ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ

Πήγαινε κάτω

ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ Empty ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Νοε 23, 2011 7:34 am

ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ Afisa_theato5

Δεν πρόλαβα να γνωρίσω από κοντά τη Χρύσα Γκορέζη. Άκουσα για πρώτη φορά το όνομά της χτες το πρωί. Φτάνοντας στο σχολείο μου και βλέποντας αναστατωμένους τους συναδέλφους.

- Δεν μπορεί, την ήξερες! επέμεναν όλοι. Παρουσίασε πέρυσι το σεμινάριο...

Όχι, δεν ήμουν στο σεμινάριο αυτό. Ήταν για τις μεγάλες τάξεις. Σίγουρα όμως κάπου θα είχαμε βρεθεί στον ένα χρόνο που ζω στη Θεσπρωτία. Δεν προλάβαμε όμως να συστηθούμε. Κι όμως με τόσα που άκουσα για εκείνη μέσα σε λίγες ώρες είναι σαν να την ξέρω. Όλοι μα όλοι της έπλεκαν το εγκώμιο. Κι όλοι ανεξαιρέτως ήταν σοκαρισμένοι από την τραγική είδηση του χαμού της.

Το απόγευμα, ψάχνοντας για εκείνη στοιχεία στο διαδίκτυο, δέχτηκα δεύτερο σοκ. Μπορεί να μην τη γνώριζα ως όνομα μα τούτο το Σάββατο, στις 26 του Νοέμβρη, τη Χρύσα Γκορέζη θα πήγαινα να καμαρώσω. Στην 5η Θεατρική Συνάντηση της ΘΕΑΤΟ στην Παραμυθιά... Με τίτλο "ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ"!

Έτσι λέγαμε με την κολλητή μου, έτσι λογαριάζαμε. Η Χρύσα όμως βιάστηκε να κλείσει τη δική της αυλαία από τα ξημερώματα της Τρίτης. Χαράματα και πηγαίνοντας στο σχολειό.

Ήταν βρεγμένος ο δρόμος, είπαν. Στροφή. Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Το ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Από πρώτο χέρι. Και βλέπω καρέ καρέ την τραγική σκηνή. Παγώνεις εκείνη την ώρα. Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς παρά μόνο πως όλα τελειώνουν. Δε φοβάσαι. Δεν τρομάζεις. Δεν υπάρχουν συναισθήματα. Ελάχιστα τα κλάσματα του δευτερολέπτου κι εσύ σε μια άλλη διάσταση χρόνου. Που δεν τον μετράνε τα ρολόγια.

Ήμουνα στους τυχερούς. Γλίτωσα. Η Χρύσα όχι. Σε κείνη βρέθηκε μπροστά ένα σταματημένο φορτηγό.

Κι έπειτα η σιωπή. Κι εκείνη ακίνητη. Δίχως τίποτα να μαρτυρά τη μεγάλη αναχώρηση.

Πώς γίνεται; Ζώνη, λένε όλοι, φορούσε πάντα. Χτύπημα στον αυχένα; Κανείς δεν ήξερε να μας πει. Και τι νόημα έχει; Οι λεπτομέρειες χάνονται μπροστά στην ουσία.

Άδικα την περίμεναν οι μαθητές της. Οι συνάδελφοι. Οι συγγενείς και οι αμέτρητοι φίλοι.

Τεράστιο το κενό που άφησε. Γιατί η Χρύσα δεν ήταν μια δασκάλα όπως οι άλλες. Στη σύντομη ζωή της, 39 χρονών έγραψαν στις ειδήσεις, πρόλαβε να δώσει πολλά στον τόπο της αλλά και στον πολιτισμό ολόκληρης της Ελλάδας. Από τα βασικά στελέχη της ΘΕΑΤΟ έτρεχε να οργανώσει εκδηλώσεις. Και έπαιρνε και η ίδια μέρος στις παραστάσεις. Ένα κλικ στις μηχανές αναζήτησης και θα βρεις τη Χρύσα Γκορέζη να πρωταγωνιστεί σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28.01.2011 - Ωρα: 21:30

«Τιμητικό αφιέρωμα στη σάτιρα και τους ανθρώπους που την έχουν υπηρετήσει, μέσω του θεάτρου»

Έναρξη Φεστιβάλ – Χαιρετισμοί

Παρουσίαση του λαϊκού σατιρικού ποιητή Νικήτα Νιφάκη (1748-1818) από την δασκάλα Χρύσα Γκορέζη
Διάρκεια 5 λεπτά


Παράσταση «Η Φιλονεικία των μελών του σώματος» του Ν. Νιφάκη από την «Θεατρική Εταιρεία Ανάπτυξης Τέχνης & Οράματος» (Θ.Ε.Α.Τ.Ο) Παραμυθιάς.

ΠΗΓΗ

Η φιλονεικία των μελών του σώματος... Πρέπει να το γνωρίζεις αυτό το έργο για να καταλαβαίνεις πόσο τραγικά συνδέεται με τις στιγμές που ζούμε τώρα:

Η Θ.Ε.Α.Τ.Ο. (Θεατρική Εταιρία Ανάπτυξης Τέχνης & Οράματος) Παραμυθιάς, παρουσιάζει το έργο του Νικήτα Νηφάκη με τίτλο «η ΦΙΛΟΝΕΙΚΙΑ των μελών του σώματος». (Διήγησις νοστιμωτάτη και ωφελιμωτάτη περί του πως εφιλονίκησαν ποτέ τα του σώματος μέλη, περί της βασιλείας, συγραφείσα εν έτει χιλιοστώ πεντηκοσιοστώ έκτο και διακοσιοστώ εκατοστώ τετάρτω). Η θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία ειναι του Ι.Ε. Γεωργάκη. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 17 Απριλίου 2010 και ώρα 9.00 μ.μ. στο θέατρο Καρκαμίση στην Παραμυθιά.

Ένας Κλόουν κι ένας παλιάτσος φιλοσοφούν. «Τι είναι αυτό το σώμα μας, που ζει και αποθνήσκει…» και θυμούνται πως κάποτε συνεδρίασαν τα «Μέλη του σώματος» (Νους, Μάτια, Στόμα, Χέρια, Καρδιά, κλπ) για να βγάλουν βασιλέα. Στη συνεδρίαση τα οκτώ μέλη υπερασπίζονται το «Εγώ» τους, με απώτερο στόχο το σκήπτρο της εξουσίας. Ποιος θα επικρατήσει τελικά; Ο αγώνας είναι σκληρός, αλλά και …απολύτως δημοκρατικός.

ΠΗΓΗ

Ποιος θα επικρατήσει; Ποιος; Όταν φεύγουν άνθρωποι σαν τη Χρύσα το ερώτημα γίνεται αμείλικτο. Ποιο είναι το πραγματικό "εγώ" του καθένα μας; Είναι τα μάτια που δε θα ξαναδούμε; Το στόμα που δε θα ξανακούσουμε; Η καρδιά που σταμάτησε να χτυπά; Τα χέρια που δε θα τα αγγίξουμε ποτέ ξανά; Τι; Τι ακριβώς μας στερεί ο θάνατος όταν μας κλέβει αγαπημένους ανθρώπους;

Μπροστά σε ανθρώπους σαν τη Χρύσα Γκορέζη ο θάνατος μένει ρέστος και ταπί. Γιατί πρόκαμαν ολοζωής με το έργο τους να τον νικήσουν, να τον εξουθενώσουν. Να κατακτήσουν την αθανασία. Και ειδικά όσοι φεύγουν νέοι. Όπως η Χρύσα. "Ον γαρ οι Θεοί φιλούσιν, αποθνήσκει νέος" έλεγαν οι σοφοί μας πρόγονοι για όλους εκείνους που τους ζήλεψαν οι ουρανοί και τους έκλεψαν από την άχαρη τη γη μας. Να συμπληρώσουν τα τάγματα των αγγέλων.

Ένας άγγελος και η Χρύσα μας τώρα. Που δε θα ξαναπαίξει με αρχάγγελους που δεν παίζουν φλίπερ. "Αυλαία και πάμε" μας φώναξε κι εμείς νομίζαμε πως ένα ακόμη κάλεσμα συνηθισμένο ήταν για μια ακόμη παράσταση. Κι ετοιμαζόμασταν με χαρά ν' ανταποκριθούμε. Δεν καταλάβαμε, δεν υποψιαστήκαμε, πως εκείνη άνοιγε τα φτερά της για τη γειτονιά των αληθινών αγγέλων. Μετανάστις για πάντα στη σκηνή της αιωνιότητας.

Τυχεροί όσοι τη γνώρισαν. Κι άτυχοι όσοι δε θα μας δόθηκε η ευκαιρία να προλάβουμε την αυλαία ανοιχτή.

Βουρκωμένα τα μάτια όλων στο σχολείο. Και χτες και σήμερα. Άνθρωποι που την ήξεραν, έκαναν παρέα μαζί της, την είχαν συναντήσει λίγες μέρες πριν. Πώς να πιστέψουν ότι δε θα την ξαναδούν;

Κι όλων η σκέψη κοντά στους δικούς της. Συνάδελφος και η μάνα της, είπαν. Νηπιαγωγός. Τι λόγια υπάρχουν να τους πεις τέτοιες ώρες; Υπάρχει παρηγοριά για το γονιό που χάνει το παιδί του;

Λένε πως ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές. Πως μαθαίνεις να ζεις με τον πόνο. Πως έρχεται η ώρα που ο πόνος μαλακώνει. Και ξέρω να πω ότι τους ανθρώπους που πολύ αγαπήσαμε δεν τους ξεχνάμε ποτέ. Και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε. Κι αν κάτι αλλάζει με το χρόνο είναι που θυμάσαι όχι μόνο την απώλεια αλλά και το δώρο της παρουσίας τους. Όσα έζησες μαζί τους, όσα μοιράστηκες. Κι έρχεται κάποια στιγμή που αυτά βαραίνουν στην πλάστιγγα πιότερο. Και νικάει τότε οριστικά η ζωή το θάνατο. Όχι όμως τον πόνο. Αυτός ποτέ δε χάνεται. Θρονιάζεται στην ψυχή μας, δάσκαλος σοφός, και μας μαθαίνει την κάθε στιγμή μας να τη ζούμε αληθινά.

Μια τέτοια αληθινή ζωή είμαι σίγουρη - και ας μη τη γνώρισα - πως έζησε και η Χρύσα Γκορέζη. Όπως όλοι οι άνθρωποι που υπηρετούν την τέχνη. Και μάλιστα από πάθος και μεράκι. Όπως κι εκείνη. Κι αν για κάποιους παρηγορούμαστε πως έφυγαν πλήρεις ημερών, για ανθρώπους σαν τη Χρύσα ισχύει κάτι πολύ ανώτερο: Φεύγουν πλήρεις ζωής.

Καλό σου ταξίδι, Χρύσα. Καλό σου ταξίδι, συναδέλφισσα.

Κι ανάμεσα στους πολλούς που θα σε θυμούνται για πάντα, να ξέρεις πως είμαστε και κάποιοι που δε θα ξεχάσουμε ακριβώς αυτό, πως δεν προλάβαμε να σε γνωρίσουμε, δεν προλάβαμε να σε χειροκροτήσουμε επί σκηνής. Για μας η μοίρα κράτησε το άλλο χειροκρότημα. Το τελευταίο. Για την όλη "παράσταση" της ζωής σου. Και είναι μεγάλο και είναι μέσα από την καρδιά μας...

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ Empty Απ: ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Νοε 23, 2011 9:13 am

Για όλους εκείνους που σαν εμένα δεν πρόλαβαν να τη γνωρίσουμε από κοντά τη Χρύσα Γκορέζη, έχει νόημα να ανεβάσουμε την ακόλουθη ανακοίνωση, για την 5η Θεατρική συνάντηση της ΘΕΑΤΟ, αυτήν που μαζί με τους άλλους συνεργάτες της ετοίμαζε για τούτο το Σάββατο η Χρύσα. Για να καταλάβουν όλοι πόσο φτωχότεροι γίναμε με την απώλειά της:

5η Θεατρική συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων Ηπείρου – Λευκάδας

Η προσήλωση σε μια δημιουργική συλλογικότητα που μέσω του θεάτρου που θα ανοίγει μικρές χαραμάδες στο κατευθυνόμενο θέαμα ήταν, είναι και θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ΘΕΑΤΟ.

Αυτής της θεατρικής ομάδας που φύτρωσε εδώ και μια δεκαπενταετία σε μια μικρή επαρχιακή πόλη , την Παραμυθιά , προσπαθώντας κάθε στιγμή της ύπαρξής της να προτάσσει το «εμείς» και το «μαζί» στο χώρο της πολιτιστικής δράσης.

Αυτό το καταφέρνουμε τόσο με κάθε θεατρική παράσταση που ανεβάζουμε, όπως εξάλλου συμβαίνει με κάθε ερασιτεχνική ομάδα, όσο και με τη μεγάλη δοκιμασία της κινηματογραφικής παραγωγής το 2005 , με την ταινία «Η Μετανάστις».

Αυτό επιδιώξαμε με τα δωρεάν θεατρικά σεμινάρια που οργανώσαμε κατά καιρούς καλώντας φίλους ερασιτέχνες ηθοποιούς από όλη την Ήπειρο και άλλα μέρη να μοιραστούμε πρωτόγνωρες εμπειρίες και να διαβούμε μαζί τους τούς μυστήριους δρόμους της υποκριτικής τέχνης.

Αυτό εν τέλει ήταν το διακύβευμα των Θεατρικών Συναντήσεων που έδινε την ευκαιρία για ένα τριήμερο στο ευρύτερο κοινό του τόπου μας να γνωρίσει και να διασκεδάσει με την δουλειά άλλων θεατρικών ομάδων, σε μια συνεύρεση μεγάλης σπουδαιότητας.

Για την φετινή 5η Θεατρική Συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοέμβρη 2011 όπου τα σύννεφα των πάσης φύσεων τοκογλύφων που έχουν πλακώσει τη χώρα θα μαυρίζουν για τα καλά τους ορίζοντες και τη ζωή μας, η θεατρική μας ομάδα θα προσπαθήσει να μετριάσει το κλίμα .

Αναβαθμίζοντας και διευρύνοντας το περιεχόμενο αυτών των Συναντήσεων , θέλοντας να τις μετατρέψει σ΄ένα ενιαίο ποιοτικό καλλιτεχνικό πανηγύρι , σε μια γιορτή του ερασιτεχνικού θεάτρου, που θα ανακατέψει τους ερασιτέχνες ηθοποιούς τόσο μεταξύ τους όσο και με τον κόσμο, με αντικειμενικό σκοπό να φέρει το χαμόγελο και το γέλιο στα χείλη των θεατών.

Ο γενικός σχεδιασμός της 5η ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ έχει ως εξής :

Α. Αφιέρωμα σε θεματολογία που συζητείται στην ομάδα με την παρουσίαση μιας ανάλογης θεατρικής παράστασης από ερασιτεχνική θεατρική ομάδα την πρώτη μέρα και

Β. Την δεύτερη κύρια μέρα σπονδυλωτή παράσταση κωμικών /σατυρικών Δεκάλεπτων μονόπρακτων δεμένα με κωμικές γέφυρες και ιντερμέδια από τη Θ.Ε.Α.Τ.Ο.

Γ. Απονομή βραβείων συμμετοχής – λήξη .

Προσκαλούνται λοιπόν όλες οι ερασιτεχνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και Λευκάδας να ανταποκριθούν στην πρόσκληση και να συμμετάσχουν με κωμικά/σατυρικά δεκάλεπτα θεατρικά δρώμενα που θα δένονται με κωμικές «γέφυρες» από την ομάδα μας και μέσα σε έναν ενιαίο σκηνικό χώρο θα αποτελέσουν μέρος μίας ενιαίας παράστασης. (Το Δεκάλεπτο μπορεί να βασίζεται σε πρωτότυπα κείμενα ή σε κείμενα συγγραφέων, ή ακόμα σε αποσπάσματα θεατρικών έργων με κωμικό – σατυρικό χαρακτήρα που είχατε παίξει στο παρελθόν).

Έτσι λοιπόν περιμένουμε άμεσα την δήλωση συμμετοχής σας τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά ώστε να έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το ενδιαφέρον σας και να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός μας.

Στη συνέχεια και για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή σας παρακαλούμε αποστείλετε μέχρι 25 Σεπτεμβρίου 2011 :
· ένα DVD με βιντεοσκοπημένο το κωμικό δρώμενο
· το βιογραφικό της ερασιτεχνικής ομάδας και λίγα λόγια για το έργο
· κατάλογο ηθοποιών και συντελεστών
· φωτογραφίες (2-3)του δρώμενου σε ηλεκτρονική μορφή (jpg)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932773519 – 2666022206 (Γιάννης Δημάκας) 6974026937 (Χρύσα Σιώπη) 6938344475 (Χρύσα Γκορέζη)
E-mail : dimakas@hotmail.com csiopi@ate.gr xpygo@yahoo.gr
Ταχυδρομική Διεύθυνση : Θ.Ε.Α.Τ.Ο. Παραμυθιά Θεσπρωτίας Τ.Κ. 46200

Φίλοι, ερασιτέχνες θεατρίνοι , θα είναι ονειρεμένη η στιγμή που θα τσουγκρίσουμε τα ποτήρια με το κρασί γύρω από το ίδιο τραπέζι , γι’ αυτό βάλτε τα δυνατά σας για μια δυναμική συμμετοχή.

Η ΘΕΑΤΟ σας περιμένει με τις αγκαλιές ανοιχτές.


Πηγή: ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (igoumenitsa) 89,2 fm - http://892fm.blogspot.com/2011/06/5_27.html

Η ΘΕΑΤΟ δε θα μας περιμένει με τις αγκαλιές ανοιχτές. Η ΘΕΑΤΟ θρηνεί μαζί με όλους τους άλλους που γνώριζαν τη Χρύσα Γκορέζη για τον αιφνίδιο και τραγικό χαμό της. Τη Χρύσα που υπήρξε βασικό στέλεχος της ομάδας και αφιέρωνε από ψυχής τον ελεύθερο χρόνο της για να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Πιο ανθρώπινο.

Συνηθίζουν οι άνθρωποι να λένε για όσους φεύγουν λόγια καλά και μεγάλα. Μα για τη Χρύσα Γκορέζη όσα και αν γραφτούν λίγα θα είναι μπρος στο μεγαλείο της προσφοράς της και στο τεράστιο κενό που άφησε πίσω της.


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ Empty Απ: ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Νοε 23, 2011 9:34 am

Κι αξίζει ακόμη να δούμε το μόνο απόσπασμα που εντόπισα στο διαδίκτυο βιντεοσκοπημένο από το έργο της ΘΕΑΤΟ. Απόσπασμα από την ταινία "Η Μετανάστις".


Δεν ξέρω, δεν μπορώ να ξέρω, αν έπαιζε στην ταινία και η Χρύσα Γκορέζη. Έπαιζαν, διάβασα, μέλη της ΘΕΑΤΟ. Και κάπου ακόμη διάβασα συγχαρητήρια για την ταινία προς τη Χρύσα Γκορέζη. Σας είπα πως δεν τη γνώριζα. Και ίσως να είναι και μέσα στο απόσπασμα αυτό. Μα εγώ δεν μπορώ να αναγνωρίσω τη μορφή της. Ας μη με παρεξηγήσουν όσοι την ήξεραν. Κι ας κρατήσουν από την ταινία μια ατάκα προφητική:

"Τρεις μήνες ζωής έχω. Αυτό είναι.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρεις.

Και πρέπει να τα μάθεις. Προτού πεθάνω"

Όμοια και η Χρύσα. Στο βιαστικό της πέρασμα από τη γη μας. Ως εκπαιδευτικός και ως μέλος της ΘΕΑΤΟ. Βιαζόταν - λες και ήξερε πως δεν έχει καιρό - να μας μάθει πράγματα που δεν ξέρουμε. Να μας ξυπνήσει χαμένες αξίες, να αφυπνίσει την ανθρωπιά μας μπρος στον ανθρώπινο πόνο...

Κι αν άγνωστη μάς είναι η μορφή της, το έργο της Χρύσας Γκορέζη είναι για μας το αληθινό της πρόσωπο. Αυτό που ο θάνατος όσο και αν προσπάθησε δε θα μπορέσει να μας το στερήσει. Και μακάρι να γίνει πρότυπο σε όλους τους νέους ανθρώπους, στους νέους εκπαιδευτικούς. Τα δικά της βήματα να τους δίνουν κατεύθυνση και πορεία ζωής.


Διαβάστε περισσότερα για την ταινία "Η Μετανάστις" εδώ:

http://antigeitonies.blogspot.com/2010/12/h-metana.html

Από κει και παραθέτουμε τα ακόλουθα:


Μια ταινία που δεν αναφέρεται μόνο στη μετανάστευση από τόπο σε τόπο, αλλά και σε μια μετανάστευση «ψυχής». Ο βιωματικός της χαρακτήρας «ακουμπά» κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, αφού κάθε άνθρωπος είναι το «γινόμενο» των βιωμάτων του.

Μέσα από μια απέριττη πλοκή παλινδρομεί ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, θέλοντας έτσι να δώσει έμφαση στην σημερινή εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Η ταινία θα ξυπνήσει μνήμες στους μεγαλύτερους και θα φωτίσει στους νεότερους στιγμές από τα δύσκολα εκείνα χρόνια.

«Η Μετανάστις» γυρίστηκε σε Γιάννινα - Ηγουμενίτσα - Παραμυθιά από τη Θεατρική Εταιρία Ανάπτυξης Τέχνης και Οράματος (Θ.Ε.Α.Τ.Ο.) που έχει έδρα την Παραμυθιά. Η ταινία, είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και βιώματα της περιοχής, έχει διακριθεί με δύο βραβεία στο διεθνές φεστιβάλ Πανόραμα ανεξάρτητων παραγωγών στην Αθήνα το 2005, όπου συμμετείχαν 45 χώρες με 225 συνολικά ταινίες. Απέσπασε μάλιστα το 1ο βραβείο σεναρίου και το 1ο βραβείο γυναικείου ρόλου.

Οχτάμηνη σκληρή και περιπετειώδη δουλειά, χρειάστηκε το 2005 για να ολοκληρωθεί το νέο τολμηρό εγχείρημα της Θεατρικής Εταιρίας Ανάπτυξης Τέχνης & Οράματος (Θ.Ε.Α.Τ.Ο), η 1η κινηματογραφική της παραγωγή «Η Μετανάστις», [...]

Στην ταινία συμμετέχουν 25 βασικοί ηθοποιοί (όλοι ερασιτέχνες) πάνω από 130 κομπάρσοι ηλικίας από 6 μηνών έως 90 χρονών με αμέτρητες ώρες γυρισμάτων και εντατική δουλειά στο μοντάζ. Όλα τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κύρια στην Παραμυθιά και στα γύρω χωριά, προσπαθώντας να αναδειχθούν άγνωστες πτυχές του τόπου αλλά υπάρχουν και σκηνές από Γιάννενα και το λιμάνι Ηγουμενίτσας. Οι ηθοποιοί ήταν οι ίδιοι και στα τεχνικά συνεργεία (εικόνας, ήχου, κατασκευών, μακιγιάζ) και χρειάσθηκε η μέγιστη κινητοποίηση παλαιών και νέων μελών της θεατρικής ομάδας για ολοκληρωθούν επιτυχώς τα γυρίσματα.

Σημειώνεται ιδιαιτέρως η τεραστία σπουδαιότητα της εμπειρίας που αποκτήθηκε για την ίδια την ομάδα και η ανεξίτηλες μνήμες που σημάδεψαν όλους αυτούς όπου με τον έναν ή άλλον τρόπο είχαν εμπλακεί στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Η υπόθεση πραγματεύεται ένα θέμα όπως δηλώνει και ο τίτλος, που αφορά την μεγάλη "έξοδο" του τέλους της δεκαετίας του '50 και αρχές '60 με το τεράστιο κύμα μετανάστευσης που σημάδεψε ολόκληρη την μετέπειτα ελληνική ιστορία. Αυτό γίνεται όχι μέσα από ένα ντοκυμαντερίστικο τρόπο αλλά μέσα από μια πλούσια πλοκή που πηγαινοέρχεται παλίνδρομα από το χθες στο σήμερα, ακριβώς για να δοθεί έμφαση στην σημερινή εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου και γενικότερα της ελληνικής περιφέρειας. Μια εγκατάλειψη που ιδιαίτερα στην Ήπειρο, αποτελεί ακόμη μέχρι και σήμερα αιμορραγούσα πληγή.

Σε τέτοια οράματα ζωής χάρισε τη ζωή της η Χρύσα Γκορέζη! Γι' αυτό και τη θρήνησε όχι μόνο όποιος την ήξερε προσωπικά αλλά και ολάκερη η Ήπειρος. Μια ακόμη Ηπειρώτισσα που κέρδισε επάξια θέση στο μεγάλο χορό των γυναικών αυτής της γης που ξέρουν να παλεύουν για ιδανικά.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι φορείς του τόπου θα πράξουν το καθήκον τους και θα βρουν τον τρόπο να της αποδώσουν την προσήκουσα τιμή για την προσφορά της.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ Empty Απ: ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Πεμ Νοε 24, 2011 5:51 pm

Από την ομάδα της αείμνηστης συναδέλφου Χρύσας Γκορέζη, τη ΘΕΑΤΟ, λάβαμε την ακόλουθη φωτογραφία της:

ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ XRYSA%252520GOREZI%252520A

Παραθέτουμε και το μήνυμα:

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ ΜΑΣ, ΟΤΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 5ης ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ (25 κ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ) ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ .

Ο ΒΑΘΥΣ ΠΟΝΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΧΑΜΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΜΑΣ ΧΡΥΣΑΣ ΓΚΟΡΕΖΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Θ.Ε.Α.Τ.Ο.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ Empty Απ: ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ

Δημοσίευση από Admin Την / Το Τετ Νοε 21, 2012 3:40 pm

Ένας χρόνος χωρίς τη Χρύσα...

μα άνθρωποι σαν τη Χρύσα δεν ξεχνιούνται όσα χρόνια και να περάσουν!

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 145
Εγγραφή : 23/12/2007

https://paideia.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ Empty Απ: ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΡΕΖΗ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Νοε 23, 2013 7:59 am

Άσχημο το παιγνίδι της μοίρας φέτος για την εκπαιδευτική κοινότητα. Και μια νέα δασκάλα, η Αναστασία Κατσαρού, που καταγόταν από την Εύβοια και εργαζόταν στη Ρόδο, έφυγε την ίδια ακριβώς ημερομηνία με τη Χρύσα. 22 Νοέμβρη. Σε ώρα θεομηνίας. Και στην ίδια διαδρομή, στο πήγαινε και έλα στο σχολείο...

https://paideia.forumgreek.com/t2071-topic

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης