«Λεξικογραφικό Χαρμόσυνο» για τα 105χρονα του Ε. Κριαρά

Πήγαινε κάτω

«Λεξικογραφικό Χαρμόσυνο» για τα 105χρονα του Ε. Κριαρά Empty «Λεξικογραφικό Χαρμόσυνο» για τα 105χρονα του Ε. Κριαρά

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Δεκ 17, 2011 1:20 pm

«Λεξικογραφικό Χαρμόσυνο» για τα 105χρονα του Ε. Κριαρά Kriaras

«Λεξικογραφικό Χαρμόσυνο» για τα 105χρονα του Ε. Κριαρά

«Λεξικογραφικό Χαρμόσυνο για τα εκατοπεντάχρονα του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά» τιτλοφορείται η εορταστική-τιμητική γενέθλια εκδήλωση που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Εμμανουήλ Κριαρά, ο οποίος διανύει αισίως και υγιώς τον 106ο χρόνο της ζωής του.

Στην εκδήλωση θα απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (έχει έδρα τη Θέρμη της Θεσσαλονίκης), καθηγητής Κώστας Γραμμένος και ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του πανεπιστημίου, καθηγητής Βασίλης Γούναρης.

Οι τρείς εισηγητές της εκδήλωσης ήταν οι Σπύρος Μοσχονάς, αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας της γλώσσας, με θέμα «Το λεξικογραφικό έργο του Εμμανουήλ Κριαρά», ο καθηγητής της νομικής σχολής του ΑΠΘ Αθανάσιος Καίσης, με θέμα «Η συνεισφορά του Εμμανουήλ Κριαρά στη νομική γλώσσα» και ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Ιωάννης Καζάζης, με θέμα «Το μεσαιωνικό λεξικό του Εμμανουήλ Κριαρά - Τομή και συνέχεια». Ακολούθησε αντιφώνηση του τιμώμενου υπεραιωνόβιου καθηγητή.

Στην προηγούμενη εκδήλωση που πραγματοποίησε προς τιμήν του το ΑΠΘ (στις 30 του περασμένου Ιανουαρίου) ο καθηγητής- διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Γιάννης Καζάζης, που έχει αναλάβει τη συνέχιση του μνημειώδους έργου για το Λεξικό της Βυζαντινής Γραμματείας, την οποία είχε ξεκινήσει ο κ. Κριαράς, του έδωσε το πρώτο αντίτυπο του 17ου τόμου (έφτασε αισίως στο γράμμα Π). Ο 18ος τόμος του ίδιου λεξικού αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους (2012).

Ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1906 στον Πειραιά από οικογένεια κρητικής καταγωγής, ενώ τα πρώτα παιδικά του χρόνια έζησε στη Μήλο. Το 1924 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1930 ως το 1950 εργάστηκε στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών, αρχικά ως συνεργάτης και από το 1939 ως διευθυντής. Το 1950 εξελέγη στη θέση του τακτικού καθηγητή της μεσαιωνικής φιλολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το διδακτικό έργο του Εμμανουήλ Κριαρά διακόπηκε βίαια τον Ιανουάριο του 1968, όταν η Χούντα τον απέλυσε για τα δημοκρατικά του φρονήματα. Έκτοτε και μέχρι σήμερα συνεχίζει το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης