα τα θέματα που τώρα εξετάζονται με ένα συγκρουσιακό τρόπο. Ένα χρόνο τώρα συζητείται το νομοσχέδιο και θεωρούσαμε ότι θα ψηφιστεί το Μάρτιο. Εντωμεταξύ στη χώρα συνέβησαν πάρα πολλά γεγονότα, παραλίγο να χρεοκοπήσουμε και το πρόγραμμα της Βουλής άλλαξε. Τι θα πει γιατί το νομοσχέδιο ψηφίζεται μέσα στο καλοκαίρι; Η Βουλή λειτουργεί ως ολομέλεια. Δεν είναι το θερινό τμήμα. Η Βουλή είναι σε πλήρη λειτουργία. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε απόψεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με εξαντλητικό διάλογο στο διαδίκτυο 3 μήνες, με το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας που συμμετέχουν όλα τα κόμματα, με συναντήσεις και συζητήσεις πλην του Σύριζα και του ΚΚΕ. Τελικά φέρνουμε το νομοσχέδιο τον Ιούλιο.

Η αιτιολογία για όσους μας κατηγορούν για το χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου ποιά είναι; Ότι δεν μπορούν να έρθουν να αντιδράσουν επειδή είναι διακοπές; Η χώρα, η Βουλή, τα Υπουργεία δεν σταματούν ένα λεπτό. Δεν καταλαβαίνω, αυτές τις αντιδράσεις με την έννοια ότι δεν πρόκειται για κάτι που φέραμε κρυφά.

Για το άσυλο

Ισχύει ό,τι ισχύει σε όλους τους δημόσιους χώρους. Η αστυνομία μπορεί να παρέμβει όταν υπάρχουν μείζονα ζητήματα . Στο Πανεπιστήμιο υπάρχει ακαδημαϊκή ελευθερία και πρέπει να υπάρχει η ακαδημαϊκή κατοχύρωση των ιδεών. Για αυτή την ελευθερία ιδεών είναι υπεύθυνος ο Πρύτανης. Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει από κανένα να μιλήσει ελεύθερα μέσα στο Πανεπιστήμιο, δεν μπορεί κανείς να σταματήσει κάποιον να κάνει έρευνα, κάποια εκδήλωση ή άλλη διαδικασία. Ακαδημαϊκή ελευθερία είναι η ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση ιδεών, μέσα από επιστημονικό έργο, και όχι παραεμπόριο έξω από το Πανεπιστήμιο και όταν η αστυνομία πάει να συλλάβει αυτούς που το κάνουν να μπαίνουν μέσα στο Ίδρυμα για να μην συλληφθούν.

Για τους αιώνιους φοιτητές:

Όσοι μπαίνουν από φέτος είναι σαφές ότι οι σπουδές τους θα είναι ν+2. Μετά το ν+2 χάνονται τα φοιτητικά προνόμια. Αν είναι εργαζόμενοι φοιτητές υπάρχει το καθεστώς της μερικής φοίτησης που είναι 2ν. Σε όσους έχουν ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο, το Ίδρυμα θα ορίζει τις προϋποθέσεις για να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν πτυχίο.

Για το ΑΕΙ που προωθεί το νομοσχέδιο:

Θέλουμε ένα καλό Πανεπιστήμιο και ένα καλό ΤΕΙ να δίνει στο φοιτητή όλα τα εφόδια που χρειάζεται στη ζωή του, ως ενεργός και ενήμερος πολίτης, ως ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ως άνθρωπος που μπορεί να βρει δουλειά. Θέλουμε ο φοιτητής να μπαίνει στο Πανεπιστήμιο και να έχει οργανωμένες σπουδές, να γίνονται τα μαθήματα με συνέπεια, σε κατάλληλους χώρους, με τον καθηγητή παρόντα, με προαπαιτούμενα μαθήματα, με σαφή περιγραφή ωρών διδασκαλίας.

Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τους φοιτητές και να λέει ότι θα βγουν στο δρόμο το Σεπτέμβριο. Ποιός μιλάει εξ ονόματος τους; Βγήκαν οι δύο μεγάλες παρατάξεις και μας κατακεραύνωσαν και για το θέμα των εκλογών και για τις παρατάξεις στα ψηφοδέλτια. Κάποια κόμματα και ορισμένοι Πρυτάνεις το χρησιμοποίησαν αυτό. Όμως οι φοιτητές έχουν ως βασική επιλογή να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.alfavita.gr/artro.php?id=40685
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ  ΑΕΙ - ΤΕΙ Empty Απ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Παρ Ιουλ 29, 2011 10:03 pm

Στον αντίποδα των δηλώσεων της κ. υπουργού το ακόλουθο άρθρο από την Alfavita και στην εφημερίδα Αυγή:

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=40789

Μπλόκο στο νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου από 652 πανεπιστημιακούς και πολίτες


29/07/2011 - 15:44

Μπλόκο στο ν/σ Διαμαντόπουλου ορθώνουν 652 πανεπιστημιακοί και δημοκρατικοί πολίτες, που υπογραφούν κοινή επιστολή καταδικάζοντας την επιχείρηση κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του παν/μίου και προαναγγέλλοντας δυναμικές αντιδράσεις.

Το κείμενο, που τιτλοφορείται

"Για ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στην εξέλιξη των επιστημών και θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας",

επισημαίνει ότι:

Με το ν/σ Διαμαντοπούλου "όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά στην ουσία επιχειρείται η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Οι επιχειρούμενες αλλαγές αποσκοπούν στην κατάλυση της αυτοτέλειας και της δημοκρατικής δομής των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων με την εισαγωγή του Συμβουλίου Διοίκησης, την κατάργηση της εκλογής του πρύτανη από την πανεπιστημιακή κοινότητα και με τη Σύγκλητο πλέον να αποκτά διακοσμητικό ρόλο.

Το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης ενισχύει την αδιαφάνεια στη διοίκηση των ιδρυμάτων και ταιριάζει περισσότερο σε ανώνυμες εταιρείες και όχι στα πανεπιστήμια. Μετά και τις μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, με το νέο νομοσχέδιο διαμορφώνεται το πλαίσιο για τη μεταφορά της συνταγματικά κατοχυρωμένης υποχρέωσης του κράτους για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των πανεπιστημίων στις πλάτες των οικογενειών των φοιτητών.

Δημιουργούνται εκπαιδευτικά προγράμματα πολλών ταχυτήτων και υποβαθμίζονται δραματικά οι σπουδές και τα πτυχία με την εισαγωγή 2ετών και 3ετών προγραμμάτων ταχύρρυθμης κατάρτισης. Η ουσιαστική κατάργηση των Τμημάτων και των Τομέων οδηγεί ευθέως στη διάλυση των γνωστικών αντικειμένων και την πολτοποίηση των επιστημονικών κλάδων. Ο κατακερματισμός συνάμα των πτυχίων και η αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την καταδίκη των αποφοίτων των πανεπιστημίων σε ένα διευρυμένο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και παρατεταμένης ανεργίας.

Η διδακτική διαδικασία υποβαθμίζεται, με ανάθεση διδακτικού έργου σε 'μισθοφόρους εντεταλμένους διδάσκοντες' με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ως και σε 'ιπτάμενους' επισκέπτες καθηγητές της αλλοδαπής, με σκοπό να καλυφθούν τα κενά σε διδάσκοντες, αποτέλεσμα της περικοπής νέων διορισμών μονίμου προσωπικού.

Η κατάργηση της βαθμίδας του Λέκτορα, πέρα από την εξαφάνιση μιας δυναμικής μερίδας του διδακτικού προσωπικού, παραπέμπει σε εποχές και καταστάσεις του παρελθόντος που είχαν στιγματίσει την πορεία και την πρόοδο του πανεπιστημίου.

Οι διαδικασίες πιστοποίησης ποιότητας με αγοραία και εξωακαδημαϊκά κριτήρια θα οδηγήσουν σε μαρασμό τη βασική έρευνα, η οποία στη χώρα μας σε συντριπτικό ποσοστό διεξάγεται στα πανεπιστήμια. Οι ανθρωπιστικές επιστήμες θα εξαλειφθούν ως μη παραγωγικές'.

Ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός ανάμεσα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για την εξασφάλιση ευνοϊκότερης οικονομικής μεταχείρισης (bonus παραγωγικότητας) θα αντικαταστήσει την ευγενή επιστημονική άμιλλα. Συγχρόνως τα προτεινόμενα κριτήρια και οι διαδικασίες για την αναγκαία εκτίμηση του έργου του πανεπιστημίου και των πανεπιστημιακών διαστρεβλώνουν την έννοια της αξιολόγησης και εισάγουν κριτήρια της πιο στυγνής εμπορευματοποίησης και ευτελούς χρησιμοθηρίας.

Ταυτόχρονα, καθιερώνεται ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του πανεπιστημίου στον εκπαιδευτικό τομέα σχετικά με τα δικαιώματα των φοιτητών, τον τρόπο αντιπροσώπευσής τους στα όργανα και την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών προς αυτούς παροχών (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα). Το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται.

Όσοι υπογράφουμε το κείμενο αυτό καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτό το σχέδιο νόμου.

Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να μη δοθεί η χαριστική βολή στο ελληνικό Δημόσιο πανεπιστήμιο. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο. Καλούμε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, διδάσκοντες-φοιτητές-εργαζομένους, συλλόγους πανεπιστημιακών αλλά και κάθε εργαζόμενο, σε κοινό αγώνα προς την κατεύθυνση αυτή.

Διαμηνύουμε στην κυβέρνηση πως, ακόμα και αν ψηφίσει το νομοσχέδιο πραξικοπηματικά, θα προχωρήσουμε από το Σεπτέμβριο αγωνιστικά και αταλάντευτα σε πολύμορφες κινητοποιήσεις και ενέργειες για την ανατροπή των καταστροφικών για την ανώτατη εκπαίδευση και το μέλλον του τόπου διατάξεών του, έως και την ακύρωσή του στην πράξη.

Σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο, όπου τα πάντα εκποιούνται, είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για μια δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στην εξέλιξη των επιστημών και θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της παιδείας και της κοινωνίας".

Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων οι πανεπιστημιακοί:

Αγαθός Θανάσης, Αγγελάτος Δημήτρης, Αγγελής Γιώργος, Βάκη Φωτεινή, Βαργεμέζης Γεώργιος, Δαμίγος Δημήτριος, Ευθυμίου Λουκία, Ευσταθίου Ελένη, Ζαχαρόπουλος Δημήτριος, Θανόπουλος Γεώργιος, Θεοχαράκης Νίκος, Θηλυκός Δημήτριος, Θωμαδάκη Μαρίκα, Ιακωβίδης Κωνσταντίνος, Καλεφ-Εζρα Τζων, Λάμψας Πέτρος, Λασπίδου Χρυσή, Λεοντσίνη Αθανασία, Μαρκάτος Νικόλαος, Μπακάκου-Ορφανού Αικατερίνη, Ξούριας Γιάννης, Οικονομάκης Γιώργος, Παΐδας Κωνσταντίνος, Παναγιωτόπουλος Ιωάννης, Γιώργος, Πολυβασίλης Αλέξανδρος, Ρούσσης Γιώργος, Σαρλής Νικόλαος, Σεβαστάκης Νικόλαος, Σερεμέτης Δημήτριος, Σπουρδαλάκης Μιχάλης, Σταυρίδης Σταύρος, Τζούμα ¶ννα, Φωτεινός Δημήτριος, Χατζηκώστα Στυλιανή, Χατζηλάμπρου Ροζαλία, Χρυσογέλου-Κατσή ¶ννα, Ψημίτης Μιχάλης, Ψύλλος Στάθης.

Οι υπογραφές είναι συγκεντρωμένες στη διεύθυνση:

http://www.gopetition.com/petitions/support-the-public-university.html


ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ  ΑΕΙ - ΤΕΙ Empty Απ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Παρ Ιουλ 29, 2011 11:51 pm

Υπογραφές όμως μαζεύονται και από τους υποστηρικτές της κ. Διαμαντοπούλου.

Σχετικό το άρθρο στο σάιτ του Λαζαρίδη:

http://www.gurforum.org/2011/07/14/%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%be%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%81%cf%85%ce%b8%ce%bc/


http://www.gopetition.com/petitions/reformuniv.html

Για μια ακομη φορα: ειναι πολυ σημαντικο να στηριχθει απο πολλα μελη ΔΕΠ η κινηση αυτη και η μεταρρυθμιση στην Παιδεια. Η αντιδραση ειναι πολυ ισχυρη και με δυνατα ερεισματα. Το υπουργειο κατεθεσε μια προταση προς τη σωστη κατευθυνση με καλες ιδεες, προοπτικες και αρκετα λαθη/παραλειψεις/αστοχιες. Τα τελευταια μπορουν να διορθωθουν με προσπαθειες ολων μας, αλλα πρεπει να κοιταξουμε τη μεγαλη εικονα. Αν τωρα δεν ξεπερασουμε φοβιες και προσωπικα συμφεροντα και δε μιλησουμε, δεν εχουμε δικαιωμα να μεμψιμοιρουμε στη συνεχεια.

οσοι πιστοι…

Μια επίσκεψη στο σάιτ του Λαζαρίδη μπορεί να σας ενημερώσει για πολλά της μεταρρύθμισης που τώρα επιχειρείται στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Αφού η ύπαρξη του χώρου σχετίζεται ακριβώς μ' αυτή τη μεταρρύθμιση και έχει ξεκινήσει εδώ και κάτι χρόνια.

Χαρακτηριστικά παραθέτω από τις Πληροφορίες για το χώρο αυτό:


Πληροφορίες για το μπλογκ

March 13th, 2010

Αυτό είναι το φόρουμ διαλόγου του GreekUniversityReform.org. Στην σελίδα εκείνη μπορείτε να βρείτε κείμενα, συνδέσεις, αξιολογήσεις, καταγγελίες, και άρθρα εφημερίδων σχετικά με την ανώτατη παιδεία στην Ελλάδα και την ανάγκη μεταρρύθμισης της.

Ο σχολιασμός είναι ελεύθερος. Για να διατηρηθεί όμως χαμηλά ο «θόρυβος», διατηρώ το δικαίωμα να σβήνω σχόλια που είναι ανόητα ή περιέχουν ανούσιες επιθέσεις. Για να αναρτήσετε τα δικά σας άρθρα πρέπει να εγγραφείτε (υπάρχει σύνδεση κάτω δεξιά) και μετά εγώ να σας χρίσω “Author”. Δηλαδή, γραφτείτε πρώτα και μετά στείλτε μου με ΗλΤαχ (tlazaridis ΠΑΠΑΚΙ ccny.cuny.edu). Αφού γίνουν όλα αυτά, κάνετε login και επιλέγετε Posts, Add New.

Ο διαχειριστής και «υπεύθυνος κατά τον νόμο»,

Θέμης Λαζαρίδης
Professor
Department of Chemistry
City College of New York, CUNY
160 Convent Ave. New York, NY 10031, USA
tel. 212 650 8364

email: tlazaridis-παπακι-ccny.cuny.edu

ΥΓ1. Προς κακόπιστους και καχύποπτους: ποτέ δεν έκανα αίτηση για θέση και ποτέ δεν υπήρξα μέλος ΔΕΠ σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται καμία προσωπική εμπάθεια.

ΥΓ2. Η ανωνυμία είναι αποδεκτή. Ζητώ μόνο να χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο ψευδώνυμο. Η πλαστοπροσωπία φυσικά είναι απαράδεκτη. Ως διαχειριστής εγγυώμαι να μην δημοσιοποιήσω στοιχεία των σχολιαστών (email και IP address) εκτός κι αν κρίνω ότι γίνεται συνειδητή και κακόβουλη προσπάθεια συκοφάντησης ή μου ζητηθεί δια της δικαστικής οδού.

ΥΓ3. Τα σχόλια κατατίθενται χωρίς διαμεσολάβηση (moderation). Εκ των υστέρων προσπαθώ να φιλτράρω και να αφαιρέσω τα απαράδεκτα, αλλά όλο και κάτι μπορεί να ξεφύγει. Αν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ένα σχόλιο (ή και από άρθρο) παρακαλώ ας επικοινωνήσει μαζί μου για να το διευθετήσουμε.

ΥΓ4. Σχόλια που αποπειρώνται να ταυτοποιήσουν ανώνυμο σχολιαστή με συγκεκριμένο πρόσωπο θα σβήνονται.

Ο ίδιος λοιπόν ο Λαζαρίδης ενημερώνει τους επισκέπτες του ότι δεν ανήκει στην πανεπιστημιακή κοινότητα των ελληνικών πανεπιστημίων. Ο ίδιος αυτό το θεωρεί πλεονέκτημα που αποδεικνύει ότι δεν έχει προσωπική εμπάθεια. Κατά τη γνώμη του.

Γιατί υπάρχει και η άλλη άποψη. Ειδικά όταν κανείς διαβάζει για καθηγητές εκ της αλλοδαπής που θα προσκαλούνται να διδάξουν ελλείψει δικών μας καθηγητών στα ΑΕΙ - ΤΕΙ...

Επίσης είναι άξιο περιεργείας άνθρωποι που δεν ανήκουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο και ούτε καν ζουν στην Ελλάδα (και δεν είναι μόνο ο Λαζαρίδης στην κατηγορία αυτή αλλά και άλλοι συμμετέχοντες στο χώρο του) ασχολούνται με τέτοια εμμονή να νοικοκυρέψουν το ελληνικό πανεπιστήμιο. Αν τόσο πολύ το αγαπούσαν ας έρχονταν να το στελεχώσουν και να το βοηθήσουν να λειτουργήσει καλύτερα...

Ανάμεσα στα πολλά που ο συγκεκριμένος χώρος έχει ανεβάσει και κυνηγήσει είναι και το θέμα του νεποτισμού στο πανεπιστήμιο. Και θα συμφωνήσω κι εγώ μαζί τους πως ο νεποτισμός είναι καταδικαστέος. Όμως τα άρθρα που ανέβηκαν στο χώρο αυτό και που στρέφονταν επώνυμα κατά πανεπιστημιακών είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν και τεράστιες αδικίες.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την περίπτωση καθηγήτριας στην Κοινωνική Θεολογία. Που ακυρώθηκε μετά από μπόλικο κουτσουμπολιό εναντίον της στις σελίδες του κ. Λαζαρίδη ο διορισμός της. Με υπογραφή του Ι. Πανάρετου. Αλλά με μπόλικες παραβιάσεις των νόμων κατά τη διαδικασία ακύρωσης - υπέρβαση του χρονικού ορίου που δίνει ο νόμος για ακύρωση, αναρμοδιότητα εκείνου που υπέγραψε την ακύρωση. Και με τον αστείο ισχυρισμό πως τα μέλη ΔΕΠ που συμμετείχαν στην εκλογή δεν ήταν επαρκώς σχετικά με το επιστημονικό αντικείμενο...

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο για τα δικαστήρια. Αλλά εδώ και ενάμιση χρόνο η δίκη αναβάλλεται. Χωρίς υπαιτιότητα της καθηγήτριας που βρέθηκε εκτός πανεπιστημίου και όλο αυτό το διάστημα είναι χωρίς μισθό.

Έτσι και αναγκάστηκε να ζητήσει διορισμό στη δευτεροβάθμια. Ως αναπληρώτρια... Με δυο πτυχία, διδακτορικό και αρκετά χρόνια πανεπιστημιακή καριέρα.

Αυτή τη μεταρρύθμιση θέλουμε; Που θα εκτοπίσει άξια στελέχη του πανεπιστημίου μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες του διαδικτύου;

Για να έρθουν στη θέση τους ποιοι; Οι κύριοι του εξωτερικού;

Ωραίο δρόμο βρήκαν για επαναπατρισμό...

ΥΓ Δεν αναφέρω το όνομα της καθηγήτριας γιατί η ίδια είναι χαμηλών τόνων και δεν επιθυμεί να γίνεται αναφορά στο όνομά της. Όμως και η αδικία σε βάρος της είναι κραυγαλέα και κάποιος πρέπει να μιλήσει γι' αυτήν. Καθώς μάλιστα δεν είναι και η μοναδική...
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ  ΑΕΙ - ΤΕΙ Empty Απ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Παρ Ιουλ 29, 2011 11:56 pm


Για λόγους σωστής ενημέρωσης ας δούμε κι αυτό:

http://www.gopetition.com/petitions/reformuniv.html

ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

153 Signatures


Published by Maria Papadopoulou on Jul 14, 2011


Οσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο πιστεύουμε ότι τo πανεπιστήμιο είναι μέρος της κοινωνίας μας και υπάρχει για να συμβάλλει στην προκοπή της. Το ελληνικό πανεπιστήμιο όφειλε να εναρμονίζει διαρκώς το θεσμικό του πλαίσιο με τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης και έρευνας τις τελευταίες δεκαετίες για μια επιτυχή ένταξη στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το πανεπιστήμιο όμως αδράνησε μέσα στον γενικότερο εφησυχασμό της κοινωνίας μας. Η κοινωνία και το πανεπιστήμιο δεν έχουν πολύ χρόνο. Αν και αυτή η απόπειρα αποτύχει, το ελληνικό πανεπιστήμιο θα μείνει στάσιμο για πολλά χρόνια ακόμη. Και αυτό είναι σε βάρος της χώρας.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο αποτέλεσμα!

Petition:

ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Tο καλό πανεπιστήμιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντεπεξέλθει μια χώρα στο διεθνή ανταγωνισμό. Όλες οι χώρες που επενδύουν στην έρευνα και διδασκαλία αποσκοπούν να προσφέρουν στους νέους ανθρώπους, στην κοινωνία, στην οικονομία, ισχυρές βάσεις, δυνατότητες και προοπτικές για ένα όλο και δυσκολότερο μέλλον.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, τώρα που η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση. Περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει σήμερα ανάγκη από ένα πανεπιστήμιο που θα εναρμονίσει τη λειτουργία του με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, θα απελευθερώσει τις επιστημονικές δυνάμεις του και θα αποτελέσει κύριο μοχλό για την ανάταξη και ανάπτυξη της πατρίδας μας. Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Είναι το απαραίτητο οργανωτικό σχήμα που θα δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για ποιοτική διδασκαλία και έρευνα με στόχο την αριστεία.

Το ελληνικό πανεπιστήμιο εδώ και δεκαετίες δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο του. Η υστέρησή του δεν καταγράφεται μόνο στις μειωμένες διεθνείς επιδόσεις του - οι παθογένειες της σημερινής κατάστασης είναι γνωστές σε όσους δεν θέλουν να κλείνουν τα μάτια. Η παράδοση αυτή πρέπει να αλλάξει. Όσες επιφυλάξεις κι αν έχουμε για επί μέρους προβλέψεις της μεταρρύθμισης που έχει εξαγγελθεί δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια.

To πανεπιστήμιο είναι μέρος της κοινωνίας μας και υπάρχει για να συμβάλλει στην προκοπή της.Η κοινωνία και το πανεπιστήμιο δεν έχουν πολύ χρόνο. Αν και αυτή η απόπειρα αποτύχει, το ελληνικό πανεπιστήμιο θα μείνει στάσιμο για πολλά χρόνια ακόμη. Και αυτό είναι σε βάρος της χώρας.

1 Νίκος Αλιβιζάτος –ΕΚΠΑ
2 Ντία Αναγνώστου – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
3 Παναγιώτης Αντωνόπουλος –Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
4 Γιώργος Ανωγειανάκις –ΑΠΘ
5 Πάνος Αργυράκης –ΑΠΘ
6 Μαρία Ι. Αργυροπούλου –Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
7 Γιώργος Αρσένος –ΑΠΘ
8 Ηλίας Αϋφαντής -ΑΠΘ
9 Περικλής Βαλλιάνος –ΕΚΠΑ
10 Γεώργιος Βελεγράκης –Πανεπιστήμιο Κρήτης
11 Νίκος Βέττας –ΟΠΑ
12 Στέλιος Βιρβιδάκης –ΕΚΠΑ
13 Λουκάς Βλάχος -ΑΠΘ
14 Βασίλης Βουτσάκης –ΕΚΠΑ
15 Βασιλική Γεωργιάδου – Πάντειο Πανεπιστήμιο
16 Δημήτριος Γεωργόπουλος –Πανεπιστήμιο Κρήτης
17 Γιάννης Γιάκας - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
18 Κώστας Γιαννακόπουλος –Πανεπιστήμιο Αιγαίου
19 Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου -ΑΠΘ
20 Αχιλλέας Γραβάνης –Πανεπιστήμιο Κρήτης
21 Ιωάννα Δελλαδέτσιμα –ΕΚΠΑ
22 Σωτηρούλα Δημητριάδη – Κωνσταντινίδη –Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
23 Αλέξανδρος Ελευθεριάδης –ΕΚΠΑ
24 Σπύρος Ευθυμιόπουλος –ΕΚΠΑ
25 Βασίλης Ζαννής –Πανεπιστήμιο Κρήτης
26 Πέρσα Ζέρη – Πάντειο Πανεπιστήμιο
27 Γεώργιος Θεοδωρίδης –ΑΠΘ
28 Νικόλαος Θωμαΐδης -ΕΚΠΑ
29 Χρυσάφης Ιορδάνογλου – Πάντειο Πανεπιστήμιο
30 Π. Κ. Ιωακειμίδης –ΕΚΠΑ
31 Μανώλης Γ. Καβουσανός –ΟΠΑ
32 Σοφία Ν. Καλανταρίδου - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
33 Ορέστης Καλογήρου –ΑΠΘ
34 Σαράντης Καλυβίτης –ΟΠΑ
35 Γιώργος Καμίνης –ΕΚΠΑ
36 ¶γγελος Κανελλής –ΑΠΘ
37 Γιώργος Καραγιαννίδης –ΑΠΘ
38 Δόμνα Καραγωγέως – Πανεπιστήμιο Κρήτης
39 Γιάννης Καρακάσης – Πανεπιστήμιο Κρήτης
40 Δημήτρης Καρδάσης – Πανεπιστήμιο Κρήτης
41 Ηλίας Καστανάς – Πανεπιστήμιο Κρήτης
42 Στέλιος Κατρανίδης –Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
43 Κλέα Κατσουγιάννη –ΕΚΠΑ
44 Βάσω Κιντή –ΕΚΠΑ
45 Μιχ. Κοκκινίδης –Πανεπιστήμιο Κρήτης
46 Γεώργιος Κοντάκης –Πανεπιστήμιο Κρήτης
47 Γίτσα Κοντογιαννοπούλου –Πολυδωρίδη –ΕΚΠΑ
48 Νέστωρ Κουράκης –ΕΚΠΑ
49 Ανδρέας Κούρκουλας –ΕΜΠ
50 Ηλίας Κουρούμαλης –Πανεπιστήμιο Κρήτης
51 Γιάννης Κουτεντάκης – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
52 Μιχάλης Κουτσιλιέρης –ΕΚΠΑ
53 Βάνα Νικολαΐδου Κυριανίδου - Πανεπιστήμιο Αθηνών
54 Αλέξανδρος Κύρτσης –ΕΚΠΑ
55 Χρήστος Κωνσταντάτος –Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
56 Μαρία Κωνσταντή –Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
57 Κώστας Ν. Κωνσταντινίδης –Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
58 Πάνος Κωνσταντόπουλος – ΟΠΑ
59 Κώστας Κωστής –ΕΚΠΑ
60 Βασιλική Λαλαγιάννη - Πανεπιστήμιο Πελλοπονήσου
61 Παύλος Λέφας –Πανεπιστήμιο Πατρών
62 Παναγιώτης Λιαργκόβας – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
63 Λυκούργος Λιαρόπουλος –ΕΚΠΑ
64 Χρήστος Λιονής –Πανεπιστήμιο Κρήτης
65 Σπύρος Λιούκας – ΟΠΑ
66 Χρήστος (Κίτσος) Λούης– Πανεπιστήμιο Κρήτης
67 Δημήτρης Λουκόπουλος –ΕΚΠΑ
68 Αλέξης Λυκουργιώτης – Πανεπιστήμιο Πατρών
69 Αντιγόνη Λυμπεράκη – Πάντειο Πανεπιστήμιο
70 Ιωάννης Γ. Λώλος – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
71 Αντώνιος Μακρυγιαννάκης –Πανεπιστημιο Κρήτης
72 Νίκος Μαραντζίδης –Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
73 Ανδρέας Ν. Μαργιωρής –Πανεπιστήμιο Κρήτης
74 Ιωάννης Μαυρομάτης - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
75 Παναγιώτης Μαχαίρας – ΕΚΠΑ
76 Αχιλλέας Μητσός –Πανεπιστήμιο Αιγαίου
77 Νατάσα Μιαούλη – ΟΠΑ
78 Μαίρη Μιμίκου –ΕΜΠ
79 Νικόλαος Μουσιόπουλος -ΑΠΘ
80 Χαράλαμπος Μουτσόπουλος –ΕΚΠΑ
81 Αγγελος Μπλέτσας -Πανεπιστήμιο Κρήτης
82 Δημήτριος Τ Μπούμπας – Πανεπιστήμιο Κρήτης
83 Δημοσθένης Μπούρος –Πανεπιστήμιο Θράκης
84 Στέλιος Νεγρεπόντης –ΕΚΠΑ
85 Χρήστος Νικολάου –Πανεπιστήμιο Κρήτης
86 Μάνθος Ντελής, – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
87 Σαμουήλ Ντούγκου –ΑΠΘ
88 Τάσος Ξεπαπαδέας –ΟΠΑ
89 Γεώργιος Οικονομίδης –ΟΠΑ
90 Τάσος Οικονόμου –Πανεπιστήμιο Κρήτης
91 Γιώργος Παγουλάτος –ΟΠΑ
92 Θάνος Πάλλης – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
93 Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου –ΕΚΠΑ
94 Ελένη Παπαδάκη – Πανεπιστήμιο Κρήτης
95 Τάκης Παππάς – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
96 Χρήστος Παρασκευόπουλος –Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
97 Ιωάννης Περυσινάκης - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
98 Νίκος Πολυδωρίδης –Πανεπιστήμιο Πατρών
99 Θεόφιλος Πουταχίδης –ΑΠΘ
100 Γρηγόρης Πραστάκος, – ΟΠΑ
101 Θανάσης Πρωτόπαπας –ΕΚΠΑ
102 0 Νικόλαος Παυλίδης –Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
103 Νιόβη Παυλίδου –ΑΠΘ
104 Νίκος Ράικος -ΑΠΘ
105 Κωνσταντίνος Ρίτης –Πανεπιστήμιο Θράκης
106 Μπάμπης Σαββάκης –Πανεπιστήμιο Κρήτης
107 Γ. Σαμώνης –Πανεπιστήμιο Κρήτης
108 Ευτύχιος Σαρτζετάκης –Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
109 Μιχάλης Σακελλαρίου –ΕΜΠ
110 Νικόλαος Σιαφάκας –Πανεπιστήμιο Κρήτης
111 Θεόδωρος Σκλαβιάδης –ΑΠΘ
112 Φωτεινή Ν. Σκοπούλη – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
113 Θάνος Σκούρας – ΟΠΑ
114 Γιώργος Σουρβίνος –Πανεπιστήμιο Κρήτης
115 Παύλος Σούρλας –ΕΚΠΑ
116 Κώστας Σοφούλης -Πανεπιστήμιο Αιγαίου
117 Πέτρος Στάγκος –ΑΠΘ
118 Ευστάθιος Ν. Σταθόπουλος –Πανεπιστήμιο Κρήτης
119 Ιωάννης Στασινάκης –Πανεπιστήμιο Αιγαίου
120 Χρήστος Σταυράκος - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
121 Γιάννης Στουρνάρας –ΕΚΠΑ
122 Χρήστος Στουρνάρας –Πανεπιστήμιο Κρήτης
123 Ιωάννης Στράτης -ΑΠΘ
124 Γιάννης Τασόπουλος –ΕΚΠΑ
125 Πλάτων Τήνιος – Πανεπιστήμιο Πειραιώς
126 Αθανάσιος Γ. Τζιούφας –ΕΚΠΑ
127 Γιάννης Τούντας –ΕΚΠΑ
128 Αθανάσιος Τροχίδης - ΑΠΘ
129 Πάνος Τσακλόγλου –ΟΠΑ
130 Παναγιώτης Τσάκωνας –Πανεπιστήμιο Αιγαίου
131 Σταύρος Τσακυράκης –ΕΚΠΑ
132 Χρήστος Τσατσάνης –Πανεπιστήμιο Κρήτης
133 Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης –Πανεπιστήμιο Κρήτης
134 Μιχάλης Τσινισιζέλης –ΕΚΠΑ
135 Νίκος Τσοπάνογλου –Πανεπιστήμιο Πατρών
136 Λουκάς Τσούκαλης –ΕΚΠΑ
137 Αποστόλης Φιλιππόπουλος –ΟΠΑ
138 Γιώργος Φλέσσας -Πανεπιστήμιο Αιγαίου
139 Ηλίας Φλυτζάνης -ΟΠΑ
140 Πασχάλης Φορτομάρης –ΑΠΘ
141 Γιώργος Φωτόπουλος - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
142 Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος –Πανεπιστήμιο Κρήτης
143 Αντώνης Χατζημωϋσής –ΕΚΠΑ
144 Θεόδωρος Χατζηπαντελής –ΑΠΘ
145 Βασίλης Χατζόπουλος –Πανεπιστήμιο Θράκης
146 Κωνσταντίνος Χλωμούδης – Πανεπιστήμιο Πειραιώς
147 Αστέρης Χουλιάρας - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
148 Βασίλειος Ψαριανός –ΕΜΠ
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ  ΑΕΙ - ΤΕΙ Empty Απ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Παρ Ιουλ 29, 2011 11:59 pm


Σχετική με το θέμα και η παλιότερη ανάρτησή μας

https://xarinpaideias.forumgreek.com/t161-topic

ΜΑΡΙΟΡΗ έγραψε:Το άρθρο είναι από την εφημερίδα ΑΥΓΗ και το αναδημοσιεύουμε από το Alfavita

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=39312



Η απομόνωση της κ. Διαμαντοπούλου

15/07/2011 - 12:18

Την υποστήριξη χιλίων πανεπιστημιακών, οι οποίοι είχαν συνυπογράψει και σχετικό κείμενο, είχε επιτύχει προ τετραετίας η μεταρρύθμιση Γιαννάκου. Είχαν δε τηρήσει αυτή τη στάση παρά το γεγονός ότι οι πραίτορες του Β. Πολύδωρα είχαν χτυπήσει αλύπητα το φοιτητικό κίνημα, που διαδήλωνε επί εβδομάδες και στηριζόταν από την πλειοψηφία των πολιτών.

Θα περίμενε κανείς, η πρωτοβουλία της ¶. Διαμαντοπούλου κατ' αναλογίαν να συσπειρώσει μεγαλύτερο αριθμό πανεπιστημιακών. Αυτήν την περίοδο, μέσα Ιουλίου, που επέλεξε η κυβέρνηση να διαλύσει το πανεπιστήμιο, δεν υπάρχουν καν οι φοιτητές στους δρόμους. Οι σχολές είναι κλειστές για καλοκαίρι. Τη μεταρρύθμιση, όμως, που προωθεί σήμερα η κ. Διαμαντοπούλου βρέθηκαν μόλις 133 πανεπιστημιακοί να τη στηρίξουν με την υπογραφή τους. Και μάλιστα από το κείμενο Διαμαντοπούλου απουσιάζουν οι πιο τρανταχτές υπογραφές που περιλαμβάνονταν στο κείμενο υποστήριξης της κ. Γιαννάκου. Μάλιστα, κάποιοι απ' αυτούς έχουν συντάξει και πρωτοστατούν στη συλλογή υπογραφών σε ένα κείμενο για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Ήδη έχουν συσπειρώσει σχεδόν τριπλάσιες υπογραφές από αυτές των υποστηρικτών της ¶. Διαμαντοπούλου.

Η κάθετα απορριπτική στάση των πρυτάνεων μάς είχε προϊδεάσει για την αντίδραση των πανεπιστημιακών. Η υπουργός Παιδείας θεώρησε ότι στο πλαίσιο του δόγματος του σοκ, και με τον κουρνιαχτό του Μεσοπρόθεσμου να μην έχει κατακάτσει, μπορούσε να πάει αρκετά βήματα πιο πέρα στη γραμμή της Μπολόνια, να επιτύχει το όραμα του "πανεπιστημίου της αγοράς".

Δυστυχώς για τα γιαπάκια του υπουργείου Παιδείας, η πλημμυρίδα έχει αρχίσει να τραβιέται και φαίνεται πλέον ποιοι δεν φοράνε μαγιό...

Γ.Κ.
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ  ΑΕΙ - ΤΕΙ Empty Πάθη και συγκρούσεις στην αυλή των πρυτάνεων

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιουλ 31, 2011 11:42 am

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ - 31/7/2011

Πάθη και συγκρούσεις στην αυλή των πρυτάνεων


[...] Αν αρκούνταν κάποιος στις δηλώσεις των πρυτάνεων για να ενημερωθεί, θα έμενε με την εντύπωση ότι το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι το «αυτοδιοίκητο» των σχολών. Αυτό προβάλλουν, από αυτό θίγονται.

[...] η διαφωνία με το ισχύον καθεστώς δεν σημαίνει αυτόματα υιοθέτηση όσων προτείνονται με το νέο νομοσχέδιο. Υπάρχουν επιφυλάξεις επί της αρχής όσο και ανησυχίες για τον τρόπο εφαρμογής.

Το νομοσχέδιο προτείνει τη σύσταση Συμβουλίων Διοίκησης που θα αποτελούνται από 15 άτομα. Οι επτά, που θα εκλέγονται απευθείας από τον πανεπιστημιακό λαό, θα επιλέγουν τους υπόλοιπους οκτώ και όλοι μαζί θα διαλέγουν τον πρύτανη. Η πρόταση δεν έχει καμία πρωτοτυπία: είναι κόπια όσων εφαρμόζουν 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρωτοτυπία θα αναδυθεί από την ελληνική κοινωνία όπως τη γνωρίζουμε.

Πόσο ζηλευτή θα γίνει μια θέση σε πανεπιστημιακό συμβούλιο! Καθώς δεν ορίζονται προσόντα θα διαγκωνιστούν φωσφοριζέ πολιτικάντηδες, ανακατωσούρες μητροπολίτες, πάσης φύσεως διασημότητες. Γιατί να μη διοριστεί, ας πούμε, ο Ηλίας Ψινάκης, τον οποίο όλοι επαινούν ως εξαιρετικό μάνατζερ;

Γιατί να μη διοριστούν παραδοσιακοί αυλοκόλακες των υπουργών και κρατικοδίαιτα στελέχη που με μαγικό τρόπο πάνε από τη μία θέση στην άλλη; Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ασκηθούν απίστευτες πιέσεις.

Να μην ξεχνάμε όμως ότι την τελευταία λέξη θα έχουν οι επτά πανεπιστημιακοί: μπορούν να αντισταθούν στη σαχλαμάρα και να επιβάλουν τους δικούς τους όρους, τα δικά τους επιστημονικά κριτήρια. Είναι απλό: θα έχουν τους συμβούλους που οι ίδιοι θα προκρίνουν. [...]

2 Αυτονομία με ξένη τσέπη

[...] Η κακή διαχείριση στα οικονομικά δεν έχει πάντοτε σχέση με έξοδα. Υπάρχει και η εγκληματική αδράνεια όσον αφορά την αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας.


Το Αριστοτέλειο έχει μια περιουσία 120 ακινήτων από κληροδοτήματα. Περισσότερα από τα μισά είναι κενά και σε ορισμένα οφείλονται ενοίκια (τον νοικάρη θα κυνηγάει κοτζάμ πρύτανης; ). Συνολικά εισπράττει από μισθώματα 400.000 ευρώ ετησίως, τη στιγμή που η αντικειμενική αξία των κτιρίων υπερβαίνει τα 14 εκατ. ευρώ. Θέλει πραγματικά μεγάλο ταλέντο για τόσο χαμηλή απόδοση. Ταυτόχρονα οι εγκαταστάσεις του ΑΠΘ δεν επαρκούν για όλους, οπότε έχουν ενοικιαστεί χώροι για πέντε σχολές. Ετήσιο έξοδο που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες καταστάσεις υπάρχουν σε όλα τα πανεπιστήμια που έχουν ιστορία και μάλιστα καταγράφονται διάφορα ευτράπελα. Διαμερίσματα σε περίοπτη θέση, σε ακριβές συνοικίες, που με αστείο τίμημα φιλοξενούσαν παράλληλες δραστηριότητες καθηγητών ή στέγαζαν τις οικογένειές τους. Αυτές οι αφηγήσεις δεν τελειώνουν ποτέ.

3 ΑΣΥΛΟ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

Για να γίνει λογική συζήτηση περί ασύλου θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν όσοι θεωρούν επίτευγμα της ζωής τους την κατάληψη του Πολυτεχνείου.


Βravi, ήταν γενναία πράξη, αλλά η ζωή συνεχίζεται, η κοινωνία εξελίσσεται. Πέρα από το συναισθηματικό κομμάτι και την αφέλεια ότι διακινούνται επαναστατικές ιδέες στα πανεπιστήμια, πρακτικά το άσυλο στέργει τις ομάδες εκείνες που παρεμποδίζουν τον διάλογο και φιμώνουν οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη.[...]

Η αλήθεια είναι ότι το πανεπιστημιακό άσυλο απασχόλησε το πανεπιστήμιο πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε, ακόμη και όταν τα δεδομένα ήταν ξεκάθαρα.

Η κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες της Κρήτης ήταν αγριευτική και παράλογη και τα αντανακλαστικά της ακαδημαϊκής κοινότητας υπερβολικά αργά.

Το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην καταγραφή της κοινής γνώμης για το πανεπιστημιακό άσυλο.Το γκάλοπ που διεξήχθη για τα δημόσια πανεπιστήμια ήταν πολύ ακριβό για φτωχές εποχές (μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ πεταμένες...).Προέκυπτε πάντως ότι οι πολλοί (γονείς, φοιτητές,άσχετοι) δεν το θέλουν το άσυλο.Για τη διατήρησή του επέμεναν μόνο οι ρομαντικοί της γενιάς Πολυτεχνείου και οι καθηγητές που ήθελαν να τα έχουν καλά με τους ταραξίες. Ο εξτρεμιστής είναι δύναμη για τον διδάσκοντα που θέλει να εκλεγεί και να διασφαλίσει την ησυχία του.

4 Κρίνοντας εαυτούς και αλλήλους

Η ώρα της κρίσης έφτασε για εκείνους που δεν έχουν ποτέ κριθεί στη διάρκεια πολυετούς σταδιοδρομίας. [...]

[...]Τώρα λοιπόν θα διορίζονται επταμελείς επιτροπές που θα αξιολογούν την παρουσία των συναδέλφων τους[...]

[...] Μπορούμε όμως να περιμένουμε δικαιοσύνη στις κρίσεις της πενταετίας ή θα εφαρμοστεί και εκεί το υπάρχον μοντέλο συνύπαρξης: φίλοι, συγγενείς, ερωμένες αξιολογούνται θετικά και όσοι τυγχάνουν αντιπαθείς βλέπουν την πόρτα της εξόδου.

Η αλήθεια είναι ότι γίνεται πολύς λόγος για την αναξιοκρατία και την οικογενειοκρατία στα πανεπιστήμια. Το υπουργείο Παιδείας πολύ μεθοδικά έστρεψε εκεί το ενδιαφέρον. Πιασάρικη τακτική, καθώς οι μισοί Ελληνες νιώθουν να έχουν αδικηθεί στον τομέα τους από παρόμοια φαινόμενα. Πού δεν υπάρχει αναξιοκρατία;

Οι πανεπιστημιακοί καλούνται να εφαρμόσουν συνταγές δικαίου που δεν είναι προσφιλείς στους Νεοέλληνες.

Τούτο φαίνεται από τα αποτελέσματα των εκλογών: το παιδί του βουλευτή καταφέρνει να είναι υποψήφιο χάρη στο όνομα αλλά εκλέγεται με τη συναίνεση των ψηφοφόρων.

Πού δεν υπάρχει νεποτισμός για να απαιτείται από τους πανεπιστημιακούς άμεση κάθαρση; [...]

5 Βιβλία από μετάξι (στην τιμή)

Το υπουργείο Παιδείας πάσχει από ψηφιακή εμμονή: προβλέπουν ότι το ποντίκι θα φάει το μολύβι, όπως λένε και οι Αμερικανοί. Σε τρία χρόνια από τώρα σταματά η διανομή συγγραμμάτων και καθιερώνεται η ανάρτηση της διδακτέας ύλης στο Ιnternet.

Μπορεί λοιπόν μια επιστημονική βιβλιοθήκη να χωρέσει σε ένα e-book που είναι φιλικό στα μάτια ή σε ένα i-pad που κάνει χίλιες δυο δουλειές εκτός από το να αποθηκεύει βιβλία; Πρακτικά γίνεται. Χιλιάδες τίτλοι μπορούν να στριμωχτούν σε ένα μηχανηματάκι «για να χωράει στο σακίδιο μιας φοιτήτριας» (για να δανειστούμε μια φράση του Ελύτη). Τι οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Η σπατάλη, αποτέλεσμα αδιαφορίας ή κλοπής.


Η τιμή με την οποία έφτανε ένα βιβλίο στον φοιτητή υπήρξε παραδοσιακά πολλαπλάσια της τιμής που κόστιζε. Το βιβλίο για να τυπωθεί κοστίζει πρακτικά όσο θέλουμε. [...]

Τα χρήματα ως τώρα δίδονταν με το κεφάλι. Εφεξής θα γίνεται βάσει ποιοτικών στοιχείων που είναι τόσο ασαφή ώστε να εύχονται ορισμένοι τη διατήρηση του ισχύοντος ασφαλούς πληθυσμιακού κριτηρίου. Ποιος θα κρίνει τα αποτελέσματα των σπουδών και με ποια μέθοδο είναι κάτι που δημιουργεί ερωτήματα και σκιάζει τους ενδιαφερομένους.

6 Το τέλος των τμημάτων

Εχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του αυτός που θέλει να σπουδάσει Αρχαιολογία από εκείνον που προτιμά την Αγγλική Φιλολογία;

[...]Το νομοσχέδιο δεν πολυαγαπά την εξειδίκευση ούτε και εμπιστεύεται την αυτονομία των τμημάτων. Καθώς το ζήτημα έχει διατυπωθεί γενικόλογα, δεν λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις για το ποια τμήματα ή σχολές θα καταργηθούν, αναφέρονται όμως οι προϋποθέσεις για τεράστιες αλλαγές. Τα ΑΕΙ μπορούν να συγχωνευθούν, να καταργηθούν, να κατατμηθούν, να αλλάξουν έδρα υπό προϋποθέσεις. [...]

Το άρθρο για τη συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία, αλλαγή έδρας ή κατάργηση ΑΕΙ ή σχολής είναι αυτό που θα φέρει τα πάνω κάτω στην ανώτατη εκπαίδευση. Τα πάντα ρυθμίζονται με προεδρικά διατάγματα (ποιοι φοιτητές πάνε πού, ποια η μοίρα των εργαζομένων). [...]

«Για την έκδοση των ανωτέρω προεδρικών διαταγμάτων η πρόταση του υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων πρέπει να συνοδεύεται από ειδική μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, καθώς και οικονομοτεχνική μελέτη».

Αρα όλη η συζήτηση περί αυτοδιοίκητου πάει περίπατο όταν πρόκειται να κλείσει ένα πανεπιστήμιο ή μια σχολή: την πρόταση κάνει ο υπουργός, ουχί ο πρύτανης ή το Συμβούλιο Διοίκησης.

Τη μελέτη ολοκληρώνει κάποιος που δεν φωτογραφίζεται προσώρας. Θα μπορούσε να είναι μια εταιρεία δημοσκοπήσεων: με τα σημερινά δεδομένα τα γκάλοπ κατευθύνουν τις πολιτικές αποφάσεις.


Οι εκπλήξεις και οι ασάφειες

Παρά τις ενστάσεις που προβάλλονται και τον φανατισμό των ολίγων, οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης. [...]

Συμπερασματικά: το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση έχει κάποιες θετικές προτάσεις, έχει όμως και κάποιες αφηρημένες που θα οδηγήσουν σε χάσιμο χρόνου. Η ασάφεια που το χαρακτηρίζει αμβλύνει τις αντιθέσεις, δημιουργεί όμως προβλήματα στην εφαρμογή του. Το στοίχημα: Θα εφαρμοστεί ποτέ ή θα μείνει στα χαρτιά;

Casus belli για τους πρυτάνεις η διοίκηση των ΑΕΙ

Την αντισυνταγματικότητα πολλών εκ των διατάξεων του σχεδίου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση επικαλούνται ως πυρήνα της διαφωνίας τους οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων.


Τονίζουν ότι ο νόμος που προωθεί το υπουργείο Παιδείας προσβάλλει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των πανεπιστημίων και παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση,ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα δικαστήρια για την ακύρωση διατάξεων.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι το νομοθέτημα κατεδαφίζει τον δημόσιο και ακαδημαϊκό χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσδίδοντάς της αγοραία κατεύθυνση.

«Σημαία» της αντίδρασης είναι η συγκρότηση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, τα οποία, όπως τονίζουν,καθίστανται παντοδύναμα, παρά το γεγονός ότι αποτελούν όργανα με ελλιπή νομιμοποίηση.Μιλούν για αδικαιολόγητο αποκλεισμό μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από τις εκλογές μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης,ενώ λένε «όχι» στα εξωπανεπιστημιακά μέλη.


Με όπλο τις αρνητικές επί του προσχεδίου νόμου αποφάσεις Συγκλήτων των ΑΕΙ,οι πρυτάνεις επιμένουν ότι τα ΑΕΙ ενδύονται αυταρχικό μανδύα,με «ολιγομελή και ολιγαρχικά σχήματα διοίκησης», ενώ διευρύνοντας την κριτική τους επισημαίνουν ότι ο τρόπος ανάδειξης των κοσμητόρων επηρεάζει ευθέως την ανάδειξη μελών ΔΕΠ και την εξέλιξή τους, διαπερνά δηλαδή τη διεύθυνση των σχολών.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ


ΥΠΕΡ

Το ελληνικό πανεπιστήμιο εδώ και δεκαετίες δεν ανταποκρίθηκε στον ρόλο του, παρά τα όποια βήματα προόδου έγιναν, ιδίως στον τομέα της στελέχωσης των ΑΕΙ. Οι παθογένειες της σημερινής κατάστασης είναι γνωστές σε όσους δεν θέλουν να κλείνουν τα μάτια. Η παράδοση αυτή πρέπει να αλλάξει. Οσες επιφυλάξεις κι αν έχουμε για επί μέρους προβλέψεις της μεταρρύθμισης που έχει εξαγγελθεί, δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια.

ΚΑΤΑ

Οι επιχειρούμενες αλλαγές αποσκοπούν στην κατάλυση της αυτοτέλειας και της δημοκρατικής δομής των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων με την εισαγωγή του Συμβουλίου Διοίκησης, την κατάργηση της εκλογής του πρύτανη από την πανεπιστημιακή κοινότητα και με τη Σύγκλητο να αποκτά διακοσμητικό ρόλο.

Απόσπασμα από άρθρο στο Βήμα - πηγή αναδημοσίευσης http://www.alfavita.gr/artro.php?id=40898[justify]
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ  ΑΕΙ - ΤΕΙ Empty Απ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιουλ 31, 2011 12:08 pm

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6373330

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΙ

Συμπεράσματα με αφορμή το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ για το σχέδιο νόμου - πλαισίου που συζητιέται στη Βουλή


Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για το νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Βουλή, η ΔΗΠΑΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κατάθεση του σχεδίου νόμου επιβεβαιώνει ότι έχουμε απέναντί μας μια αδίστακτη κυβέρνηση. Οπως δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να πάρει την μπουκιά από το στόμα του εργαζόμενου για να ταΐσει την πλουτοκρατία, έτσι δεν έχει κανένα δισταγμό να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, έχοντας από κοντά τη ΝΔ και τις πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν τιμή τους να υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο.

Οπως είχαμε διαπιστώσει και στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, το σχέδιο νόμου επιχειρεί να εφαρμόσει το σύνολο των αντιδραστικών αλλαγών που χρόνια τώρα επεξεργάζονται και δρομολογούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μαζί με την ΕΕ προκειμένου να προσαρμόσουν την Ανώτατη Εκπαίδευση στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα των νέων ανθρώπων στη μόρφωση και η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε διαμόρφωση αποφοίτων χωρίς επιστημονική γνώση, αλλά με δεξιότητες, εργαλεία έτοιμα να παραδοθούν στη ζούγκλα της "αγοράς εργασίας" για την πιο άγρια εκμετάλλευση.

Προβλέπει υποβαθμισμένους τίτλους πολλαπλών ταχυτήτων, που θα πιστοποιούνται όπως κάθε εμπορεύσιμο αντικείμενο.

Διαλύει τμήματα και επιστημονικά αντικείμενα, ενώ φανερή είναι η πρόθεση να κλείσουν ιδρύματα, με αγοραία κριτήρια.

Οδηγεί σε εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ, παραδίδει τη διοίκηση των ιδρυμάτων σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Καταργεί το άσυλο, δίνει θανάσιμο χτύπημα στη φοιτητική μέριμνα, γενικεύει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Μαζί με το άσυλο εξαφανίζεται και το πτυχίο (θα λέγεται τίτλος σπουδών, δικαίως ίσως, αφού δεν θα έχει επιστημονικό περιεχόμενο).

Εξαφανίζεται ακόμα και ο όρος "Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό".

Επιχειρείται επίσης η διά ροπάλου απαγόρευση της πολιτικής δράσης στα Πανεπιστήμια (εκτός βέβαια από την πολιτική δράση της πλουτοκρατίας που είναι ενσωματωμένη στο σχέδιο νόμου).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, για να προλάβει αντιδράσεις και αρνήσεις εφαρμογής του νόμου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταφεύγει στον εκβιασμό της παύσης της χρηματοδότησης, αφού, βέβαια, έχει ήδη στραγγαλίσει οικονομικά τα ιδρύματα. Προφανώς η κυβέρνηση προτιμά να κλείσει τα Πανεπιστήμια, από το να μη λειτουργήσουν με τρόπο που ωφελεί τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Είναι καιρός για γενικότερα συμπεράσματα

«Δεν είναι η συγκυρία κατάλληλη για περισσότερες αναλύσεις, το σχέδιο νόμου έχει ήδη απορριφθεί στη συνείδηση όσων σέβονται το Πανεπιστήμιο. Είναι όμως καιρός για γενικότερα συμπεράσματα.

Οι εκκλήσεις διαφόρων για αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά στήριξη των κυβερνητικών μέτρων ή επιλεκτική διαφοροποίηση για πιο αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ. Το απέδειξαν με τη γενικότερη στάση τους στα ζητήματα της Παιδείας και της κοινωνίας, με τη στήριξη που παρείχαν στην περίοδο Γιαννάκου, με τη συνεχή παρουσία τους σε κάθε διαβούλευση, την αρθρογραφία τους και τις "δημιουργικές" τους προτάσεις. Το απέδειξαν με την προσπάθειά τους να μας εγκλωβίσουν στην αυταπάτη πως αυτός ο νόμος - έκτρωμα μπορεί να βελτιωθεί, στο "εφικτό" υποθετικών μικροαλλαγών, στο δόλωμα των μεταβατικών διατάξεων.

Οι πρυτάνεις κάτω από την πίεση της πανεπιστημιακής κοινότητας διεύρυναν την κριτική τους στο νόμο και σε ζητήματα εκτός της Διοίκησης. Αφού έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον προσχηματικό διάλογο της κυβέρνησης, διαπιστώνουν τώρα ότι το σ/ν αποδομεί το δημόσιο και ακαδημαϊκό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.

Οι ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών, έχοντας σταθερούς διαύλους συνεννόησης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έπαιξαν και παίζουν το ρόλο συμβούλων και όχι συνδικαλιστών, παρεμπόδισαν την ανάπτυξη του κινήματος, συνεχίζουν και σήμερα να δίνουν πολιτική κάλυψη στην κυβέρνηση.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επικεντρώνεται σε ζητήματα νομιμότητας/αντισυνταγματικότητας του νόμου, προβάλλει το "δημοκρατικό πανεπιστήμιο", ενώ δεν κάνει κουβέντα για το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο και τις εφαρμοζόμενες χρόνια τώρα πολιτικές. Καλεί σε στοίχιση πίσω από τη σύνοδο πρυτάνεων, ανάγοντας τις πρυτανικές αρχές σε "ηγέτες" του πανεπιστημιακού κινήματος. Συσκοτίζει το ρόλο της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ, ρίχνοντας συστηματικά γέφυρες "ενότητας". Ακόμα και τώρα, μετά την κατάθεση του σ/ν, καλεί την κυβέρνηση "να διαμορφώσει, μέσα στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος, κατάλληλες συνθήκες για έναν ειλικρινή, ισότιμο και εποικοδομητικό διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα".

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αξιοποιεί τη στάση όλων αυτών, για ευρύτερη αποδοχή του νόμου. Οι όποιες "ελπίδες" για βελτιώσεις μέσα από τους ψευδεπίγραφους διάλογους όλων των πρόθυμων "μεταρρυθμιστών" με το υπουργείο αποδείχθηκαν φρούδες. Η μόνη "κατάκτηση" αυτών των "διαπραγματεύσεων" ήταν η κατάργηση στο νομοσχέδιο της κατηγορίας "πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης" για τα μέλη ΔΕΠ! Δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς. Ηδη, από την παρουσίαση από την υπουργό του πλαισίου αλλαγών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην 64ηΣύνοδο των Πρυτάνεων πέρσι τον Ιούνη, είχαν αποκαλυφθεί οι αντιδραστικές αλλαγές που είχαν σχεδιάσει για την πλήρη επικράτηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ.

Συμπερασματικά, η συμμετοχή στους προσχηματικούς διαλόγους, η αντιπαράθεση στην πολιτική της κυβέρνησης που επικεντρώνεται σε ζητήματα διοίκησης και χρηματοδότησης, που δε συνδέει τις εξελίξεις στα ΑΕΙ με τις γενικότερες αντιδραστικές εξελίξεις στην κοινωνία, που δεν αμφισβητεί το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, οι εκκλήσεις/αιτήματα διαμορφωμένα ώστε να "χωράνε" όσο το δυνατόν πιο πολλοί, αντικειμενικά συσκοτίζουν τους στόχους της κυβέρνησης και εγκλωβίζουν τον κόσμο στη λογική ότι μπορεί να βελτιωθεί ο νόμος.

Αντίθετα, η ιστορία, αλλά και πρόσφατα γεγονότα στο χώρο των ΑΕΙ έδειξαν ότι η πιο αποτελεσματική στάση απέναντι στις αντιδραστικές εξελίξεις είναι η επιμονή στο πλαίσιο πάλης για Δημόσια Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση που θα εξασφαλίζει την πρόοδο και την ευημερία του λαού και όχι τα μονοπωλιακά κέρδη, ο αγώνας ενάντια στην πρόσδεση των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις και την υποταγή τους στις ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι ο αγώνας που οδηγεί σε ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης του κόσμου και κατοχυρώνεται με αλλαγές του συσχετισμού δύναμης σε βάρος όλων εκείνων των δυνάμεων που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

Υπάρχουν κι αυτοί που αρνούνται να γίνουν επιχειρηματίες

«Δεν μας διαφεύγει ότι και ανάμεσα στο ΔΕΠ υπάρχουν και οι "πρόθυμοι", που πραγματικά συγκροτούν μια πέμπτη φάλαγγα. Είναι αυτοί που ακολουθούν το μοντέλο που χρόνια τώρα προωθεί το σύστημα, ότι δηλαδή πετυχημένος δεν είναι αυτός που διακρίνεται για την ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας, αλλά αυτός που αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που αρνούνται να γίνουν επιχειρηματίες ή υπεργολάβοι των μονοπωλίων και υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια του δάσκαλου και του ερευνητή.

Σ' αυτούς απευθυνόμαστε και τους καλούμε να αγωνιστούν για τη διαμόρφωση Ανώτατης Εκπαίδευσης ενιαίας, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, σύγχρονης, υψηλού επιπέδου, με δημοκρατική λειτουργία, που θα υπηρετεί το δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του ελληνικού λαού, θα ετοιμάζει επιστημονικό δυναμικό ικανό να αναπτύξει στο έπακρο τις παραγωγικές και πνευματικές δυνατότητες της χώρας μας, θα εξασφαλίζει την πρόοδο και την ευημερία του λαού της χώρας μας.

Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που τιμούν το λειτούργημά τους δεν θα ανεχθούν την πολιτική που χτυπάει και τις λαϊκές κατακτήσεις και τη Δημόσια Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση.

Θα αγωνιστούν για ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ».


ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ  ΑΕΙ - ΤΕΙ Empty Απ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιουλ 31, 2011 3:56 pm

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=40906 (από άρθρο της σημερινής Ελευθεροτυπίας)

Σήμερα οι γέφυρες για συνεννόηση έχουν κοπεί, καθώς με τη «μεταρρύθμιση» καταργείται ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων Οπως έλεγαν στην «Κ.Ε.» πρυτάνεις, «η Α. Διαμαντοπούλου εμφανίζεται ενισχυμένη, αφού οι δημοσκοπήσεις ευνοούν το προφίλ της υπουργού που συγκρούεται με το "ακαδημαϊκό κατεστημένο"».

Ρε πού καταντήσαμε; Τα γκάλοπ να κάνουν κουμάντο στη ζωή μας... Όπως εύστοχα υπογραμμίζεται και στο απόσπασμα από άρθρο στο σημερινό Βήμα (δες σχετικά στην ανάρτηση που κάναμε λίγο πιο πάνω...)

Λες και δεν ξέρουμε πώς γίνονται τα γκάλοπ. Και πόσο διαβλητά είναι τα αποτελέσματά τους.

Πετάμε έξω τους δημοκρατικούς θεσμούς και στη θέση τους εισάγουμε τις αμερικανιές των δημοσκοπήσεων. Κι έτσι περιμένουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της χώρας;;;
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης