Παιχνίδια με το φυσικό αέριο που ενδιαφέρουν και τη Θεσπρωτία...

Πήγαινε κάτω

Παιχνίδια με το φυσικό αέριο που ενδιαφέρουν και τη Θεσπρωτία...  Empty Παιχνίδια με το φυσικό αέριο που ενδιαφέρουν και τη Θεσπρωτία...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Φεβ 29, 2012 8:32 am

Ανοιχτό παράθυρο για το Φυσικό Αέριο στην Ήπειρο!

Ο ITGI μπορεί να εισάγει άεριο από τη Ρωσία αντί από την Κασπία Θάλασσα!

Ο ελληνοϊταλικός αγωγός ITGI μπορεί να εισάγει φυσικό αέριο στην Ε.Ε από την Ρωσία αντί για την Κασπία Θάλασσα, όπως αρχικά προγραμματιζόταν, μετά από τον αποκλεισμό του αγωγού διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας από την κοινοπραξία του San Deniz.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο επικεφαλής του ITGI, Elio Ruggeri, το σχέδιο “είναι πρόθυμο να δεχτεί πηγές αερίου από οποιαδήποτε παραγωγό χώρα” , συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία διαθέτει σημαντικά αποθέματα στα ύδατα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ITGI παραμένει ανάμεσα στους διεκδικητές για την εισαγωγή αερίου στην Ε.Ε μέσω της Ιταλίας.

Η πρόταση του ITGI να δεχθεί ρωσικό αέριο θα αυξήσει την εξάρτηση της Ε.Ε από την ρωσική Gazprom.

Σημειώνεται ότι στις 20 Φεβρουαρίου η Shah Deniz, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε ότι εξαίρεσε τον αγωγό ITGI για τη μεταφορά του προϊόντος στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της κοινοπραξίας ότι μειώνει τις διαδρομές μεταφοράς του φυσικού αερίου είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που λαμβάνεται μέσα στα πολλά χρόνια διαδικασίας του έργου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διασπορά της προσφοράς στην Ευρώπη.

Ενδιαφέρον της ρωσικής Gazprom για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ προκύπτει από τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom και γενικό διευθυντή της Gazprom Export, Alexander Medvedev.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom στη συνάντηση «συζητήθηκαν οι προοπτικές τις ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ» ενώ οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν «στην κατάσταση των αγορών φυσικού αερίου με ιδιαίτερη έμφαση στην εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τις παραδόσεις κατά τη χειμερινή περίοδο».

Η Gazprom αναφέρει ότι «η Ελληνική πλευρά εκτίμησε ιδιαιτέρως τις επιπλέον ποσότητες αερίου που προμήθευσε ο όμιλος Gazprom στην Ελλάδα κατά την περίοδο του αυξημένου ψύχους φέτος τον χειμώνα».

Στη συνάντηση που συζητήθηκαν και θέματα εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης και ο πρόεδρος της Prometheus Gas, εταιρίας στην οποία συμμετέχει η Gazprom, Δημήτρης Κοπελούζος, καθώς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, που διαχειρίζεται την προμήθεια Ρωσικού φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, κ. Χάρης Σαχίνης.

Η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Gazprom με αγωγό μέσω των δικτύων Ρουμανίας- Βουλγαρίας. Η σύμβαση προβλέπει την προμήθεια 2,8 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο και λήγει το 2016.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ http://892fm.blogspot.com/2012/02/itgi_29.html

Πολλά γράφτηκαν στον τοπικό τύπο (κυρίως τον ιντερνετικό) για την ακύρωση της μεταφοράς φυσικού αερίου από την κοινοπραξία Shah Deniz μέσω του αγωγού ITGI που θα περνούσε και από την Πέρδικα Θεσπρωτίας. Κάποιοι και κατηγόρησαν τους κατοίκους της Πέρδικας γιατί με τις διαμαρτυρίες τους άφησαν - έγραψαν - την Ήπειρο χωρίς φυσικό αέριο!

Να λοιπόν που έπεσαν έξω. Και άλλα παιχνίδια βρίσκονται από πίσω.

Και ας μην ξεχνάμε ότι η προαναφερθείσα κοινοπραξία θα πέρναγε το αέριο τράνζιτ από την Ήπειρο. Όλο δηλαδή το αέριο που θα έμπαινε στον αγωγό από το Αζερμπαϊτζάν θα πήγαινε μέσω και της δικής μας γης απέναντι, στην Ιταλία. Ούτε κυβικό εκατοστό δεν προβλεπόταν να δοθεί στην Ήπειρο.

Θα αλλάξει άραγε κάτι από τα καινούρια που μαγειρεύονται; Και που έχουν να κάνουν αφενός με τους πολέμους συμφερόντων των εταιριών που διαχειρίζονται το φυσικό αέριο αλλά και την επικείμενη πώληση της ΔΕΠΑ; Θα πάρει δηλαδή αέριο και η περιοχή μας;

Δεν ξέρω ειλικρινά αν πρέπει να πω "μακάρι". Γιατί αυτά τα παιχνίδια είναι και χοντρά και σε πολλά επίπεδα.

Πχ αξίζει κανείς να ψάξει λιγάκι τι κόστος έχει η μετατροπή ενός καυστήρα πετρελαίου σε καυστήρα φυσικού αερίου. Και τι κόστος έχεις όταν από πετρέλαιο γυρνάς σε φυσικό αέριο. Πόσο εκτεθειμένος είσαι σε μονοπωλιακές τακτικές. Με το πετρέλαιο έχεις δεξαμενή και αποθηκεύεις ένα - δύο τόνους. Με το φυσικό αέριο; Αρκεί η εταιρεία να κατεβάσει το διακόπτη και μένεις κυριολεκτικά στα κρύα του λουτρού.

Αλλά και αν έρθει το αέριο στην Ήπειρο. Θα μπορέσει να φτάσει σε όλα τα σημεία; Πχ στα χωριά μας; Αστεία πράγματα! Ξέρετε για τι έξοδο μιλάμε; Και για πόσο χρόνο υλοποίησης ενός τέτοιου δικτύου;

Ακόμη και μέσα στις μεγάλες πόλεις. Θα πρέπει να σκαφτούν όλοι οι δρόμοι. Χρόνια ολόκληρα θα κρατήσει η ταλαιπωρία. Κι όταν τα χρόνια θα περάσουν, κανείς δεν ξέρει αν η αγορά φυσικού αερίου θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύσει τις απαραίτητες ποσότητες την Ελλάδα.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης