ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Πήγαινε κάτω

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ Empty ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Νοε 27, 2011 10:13 am

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 1

Οι θησαυροί μιας λίμνης!

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ


Ερωδιοί και αλκυόνες κατέκλυσαν τη λίμνη με τα νούφαρα και έστησαν "τρελό χορό" με βατράχια, σαλαμάνδρες, μυοκάστορες. Στο έλος Καλοδικίου, στη νότια Θεσπρωτία, η άγρια ζωή βρίσκει καταφύγιο στην οργιώδη βλάστηση.

Στο νότιο άκρο του νομού Θεσπρωτίας, στα όρια με την Πρέβεζα και πολύ κοντά στην Πάργα, σε ένα οροπέδιο 100 μέτρων, δημιουργήθηκε η λιμναία έκταση που αποτελεί το έλος Καλοδικίου. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 300 διαφορετικά φυτά, 120 είδη πουλιών -κάποια από τα οποία άγρια και σπάνια-, 20 είδη θηλαστικών, 11 είδη ερπετών και 5 αμφίβιων.

Αγριόγατες και σκαντζόχοιροι, βίδρες και κουνάβια, νυφίτσες και αλεπούδες, σκαπτοποντικοί και ποταμόσκυλα, συμβιώνουν σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, δίπλα σε φιδόσαυρες, βαλτοχελώνες, πρασινόσαυρες, οχιές.

Αποικίες από κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, μαυροπελεκάνους, χρυσαετούς, όρνια, νανοβουτηχτάρια, χουλιαρόπαπιες, τρυγόνια, κοτσύφια, καρακάξες και ψαρόνια, δίνουν ζωή στο έλος με τη μόνιμη παρουσία τους και την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 2

Μυοκάστορες κολυμπούν στα νερά του έλους Καλοδικίου

Το έλος Καλοδικίου είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους στην Ελλάδα που αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους-γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία, για τον λόγο αυτό και τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα και Καλαμά, ζητούν την προστασία και την ανάδειξή του. Η σημαντικότητά του οφείλεται αφενός στην ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί λόγω της γεωγραφικής του θέσης (βρίσκεται στη δυτική μεταναστευτική οδό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δικτύου μεταναστευτικών σταθμών των πουλιών στη δυτική Ελλάδα), όσο και στα φυσικά του χαρακτηριστικά.

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 3

Μια αλκυόνη ξεκουράζεται στο έλος - Μαγευτικές εικόνες

Το παιχνίδι με τα νούφαρα...

Στις αρχές του καλοκαιριού το έλος αλλάζει όψη. Μεταμορφώνεται σε έναν πολύχρωμο παράδεισο, αφού τότε βρίσκονται στην πλήρη ανθοφορία τους τα νούφαρα και συγκεκριμένα η κατηγορία nymphea alba. Μεγάλα, καταπράσινα φύλλα, με διάμετρο μέχρι και μισό μέτρο, σε σχήμα καρδιάς, επιπλέουν στο νερό ή κάτω από αυτό, δημιουργώντας μια ονειρεμένη εικόνα. Πάνω τους φέρουν μεγάλα λουλούδια, άσπρα, κίτρινα ή ροζ, σε σχήμα κυπέλλου, με πολυάριθμα πέταλα σε μονή ή διπλή σειρά. Η εικόνα είναι μαγευτική, βγαλμένη λες από παραμύθι και οι επισκέπτες την παρατηρούν με κομμένη την ανάσα.

Λόγω της σημαντικής οικολογικής και βιολογικής αξίας του το έλος Καλοδικίου έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και συμπεριλαμβάνεται στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.

Οι απειλές για την ορνιθοπανίδα είναι κυρίως το παράνομο κυνήγι, αλλά και η καταστροφή του έλους εξαιτίας της ρύπανσης των νερών του από την ανεξέλεγκτη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Η ρύπανση των νερών ή η αποξήρανση του έλους μπορεί επίσης να επηρεάσει και την υπόλοιπη πανίδα, τη χλωρίδα αλλά και τους τύπους οικοτόπων της περιοχής. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις γεωτρήσεις, που μπορούν να ρίξουν τη στάθμη του νερού στο έλος, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα οικολογικής ισορροπίας για το οικοσύστημα.

Θανάσης Χρήστου - ΕΘΝΟΣ


Πηγή: ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (igoumenitsa) 89,2 fm - http://892fm.blogspot.com/2011/11/blog-post_9680.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ Empty Απ: ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Νοε 27, 2011 10:37 am

Το έλος Καλοδικίου λέγεται ότι πήρε το όνομά του από την αρχαία βασίλισσα των Θεσπρωτών, Καλλιδίκη:

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ %2525CE%252595%2525CE%25259B%2525CE%25259F%2525CE%2525A3%252520%2525CE%25259A%2525CE%252591%2525CE%25259B%2525CE%25259F%2525CE%252594%2525CE%252599%2525CE%25259A%2525CE%252599%2525CE%25259F%2525CE%2525A5

ΕΛΟΣ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΔΙΚΗ


Αρκετοί αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονται στην επίσκεψη του Οδυσσέα στην Θεσπρωτία, άλλοτε ως ναυαγού, άλλοτε ως χρησμολήπτη κι άλλοτε ως πολέμαρχου (Αρχαίο έπος: Θεσπρωτίς, Οδύσσεια, Τηλεγονία, Απολλόδωρος).

«… Η Πηνελόπη κάτω από τις πιέσεις των μνηστήρων προτείνει να παντρευτεί όποιον τεντώσει το τόξο του Οδυσσέα. Εκεί απέτυχαν όλοι. Μόνος ο Οδυσσέας το πετυχαίνει και στην συνέχεια με τον Τηλέμαχο και τους πιστούς δούλους του σκότωσε όλους τους μνηστήρες και τις άπιστες δούλες. Καταφεύγει στο γέρο Λαέρτη όπου και η συγκινητική αναγνώριση και ενώ επίκειται σύγκρουση με τους συγγενείς των μνηστήρων που ζητάνε εκδίκηση παρεμβαίνει η Αθηνά και προτείνει ανακωχή.

Εδώ τελειώνει η Οδύσσεια, αλλά όχι και η ιστορία του Οδυσσέα, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαμάχη με τους συγγενείς των μνηστήρων. Τότε κλήθηκε ο Νεοπτόλεμος, βασιλιάς των νησιών της Ηπείρου, ως δικαστής. Σύμφωνα με την κρίση του Νεοπτόλεμου ο Οδυσσέας υποχρεώνεται να απομακρυνθεί από την χώρα του και να μην επιστρέψει παρά σε δέκα χρόνια..

Ξεκίνησε, τότε, πεζός – σύμφωνα με τη συμβουλή του Τειρεσία – και με ένα κουπί στους ώμους πέρασε το όρος Ήπειρος. Όταν έφτασε στην Θεσπρωτίδα, οι χωρικοί άρχιζαν να του φωνάζουν:

Ε, ξένε, που το πάς το λυχνιστήρι ανοιξιάτικα;

Τότε ο Οδυσσέας πρόσφερε ως θυσία ένα κριάρι, έναν ταύρο κι έναν αγριόχοιρο στον Ποσειδώνα κι εκείνος τον συγχώρεσε.

Επειδή όμως ακόμα δεν μπορούσε να επιστρέψει στην Ιθάκη παντρεύτηκε την Καλλιδίκη, βασίλισσα των Θεσπρωτών και ηγήθηκε του στρατού της βασίλισσας στον πόλεμο κατά των Βρύγων που τελούσαν υπό την αρχηγία του Άρη. Ο Απόλλων διέταξε όμως ανακωχή. Μετά από εννιά χρόνια ο Πολυποίτης, ο γιος του Οδυσσέα και της Καλλιδίκης ανέβηκε στο θρόνο του θεσπρωτικού βασιλείου και ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη.

Εκεί είχε φτάσει και ο Τηλέγονος, ο γιος του από την Κίρκη σε αναζήτηση του πατέρα του. έγινε μια σύγκρουση για κάτι κοπάδια και ο Τηλέγονος, χωρίς να το ξέρει, σκότωσε το Οδυσσέα με ένα ακόντιο που είχε για αιχμή ψαροκόκαλο…»

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ %2525CE%252595%2525CE%25259B%2525CE%25259F%2525CE%2525A3%252520%2525CE%25259A%2525CE%252591%2525CE%25259B%2525CE%25259F%2525CE%252594%2525CE%252599%2525CE%25259A%2525CE%252599%2525CE%25259F%2525CE%2525A5%2525202

ΥΔΡΟΓΕΩΟΛΟΓΙΑ


Η περιοχή ανήκει στην υδρογεωλογική λεκάνη Παλαιοκάστρου – Μαργαριτίου – Καλοδικίου, της οποίας αποτελεί το νότιο τμήμα. Επικρατούν ασβεστόλιθοι με πολλές υπόγειες κοιλότητες, σπηλιές και αυλάκια (καρστικοποιημένοι) και αδιαπέρατα πετρώματα (φλύσχη – άργιλος) που κατευθύνουν και την κίνηση των υπόγειων νερών. Στην περιοχή του έλους τη συνέχεια των ασβεστολίθων διακόπτουν οι αποθέσεις των αργιλικών ιζημάτων της λεκάνης, τα οποία μέσα στο έλος ξεπερνούν σε βάθος τα 130 μ. Νοτιότερα, οι σχηματισμοί αυτοί, καταλήγουν στην θάλασσα, όπου εκφορτίζεται μεσοπέλαγα μεγάλη πηγή με νερό (Όρμος Αγίου Ιωάννη).

Ο υγρότοπος του Καλοδικίου τροφοδοτείται από τις επιφανειακές και υποεπιφανειακές απορροές νερού από τους γύρω λόφους με ετήσιες εισροές 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε μέσες υδρολογικές συνθήκες και μέγιστη δυνατή διακύμανση στάθμης 3,1 μ. εκατομμύρια κυβικά μέτρα περίπου.

Στη βόρεια περίμετρο του έλους η στάθμη του υπόγειου νερού βρίσκεται χαμηλότερα από αυτήν του έλους. Στο σημείο αυτό υπάρχουν καταβόθρες σε υψόμετρο 107,7 μ., όπου παρατηρείται συνεχής ροή νερού από το έλος προς αυτές. Αυτό σημαίνει ότι τα πλεονάσματα νερού του έλους πάνω από τη στάθμη αυτή διοχετεύονται και εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφορέα. Αντίθετα στη Νότια πλευρά η στάθμη του υπογείου νερού βρίσκεται ψηλότερα από αυτήν του έλους. Σε περιόδους υψηλής στάθμης νερού στον υδροφορέα, παρατηρείται τροφοδοσία του έλους, από αυτόν, μέσω πηγών που παρατηρήθηκαν σε υψόμετρο 108 μ.

Οι εκτάσεις του με υψόμετρο κάτω των 110 μέτρων για περίπου 10 μήνες το χρόνο καλύπτονται με νερό. Τους υπόλοιπους μήνες το νερό περιορίζεται στην περιοχή με υψόμετρο κάτω των 107,5 μέτρων ή σε μικρές κοιλότητες, κυρίως στα ΒΑ, καθώς η στάθμη του νερού χαραχτηρίζεται από εποχιακές μεταβολές.

Έντονη είναι η εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια ο υγρότοπος χάνει σημαντικές ποσότητες νερού υποεπιφανειακά από υδρευτικές γεωτρήσεις που έγιναν σε ψηλότερες θέσεις στη νότια περίμετρο και τις καταβόθρες στη βόρεια περίμετρο, αλλά και επιφανειακά από το μικρό πέτρινο φράγμα στα ΒΔ του, το οποίο παρουσιάζει μεγάλες διαρροές (200 κυβικά μέτρα την ώρα – μέτρηση Φεβρουάριος 1996 με την ψηλότερη στάθμη νερού). Το νερό αυτό που διαφεύγει κυλάει επιφανειακά προς τη μεγάλη καταβόθρα της πεδιάδας του Μαργαριτίου.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ Empty Απ: ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Νοε 27, 2011 10:39 am

Χάρτη google του έλους Καλοδικίου μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://wikimapia.org/

Όπως θα διαπιστώσετε και από το χάρτη, το έλος Καλοδικίου βρίσκεται παραπλεύρως του δρόμου που ενώνει την Ηγουμενίτσα με την Πρέβεζα και στο ύψος της διασταύρωσης προς Πάργα.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ Empty Απ: ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Νοε 27, 2011 10:51 am

Έλος Καλοδικίου

Περιγραφή της περιοχής

Στο νότιο άκρο του Νομού Θεσπρωτίας, στα όρια με το Νομό Πρέβεζας και σε οροπέδιο που δημιουργήθηκε σε υψόμετρο 100μ. περίπου μεταξύ των βουνών της Πάργας δυτικά και της οροσειράς του Μαργαριτίου ανατολικά, δημιουργήθηκε η λιμναία έκταση που αποτελεί το Έλος Καλοδικίου. Η στάθμη των νερών του έλους, καθώς και η φυσιογνωμία του εξαιτίας της βλάστησης κυμαίνεται μεταξύ των εποχών του έτους.

Το έλος Καλοδίκι είναι ένας από τους σημαντικούς και ιδιαίτερους υγροτόπους στην Ελλάδα που αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους – γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία.

Η σημαντικότητα του έπεται τόσο στην ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί λόγω της γεωγραφικής του θέσης (βρίσκεται στη δυτική μεταναστευτική οδό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δικτύου μεταναστευτικών σταθμών των πουλιών στην Δυτική Ελλάδα), όσο και στα φυσικά του χαρακτηριστικά (έλος γλυκού νερού, πλούσια βλάστηση με νούφαρα, κλπ.). Την εποχή της ανθοφορίας των νούφαρων (Nymphea alba), αρχές καλοκαιριού, η όψη του έλους είναι μοναδική.

Το Έλος Καλοδικίου είναι Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος (SCI), συμπεριλαμβανομένη στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, με κωδικό GR2120002 καλύπτοντας επιφάνεια 787Ηa. Μαζί με άλλους υγρότοπους της ευρύτερης περιοχής έχει χαρακτηριστεί επίσης ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Special Protected Area - SPA) με κωδικό GR2120006. Τέλος, σύμφωνα με τους χαρακτηρισμούς του άρθρου 19 παρ. 2 του Ν.1650/86, το έλος Καλοδικίου έχει προταθεί να χαρακτηριστεί ως περιοχή “προστασίας της φύσης” λόγω της μεγάλης οικολογικής και βιολογικής του αξίας.

Βιοποικιλότητα

Το Έλος Καλοδικίου αποτελεί έναν εσωτερικό υγρότοπο με 7 τύπους οικοτόπων, οι 5 από τους οποίους συμπεριλαμβάνονται στην Οδηγία 92/43/ΕΕ. Από αυτούς ο οικότοπος «Ασβεστούχοι βάλτοι με Cladium mariscus και Carex davaliana» είναι προτεραιότητας.

Κατάλογος τύπων οικοτόπων

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 301 φυτικά είδη, 120 είδη πουλιών (τα περισσότερα έχουν μόνιμη παρουσία στο έλος και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι στρουθιόμορφα και υδρόβια), 20 είδη θηλαστικών (Neomys anomalus, Talpa stankovici, Lutra lutra, Felis silvestris, Myocastor coypus), 11 είδη ερπετών και 5 είδη αμφιβίων.

Κατάλογος ειδών χλωρίδας - Κατάλογος ορνιθοπανίδας - Κατάλογος θηλαστικών - Κατάλογος ερπετών και αμφιβίων - Κατάλογος ειδών ασπονδύλων: Δείτε τους καταλόγους κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο

http://www.kalamas-acherontas.gr/perioxes/kalodiki

Παραγωγικές δραστηριότητες

Οι παραγωγικές δραστηριότητες της γύρω περιοχής αφορούν την κτηνοτροφία αιγοπροβάτων και αγελάδων ελευθέρας βοσκής και την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για την εκτροφή των ζώων σε εποχές που δεν υπάρχει διαθέσιμη βοσκή ή υπάρχουν άσχημες καιρικές συνθήκες. Επίσης το ελαιόλαδο αποτελεί τοπικό προϊόν που όμως δεν επαρκεί σε ποσότητα για να είναι εμπορεύσιμο.

Απειλές

Οι απειλές για την ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι κυρίως το παράνομο κυνήγι, αλλά και η καταστροφή του έλους εξαιτίας αποξηράνσεων ή η ρύπανση των νερών του. Η ρύπανση των νερών ή η αποξήρανση του έλους μπορεί επίσης να επηρεάσει και την υπόλοιπη πανίδα, τη χλωρίδα αλλά και τους τύπους οικοτόπων της περιοχής.

Οι γεωτρήσεις επίσης στη γύρω περιοχή μπορεί να επηρεάσουν τη στάθμη του νερού στο έλος που αποτελεί σημαντικό παράγοντα οικολογικής ισορροπίας για το οικοσύστημα.


ΠΗΓΗ http://www.kalamas-acherontas.gr/perioxes/kalodiki

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ Empty Απ: ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Νοε 27, 2011 10:56 am

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ %2525CE%252588%2525CE%2525BB%2525CE%2525BF%2525CF%252582%252520%2525CE%25259A%2525CE%2525B1%2525CE%2525BB%2525CE%2525BF%2525CE%2525B4%2525CE%2525B9%2525CE%2525BA%2525CE%2525AF%2525CE%2525BF%2525CF%252585

Η φωτογραφία του Έλους Καλοδικίου (όπως φαίνεται από το Μορφάτι) είναι του Θεσπρωτού Μιχάλη Πασιάκου και από το ιστολόγιό του La Bastia: http://labastia.blogspot.com/2011/01/blog-post_4668.html

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερη προβολή.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ Empty Απ: ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Νοε 27, 2011 11:02 am

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ DSC_0041

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ DSC_0020

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ Noyfaro

Τρεις ακόμη εκπληκτικές φωτογραφίες του Μιχάλη Πασιάκου από το έλος Καλοδικίου και τη λίμνη με τα νούφαρα...

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ Empty Απ: ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Νοε 27, 2011 11:47 am

Είναι λίμνη; Είναι έλος; Ο καθένας το λέει όπως θέλει. Έτσι κι αλλιώς ελάχιστοι το γνωρίζουν και ακόμη πιο λίγοι νοιάζονται για το Καλοδίκι. Τόσο λίγοι που να δημοσιεύονται άρθρα σαν το επόμενο και κανενός να μην ιδρώνει το αυτάκι εδώ στη Θεσπρωτία:

http://romiazirou.blogspot.com/2011/09/blog-post_1185.html

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Καταστροφή του υγρότοπου Καλοδικίου

από την διαπλάτυνση της οδού Καρτέρι Πάργα

καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι!


ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ _1_%25257E1

Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις συνθήκες αδειοδότησης και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.


Το Έλος Καλοδικίου στην Ήπειρο, ανατολικά της Πάργας, είναι μια σημαντική προστατευόμενη περιοχή του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, καθώς αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους - γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία.

Σε αυτή την περιοχή και πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ζώνη Β5, ξεκίνησε η κατασκευή του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Παραλιακή οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, Τμήμα Καρτέρι - Κόμβος Πάργας», καταστρέφοντας και σημαντικούς αναπαραγωγικούς χώρους σπάνιων πουλιών, όπως βαλτόπαπιας και κραυγαετού.

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 2DSC06337FLY

Τις παρατυπίες που συνόδευσαν την αδειοδότηση του έργου, καθώς και τις
περιβαλλοντικές του επιπτώσεις φέρνει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος δήλωσε:

«Η εποχή που η κάθε υπηρεσία και ο κάθε εργολάβος έκαναν ό,τι ήθελαν μέσα σε πολύτιμες περιοχές της ελληνικής φύσης έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Υπάρχουν πλέον πολλοί ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας και πολλές οργανώσεις που δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση της αυθαιρεσίας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης που υπονομεύει τις συνθήκες της επιβίωσής μας. Εμείς θα σταθούμε δίπλα τους, αναδεικνύοντας κάθε μικρή και μεγάλη περίπτωση».

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 3DSC06338FLY

Θέμα: Μερική καταστροφή του υγρότοπου Καλοδικίου (NATURA 2000) από διαπλάτυνση οδού με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συγχρηματοδοτούμενο έργο «Παραλιακή οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, Τμήμα Καρτέρι - Κόμβος Πάργας», το οποίο αδειοδοτήθηκε παράνομα, καθώς δε ζητήθηκε γνωμοδότηση του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, προκειμένου να παρακαμφθεί η αρνητική του θέση. Τμήμα του έργου κατασκευάζεται εντός του Έλους Καλοδικίου, Περιοχής Κοινοτικού Ενδιαφέροντος (SCI) του Δικτύου Natura 2000 (GR2120002) και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ζώνη Β5, καταστρέφοντας και σημαντικούς αναπαραγωγικούς χώρους. Μαζί με άλλους υγρότοπους της ευρύτερης περιοχής έχει χαρακτηριστεί επίσης ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA) με κωδικό GR2120006 και αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους - γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία.

Η υφιστάμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου έχει εκπονηθεί με βάση παλαιότερο θεσμικό πλαίσιο από αυτό που ορίζει ο Ν. 3010/2002, ενώ εκκρεμεί η οριστική μελέτη. Ενώ είχε περιγραφεί εναλλακτική λύση με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αυτή δεν επιλέχθηκε για οικονομικούς λόγους.

ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 1DSC06334FLY

Η υφιστάμενη ΜΠΕ δίνει βαρύτητα κυρίως στις επιπτώσεις που θα προκύψουν κατά τη φάση της κατασκευής υποτιμώντας εκείνες που θα υφίστανται σε διαρκή βάση κατά τη φάση λειτουργίας. Οι τελευταίες έγκεινται στην κατάληψη χώρων τροφοληψίας ειδών προτεραιότητας της παρυδάτιας πανίδας και ορνιθοπανίδας του Έλους. Η κατάληψη αυτή προκύπτει από την επιλεγόμενη χάραξη και την αναγκαστική κατασκευή των πρανών τα οποία θα πρέπει να είναι μεγάλης έκτασης και μικρής κλίσης εξαιτίας της χαμηλής ικανότητας του εδάφους της περιοχής να αντέξει υψηλά φορτία.

Επιβεβαιώνει η Επιτροπή ότι το έργο αδειοδοτήθηκε παράνομα; Εάν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής και να υπάρξει συμμόρφωση με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία;

ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (igoumenitsa) 89,2 fm

Αναδημοσίευση από http://romiazirou.blogspot.com/2011/09/blog-post_1185.html


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης