ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ Empty ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Ιουλ 20, 2011 2:55 pm

Με ημερομηνία 18 Ιουλίου 2011 και τη μορφή του εξαιρετικά επείγοντος στάλθηκε από το Υπουργείο το ακόλουθο:

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων»

1. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, όσοι εκπαιδευτικοί με δήλωσή τους θα
τοποθετηθούν σε θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις αυτές για ολοκλήρωση της θητείας τους και θα αποκλείονται από τις περαιτέρω διαδικασίες επιλογής σχολικών συμβούλων.


2. Υπηρετούντες Σχολικοί Σύμβουλοι οι οποίοι επιθυμούν να επιλεγούν Διευθυντές Σχολικών
Μονάδων με την επικύρωση του πίνακα από τον Περιφερειακό Δ/ντή θα πρέπει, εντός πέντε ημερών, να
υποβάλλουν αίτηση απαλλαγής από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου στον Δ/ντή της Περιφερειακής Δ/νσης
που ανήκουν, ο οποίος τη διαβιβάζει άμεσα στην αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου. Μετά την αποδοχή των
αιτήσεων απαλλαγής από την Υπουργό, εντός πέντε ημερών οφείλουν να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.

3. Ύστερα από τις τελευταίες περιπτώσεις κατάθεσης πλαστών τίτλων στα Συμβούλια Επιλογής
υποψηφίων Δ/ντών Σχολικών Μονάδων καλούνται τα Συμβούλια να διεξάγουν ενδελεχή έλεγχο στα
υποβαλλόμενα δικαιολογητικά των υποψήφιων Δ/ντών Σχολικών Μονάδων, έστω και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΛΑΪΔΗΣ

http://dipe.thesp.sch.gr/dipe_last/index.php?option=com_content&view=article&id=515

Τι σημαίνει αυτό για τους συναδέλφους υποψήφιους διευθυντές που έχουν προσόντα και για σχολικοί σύμβουλοι, ο καθένας το αντιλαμβάνεται. Πως πρέπει να λύσουν το γρίφο εντός ολίγων ημερών τι είναι προς το συμφέρον τους να πράξουν. Να αποδεχθούν θέση διευθυντή ή να παίξουν κορόνα - γράμματα την επιλογή τους στη θέση σχολικού συμβούλου;

Πραγματικά περίεργο δίλημμα αυτό που τέθηκε και μάλιστα αιφνιδιαστικά και εκ των υστέρων για αρκετούς από τους υποψηφίους. Αν μάλιστα το συνδυάσουμε με το ακόλουθο έγγραφο εκ μέρους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος:

http://www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=8193

Αρ. Πρωτ:35


Αθήνα 7/7/2011

Προς Μ.Μ.Ε. (συντάκτες Εκπαιδευτικού Ρεπορτάζ)
Κοιν. : Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τη διαδικασία επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών και παραπόνων πολλών συναδέλφων που συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία.

Συγκεκριμένα:

Το Υπουργείο Παιδείας αγνοώντας επιδεικτικά για άλλη μια φορά τους νόμους που το ίδιο θέσπισε, προχωρά στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών σχολικών μονάδων πριν ολοκληρωθεί η επιλογή των Σχολικών Συμβούλων.

Το πώς αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή των νόμων, την πιστή τήρηση των διαδικασιών και των δικών του διατάξεων, γίνεται σαφές από το γεγονός ότι αγνοώντας τη σειρά που ορίζει ο πρόσφατος νόμος 3848/2010 ( πρώτα επιλέγονται οι Σχολικοί Σύμβουλοι και ακολουθούν οι Διευθυντές σχολείων) προχωρά στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών, πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία της επιλογής των Σχολικών Συμβούλων.

Αρχικά, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις για τη διαδικασία επιλογής Σχολικών Συμβούλων ( η καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις των υποψηφίων ήταν η 18η Μαρτίου 2011) και στη συνέχεια και ενώ για 4 μήνες τίποτε δεν έχει προχωρήσει, ανατρέπεται ο προγραμματισμός τους και καλούνται οι υποψήφιοι για τις θέσεις των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων σε υποβολή αιτήσεων.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται όμηροι φημών και διαρροών σχετικά με το πότε θα γίνουν οι κρίσεις για κάθε κατηγορία υποψηφίων, αν οι διευθυντές που θα επιλεγούν και είναι υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι θα έχουν ή όχι τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη θέση Σχολικού Συμβούλου κλπ.

Το πλαίσιο της μοριοδότησης των υποψηφίων ανατρέπεται καθημερινά αφού το Υπουργείο Παιδείας βομβαρδίζει τα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών με «διευκρινιστικές» εγκυκλίους, που ανατρέπουν τον τρόπο υπολογισμού των μετρήσιμων μορίων και που προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις και τα κενά του Ν.3848/2010, που το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ζητά την κατάργησή του.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν τα στελέχη εκπαίδευσης στο ζοφερό εκπαιδευτικό τοπίο των μειωμένων διορισμών και της υποχρηματοδότησης ενισχύουν τη βεβαιότητα και την πεποίθηση ότι αυτές οι επιλογές της κυβέρνησης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη σοβαρότητα που τους αναλογεί.

Απευθύνουμε μια ύστατη έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να τηρήσει τη διαδικασία επιλογής στελεχών όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία και να βάλει τέλος στη σωρεία εγκυκλίων που αντί να φωτίζουν σημεία ενός κακού νόμου τον κάνουν ακόμη χειρότερο.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει ότι:

Θα παρακολουθεί από κοντά την όλη διαδικασία και θα προασπίσει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών απέναντι σε παράτυπες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και των Υπηρεσιακών παραγόντων.

Θα υπερασπιστεί μέχρι τέλος την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις επιλογές και την αξιοπρέπεια των Εκπαιδευτικών.

Η εγκύκλιος λοιπόν η εξαιρετικά επείγουσα του Υπουργείου Παιδείας ήρθε να επιβεβαιώσει τις φημολογίες. Πως όσοι αναδειχθούν διευθυντές δε θα μπορούν να γίνουν σχολικοί σύμβουλοι.

Τι επιτυγχάνεται όμως έτσι; Να μείνουν στην άκρη μια σειρά άξιοι εκπαιδευτικοί που θα μπορούσαν τουλάχιστον να διευθύνουν σχολικές μονάδες... Και στη θέση τους να αναδειχθούν συνάδελφοι που καμία ελπίδα ή και δυνατότητα διαθέτουν να διεκδικήσουν θέση συμβούλου.

Σε τι θα ωφεληθεί η εκπαίδευση από κάτι τέτοιο; Εγώ τουλάχιστον αδυνατώ να το αντιληφθώ...

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ Empty Απ: ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Δημοσίευση από Admin Την / Το Τετ Ιουλ 20, 2011 4:49 pm


Δίλημμα στα στελέχη εκπαίδευσης20/07/2011 - 08:00


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

«Ή σχολικός σύμβουλος ή διευθυντής σχολείου». Αυτό είναι το δίλημμα που θέτει τώρα το υπουργείο Παιδείας προς όλους τους υποψηφίους που συμμετέχουν στις κρίσεις των στελεχών εκπαίδευσης, αποκλείοντας στην ουσία όσους διεκδικούσαν και τα δυο πόστα βάσει και του νόμου 3848/10.


Την ώρα που οι κρίσεις των στελεχών εκπαίδευσης βρίσκονται σε εξέλιξη, το υπουργείο Παιδείας εντελώς αιφνιδιαστικά αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα στις επιλογές των υποψήφιων διευθυντών και σχολικών συμβούλων με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί, βάσει της οποίας καταργούνται και τα Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής και τα Γραφεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την υπουργό, Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ χτες με έγγραφο που απέστειλε ο γενικός γραμματέας, Β. Κουλαϊδής, προς όλες τις διευθύνσεις Εκπαίδευσης διευκρινίζει ότι όσοι εκπαιδευτικοί με δήλωσή τους τοποθετηθούν σε θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις αυτές για ολοκλήρωση της θητείας τους και θα αποκλείονται από τις περαιτέρω διαδικασίες επιλογής σχολικών συμβούλων. Στις περιπτώσεις, πάντως, που σε κάποια συμβούλια επιλογής ολοκληρώθηκε η διαδικασία και υποβλήθηκαν ήδη οι δηλώσεις προτίμησης, αυτές μπορούν να ανακληθούν. Παράλληλα, οι υποψήφιοι για θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων που δε θα κάνουν δήλωση τοποθέτησης προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία επιλογής σχολικών συμβούλων, παραμένουν στους πίνακες διευθυντών σχολικών μονάδων. Σε ό,τι αφορά τους υπηρετούντες σχολικούς συμβούλους οι οποίοι επιθυμούν να επιλεγούν διευθυντές σχολικών μονάδων, με την επικύρωση του πίνακα από τον περιφερειακό διευθυντή θα πρέπει, εντός πέντε ημερών, να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τη θέση του σχολικού συμβούλου στο διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης που ανήκουν.


Προσφυγές και κενά

Οπως εκτιμούν εκπαιδευτικοί, η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στα ήδη κακώς κείμενα που παρατηρούνται στις φετινές κρίσεις (σύμφωνα με το νόμο 3848/10, οι κρίσεις των σχολικών συμβούλων προηγούνται της αντίστοιχης διαδικασίας των διευθυντών σχολείων), ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγών στη δικαιοσύνη από σχολικούς συμβούλους που πλέον δε θα μπορούν να διεκδικήσουν πόστο διευθυντή, δυνατότητα που δίνεται βάσει του σχετικού νόμου.

«Οι υποψήφιοι σχολικοί σύμβουλοι θα πρέπει τώρα να επιλέξουν, καθώς, παρόλο που έχουν υψηλά μόρια, δεν είναι σίγουρο αν θα γίνουν τελικά σχολικοί σύμβουλοι, με αποτέλεσμα να μείνουν τελικά απέξω και από τις δύο διαδικασίες. Σε περίπτωση, πάντως, που “κλειδώσουν” στη θέση του σχολικού συμβούλου, ενδεχομένως να υπάρξει ντόμινο αλλαγών στους πίνακες, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν όσοι υποψήφιοι ήταν πιο πίσω στα μόρια, καθώς θα μπορούν να γίνουν τώρα διευθυντές», ανέφερε ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σερμπίνης.


Στην περίπτωση, πάντως, που επιλέξουν τη θέση διευθυντή, ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνουν κενές δεκάδες θέσεις σχολικών συμβούλων από τη νέα σχολική χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι για τις θέσεις σχολικών συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχονται σε 2.600 άτομα.

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ http://www.alfavita.gr/artro.php?id=39707 (άρθρο εφημερίδας ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 145
Εγγραφή : 23/12/2007

https://paideia.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης