Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας

Πήγαινε κάτω

Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας Empty Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 17, 2011 12:53 am

Πρωί σήμερα και μεταξύ ύπνου και ξύπνιου βλέπω στην τηλεόραση το πάνελ του Mega. Ο δημοσιογράφος, η βουλευτής Λιάνα Κανέλη, ο αρχηγός της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, Μανόλης Σφακιανάκης και ένας επιστήμονας που ασχολείται με την ψυχή του ανθρώπου. Λυπάμαι ειλικρινά που δε συγκράτησα το όνομά του. Μα δεν έχει και σημασία το όνομα μα όσα είπε..

Το θέμα αφορά την αυτοκτονία. Ο δημοσιογράφος κάνει πάσα στον αστυνομικό με αφορμή τα δημοσιεύματα που πλημμυρίζουν το τελευταίο διάστημα τον τύπο, τις μεγάλες επιτυχίες της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στην πρόληψη αυτοκτονιών.

Ο αστυνομικός εξηγεί και δίνει και παραδείγματα των μεγάλων επιτυχιών. Το έγραψε λέει ο άλλος στο face book πως πάει να αυτοκτονήσει και αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι επιστήμονες αστυνομικοί και τον πρόλαβαν! Ίσως να μιλούσε για τούτο που διαβάσαμε και στο ίντερνετ:

http://www.mediasoup.gr/node/39515

Απετράπη ακόμα μία αυτοκτονία μέσω Facebook

Sat, 13/08/2011 - 15:36 — Mediasoup

Άλλη μία περίπτωση πρόθεσης αυτοκτονίας απετράπη χθες το βράδυ, σε περιοχή της Αττικής, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ειδικότερα, χθες το βράδυ η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχθηκε κατεπείγον μήνυμα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από χρήστη ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης facebook, ότι χρήστης του ιστότοπου δήλωνε σε «chat rooms» ρητά την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει με συγκεκριμένο τρόπο.

Μέσω ειδικού διαύλου άμεσης επικοινωνίας ενημερώθηκε το εξειδικευμένο προσωπικό του ιστοτόπου Facebook και εντοπίστηκαν άμεσα τα ηλεκτρονικά του ίχνη, τα οποία διερευνήθηκαν ψηφιακά. Κατόπιν ενημερώθηκε η Εισαγγελία Αθηνών και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ταυτοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών.

Στη συνέχεια κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με την συνδρομή Αστυνομικών της Άμεσης Δράσης Αττικής, μετέβη στην οικία του, όπου διαπιστώθηκε η άσχημη ψυχολογική του κατάσταση και η πρόθεση του να αυτοκτονήσει.

Την ψυχολογική του υποστήριξη ανέλαβε, σε πρώτη φάση, συνεργαζόμενος ψυχολόγος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Σημειώνεται ότι η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει από τις αρχές του Ιουλίου 2011 μέχρι σήμερα 41 αυτοκτονίες, ενώ ολόκληρο το 2010 απέτρεψε 58 περιπτώσεις.

Η πολιτικός τον ακούει και προσπαθεί να παρέμβει με ερωτήσεις για να δείξει πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα των επίδοξων αυτόχειρων. Προφανώς για να συνδέσει το θέμα με την οικονομική κρίση και τα αποτελέσματά της στους ανθρώπους.

Και τότε ανοίγει το στόμα του ο ψυχολόγος. Και εξηγεί ότι κανένας άνθρωπος που θέλει πραγματικά να αυτοκτονήσει δεν το κάνει γνωστό μέσω ίντερνετ. Μιλάει για τους καταθλιπτικούς, τους σχιζοφρενείς, τους υστερικούς και διακρίνει τις μεθόδους αυτοκτονίας που ακολουθεί η κάθε ομάδα. Αυτοί που κάνουν ανακοινώσεις για πιθανή αυτοκτονία, καταλήγει, άλλο ζητούμενο έχουν, κι όχι να πεθάνουν. Αποζητούν τη συμπάθεια...

Ο αρχηγός της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι έτσι κι ότι κάποιοι από αυτούς τα κατάφεραν στο τέλος να αυτοκτονήσουν. Άρα το έλεγαν και το εννοούσαν κι επομένως ο ρόλος της αστυνομίας είναι τεράστιος.

Λάθος, τον διακόπτει ο ψυχολόγος. Οι αυτοκτονίες αυτές είναι που ευνοούν το ρόλο της αστυνομίας. Και που ωφελούν το δημόσιο πρόσωπό της!

Παρατηρώ τη σύσπαση στο πρόσωπο της Κανέλη. Επιτέλους καταλαβαίνει κι εκείνη το βάθος του πράγματος. Και πιάνεται και από άλλες λεπτομέρειες πχ τη μικρότερη κινητοποίηση των αρχών σε θέματα παιδικής πορνογραφίας και βγάζοντας το συμπέρασμα πως το κυνήγι του χρήματος είναι στο απυρόβλητο ακόμη και όταν ακολουθεί το φρικαλέο δρόμο της παιδικής πορνογραφίας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Όσο για μένα "απλά" ξύπνησαν μνήμες από το καλοκαίρι του 2008. Όταν έκανα το δικό μου αγώνα ενάντια σε εκείνους που εξυμνούν μέσω διαδικτύου την αυτοκτονία. Ή και μέσω τηλεόρασης.*

Τότε και γνώρισα θέλοντας και μη εκ του σύνεγγυς τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ κ. Μανόλη Σφακιανάκη. Στο κτίριο της ΓΑΔΑ, όπου στεγάζεται η υπηρεσία του.

Υπόθεση Λιαντίνη. Για να τοποθετήσω ακριβώς το θέμα. Και εκμετάλλευσή της από δημοσιογράφους. Τόση και τέτοια που να υπάρξει εκπομπή στα τελεβίζια με τίτλο "ΣΧΟΛΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΛΙΑΝΤΙΝΗ".

Για την όποια παρέμβαση έκανα, είτε τηλεφωνικά στην εκπομπή αυτή, είτε με άρθρα στο διαδίκτυο, δε θυμάμαι να πήρα συγχαρητήρια από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Άλλο ήταν το ζητούμενο του κ. Σφακιανάκη εκείνη τη μέρα που με κάλεσαν στη ΓΑΔΑ. Η έντονη αντιπαράθεση με το κύκλωμα των δημοσιογράφων...

Να υποθέσω ότι ο κ. Σφακιανάκης δεν είχε αντιληφθεί αν και παρακολουθούσε όπως με ενημέρωσε το χώρο μου, το δικό μας ζητούμενο; Ή να αποδώσω ακριβώς σ' αυτό τη θλίψη που μου εξέφρασε για την τότε επιλογή να κλείσουμε το χώρο μας στο ίντερνετ; Δεν είμαι μάντης. Ούτε θέλω να αδικήσω τις όποιες προσπάθειες κάποιου άλλου ενάντια στην αυτοκτονία.

Το βέβαιο είναι πως εκτός από τη σύσπαση στο πρόσωπο της Κανέλη, όταν ο ψυχίατρος τόνισε ότι όλα αυτά περί αυτοκτονιών που προλαβαίνει η αστυνομία ωφελούν τελικά το δημόσιο πρόσωπο, το προφίλ, της αστυνομίας και όχι τους ίδιους τους αυτόχειρες, με έκαναν κι εμένα να τιναχθώ από την πρωινή νάρκη ανάμεσα ύπνο και ξύπνιο... Και να προβληματιστώ. Τόσο που να ανοίξω και πάλι το ζήτημα. Το περί αυτοκτονίας.

* Κι ακολουθεί περιγραφή από κάποιον τρίτο μιας τέτοιας προσπάθειας:

http://karfi.wordpress.com/page/4/


Καρατζαφέρης vs Λιαντίνης•Οκτωβρίου 4, 2006 • 1 σχόλιο

Κάποιες προσωπικές μου σκέψεις, παρακολουθώντας το ξεσάλωμα του “Σωτήρα της Άβουλης Ελλάδας που στράφηκε ομαδικώς προς την αυτοκτονία” Σ. Καρατζαφέρη εξ αιτίας του Καθηγητή Λιαντίνη:

Για τα ΜΜΕ ο Λιαντίνης δεν είναι τίποτε παραπάνω από το Κωσταλέξι, τον Άλεξ, το διαζύγιο της Δημητρίου ή την απογοήτευση που βλέπουμε στα μάτια του παρουσιαστή, αν μια αεροπειρατία ας πούμε, δεν έχει θύματα και καταλήξει καλώς. Η ελληνική τηλεόραση είναι ως επί το πλείστον μια Αμόρφωτη τηλεόραση.

Ο Καρατζαφέρης προσπαθούσε να αποδείξει πως ο Λιαντίνης είναι παράδειγμα προς αποφυγή κι άκουγες ξαφνικά ιστορίες όπως “Ξέρεις πόσοι σκοτώθηκαν όταν πέθανε ο Πρίσλεϋ ; Εμ με τον Καρυωτάκη ;”

Δεν έχω απορίες για τους λόγους που γίνονται αυτές οι εκπομπές, ούτε από ποιούς και σε ποιούς απευθύνονται. Το να αυτοκτονεί κάποιος επειδή αυτοκτόνησε κάποιος άλλος που ούτε κάν τον ήξερε είναι τουλάχιστον ηλίθιο και τέλος πάντων, αν είναι τόσο ηλίθιος κάποιος, και να μην αυτοκτονήσει, μια άλλη μαλακία θα τη κάνει.

Κατόπιν ο Σωτήρας του Έθνους των Αυτόχειρων Σ. Κατατζαφέρης και αφού άφησε (δήθεν) τους μαθητές του Λιαντίνη να πουν την άποψη τους κι όλοι οι νοήμονες τηλεθεατές παρακολουθούσαν το χρωματικό φάσμα να αλλάζει το πρόσωπο του παρουσιαστή προς το σκούρο μπλε, (αφού η άποψή τους ήταν αντίθετη με τα στάνταρ της εκπομπής) σα καλός δημοσιογράφος, έκλεισε τις γραμμές επικοινωνίας, έστρεψε τη κάμερα στη μούρη του κι άρχισε το κήρυγμα περί αυτοκτονίας και αυτοκτονούντων κι ήταν σα να παρακάλαγε από μέσα του, να σκάσει τηλεφώνημα “Κύριε Καρατζαφέρη μου τρέξτε, η πεθερά μου μόλις πήρε το Κτελ για Σπάρτη και μετά με ταξί πάει στο Ταϋγετο να βρει το Καθηγητή”

Φρόνιζε πάντως ανά τακτά διαστήματα, να θυμιατίζει (δήθεν) τον Καθηγητή και να μας λέει το πόσο σπουδαίος ήταν (τονίζοντας πως ήταν σπουδαίος μόνο στο κύκλο του) και περιμένοντας τη στιγμή (λίγο πριν το τέλος, έτσι, για να μείνει κι η εντύπωση) που θα άφηνε όλο το δηλητήριο ένας άνθρωπος που επειδή δε διαβάζει, θεωρεί “πειραγμένους” όσους το κάνουν. Δηλητήριο που μεταφράζεται σε φράσεις “ο εντιμότατος Καθηγητής ανήκε στην Ακαδημαϊκή κοινότητα που είναι άχρηστη” “Η πράξη του κρύβει υστεροφημία ;” (με ερωτηματικό -δήθεν- στο τέλος, για να μη τονίσει πως δεν είναι δική του η άποψη αλλά σα καλός δημοσιογράφος, θέτει κι αυτό το ερώτημα)

Στην εύλογη τελευταία απορία μου για μένα και στην αυτοκριτική μου “γιατί βλέπεις αυτές τις εκπομπές, αφού σου χαλάνε τον ύπνο ;” η απάντηση που βρήκα είναι η εξής :

Μετά κάποια ώρα της νύχτας και λόγω κούρασης, μουδιάζουν και τα δύο μου χέρια και δεν αντιδρούν στις εντολές του εγκεφάλου ώστε να πατήσουν το κουμπί και να δω το μπλε σωτήριο αστράκι. Έτσι καθηλώνομαι στο καναπέ και γίνομαι παθητικός δέκτης και χωματερή . Πάντως εύχομαι να μην αποδεκατιστεί η Ελλάδα από τα νέα παιδιά της που θα αυτοκτονούν γιατί αυτοκτόνησε ο Μιμίκος και η Μαίρη. Ας συνεχίσει να αποδεκατίζεται από το πνευματικό μαρασμό και τη μετριότητα .

Και τι λέει ο Καρυωτάκης ; “Τί νέοι που φτάσαμε ως εδώ…”

Αλήθεια ! Τί νέοι που φτάσαμε ως το πάτο !

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας Empty Απ: Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 17, 2011 1:37 am

Πριν όμως μιλήσουμε για την αυτοκτονία είναι ανάγκη να δείξουμε και το άλλο πρόσωπο της αστυνομίας. Κατ' αναλογία της αλλαγής του προσώπου του παρουσιαστή της τηλεοπτικής εκπομπής, που αναφέρεται παραπάνω. Όταν τον πήραμε τηλέφωνο και βγήκαμε στον αέρα οι μαθητές του Λιαντίνη. Χαλώντας του τη σούπα που είχε ετοιμάσει να σερβίρει για τη Σχολή θανάτου Λιαντίνη...

Το δημοσίευμα είναι από την Καθημερινή, την εφημερίδα, και ημερομηνία μόλις χτεσινή:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/08/2011_402516

Ημερομηνία : 16-08-11


Βρετανία: Τετραετής φυλάκιση για υποκίνηση επεισοδίων μέσω Facebook

Δύο νεαροί άνδρες καταδικάστηκαν σήμερα στη Βρετανία σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση σε επεισόδια μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια των ταραχών που συγκλόνισαν τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Τζόρνταν Μπλάκσοου, 20 ετών, είχε δημιουργήσει στο Facebook μία σελίδα με τίτλο: «Καταστρέψτε την πόλη του Νόρθουιτς» (στη βορειοδυτική Αγγλία). Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μάρτιν ΜακΡομπ η σελίδα δημιουργήθηκε στις 9 Αυγούστου.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο Πέρι Σάτκλιφ-Κίναν, 22 ετών, υποκίνησε σε ταραχές στη συνοικία του στο Ουάρινγκτον (στη βορειοδυτική Αγγλία) δημιουργώντας μία σελίδα στο Facebook με τίτλο: «Ας οργανώσουμε ταραχές».

Οι δύο άνδρες «χρησιμοποίησαν το Facebook για να οργανώσουν και να ενορχηστρώσουν σοβαρές ταραχές την ώρα που ανάλογα επεισόδια σημειώνονταν και σε άλλες περιοχές της χώρας», δήλωσε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο του Τσέστερ, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Η αστυνομία έδρασε «γρήγορα κλείνοντας αυτές τις σελίδες και διάσφαλισε ότι κανένας δεν θα συμμετάσχει στις ταραχές αυτές. Παρόλα αυτά τα μηνύματα προκάλεσαν μεγάλο πανικό και ένα αίσθημα εξέγερσης στις συνοικές», πρόσθεσε ο ΜακΡομπ.

«Αν θυμηθούμε σε ποιο βαθμό η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε ώστε να υποκινηθούν οι άνθρωποι να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις (στη διάρκεια των ταραχών της προηγούμενης εβδομάδας), είναι εύκολο να καταλάβει κανείς» για ποιο λόγο οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 4 χρόνια φυλάκιση, εκτίμησε ο Φιλ Τόμσον αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας Empty Απ: Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 17, 2011 1:46 am

Κι αν το παραπάνω σκιαγραφεί το πρόσωπο της βρετανικής αστυνομίας, πάντα βέβαια σε συνάρτηση με το αθώο face book!!! έχουμε και τις ειδήσεις που αποκαλύπτουν τον περαιτέρω ρόλο της δικής μας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Που μπορεί να κάνει υπερωρίες το τελευταίο διάστημα για να προλάβει τα κρούσματα προαναγγελθέντων αυτοκτονιών μέσω ίντερνετ αλλά προλαβαίνει να εντοπίζει και τα εγκλήματα που διαπράττονται στον αχανή χώρο του διαδικτύου:

https://paideia.forumgreek.com/t133-topic

ΜΑΡΙΟΡΗ έγραψε:ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ALFAVITA

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=38059

Πρωτοφανής κινητοποίηση για τη σύλληψη μπλόγκερ

02/07/2011 - 18:20

Συνελήφθη αλλά αθωώθηκε για ανάρτηση σχολίου σε βάρος της οικογένειας του πρωθυπουργού στο διαδίκτυο

Του Κώστα Καντούρη

kantouris@hotmail.com

Πρωτοφανή κινητοποίηση προκάλεσε στην αστυνομία η ανάρτηση σχολίου από αγανακτισμένο πολίτη σε μπλογκ του διαδικτύου, στο οποίο ο συντάκτης του ρωτούσε για τη διεύθυνση μέλους της οικογένειας του πρωθυπουργού, ζητώντας αστειευόμενος να σταματήσει η συνέχεια της οικογένειας έστω και με... δολοφονία.
Μέσα σε λίγες ώρες 32χρονος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας από τη Θεσσαλονίκη οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στην Ασφάλεια και χθες οδηγήθηκε στο δικαστήριο, από το οποίο κρίθηκε αθώος, αφού έγινε αντιληπτό πως το σχόλιο στερούνταν σοβαρότητας.

“Είναι απίστευτο αυτό που έγινε. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έγινε κάτι τέτοιο για ένα σχόλιο που ήταν υπερβολικό αλλά δεν ήταν σοβαρό. Απλώς εξέφραζα την αγανάκτησή μου”, είπε στην απολογία του στο δικαστήριο ο 32χρονος, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η αστυνομία κινήθηκε έτσι για να τον εντοπίσει.
Το σχόλιο αναρτήθηκε σε μπλογκ ιστοσελίδας στις 3 το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, όταν ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια στο Σύνταγμα με αφορμή τη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο, μαζί με δεκάδες άλλα σχόλια παρόμοιου περιεχομένου. Ο συντάκτης αναφερόταν απαξιωτικά σε μέλος της οικογένειας Παπανδρέου, αλλά αυτό που προκάλεσε τον συναγερμό ήταν η αναφορά του σε... δολοφονία. “Ηταν μια πράξη ειρηνικής αγανάκτησης, δεν κατέβηκα να κάνω επεισόδια”, τόνισε ο κατηγορούμενος, για να λάβει την απάντηση της εισαγγελέα της έδρας του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης ότι “μπορούσατε να κατεβείτε στην πλατεία”.

Η κινητοποίηση

Η κινητοποίηση της ΕΛΑΣ άρχισε από το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Αθήνα, αφού το τμήμα της Θεσσαλονίκης έχει τυπικά καταργηθεί, και χρειάστηκε να φτάσουν στη συμπρωτεύουσα τέσσερις αστυνομικοί με ειδική πτήση, για να βρεθούν το πρωί της περασμένης Τετάρτης έξω από το σπίτι του 32χρονου ελεγκτή, συνοδευόμενοι μάλιστα από άλλους τέσσερις συναδέλφους τους της Θεσσαλονίκης. “Εκαναν τόσα έξοδα για μια υπόθεση που δεν είναι σοβαρή”, σχολίαζαν έξω από το δικαστήριο δικηγόροι που παρακολούθησαν τη δίκη, επισημαίνοντας μάλιστα τη συνεχή παρακολούθηση του διαδικτύου.

Ο ελεγκτής συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα της διέγερσης σε πρόκληση κακουργήματος και τον παρέπεμψε να δικαστεί στο αυτόφωρο μονομελές.

“Είμαι δημόσιος υπάλληλος, έχω υποστεί μεγάλες μειώσεις, που ξεπερνούν το 30%, αυτό που έγραψα ήταν η αγανάκτηση της στιγμής, φυσικά δεν το εννοούσα. Μου φαίνεται αστείο, αν είναι δυνατόν κανείς να εννοεί κάτι τέτοιο”, ανέφερε στην απολογία του. “Δεν περίμενα ότι για ένα απλό σχόλιο θα γινόταν τέτοιο κινητοποίηση και δεν ξέρω αν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν”, συμπλήρωσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κινητοποίηση προκάλεσε ακόμη και τη θυμηδία των ίδιων των αστυνομικών που αναγκάστηκαν να οργανώσουν σχέδιο σύλληψής του.

Στην προανακριτική κατάθεσή του ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ που ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της Αθήνας ανέφερε πως η έρευνα για το συγκεκριμένο σχόλιο ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία. “Εστειλα μήνυμα στον διαχειριστή και ζήτησα να το διαγράψουν”, τόνισε στο δικαστήριο ο 32χρονος.

Ο ελεγκτής αθωώθηκε παρά την αρνητική πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, η οποία ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 2/7/2011

Τι σχόλιο να κάνουμε μετά απ' αυτά; Όταν μάλιστα περί σχολίου στο διαδίκτυο έγιναν όλα αυτά;

Σαφώς και η αγανάκτηση έχει και τα όριά της. Κι ο καθένας πρέπει να προσέχει τι γράφει. Αλλά η υπερβολή στην αντίδραση, η ειδική πτήση εξ Αθηνών για να συλληφθεί ο ... κακούργος, λες και δεν μπορούσαν τηλεφωνικά να ζητήσουν από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης τη σύλληψή του! δεν προκαλεί μόνο για το οικονομικό σκέλος. Είναι και ένα μήνυμα αυτό. Προς όλους μας. Μπορεί στο χωριό μας να έκοψαν όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ αλλά τόλμα να γράψεις μια βλακεία στο ίντερνετ και θα ναυλωθεί αεροπλάνο από Αθήνα για να σε συλλάβουν...

Από την άλλη, για να λέμε τα σύκα σύκα, διαπιστώσαμε κι εμείς αυτές τις μέρες ακραίες εγγραφές των χρηστών του διαδικτύου. Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Οι ακρότητες όχι μόνο δεν πετυχαίνουν το στόχο τους μα γυρίζουν και μπούμερανγκ.

Αυτά γράφαμε ενάμιση μήνα πριν. Γι' αυτό και η κουβέντα του ψυχιάτρου σήμερα μας έκανε να τιναχθούμε. Για το ρόλο της πρόληψης των αυτοκτονιών ως προς το προφίλ της αστυνομίας.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας Empty Απ: Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 17, 2011 2:12 am

Θυμίζουμε επίσης - σε συνάρτηση με το θέμα που ανοίξαμε - και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο. Και που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό το ακόλουθο άρθρο:

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ


Τέλος το «ελεύθερο» ίντερνετ στην Τουρκία

Μαΐου 7th, 2011

No comments Αυστηροί περιορισμοί θα ισχύουν από τις 22 Αυγούστου ως προς την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην Τουρκία, πράγμα που χαρακτηρίζεται από τους επικριτές της νέας ρύθμισης ως το «τέλος της εποχής του Ίντερνετ στην Τουρκία». Το νέο σύστημα θεσμοθετεί τέσσερα «φίλτρα». Θα είναι υποχρεωτική η επιλογή ενός από αυτά, εκ μέρους όλων των χρηστών. Πρόκειται για το «οικογενειακό, παιδικό, εσωτερικό και κανονικό» φίλτρο.

Οικογενειακό: Θα εμποδίζεται η πρόσβαση σε ιστοσελίδες που έχουν απαγορευτεί ή έχουν περιληφθεί σε μαύρη λίστα.

Παιδικό: Θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες που εγκρίνει η αρμόδια τουρκική υπηρεσία για τα παιδιά.

Εσωτερικό: Πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες Τουρκίας.

Κανονικό: Θα εμποδίζεται η πρόσβαση σε απαγορευμένες ιστοσελίδες.

Η παράκαμψη ή η προσπάθεια για παράκαμψη των φίλτρων αυτών θα συνιστά ποινικό αδίκημα. Μέχρι σήμερα, όταν επιβαλλόταν στην Τουρκία απαγόρευση πρόσβασης σε κάποιες ιστοσελίδες, όπως το YouTube, οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης κάνοντας, κάποιες ρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του DNS. Μετά τις 22 Αυγούστου, αυτό θα απαγορεύεται.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις απαιτείται από τους διακομιστές να επιτρέπουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μόνο σε «πελάτες» με συγκεκριμένο όνομα χρήστη και κωδικό. Πράγμα που σημαίνει με άλλα λόγια ότι θα καταγράφονται συνεχώς οι ιστοσελίδες που επισκέπτεται κάθε τούρκος πολίτης.

Αυτό που υπογραμμίζουν στο σημείο αυτό όσοι αντιδρούν στις νέες ρυθμίσεις είναι το ότι «το φιλτράρισμα είναι κάτι που υπάρχει και σήμερα, αλλά είναι προαιρετικό και μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης, με τη βοήθεια συγκεκριμένων προγραμμάτων που κυκλοφορούν. Τώρα όμως το φιλτράρισμα θα είναι επιβεβλημένο και υποχρεωτικό».

(techit.gr)

Αυτά που εντός λίγων ημερών θα τεθούν σε ισχύ στη γειτονική μας χώρα δεν μπορεί να μην ανησυχούν όλους μας. Γιατί ανοίγουν δρόμους για ρυθμίσεις και αλλαγές και εκτός Τουρκίας. Αναμενόμενη βέβαια εξέλιξη για όσους συνειδητοποιούν τη δύναμη του διαδικτύου στις παγκόσμιες εξελίξεις.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας Empty Απ: Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 17, 2011 2:26 am

Για την Ελλάδα λοιπόν κι όχι για άλλη χώρα είναι που διαβάσαμε λίγο καιρό πριν τα ακόλουθα:

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4633550

ΕΛΛΑΔΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Αρση ανωνυµίας των bloggers

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 01 Ιουνίου 2011

Στην άρση της ανωνυµίας των bloggers αλλά και όσων στέλνουν αξιόποινα µηνύµατα µέσω κινητών τηλεφώνων οδηγεί και η νέα – τρίτη κατά σειρά – γνωµοδότηση που φέρει τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου. Ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου ∆ικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης τάσσεται υπέρ της γνωστοποίησης στοιχείων των προσώπων που µέσω Ιντερνετ ή µέσω κινητής τηλεφωνίας διαπράττουν διάφορα εγκλήµατα, χωρίς µάλιστα να τηρείται η προβλεπόµενη διαδικασία άρσης του απορρήτου.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην ίδια «νοµική πλατφόρµα» είχαν κινηθεί στο παρελθόν µε αντίστοιχες γνωµοδοτήσεις τους ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, αλλά και ο σηµερινός ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός Ιωάννης Τέντες, χαράσσοντας τα όρια για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τη χορήγηση δεδοµένων από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στις δικαστικές αρχές.

Το θέµα επανήλθε στο δικαστικό προσκήνιο µε αφορµή σχετικό ερώτηµα του Τµήµατος ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος. Οι υπεύθυνοι ζητούσαν να µάθουν αν ισχύουν οι προηγούµενες γνωµοδοτήσεις και αν «οι πάροχοι υπηρεσιών ∆ιαδικτύου στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης έπειτα από παραγγελία εισαγγελέα, που διενεργούνται από τη ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, υποχρεούνται να γνωστοποιούν τα στοιχεία του προσώπου στα οποία αντιστοιχούν ηλεκτρονικά ίχνη ή τηλεφωνικοί αριθµοί κλήσεως εγκληµατικής πράξης χωρίς την τήρηση διαδικασίας άρσης του απορρήτου».

Υπενθυµίζεται ότι ο κ. Σανιδάς το 2009 είχε γνωµοδοτήσει ότι τα blogs στο Ιντερνετ δεν καταλαµβάνονται από το συνταγµατικά κατοχυρωµένο απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης επικοινωνίας.

Είχε µάλιστα προχωρήσει τότε ένα βήµα παραπέρα, κρίνοντας ότι η Α∆ΑΕ (Αρχή ∆ιασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) δεν νοµιµοποιείται να ελέγξει το σύννοµο των οργάνων της ∆ικαιοσύνης ως προς την άρση του απορρήτου, προκαλώντας την αντίδραση της Αρχής.

Στο ίδιο µήκος κύµατος είχε κινηθεί και ο διάδοχός του κ. Τέντες, επισηµαίνοντας στη γνωµοδότησή του ότι για την επικοινωνία µέσω Ιντερνετ «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου» για τις περιπτώσεις εκείνες που αναρτώνται στο ∆ιαδίκτυο υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δηµοσιεύµατα.

Την εξύβριση και τη συκοφαντία μέσω διαδικτύου την έχω νιώσει έντονα στο πετσί μου. Όταν όμως ζήτησα τη βοήθεια των αρχών σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Μου εξήγησαν ότι σε τομείς του διαδικτύου που εμπλέκονται ξένες χώρες η αστυνομία μας αδυνατεί να ανακαλύψει τα ίχνη των δραστών. Πχ για βίντεο ανεβασμένο στο you tube...

Απορώ λοιπόν ποιους ακριβώς θα προστατέψουν οι νέες ρυθμίσεις. Τον απλό πολίτη που η ζωή του γίνεται κόλαση από ενέργειες ανωνύμων του διαδικτύου ή μόνο όσων κρίνεται υψηλής προτεραιότητας η προστασία τους;

Σίγουρα το διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι χώρος ασυδοσίας. Όπου κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία οι εγκληματίες να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια κάθε νόμο και κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Άλλο όμως αυτό και άλλο ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης. Μέτρο. Η εύρεση του μέτρου είναι το ζητούμενο...

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας Empty Απ: Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 17, 2011 2:31 am

Πρόσφατο και το ακόλουθο δημοσίευμα:

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231122562

Δημοσίευση: 02 Αυγ. 2011, 15:26


Με προτάσεις νομοθετικής επιτροπής


Για άρση της ανωνυμίας στα blog ετοιμάζεται η κυβέρνηση


Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου,

το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει τα ιστολόγιαΑθήνα

Nομοθετικά μέτρα για τη δυνατότητα ταυτοποίησης των διαχειριστών στα ελληνικά ιστολόγια, καθώς και την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για περισσότερα εγκλήματα απ' όσα επιτρέπει ο νόμος σήμερα, εξήγγειλε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είπε ότι «το Διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους», χωρίς όμως να αμφισβητείται η ελευθερία του λόγου και της γνώμης.

Ανέφερε ότι θα περιμένει τώρα τις προτάσεις της νέας νομοθετικής επιτροπής, που θα συγκροτηθεί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Α. Ράντου.

Υπέρ της θέσης ότι το απόρρητο των επικοινωνιών δεν ισχύει για τις διαδικτυακές αναρτήσεις έχει ταχθεί επανειλημμένα και ο Άρειος Πάγος. Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του, οι Αρχές πρέπει να μπορούν να ζητούν από τους παρόχους τα στοιχεία χρηστών που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις χωρίς να ζητούν άδεια από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες Του Βήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε στα μέλη της επιτροπής ότι ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί η αυτοδέσμευση των δημοσιογράφων, αφού έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα σχολιασμού στο Διαδίκτυο περιστατικών πολιτικής βίας, ο οποίος εξυπηρετεί συμφέροντα που αντίκεινται στην ελευθερία της έκφρασης και στη δημοκρατία.

Μιλώντας στην ίδια επιτροπή, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγγειλε επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης του υλικού των καμερών προκειμένου να εντοπίζονται αξιόποινες πράξεις. Πρόσθεσε ότι σχετικές νομοθετικές προτάσεις περιμένει επίσης από την επιτροπή που ήδη λειτουργεί υπό τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Χ. Γεραρή.


Newsroom ΔΟΛ

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας Empty Απ: Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 17, 2011 2:36 am

Και ο αντίποδας στις απόψεις αυτές από έναν νομικό:

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://elawyer.blogspot.com/2011/08/ohe-blogs.html


Τετάρτη, Αύγουστος 10, 2011

OHE: τα blogs καλύπτονται από την ελευθερία της έκφρασηςΜε ένα νέο Γενικό Σχόλιο αρ. 34 που επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενο της ελευθερίας της έκφρασης, η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ο.Η.Ε. ασχολήθηκε και με το θέμα των blogs. Το κείμενο αυτό ερμηνεύει την ελευθερία της έκφρασης όπως κατοχυρώνεται από το Άρθρο 19 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (το οποίο έχει κυρώσει και η Ελλάδα, βλ. εδώ).

Σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα του Γενικού Σχολίου (βλ. το πλήρες κείμενο εδώ):

"44. Κάθε περιορισμός στη λειτουργία διαδικτυακών τόπων, ιστολογίων ή άλλων διαδικτυακών, ηλεκτρονικών ή παρόμοιων συστημάτων διάδοσης πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων που υποστηρίζουν τέτοιες επικοινωνίες, όπως οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου ή οι μηχανές αναζήτησης είναι επιτρεπτός μόνο στο βαθμό που είναι συμβατος με την παράγραφο 3 [σ.σ. του Άρθρου 19 του ΔΣΑΠΔ, αντίστοιχη με την παρ. 2 του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ].

45. Οι επιτρεπτοί περιορισμοί γενικά πρέπει να είναι συγκεκριμένοι ως προς το περιεχόμενό τους. Γενικές απαγορεύσεις για τη λειτουργία συγκεκριμένων ιστοτόπων και συστημάτων δεν είναι συμβατές με την παράγραφο 3. Είναι επίσης ασύμβατο με την παράγραφο 3 να απαγορευθεί σε έναν ιστότοπο ή σε ένα σύστημα διάδοσης πληροφοριών η μετάδοση υλικού μόνο λόγω του ότι είναι επικριτικό για την κυβέρνηση ή για το πολιτικό σύστημα που στηρίζει την κυβέρνηση.

46. Η δημοσιογραφία είναι μια λειτουργία που απλώνεται σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών ρεπόρτερ και αναλυτών πλήρους απασχόλησης, καθώς επίσης και των ιστολόγων και άλλων που εμπλέκονται σε μορφές αυτο-έκδοσης, σε έντυπη ή διαδικτυακή ή άλλη μορφή και τα γενικά κρατικά συστήματα μητρώου ή αδειοδότησης για δημοσιογράφους είναι ασύμβατα με την παράγραφο 3."

Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ερμηνεία της ελευθερίας της έκφρασης από το αρμόδιο όργανο του Ο.Η.Ε., το κράτος δεν επιτρέπεται να δημιουργήσει ένα μητρώο στο οποίο να καταγράφονται οι bloggers, γιατί μια τέτοια υποχρέωση από μόνη της παραβιάζει το Άρθρο 19 παρ. 3 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Σημειωτέον ότι οι παραβιάσεις του ΔΣΑΠΔ ελέγχονται κατόπιν ατομικής προσφυγής από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ο.Η.Ε., εφόσον έχουν εξαντληθεί τα εσωτερικά ένδικα μέσα.


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας Empty Απ: Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 17, 2011 2:46 am

Όταν λοιπόν όλα αυτά τρέχουν στις ειδήσεις του τελευταίου διαστήματος θα περίμενα από τη βουλευτή του ΚΚΕ, την κ. Λιάνα Κανέλη, να μη χρειαστεί την υπογράμμιση εκ μέρους του ψυχιάτρου για να ανακαλύψει τη σκοτεινή πλευρά του θέματος. Αν και το ζήτημά μας δεν είναι η κ. Κανέλη αλλά η σκέψη και η στάση όλων των υπεύθυνων πολιτών γύρω από το ζήτημα. Και πώς τελικά δεχόμαστε τις διάφορες ειδήσεις που μας βομβαρδίζουν καθημερινά.

Αλλά και η εγρήγορση μπρος στη διαδικασία που καθορίζει το είδος των ειδήσεων που φτάνουν στ' αυτιά μας. Ποιος τελικά αποφασίζει τι είναι σημαντικό και τι όχι αλλά και πώς θα προβληθεί στην κοινή γνώμη;

Το διαδίκτυο σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι για τα όποια κέντρα προσπαθούν να ελέγξουν τη ροή ειδήσεων και συνακόλουθα τη χειραγώγηση της σκέψης των ανθρώπων.

Όταν λοιπόν στεκόμαστε ως δέκτες ειδήσεων, είτε μπροστά στην εφημερίδα μας, είτε στο γυαλί της τηλεόρασης, στο κουτί του ραδιοφώνου, ακόμη και στο διαδίκτυο, πάντα να ενεργοποιούμε το κουμπάκι που θέτει εκτός την ένδειξη "παθητικός" δέκτης. Να σκεφτόμαστε. Τα κενά ανάμεσα στις λέξεις. Τα νοήματα πίσω από τις γραμμές. Ποιος λέει και γιατί το λέει. Κι όχι ως χάνοι να καταπίνουμε αμάσητα όσα μας σερβίρουν.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας Empty Απ: Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 17, 2011 3:07 am

Ανάγκη όμως να δείξουμε και την άλλη πτυχή του ζητήματος. Και με παράδειγμα την ανάρτηση αυτού εδώ του ιστολογίου:

http://enomenoiblogers.blogspot.com/2011/08/blog-post_7251.html

Μια ανάρτηση που εμείς δεν εγκρίνουμε και δεν αναδημοσιεύουμε. Γιατί είναι το κλασικό παράδειγμα να αφήνουμε το συναίσθημα να υπερχειλίζει και τη γλώσσα μας αδέσποτη δίχως σε τίποτα να υπηρετούμε τις όποιες αρχές υποτίθεται πρεσβεύουμε.

Τέτοιου είδους δημοσιεύσεις δίνουν στην τελική σκαλοπάτι για προώθηση των αντιθέτων από όσα υποστηρίζουν στις λέξεις. Και την ίδια αφορμή που παρέχουν οι κουκουλοφόροι στις διαδηλώσεις για λήψη σκληρότερων μέτρων κατά των διαδηλωτών. Έτσι δεν καταλήξαμε και στις κάμερες που φωτογραφίζουν τις συγκεντρώσεις; Ε, και με τέτοια δημοσιεύματα οδηγούμαστε όχι στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης αλλά στον όλο και πιο στενό της έλεγχο.

Η όποια κριτική και η όποια αντίθετη γνώμη δεν έχει ανάγκη να καταλήγει στο βρίσιμο και στην απρέπεια των εκφράσεων για να στηριχθεί. Υπάρχει και ο δρόμος της λογικής παράθεσης επιχειρημάτων. Κι όχι του εντυπωσιασμού με λέξεις και εκφράσεις ακραίες που αν δεν είναι εκ του πονηρού τότε μόνο σε αφελή εκτόνωση συναισθημάτων μπορεί να αποδοθεί. Όχι όμως σε ανθρώπους που ξέρουν τι θέλουν και κυρίως πώς να το αποκτήσουν. Σε πλήρη αντίθεση με το συλλογισμό που κατέθεσε εκείνος ο ψυχίατρος σήμερα το πρωί στο Μέγκα. Για την πραγματικά έξυπνη τακτική στο θέμα των αυτοκτονιών εκ μέρους της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Που κανείς λογικός άνθρωπος δε θα κατηγορήσει τη στάση της δίωξης να προλαμβάνει αυτοκτονίες.

Όμως πες μου, αν ισχύει ο ισχυρισμός του ψυχιάτρου, πως κανείς που πραγματικά θέλει να αυτοκτονήσει δεν το ανακοινώνει στο διαδίκτυο, ποιο το νόημα όχι της πρόληψης αλλά της διαφήμισης προς τα έξω; Για να το μάθουν και άλλοι επίδοξοι αυτόχειρες και να το εκμεταλλευθούν δεόντως;

Θέλω να πω ότι στην περίπτωση της δράσης για την πρόληψη των αυτοκτονιών ισχύει ο κανόνας να μη γνωρίζει η δεξιά μου τι ποιεί η αριστερά μου. Ο κανόνας που συνάδει με την αληθινή φιλανθρωπία. Γιατί καμιά αληθινή πράξη δε χρειάζεται διαφήμιση. Γίνεται για να υπηρετήσει το σκοπό κι όχι για να μαθευτεί και να υμνηθεί.

Προς τι λοιπόν τόσος ντόρος για τη δράση της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος;

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας Empty Απ: Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 17, 2011 3:52 am

Δεν είχε καλά καλά μπει το 2011 όταν κατέκλυσε η ακόλουθη είδηση και τις εφημερίδες και το διαδίκτυο:

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=98076


Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Πρόλαβαν τις αυτοκτονίες 61 ανθρώπων


03/01/2011 15:15

Τις αυτοκτονίες 61 ανθρώπων που είχαν εκδηλώσει τέτοιες προθέσεις μέσω διαδικτύου απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής το έτος 2010. Πρόκειται για 59 Ελληνες και δύο αλλοδαπούς, χρήστες του Ιντερνετ, οι οποίοι μέσω αυτού είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να δώσουν τέλος στη ζωή τους για διάφορους προσωπικούς λόγους.

Οι ηλικίες τους ήταν από 13 μέχρι 67 ετών. Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας επισημαίνεται ότι πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος άλλων χρηστών του ίντερνετ από την Ελλάδα οι οποίοι ενημέρωναν την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα μηνύματα απόγνωσης που εντόπιζαν στο διαδίκτυο.

Για όλες τις περιπτώσεις κλήθηκαν ψυχολόγοι από το Χαμόγελο του Παιδιού και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Κλίμακα" οι οποίοι διερεύνησαν επιστημονικά τα μηνύματα που εντοπίζονταν στο ίντερνετ και κατά περίπτωση πρόσεφεραν τις υπηρεσίες τους στους επίδοξους αυτόχειρες και τις οικογένειές τους.

Επίσης, σχηματίστηκαν δικογραφίες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κάθε περίπτωση ξεχωριστά προκειμένου να εξασφαλιστούν εισαγγελικές παραγγελίες προς τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών ίντερνετ για την διευκόλυνση της έρευνας και τον έγκαιρο εντοπισμό των χρηστών που εκδήλωναν την επιθυμία να αυτοκτονήσουν.

Συνολικά από το 2006, όπως επισημαίνεται από την Ασφάλεια Αττικής, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει 141 αυτοκτονίες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κι αν από το 2006 απέτρεψαν 141 αυτοκτονίες ως την Πρωτοχρονιά του 2011, πώς να εξηγήσουμε ότι το ρεκόρ μονάχα του τελευταίου ενάμιση μήνα έφτασε το 41;

http://www.mediasoup.gr/node/39515

Απετράπη ακόμα μία αυτοκτονία μέσω Facebook


Sat, 13/08/2011 - 15:36 — Mediasoup

[...]Σημειώνεται ότι η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει από τις αρχές του Ιουλίου 2011 μέχρι σήμερα 41 αυτοκτονίες, ενώ ολόκληρο το 2010 απέτρεψε 58 περιπτώσεις.

Σαφώς και δικαιολογείται η βουλευτής του ΚΚΕ, η κ. Κανέλη, που από το πρίσμα αυτό θέλησε να σχολιάσει την είδηση. Της τρομακτικής αύξησης των κρουσμάτων.

Το θέμα λοιπόν δεν μπορεί παρά να μας απασχολεί κι εμάς και ως προς την άποψη αυτή. Δυστυχώς χωρίς να αποφεύγει τον κατακλυσμό του νου από τις αιματοβαμμένες εικόνες του Ιούνη. Από ανθρώπους που δε θέλησαν να αυτοκτονήσουν. Μόνο να διαδηλώσουν ειρηνικά στην πλατεία Συντάγματος. Εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε μια άλλη αυτοκτονία. Της οικονομίας...

Ποιος ο ρόλος της αστυνομίας εκείνη τη μέρα;

Σίγουρα όχι εκείνος που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί σε σχέση με την πρόληψη αυτοκτονιών αναγγελθέντων μέσω διαδικτύου.

Καλός και άγιος λοιπόν ο σκοπός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο να αποτρέπει αυτόχειρες. Μα δεν απαλείφει όλα τα άλλα. Ούτε δικαιολογεί πως από τη μια προσλαμβάνονται μόλις 600 μόνιμοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα και από την άλλη διπλάσιοι ακριβώς ειδικοί φρουροί. Ακόμη και αν όλους αυτούς τους ειδικούς φρουρούς τους ρίξεις στο κυνήγι αποτροπής αυτοκτονιών.

Και δεν περνά απαρατήρητος στην παραπάνω είδηση ο ρόλος των ΜΚΟ...

Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι αρμόδιο να αντιμετωπίσει το τσουνάμι αυτοκτονιών ή οι υπεύθυνοι παιδαγωγοί;

Τι είναι τελικά το φαινόμενο της αυτοκτονίας; Και η αποτροπή του; Θέμα επιτήρησης; Πρόληψης την τελευταία στιγμή; Δεν είναι θέμα αγωγής;

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας Empty Απ: Η αποτροπή αυτοκτονιών και το δημόσιο πρόσωπο της αστυνομίας

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Αυγ 17, 2011 4:15 am

Είναι θέμα αγωγής. Πρωτίστως. Και μάλιστα αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Και το αποδεικνύει η ακόλουθη τραγική είδηση:


Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά την τραγωδία με πρωταγωνίστρια ένα 13χρονο κορίτσι, που προ ημερών επέλεξε για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους να δώσει πρόωρο τέλος στη ζωή του.

Το άτυχο κοριτσάκι βρέθηκε πνιγμένο με αυτοσχέδιο βρόχο που κατά την αστυνομία και τον ιατροδικαστή Πειραιά που διενήργησε τη νεκροτομή, τύλιξε το ίδιο γύρω από το λαιμό του.

Το αξιοπερίεργο ωστόσο κι αυτό που προκάλεσε τον αστυνομικό συναγερμό ήταν πως πριν δώσει τέλος στη ζωή του, το κοριτσάκι μπήκε στον υπολογιστή και διέγραψε όλα τα αρχεία.

Αυτό που αποτελεί ένα από τα ζητούμενα της έρευνας ως εκ τούτου είναι για ποιο λόγο έγινε η διαγραφή και ποια αρχεία ήθελε να εξαφανιστούν με δεδομένο ότι δεν βρέθηκε πουθενά κάποιο ιδιόχειρο σημείωμα.

Εκφράζονται φόβοι, που η πρόοδος της έρευνας θα καταδείξει εάν είναι βάσιμοι ή όχι, πως το παιδί είχε δημοσιοποιήσει στο ίντερνετ την πρόθεση του, χωρίς κανείς να μπορέσει ν' αποτρέψει την αυτοκαταστροφική πράξη.

Η αστυνομία εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή την υπόθεση, ενώ ύστερα από εισαγγελική έγκριση, απεστάλησαν σημειώματα σε όλες τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας να γνωστοποιούν στις αρχές και κυρίως στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα στοιχεία ταυτότητας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας με κάθε υπάλληλο νυχτερινής βάρδιας, προκειμένου όταν προκύψει ανάγκη, να κινούνται ταχύτητα οι διαδικασίες άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2011/04/13.html

Να λοιπόν που η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν προλαβαίνει πάντα να αποτρέψει αυτοκτονίες. Και μάλιστα αυτοκτονία ενός παιδιού μόλις 13 ετών.

Δεν είναι ο αστυνομικός εδώ απαραίτητος αλλά ο δάσκαλος. Και μάλιστα πλαισιωμένος στο έργο του από αρμόδιες και υπεύθυνες κοινωνικές υπηρεσίες. Χρόνια τώρα ζητούμε να γίνει θεσμός ο σχολικός ψυχολόγος. Που θα επιλαμβάνεται θεμάτων που ο δάσκαλος του τμήματος εντοπίζει.

Μα τέτοιος θεσμός δεν έχει γίνει πράξη. Υπάρχουν τα ΚΕΔΔΥ και μια απίθανη γραφειοκρατία μόνο. Που δεν αφήνουν ακόμη και απλοϊκά περιστατικά να αντιμετωπιστούν. Κόκκινη γραμμή όμως άμεσης επικοινωνίας και επέμβασης σε περιστατικά που χρήζουν ταχύτατης αντιμετώπισης δεν υπάρχει.

Και χωρίς νόημα δεν είναι που παράλληλα είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί το τελευταίο διάστημα που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη με όσα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες τους. Πώς θα μπορέσει ο δάσκαλος αυτός που βουλιάζει στα προβλήματα να σταθεί αρωγός παιδιών που κινδυνεύουν στο ξεκίνημα μόλις της ζωής τους να δώσουν ένα τόσο τραγικό τέλος στη ζωούλα τους όπως το κοριτσάκι των 13 χρονών στον Πειραιά;

Αν τόσο πολύ αυξήθηκαν τα κρούσματα επίδοξων αυτόχειρων και με πολλά νεαρά άτομα ανάμεσά τους το σίγουρο είναι πως χρειάζονται αποφάσεις για ειδικά σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς. Καθώς και υλοποίηση κατάλληλων προγραμμάτων στα σχολεία. Γιατί η αυτοκτονία είναι θέμα αγωγής και όχι αστυνομίας. Και δικαίως ο ψυχίατρος στο Μέγκα σήμερα το πρωί αμφισβήτησε το ρόλο της αστυνομίας αλλά και την αληθινή φύση των αυτοκτονιών που η αστυνομία προλαβαίνει. Το θέμα μας δεν μπορεί να είναι αν κάποιοι διψάνε για δημοσιότητα και βγάζουν ανακοινώσεις στο διαδίκτυο πως θα αυτοκτονήσουν αλλά εκείνοι που πραγματικά σχεδιάζουν κάτι τέτοιο...

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης