Aύξηση ωρών διδασκαλίας - Μείωση αναπληρωτών

Πήγαινε κάτω

Aύξηση ωρών διδασκαλίας - Μείωση αναπληρωτών Empty Aύξηση ωρών διδασκαλίας - Μείωση αναπληρωτών

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Οκτ 03, 2011 9:58 am

03/10/2011 - 08:25

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

Aύξηση ωρών διδασκαλίας - Μείωση αναπληρωτών


Σενάριο περικοπής του αριθμού των ωρομισθίων και αναπληρωτών που προσλαμβάνονται σε ετήσια βάση μελετά το υπουργείο Παιδείας. Ποια ενδεχόμενα εξετάζονται:

Αύξηση ωραρίου εργασίας και μετακινήσεις εκπαιδευτικών μελετούν, μεταξύ άλλων, στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι, υπό την πίεση της τρόικας

Σε ανακατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού στα σχολεία με μετακινήσεις ακόμη και από νομό σε νομό αλλά και σε αύξηση του ωραρίου δασκάλων και καθηγητών, υπό την πίεση της τρόικας, για εξοικονόμηση πόρων, προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο "τραπέζι" έχει πέσει το ενδεχόμενο αύξησης των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση ίσως στηριχθεί για το θέμα και σε πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την εκπαίδευση, καθώς είχε επισημανθεί για την Ελλάδα ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών, προκειμένου έως το 2015 να φτάσουν στα επίπεδα των συναδέλφων τους στο εξωτερικό.

Αναφορικά με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως δεν αφορά μεγάλο αριθμό προσωπικού στην εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, έχουν συνταξιοδοτηθεί χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Το υπουργείο Παιδείας μελετά διάφορα σενάρια, έτσι ώστε να εξοικονομήσει προσωπικό και κατ' επέκταση πόρους. Ειδικότερα εξετάζεται:

Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών για τις περιπτώσεις που οι ώρες διδασκαλίας δεν καλύπτονται με το υποχρεωτικό ωράριο.

Μετακίνηση υπεράριθμων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, ακόμη και σε μονάδες άλλης βαθμίδας ή νομού.

Δεύτερη ανάθεση διδασκαλίας συναφών μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς που έχουν πτυχία σε δύο διαφορετικές ειδικότητες.

Απορρόφηση του πλεονάζοντος προσωπικού σε διάφορους φορείς.

Αν προχωρήσουν όλες αυτές οι ενέργειες, είναι πολύ πιθανό να περιοριστούν σημαντικά την ερχόμενη σχολική χρονιά οι διορισμοί αναπληρωτών και ωρομισθίων. Επίσης, δεν αποκλείεται το σχολικό έτος 2012-13 να υπάρξει και νέος γύρος συγχωνεύσεων σχολείων.

Μήνυμα


Οι εκπαιδευτικοί, από την πλευρά τους, εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο αύξησης του ωραρίου. "Ο κλάδος των εκπαιδευτικών θα αντιδράσει εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να αυξήσει το ωράριο. Δεν είναι δυνατόν να δουλεύουμε περισσότερο και ο μισθός μας να μειώνεται συνεχώς", τονίζει στο "Εθνος" ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικόλαος Παπαχρήστος.

Σημειώνεται ότι οι καθηγητές ξεκινούν ως νεοδιόριστοι με 21 διδακτικές ώρες την εβδομάδα και καταλήγουν με 16 ώρες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ - ΕΘΝΟΣ 3/10/2011

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=46861


ΣΧΟΛΙΟ

Ποιες 21 ώρες που καταλήγουν σε 16; Αυτά ισχύουν μόνο στη δευτεροβάθμια. Οι δάσκαλοι ξεκινάν από τις 25 και σταματούν στις 21. Κι επιπλέον δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που φορτώνονται και με υπερωρίες. Εκτός βεβαίως και αν είσαι κολαούζος του συστήματος. Τότε, και έχουμε στοιχεία να το αποδείξουμε, μπορείς στη ζούλα να δουλεύεις όχι μόνο λιγότερο διδακτικό ωράριο αλλά και καθόλου.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης