Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: Γενικές και αόριστες τοποθετήσεις

Πήγαινε κάτω

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: Γενικές και αόριστες τοποθετήσεις  Empty Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: Γενικές και αόριστες τοποθετήσεις

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Παρ Ιουλ 29, 2011 4:00 pm


Καμία αναφορά Παπανδρέου για ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ

Γενικές και αόριστες οι τοποθετήσεις στην ομιλία του για τα μεγάλα θέματα της Ηπείρου


Χωρίς σημαντικές συγκεκριμένες αναφορές για την Ήπειρο και κυρίως χωρίς καμία αναφορά για το μέλλον της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ η ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην κλειστή σύσκεψη φορέων της Άρτας σήμερα το πρωί στην οποία απαγορεύτηκε η είσοδος τοπικών δημοσιογράφων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ


Όλη η ομιλία του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Δήμαρχέ σ' ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, την υποδοχή τη δική σου, όλων σας, τη συμμετοχή των φορέων, των εκπροσώπων, κοινωνικών, οικονομικών φορέων, της Αυτοδιοίκησης, συνάδελφοι βουλευτές, πολίτες που εκπροσωπούν διάφορους τοπικούς φορείς, υπηρεσίες. Είμαστε εδώ με το κλιμάκιο της Κυβέρνησης ακριβώς γιατί πιστεύουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη η δική σας, η ανάπτυξη της περιφέρειας θα είναι προς όφελος όλης της χώρας.

Αυτή είναι η προσπάθεια η μεγάλη η δική μας, να δώσουμε μια νέα ταυτότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη, μια ταυτότητα ιδιαίτερη σε κάθε περιοχή που έχει δυνατότητες να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, πόσο μάλλον η Ήπειρος με την οποία, όπως ξέρετε συνδέομαι - έχω κι εγώ ρίζες γιαννιώτικες - αλλά δεν είναι απλώς η σύνδεση που έχω με την περιοχή, είναι όπως πολύ σωστά είπατε, το απαράμιλλο φυσικό κάλλος και της Άρτας, βεβαίως, πλούσια ιστορία, πολιτισμός, μια περιοχή που έχει τεράστιες δυνατότητες.

Και αυτές τις δυνατότητες πρέπει να τις αξιοποιήσουμε, διότι το μοντέλο της ανάπτυξης το οποίο είχε λειτουργήσει τόσα χρόνια δεν βοήθησε στο να στηριχθούμε στα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας, αντιθέτως υπήρξε μία εύκολη κερδοσκοπία που βοηθούσε λίγους και όχι το γενικό σύνολο.

Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι το τελευταίο διάστημα, φίλες και φίλοι, όλοι δοκιμαστήκαμε σκληρά, αλλά θέλω όμως να πω επίσης ότι και οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός άρχισαν και πιάνουν τόπο.

Γίνεται η σημερινή επίσκεψή μου σε μια δύσκολη για όλους τους Έλληνες περίοδο και βεβαίως και για την δική σας περιοχή.

Οι Αρτινοί όπως και όλοι οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με παρόμοιες δυσκολίες και ιδιαίτερες δυσκολίες μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, που έχει βεβαίως βαθύτερα αίτια, αλλά αυτό συνεπάγεται ένα βάρος για κάθε οικογένεια και κάθε επαγγελματία.

Γνωρίζω καλά ότι και στην Άρτα, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, επιχειρήσεις κλείνουν και οι άνθρωποί σας χάνουν τις δουλειές τους.

Δεν ήλθα εδώ λοιπόν για να χαϊδέψω αυτιά, να αρνηθώ ότι υπάρχουν προβλήματα, να σας υποσχεθώ μαγικές λύσεις και να μοιράσω χρήματα.

Ήλθα να συζητήσουμε το πώς φτάσαμε ως εδώ, αλλά κυρίως πως μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση και να γυρίσουμε σελίδα.

Να δημιουργήσουμε μαζί μία νέα Ελλάδα, να ξαναμπούμε στον δρόμο της ανάπτυξης και της προοπτικής.

Και πλέον, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας σε επίπεδο ΕΕ, έχουμε πια το δρόμο ανοιχτό, ώστε να δουλέψουμε μαζί και να δημιουργήσουμε αυτή τη νέα Ελλάδα.

Ήλθα επίσης για να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις επάνω σε αυτά τα ζητήματα, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Γιατί λόγο για το προς τα που πρέπει να κινηθεί η χώρα, με τι ρυθμούς και με τι στόχους, δεν έχει μόνο η Αθήνα, αλλά και η Άρτα, οι πολίτες και οι θεσμικοί φορείς απ' όλη την περιφέρεια.

Εξ ου και επισκέπτομαι όσο πιο συχνά γίνεται την περιφέρεια, για να πω τις απόψεις μου, να ακούσω τους πολίτες, να απαντήσω αν γίνεται στην κριτική, ή ακόμη και να την αποδεχθώ, εφόσον είναι δίκαιη.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος - όχι τόσο για να γίνει καλύτερη η κυβέρνηση μας - αλλά για να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά μας και να ξεκολλήσει επιτέλους η Ελλάδα από την ύφεση και τη στασιμότητα.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Οι λόγοι που οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο είναι και εξωτερικοί και εσωτερικοί.

Συνειδητοποιήσαμε πια - και μάλιστα με τον πιο σκληρό τρόπο - ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, χρεοκόπησε. Και χρεοκόπησε οριστικά.

Όσοι προσπαθούν να σας πείσουν με εύκολα λόγια ότι υπάρχει τρόπος επιστροφής, δε λένε την αλήθεια.

Καλλιεργούν και πάλι έναν ψεύτικο μύθο.

Διότι ξέρουν καλά - το ξέρουμε όλοι - ότι το μοντέλο της μεταπολίτευσης στηριζόταν στα εύκολα και γρήγορα δανεικά, χωρίς το αντίστοιχο παραγωγικό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Πλέον κάθε φορά που η Ελλάδα εξασφαλίζει οποιοδήποτε ποσό πρέπει να φροντίζουμε να πιάνει τόπο για τη χώρα μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Και ξέρετε τι μάχη δώσαμε όλοι μαζί τους τελευταίους μήνες, ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της πατρίδας μας.

Ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία, όχι μόνο η κυβέρνηση.

Γιατί;

Γιατί η Ελλάδα το 2009, είχε απολέσει πλήρως την αξιοπιστία της στο εξωτερικό.

Με τα ψεύτικα στατιστικά στοιχεία, το χρέος των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά, θεωρούμασταν πλέον αφερέγγυοι.

Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας και επώδυνες θυσίες από τον ελληνικό λαό για να πείσουμε τους πάντες ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Ότι η εικόνα που δημιούργησε το κακό αυτό παρελθόν μας μας αδικέι.

Αδικεί κατάφωρα το έθνος μας.

Και ο αγώνας μας στέφθηκε με επιτυχία.

Πετύχαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έκτακτης δανειοδότησης και χρηματοδοτικής στήριξης στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.

Χάρη σε αυτό, οι συντάξεις και οι μισθοί μπαίνουν κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων κάθε μήνα.

Χάρη σε αυτό, το ελληνικό κράτος συνεχίσει να λειτουργεί τα σχολεία του και να φροντίζει τους ασθενείς του.

Η νίκη αυτή δεν ήταν χωρίς τίμημα.

Με το πιο ριζικό πρόγραμμα ραγδαίας δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμόσει ποτέ χώρα του ΟΟΣΑ, ήταν φυσικό η ελληνική οικονομία, η οποία ήταν ήδη σε ύφεση, να φρενάρει περισσότερο.

Και η προσπάθεια αυτή αναγνωρίστηκε.

Την προηγούμενη Πέμπτη λοιπόν, οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να βγάλουν επιτέλους τη θηλιά από το λαιμό μας.

Μείωσαν το επιτόκιο με το οποίο δανειζόμαστε στα επίπεδα περίπου της Γερμανίας. Υπάρχουν σήμερα χώρες στην Ενωμένη Ευρώπη, αγαπητές φίλες και φίλοι, που

Οι πολίτες τους δοκιμάζονται και αυτοί από τις συνέπειες της ύφεσης και παρόλα αυτά στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας με αλληλεγγύη.

Γνωρίζοντας ότι υπερασπιζόμενοι την Ελλάδα, υπερασπίζονται το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

Αποφασίστηκε επίσης να παραταθούν τα δάνειά μας που λήγουν, με ελάχιστη περίοδο παράτασης στην αποπληρωμή τα 15 χρόνια και μέγιστη τα 30. Τα τοκοχρεολύσια, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μας, μειώθηκε δραματικά. Και με τη συμμετοχή των ιδιωτών που προωθείται σήμερα, το χρέος μας μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ και σε απόλυτους αριθμούς, κατά δεκάδες δισεκατομμύρια.

Επιτέλους δηλαδή, ανασαίνουμε.

Και ήρθε η ώρα να ρίξουμε όλο μας το βάρος στις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτό το κεκτημένο και να κάνουμε άλμα σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι επιτέλους ανοικτός.

Ήδη οι εξαγωγές μας αυξάνονται θεαματικά και ο τουρισμός ανακάμπτει με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Το ερώτημα είναι όμως και μετά την κρίση τι;

Τι Ελλάδα θέλουμε να χτίσουμε; Μία Ελλάδα που θα βασίζεται και πάλι στα πήλινα πόδια των δανεικών λεφτών, του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων;

Ή μια οικονομία καινοτόμα και εξωστρεφή, η οποία δεν θα έχει την ανάγκη των ξένων για να ευημερήσει; Μία Ελλάδα όπου οι αγροτικοί της συνεταιρισμοί θα «μπαίνουν μέσα» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;

Ή μία Ελλάδα που εξάγει αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας στα πέρατα της γης;

Μία Ελλάδα στην οποία τα παιδιά σας δεν θα μπορούν να κάνουν το επάγγελμα που θέλουν επειδή είναι κλειστό και προστατευμένο;

Ή μία Ελλάδα όπου ο καθένας θα μπορεί να ακολουθήσει την επαγγελματική πορεία που ονειρεύεται και επιθυμεί;

Μία Ελλάδα όπου θα σας εκβιάζει ο κάθε κομματάρχης για να διορίσει το παιδί σας στο δημόσιο;

Ή μία Ελλάδα αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας, στην οποία θα ανταμείβονται οι άξιοι και οι εργατικοί;

Μια Ελλάδα, στην οποία θα πληρώνουν φόρους μόνο τα κορόιδα;

Ή μία Ελλάδα, με ένα σύγχρονο και δίκαιο φορολογικό σύστημα;

Μία Ελλάδα με απαξιωμένα πτυχία ΑΕΙ και διαλυμένα πανεπιστήμια;

Ή μία Ελλάδα με ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, που το μετατρέπει μάλιστα και σε πηγή εσόδων, εφόσον έρχονται εδώ άνθρωποι από το εξωτερικό να σπουδάσουν;

Αυτά είναι τα διλήμματα που οφείλουμε όλοι να απαντήσουμε φίλες και φίλοι, καθώς πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν της κρίσης και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μία νέα πορεία.

Εμείς, με την αμέριστη και συγκινητική στήριξη του ελληνικού λαού έχουμε δώσει τις απαντήσεις μας.

Με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη και του ασφαλιστικού συστήματος, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, τον νέο επενδυτικό νόμο, την αύξηση της απορροφητικότητας από το ΕΣΠΑ, την πορεία προς το μηδενισμό των πρωτογενών ελλειμμάτων, το Πρόγραμμα Διαύγεια και τις Υπηρεσίες Μίας Στάσης, το θεσμικό πλαίσιο fast track για τις επενδύσεις, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την επέκταση του ΑΣΕΠ παντού, την αλλαγή του συστήματος κρίσεων στο δημόσιο.

Καμία κυβέρνηση δεν αποτόλμησε ποτέ τόσες πολλές και τόσο βαθιές μεταρρυθμίσεις, τόσο γρήγορα, και μάλιστα παράλληλα με την υλοποίηση ενός απαιτητικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Προχωρήσαμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις γιατί πιστεύουμε στη δημιουργική δύναμη των Ελλήνων, στις απέραντες δυνατότητες αυτού του λαού. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε, σε πείσμα της κάθε Κασσάνδρας που προμηνύει διαρκώς την καταστροφή και σε πείσμα όσων θέλουν να μας πείσουν ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει.

Μπορούν και αλλάζουν τα πράγματα.

Έχουμε πολλές δυνατότητες - το έχω πει πολλές φορές, το πιστεύω και θα εξακολουθήσω να το λέω.

Πολλές και αναξιοποίητες δυνατότητες να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης στη χώρα.

Και ερχόμενος εδώ, στην Άρτα, λέω με βεβαιότητα ότι η δική σας περιοχή, η Άρτα είναι από τις πιο σημαντικές περιοχές-παραδείγματα για το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θέλουμε να δούμε να εξελίσσεται στα χρόνια τα οποία έχουμε μπροστά μας.

Ανάπτυξη χωρίς την περιφέρεια δεν νοείται.

Το αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο υπηρετήσαμε μέχρι πρόσφατα, έχει αποτύχει.

Όπως είπα και νωρίτερα, η αλλαγή που ζούμε είναι οδυνηρή αλλά ουσιαστική και θέτει το θεμελιώδες ερώτημα: Ποια Ελλάδα θέλουμε, ποια Περιφέρεια θέλουμε, τι Ανάπτυξη θέλουμε, πως θέλουμε να αλλάξει ο τόπος μας, ο τόπος σας.

Μιλάμε πρακτικά, τεχνικά, χωρίς μεγάλα και συγκινητικά λόγια για να χαϊδεύουμε αυτιά.

Είμαστε ευλογημένοι να ζούμε στην Ελλάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την Ελλάδα να δουλέψει αποτελεσματικά με σύγχρονους όρους.

Τα λάθη τα οποία έχουν γίνει στο παρελθόν οφείλονται στο ότι αποκεντρώναμε τη στρατηγική και κρατούσαμε κεντρικά τα εργαλεία.

Θέλουμε να κάνουμε πλέον το ακριβώς ανάποδο.

Και είναι ένας από τους λόγους που βρίσκομαι εδώ και θέλω να συζητήσουμε παραγωγικά στη συνέχεια.

Με μια σειρά από πολιτικές δίνουμε σ' εσάς τα εργαλεία και κρατάμε την εποπτεία.

Οι αποφάσεις και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων έρχονται σ' εσάς.

Όχι να παίρνονται οι αποφάσεις μέσα σε ένα υπουργείο στην Αθήνα πίσω από το οποίο κρύβονται μικρά ή μεγάλα συμφέροντα ή ακόμα και άγνοια για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Πολλοί βλέπουν τον Καλλικράτη ως ένα μοντέλο διεκδίκησης πιο ισχυρό από τα μοντέλα διεκδίκησης που είχαμε μέχρι πρόσφατα.

Δεν είναι αυτό ο Καλλικράτης.

Ο Καλλικράτης είναι ένα μοντέλο σχεδιασμού.

Είναι η πραγματική δύναμη που έχει η Περιφέρεια να σχεδιάζει και να θέτει προτεραιότητες.

Ο συντονισμός της πολιτικής βεβαίως παραμένει κεντρική πολιτική ευθύνη με ταυτόχρονη αποκέντρωση των εργαλείων εκείνων που μπορούν να δώσουν στην Περιφέρεια, δυναμική ανάπτυξης. Αυτό ακριβώς είναι ο Καλλικράτης.

Ο Καλλικράτης γίνεται όχημα αποτελεσματικής αποκέντρωσης -εκεί που είναι τα προβλήματα, εκεί να δίνονται κι οι λύσεις.

Να ιεραρχήσουμε και να αναγνωρίσουμε τους πόρους στους οποίους πρέπει να επενδύσουμε, τους ανθρώπινους, τους οικονομικούς κ.ο.κ.

Ένα παράδειγμα από την ίδια σας την περιοχή είναι η επί δεκαετίες αναξιοποίητη π.χ. βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία.

Ή ο Αμβρακικός, αυτό το θαύμα της φύσης, και από πλευράς φυσικής μοναδικότητας και από πλευράς δυνατότητας παραγωγής. Όπως π.χ. με την αλιεία.

Ή τα Τζουμέρκα.

Μιλάμε για απεριόριστες δυνατότητες στην περιοχή.

Οι αποφάσεις πλέον πρέπει να παίρνονται εδώ και αυτός ο τόπος να αρχίσει να αναπτύσσεται με τον χαρακτήρα τον οποίο αυτός θα επιλέξει, όχι με αυτόν τον οποίο επιλέγουν κάποιοι στην Αθήνα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, στο αίτημα του Δήμου Αρταίων για παραχώρηση του κτηρίου του πρώην ΞΕΝΙΑ στον Δήμο, το ΥΠΠΟΤ δε θα είχε αντίρρηση υπό τον όρο ο Δήμος να σεβαστεί την αρχιτεκτονική του κτηρίου και κυρίως το γεγονός ότι βρίσκεται εντός ενός πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, το οποίο επίσης έχουμε ξεκινήσει να αναδεικνύουμε και να βοηθάμε την περιοχή στην ανάδειξή του, και μιλάω φυσικά για το Μεσαιωνικό Κάστρο.

Αλλάζουμε τις συνθήκες - η ανάπτυξη έρχεται εδώ, οι αποφάσεις για την ανάπτυξη έρχονται εδώ. Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε, πόσο θέλουμε να αναπτύξουμε κάτι.

Το παλιό μοντέλο αυτοδιοίκησης οδήγησε σε μια σειρά από ακριβά έργα, τα οποία είχαν μικρή προσθετική αξία στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Υπήρχε ανάπτυξη όσο χτιζόταν το έργο, αλλά μετά δεν γινόταν μέρος του μοντέλου που έπρεπε να αναπτυχθεί.

Ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός, ο Αθλητισμός, η Επιχειρηματικότητα, η Πράσινη Επιχειρηματικότητα, οι Νέες Τεχνολογίες, είναι έννοιες που αμέσως ανεβαίνουν πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Περιφέρειας.

Η πραγματική αξία είναι να καταφέρουμε να κάνουμε να λειτουργήσουν όλα αυτά μαζί για το καλό της.

Μακριά από την καταστροφική λογική της επιδοτούμενης δραστηριότητας, μιας λογικής που δεν λειτούργησε παραγωγικά και όλοι βλέπουμε γύρω μας τα αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα.

Και είναι ένα στοίχημα στο οποίο εμείς θα συνδράμουμε και έχουμε πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να σταθούμε δίπλα σας.

Να βάζουμε κοινούς στόχους και να ξοδεύουμε τα χρήματά μας προς την ίδια κατεύθυνση.

Είναι σημαντικό, τουλάχιστον από τα λάθη του παρελθόντος από τα οποία έχουμε μάθει, να συμβαδίσουμε, ώστε να μην πετάξουμε άλλα χρήματα τζάμπα.

Ένα παράδειγμα κραυγαλέο είναι οι πολιτικές στο χώρο του αθλητισμού. Είναι ξεκάθαρο, το πόσο λάθος σχεδιάζαμε μέχρι σήμερα. Δεν ξέρετε πόσα «κουφάρια» υπάρχουν στην Ελλάδα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν. Πόσα στάδια χτίστηκαν, όπου δίπλα ακριβώς υπάρχει ένα άλλο στάδιο, ενώ πολύ μακρύτερα δεν υπάρχει τίποτα.

Δεν υπήρξε ποτέ σχεδιασμός.

Η λογική ήταν: όποιος είχε πρόσβαση, «κάνε μας κι εμάς ένα στάδιο».

Γινόταν ένα στάδιο. Κουφάρια λοιπόν, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται σε κάποιες γωνιές της Ελλάδας, χωριά χωρίς στάδια σε άλλες. Ήταν όλο ένα δίκτυο ρουσφετιών.

Γήπεδα, κολυμβητήρια, εγκαταστάσεις που ρημάζουν, κάκιστες επενδύσεις ενός Κράτους που χτίζει για να κάνει τοπικές δημόσιες σχέσεις σπαταλώντας δημόσιο χρήμα εις βάρος των αναγκών της νεολαίας.

Αυτή είναι η Ελλάδα που αφήνουμε οριστικά πίσω μας.

Όταν κάνεις αναπτυξιακό σχεδιασμό για μια Περιφέρεια και ξέρεις ότι αυτή τη στιγμή η οικονομία της σύγχρονης δημιουργίας είναι ένα τόσο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, είναι λάθος να το αγνοήσεις, ή να του συμπεριφερθείς λες και είναι μια πράξη ελεημοσύνης.

Αν γίνει σωστός σχεδιασμός, αν δεν προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για όλους και βάλουμε στόχους, στόχους τους οποίους και εμείς μπορούμε να στηρίξουμε, τότε η σύγχρονη δημιουργία μπορεί αν δώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε μια γεωγραφική περιοχή.

Και η δημιουργία αφορά όλους τους τομείς.

Εσείς εδώ έχετε μία συγκεκριμένη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, για παράδειγμα.

Πολύ σημαντική.

Το στοίχημα είναι πώς θα γίνει ποιοτική, πώς θα πετύχετε εξαγωγές. Πώς οι υποδομές θα βοηθήσουν την περιοχή να αναδείξει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.

Και ακόμα και το ΕΣΠΑ να ενταχθεί σε αυτή τη λογική.

Είμαι ενήμερος από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το σχεδιασμό που αφορά την Ήπειρο και για την Περιφερειακή ενότητα τη δική σας και οφείλω να πω ότι ο σχεδιασμός είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος.

Και σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ και τα προγράμματά του, αλλά και σε ό,τι αφορά την ένταξη επενδύσεων στον Αναπτυξιακό νόμο, μέσα από τον οποίο ευελπιστούμε ότι θα χρηματοδοτηθούν οι πλέον παραγωγικές επενδύσεις, που μπορούν να δημιουργήσουν για την περιοχή και πλούτο και φυσικά νέες θέσεις εργασίας.

Αλλά και εκείνες οι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν καλύτερες υποδομές, καλύτερα νοσοκομεία και σχολεία, αλλά και πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και στις ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου υπάρχουν επίσης σε εξέλιξη και ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους.

Ενδεικτικά αναφέρω το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ που περιλαμβάνει για την περιφέρεια Ηπείρου έργα προϋπολογισμού ύψους 51,4 ευρώ από τα οποία τα 30 εκ. αφορούν υλοποιημένες δράσεις.

Ειδικά στο Νομό Άρτας υλοποιούνται 15 έργα προϋπολογισμού ύψους 9 περίπου εκατ. €, για τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πληρωμές ύψους 3,51 εκατ. €.

Αλλά παράλληλα υλοποιείται το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» για την αειφορική ανάπτυξη του Αμβρακικού κόλπου που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2010 και αφορά ένα σύνολο ολοκληρωμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού κόλπου, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους και ο συνολικός χρόνος υλοποίησης είναι 7 έτη.

Και, όπως είπα και προηγουμένως, όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι μιλάμε για ένα από τα μοναδικά περιβαλλοντικά μας πλεονεκτήματα, έναν τόπο εθνικού ενδιαφέροντος, γι αυτό και το εν λόγω πρόγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα σε ότι αφορά τόσο τη λογική των παρεμβάσεων του, όσο και τις διαδικασίες διοίκησης και διαχείρισής του.

Έχει ως στόχο τον προσδιορισμό του γενικού πλαισίου αειφόρου (πράσινης) ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Αμβρακικού κόλπου και την ανάληψη στοχευμένων παρεμβάσεων, οι οποίες θα αναζωογονήσουν το αναπτυξιακό δυναμικό και θα τονώσουν την τοπική οικονομία παρεμβαίνοντας σε τομείς αιχμής, που συνάδουν με τις ιδιαιτερότητες και τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Μιας ανάπτυξης, που θα κατορθώνει να προασπίζει και να εξασφαλίζει την προστασία και διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα αξιοποιεί το τοπικό δυναμικό και θα τονώνει την τοπική οικονομία.

Και βέβαια η συνεργασία της κυβέρνησης με την Περιφέρεια, ώστε ο σχεδιασμός να είναι ο καλύτερος δυνατός δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη.

Αφορά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Μη φαντάζεστε ότι ερχόμαστε εδώ, χωρίς να έχουμε πλήρη εικόνα για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην περιοχή.

Και σε ό,τι αφορά την ανεργία και σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και βέβαια σε ό,τι αφορά την υγεία και την ανάγκη αυξημένης προστασίας σε πολλούς περισσότερους συμπολίτες μας από το παρελθόν.

Γι αυτό και είναι μαζί μου οι αρμόδιοι υπουργοί, ώστε όλα να τα θέσουμε επί τάπητος και να τα συζητήσουμε ανοιχτά σήμερα.

Ξέρω καλά όμως ότι ολόκληρη η Κυβέρνηση δουλεύει σκληρά, ώστε να δούμε όσο πιο άμεσα γίνεται κάποια από τα θέματά, που σας απασχολούν και για τα οποία οι θεσμικοί εκπρόσωποι της περιοχής σας, οι Βουλευτές, αλλά και η ΤΑ, μας κρατούν συνεχώς ενήμερους.

Για παράδειγμα, ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες, ώστε μέσα από προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας να ενταχθούν στην εργασία και στην κοινωνική προστασία πολλοί άνεργοι συμπολίτες μας στην περιοχή.

Ή ότι ήδη με απόφαση του ΔΣ του ΙΚΑ δίνεται πλέον λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που σας απασχολεί, αυτό της κατασκευής κτιρίου, σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί, όπως με ενημέρωσε το ΙΚΑ, από το Δήμο Άρτας.

Έχει ξεκινήσει ήδη η σχετική μελέτη η οποία θα είναι έτοιμη τον Οκτώβρη του 2011 και στη συνέχεια θα προωθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ανέγερση του κτιρίου έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Προσπαθούμε με κάθε μέσο να δώσουμε λύσεις σε μια εποχή δύσκολη.

Παρά τις δυσκολίες και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχουμε επιλέξει να προωθήσουμε μέτρα και πολιτικές ανακούφισης ευπαθών ομάδων όπως χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμΕΑ και ανέργους. Προωθήσαμε ρύθμιση για την επέκταση του ΕΚΑΣ και τη στήριξη 70.000 χαμηλοσυνταξιούχων. Παράλληλα, προσφέρουμε ασφαλιστική κάλυψη στους ανέργους προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες προωθούμε ευνοϊκές ρυθμίσεις σε σχέση με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Και είμαι βέβαιος ότι αυτές οι πολιτικές θα ανακουφίσουν πολλούς από τους κατοίκους και της δικής σας περιοχής.

Η προσέγγισή πλέον της κεντρικής Κυβέρνησης είναι διαφορετική απ' ότι στο παρελθόν.

Να δούμε επίσης σήμερα, και είναι μαζί μας ο Γιάννης Μαγκριωτης γι αυτό, πού βρίσκονται οι υποδομές, τα έργα που είναι αναγκαία για την περιοχή και να σας ενημερώσουμε και για την Ιόνια Οδό και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το θέμα.

Ξέρω ότι η αγωνία ολόκληρης της Ηπείρου είναι μεγάλη και έχουμε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων που το συνοδεύουν ήδη από την υπογραφή της σύμβασης.

Στην τελευταία μας διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πετύχαμε τη χρηματοδότηση του συνόλου σχεδόν των απαλλοτριώσεων για το έργο και όχι μόνο του 10%, γεγονός που δίνει και τη βεβαιότητα στις Τράπεζες για τη δέσμευση μας να υλοποιήσουμε το έργο και να ξεμπλοκάρουμε τις χρηματοδοτήσεις.

Επιχειρούμε να συνεργαστούμε μαζί σας, δίνοντάς σας παράλληλα εργαλεία και αρμοδιότητες.

Και γι' αυτό λοιπόν, θα δώσω τώρα το λόγο σε εσάς. Να ακούσω τις δικές σας απόψεις, τις δικές σας προτάσεις. Αφού πρώτα σας ευχαριστήσω θερμά που είχατε και εσείς την υπομονή να με ακούσετε σ' αυτή την εισαγωγής τη συζήτησή μας.

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-49/19981-2011-07-29-10-53-43.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: Γενικές και αόριστες τοποθετήσεις  Empty Απ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: Γενικές και αόριστες τοποθετήσεις

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Παρ Ιουλ 29, 2011 4:14 pm

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός εστίαζε στην πράσινη ανάπτυξη, είχε ανακοινωθεί το κλείσιμο δύο κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Ήπειρο (Φιλιατών και Φιλιπιάδας) και η συγχώνευση ενός ακόμη, του ΚΠΕ Πραμάντων με το ΚΠΕ Κόνιτσας.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://paideia.forumgreek.com/t187-topic#857

Αμφιβάλλω βέβαια αν κάτι τέτοιο το γνώριζε.

Εμείς όμως, που το ξέρουμε, νιώθουμε διαβάζοντας την ομιλία του σαν να ζούμε σε διαφορετική Ελλάδα. Μια διπλή πραγματικότητα.

Από τη μια να εκθειάζεται η πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον

Αλλά παράλληλα υλοποιείται το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» για την αειφορική ανάπτυξη του Αμβρακικού κόλπου που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2010 και αφορά ένα σύνολο ολοκληρωμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού κόλπου, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους και ο συνολικός χρόνος υλοποίησης είναι 7 έτη.

Και, όπως είπα και προηγουμένως, όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι μιλάμε για ένα από τα μοναδικά περιβαλλοντικά μας πλεονεκτήματα, έναν τόπο εθνικού ενδιαφέροντος, γι αυτό και το εν λόγω πρόγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα σε ότι αφορά τόσο τη λογική των παρεμβάσεων του, όσο και τις διαδικασίες διοίκησης και διαχείρισής του.

Έχει ως στόχο τον προσδιορισμό του γενικού πλαισίου αειφόρου (πράσινης) ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Αμβρακικού κόλπου και την ανάληψη στοχευμένων παρεμβάσεων, οι οποίες θα αναζωογονήσουν το αναπτυξιακό δυναμικό και θα τονώσουν την τοπική οικονομία παρεμβαίνοντας σε τομείς αιχμής, που συνάδουν με τις ιδιαιτερότητες και τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Μιας ανάπτυξης, που θα κατορθώνει να προασπίζει και να εξασφαλίζει την προστασία και διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα αξιοποιεί το τοπικό δυναμικό και θα τονώνει την τοπική οικονομία.

κι από την άλλη να υποβαθμίζεται όσο σε κανένα άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας η περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Μα δε βρέθηκε κανείς εκεί πάνω στην Ήπειρο να εκμεταλλευτεί το γεγονός της επίσκεψης του πρωθυπουργού;

Πάρεξ μαζεύτηκαν κάποιοι με πράσινα σημαιάκια και τα κουνούσαν πέρα δώθε. Ίσως θεωρώντας πως αυτό ακριβώς είναι η πράσινη ανάπτυξη...

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: Γενικές και αόριστες τοποθετήσεις  Empty Απ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: Γενικές και αόριστες τοποθετήσεις

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 03, 2011 1:46 am

http://epirusgate.blogspot.com/2011/08/blog-post_2068.html

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, το ΕΣΠΑ και τη «ΔΩΔΩΝΗ»

Γενικά πάντα μια παρουσία πρωθυπουργού στην Ήπειρο είναι χρήσιμη γιατί το Κέντρο ακούει τις θέσεις μας και προβληματίζεται για να δώσει λύσεις σε προβλήματα που μας απασχολούν.

Αυτό τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την αποτίμηση της επίσκεψης που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στην Άρτα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου.

«Δεν πήραμε ευθείες απαντήσεις, αλλά πιστεύω ότι έγιναν κατανοητά τα ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο», συμπλήρωσε.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα θέματα που έθεσε ο ίδιος στον Πρωθυπουργό, με έμφαση στα μεγάλα έργα, στις αγροτικές υποδομές , στα αντιπλημμυρικά έργα και στον τουρισμό.

Ειδικά για τον τουρισμό, στον οποίο η Ήπειρος στηρίζει μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξή της, ζήτησε από το Κυβερνητικό κλιμάκιο την λήψη μέτρων - ενδεχομένως και μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων – για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στις ορεινές περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να μειωθεί η συμμετοχή του Ελληνικού δημοσίου στο 5% στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, ανέφερε ότι το θέμα αυτό έθεσε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ν. Μωραϊτη, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για την δραστική μείωση των κονδυλίων που θα διατεθούν στην Ήπειρο σε μια τέτοια περίπτωση.

«Ο Υφυπουργός – πρόσθεσε – υποσχέθηκε να κοιτάξει να καλύψει με διαφορετικό τρόπο την διαφορά, ζητώντας όμως παράλληλα μέχρι τέλους Αυγούστου να έχουμε έτοιμα ώριμα έργα για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ».

Επίσης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», τονίζοντας ότι ήταν σαφής αφού ζήτησε να βρεθούν κεφάλαια για την αγορά της.

«Καταλαβαίνετε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και πρέπει όλοι μαζί να δούμε τι θα κάνουμε με τη γαλακτοβιομηχανία», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Τέλος, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις που αφορούσαν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Πρέβεζας, τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή θέλει να δώσει άμεσα λύσεις στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην Ήπειρο από το παρελθόν στα ζητήματα αυτά, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο μας, χωρίς να λυθούν τα προβλήματα των αποβλήτων.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι Δήμος και κάτοικοι (που διαμαρτύρονται για τη λειτουργία της χωματερής στη θέση «Κούκος»), θα δώσουν τελικά τη λύση, ώστε να απομακρυνθούν – εκτός των άλλων – και οι κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία που απειλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου Πρέβεζας.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης