ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Ο ΘΥΜΟΣ!

Πήγαινε κάτω

Ο ΘΥΜΟΣ!  Empty Ο ΘΥΜΟΣ!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Νοε 27, 2011 10:54 pm

Μια χαριτωμένη ιστορία για το θυμό... Απολαύστε την!
Αρχεία
Ο ΘΥΜΟΣ!  Attachment
4_Things_gr.pps Δεν έχετε το δικαίωμα να κατεβάσετε τα attachments.(542 Kb) Κατεβάστηκε 6 φορές
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο ΘΥΜΟΣ!  Empty Απ: Ο ΘΥΜΟΣ!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Νοε 27, 2011 11:00 pm

Υπάρχουν τέσσερα πράγματα που δεν μπορείτε, λέει το "ταινιάκι" για το θυμό να ανακτήσετε:

1. Η πέτρα αφού ριχθεί

2. Η λέξη αφού ειπωθεί

3. Η ευκαιρία αφού χαθεί

4. Ο χρόνος αφού περάσει
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο ΘΥΜΟΣ!  Empty Απ: Ο ΘΥΜΟΣ!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Νοε 28, 2011 6:39 pm

Για να δείτε το αρχείο κάντε κλικ πάνω στο όνομα...
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο ΘΥΜΟΣ!  Empty Απ: Ο ΘΥΜΟΣ!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Πεμ Αυγ 30, 2018 2:56 am

Έντονος θυμός & Κατάθλιψη. Πως τον διαχειριζόμαστε;

Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία.

Όλοι βιώνουν θυμό σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Αυτές οι στιγμές είναι συνήθως σύντομες. Μερικές φορές παρόλα αυτά ο θυμός μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει.

Τι είναι θυμός;

Ο θυμός είναι ένα ισχυρό συναίσθημα που μας δημιουργεί μια ένταση όπου άλλες φορές μας κινητοποιεί και άλλες μας κάνει τη ζωή δύσκολη.

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τον θυμό και την εχθρότητα. Ο θυμός είναι μια απάντηση σε μια κατάσταση που παρουσιάζει κάποια απειλή. Η εχθρότητα είναι μια προδιάθεση, ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που αντανακλά την ετοιμότητα κάποιου να εκφράσει τον θυμό.

Ο θυμός έχει ισχυρά αποτελέσματα στο σώμα μας. Τον νιώθουμε στο στήθος μας. Τον νιώθουμε στο κεφάλι μας. Τον αισθανόμαστε να βγαίνει από το σώμα μας.

Θυμός & Κατάθλιψη

Ο μακροχρόνιος θυμός μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης. Οι ερευνητές έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ αισθήσεων θυμού και κατάθλιψης. Σύμφωνα με μελέτες, οι ερευνητές παρατηρώντας άτομα με κατάθλιψη σημείωσαν ότι το ένα τρίτο εμφάνισε ξαφνικά επεισόδια θυμού.

Σύμφωνα με το Freud η κατάθλιψη είναι θυμός ο οποίος είναι στραμμένος προς τον εαυτό μας. Παρόλο που υπάρχουν απόψεις ότι αυτή η προσέγγιση είναι απλή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο θυμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Αγγλίας όταν ο θυμός στρέφεται προς τον εαυτό μας συμβάλει στην ενίσχυση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη έχουν συχνά έντονες “επικριτικές εσωτερικές φωνές” που διαιωνίζουν τα συναισθήματα της αναξιότητας και της ντροπής. Όταν ακούνε αυτή την εσωτερική κριτική, δεν αισθάνονται μόνο πιο καταθλιπτικοί, αλλά δυσκολεύονται επίσης να «αντιμιλήσουν» σε αυτή με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται μεγάλος θυμός προς τον εαυτό τους.



Γιατί να έχουμε τόσο πολύ θυμό;

Το αίσθημα του θυμού είναι δευτερογενές. Δηλαδή δεν ξυπνάμε και είμαστε θυμωμένοι, αλλά κάτι άλλο έχει προηγηθεί που πρώτα μας έκανε να λυπηθούμε, να απογοητευτούμε ή να νιώσουμε αδικημένοι και η μη κατάλληλη διαχείριση των συναισθημάτων μας οδήγησε στο να «μαζέψουμε» θυμό. Ο θυμός συγκεντρώνεται όταν δεν μιλάμε για αυτό που συμβαίνει, όταν επιλέγουμε τρόπους όπως η αποφυγή της συζήτησης ή η μη κατάλληλη έκφραση του προβλήματος.

Συχνοί λόγοι που δεν εκφράζουμε αυτό που μας ενοχλεί (το οποίο ολοένα και μας ενοχλεί και αποκτά πιο έντονη «απόχρωση» θυμού) είναι:

«Αν μιλήσω για αυτό που συμβαίνει, θα παρεξηγηθώ»

«Αν μιλήσω για αυτό που συμβαίνει δεν θα θέλει να συνεχίσει να είμαστε μαζί ή να κάνουμε παρέα»

«Αν μιλήσω για αυτό που συμβαίνει θα δημιουργηθεί ένταση και θα βγω εκτός ελέγχου»

«Αν μιλήσω θα τσακωθούμε»

«Ποτέ δεν με θα με καταλάβει, οπότε γιατί να μπω στον κόπο να μιλήσω;» κλπ.

Εφόσον λοιπόν συχνά επιλέγουμε να αποφύγουμε να μιλήσουμε για αυτό που μας ενόχλησε μετά δεν θυμώνουμε μόνο με τον άλλο αλλά και με τον εαυτό μας που δεν έκανε κάτι για αυτό. Στη συνέχεια μια αφορμή που μπορεί να είναι ασήμαντη μας οδηγεί στο να ξεσπάσουμε τελικά όλο αυτό το θυμό που μαζεύαμε για να μην εκραγούμε. Με λίγα λόγια αυτό που φοβόμασταν από την αρχή να μη συμβεί συνέβη, κάναμε το «μπαμ».



Πως μπορούμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το θυμό μας;

Το πρώτο βήμα είναι να παραδεχτούμε ότι θυμώσαμε και να αποδεχτούμε το θυμό σαν σημάδι ότι κάποια βαθύτερη ανάγκη μας χρειάζεται την προσοχή μας.

Έχουμε κάθε δικαίωμα να νιώθουμε όπως νιώθουμε. Τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα επομένως αν εμάς προσωπικά μας ενοχλεί κάτι δεν χρειάζεται ούτε να νιώθουμε ντροπή για αυτό αλλά ούτε και να απολογούμαστε. Ας συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα μας έχουνε θυμώσει και ας αναρωτηθούμε: Ποιο δικαίωμα μου έχει καταπατηθεί αυτή τη στιγμή και νιώθω έτσι;

Το δεύτερο βήμα για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το θυμό μας είναι να τον πάρουμε είδηση τη στιγμή που αρχίζει να συσσωρεύεται.

Πως θα γίνει αυτό; Όταν κάτι μας ενοχλεί συχνά το αντιλαμβανόμαστε αλλά αντιδρούμε αντανακλαστικά ανάλογα πως έχουμε συνηθίσει να αντιδρούμε. Αν για παράδειγμα παραβλέπουμε συχνά ότι κάποιος μας προσέβαλε ή προτιμήσουμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση, σύντομα θα αρχίσουμε να «μαζεύουμε» θυμό απέναντι του. Ακόμα και αν νομίζουμε ότι το θυμό τον έχουμε εξαφανίσει, η αλήθεια είναι ότι απλά τον έχουμε καταπιεί και ο εαυτός μας έχει στραφεί εναντίον μας διότι δεν τον υποστηρίξαμε. Ας αναρωτηθούμε: Γιατί συνεχίζω να νιώθω έτσι; Πως μπορεί να αλλάξει αυτό;

Το τρίτο βήμα είναι να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τι θα σκεφτεί ο άλλος.

Ας σταματήσουμε να μπαίνουμε στο κεφάλι του άλλου. Δεν ξέρουμε τι θα σκεφτεί, δεν ξέρουμε τι σκέφτεται ούτε ξέρουμε πως θα αντιδράσει σε αυτά που θα θελήσουμε να του πούμε για αυτά που μας θύμωσαν. Όσο μπαίνουμε στο μυαλό του άλλου τόσο βγάζουμε λανθασμένα συμπεράσματα, αποθαρρύνουμε να λύσουμε αυτό που συμβαίνει και καταλήγουμε στο τέλος και περισσότερο θυμωμένοι και πιο παρεξηγημένοι. Επίσης ας μην περιμένουμε αυτά που θα πούμε να αρέσουν στον άλλον. Οι ανθρώπινες σχέσεις περιλαμβάνουν και απογοήτευση η οποία όμως δεν είναι αιώνια. Όσο πιο γρήγορα λυθεί μια δυσάρεστη κατάσταση τόσο περισσότερο θα είμαστε ήρεμοι.

Το τέταρτο βήμα είναι να μιλήσουμε ή να γράψουμε αυτό που μας θυμώνει.

Πολλές φορές μπορεί να μην είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για αυτό που μας θυμώνει. Γράφοντας το σε ένα χαρτί είναι ένας πολύ βοηθητικός τρόπος να το βγάλουμε αρχικά από μέσα μας. Ας πάρουμε το χρόνο μας και ας αφεθούμε να γράψουμε ότι μας προβληματίζει, μας αγχώνει, μας απογοητεύει, μας εκνευρίζει. Έπειτα μπορούμε να το κρατήσουμε ή να το σκίσουμε αν δεν το θέλουμε. Εάν είμαστε σε θέση και έχουμε αποφασίσει να μιλήσουμε χρειάζεται να μην είμαστε επιθετικοί απέναντι στο άλλο μέλος διότι θα είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσουμε αυτό που συμβαίνει. Ας πάρουμε το χρόνο μας, αν χρειαστεί ας το γράψουμε να το έχουμε ως προσχέδιο και ας μιλήσουμε για το πώς νιώθουμε εμείς για την κατάσταση που συμβαίνει. Αντί π.χ. «Θύμωσα πολύ που είδα ότι δεν με υπολογίζεις καθόλου» σε «Θύμωσα πολύ που είδα ότι κάποια πράγματα γίνονται χωρίς να συμμετέχω και εγώ». Στη συνέχεια ρωτάμε πως μαζί μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι αν στόχος μας είναι να βρούμε μια λύση, το να τα ρίχνει ο ένας στον άλλο δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου.

Το πέμπτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να σταματήσουμε να έχουμε προσδοκίες.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή όταν περιμένουμε να βρούμε το σωστό τρόπο για να αλλάξουν τα πράγματα. Ακόμη και την πιο τέλεια μέθοδο να βρούμε δεν είναι όλα στον έλεγχο μας. Το αν το άλλο μέλος θα είναι συζητήσιμο δεν είναι στο χέρι μας, το αν θα κατανοήσει κάποια πράγματα και θα αλλάξει τη συμπεριφορά του όπως τη θέλουμε επίσης δεν είναι στο χέρι μας. Οι εξωτερικοί παράγοντες επίσης δεν είναι στο χέρι μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Να σταματήσουμε να θυμώνουμε για πράγματα που είναι έξω από τον έλεγχο μας. Να σταματήσουμε να έχουμε υπερβολικές προσδοκίες απέναντι στους άλλους.

Η διαχείριση θυμού είναι ακόμη πιο δύσκολη όταν έχουμε τον πιο αυστηρό κριτή που υπάρχει μέσα μας. Όσο δίκιο και να έχουμε, δεν γίνεται να το βρούμε αν μόνοι μας σαμποτάρουμε τον εαυτό μας.

Αν η απογοήτευση μας έχει κυριεύσει, αν ο θυμός έχει αρχίσει και γίνεται εκτός ελέγχου είναι αναγκαίο να ζητήσουμε άμεσα τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου ειδικού Ψυχικής υγείας. Με τη βοήθεια του θα μάθουμε τους λόγους που συσσωρεύουμε τόσο έντονο θυμό και θα εκπαιδευτούμε σε νέους τρόπους διαχείρισης της καθημερινής ζωής για μια πιο ήρεμη ζωή και για ανάπτυξη και διατήρηση επιτυχημένων σχέσεων.

Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όσα μας δυσκολεύουν μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου ειδικού Ψυχικής υγείας. Το να ζητάμε βοήθεια δε σημαίνει ότι παραδεχόμαστε ότι είμαστε αδύναμοι και ανίκανοι να κάνουμε καλά τον εαυτό μας. Αντίθετα σημαίνει ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας και επιθυμούμε πραγματικά να γίνουμε καλά.

Ακόμη και αν έχουμε προσπαθήσει να ζητήσουμε βοήθεια και δεν έχουμε δει γρήγορα αποτελέσματα χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Όσο διάστημα έχουμε αφήσει να πονάμε θέλει τον κατάλληλο χρόνο να επουλωθεί.

Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον κόπο της διαδικασίας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι:

ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ https://psychopedia.gr/entonos-thymos/
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης