ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ

Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ Empty ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Ιουν 22, 2011 11:36 pm

http://news.pathfinder.gr/greece/news/719267.html

Επέκταση μέτρου για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης

Επεκτείνεται και στις μισθώσεις ακινήτων, από τις 9 Ιουλίου, η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, που εφαρμόζεται ήδη για τις αγοραπωλησίες από την αρχή του χρόνου.

Το πιστοποιητικό εκδίδεται από ενεργειακούς επιθεωρητές, κοστίζει 1 - 2 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα σπίτια και 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα λοιπά κτίρια, ενώ ο στόχος που εξυπηρετεί είναι να γνωρίζει ο αγοραστής ή ενοικιαστής πόση ενέργεια θα χρειάζεται να καταναλώνει για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, αερισμό κλπ.

Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζήτησε ήδη από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διετή αναβολή της έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις, καθώς και κατάργηση (στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης των επαγγελμάτων) των ελάχιστων αμοιβών που προβλέπονται για τους ενεργειακούς επιθεωρητές.

Με τα τωρινά δεδομένα πάντως, όσοι νοικιάσουν ακίνητα μετά τις 9 Ιουλίου θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρώτα το ενεργειακό πιστοποιητικό. Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού πρέπει να αναφέρεται στο συμφωνητικό και η εφορία δεν θα θεωρεί τα συμβόλαια αν ο ιδιοκτήτης δεν προσκομίζει αντίγραφο του πιστοποιητικού (αντίστοιχα στις αγοραπωλησίες οι συμβολαιογράφοι αναγράφουν στα συμβόλαια τον αριθμό πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού και επισυνάπτουν ένα αντίγραφό του).

Ένα ακόμη χαράτσι στα κτίρια.

Με δικαιολογίες φαιδρές και με προφανές το κέρδος μιας κάστας ανθρώπων που θα εκδίδει τα πιστοποιητικά.

Γιατί κι εγώ στο ενοίκιο μένω και ξέρω ότι δε μου χρειάζεται πιστοποιητικό για να μάθω αν το σπίτι αερίζεται ή φωτίζεται και άλλα ευτράπελα. Με αποκορύφωμα το θέμα θέρμανσης. Που η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει στα ύψη κι αυτοί μας λένε για ενεργειακό πιστοποιητικό! Έλεος!

Και με στοιχεία. Νοίκιασα το σπίτι που μένω τώρα το περασμένο καλοκαίρι. Διπλά τζάμια και αυτόνομη θέρμανση. Έχει κι άλλο διαμέρισμα από πάνω κι επομένως ούτε από κει έχει απώλειες. Τι τα θες όμως και τι τα γυρεύεις; Ψόφησα στο κρύο. Γιατί μόλις άγγιζα το κουμπάκι της αυτόνομης θέρμανσης ζεμάταγε...

Και πάλι από Γενάρη μέχρι Πάσχα πλήρωσα σχεδόν χίλια ευρώ για πετρέλαιο. Κι ας το άνοιγα σπανίως το καλοριφέρ. Προτιμώντας μια σομπούλα αλογόνου και πληρώνοντας φυσικά τα αντίστοιχα ποσά στη ΔΕΗ.

Γι' αυτό και θεωρώ το ενεργειακό πιστοποιητικό ένα ακόμη μέτρο στο γάμο του Καραγκιόζη και άνευ ουσίας για τους καταναλωτές. Κι ένα ακόμη χαράτσι που δε βοηθά σε τίποτε την ανάπτυξη του τόπου. Βουλιάζει μόνο οικονομικά τους μικρομεσαίους. Αυτούς που μπορεί να έχουν ένα σπιτάκι για νοίκιασμα αλλά με τα μέτρα που επικρατούν είναι ασύμφορο να το νοικιάσουν. Αφού όχι μόνο δε θα βάλουν τίποτε στην τσέπη αλλά και θα πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους:


  • Στη ΔΕΗ για διάφορα χαρτιά και αλλαγή ονόματος καταναλωτή.
  • Στο μεσιτικό γραφείο.
  • Στην εφορία.
  • Και τώρα και για το ενεργειακό πιστοποιητικό!

Βάλε και τα υπόλοιπα τέλη, δημοτικά και ακίνητης περιουσίας, και έχεις εικόνα της τρελής κατάστασης για τα κτίρια. Θα καταντήσουμε να μη φτάνει ο μισθός για να πληρώνουμε τους δασμούς πάνω στο κτίριο...

Πού να πληρώσεις και για συντήρηση; Να το βάψεις, να διορθώσεις βλάβες σε υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, πατώματα, κουφώματα και τέλος δεν έχει η οικονομική αιμορραγία όποιου έχει σήμερα ένα σπιτάκι...

Μόλις το περασμένο καλοκαίρι πλήρωσα πάνω από 2.000 ευρώ για να βαφτούν οι κοινόχρηστοι χώροι της πολυκατοικίας που έμενα στην Αθήνα. Λίγο αργότερα έσκασα άλλα 350 ευρώ για να βαφτεί ένα μέρος του διαμερίσματος και εντός των ημερών θα πρέπει να βάλω πάλι το χέρι στην τσέπη για να βαφτεί και το υπόλοιπο.

Τώρα, λέει, αν θελήσω να το νοικιάσω, θα πρέπει να πληρώσω και το άλλο χαράτσι. Για να με πιάσει μετά η εφορία που θα έχω ανεβεί κλίμακα, και να μου κόψει νέο μπουγιουρντί.

Εργαζόμαστε για να ζήσουμε ή ζούμε για να εργαζόμαστε και να πληρώνουμε συνεχώς;

Δούλοι του 21ου αιώνα. Αυτό καταντήσαμε.

Με διαρκείς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων και παράλληλα διαρκείς αυξήσεις υποχρεώσεων και οικονομικών επιβαρύνσεων.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης