ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

Πήγαινε κάτω

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" Empty ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

Δημοσίευση από Admin Παρ Ιουν 17, 2011 9:14 pm

Εκπαιδευτικά σενάρια ονομάζουμε σήμερα και στα πλαίσια της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση το αντίστοιχο της πορείας διδασκαλίας που λέγαμε στα χρόνια τα παλιά και των σπουδών μας.

Τα σενάρια αυτά μπορούν να αφορούν μόνο μια διδακτική ώρα ή και περισσότερες. Συνήθως λαμβάνουν χαρακτήρα διαθεματικό, χωρίς όμως να είναι πάντα απαραίτητο.

Το διαφορετικό από τις παλιές πορείες διδασκαλίας είναι η συμμετοχή πλέον στη διδασκαλία του υπολογιστή, του διαδικτύου και των διαφόρων λογισμικών. Προσοχή όμως. Δε γίνονται όλα μέσω υπολογιστή. Και κυρίως δε γίνονται από το δάσκαλο όσα διαδραματίζονται στον υπολογιστή. Ο δάσκαλος σε ένα εκπαιδευτικό σενάριο είναι ο σκηνοθέτης. Στη σκηνή όμως το σενάριο ζωντανεύει από τους μαθητές. Τα παιδιά λοιπόν αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο και υλοποιούν τις δραστηριότητες που έχει προετοιμάσει ο δάσκαλος ή και τα ίδια μπορούν να αποφασίσουν στην πορεία υλοποίησης του σεναρίου.

Για το σκοπό αυτό η τάξη χωρίζεται σε ομάδες και ακολουθούμε ομαδοσυνεργατική διδασκαλία. Με αυτή τη διάταξη επισκεπτόμαστε και το εργαστήριο πληροφορικής. Κι εκεί τα παιδιά θα συνεργαστούν με την ομάδα τους, δε θα καθίσει το καθένα μόνο του στον υπολογιστή. Ομάδα δομημένη με ρόλους που θα επιμερίζει το έργο στα μέλη της και φυσικά θα έχει αρχηγό - συντονιστή της διαδικασίας που ακολουθεί.

Πρόσθετο στοιχείο των εκπαιδευτικών σεναρίων είναι οι προαπαιτήσεις σε γνώσεις πληροφορικής. Ο δάσκαλος θα πρέπει να προσαρμόσει το σενάριο στις γνώσεις που έχουν οι μαθητές του στο χειρισμό του υπολογιστή ή και στα διάφορα λογισμικά. Και θα προσέξει να μην ξεφύγει από τους στόχους που θα θέσει, να μη μετατρέψει δηλαδή το σενάριο σε μάθημα πληροφορικής... Εκτός αν αυτός είναι ο βασικός στόχος του σεναρίου που υλοποιεί.

Τα σενάρια που δημιουργούν οι εκπαιδευτικοί σήμερα, είθισται να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο ώστε να αξιοποιηθούν και από άλλους συναδέλφους. Στην περίπτωση όμως αυτή το αρχικό σενάριο λειτουργεί ως μπούσουλας. Ο εκπαιδευτικός δηλαδή που θα δει ένα σενάριο στο διαδίκτυο και θα αποφασίσει να το υλοποιήσει κι εκείνος στην τάξη του, θα πρέπει να το προσαρμόσει στα δεδομένα του σχολείου του και των μαθητών του. Θα αφαιρέσει δραστηριότητες, θα εμπλουτίσει το σενάριο με δικές του ιδέες και σίγουρα θα υπολογίσει τις δυσκολίες που το δικό του τμήμα θα αντιμετωπίσει για την υλοποίηση του σεναρίου. Σημαντικός ο ρόλος και του εξοπλισμού του κάθε σχολείου σε υπολογιστές αλλά και η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο. Αλλού, για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει εργαστήριο πληροφορικής, αλλού γωνιά υπολογιστή ή λαπ - τοπ. Και οι πιο τυχεροί έχουν και διαδραστικό πίνακα...

Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την επανάληψη ενός σεναρίου από άλλον εκπαιδευτικό είναι και κατά πόσο η εργασία στηρίζεται σε ύπαρξη χώρου στο διαδίκτυο με αναρτημένο υλικό χρήσιμο στην υλοποίηση του σεναρίου. Και ο βαθμός προσβασιμότητας στη χρήση του υλικού από τον εκπαιδευτικό που θα θελήσει να επαναλάβει το σενάριο. Χαρακτηριστικό και το σενάριο που ακολουθεί, το οποίο "χτίστηκε" πάνω στην ύπαρξη φόρουμ της τάξης που το έκανε.

Έτσι ακόμη κι αν θέλει ένας δάσκαλος να αντιγράψει ένα ξένο σενάριο, δίχως να προσθέσει δικά του στοιχεία ή να αφαιρέσει άλλα, θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να το κάνει. Καθώς μάλιστα αυτό είναι και το ζητούμενο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και δεν πρέπει να προβληματίζεται κανένας εκπαιδευτικός που δε θα τηρήσει επακριβώς όσα διάβασε στο αρχικό σενάριο.

Με αυτό λοιπόν τον πρόλογο δίνω το ακόλουθο λινκ:

https://sites.google.com/site/tetartakia/home/megas-alexandros

όπου θα βρείτε το μεγαλύτερο μέρος του υλικού του εκπαιδευτικού σεναρίου "Μέγας Αλέξανδρος".

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" Ma_14i10

Ξεκινήστε από τα αρχεία που είναι στο φάκελο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Το πρώτο είναι η έκθεση του σεναρίου σε αρχείο word. Πατήστε ΛΗΨΗ και μετά ή το ανοίγετε ή το αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας.

Το άλλο αρχείο είναι η παρουσίαση σε μορφή power point. Είναι προτιμότερο μετά τη ΛΗΨΗ να πατήσετε αποθήκευση ώστε να το δείτε πιο άνετα.

Στον ίδιο χώρο θα βρείτε και διάφορα άλλα αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Κάποια άλλα υλικά υπάρχουν στο φόρουμ της τάξης:

http://dwdekato.forumgreek.com/f13-forum (κάντε κλικ πάνω στο Βουκεφάλα για να δείτε υλικό... αν και δεν είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες του φόρουμ όλο το υλικό της ενότητας... Όσα όμως σας χρειάζονται για την υλοποίηση του σεναρίου, κυρίως τα φύλλα εργασίας, θα τα βρείτε στο αρχείο word της έκθεσης. Οπότε μπορείτε από κει να τα πάρετε. Και μόνο με κάποια λινκς του εγγράφου θα έχετε πρόβλημα που δε θα μπορούν να λειτουργήσουν αφού οδηγούν σε κρυφές σελίδες του φόρουμ. Εδώ όμως είμαστε. Και αν κάποιος σκέφτεται σοβαρά να κάνει το σενάριο, δεν έχει παρά να το πει και θα βρούμε μια λύση και γι' αυτό το πρόβλημα.

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 175
Εγγραφή : 23/12/2007

https://xarinpaideias.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης