Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ 20.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Πήγαινε κάτω

Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ 20.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Empty Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ 20.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Δεκ 03, 2011 10:03 am

Η εφεδρεία απειλεί 20.000 εκπαιδευτικούς

Στον χάρτη των κυβερνητικών σχεδιασμών μπαίνει η εργασιακή εφεδρεία των εκπαιδευτικών, με προοπτική να εφαρμοστεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς 18.000 - 20.000 δάσκαλοι και καθηγητές.

Η «εφεδρεία» των εκπαιδευτικών μπαίνει ξανά στο τραπέζι των κυβερνητικών σχεδιασμών προκειμένου να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2012 με το τέλος της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Με την εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας σε δάσκαλους και καθηγητές που θέλουν μέχρι και δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εφέδρων θα κυμανθεί από 18.000-20.000 εκπαιδευτικούς στο σύνολο των 185.000 που εργάζονται σήμερα.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι, παρόλο που οι εκπαιδευτικοί εξαιρέθηκαν ρητώς από την αρχική εφαρμογή του μέτρου της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν με νεότερη νομοθετική πρωτοβουλία σε περίπτωση κατά την οποία μέχρι τα τέλη του 2011 δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος των 30.000 εφέδρων, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικας.

Στις διατάξεις για την εφεδρεία του προσχεδίου νόμου που είχε κατατεθεί στη Βουλή υπήρχε η αναφορά ότι από την εφαρμογή του μέτρου εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2011-2012.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισήμαναν -πριν την ψήφιση του νόμου- ότι δεν θα μπορούσαν να τεθούν σε εφεδρεία δάσκαλοι και καθηγητές εν μέσω του σχολικού έτους. Κατόπιν και λίγο πριν ψηφιστεί ο ν. 4024/2011, έπειτα από παρέμβαση της υπουργού Παιδείας εξαιρέθηκε ο χώρος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την εφεδρεία.

Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ακόμα και αν τεθούν σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη του 2011, δεν αποκλείεται να συζητηθεί και να νομοθετηθεί η εφαρμογή του μέτρου στον χώρο της εκπαίδευσης προκειμένου να επιτευχθούν περικοπές δαπανών ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά στο ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η εφεδρεία στον κλάδο τους και επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του μέτρου στην πρωτοβάθμια και μέση εκπαίδευση θα αποτελέσει «casus belli» για τους δάσκαλους και τους καθηγητές που έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών κατά 18.000-20.000 θα έχει ως αποτέλεσμα ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων ανά τη χώρα μετά την πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε το 2010. Παράλληλα, θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση ενός σαρωτικού κύματος μετακινήσεων δασκάλων και καθηγητών ανά την επικράτεια προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν.

Εντονες αντιδράσεις

Σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ


Το σενάριο για την ενεργοποίηση της εφεδρείας στον χώρο της εκπαίδευσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της ΑΔΕΔΥ. Το μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ κ. Δ. Μπράτης δήλωσε στο «Εθνος»: «Εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να βγάλει σε εφεδρεία και εκπαιδευτικούς, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φαίνεται ότι πίσω από μία τέτοια ενέργεια υπάρχει ένα ευρύ σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ και αιρετό μέλος στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Η αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου θα είναι ισχυρότατη σε μια τέτοια περίπτωση. Εάν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβέρνηση, θα πρέπει να τις αφήσουν στην άκρη», επισημαίνει ο κ. Δ. Μπράτης.

Αντίστοιχα, η εργατολόγος και νομικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, κ. Μ. Τσίπρα, σημειώνει ότι η εφεδρεία που ισοδυναμεί με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων «δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα εφαρμοστεί στο μέλλον σε κλάδους που έχουν εξαιρεθεί όπως οι εκπαιδευτικοί, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό κ.τ.λ.». Επισημαίνει δε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και ότι η εφαρμογή της εφεδρείας σε συνδυασμό με τους κανόνες περιορισμού των προσλήψεων θα οδηγήσει σε διάλυση της παιδείας, η οποία είναι ίσως από τα σοβαρότερα κοινωνικά αγαθά.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Γ. Αλεβιζάκης, από την πλευρά του υπογραμμίζει στο «Εθνος» ότι οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς της εφεδρείας όπως οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι. Εάν τεθούν σε εφεδρεία συγκεκριμένες ειδικότητες καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (π.χ. θεολόγοι), θα πρέπει να αντικατασταθούν με συναδέλφους τους της αντίστοιχης ειδικότητας και η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου θα ήταν καταστροφική για την παιδεία, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ.

«Για μας η εφαρμογή της εφεδρείας αποτελεί ''κόκκινη γραμμή'' και θα συζητήσουμε για το θέμα τη Δευτέρα που θα συναντηθούμε με την υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου», υπογραμμίζει ο κ. Γ. Αλεβιζάκης.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63584146


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ 20.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Empty Απ: Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ 20.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Δεκ 03, 2011 2:07 pm

Διαψεύδει το υπουργείο το δημοσίευμα του Έθνους:

03-12-11 Σχετικά με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» για την εφεδρεία στους εκπαιδευτικούς

Δελτίο Τύπου

Σχετικά με σημερινό (03/12/2011) πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» με τίτλο «Η εφεδρεία απειλεί 20.000 εκπαιδευτικούς», το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διευκρινίζει:


Μετά από κατάθεση στοιχείων για την ομαλή λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την εξαίρεση των εκπαιδευτικών από τη ρύθμιση της εφεδρείας.

Σε ό,τι αφορά στη μισθολογική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, αυτή ακολουθεί τις γενικότερες ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου.

Οι εκπαιδευτικοί, ως ανήκοντες στην κατηγορία ΠΕ(Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), έχουν ίδιες αποδοχές με όλους τους συναδέλφους τους, της ίδιας κατηγορίας, στο υπόλοιπο δημόσιο.

Πέραν αυτού, οποιαδήποτε συζήτηση αποσκοπεί στη δημιουργία σύγχυσης και ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς.

http://l.wbx.me/l/?instId=35890515-f105-4449-a7ee-54bde2126bbe&token=6e96fe3b962a00ad9ac3eb93679948b0004c41b60000013405f5423e&u=http%3A%2F%2Fwww.minedu.gov.gr%2Fgrafeio-typou%2Fdeltia-typoy%2F03-12-11-sxetika-me-protoselido-dimosieyma-tis-efimeridas-lethnosr-gia-tin-efedreia-stoys-ekpaideytikoys.html

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ 20.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Empty Απ: Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ 20.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Δεκ 04, 2011 9:12 am

Δημιουργία σύγχυσης και ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς;

Μα οι εκπαιδευτικοί δεν ξεχνούν ότι και ο 13ος μισθός και ο 14ος ήταν με ίδιες διαβεβαιώσεις, πως δε θα κοπούν. Μα τελικά κόπηκαν.

Και μαζί πετσοκόφτηκαν και επιδόματα και έπεσαν και χαράτσια και καταλήξαμε να μη ζούμε από το μισθό που παίρνουμε. Πόσο ασφαλείς να νιώθουμε έτσι; Όταν δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ούτε τις βασικές μας ανάγκες;

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ 20.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Empty Απ: Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ 20.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Δεκ 04, 2011 10:26 am

Ας δούμε όμως και αυτό:

δ) Καταργεί την οικογενειακή παροχή (συζύγου) για τους έγγαμους υπαλλήλους, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παροχή για τα τέκνα τα οποία βρίσκονται υπό την προστασία του υπαλλήλου.

ε) Αυξάνει σημαντικά το επίδομα θέσης ευθύνης με σκοπό τη δημιουργία ενός επιπλέον κινήτρου για την κατάληψη των θέσεων ευθύνης από τα ικανότερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

http://dipe.thesp.sch.gr/dipe_last/images/stories/docs/neo_bathmologio/odhgies_glk_neo.pdf

Απόσπασμα από τη νομοθεσία για το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο.

Που με προσχήματα περί ικανών και μη ικανών υπαλλήλων εξαθλιώνει οικονομικά τους πολλούς και μοιράζει απλόχερα χρήματα στους λίγους και εκλεκτούς του συστήματος. Λες και δε γινόταν πάντα το ίδιο. Οι λίγοι με παχυλούς μισθούς και οι άλλοι με μισθούς πείνας. Λίγο παρακάτω βέβαια κάποιος άλλος Πάγκαλος θα μας πει με στόμφο πως πάλι όλοι μαζί τα φάγαμε. Αλλά κανείς μα κανείς δε θα μας πει πώς και γιατί όλα αυτά τα golden boys παρά τους παράδες που εισπράττουν δεν καταφέρνουν να σουλουπώσουν το κράτος. Πώς και γιατί αντί για τους ικανούς τελικά το σύστημα επιβραβεύει εκείνους που έχουν δώσει το δικαίωμα στο δίδυμο ΜΕΡΚ-ΟΖΙ να προσβάλουν τη χώρα μας διαρκώς.

Και θα σας δώσω ένα παράδειγμα από Θεσπρωτία. Τι θα πει ικανός υπάλληλος και τι θα πει μη σωστή αξιοποίηση του ικανού υπαλλήλου. Έχεις που λες δυο μουσικούς. Η μια με πτυχίο και στην ψυχολογία. Η άλλη με μεταπτυχιακό στη μουσική εν εξελίξει. Η μία σου ζητά να διοριστεί στη Θεσπρωτία. Γιατί εδώ την είχες διορίσει και πέρυσι και εδώ με τον πενιχρό μισθό που της έδινες έχει νοικιάσει κάποιο σπιτάκι. Η άλλη σου ζητά να διοριστεί Πρέβεζα. Γιατί εκεί είναι το σπίτι της και μπορεί στοιχειωδώς να επιβιώσει με τα ψίχουλα που θα πάρει για μισθό. Και όμως τελικά διορίζονται ακριβώς ανάποδα. Εκείνη που ήθελε Θεσπρωτία, καταλήγει στην Πρέβεζα. Κι εκείνη που ζήταγε Πρέβεζα, καταλήγει Θεσπρωτία. Και δεν τους δίνεις καν το δικαίωμα για αμοιβαία. Αν και έχουν προσληφθεί για το ίδιο ακριβώς έργο και με τις ίδιες υποχρεώσεις.

Συζητούσα προχτές με τη μία. Και το συμπέρασμα; Του χρόνου, μου είπε, θα προτιμήσω να μείνω στο σπίτι μου και να φυτεύω μαρούλια. Προς τι η ταλαιπωρία; Για τα 800 ευρώ και αν που θα παίρνω; Και που δε θα με φτάνουν πουθενά να ζήσω;

Πόσα άλλα νέα παιδιά βρίσκονται στην ίδια θέση; Με αυξημένα προσόντα, με δυο πτυχία ή και με μεταπτυχιακά και βασανίζονται κάθε χρόνο με καθεστώς μη μόνιμης εργασίας που κάθε καλοκαίρι καταλήγει στην απόλυση. Αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ... Νοικιάζουν σπίτια με 200 ευρώ, συνήθως κλουβιά, και με τα ελάχιστα χρήματα που τους μένουν πρέπει να πληρώνουν και έναν κόψιμο για οδοιπορικά αφού συνήθως συμπληρώνουν ωράριο σε δυο και τρία σχολεία και με μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο. Οι συγκοινωνίες τις περισσότερες φορές δεν εξυπηρετούν. Και χρειάζονται δικό τους μέσο μεταφοράς. Με όλους βεβαίως τους κινδύνους που συνεπάγεται η μετακίνηση στους επαρχιακούς δρόμους το χειμώνα. Μόλις προχτές θρηνήσαμε την απώλεια συναδέλφου που έχασε τη ζωή της πηγαίνοντας με το αυτοκίνητό της στο σχολείο της.

Πόσα νέα παιδιά, ρωτώ, καθημερινά ταξιδεύουν χιλιόμετρα και στη Θεσπρωτία και στην Ήπειρο και στην Ελλάδα ολόκληρη;

Πέρυσι, είχαμε θυμάμαι μια μουσικό από την Κέρκυρα. Ερχόταν κάθε μέρα πέρα δώθε με το καράβι. Τη διορίσανε μόλις αρχές Δεκέμβρη. Και μετά περνούσαν οι μήνες και έμενε απλήρωτη. Και πώς πληρώνεις τα ειισιτήρια, τη ρώτησα; Μου δίνει ο άντρας μου, απάντησε...

Κι έρχονται τώρα κάποιοι και μας λένε για ικανούς και μη ικανούς υπαλλήλους για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Και την απογοήτευση που σπέρνουν με τα οικονομικά τους μέτρα στα νιάτα της Ελλάδας.

Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι ενώ υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν μουσικό, για τη Θεσπρωτία πάντα μιλάμε, υπάρχουν και μουσικοί αδιόριστοι. Στη Θεσπρωτία πάντα. Και μάλιστα άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει οικογένεια, έχουν παιδιά και δεν έχουν μέλλον!

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης