ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα...

Πήγαινε κάτω

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... Empty ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Νοε 08, 2014 4:16 am

Η διαθεματική του εθελοντισμού βήμα βήμα


ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... Egxeiridio-ethelontismos-1-638

Εθελοντική προσφορά στους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας...
Εμ, μόνο οι άλλοι θα εκδίδουν εγχειρίδια;;;

Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της εποχής μας είναι ο βιασμός της ελληνικής γλώσσας και μάλιστα με σκοπό τη χειραγώγηση της σκέψης της μάζας. Αυτό που οι αφελείς το εκφράζουν με την απορία: "Μας ψεκάζουν;"

Ε, όχι, ρε φίλε. Έχουν πιο επιστημονικούς τρόπους. Να σου κάνουν το μυαλό κουρκούτι.

Και σίγουρα το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Εμείς όμως είμαστε Έλληνες και για την Ελλαδίτσα μας θα μιλήσουμε. Και συγκεκριμένα την Ελλάδα των μνημονίων και της τρόικας. Και δη παραμονές της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Με τους κατέχοντες την εξουσία να προσπαθούν με νύχια και δόντια να γαντζωθούν στην καρέκλα τους και να μην τη χάσουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Χρυσοπληρωμένοι ειδικοί έχουν πιάσει δουλειά, δίνουν συμβουλές, κατασκευάζουν εικόνες (ίματζ μέικερς), στήνουν δόκανα στο λαουτζίκο. Δεν είναι πρώτη φορά που αργυρώνητοι επιστήμονες πουλάνε αντί τριάκοντα αργυρίων τη γνώση στους κυβερνώντες. Παλιά αυτή τη δουλειά την έκαναν τα ιερατεία των διαφόρων θρησκειών. Τώρα, που ο κόσμος ... πήγε μπροστά, οι παπάδες δε φτουράνε.

Για να μην πλατειάζουμε θα σταθούμε επιλεκτικά στην παράμετρο εθελοντισμός.

Ο όρος έχει τη δική του ιστορία. Έχουμε τους εθελοντές των πολέμων, πχ του έπους του 40. Στρατιώτες που πήγαν με δική τους θέληση να καταταγούν, γυναίκες που στελέχωσαν τις υγειονομικές υπηρεσίες, άλλες που έπλεκαν νύχτα και μέρα τη φανέλα του στρατιώτη.  

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... 4cf83

Εκεί και τότε όμως κρινόταν η τύχη της πατρίδας. Και όχι της εξουσίας...

Στα χρόνια της ειρήνης ο εθελοντισμός συνεχίστηκε σε θέματα κοινωνικής προσφοράς. Ερυθροσταυρίτισσες, πρόσκοποι που έπρεπε ντε και καλά να κάνουν κάθε μέρα μια καλή πράξη, έρανοι υπέρ αδυνάτων, σύλλογοι με κοινωφελές έργο...  

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... %25CE%2595%25CE%25A1%25CE%25A5%25CE%2598%25CE%25A1%25CE%259F%25CE%25A3%2520%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%25A5%25CE%25A1%25CE%259F%25CE%25A3-%25CE%2595%25CE%2598%25CE%2595%25CE%259B%25CE%259F%25CE%259D%25CE%25A4%25CE%2597%25CE%25A3

Παράλληλα ο εθελοντισμός απλώθηκε και σε θέματα υγείας. Εθελοντές αιμοδότες στην αρχή, δωρητές οργάνων σώματος αργότερα.

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... %25CE%2594%25CE%2597%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A3%2520%25CE%2591%25CE%2599%25CE%2593%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2595%25CE%25A9%2520%25CE%2595%25CE%259D%25CE%25A4%25CE%25A5%25CE%25A0%25CE%259F%2520%25CE%259D%25CE%259F%25CE%2595%25CE%259C%25CE%2592%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A3%25202014-page-001

Και στο ενδιάμεσο ο γύψος της εφταετίας. Με τη χούντα να κατασκευάζει με το αποφασίζουμε και διατάζουμε  εθελοντές χορηγούς για την ανέγερση του ναού του Σωτήρος. Εύλογα χρειάστηκε στα χρόνια της μεταπολίτευσης μεγάλο χρονικό διάστημα για να λησμονήσει ο λαουτζίκος τις υποχρεωτικές εθελοντικές πράξεις. Και τον εθελοντισμό που βρώμαγε εκμετάλλευση.

Η αρχή έγινε σιγά σιγά με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ένας νέου τύπου εθελοντισμός, ντυμένος και με την αγωνία για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη.

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... Ethelontismosperivallon

Φυσικά όλο αυτό το διάστημα δρούσαν σε παγκόσμιο επίπεδο πολλοί άλλοι φορείς στηριγμένοι στον εθελοντισμό. Η Unicef και οι καρτούλες Χριστούγεννα και Πάσχα ήταν ένας μόνο από τους πολλούς.

Στη χώρα μας πάλι ξεπήδησαν στις παραμονές του 2000 πλήθος φορέων, άλλοι με ορίζοντα τον ελλαδικό χώρο και άλλοι παγκόσμιο. Βλέπε γιατροί χωρίς σύνορα ή γιατροί του κόσμου. Χωριά SOS, Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και ΜΚΟ κάθε είδους και κάθε αντικειμένου.

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... Hubhij

Αυτό το φούντωμα του εθελοντισμού φάνηκε ιδιαιτέρως χρήσιμο στην προετοιμασία της Ολυμπιάδας της Αθήνας.  
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... Image_large

Πλήθος εθελοντών προσήλθαν τότε για να βοηθήσουν στην άψογη διεξαγωγή των αγώνων και να δοξαστεί η χώρα στα πέρατα της Γης! Αρχαίο πνεύμα αθάνατο που παντρεύτηκε με το σύγχρονο πνεύμα του εθελοντισμού!

Μόλις πέντε χρονάκια μετά την Ολυμπιάδα του 2004, μας χτύπησε την πόρτα το μνημόνιο. Κρίμα τόση εθελοντική εργασία!!! Οι Έλληνες κατηγορήθηκαν για τεμπέληδες που εισπράττουν μισθούς δυσανάλογους με το έργο που παράγουν. Και τελείως φυσικά ο τότε πρωθυπουργός ζήτησε από το λαό του εθελοντικές χρηματικές εισφορές για να σωθεί η οικονομία!

Την ίδια ώρα τα κανάλια ασχολούνταν με το θεάρεστο έργο της προβολής των φορέων εθελοντικής προσφοράς. Με τις κυρίες της μεγαλοαστικής τάξης να βρίσκονται στο επίκεντρο. Που αντί να τρώνε τα λεφτά τους σε γούνες και κότερα και βίλες (μόνο) τα πρόσφεραν και για τους φτωχούς του κόσμου τούτου.

Εσύ τώρα απορείς με την είδηση των ημερών. Πως αναζητούνται πλέον και εθελοντές εκπαιδευτικοί. Που θα προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους έναντι μορίων για να μπαλώσουν τα κενά της εκπαίδευσης.

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... Nea%25207%252011s%2520%25281%2529

Και ούτε που πρόσεξες την άλλη είδηση, σχετικά με τον  Εθελοντισμό για την Αιμοδοσία και το Μυελό των Οστών.  Δε θα μπορούσε να λείπει και η σχετική φωτογραφία:

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... Ethelontismso

Από τη συνάντηση του ίδιου (όλως τυχαίως...) ανθρώπου που πέταξε την ιδέα για εθελοντική εργασία των εκπαιδευτικών με την πρέσβειρα καλής θέλησης της χώρας...  Θέσπισαν μάλιστα οι δυο τους και μέρα εθελοντισμού για την προσφορά αίματος και μυελού των οστών. Την 7η του Νοέμβρη.

Εσύ; Εσύ ανθρωπάκο; Πόση ακηδία σε δέρνει μέσα σε τέτοιο οργασμό εθελοντισμού;

Λεφτά πια δεν μπορείς να δώσεις. Ουκ αν λάβουν παρά του μη έχοντος. Ώρα να δώσεις ό,τι σου έμεινε. Να μην είσαι ένα άχρηστο βάρος στην πλάτη της γης, ένα άχθος αρούρης.

Αίμα, μυελό, τώρα και μυαλό και γνώσεις. Μην είσαι τόσο εγωιστής. Υπάρχουν κενά στα σχολεία. Τα παιδάκια μένουν χωρίς δάσκαλο. Μια κάποια λύση μπορεί να είναι ο δικός σου εθελοντισμός. Είσαι που είσαι άνεργος, κάθεσαι που κάθεσαι. Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν να πληρωθείς αλλά θα σου δώσουν μόρια!

Ποιος ξέρει; Ίσως και κανένα μετάλλιο, καμιά κονκάρδα. Κρεμασμένη στο στήθος όπως και των εθελοντών της Ολυμπιάδας. Να ξεχωρίζεις από τον όχλο που συνεχίζει τις κακές συνήθειες του παρελθόντος, να εισπράττει μισθό για τις υπηρεσίες του.

Και μην ξανακούσω τις σπέκουλες για κόκκινα μεροκάματα. "Μακριά από μας" τέτοιες τακτικές! το δήλωσε λίγο πριν στο ραδιόφωνο,  και το άκουσα με τα αυτιά μου, ο φερόμενος και ως πατέρας  της ιδέας. Πρόκειται για λύση ανάγκης!

Ποιας ανάγκης;

Να μη φτάσουμε στην εκλογή προέδρου της δημοκρατίας με τα σχολεία γεμάτα χιλιάδες κενά! Και γίνει καμιά στραβή και πάμε για εκλογές! Βάζοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη της χώρας που με τόσο κόπο και θυσίες έχει ξεκινήσει!

Και πού να προχωρήσει και άλλο...  Να φτάσουμε λέει στο ανώτατο σημείο εθελοντικού πνεύματος! Και να θεωρείται ντροπή και όνειδος η οποιαδήποτε διεκδίκηση πληρωμής δεδουλευμένων!

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... Empty Απ: ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Νοε 08, 2014 6:56 am

Και τώρα ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Τι είναι πράγματι ο εθελοντισμός. Υπό το πρίσμα των λεξικών της ελληνικής γλώσσας και όχι των διαθλαστικών φακών όσων επιχειρούν την εκμετάλλευση του θεσμού και την παραχάραξη του όρου.

Εθελοντής είναι αυτός που κάνει κάτι με τη δική του θέληση. Όχι καθ' υπόδειξη και όχι επηρεασμένος από άλλους. Θέλει και πράττει. Πρώτο ψέμα λοιπόν είναι αυτό, η προπαγάνδα με σκοπό να δημιουργήσει εθελοντές.

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... ETHELONTIS-GR

Και κάνει τι; Κάτι κοινωνικά ωφέλιμο. Πχ φροντίζει για έναν πιο καθαρό πλανήτη. Παίρνει μέρος σε αναδασώσεις. Και κυρίως προσφέρει στην κοινωνία κάτι που δεν μπορεί με άλλον τρόπο να το έχει. Πχ εθελοντικά προσφέρει το αίμα του, το μυελό των οστών του, βλαστοκύτταρα κλπ.

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... Afisa%2520hmeridas

Εδώ ναι, χωρά και η προτροπή. Όχι η προπαγάνδα. Μα η μέσα από τη γνώση και την επίγνωση λήψη απόφασης από το άτομο να προσφέρει κάτι δικό του εθελοντικά σε άλλους που το έχουν ανάγκη! Και όταν λέμε ανάγκη, το εννοούμε. Και μάλιστα ως ανάγκη ζωής!

Ανάγκη που δε σχετίζεται μόνο με τη βιολογική επιβίωση. Ανάγκη είναι και η μόρφωση. Μια ανάγκη που παρακινεί πολλούς εκπαιδευτικούς τα τελευταία χρόνια να εργάζονται ως εθελοντές σε κοινωνικά φροντιστήρια:

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... Koinoniko%2520frontistirio%2520dimou%2520thivaiwn

Ή και άλλους συμπολίτες μας να ανταποκρίνονται σε καλέσματα όπως το ακόλουθο του Πανεπιστημίου για στήριξη φοιτητών με αναπηρία:

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... Afisa-simiosis-mesw-apostas

Αξίζει να υπογραμμίσουμε και στην περίπτωση αυτή την υποχρεωτική κατάρτιση. Όπως αξίζει να προσέξουμε το πολύπτυχο των βασικών αρχών που συνοδεύουν τον εθελοντισμό των Ερυθροσταυριτών:

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... P4150006

Χωρίς όλες αυτές τις αρχές, εθελοντισμός δε νοείται. Να γίνω εθελοντής αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο που ο ανθρωπισμός θα είναι το πρωτεύον. Κι όχι το χρήμα. Θα υπάρχει αμεροληψία, ουδετερότητα  και ενότητα. Όχι πολιτική σκοπιμότητα και κομματική εκμετάλλευση.

Και βεβαίως δίχως αντάλλαγμα. Ούτε σε χρήμα, ούτε σε δόξα και ούτε σε μόρια. Ή και σε βραβεία, σαν αυτά της Μαρφίν:

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ - βήμα, βήμα... 692-1947-vraveio_MIG

Τέτοιοι εθελοντισμοί, εθελοντισμοί δεν είναι. Αλλά διαφημίσεις.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τον εθελοντισμό των εκπαιδευτικών: Τέτοια προσφορά δε στέκει παρά μόνο σε όσους εθελοντικά προσέρχονται να μάθουν. Εθελοντές οι δάσκαλοι; Εθελοντές και οι μαθητές. Και με τον ίδιο τρόπο που θα ήταν απαράδεκτο να δώσω χρήματα σε κάποιον που τα στερείται μεν αλλά χωρίς τη δική του θέληση. Ή το αίμα μου σε κάποιον που δε θέλει να πάρει αίμα.

Ακόμη χειρότερη διαστρέβλωση υφίσταται ο όρος εθελοντισμός όταν ο διαμεσολαβητής είναι εκείνος που φταίει για το πρόβλημα. Πχ εργοδότης που δεν πληρώνει τους εργαζόμενους και απευθύνεται στα φιλάνθρωπα αισθήματα των ευπόρων συμπολιτών για οικονομικές προσφορές. Μη μείνουν απλήρωτοι οι φουκαράδες οι εργαζόμενοι! Το ψέμα είναι ολοφάνερο. Ο εθελοντής χρηματοδότης δε θα σώσει τον απλήρωτο εργάτη αλλά το αφεντικό που δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του.

Φανταστείτε επίσης έναν ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ. Που θέλει μεν πελάτες αλλά δεν προσλαμβάνει υπαλλήλους. Και ζητά εθελοντές που τζάμπα θα του κάνουν τη δουλειά. Να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματα, να τα τακτοποιήσουν στα ράφια, να χτυπήσουν την ταμειακή μηχανή. Και με πρόσχημα ότι ο κοσμάκης θέλει να ψωνίσει. Ε, αν δεν μπορείς να διατηρείς ένα μαγαζί, κλείστο! Ή πούλα την επιχείρηση σε άλλον. Που θα μπορεί καλύτερα να τη διαχειριστεί. Παραδέξου την ανικανότητά σου και κάνε στην άκρη. Αυτό είναι το λογικό και το ηθικό.

Αλλά η εποχή μας ούτε με τη λογική ούτε και με την ηθική συμβαδίζει. Και ακριβώς γι' αυτό την πληρώνει και η γλώσσα. Τυχαία δε γίνονται οι βιασμοί της. Βιασμοί και της λογικής μας και της ηθικής. Αφού όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Και αν δεν είναι για όλους, οι δάσκαλοι έχουμε το χρέος να τους διδάξουμε. Όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως με τη στάση ζωής μας. Εθελοντές ναι, αλλά εκεί και τότε που εμείς αποφασίζουμε. Με ελεύθερη βούληση. Και με αρχές. Και φυσικά χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Όχι εθελόδουλοι και όχι να εθελοτυφλούμε μπρος στο πραγματικό πρόβλημα. Βοηθώντας εκείνους που το δημιούργησαν να το εξωραΐσουν περιστασιακά, για δικό τους όφελος,  και στην ουσία να το διαιωνίσουν και να το επεκτείνουν.

Εισπράττοντας μάλιστα και αντάλλαγμα. Και επί της ουσίας τα αργύρια του Ιούδα. Εκείνος πρόδωσε το δάσκαλό του, οι δήθεν εθελοντές του σήμερα θα προδώσουν με το χειρότερο τρόπο τους άνεργους συναδέλφους τους. Όλους αυτούς που περιμένουν πώς και πως να βρουν δουλειά. Να βγάλουν το ψωμί τους. Με τις χίλιες ανάγκες που φτάνουν ακόμη και στην αυτοκτονία από την απόγνωση.

Είναι ανθρωπισμός αυτός; Και μπορεί να λέγεται εθελοντής με την αληθινή έννοια του όρου όποιος στρέφεται κατά των συνανθρώπων του;

Ή μήπως στέκει το επιχείρημα πως το έχουν ανάγκη οι μαθητές. Που δεν έχουν δάσκαλο. Ωραίο παράδειγμα θα τους δώσουμε! Και ακόμη καλύτερη προοπτική ζωής αύριο. Να εργάζονται άνευ μισθού. Εθελοντικά!


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης