Εδώ θεσμός, εκεί θεσμός, πού είναι οι θεσμοί; του Ν. Κανελλόπουλου

Πήγαινε κάτω

Εδώ θεσμός, εκεί θεσμός, πού είναι οι θεσμοί; του Ν. Κανελλόπουλου Empty Εδώ θεσμός, εκεί θεσμός, πού είναι οι θεσμοί; του Ν. Κανελλόπουλου

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Νοε 07, 2011 9:12 am

07-11-2011

Εδώ θεσμός, εκεί θεσμός,

πού είναι οι θεσμοί;

του Ν. Κανελλόπουλου


Εδώ και τέσσερις μέρες παίζουνε τον παπά, κανάλια, εφημερίδες και 161 βολευτές (οι 153 ΠΑΣΟΚοι +8 της ΝΔ). Τον παπά με τα χρήματά μας στις τράπεζες, τον παπά με τον άρτι «εμπιστεύσιμο» από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά υπό «παραίτηση» πρωθυπουργό, τον παπά με το ευρώ, τον παπά με την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, τον παπά με το μέλλον της πατρίδας. Παπατζήδες κυβερνώντες και παπατζήδες «ελεγκτές» της «τέταρτης εξουσίας» έκαναν την τρίχα τριχιά επί τρία χρόνια τώρα και με όπλα το ψεύδος και την τρομοκρατία έφεραν την πατρίδα όχι πια στο χείλος του γκρεμού, αλλά σε πορεία πτώσης εντός γκρεμού, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του ΓΑΠ, η οποία μας έδωσε το τελειωτικό σπρώξιμο με δημοψηφισματικό χαρακτήρα .

Για να μην παραδώσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ κι ούτε να παραδώσει όλα τα οφίτσια, το κυβερνών κόμμα και ο εγωισμός ενός Παπανδρέου καταπάτησε κάθε άρθρο του συντάγματος και κάθε θεσμική πρόβλεψη. Χωρίς παραίτηση, πώς γίνεται αντικατάσταση του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και από ποιον;

Χωρίς παραίτηση, χωρίς διερευνητικές εντολές και χωρίς συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, πώς αλλάζει μια κυβέρνηση και πολύ περισσότερο, πώς αλλάζει ο πρωθυπουργός;

Κι αν αυτό είναι ένα τεράστιο θεσμικό κενό, πόσο μεγαλύτερος παραλογισμός είναι να παραμένουν στις θέσεις τους Υπουργοί που καλούνται να διαπραγματευτούν το μέλλον της πατρίδας χωρίς καμιά νομιμοποίηση από το λαό; Και υποθέτω εδώ πώς δε γίνεται να φθάσουμε στο σημείο να συνεχίσει να διαπραγματεύεται ο Μπένι ως αντιπρόεδρος και να μην είναι συνεχώς δίπλα του να τον ελέγχει ο όποιος πρωθυπουργός – ανώτερός του…

Διότι φυσικά, για το τελικό σπρώξιμο στο γκρεμό υπαίτιος είναι ο ΓΑΠ, αλλά όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης ήσαν ως τώρα ομόφωνες από το Υπουργικό Συμβούλιο και όλες πήραν την ψήφο εμπιστοσύνης από τους 153 βολευτές, άρα η ευθύνη είναι συνολική του ΠΑΣΟΚ.

Δε θέλω να συνεχίσω να ασχολούμαι με ό,τι συνέβη γιατί δεν έχει πια νόημα. Νόημα έχει το από σήμερα και μετά. Γι αυτό οφείλω να υπενθυμίσω στον μοναδικό άνθρωπο που δέχεται να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον της πατρίδας -παρότι ουδεμία ευθύνη φέρει για το κατάντημά της- ότι η καινούργια κυβέρνηση:

Οφείλει να κάνει κατανοητό σε εσωτερικό και εξωτερικό ότι η νέα δανειακή σύμβαση καταργεί το μνημόνιο του 2010 και το μεσοπρόθεσμο και δεν αποτελεί συνέχεια της προηγουμένης (η οποία άλλωστε δεν είχε ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων), άρα οι όροι της θα πρέπει να γίνουν -επιτέλους- αντικείμενο μιας κάποιας διαπραγμάτευσης.

Οφείλει να περάσει το τελικό κείμενο της σύμβασης με απλή πλειοψηφία από τη βουλή, ασχέτως του πόσοι βουλευτές τελικά την υπερψηφίσουν, γιατί κανένα κείμενο δεν νοείται να υπερκαλύπτει το Σύνταγμα της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν συζητείται κάν εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε οιονδήποτε και για κανένα λόγο.

Οφείλει να επιμείνει ότι επιδιαιτητής τυχόν αθέτησης της συμφωνίας δεν μπορεί να είναι δικαστήριο ή θεσμός εκτός της νομισματικής ένωσης, άρα τα βρετανικά δικαστήρια φεύγουν σήμερα από το κείμενο της συμφωνίας.

Οφείλει να πείσει τους δανειστές ότι για να αποπληρωθούν τα δάνεια είναι απόλυτη ανάγκη κι εκείνοι να εγγυηθούν εμπράκτως εδώ και τώρα για τα σύνορα και την ΑΟΖ της χώρας, ώστε και να μειωθούν τα υπέρογκα έξοδα της εθνικής άμυνας και πολύ περισσότερο να υπάρξει παραγωγή πλούτου από το υπέδαφος και τις φυσικές πηγές.

Οφείλει να πάρει ουσιαστικές και άμεσες αποφάσεις για μείωση των λειτουργικών εξόδων του κράτους μέσω του προϋπολογισμού του 2012, χωρίς να πειράξει πάλι τους μισθούς των υπαλλήλων.

Οφείλει να αναγνώσει καθαρά τη λαϊκή βούληση για κάθαρση και απόδοση πολιτικών -τουλάχιστον- ευθυνών και ως εκ τούτου να μειώσει αν όχι μηδενίσει τον αριθμό των εν ενεργεία πολιτικών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση και είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την κατ’ ουσίαν πτώχευση της χώρας.

Τέλος, οφείλει να φέρει τώρα στη Βουλή και εκείνη να αποφασίσει άμεσα, ώστε η επόμενη βουλή να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, ει δυνατόν στο σύνολό του.

Για την επίτευξη των απολύτως απαραίτητων αυτών στόχων, προτιμητέον είναι να προεδρεύσει μιας τέτοιας κυβέρνησης πρόσωπο το οποίο να έχει με επιχειρήματα αμφισβητήσει το Μνημόνιο και τα μέτρα (τα οποία ως γνωστόν έφεραν αποτελέσματα αντίθετα των αναμενομένων) και να έχει την πειθώ και το επιστημονικό υπόβαθρο και γόητρο να στηρίξει τις επιλογές αυτές.

Όσο για τον απερχόμενο πρωθυπουργό, καλά θα κάνει να αναγνωρίσει πιο άμεσα τις ευθύνες τις δικές και του κόμματός του για την κατάντια της πατρίδας.

Ν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=49911

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εδώ θεσμός, εκεί θεσμός, πού είναι οι θεσμοί; του Ν. Κανελλόπουλου Empty Απ: Εδώ θεσμός, εκεί θεσμός, πού είναι οι θεσμοί; του Ν. Κανελλόπουλου

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Νοε 07, 2011 9:47 am

Χαίρομαι που επιτέλους βάζει ζήτημα παραβίασης θεσμών και ένας ακόμη Έλληνας. Δε γνωρίζω τον κ. Κανελλόπουλο, τυχαία εντόπισα το άρθρο του στο alfavita. Και από τον τίτλο κατάλαβα ότι αφορά το ίδιο ζήτημα που αναδείξαμε κι εμείς από χθες. Την παραβίαση του Συντάγματος.

https://paideia.forumgreek.com/t512-topic#1591

Παραβίαση που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν κάνει γαργάρα. Αναφέρονται σε όλα τα άλλα και παραβλέπουν την ουσία. Πως συνιστούν συνταγματική εκτροπή οι εξελίξεις των ημερών.

Αν και θα πρέπει να σημειώσω εδώ ότι ο Γ. Παπαδάκης στην πρωινή του εκπομπή το παραδέχθηκε, πως δεν είναι και τόσο νόμιμα όσα γίνονται, αλλά βιάστηκε να τα δικαιολογήσει προτάσσοντας το επιχείρημα περί εθνικής ανάγκης.

Ακόμη όμως και έτσι να είναι, ποιοι άλλωστε είμαστε εμείς που θα ισχυριστούμε ότι δεν υφίσταται εθνική ανάγκη; - όταν μάλιστα έχουν έρθει στο φως αρκετά στοιχεία για φοβερό παρασκήνιο - ακόμη λέω και τότε, οι εξελίξεις που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα δε μας πείθουν.

Πρώτα πρώτα δεν πείθει η χιλιομασημένη τσίχλα πως γίνονται όλα αυτά για να μη μείνει η χώρα ούτε λεπτό ακυβέρνητη. Και γι' αυτό δεν παραιτείται ο νυν πρωθυπουργός πριν με τις διαβουλεύσεις εξασφαλίσει τι θα γίνει αύριο. Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο στο σημείο αυτό. Όταν ένας πρωθυπουργός παραιτηθεί, αυτόματα αναλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χρέη πρωθυπουργού. Και στην προκειμένη περίπτωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Άρα μας κοροϊδεύουν και μας παραπλανούν όσοι επικαλούνται ακυβερνησία.

Δεύτερον. Αν ήταν όντως εθνική ανάγκη, θα καλούνται όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να δώσουν τη δέουσα λύση. Δε θα γίνονταν οι διαπραγματεύσεις που είδαμε χτες βράδυ με παρόντες μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον νυν Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η ανησυχία μας λοιπόν είναι τεράστια. Και τη μεγαλώνουν δύο ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

1. Οι φήμες για πραξικόπημα που λέγεται ότι ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός επικαλέστηκε στις Κάννες.

https://paideia.forumgreek.com/t502-topic#1555

2. Ένα περίεργο άρθρο στη Ζούγκλα, που δίνει μια άλλη παρασκηνιακή διάσταση στις εξελίξεις και αναφέρει δυο κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας ότι κινούν τα νήματα αντικατάστασης του σημερινού πρωθυπουργού.

https://paideia.forumgreek.com/t515-topic#1593

Προβληματισμό επίσης μας προκαλούν και όσα κατά καιρούς δημοσιεύονται για τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

https://paideia.forumgreek.com/t513-topic#1589

και μάλιστα σε συνδυασμό με το όνομα του νέου πρωθυπουργού που φημολογείται. Και που άρθρα στο διαδίκτυο τον αναφέρουν ως μέλος αυτής της Λέσχης. Και που σίγουρα δεν είναι πολιτικό πρόσωπο αλλά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Επιπλέον. Δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι να μην καταλαβαίνουμε πως τις εξελίξεις αυτές, ό,τι και αν μας πλασάρει ο αστικός τύπος, πυροδοτήθηκαν από την οργή του λαού στις 28 του Οκτώβρη.

Ήδη είχαμε ανησυχήσει σφόδρα βλέπονται από τις 19 και τις 20 Οκτώβρη τη στάση του ΚΚΕ και του κηδεμονευόμενου από τον Περισσό ΠΑΜΕ. Όχι μόνο οι αθλιότητες στο Σύνταγμα αλλά και όσα συνέβησαν στη μικρή μας Ηγουμενίτσα.

Δε χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη εξυπνάδα για να καταλάβουμε ότι η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Και υπάρχει τεράστιο παρασκήνιο.

Ποιος άραγε από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής μας σκηνής κινείται από γνήσια αγάπη για την πατρίδα και πιεζόμενος από αλήθειες άγνωστες στο λαό κάνει κινήσεις που μπορεί εμείς - οι απληροφόρητοι και απέξω - να παρεξηγούμε; Τι απάντηση να δώσεις σε τέτοιο ερώτημα;

Και μόνο ένας επιπόλαιος θα έλεγε πως όλοι είναι πουλημένοι! Δεν μπορεί να είναι όλοι. Αλίμονο δηλαδή...

Και το σίγουρο είναι πως μηδενός εξαιρουμένου οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Η πατρίδα περνά πολύ δύσκολες ώρες και εδώ και τώρα θα κριθεί ο πατριωτισμός του καθένα μας.

Τα μικροκομματικά συμφέροντα θα πρέπει να παραμεριστούν. Και να δούμε πώς ο λαός μας θα επανακτήσει την ενότητά του και στοιχειώδη οργάνωση για να αντιπαλέψει το Γολγοθά που του έλαχε.

Τέτοιες ώρες οι φραστικές κορόνες δεν ωφελούν. Έμπρακτα οφείλουμε να αποδείξουμε την πίστη μας στην πατρίδα και την υπακοή στο Σύνταγμα.

Ότι ζούμε ιστορικές στιγμές θα συμφωνήσουμε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τις ζούμε. Και ο καθένας ας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης