Να ματαιώσει ο λαός χαράτσια και ανατιμήσεις της ΔΕΗ

Πήγαινε κάτω

Να ματαιώσει ο λαός χαράτσια και ανατιμήσεις της ΔΕΗ Empty Να ματαιώσει ο λαός χαράτσια και ανατιμήσεις της ΔΕΗ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Δεκ 08, 2012 8:25 am

Να ματαιώσει ο λαός χαράτσια και ανατιμήσεις της ΔΕΗ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιχείρησης Α. Ζερβό είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στα γραφεία της επιχείρησης στη Χαλκοκονδύλη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία απελευθέρωσης της Ενέργειας και ο ρόλος της ΔΕΗ, μετά τις πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης και της ΡΑΕ. Αλλά και οι ανατιμήσεις που έρχονται στα τιμολόγια, προκειμένου η εταιρεία να σιγουρέψει τα κέρδη της και να γίνει πιο θελκτική για τα μονοπώλια που καραδοκούν, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επίσκεψή μας αποσκοπούσε στο να ενημερωθούμε για την πορεία της ΔΕΗ, να πούμε και εμείς τις δικές μας θέσεις και απόψεις. Τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται το ΚΚΕ να δώσει πιο ολοκληρωμένα την άποψή του και με τις τρέχουσες εξελίξεις και για όλες τις πηγές και μορφές ενέργειας στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, εμείς παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι πραγματικά δημόσια. Δεν μπορεί να συνυπάρχει με ιδιωτικές εταιρείες, είτε ελληνικές είτε ξένες και η ΔΕΗ ως δημόσια επιχείρηση πρέπει να συμπεριλάβει όλες τις νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι εξελίξεις δυστυχώς βαδίζουν με βάση τις αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων και της σημερινής, οι οποίες είναι ενταγμένες στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το Μνημόνιο.

Εμείς δηλώνουμε από τώρα ότι θα αντισταθούμε, θα αντιδράσουμε, θα διεκδικήσουμε να ματαιωθούν ό,τι σχέδια έχει η κυβέρνηση και η ΕΕ απέναντι στη ΔΕΗ για δύο λόγους: Ο ένας λόγος είναι ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας πρέπει να ανήκουν στο λαό και δεύτερο γιατί θα υπάρχουν δραματικές επιπτώσεις στην τιμολογιακή πολιτική. Δηλαδή, προβλέπουμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα μπορεί να πληρώνει.

Εμείς καλούμε βέβαια και αυτούς που μπορούν να πληρώσουν να μην πληρώσουν για να δυναμώσει η πίεση, για να μην πάμε σε χειρότερη τιμολογιακή πολιτική. Αλλά αυτή τη φορά θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που, ενώ θα ήθελαν να πληρώσουν, δε θα μπορούν. Δε θα κάνουν αντίσταση, δηλαδή. Δε θα έχουν. Και από αυτήν την άποψη, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση και αναμφισβήτητα και η διοίκηση της ΔΕΗ ζητάμε και από αυτήν να πάρει θέση, παίρνοντας υπόψη τουλάχιστον αυτήν την πλευρά, τις επιπτώσεις στην τιμολογιακή πολιτική».

Σε ερώτηση για την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου για το χαράτσι, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Αυτό ήταν πια ολοφάνερο. Οτι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η ΔΕΗ και η απειλή της διακοπής του ρεύματος για να επιβληθούν χαράτσια άδικα. Η θέση μας όμως είναι η εξής: Να καταργηθεί το ίδιο το χαράτσι και να μην εισπράττεται ούτε από την εφορία. Σωστά δεν πρέπει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, αλλά πρέπει να καταργηθεί το ίδιο το χαράτσι. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε πέντε έξι φόρους για τα σπίτια.

Επίσης, η ενιαιοποίηση που θα γίνει, πολύ φοβόμαστε ότι θα είναι άθροισμα των πέντε έξι φόρων και όχι μία λογική φορολόγηση. Για το σπίτι που μένεις δεν μπορεί να πληρώνεις φόρο. Αλλο για το σπίτι που εκμεταλλεύεσαι, που νοικιάζεις. Δεν μπορεί να πληρώνεις φόρο γιατί έχεις σπίτι, δεν μπορεί να τιμωρείσαι γιατί σου άφησε κάποιος κληρονομιά το σπίτι ή γιατί πήρες δάνειο και το έκανες, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πολιτική λαϊκής στέγης».

Σίγουρες οι αυξήσεις

Από την πλευρά του, ο Α. Ζερβός επισήμανε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. Αναφορικά με το αν θα συνεχίσει η ΔΕΗ να στέλνει μαζί με τους λογαριασμούς ρεύματος το χαράτσι στα ακίνητα, ο Α. Ζερβός δήλωσε ότι «περιμένουμε τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών» και διευκρίνισε ότι «στις αρχές της εβδομάδας άρχισε η τρίτη δόση» των λογαριασμών που περιέχουν και το χαράτσι.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση των τιμολογίων, ουσιαστικά προανήγγειλε τις ανατιμήσεις, λέγοντας:

«Εμείς θα στείλουμε τα κόστη μας, αυτή την υποχρέωση έχουμε και θα κάνουμε τις προτάσεις μας, με βάση τα κόστη, αλλά από εκεί και πέρα θα περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις. Οπως ξέρετε είναι του υπουργείου, όσον αφορά την τιμολόγηση.

Από 1η Ιανουαρίου έχουμε και τους ρύπους που προσθέτονται στα υπόλοιπα κόστη. Ολα αυτά θα ληφθούν υπόψη για να δούμε τι μπορεί να γίνει στην κατεύθυνση που είπε η κυρία Γραμματέας. Από εκεί και πέρα, εγώ δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξος, με την έννοια ότι κάποιες αυξήσεις θα υπάρξουν».

Η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε, στη συνέχεια, και με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

http://www.rizospastis.gr

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Να ματαιώσει ο λαός χαράτσια και ανατιμήσεις της ΔΕΗ Empty Απ: Να ματαιώσει ο λαός χαράτσια και ανατιμήσεις της ΔΕΗ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Δεκ 08, 2012 8:32 am

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Αλλεπάλληλα «ηλεκτροσόκ» από τη νέα χρονιά

Αλλαγές που θα γίνουν τις επόμενες βδομάδες, απειλούν να στερήσουν σταδιακά την ηλεκτροδότηση από εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες


Τα διαρκώς αυξανόμενα «κόστη» της ηλεκτροπαραγωγής επικαλείται η ΔΕΗ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η κυβέρνηση, ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί με μονάδες φυσικού αερίου και όλοι μαζί οι ηλεκτροπαραγωγοί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για να απαιτήσουν και να δικαιολογήσουν τις επερχόμενες ριζικές ανατιμήσεις στα τιμολόγια.

Την ίδια ώρα, οι οικιακοί καταναλωτές δεν μπορούν να «χωνέψουν» τις υφιστάμενες τιμές, χρεώσεις και φόρους του 2012 και πολλοί είναι αυτοί που ανταποκρίνονται με δυσκολία στην κάλυψη της ανελαστικής ανάγκης για ηλεκτροδότηση, δεδομένου και της επιβάρυνσης με το χαράτσι για τα ακίνητα.

Λίγες μέρες μένουν μέχρι η κυβέρνηση να ανακοινώσει νέες αυξήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα το 2013, αλλά είναι δεδομένο πως δε θα είναι οι τελευταίες της νέας χρονιάς.

Εχει ήδη ανακοινωθεί η «απελευθέρωση» των οικιακών τιμολογίων τον Ιούλη του 2013, οπότε η ΔΕΗ και κάθε άλλη εταιρία προμήθειας, θα κάνει όποιες αυξήσεις θέλει.

Παράλληλα, δρομολογούνται και μόνιμοι μηχανισμοί «αυξομείωσης» τυπικά, αλλά ουσιαστικά αυτοματοποιημένης αύξησης των τιμών πέρα από το όποιο «εύλογο» κέρδος θα διεκδικεί κάθε επιχειρηματίας. Με το κυρίαρχο σκεπτικό και τις ρυθμίσεις που εξετάζονται, η σύνδεση της χονδρικής με τη λιανική τιμή είναι μια βολική μέθοδος καταλήστευσης των εργατικών και λαϊκών οικογενειών με το πρόσχημα της δήθεν «κοστολογικής δικαιοσύνης».

Η περίπτωση της ΔΕΗ, που επικαλείται εναγωνίως τα «κόστη» αλλά και την επερχόμενη χρέωση της εκπομπής ρύπων από το Γενάρη του 2013, αποτελεί από μόνη της ένα σκάνδαλο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, με πολλούς λογαριασμούς απλήρωτους και με ένα ελάχιστο -όπως ισχυρίζεται- όφελος από τις μεγάλες ανατιμήσεις του 2012, η εταιρεία καταγράφει κέρδη 118 εκατ. ευρώ το πρώτο 9μηνο του χρόνου.

Πρωτοστατεί στην ...«άρση των στρεβλώσεων», δηλαδή στη μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς για λογαριασμό των μονοπωλίων και σχεδιάζει μεικτές επενδύσεις με μειοψηφική συμμετοχή, ώστε να αυξάνονται τα μετοχικά κέρδη, λίγο πριν γίνει κομμάτια για να πουληθεί και να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συμμετοχή του δημοσίου. Καθαρά κέρδη είχε και το 2010, 558 εκατ. ευρώ και το 2009, ακόμα 693 εκατ. ευρώ. Η πορεία κερδών δεν είναι άσχετη με τις πολλαπλές και πολύ μεγάλες ανατιμήσεις που έγιναν «γαργάρα» από τις τελευταίες κυβερνήσεις.

Μέσα σε μόνο 2 χρόνια, 2006-2008 έγιναν αυξήσεις στα τιμολόγια που προσέγγισαν το 25%. Το 2011 οι αυξήσεις συνοδεύτηκαν από αλλαγή στη δομή των τιμολογίων, η οποία έκρυψε τις πραγματικές ανατιμήσεις στις αυξομειώσεις των μέσων όρων. Το 2012 η αύξηση ξεπέρασε το 15%. Ολα αυτά τα χρόνια οι καταναλωτές είδαν ειδικότερες χρεώσεις να εκτοξεύονται στο «διάστημα», όπως το αγροτικό τιμολόγιο, το τέλος ΑΠΕ, το πάγιο του «νυχτερινού» κλπ.

http://www.rizospastis.gr/

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης