ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Οι γονείς βάφουν τα σχολεία

Πήγαινε κάτω

Οι γονείς βάφουν τα σχολεία Empty Οι γονείς βάφουν τα σχολεία

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Σεπ 18, 2011 4:03 pm

Οι γονείς βάφουν τα σχολεία

Από το νοικοκύρεμα των αιθουσών ως την αγορά φωτοτυπικών και υπολογιστών, οι γονείς πληρώνουν τη... δωρεάν Παιδεία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2011

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=418925&wordsinarticle=

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ

Βάφουν τους γεμάτους γκραφίτι τοίχους, φυτεύουν δέντρα στο προαύλιο, καθαρίζουν τις σχολικές αίθουσες και προσλαμβάνουν συνεργεία απολύμανσης. Διοργανώνουν εκδηλώσεις για να συλλέξουν χρήματα, αγοράζουν φωτοτυπικά μηχανήματα και προμηθεύουν με μελάνια και χαρτιά το σχολείο. Επιστρατεύουν ακόμη και τις ικανότητές στους στο... μάρκετινγκ για να προσελκύσουν χρηματοδότες που δωρίζουν από καθαριστικά προϊόντα ως ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο λόγος για τους γονείς που εν μέσω οικονομικής κρίσης καλούνται όλο και συχνότερα να συνεισφέρουν στις οικονομικές ανάγκες των σχολείων των παιδιών τους.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι τα βιβλία θα καθυστερήσουν για τουλάχιστον έναν μήνα σε ολόκληρη τη χώρα, δημιούργησε άλλο ένα σημαντικό κονδύλιο για φωτοτυπίες και DVD, που όλοι αναρωτιούνται πώς θα καλυφθεί. Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργείου, όπως όλα δείχνουν για ακόμη μία φορά οι γονείς θα κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της «δωρεάν» Παιδείας.

Ακατάλληλα φωτοτυπικά


«Εχω διενεργήσει προσωπικά πραγματογνωμοσύνη στα 33 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάγονται στον Δήμο Ωρωπού και διεπίστωσα ότι όλα τα φωτοτυπικά μηχανήματα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας! Εχουν βγάλει περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτοτυπίες στα χρόνια που χρησιμοποιούνται και τα περισσότερα είναι ακατάλληλα ακόμη και για απλή χρήση,πολλώ δε μάλλον για φωτοτύπηση ολόκληρων βιβλίων, όπως προτείνει το υπουργείο Παιδείας» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος , εκπρόσωπος της Ενωσης Γονέων και ταμίας της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ωρωπού. Ο ίδιος είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών ηλικίας από οκτώ μηνών ως δέκα ετών και, όπως τονίζει, ο πρόσφατος «πανικός» με τα βιβλία και τις φωτοτυπίες είναι μόνο το... κερασάκι στην τούρτα μιας σειράς εξόδων που συστηματικά επιβαρύνουν τους γονείς.

«Στο Νηπιαγωγείο όλοι οι γονείς δίνουμε από πενήντα ευρώ στην αρχή της χρονιάς για να αγοραστούν μπογιές και χαρτικά,κατόπιν άτυπης συμφωνίας με τις νηπιαγωγούς.Στο Δημοτικό έχουμε οργανώσει μια σειρά δράσεις για τον εξοπλισμό του σχολείου. Πέρυσι κατορθώσαμε να πάρουμε χρηματοδότηση από τον ΟΤΕ για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε μια βιβλιοθήκη μέσω της επιστροφής των βιβλίων των μαθητών στο τέλος της χρονιάς.Τα βιβλία που συγκεντρώσαμε όμως δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των αναγκών τόσων παιδιών. Ορισμένοι γονείς έχουν πανικοβληθεί και ήδη άρχισαν να αγοράζουν τα εφετινά βιβλία» καταλήγει ο κ. Μαστρογιαννόπουλος.

Με πινέλα και σφουγγαρίστρες


Το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να ανακοινώσει ότι τα έξοδα για τις φωτοτυπίες και τα DVD θα καλυφθούν από τις σχολικές επιτροπές. Η διαβεβαίωση ωστόσο δεν επαρκεί για να καθησυχάσει τους γονείς, δεδομένου ότι δεκάδες σχολικές επιτροπές σε ισάριθμα δημοτικά διαμερίσματα είτε υπολειτουργούν είτε δεν έχουν καθορισθεί ακόμη τα μέλη τους. Ως αποτέλεσμα, κονδύλια για καθαρισμό και συντήρηση σχολικών μονάδων δεν μπορούν να εκταμιευθούν! «Μου τηλεφώνησε η διευθύντρια και με ειδοποίησε ότι η σχολική επιτροπή αδυνατούσε να καλύψει τα κονδύλια για το βάψιμο των αιθουσών.Το σχολείο θα άρχιζε σε μία εβδομάδα και δεν ήθελε τα παιδιά να ξεκινήσουν σε λερωμένες τάξεις.Με ρώτησε αν ο σύλλογος γονέων μπορούσε να συνεισφέρει οικονομικά.Οταν τα πράγματα θα “έμπαιναν σε μια σειρά”, ίσως να συνέβαλλε με κάποιο ποσό και ο δήμος» διηγείται στο «Βήμα της Κυριακής» η κυρία Ελενα Παγουλά του-Παυλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου. Εν τέλει οι γονείς αναγκάστηκαν να καταβάλουν 800 ευρώ για να βαφούν οι εννέα τάξεις, τμήμα των οποίων μάλιστα θα καταβληθεί ως ημερομίσθιο στους... υπαλλήλους του δήμου που θα κληθούν να δουλέψουν υπερωριακά και το Σαββατοκύριακο, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες ως την έναρξη των μαθημάτων. Σε άλλες περιπτώσεις οι γονείς έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν με τα ίδια τους τα χέρια αυτό που οι αρμόδιοι υπάλληλοι είτε αδυνατούν είτε καθυστερούν να κάνουν. Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου της Ανοιξης αποφάσισε να ανακαινίσει το σχολείο όταν αντιλήφθηκε ότι τα κονδύλια που ο Δήμος Διονύσου είχε αναγνωρίσει δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες του σχολείου. «Λόγω της κρίσης πολλοί γονείς παίρνουν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά σχολεία και τα εγγράφουν στο σχολείο μας. Από δωδεκαθέσιο το σχολείο έγινε δεκαπενταθέσιο εν μια νυκτί. Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ανακαινίσουμε το σχολείο με την προσωπική μας εργασία» λέει ο κ. Μάριος Λουκάτος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων. «Καταγράψαμε όλες τις ανάγκες και απευθυνθήκαμε σε επιχειρήσεις της γειτονιάς που μας δώρισαν τα καθαριστικά. Στη συνέχεια μαζευτήκαμε οι γονείς ένα Σάββατο και βάψαμε,απολυμάναμε, καθαρίσαμε και αντικαταστήσαμε σπασμένα τζάμια» διηγείται. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια η προσωπική εργασία δεν αρκούσε και αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. «Πέρυσι δώσαμε 2.500 ευρώ για να αγοράσουμε φωτοτυπικό. Το θέμα της έλλειψης βιβλίων όμως τα ανέτρεψε όλα.Το φωτοτυπικό το έχουμε, ποιος θα πληρώσει για τις φωτοτυπίες;» διερωτάται.

«ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟΘΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ»

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τις πρωτοβουλίες των γονέων για προμήθειες, συντήρηση και εξοπλισμό του σχολείου,οι οποίες τείνουν να λάβουν έκταση γενικευμένου φαινομένου.«Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε τις αδυναμίες του κράτους,ότι παίρνουμε οικειοθελώς το “μπαλάκι” που μας πετάει το υπουργείο και ο δήμος.Τι να κάνουμε όμως;Να στήσουμε ένα πανό και να φωνάζουμε;

Ωσπου να μας ακούσουν μπορεί η στέγη- γεμάτη χώματα και πευκοβελόνες,αφού έχει να καθαριστεί εδώ και είκοσι χρόνια- να πέσει στα κεφάλια των παιδιών μας!Εμείςλοιπόν αναλάβαμε να την καθαρίσουμε» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ.Κώστας Μπεβεράτοςαπό τον Σύλλογο Γονέων του 138ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών,ενός συλλόγου που έχει διενεργήσει με προσωπική εργασία κάθε είδους επισκευές και μερεμέτια στο σχολείο.

«Είμαστε τυχεροί γιατί ο δήμος και η Σχολική Επιτροπή καλύπτουν τα αναγκαία,δηλαδή όλες τις επισκευές, καθαρισμούς,εξοπλισμό και φωτοτυπίες.Ετσι,εμείς μεριμνούμε μόνο για τα “επιπλέον”. Πέρυσι,για παράδειγμα, φυτέψαμε με δικά μας έξοδα και προσωπική εργασία καρποφόρα δέντρα στην αυλή.Εχουμε επίγνωση όμως της καλής μας τύχης!Διότι γνωρίζουμε δεκάδες σχολεία στα οποία οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη όχι για τα “έξτρα” αλλά για τα βασικά»τονίζει ο κ.Θοδωρής Μυλωνάς, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού.

«Στόχος δεν είναι να υποκαταστήσουμε το κράτος.

Αντιθέτως,συνεχίζουμε να επισημαίνουμε τις ελλείψεις και να απαιτούμε από τους αρμόδιους να τις καλύψουν.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε νοοτροπία και να νιώσουμε το σχολείο “δικό μας”.Τη στιγμή που ο δήμος δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό του, εμείς οι ίδιοι πρέπει να δείξουμε ότι αγαπούμε αυτόν τον χώρο και δεν θα τον αφήσουμε να ρημάξει. Αυτή τη νοοτροπία πρέπει να περάσουμε και στα παιδιά μας.Να νιώθουν το κοινόχρηστο δικό τους και να το φροντίζουν» υπογραμμίζει ο κ.Δημήτρης Γούσης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 76ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης