«Ώρα μηδέν» για το παράρτημα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα

Πήγαινε κάτω

«Ώρα μηδέν» για το παράρτημα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα Empty «Ώρα μηδέν» για το παράρτημα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Νοε 21, 2011 2:20 pm

21/11/2011 -- 18:48

«Ώρα μηδέν» για το παράρτημα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα


Συντάκτης :Παναγιώτης Ρίζος

Κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του στην Γενική Συνέλευση στην Άρτα


Σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα κρίνεται στη Γενική Συνέλευση στην Άρτα, όπου μεταξύ άλλων, σαν τρίτο θέμα στην ημερήσια διάταξη υπάρχει ο «Χωροταξικός εξορθολογισμός του ΤΕΙ Ηπείρου (σχετικές επιστολές της Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων)», όπως ακριβώς αναφέρεται.

Μετά τη Γενική Συνέλευση η οποία δεν... τελεσφόρησε μέσα στο καλοκαίρι, η διοίκηση του ΤΕΙ επανέρχεται, κατά κάποιο τρόπο αναγκαζόμενη από τις καταστάσεις και οφείλει να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Aξίζει να σημειώσουμε, ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο του ΤΕΙ, μια συνεδρίαση που πιθανότατα σχετίζεται με την επερχόμενη Γενική Συνέλευση και έχει την έννοια της προσυζήτησης ενόψει της Γ.Σ.

Αν κρίνουμε από τα «θέλω» του Προέδρου κ. Γκίκα και από δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Άρτας, επιθυμεί συγκέντρωση των τμημάτων στην Άρτα και όσον αφορά την Ηγουμενίτσα, πρόθεση φαίνεται πως είναι το οριστικό κλείσιμο του Παραρτήματος.

Πριν από λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας αποφάσιζε ομόφωνα να διεκδικήσει Σχολή Ξένων Γλωσσών και αντίστοιχη Ιχθυοκομίας, μέσω επαφών που θα έχει ο Δήμαρχος προσεχώς στην Αθήνα, ωστόσο ίσως η Γενική Συνέλευση της Τετάρτης, φέρει ανακατατάξεις, αρνητικές για το Παράρτημα της πόλης.

Κρίνονται πολλά


Για την Ηγουμενίτσα και κατ' επέκταση τη Θεσπρωτία, το ΤΕΙ, παρά την κατηφόρα που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να αποτελεί πνεύμονα ανάπτυξης, οικονομικής και όχι μόνο, ενώ υφίστανται οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε τα δύο τμήματά του, να εξελιχθούν και να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές, με το γνωστικό αντικείμενο το οποίο προσφέρουν.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίος ο αριθμός των φοιτητών που εισήλθαν φέτος στο Τμήμα των Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών, ο οποίος ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες, ενώ με προσπάθειες, θελκτικό μπορεί να καταστεί και το Τμήμα Ιχθυοκομίας, με την περιοχή να είναι κατ' εξοχήν ιχθυοκαλλιεργική, όντας πολύ ψηλά στη λίστα με τις εξαγωγές ψαριών, εν συγκρίσει με άλλους Νομούς στη χώρα. Και η σημερινή κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία, αν η Ελλάδα στραφεί σε λύσεις εκ των έσω, ώστε δραστηριότητες σαν αυτή, που αποδίδουν πολλά μέσω των εξαγωγών, να επανέλθουν στο προσκήνιο.

Άρα αυτό πρακτικά ανεβάζει κατακόρυφα το δείκτη κρισιμότητας της αυριανής Γενικής Συνέλευσης στην Άρτα, αν και εφόσον παρθούν οριστικές αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να πλήξουν ανεπανόρθωτα το ΤΕΙ στη θεσπρωτική πρωτεύουσα.

Η πρόταση του κ. Γκίκα


Η πρόταση του κ. Γκίκα, η οποία συζητήθηκε στη Γ.Σ του Ιουνίου και η οποία παραμένει αναρτημένη στη σελίδα του ΤΕΙ, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Γι' αυτό προτείνω τη συγκέντρωση όλων των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου σε μία πόλη, αντί τεσσάρων όπως είναι σήμερα, και συγκεκριμένα στην Άρτα, η οποία και αποτελεί τη διοικητική έδρα του Ιδρύματός μας. Η πρότασή μου εξυπηρετεί περαιτέρω τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του Ιδρύματος, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε συναδέλφους διαφορετικών επιστημών να αποτελέσουν για πρώτη φορά ενιαία ακαδημαϊκή κοινότητα, κάτι που μόνο πλούτο μπορεί να προσκομίσει στην ερευνητική μας προσπάθεια. Επίσης επιτυγχάνονται σημαντικές οικονομίες κλίμακας όσον αφορά γενικές και σταθερές δαπάνες και αξιοποιούνται στο έπακρο οι διαθέσιμοι πόροι τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού όσο και υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού, το οποίο και είναι το ζητούμενο στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Επιπλέον, τα ήδη υπάρχοντα κτίρια του ΤΕΙ Ηπείρου στις άλλες πόλεις μπορούν πιθανότατα να αξιοποιηθούν σε συμπληρωματικές προς την εκπαίδευση προσοδοφόρες δράσεις και δομές ή και να διατεθούν σε υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές των συγκεκριμένων πόλεων, ενώ με αξιοποίηση και σωστή διαχείριση μπορούν προσωρινά να καλυφτούν οι ανάγκες του Ιδρύματος από τις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στην Άρτα».

Επισπεύδουν τις εξελίξεις οι επιστολές της Άννας Διαμαντοπούλου


Οι επιστολές της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου είναι εκείνες που επισπεύδουν τις εξελίξεις, αφού έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων να κάνουν προτάσεις ως προς τη συγχώνευση ή συνένωση Τμημάτων ή και κατάργηση μέρος αυτών.

Ενώ θέτει ως καταληκτική ημερομηνία την 10η Δεκεμβρίου. Αυτό εξηγεί και τη Γενική Συνέλευση, η οποία έρχεται κάπως απρόοπτα.

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

«Ώρα μηδέν» για το παράρτημα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα Empty Απ: «Ώρα μηδέν» για το παράρτημα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Νοε 21, 2011 3:45 pm

Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί κεραμίδα για κανέναν στη Θεσπρωτία και στο βαθμό που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα εκπαιδευτικά θέματα. Πάει καιρός που υπάρχει δηλωμένη πρόθεση για το κλείσιμο του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας.

Και για το λόγο αυτό και παίρνουν άλλη διάσταση όσα έγιναν τελευταία... Μιλώ αφενός για τα έκτροπα που κατέληξαν στον τραυματισμό του προέδρου του Εργατικού Κέντρου και που ονομάζεται και αυτός Γκίκας, όπως και ο πρόεδρος του ΤΕΙ. Πιθανότατα πρόκειται απλά για συνωνυμία. Αν και το πρόσεξα λίγο πριν διαβάζοντας το άρθρο και εξεπλάγην.

Κι αφετέρου μιλάω για όσα συνέβησαν στην πλατεία Δημαρχείου τη μέρα της απεργίας, στις 19 Οκτώβρη. Εκεί και τότε λοιπόν το ΠΑΜΕ έκανε κατάληψη στην πλατεία με τις δυνάμεις περιφρούρησης που διαθέτει, ενδεικτική η ακόλουθη φωτογραφία από τη μέρα αυτή:

«Ώρα μηδέν» για το παράρτημα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα %2525CE%252591%2525CE%2525A0%2525CE%252595%2525CE%2525A1%2525CE%252593%2525CE%252599%2525CE%252591%252520030

και προσπάθησε βίαια να εμποδίσει το μπλοκ του συλλόγου των φοιτητών του ΤΕΙ ακόμη και να ανέβει στην πλατεία. Μάλιστα ένας του ΠΑΜΕ έφτασε να σπρώξει τον πρόεδρο των φοιτητών του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας την ώρα που ανέβαινε με τους συμφοιτητές του τα σκαλιά!!!

Και αργότερα όμως, όταν ήρθε η ώρα των ομιλιών από το μικρόφωνο, το ΠΑΜΕ αρνήθηκε να δώσει το λόγο στο Σύλλογο Φοιτητών και κάλεσε να μιλήσει τον εκπρόσωπο της δικής του παράταξης και μόνο, δηλαδή τον εκπρόσωπο του ΜΑΣ.

Τα γεγονότα αυτά αποτέλεσαν όπως έχουμε ξαναγράψει τη θρυαλλίδα για το θερμό επεισόδιο που ακολούθησε μια βδομάδα αργότερα στα ΤΕΙ, ανάμεσα στους αναρχικούς από το ΚΕΛΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και στα μέλη του ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα να πάει στο νοσοκομείο και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, ο κ. Γκίκας, και ο πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων Θεσπρωτίας, ο κ. Δημητρίου. Αμφότεροι μέλη του ΠΑΜΕ.

Τι δουλειά είχαν μεγάλοι άνθρωποι στα ΤΕΙ και να παίρνουν μέρος σε αψιμαχίες, μένει ερώτημα! Οι ίδιοι πάντως δικαιολογήθηκαν πως πήγαν να βοηθήσουν τους συντρόφους τους, δηλαδή τους φοιτητές του ΜΑΣ, τα παιδιά δηλαδή που τα βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία να περιφρουρούν την εξέδρα με τα μικρόφωνα τη μέρα της απεργίας. Εκεί δηλαδή μας το έπαιζαν νταήδες και δεν άφηναν τον "ταξικό εχθρό" να περάσει τις γραμμές τους και όταν βρέθηκαν στα ΤΕΙ αισθάνθηκαν απροστάτευτοι και κάλεσαν τον κ. Γκίκα και τον κ. Δημητρίου να τους προφυλάξουν με τα στιβαρά τους μπράτσα;;;

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στο μεσοδιάστημα, από τη μέρα δηλαδή της απεργίας στις 19 του Οκτώβρη, και μέχρι την επόμενη βδομάδα που έγινε το θερμό επεισόδιο και το ξύλο με τα καδρόνια, το ΠΑΜΕ προσπάθησε με κάθε τρόπο να ρίξει λάδι στη φωτιά και να οδηγήσει την κατάσταση σε όξυνση. Με ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν διάφοροι χώροι ελεγχόμενοι από το ΠΑΜΕ αλλά και από το ΚΚΕ Θεσπρωτίας καθώς και με άρθρα στο Ριζοσπάστη, αφενός έλεγαν μισές αλήθειες για το τι γίνεται στα ΤΕΙ, κρύβοντας τις δικές τους ευθύνες τη μέρα της απεργίας, κι αφετέρου προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να εμπλέξουν στις κόντρες που οι ίδιοι είχαν με το ΚΕΛΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και άλλους φοιτητές ή και συλλογικότητες που ουδεμία σχέση είχαν. Τα έβαλαν λοιπόν με την Πρωτοβουλία των Φοιτητών, με την Πρωτοβουλία Εργαζομένων, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με το Μ-Λ ΚΚΕ και μάλιστα άλλα έλεγαν στη μια ανακοίνωση και άλλα στην άλλη. Βλέπεις όποιος λέει ψέματα στο τέλος μπερδεύεται από τα ίδια τα ψέματά του. Εις επίρρωσιν, πως άλλα έλεγαν στη μια ανακοίνωση και άλλα στην άλλη, διαβάστε το θέμα που είχαμε ανεβάσει σχετικά και περιέχει αναδημοσιεύσεις αυτών των ανακοινώσεων:

https://paideia.forumgreek.com/t471-topic

Είναι λοιπόν φανερό πως το ΠΑΜΕ όχι μόνο προκάλεσε το θερμό επεισόδιο με τη στάση του στην πλατεία στις 19 Οκτώβρη αλλά και το επεδίωξε όλες τις επόμενες μέρες με τις ανακοινώσεις που αντί να ηρεμούν τα πνεύματα δυναμίτιζαν και άλλο την κατάσταση. Προφανώς ζήλεψε τη δόξα του ΠΑΜΕ Αθήνας και θέλησε και εδώ στη Θεσπρωτία να αναδείξει θύματα και ήρωες! Πλην όμως ατύχησε γιατί οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, ο παλλαϊκός ξεσηκωμός στη μέρα της παρέλασης και η αλλαγή κυβέρνησης, αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα επικοινωνιακής εκμετάλλευσης αφού ο κόσμος πια αλλού είχε στραμμένο το ενδιαφέρον του και όχι στις κραυγές του ΠΑΜΕ πως τάχα μου και καλά έχει πέσει θύμα της ΑΝΤ- κουκουέ στάσης.

Όμως τώρα, με τις εξελίξεις για κλείσιμο του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, ο ψύχραιμος παρατηρητής δεν μπορεί να μην τις συνδυάσει με τα γεγονότα του Οκτώβρη. Καθώς τα γεγονότα αυτά συνετέλεσαν στο να λήξει η κατάληψη των ΤΕΙ από τους φοιτητές και κατάληψη που γινόταν ακριβώς για τον κίνδυνο να κλείσουν τα ΤΕΙ.

Μάλιστα εδώ θα προσθέσω και μια σημαντική λεπτομέρεια. Και που τη διαπίστωσα ιδίοις όμμασι. Στις 12 Οκτωβρίου, όταν έγινε η κοινή εκδήλωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσπρωτίας και της τοπικής ΕΛΜΕ στο Πάνθεο, (δες σχετικά ΕΔΩ , πήρε το λόγο και εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών των ΤΕΙ και ζήτησε την υποστήριξη των δύο σωματείων στον αγώνα των φοιτητών και έχοντας ήδη οι φοιτητές ξεκινήσει την κατάληψη. Κάλεσε μάλιστα να παρευρεθούν και σε ενημερωτική σύσκεψη στα ΤΕΙ. Αρχική ημερομηνία δόθηκε για το Σάββατο, στις 15 Οκτώβρη. Δεν πήγε κανείς και η σύσκεψη αναβλήθηκε για την Τρίτη, 18 Οκτώβρη, παραμονή της απεργίας. Και πάλι ελάχιστοι πήγαμε και διαπιστώσαμε ότι ο Σύλλογος Εκπ. ΠΕ Θεσπρωτίας δεν έστειλε κανένα εκπρόσωπο. Η σύσκεψη λοιπόν και πάλι δεν έγινε. Την επόμενη όμως έγιναν αυτά που έγιναν στην πλατεία του Δημαρχείου και αμέσως ξεκίνησαν αψιμαχίες στο χώρο της σχολής ανάμεσα στους αναρχικούς και στους εκπροσώπους του ΜΑΣ. Στη φάση αυτή και ο Σύλλογος Εκπαιδ. ΠΕ Θεσπρωτίας πρόλαβε να βγάλει ανακοίνωση για τα γεγονότα στα ΤΕΙ και παίρνοντας την ίδια στάση που είχε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Δηλαδή στάση μονόπλευρη και λέγοντας μισές αλήθειες. Δε δίστασε μάλιστα να πετάξει και λάσπη κάνοντας λόγο και για συνοδοιπόρους του ΚΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Ποιους εννοούσε ως συνοδοιπόρους η ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδ. ΠΕ Θεσπρωτίας; Στην τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου ρωτήσαμε τον πρόεδρο, τον κ. Χριστοφίδη, και αρνήθηκε να απαντήσει!!! Παράλληλα έφτασε να μας ειρωνευτεί που αποκτήσαμε βήμα στο διαδίκτυο και επιπλέον να πετάξει και νέα λάσπη πως το φόρουμ ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ανήκει στο σάιτ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας. Τόσα ξέρει από διαδίκτυο και τόσα λέει! συγχέοντας το λινκ που έχει για το χώρο μας η Πρωτοβάθμια με διασυνδέσεις άλλου είδους... Μάλιστα τις επόμενες μέρες και άλλο μέλος της παράταξης του Προέδρου επέμενε σε σχετική συζήτηση πως το φόρουμ αυτό, το ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, είναι τμήμα του σάιτ της Πρωτοβάθμιας!!! Έλεος πια με την παραπληροφόρηση και τη σπέκουλα!

Επιπλέον και οι δύο αυτοί άνθρωποι έλαμψαν δια της απουσίας τους τόσο από τη σύσκεψη που προαναφέραμε (τη σύσκεψη ενημέρωσης και συμπαράστασης που καλούσαν οι φοιτητές για την κατάληψη που είχαν και τον κίνδυνο να κλείσει η σχολή τους) αλλά και από μια ακόμη σύσκεψη που οι φοιτητές και πάλι συγκάλεσαν, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, με σκοπό να προετοιμάσουν αγωνιστική κινητοποίηση για τη μέρα του Πολυτεχνείου. Αλλά και τη μέρα του Πολυτεχνείου δεν τους είδαμε στην πλατεία Δημαρχείου όπου καλούσαν οι φοιτητές του ΤΕΙ...

Τώρα, με ορατό τον κίνδυνο να κλείσει το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, ο καθένας ας αναλογιστεί τις ευθύνες του. Και για τις αρνήσεις στις προσκλήσεις των φοιτητών και γενικότερα για το ρόλο του όλο αυτό το διάστημα. Τι έκανε και τι δεν έκανε όλο αυτό διάστημα για να αποτρέψει τον κίνδυνο να κλείσει το ΤΕΙ.

Αλλά και όλοι μας ας βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιοι τελικά είναι συνοδοιπόροι και με ποιους, συνειδητά ή και ασυνείδητα, για να περάσουν ή να μην περάσουν οι δραματικές εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας.


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης