Πρώτη δύναμη με 40,2% η αριστερά στους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πήγαινε κάτω

Πρώτη δύναμη με 40,2% η αριστερά   στους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Empty Πρώτη δύναμη με 40,2% η αριστερά στους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Φεβ 27, 2012 12:07 am

Πρώτη δύναμη με 40,2% η αριστερά

στους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

26-02-2012
ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ

Αν μελετήσουμε τη δύναμη των ενωτικών αριστερών σχημάτων διαπιστώνουμε ότι από τις 31 ΕΛΜΕ όπου υπήρχαν ή συγκροτήθηκαν το τελευταίο διάστημα ευρύτερα σχήματα της εκπαιδευτικής αριστεράς, σε 22 ΕΛΜΕ τα σχήματα αυτά αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη με ποσοστά ψήφων που κυμαίνονται από 32% μέχρι και 100%

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα έστειλαν οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε. στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο για την ανάδειξη Δ.Σ. σε 69 ΕΛΜΕ της χώρας (σε σύνολο 90 ΕΛΜΕ).

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και κινηματικής αριστεράς, δηλαδή, τα σχήματα που συγκροτήθηκαν από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Μ-Λ/ΚΚΕ, άλλων συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καθώς και ανένταχτους αριστερούς αγωνιστές/αγωνίστριες ψηφίστηκαν από το 40,2% των καθηγητών, έναντι 34% πέρυσι (άνοδος κατά 6,2% ).

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών συγκέντρωσαν το 16,5% των ψήφων, έναντι 14,7% πέρυσι (άνοδος 1,8%).

Οι παρατάξεις που πρόσκεινται στον δικομματισμό υπέστησαν καθίζηση με μείωση του αθροίσματος των ποσοστών τους κατά 9 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚ πήρε φέτος το 16,6% των ψήφων από 23,6% που είχε πέρυσι (μείωση κατά 7%), και η ΔΑΚΕ το 23,8% των ψήφων από 25,9% που είχε την προηγούμενη χρονιά (μείωση κατά 2,1%). Δηλαδή οι παρατάξεις του δικομματισμού πήραν αθροιστικά το 40,4% των ψήφων φέτος, από 49,5% που είχαν πέρυσι.

Αν μελετήσουμε τη δύναμη των ενωτικών αριστερών σχημάτων διαπιστώνουμε ότι από τις 31 ΕΛΜΕ όπου υπήρχαν ή συγκροτήθηκαν το τελευταίο διάστημα ευρύτερα σχήματα της εκπαιδευτικής αριστεράς, σε 22 ΕΛΜΕ τα σχήματα αυτά αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη με ποσοστά ψήφων που κυμαίνονται από 32% μέχρι και 100%. Σε 10 από τις παραπάνω ΕΛΜΕ έχουν την απόλυτη πλειοψηφία εδρών. Συνολικά, τα σχήματα αυτά απέσπασαν το 40,1% των ψήφων και 97 έδρες έναντι 33,8% των ψήφων και 85 εδρών πέρυσι.

Είναι επίσης γεγονός ότι τα ενωτικά αριστερά σχήματα που συγκροτήθηκαν το τελευταίο διάστημα από συλλογικότητες, σχήματα και ανένταχτους καθηγητές/τριες που αντιστέκονται στις πολιτικές των μνημονίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ κατέκτησαν ευρύτατη στήριξη και εμπιστοσύνη.

Αν εξετάσουμε τα αποτελέσματα σε ορισμένες περιοχές διαπιστώνουμε ότι:

Στην ΕΛΜΕ Βʼ Κορινθίας δεν συμμετείχε καμία άλλη παράταξη και το ψηφοδέλτιο της ευρύτερης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς με τη συμμετοχή ανένταχτων αγωνιστών απέσπασε το 95% του συνόλου των καθηγητών /καθηγητριών που ψήφισαν.

Στην ΕΛΜΕ Εύβοιας το σχήμα «Ενωτική Κίνηση - Καθηγητές εν Δράσει», πήρε 320 ψήφους (4 έδρες στις 7), στο σύνολο των 627 έγκυρων ψηφοδελτίων (δηλαδή το 51% του συνόλου). Στο σχήμα αυτό συμμετείχαν για πρώτη φορά 15 νέοι καθηγητές, που πρωτοστάτησαν στους αγώνες της ΕΛΜΕ και των κινημάτων το προηγούμενο διάστημα.

Στην ΕΛΜΕ Πρέβεζας το σχήμα «Μέτωπο Δράσης και Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών» αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 176 ψήφους (46%) και 3 έδρες.

Στην ΕΛΜΕ Καρδίτσας το ψηφοδέλτιο «Ενωτική Δράση», που συγκροτήθηκε από πρωτοβουλία νέων καθηγητών /τριών που συμμετείχαν στο κίνημα των πλατειών και στα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης και με τη συμμετοχή των μελών των παρατάξεων «Αγωνιστικές Κινήσεις» και «Αγωνιστική Συνεργασία» αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 193 ψήφους (32%) και 3 έδρες.

Όμως και τα ψηφοδέλτια που απαρτίστηκαν μόνο από μέλη των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΕΚ) είχαν σημαντική απήχηση. Τα ψηφοδέλτια αυτά στελεχώνονται από καθηγητές που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ - τη Δημοκρατική Αριστερά και ανένταχτους αριστερούς. Συγκεκριμένα οι ΣΕΚ αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη σε 11 από το σύνολο των 33 ΕΛΜΕ. Επίσης σε άλλες 9 αναδείχθηκαν δεύτερη δύναμη. Συνολικά απέσπασαν το 22,4% των ψήφων και 55 έδρες, έναντι του 20,3% των ψήφων και 47 εδρών πέρυσι.

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι η συμμετοχή των καθηγητών/τριών στις εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. των ΕΛΜΕ παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στις πρόσφατες εκλογές στις 69 ΕΛΜΕ οι ψηφίσαντες ήταν 35.500 περίπου έναντι 37.000 την προηγούμενη σχολική χρονιά. Η μείωση κατά 4%, που προέκυψε, είναι μικρότερη της μείωσης των αριθμού των εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδοτήσεων και της μείωσης του αριθμού των αναπληρωτών και ωρομισθίων.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα ο συσχετισμός των εδρών στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα διαμορφώνονταν ως εξής: Ριζοσπαστική Αριστερά 5 έδρες δηλαδή 3 έδρες οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις και 2 έδρες οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις. Στο συνέδριο της ΟΛΜΕ που έγινε πριν 8 μήνες (Ιούνιος 2011) η Ριζοσπαστική Αριστερά κατέλαβε 3 έδρες (2 έδρες οι ΣΕΚ και 1 έδρα οι Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις).

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θα λάμβαναν 2 έδρες στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, όσες, δηλαδή, είχαν μέχρι τώρα.

Η ΠΑΣΚ θα καταλάμβανε 2 έδρες, έναντι 3 που είχε στην προηγούμενη περίοδο. Η ΔΑΚΕ τέλος θα καταλάμβανε 2 έδρες, έναντι 3 μέχρι τώρα.

Συνεπώς οι δυνάμεις της αριστεράς θα καταλάμβαναν 7 συνολικά έδρες (από 5) και οι παρατάξεις του δικομματισμού 4 έδρες (από 6).

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι μέσα σε 8 μήνες (Ιούνης 2011 - Φλεβάρης 2012) ο συσχετισμός δυνάμεων στον χώρο της ΟΛΜΕ έχει ανατραπεί θεαματικά υπέρ της ριζοσπαστικής κινηματικής Αριστεράς και σε βάρος των παρατάξεων του δικομματισμού.

Ζητούμενο, βεβαίως, παραμένει η ενεργοποίηση των ΕΛΜΕ αλλά και της ΟΛΜΕ σε συντονισμό με το ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα στους διαρκείς, πολύμορφους και δυναμικούς αγώνες για την ανατροπή των κατεδαφιστικών πολιτικών της κυβέρνησης και της τρόικας και για το άνοιγμα του δρόμου για πολιτικές υπέρ των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, των ανέργων και της νεολαίας της χώρας μας.

Γρηγόρης Καλομοίρης: Αντιπρόεδρος Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ

Ελένη Γλαρέντζου: Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=58407 (από την εφημερίδα ΑΥΓΗ)

Να πω ότι μου αρέσει αυτό το άρθρο; Δε θα το πω. Ανακάτεμα στο στομάχι μου προκάλεσε.

Προσμετρά ο Καλομοίρης ως αριστερά τη Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη, το δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, και αφήνει στην απέξω το ΠΑΜΕ. Εντάξει, το ΠΑΜΕ είναι αυτό που είναι, μας πικραίνει και μας πληγώνει, αλλά ποιος γνήσιος αριστερός θα αφήσει το ΠΑΜΕ έξω από την αριστερά; Και θα βαφτίσει αριστερά τους λακέδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αυτούς που ψήφισαν το Μάαστριχτ και ακόμη σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό;

Δεν μας τα λέει καθόλου καλά ο Καλομοίρης. Και στα λόγια μεν παριστάνει ότι χαίρεται που έχασαν δύναμη τα κόμματα του δικομματισμού ενώ στην πράξη επικροτεί εκείνους που ρίχνουν νερό στον ίδιο μύλο με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Και ποιους αφήνει απέξω; Εκείνους που λένε ξεκάθαρο όχι στην Ευρώπη. Που δεν παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς και από την άλλη λένε ναι σε εκείνους που μας επέβαλαν το μνημόνιο.

Κάνει όμως και κάτι άλλο ο Καλομοίρης. Μαγειρεύει τα ποσοστά και αθροίζει τις παρεμβάσεις με την αριστερά της υποταγής και της συνδιαλλαγής με το κεφάλαιο. Από πού κι ως πού; Τι σχέση έχουν οι παρεμβάσεις με όλους αυτούς τους γλοιώδεις τύπους;

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει, αν δεχτούμε τους αριθμούς και τις υποθέσεις του Καλομοίρη, είναι πως ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων στη βάση της ΟΛΜΕ θα έδινε ένα διοικητικό συμβούλιο με 4 έδρες των αριστερών, 4 έδρες των παρατάξεων του δικομματισμού, και 3 έδρες εκείνων που πατάνε σε δυο βάρκες. Τους σαλτιμπάγκους του συνδικαλισμού και τους χαμαιλέοντες. Ποια πρώτη θέση της αριστεράς; Αν ήταν πρώτη η αριστερά δε θα είχε τέτοια χάλια η ΟΛΜΕ και δε θα είχαν ισοπεδωθεί τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Δυστυχώς όμως δεν έχουν το πάνω χέρι οι αριστεροί. Το έχουν οι υπηρέτες της άρχουσας τάξης. Και οι φελλοί που παριστάνουν τους αριστερούς και την ίδια ώρα στρώνουν κόκκινο χαλί να περάσουν τα σχέδια της αστικής τάξης.


___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης