Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ

Πήγαινε κάτω

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ Empty Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Αυγ 13, 2011 1:08 am

ΠΗΓΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ: http://www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=8289

Αρ. Πρωτ: 65 - Αθήνα 3/8/2011

Προς Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. - Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ : Η αγωνιστική απάντηση του κλάδου στη συνεχιζόμενη επίθεση στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ και αφού έλαβε υπόψη του ότι:

Οι νέες απαράδεκτες μειώσεις των μισθών των εκπαιδευτικών, των χειρότερα αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων με μισθούς της τάξης των 1000 ευρώ, δημιουργούν πλέον σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης. Ταυτόχρονα οι μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης και η δημιουργία τετελεσμένων, με την περικοπή κατά 50% του κινήτρου απόδοσης, πριν το άνοιγμα διαλόγου για το θέμα του νέου μισθολογίου, υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό περιθώριο σκέψης για δικαιοσύνη στη νέα πολιτική μισθών. Η κυβέρνηση παρά τις περί του αντιθέτου εκφρασμένες απόψεις της, χρησιμοποιεί την κρίση ως πρόσχημα προκειμένου να μειώσει ακόμα περισσότερο τι αποδοχές των εκπαιδευτικών και να τις μετατρέψει ουσιαστικά σε φιλοδώρημα.

Η παιδεία βρίσκεται κυριολεκτικά στο στόχαστρο της ανάλγητης πολιτικής του μνημονίου και των περικοπών, όπως αυτή αποτυπώνεται και από τις τεράστιες μειώσεις (πάνω από 50%) στα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισής τους ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, καθαριότητα, ΔΕΗ,ΟΤΕ).

Τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα υπερβούν τις 20.000 για την επόμενη σχολική χρονιά όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας. Συνταξιοδοτήσεις μέχρι 10 Αυγούστου 2011, περίπου 11.000, διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών 500-600. Πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ωραρίου τον Αύγουστο του 2010, 15.800, τον Αύγουστο του 2011, περίπου 5.000-6.000.

Δεκάδες άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως η έκδοση και διανομή των σχολικών βιβλίων, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι αποσπάσεις-μετακινήσεις, οι επιλογές σχολικών συμβούλων κ.ά. βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Καμία απάντηση δε δόθηκε στην, από 19 Ιουλίου 2011, ανοιχτή επιστολή της ΔΟΕ προς τον Πρωθυπουργό της χώρας και στην από 28 Ιουλίου 2011 επιστολή της ΔΟΕ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Αποφάσισε για το επόμενο χρονικό διάστημα:


Ø Να ζητήσει συνάντηση με όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας προκειμένου να γνωστοποιήσει τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Ø Να προχωρήσει στην έκδοση ανοιχτών επιστολών προς όλους τους γονείς των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προς το σύνολο των εκπαιδευτικών λειτουργών της χώρας.

Ø Να καλέσει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς της Βόρειας Ελλάδας να δώσουν δυναμικά το αγωνιστικό παρόν στο συλλαλητήριο την 10η Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη μαζί με όλους τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία.

Ø Να απαντήσει στη συνεχιζόμενη επίθεση με απεργιακές κινητοποιήσεις στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και στην κατεύθυνση αυτή να συναντηθεί, τις επόμενες ημέρες, με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για συντονισμό του ενιαίου πανεκπαιδευτικού αγώνα.

Ø Να συγκεκριμενοποιήσει τις μορφές του αγώνα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το ΔΣ της ΔΟΕ εκτιμά πως ο δρόμος του αγώνα είναι ο μοναδικός στην παρούσα συγκυρία. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα βρει τον εκπαιδευτικό κόσμο σε απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με το σύνολο του δημοσιοϋπαλληλικού και εργατικού κινήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες οργανωτικές κινήσεις που θα εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα στη σύνθεση των δυνάμεων που θα σταθούν απέναντι στις αντιδραστικές, αντεργατικές πολιτικές.

Τι ξέχασε η ΔΟΕ; Πως ένας πετυχημένος αγώνας δεν ξεκινά από πάνω αλλά από κάτω. Έτσι σε όσα πρόκειται να κάνει δεν υπάρχει αναφορά σε γενικές συνελεύσεις που θα εγκρίνουν το αγωνιστικό πλαίσιο. Και ως προς τα αιτήματα αλλά και ως προς τις μορφές του αγώνα. Μάλιστα τις τελευταίες, τις μορφές αγώνα, την έχει πιάσει η πρεμούρα να τις καθορίσει πριν καν γυρίσουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Προς τι τέτοια βιασύνη; Τι φοβούνται; Μήπως ανοίξουν τα σχολεία και διαπιστώσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί το νέο πλαίσιο λειτουργίας; Τις αλλαγές στην εκπαίδευση από όσα διαδραματίστηκαν τούτο το καλοκαίρι;

Η γνώμη μου είναι πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά. Και να είμαστε όλοι εκεί. Να καταγράψουμε τη νέα κατάσταση. Να γίνουν συσκέψεις και πλατιά ενημέρωση. Να γίνουν συνελεύσεις και να προταθούν τρόποι αντίδρασης από εκείνους που βρίσκονται στο μετερίζι της εκπαίδευσης κι όχι στα πολυτελέστατα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Να υπάρξει επίσης συντονισμός και με τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας, κι όχι μόνο σε επίπεδο ηγεσίας. Κατά τόπους να συγκροτηθούν κοινές επιτροπές αγώνα, δασκάλων - καθηγητών αλλά και μαθητών και γονιών.

Κι επίσης να υπάρξει συντονισμός και με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Που η ΔΟΕ ούτε που την αναφέρει.

Και πρέπει να είναι κανείς πολύ βλάκας για να μη βλέπει ότι πίσω από τη βιασύνη κρύβεται η αγωνία μην και τους ξεφύγει το κίνημα προς μορφές αγώνα που δε θα μπορούν να ελέγξουν οι ταγοί του συνδικαλιστικού κινήματος. Του κομματικοποιημένου συνδικαλιστικού κινήματος. Και ειδικά εκείνου που έχει άμεση διασύνδεση με την εξουσία. Εμένα οι άνθρωποι που σήμερα είναι συνδικαλιστές κι αύριο γίνονται βουλευτές ή και υπουργοί δε με πείθουν πως θέλουν να τα βάλουν πραγματικά με το άδικο σε βάρος των εκπαιδευτικών. Μόνο να ξεφουσκώσουν την οργή του κόσμου. Και να διατηρήσουν τις καρέκλες τους στα σωματεία, τα σκαλάκια της προσωπικής τους ανέλιξης και της ατομικής τους ευημερίας.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ Empty Απ: Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Αυγ 13, 2011 1:15 am

Και με παράδειγμα συγκεκριμένο θα στηρίξω την άποψη ότι μια τέτοια απεργία στο ξεκίνημα της χρονιάς θα πλήξει το πιο αδικημένο μέρος των εκπαιδευτικών. Τους αναπληρωτές.

Πέρυσι, και παρότι δεν υπήρχε απεργία, χρειάστηκε να μπει ο Δεκέμβριος για να μας στείλουν στο σχολείο μας μουσικό. Η απόφαση υπεγράφη στις 2 Δεκεμβρίου. Και με καθεστώς ΑΜΩ (μειωμένου δηλαδή ωραρίου). (προς επίρρωσιν παραπέμπω στη σχετική απόφαση στη Διαύγεια http://et.diavgeia.gov.gr/f/minedu/ada/4%CE%99%CE%A6%CE%A69-%CE%999 )

Αν εμείς ξεκινήσουμε με απεργία, θα δώσουμε ή όχι το πρόσχημα να καθυστερήσουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών χωρίς καν να γίνει αντιληπτή η καθυστέρηση προς τους γονείς;

Το ίδιο ισχύει για τα βιβλία. Που φτάνει ο Σεπτέμβρης και δεν είναι έτοιμα.

Κι αναρωτιέμαι. Ψάχνουν να βρουν τρόπους να λύσουν τα προβλήματά μας ή να κουκουλώσουν τις ελλείψεις σε προσωπικό και βιβλία;

Θα αποκτήσουμε την υποστήριξη των γονιών απεργώντας από την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς ή αν αφήσουμε εύλογο διάστημα λειτουργίας του σχολείου ώστε να γίνει αντιληπτή η κατάσταση που μας αναγκάζει να κατέβουμε σε απεργία;

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης