ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ: "ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΙΟΛΦ" (ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ)

Πήγαινε κάτω

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ: "ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΙΟΛΦ" (ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ) Empty ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ: "ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΙΟΛΦ" (ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ)

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Ιαν 29, 2012 7:47 am

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ: "ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΙΟΛΦ" (ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ) %25CE%259C%25CE%25B9%25CE%25BA%25CF%2581%25CF%258C%25CF%2582%2520%25CE%2595%25CE%25B3%25CE%25B9%25CF%258C%25CE%25BB%25CF%2586

Πέρα από τα δεκανίκια που στηρίζουν τις ζωές μας


Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Μία σύγχρονη και μοντέρνα παράσταση

από το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων

με τον «Μικρό Έγιολφ» του Ίψεν


Σε μία κρίσιμη εποχή μετάβασης, σε ένα δρόμο που δεν φαίνεται να έχει τέρμα, ο Ίψεν έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων με τον «Μικρό Έγιολφ» και μας ζητάει να αφήσουμε στην άκρη τα δεκανίκια που στηρίζουν τις ψευτοζωές μας, να αγγίξουμε με ειλικρίνεια και τόλμη τον εαυτό μας και να επιχειρήσουμε την επαφή με τον άλλον.

Η παράσταση που παίζεται ήδη εδώ και μία εβδομάδα στο Καμπέρειο είναι μία σύγχρονη, δυνατή, καλοφτιαγμένη ματιά πάνω στις ανθρώπινες και ερωτικές σχέσεις. Κοιτάει κατά πρόσωπο τον θεατή, τολμά να του αποκαλύψει τις ενοχές, τις τύψεις και τις κρυφές σκέψεις που κρύβει σαν μαύρο φυλαχτό στην καρδιά του και του ζητάει να συνεχίσει να πορεύεται, με συμβιβασμούς έστω, αλλά τουλάχιστον με λίγο περισσότερο σταθερά και ειλικρινή βήματα.

Το Δημοτικό Θέατρο διαλέγει για δεύτερη φορά φέτος έναν μεγάλο συγγραφέα μετά τον Λόρκα του καλοκαιριού, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην ανοιχτεί στα σίγουρα νερά της κλασσικής δραματουργίας της πιο «φωτεινής» περιόδου του συγγραφέα, μίας «Νόρας» ή ενός «Κουκλόσπιτου» ας πούμε. Ο πιο σκοτεινός «Μικρός Έγιολφ» από το ιψενικό σύμπαν της τελευταίας περιόδου (γράφτηκε το 1894), παίζεται σπάνια και ο λόγος αποκαλύπτεται από τις πρώτες σκηνές. Δεν είναι «μαλακός», δεν μας αποπλανεί στα σαλόνια της αστικής τάξης, και στους ανώδυνους έρωτες των κορασίδων (μέχρι να αρχίσει να βαθαίνει σιγά σιγά στις εσχατιές της ψυχής), αλλά τα βάζει όλα εξ αρχής, με δύναμη και ωμότητα στο προσκήνιο.

Ο γιος του ζευγαριού είναι ανάπηρος από ένα ατύχημα που του στιγματίζει τη ζωή. Ο πατέρας λείπει στα βουνά για να βρει τον εαυτό του. Και η μητέρα, δηλώνει με σαφήνεια ότι δεν θέλει έναν γάμο μέσα στον οποίο χάνει τη γυναικεία - ερωτική υπόστασή της.

Εδώ, η απώλεια δεν αποκαλύπτεται, δεν έρχεται βαθμιαία, αλλά είναι παρούσα στο κέντρο της σκηνής.
Το ερώτημα βέβαια είναι τι ακριβώς χάνει κανείς; Κι επιπλέον, αν πάνω σε αυτήν την απώλεια χτίζεις νέες ψευδαισθήσεις, νέα παλάτια στην άμμο.

Ο Ίψεν γνωρίζει ότι οι άνθρωποι ακολουθούν τους αρχετυπικούς τους στεναγμούς, βηματίζουν πάνω σε προαιώνια μονοπάτια. Και όπως έκαναν πριν από αυτόν οι αρχαίοι Έλληνες τραγωδοί, φωτίζει με δραματουργικό τρόπο, με τέχνη δηλαδή, αυτήν την αντίφαση του σύγχρονου ανθρώπου: Να πρέπει να ζεις όπως σε καλεί η φύση, μέσα σε ένα κόσμο που τον έφτιαξες ακριβώς για να απομειώσεις αυτό το κάλεσμα.

Κι ο γάμος, δεν είναι παρά ένα από τα ιδανικά παραδείγματα της σοφίας του ανθρώπινου πολιτισμού. Απαντά στην ερωτική ανάγκη για τον άλλο, αλλά την καταπνίγει κιόλας ώστε να υπάρχει συνέχεια.

Η παράσταση


Η παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου έχοντας να αντιμετωπίσει ένα κείμενο σκληρό όπως είπαμε, και σκοτεινό, επιλέγει να δώσει το λόγο κατευθείαν στους ηθοποιούς και να κάνει το λόγο τους κεντρικό ήρωα. Οι τέσσερις (συν δύο ήρωες με το παιδί και τον γητευτή) αναπτύσσονται σαν παίχτες της σκακιέρας του λόγου, σχηματίζουν δυάδες και τριάδες, αναδιπλώνουν τη μάχη των ερωτικών σχέσεων. Λένε αυτό που θέλουν να πουν, αλλά κι αυτό που τελικά αναγκάζονται να πουν μετρώντας νίκες και απώλειες. Φυσικά, κανείς δεν θα βγει νικητής στο τέλος, αφού το μαύρο νερό του θανάτου τα καταπίνει όλα, όπως ξέρουμε.

Υπάρχει όμως μια πιθανότητα, εκεί μπροστά στο νερό του φιόρδ, να μην αναγνωρίσεις μόνο τη ματαιότητα του χρόνου, αλλά κι ένα κομμάτι του εαυτού σου. Και κάπως να κινηθείς, κάπως να κάνεις μια αυθεντική, δική σου κίνηση που θα σε βγάλει από το φαύλο κύκλο των επιθυμιών και των απωθήσεών σου. Στο τέλος, μπορεί να υπάρξει μια ελπίδα συμβίωσης, γιατί τι άλλο παρήγορο υπάρχει σε αυτή τη ζωή παρά ο άλλος;

Η σκηνοθεσία του Νίκου Καμόντου είναι αυτή που μετατρέπει το έργο σε μία σύγχρονη μοντέρνα, δυνατή παράσταση η οποία βλέπεται ενίοτε με ένταση, και διαρκώς με προσμονή για το τι θα ακολουθήσει.

Το σκηνικό της Λίνας Μότσιου επιτρέπει στο βλέμμα τη διαφυγή σε μία περισσότερο ονειρική κατάσταση από αυτή που υποβάλλει η σκηνική εξέλιξη, αναδεικνύοντας επιπλέον όλους τους συμβολισμούς του έργου, σε ένα διαρκές παιγνίδι μεταξύ των σκιών (του θανάτου) και των βλεμμάτων (της ζωής).

Και οι ηθοποιοί καταφέρνουν να σταθούν ταυτόχρονα ως θεατρικά υποκείμενα αλλά και ως διαχρονικά σύμβολα- με τη Ρηνιώ Κυριαζή κατά τη γνώμη μας να ξεχωρίζει επειδή επιπλέον αντέχει το βάρος μιας κατάφωρης έκθεσης, στο ρόλο μιας ηρωΐδας που δύσκολα θα γίνει κατανοητή σήμερα που επιστρέφει ξανά ο συντηρητισμός και ο ολοκληρωτισμός της ανδροκρατούμενης εξουσίας.

Η μελοδραματική μουσική του Νίκου Βελιώτη, ιδιαίτερα στο τελευταίο θέμα, όχι μόνο ενισχύει την πλοκή, αλλά δίνει και ένα απρόσμενο βάθος σε μια στιλπνή, μεταλλική επιφάνεια που διαρκώς απειλεί ότι θα καλύψει τη σκηνή.
Η παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Ιωαννίνων όσο περνάνε οι μέρες θα αποκτήσει ρυθμό και θα βρει το κοινό της. Μακάρι να συναντήσει και το νεανικό, φοιτητικό κοινό της πόλης- κοινό που στην ουσία έχει χάσει εδώ και χρόνια- γιατί οι νέοι άνθρωποι έχουν όσο ποτέ την ανάγκη για μια τέχνη που να μιλάει για τα αδιέξοδα των ανθρώπων.

Είναι μια παράσταση που θα μπορούσε να ανέβει σε οποιαδήποτε πόλη της Ευρώπης και δείχνει τις δυνατότητες που κρύβει ένα ανθρώπινο καλλιτεχνικό δυναμικό που έμαθε να αναμετριέται με ψηλά τον πήχη. Με δύο τρεις τέτοιες παραστάσεις το χρόνο το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα μπορούσε να φτιάξει και σχολή ακόμα. Είθε...

Έχουν προπωληθεί ήδη 600 εισιτήρια


Οι παραστάσεις συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα την Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9 το βράδυ., ενώ την Κυριακή η παράσταση αρχίζει στις 8.

Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 € γενική είσοδος και προπώληση εισιτήριων γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο και στα γραφεία του Θεάτρου (Παπάζογλου και Αραβαντινού γωνία) Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 8 π.μ. έως 3 μ.μ. (πληροφορίες στο τηλέφωνο: 26 510 25 670 καθημερινές, πρωινές ώρες - το ταμείο του θεάτρου λειτουργεί μία ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει και η διάθεση στους δικαιούχους της Εργατικής Εστίας δωρεάν εργατικών εισιτηρίων

Από τη διεύθυνση του θεάτρου σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν προπωληθεί πάνω από 600 εισιτήρια και η ζήτηση ολοένα αυξάνει. Το Σάββατο το βράδυ γέμισε η μισή αίθουσα, ενώ την παράσταση είδαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής κ.α.

Η αίθουσα του Καμπέρειου αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι είναι ιδανική για παραστάσεις έστω κι αν της λείπουν τα σύγχρονα καθίσματα, με μόνη παρατήρηση ότι άρχισε να κάνει κρύο μετά το διάλλειμα

Να ξεχωρίσουμε το ιδιαίτερα καλαίσθητο και λειτουργικό πρόγραμμα της παράστασης, το οποίο περιέχει και τη μουσική του έργου σε cd ενώ έχει και πολύ χαμηλό κόστος.

Συντελεστές της παράστασης είναι:


Μετάφραση: Μαριαλένα Μαμαρέλη, Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Φλέσσας, Σκηνοθεσία: Νίκος Καμόντος, Σκηνικά – κοστούμια: Λίνα Μότσιου, Μουσική: Νίκος Βελιώτης, Σχεδιασμός φωτισμού: Λίνος Μεϊτάνης, Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Τσικνιά. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Ρηνιώ Κυριαζή- Ρίτα, Ξανθή Γεωργίου- Άστα, Στάθης Κόκκορης- Άλφρεντ Άλμερς, Νίκος Σκοπούλης εναλλάξ με τον Μάξιμο Τζοβάρας- Έγιολφ, Μιχάλης Μπίζιος- Γητευτής, Άρης Τσαμπαλίκας – Μπρόργκχαιμ.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ: "ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΙΟΛΦ" (ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ) Empty Απ: ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ: "ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΙΟΛΦ" (ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ)

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Ιαν 29, 2012 8:11 am

ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Χένρικ Ίψεν

«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΙΟΛΦ»

Δράμα σε τρεις πράξεις


«Ο Μικρός Έγιολφ» του Χένρικ Ίψεν, είναι το έργο το οποίο θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων κατά την χειμερινή περίοδο του 2012.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στο θέατρο Καμπέρειο στις 18 Ιανουαρίου και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι εύθραυστες ισορροπίες του συναισθηματικού δικτύου της οικογένειας σε μια διαρκή αναθεώρηση που προκαλείται από ανατροπές, ανασφάλειες, ενοχές και από τη διαχρονική αναζήτηση του ανθρώπου για το απόλυτο συναίσθημα.

Αυτό το τρομακτικά άγνωστο που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια των ανθρωπίνων σχέσεων και που αποκαλύπτεται τόσο απρόβλεπτα μέσα από συγκρούσεις και αδιέξοδα των ηρώων, αποδίδεται με τη μαεστρία του μεγάλου νορβηγού δραματουργού στο έργο της καλλιτεχνικής του ωριμότητας.

Η παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Μαριαλένας Μαμαρέλη, δραματουργική επεξεργασία Νίκου Φλέσσα, σκηνοθεσία Νίκου Καμόντου, σκηνικά και κοστούμια Λίνας Μότσιου, μουσική Νίκου Βελιώτη, φωτισμούς Λίνου Μεϊτάνη. Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Γράβου.

Ο θίασος στελεχώνεται από τους ηθοποιούς (αλφαβητικά): Ξανθή Γεωργίου, Στάθη Κόκκορη, Ρηνιώ Κυριαζή, Μιχάλη Μπίζιο και Άρη Τσαμπαλίκα

Παίζουν επίσης οι μικροί Νίκος Σκοπούλης και Μάξιμος Τζοβάρας.

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Τετάρτη,Πέμπτη,Παρασκευή,Σάββατο στις 9.00 μ.μ

και Κυριακή στις 8.00μ.μ.

Τιμή εισιτηρίων: 10 ευρώ

Διεύθυνση: θέατρο ‘Καμπέρειο’ Παπαδοπούλου 11, Ιωάννινα

Τηλέφωνο: 2651025670


Με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 2 Ιανουάριος στις 2:14 π.μ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ

https://www.facebook.com/groups/353811357968291/

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ: "ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΙΟΛΦ" (ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ) Empty Απ: ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ: "ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΙΟΛΦ" (ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ)

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Ιαν 29, 2012 8:16 am


Μικρό δείγμα από την παράσταση...

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης