Έκκληση προς τους Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων

Πήγαινε κάτω

Έκκληση προς τους Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων Empty Έκκληση προς τους Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τρι Αυγ 16, 2011 2:50 pm

Με τεράστια έκπληξη διάβαζα πριν λίγο την ακόλουθη ανακοίνωση του ΕΚΕΒΙ:

http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=150

Επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων στα σχολεία

Γενικές πληροφορίες

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με τους συγγραφείς, τους εικονογράφους, τα σωματεία τους και τους Έλληνες εκδότες, καλεί τους συγγραφείς και τους εικονογράφους να επισκεφθούν τους μαθητές στα σχολεία, οργανώνει επισκέψεις στα σχολεία ώστε ο διάλογος μεταξύ μαθητών και δημιουργών να γίνει μια δημιουργική διαδικασία για νέους ορίζοντες στη σχέση των παιδιών με το βιβλίο και τη λογοτεχνία.

Από το 2004 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.455 επισκέψεις σε σχολεία και βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 93.000 μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Ο εκπαιδευτικός ή ο βιβλιοθηκονόμος που συμμετέχει στο πρόγραμμα αναλαμβάνει να προετοιμάσει την επίσκεψη του συγγραφέα ή του εικονογράφου. Η προετοιμασία συνίσταται στο να διαβάσουν οι μαθητές κάποια έργα του συγγραφέα, να αναζητήσουν την εργογραφία του στη σχολική ή τη δημοτική βιβλιοθήκη, να εργαστούν σε συγκεκριμένες θεματικές, να συγκρίνουν συγγραφείς ή εικονογράφους της ίδιας σχολής. Στο πρόγραμμα συμμετέχει ένα τμήμα ή μία τάξη ενός σχολείου έως 50 άτομα, αριθμός που διασφαλίζει την αμεσότητα και τη γονιμότητα της επικοινωνίας.

Η επίσκεψη του συγγραφέα ή του εικονογράφου στο σχολείο περιλαμβάνει τρία στάδια:

προετοιμασία της επίσκεψης
δυναμική της επικοινωνίας με τους μαθητές
δραστηριότητες που ακολουθούν την επίσκεψη
Κάθε συγγραφέας ή εικονογράφος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα το θέμα που θα παρουσιάσει. Είναι ωστόσο πολύ χρήσιμο να το προσδιορίσει σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό ώστε να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για τη στήριξη των συγγραφέων και των εικονογράφων, το ΕΚΕΒΙ επιχορηγεί ετησίως ένα ποσοστό επισκέψεων σε σχολεία χάρη στο οποίο καλύπτει το κόστος μετακίνησης και διαμονής, καθώς επίσης μια συμβολική αποζημίωση για τον συγγραφέα ή τον εικονογράφο.

To πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2011-2012 αναμένεται να επαναλειτουργήσει μόλις υπάρξει η δυνατότητα συνέχισής του από τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις. Όλες οι πληροφορίες και το αντίστοιχο ενημερωτικό υλικό θα αναρτηθούν άμεσα στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ.

Για το σχολικό έτος 2011-2012 αιτήσεις για επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων έχουν δικαίωμα να κάνουν αποκλειστικά τα 961 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους για την Ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013», ενώ θα καλύψει τρεις πλήρεις σχολικές χρονιές (2011-2012, 2012-2013, 2013-2014).

Σύντομα θα αναρτηθούν όλες οι πληροφορίες, ο κατάλογος των 961 σχολείων που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και η διαδικασία συμμετοχής.

Τα υπόλοιπα δηλαδή σχολεία της χώρας και τα Ελληνόπουλα που φοιτούν σε αυτά δεν έχουν το δικαίωμα να γνωρίσουν από κοντά συγγραφείς; Οι γονείς τους δε φορολογούνται το ίδιο με τους γονείς των παιδιών που φοιτούν στα 961 σχολεία;

Γιατί τέτοια αδικία;

Και εν προκειμένω, τι λένε οι ίδιοι οι συγγραφείς;

Συμφωνούν με το μέτρο αυτό που εισάγει τέτοιες διακρίσεις στην εκπαίδευση;

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Έκκληση προς τους Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων Empty Απ: Έκκληση προς τους Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Πεμ Αυγ 18, 2011 1:10 pm

Χαιρόμαστε ειλικρινά που η ανάρτησή μας διαβάστηκε από τόσους πολλούς μέσα σε μία μέρα. Ας ελπίσουμε πως θα τη διαβάσουν κι εκείνοι προς τους οποίους απευθύνεται.

Και θα θελήσουν να διευκολύνουν την επαφή των παιδιών μαζί τους.

Γιατί σήμερα ειδικά τα παιδιά μας έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ το λογοτεχνικό βιβλίο. Έχουν ανάγκη τη φωνή του λογοτέχνη στον κυκεώνα που επικρατεί.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης