ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ

Πήγαινε κάτω

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ Empty ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 am

Της Μαρίας Λαμπρίδου
Μέλους ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Νέας Σμύρνης

Μπορεί να έχει παρέλθει η εποχή που οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν τους διευθυντές για μπαμπούλες των εκπαιδευτικών αλλά κάποιοι δε λένε να ξεχάσουν αυτό το ρόλο. Ένα λοιπόν από τα προβλήματα που δημιουργούν στους εκπαιδευτικούς είναι και το ροκάνισμα των ημερών αργίας με τη δικαιολογία πως δεν απαγορεύεται να κάνουν συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι προβλέπει η νομοθεσία και οι συνάδελφοι που αδυνατούν να πείσουν για το αυτονόητο τους διευθυντάδες τους, ας κάνουν κόπι - πέιστ το άρθρο και τα αποσπάσματα νόμων που παραθέτουμε.

Ας δούμε κατ' αρχάς τι προβλέπει ο βασικός νόμος για την εκπαίδευση, ο 1566/1985:


ΝΟΜΟΣ 1566/30-9-1985

Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Άρθρο 11

Όργανα, επιλογή, τοποθέτηση, υπηρεσιακή κατάσταση, καθήκοντα.

Όργανα διοίκησης κάθε σχολείου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής και ο σύλλογος των διδασκόντων.


ΣΤ' Σύλλογοι διδασκόντων.

1. Ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολείου αποτελείται από όλους τους διδάσκοντες στο σχολείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και έχει ως πρόεδρο το διευθυντή του σχολείου. Όταν στις συνεδριάσεις του συλλόγου εξετάζονται ειδικά θέματα μαθητών μετέχουν και δύο εκπρόσωποί τους που ορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο των μαθητικών κοινοτήτων.

2. Ο σύλλογος των διδασκόντων συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, τακτικά τουλάχιστο μία φορά πριν από την έναρξη των μαθημάτων και μία φορά στο τέλος κάθε τριμήνου και έκτακτα, όταν το κρίνει σκόπιμο ο πρόεδρος ή το ζητήσει εγγράφως για συγκεκριμένα θέματα τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του. Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.

3. Ο σύλλογος διδασκόντων αποτελεί συλλογικό όργανο για τη χάραξη κατευθύνσεων για την καλύτερη εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής και την καλύτερη λειτουργία του σχολείου. Έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος, την υγεία και προστασία των μαθητών, την καθαριότητα των σχολικών χώρων και την οργάνωση της σχολικής ζωής. Ιεραρχεί τις σχολικές ανάγκες και φροντίζει για την αντιμετώπιση τους. Αξιοποιεί τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό και τους κοινωνικούς φορείς του τόπου. Μπορεί να αποφασίσει το χωρισμό των μελών του σε τομείς γνώσεων, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της διδασκαλίας και της εφαρμογής των εκπαιδευτικών μεθόδων.

4. Ο τρόπος λειτουργίας του συλλόγου διδασκόντων, οι ειδικότερες αρμοδιότητές του και τα ειδικά θέματα, στη συζήτηση των οποίων παρίστανται εκπρόσωποι των μαθητών, ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Αυτό που προκύπτει ως δεδομένο από τον ν. 1566/1985 είναι πως οι συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας. Επομένως δεν επιτρέπεται να γίνουν σε μέρες και ώρες που οι εκπαιδευτικοί δεν εργάζονται. Και βεβαίως οι εκπαιδευτικοί δεν εργάζονται όταν υπάρχει αργία.

Ας δούμε λοιπόν τώρα ένα σημαντικό προεδρικό διάταγμα που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων και καθορίζει και τις αργίες:


Προεδρικό Διάταγμα 201/1998

Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων.


Άρθρο 4

Διακοπές- αργίες- εορταστικές εκδηλώσεις

1. Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης δεν λειτουργούν:


α. Τα Σάββατα και τις Κυριακές

β. Την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή)

γ. Τη 17η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία γίνονται εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση, σε όλα σχολεία μέσα στο πρωινό ωράριο εργασίας, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή.

δ. Από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων).

ε. Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή τις δύο πρώτες ώρες και το θέμα του εκκλησιασμού ρυθμίζεται μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 13, του παρόντος Π.Δ.

στ. Την Καθαρή Δευτέρα

ζ. Την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή)

η. Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα)

θ. Την 1η Mαΐoυ

ι. Την εορτή του Αγίου Πνεύματος

ια. Από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές)

ιβ. Την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και της τοπικής εθνικής εορτής.

2. Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιούνται στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία και για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου στις 24 του ίδιου μήνα. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου και η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή.
3. Τα σχολεία παίρνουν μέρος στις παρελάσεις και στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νομαρχίας ή της Δημοτικής Αρχής. Ο σημαιοφόρος με τη σημαία του σχολείου και οι παραστάτες παρίστανται στη δοξολογία. Κατά την κρίση του συλλόγου διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν την ημέρα αυτή μπορεί να γίνει εκκλησιασμός των μαθητών ή αντιπροσωπεία τους να πλαισιώσει το σημαιοφόρο και τους παραστάτες. Οι συνοδοί των μαθητών και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για τις παραπάνω εκδηλώσεις ορίζονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε δύο ή περισσότερα σχολεία παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις του ενός μόνο σχολείου, που είναι αυτό στο οποίο έχουν οργανική θέση. Οι αποσπασμένοι και αναπληρωτές παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις του σχολείου στο οποίο διδάσκουν τις περισσότερες ώρες.
4. Έκτακτες εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή του οικείου Νομάρχη όταν πρόκειται για εκδήλωση τοπικού ενδιαφέροντος.

Το δεύτερο λοιπόν δεδομένο είναι το πότε δεν μπορεί ούτε ο διευθυντής ούτε και ο ίδιος ο σύλλογος διδασκόντων να αποφασίσει συνεδρίαση. Δεν μπορεί το Σάββατο, δεν μπορεί την Κυριακή, στο διάστημα των θερινών διακοπών από 22/6 έως 31/8, στις διακοπές των Χριστουγέννων, στις διακοπές του Πάσχα, στις 28 Οκτώβρη, στις 25 Μάρτη, την Καθαρή Δευτέρα, την Πρωτομαγιά, του Αγίου Πνεύματος, τη μέρα εορτής του τοπικού αγίου (όπου και αν γιορτάζεται σε χρόνο που τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας είναι ανοικτά).

Και βεβαίως αγαπητοί συνάδελφοι και κύριοι διευθυντές τα σχολεία έχουν αργία και στις εξής δύο ημερομηνίες:

17 Νοέμβρη

30 Γενάρη

Μέρες που ναι μεν γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις ή εκκλησιασμός  αλλά μόνο αυτές. Ουδέν έτερο.

Να κρατήσετε τους εκπαιδευτικούς με το ζόρι στο σχολείο για να κάνετε σύλλογο διδασκόντων αυτές τις δύο ημέρες είναι παράνομο!


Είναι μέρες γιορτής! Μέρες που οι συνάδελφοι οφείλουν ΟΛΟΙ να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις και στον εκκλησιασμό  που θα ορίσει ο σύλλογος διδασκόντων αλλά δεν έχουν καμιά υποχρέωση να παραμείνουν ούτε ένα λεπτό για να γίνει οτιδήποτε άλλο.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η 27η Οκτώβρη και η 24η Μαρτίου δεν είναι αργίες. Το ίδιο και η 23η Δεκέμβρη και η Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου. Τις μέρες αυτές οι διευθυντές ή και οι σύλλογοι διδασκόντων μπορούν να συγκαλέσουν συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Φυσικά εντός του ωραρίου εργασίας και εκτός του διδακτικού ωραρίου.


Και επί της ουσίας:

Ανεξάρτητα από την κείμενη νομοθεσία υπάρχει και η σχολική παράδοση δεκαετιών. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Τις μέρες γιορτής που οι συνάδελφοι έρχονται με τα καλά τους στο σχολείο δεν είναι μέρα να τους καθηλώσετε στο γραφείο για συνεδρίαση. Τόσες άλλες μέρες υπάρχουν! Και πλέον το υπουργείο έχει σταματήσει το παλαβό ωράριο των ΕΑΕΠ, που διδακτικό ωράριο και ωράριο εργασίας συνέπιπταν και δεν άφηναν καθόλου χρόνο για συνεδριάσεις.  Όλα τα σχολεία πλέον  έχουν χρόνο για συνεδρίαση από τις 13.15 ως τις 14.00.  Κι αν κάποιοι εκπαιδευτικοί είναι στο Ολοήμερο, δεν είναι απαγορευτικό για τη συνεδρίαση. Πουθενά δε γράφει ο νόμος ότι πρέπει  ΟΛΟΙ να είναι παρόντες. Φυσικά θα ενημερωθούν και αυτοί και όποιοι άλλοι απουσιάζουν  για τα θέματα συνεδρίασης και μπορεί να βρεθεί ο τρόπος να καταθέσουν και τις απόψεις τους.


Και για να φύγει κάθε ιδέα για παραβίαση των ανωτέρω θα παραθέσω μερικά ακόμη αποσπάσματα των νόμων:

ΝΟΜΟΣ 1566/30-9-1985

Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Άρθρο 11


Δ' Καθήκοντα.

1. Ο διευθυντής του σχολείου είναι ιδίως υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του σχολείου, το συντονισμό της σχολικής ζωής, την τήρηση των νόμων, των εγκυκλίων και των υπηρεσιακών εντολών και την εφαρμογή των αποφάσεων του συλλόγου των διδασκόντων, που εκδίδονται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τις αρμοδιότητες του συλλόγου των διδασκόντων.

Να γιατί κρούουμε τον κώδωνα περί παράνομης πράξης...   και βεβαίως όλοι γνωρίζουν πως άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται. Άρα δικαιολογία δεν ήξερα δεν είδα, δεν υπάρχει!

Επίσης ας δούμε γιατί ακόμη και ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν μπορεί να πάρει απόφαση που να παραβιάζει τους νόμους:

Προεδρικό Διάταγμα 201/1998

Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων.


Άρθρο 13

Θέματα λειτουργίας σχολείων

1. Συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων

Ο σύλλογος διδασκόντων συνεδριάζει σύμφωνα με την παράγραφο 2 της περίπτωσης ΣΤ του άρθρου 11 του Ν. 1566/85 και τα σχετικά πρακτικά καταχωρούνται στο αντίστοιχο βιβλίο, όπου υπογράφουν οι συμμετέχοντες. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και δεσμεύουν και όσους μειοψηφούν. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου- Διευθυντή. Το ίδιο ισχύει και για τις συνεδριάσεις του σχολικού συμβουλίου και των κοινών συνεδριάσεων των συστεγαζόμενων σχολείων.

Οι αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντιστρατεύονται τους σκοπούς και τις αρχές της εκπαίδευσης.

Θέματα που είναι αντίθετα από τους νόμους και τις κείμενες διατάξεις δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενα συζήτησης κατά τις συνεδριάσεις.

Τα συστεγαζόμενα σχολεία διατηρούν την αυτοτέλειά τους και ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολείου πραγματοποιεί τις προβλεπόμενες συνεδριάσεις. Πέραν απ' αυτές πραγματοποιούνται κοινές συνεδριάσεις όλων των διδασκόντων των συστεγαζόμενων σχολείων για θέματα που αφορούν την κοινή λειτουργία τους και τη συγκρότηση κοινών ομάδων που θα αναλάβουν καθήκοντα και αρμοδιότητες (εκδηλώσεις, προγραμματισμός, εποπτικά μέσα διδασκαλiας, βιβλιοθήκη, εφημερεύοντες κ.α.)

Στις συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων μπορούν να συμμετέχουν ο Σχολικός Σύμβουλος και ο αρμόδιος Προϊστάμενος, ανάλογα με το αντικείμενο, όταν κρίνεται απαραίτητο απ' αυτούς ή καλούνται από το διευθυντή.

Με λίγα λόγια: Δεν μπορεί να αποτελέσει καν θέμα συζήτησης ο ορισμός χρόνου συνεδρίασης του συλλόγου διδασκόντων αντίθετα από τις διατάξεις των νόμων.

Τι κάνουμε όμως αν όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να μας βοηθήσουν; Και πέσουμε σε ανθρώπους που επιμένουν να κάνουν του κεφαλιού τους;

1. Επικοινωνούμε με το ΔΣ του συνδικαλιστικού συλλόγου που ανήκουμε και ζητάμε την επέμβασή τους για να προστατευθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα.

2. Ενημερώνουμε γραπτώς το διευθυντή πως σύμφωνα με το νόμο η μέρα αυτή είναι αργία και του ζητάμε να ορίσει τη συνεδρίαση μια άλλη μέρα.

3. Καταθέτουμε γραπτή αίτηση προς το Σύλλογο Διδασκόντων:


ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ 2646vjq


ΑΙΤΗΣΗ

Του/Της δασκάλ……  ……………………………………
………………………………………………………………………..


ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ …… ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ …………………………………………………………………………….

……………………………., ..…./….../2017ΘΕΜΑ: Χρόνος συνεδρίασης του συλλόγου διδασκόντων

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πιστεύω ότι η 30η Ιανουαρίου δεν ενδείκνυται για πραγματοποίηση συνεδρίασης.  Θυμίζω ότι με βάση τον  νόμο 1566/1985, άρθρο 11, παράγραφος 2, περίπτωση ΣΤ:

«Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.»

Όμως σύμφωνα με το 201 ΠΔ του 1998 και το άρθρο 4 που ορίζει τις αργίες:

«1. Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης δεν λειτουργούν:
[…]ε. Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή τις δύο πρώτες ώρες και το θέμα του εκκλησιασμού ρυθμίζεται μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 13, του παρόντος Π.Δ.»

Τίποτε διαφορετικό δεν περιλαμβάνεται και στην ισχύουσα για τις συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων υπουργική απόφαση (άρθρα 37,38 και 39 της Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002
(ΦΕΚ 1340, τ. Β΄) Υ.Α.)

Προσωπικά δε γνωρίζω να ισχύει άλλη υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος που να μας καλεί να εκμεταλλευτούμε μια μέρα σαν τη σημερινή για πραγματοποίηση συνεδρίασης, καθώς δεν είναι η παραμονή της εορτής όπως συμβαίνει την 27η Οκτωβρίου ή την 24η Μαρτίου και επομένως ημέρα εργάσιμη για τους εκπαιδευτικούς,  αλλά η ίδια η ημέρα της εορτής.  

Για τούτο υποβάλλω αίτημα αναβολής της σημερινής συνεδρίασης για άλλη ημέρα πλέον κατάλληλη και όχι μόνο για τυπικούς λόγους μα κυρίως επειδή σήμερα είναι μέρα εορτής και των αγίων που προστατεύουν κατά την Ορθόδοξη Πίστη τα Γράμματα αλλά και των ίδιων των Γραμμάτων και των εκπαιδευτικών και των μαθητών.  

Με τιμή
Ο/Η δασκαλ……


………………………………….

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ Empty Απ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Παρ Ιαν 27, 2017 11:29 pm

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τιμούμε σήμερα στην εκπαίδευση τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών και στο πρόσωπό τους τιμούμε την παιδεία. Πάνω στην εορτή αυτή αξίζει να αναστοχαστούμε, έτσι ώστε να μην χαθεί το νόημά της στη συνήθεια της ετήσιας επανάληψης.

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε από το ελληνικό κράτος και επομένως από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το κράτος, η παιδεία βρέθηκε στο κέντρο της πολιτικής. Από πολύ νωρίς φρόντισε για την καλλιέργειά της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις ελληνικές κοινότητες που βρίσκονταν ακόμη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη διασπορά. Άνοιξαν σχολεία σε όλη τη χώρα και το Πανεπιστήμιο προσέλκυε φοιτητές όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τις κοινότητες του εξωτερικού. Οι Δάσκαλοι του Γένους κατείχαν περίοπτη θέση στη γενεαλογία του Έθνους. Η Παιδεία έγινε ένας θεσμός ιερός – ιερότητα την οποία συμβολίζει ο σημερινός εορτασμός της στο πρόσωπο των αγίων-προστατών της.

Τι σημαίνει όμως «ιερότητα της Παιδείας»; Αναγνωρίζοντας την ιερότητα της Παιδείας, αναγνωρίζουμε εμφατικά ότι η Παιδεία βρίσκεται στο κέντρο της ανθρώπινης ύπαρξης. Αναγνωρίζουμε δηλαδή ότι η Παιδεία, πολύ περισσότερο από φορέα γνώσεων, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της διαμόρφωσης της ανθρώπινης υπόστασης, της ανθρώπινης προσωπικότητας, ότι είναι αυτή που βοηθά τον άνθρωπο να αποσαφηνίσει τις ηθικές τους αξίες, που τον καθιστά κοινωνική και πολιτική οντότητα, που αποτελεί τον οδηγό του στις δύσκολες αποφάσεις και τα διλήμματα της ζωής. Γι’ αυτό και η επιλογή των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για προσωπικότητες που έζησαν σε μια μεταιχμιακή εποχή, με βαθιά γνώση της ελληνικής παιδείας, δασκάλους που πίστευαν στην μεταμορφωτική της δύναμη και που έβαζαν τις ιδέες της σε πράξη στον καθημερινό τους βίο. Πρόκειται για διανοούμενους που με αφετηρία τη χριστιανική και την ελληνική παιδεία επιδίωξαν τη βελτίωση της ζωής του Ανθρώπου.

Με αυτήν την έννοια, το μήνυμα της σημερινής μέρας παραμένει επίκαιρο. Με τον ίδιο τρόπο που σύμπαντα που στην εποχή τους φαίνονταν ετερόκλητα βρήκαν τρόπο, παρά και μέσα από τις συγκρούσεις, να υπερβούν τις διαφορές τους και να συγκεραστούν με γνώμονα τον ανθρωπισμό, έτσι και σήμερα, το αγαθό της Παιδείας και οι πανανθρώπινες αξίες της θα πρέπει να συνεχίσουν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν προς τη συλλογική πρόοδο, πέρα και πάνω από διαφορές χρώματος, γλώσσας, θρησκείας ή εθνικότητας.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ


ΠΗΓΗ https://www.esos.gr/arthra/48641/ypoyrgos-epikairo-minyma-ton-trion-ierarhon-meso-tis-ierotitas-tis-paideias


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ Empty Απ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Παρ Ιαν 27, 2017 11:52 pm

Οι αναγνώσεις του άρθρου που μέσα σε 12 ώρες ξεπέρασαν τις 3.000! δείχνουν πόσο καυτό θέμα αποτελεί το εν λόγω ζήτημα. Και από τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναδημοσιεύτηκε, μαζεύουμε και λαβράκια για το τι πραγματικά παίζει στις σχολικές μονάδες. Πχ διευθυντής δημοτικού σε κάποιο νησί ισχυρίστηκε πως θέλει να κάνουν συνεδρίαση για να μη διαμαρτυρηθούν οι γονείς που οι δάσκαλοι δε δουλεύουν τη μέρα αυτή! Και να σκεφτεί κανείς πως τους διευθυντές τους σημερινούς τους έχουν ψηφίσει οι εκπαιδευτικοί. Και πως τον Ιούνιο λήγει η θητεία τους και θα θέλουν ξανά την ψήφο μας.

Φαντάσου τι έχει να συμβεί έτσι και αλλάξει η κατάσταση και ξαναγυρίσουμε στο παλιό μοντέλο διευθυντή... Τι άλλο έχουμε να ακούσουμε και να πάθουμε.

Κι αναρωτιέμαι. Για τούτους που μόνοι μας ψηφίσαμε: "Μα τι διάολο;;; Τόσο πολύ η καρέκλα διαφθείρει το ήθος του ανθρώπου;;;;;;;;;;;;;;;;;"

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ Empty Απ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Ιαν 28, 2017 12:35 pm

Σχετικό:

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αρ. Πρωτ.1070

Αθήνα 27/1/2017

Προς Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Ενέργειες Διευθυντών Εκπαίδευσης σε σχέση με τον εορτασμό της ημέρας των Τριών Ιεραρχών

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ θεωρεί απαράδεκτες τις ενέργειες ορισμένων Διευθυντών Π.Ε. οι οποίοι υπερβαίνοντας τα όρια των αρμοδιοτήτων τους ζητούν από τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων να αναφέρουν εγγράφως πώς θα εορτάσουν την ημέρα των Τριών Ιεραρχών.

Στο άρθρο 4 του Π.Δ. 201/1998 με τίτλο «Διακοπές- αργίες- εορταστικές εκδηλώσεις» αναγράφεται ρητά ότι «Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης δεν λειτουργούν …την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό».

Αν και η «διευκρινιστική» (που μόνο ωε τέτοια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί) εγκύκλιος που εξέδωσε φέτος το Υπουργείο Παιδείας δημιούργησε μεγάλη σύγχυση σε σχέση με το ζήτημα το οποίο ρυθμίζεται ξεκάθαρα από το Π.Δ., η παραπάνω ενέργεια δε στηρίζεται ούτε καν σε αυτήν και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τις προθέσεις και επιδιώξεις των συντακτών της.

Καλούμε τους Διευθυντές Π.Ε. να εστιάσουν στα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και να μην προβαίνουν σε ενέργειες εκτός των αρμοδιοτήτων τους που δημιουργούν κλίμα ελέγχου και αυταρχισμού.

Επιτέλους τι έχουν πάθει όλοι οι διευθυντάδες;;;

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ Empty Απ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τρι Ιαν 31, 2017 2:33 pm

Επομένως με βάση όλα τα παραπάνω ο σύλλογος διδασκόντων δεν μπορεί να συγκαλέσει συνεδρίαση όποτε του κάνει κέφι αλλά όταν η νομοθεσία το επιτρέπει. Καθώς μάλιστα στον 1566 αναφέρεται ρητά πως μόνο σε μέρες εργάσιμες μπορεί να μου ζητηθεί να μείνω στο σχολείο και για άλλες εργασίες πέρα των διδακτικών καθηκόντων:

8. Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 της περίπτωσης ΣΤ΄ του άρθρου 11. Από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσονται οι μητέρες παιδιών μέχρι δύο ετών.
Τα δύο τελευταία εδάφια της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται ανάλογα και για τους δασκάλους.

Σε μέρες λοιπόν μη εργάσιμες ουδείς μπορεί να με υποχρεώσει να παραμείνω στο σχολείο πέραν των υποχρεώσεων που ρητά προβλέπουν οι νόμοι για τις ημέρες αυτές. Πχ στις 30 Γενάρη είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω τους μαθητές στην εκκλησία και να πάρω μέρος στις όποιες εορταστικές εκδηλώσεις έχει αποφασίσει ο σύλλογος διδασκόντων. Σε τίποτε άλλο!

Κι όχι τόσο για το ωράριό μας... Αλλά γιατί το αντίθετο προσβάλλει τις εορτές αυτές. Όπως ακόμη και η αγράμματη γιαγιά δε θα βάλει ποτέ μπουγάδα την Κυριακή. Είναι σκόλη και γιορτή και ντροπή τέτοιες καλές ημέρες να καταπιανόμαστε με εργασίες της καθημερινότητας.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ Empty Απ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Παρ Αυγ 04, 2017 4:07 pm

Άκυρα όλα τα ανωτέρω. Τα άλλαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υποβαθμίζοντας τη μέρα του Πολυτεχνείου από αργία σε μέρα που γίνεται μεν η μαθητική γιορτή και οι μαθητές αποχωρούν μα στη συνέχεια οι δάσκαλοι συνεδριάζουν ή κάνουν σεμινάρια ή το διοικητικό έργο που τους έχει ανατεθεί. Και για του λόγου του αληθές παραθέτουμε το απόσπασμα από το νέο ΠΔ που αντικατέστησε το 201/1998.


1. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν τις ακόλουθες ημέρες και περιόδους:

α) τα Σάββατα και τις Κυριακές, β) την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή), γ) από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων), δ) την Καθαρά Δευτέρα, ε) την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή), στ) από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα), η) την 1η Μαΐου, θ) την εορτή του Αγίου Πνεύματος, ι) από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές) και ια) την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.

2. Εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται:

α) στις 27 Οκτωβρίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή,

β) στις 24 Μαρτίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Σε περίπτωση που η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή,

γ) στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή,

δ) στις 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την προηγούμενη Παρασκευή

Επίσης στο νέο ΠΔ για τις ημέρες των εορταστικών εκδηλώσεων προβλέπεται ότι οι εκπαιδευτικοί δύναται να παραμένουν στα σχολεία: Τα μαθήματα δεν πραγματοποιούνται τις ημέρες των εορταστικών εκδηλώσεων. Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές αποχωρούν και οι εκπαιδευτικοί δύναται να παραμένουν στο σχολείο προκειμένου να συμμετέχουν σε έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων ή και σε συνεδριάσεις του Σχολικού Συμβουλίου ή σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές συναντήσεις με τους Σχολικούς Συμβούλους ή για να διεκπεραιώνουν οποιοδήποτε άλλο διοικητικό έργο τους έχει ανατεθεί. Διδασκαλία μαθημάτων δεν γίνεται επίσης την ημέρα έναρξης και λήξης του διδακτικού έτους.

Διαβάστε περισσότερα: https://xenesglosses.eu/2017/08/allazei-stis-meres-pou-den-leitourgoun-scholeia/

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης