ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: «Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων & Χώρων (18η Απριλίου): Κληρονομιά & Εκπαίδευση»

Πήγαινε κάτω

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: «Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων & Χώρων (18η Απριλίου): Κληρονομιά & Εκπαίδευση» Empty ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: «Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων & Χώρων (18η Απριλίου): Κληρονομιά & Εκπαίδευση»

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Απρ 10, 2013 5:21 am

ΘΕΜΑ: «Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων & Χώρων (18η Απριλίου):

Κληρονομιά & Εκπαίδευση»

Η 18η Απριλίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONAL COUNCIL ON MONUMENTS AND SITES - ICOMOS). Το ICOMOS προτείνει κάθε χρόνο ένα επίκαιρο θέμα, ώστε να αναδειχτεί το νόημα της ημέρας αυτής. Το γεγονός αυτό αποτελεί αφετηρία για τη διεξαγωγή σειράς εκδηλώσεων από τις εθνικές και διεθνείς επιστημονικές επιτροπές του ICOMOS και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Χώρων (18 Απριλίου 2013) έχει προταθεί ο θεματικός άξονας «Κληρονομιά και Εκπαίδευση». Σύμφωνα με το προτεινόμενο θέμα, στόχος είναι η γνωριμία και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στην ιστορική, αρχιτεκτονική, κοινωνική και θεσμική σπουδαιότητα ιστορικών μνημείων και κτιριακών συνόλων που σχετίζονται με την εκπαίδευση (παλαιά σχολεία και σχολές, πανεπιστήμια, ακαδημίες, βιβλιοθήκες, μοναστήρια κ.α.), η προώθηση της προστασίας τους και της ένταξής τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Σχολικά κτίρια του 19ου και του α΄ μισού του 20ου αιώνα, βρίσκονται σε κάθε γωνιά της θεσπρωτικής γης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αρχιτεκτονική παράδοση, την ιστορία αλλά και τις μνήμες των κατοίκων κάθε περιοχής. Τα εν λόγω κτίρια εμπίπτουν σε διαφορετικές κατηγορίες με βάση το νομικό καθεστώς προστασίας τους, π.χ. τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων, τον βαθμό διατήρησής τους, τυχόν μεταγενέστερες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις, τη σημερινή τους χρήση κλπ.

Αναφέρουμε, ενδεικτικά, το παλαιό Δημοτικό Σχολείο στον οικισμό Ελαταριάς (Λαμπανίτσα) Παραμυθιάς, αξιόλογο κτίσμα των σχολικών κτιρίων της επαρχίας, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί σημαντικό δείγμα για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής στον συγκεκριμένο χώρο, το παλαιό Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς που χτίστηκε με χρήματα της οικογένειας Βούλγαρη το 1937, το παλαιό Δημοτικό Σχολείο Τσαμαντά που στεγάζει σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο του ομώνυμου χωριού, το Παρθεναγωγείο στο Πλαίσιο Φιλιατών, το εντυπωσιακό πέτρινο δημοτικό σχολείο στους Άγιους Πάντες, το παλαιό Δημοτικό Σχολείο Ελαίας Φιλιατών που μέχρι πρόσφατα στέγαζε το εργαστήριο οστεοαρχαιολογίας της Υπηρεσίας μας και, βέβαια, το Αρχοντικό Ρίγγα στην Παραμυθιά, που λειτούργησε ως Οικοκυρική Σχολή τις δεκαετίες 1960 και 1970, έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο λόγω των ιδιαίτερα αξιόλογων παραδοσιακών και νεοκλασικών μορφολογικών του στοιχείων και έχει -ως χαρακτηριστικό δείγμα της παλιάς αρχιτεκτονικής της Παραμυθιάς- ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Στο πλαίσιο αυτό σας καλούμε να αξιοποιήσετε την ημέρα αυτή ως αφορμή για τη γνωριμία των μαθητών με τα ιδιαίτερα και, ίσως, άγνωστα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Στην περίπτωση που οι κατά τόπους σχολικές μονάδες επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες, με την υλοποίηση ενός ευρύτερου μαθητικού προγράμματος όπως λ.χ. τη συγκέντρωση πληροφοριών και ιστορικών στοιχείων ή παλαιών φωτογραφιών, επίσκεψη στα κτίρια, φωτογραφική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης, συνέντευξη με ανθρώπους που φοίτησαν ή δίδαξαν σε αυτά τα σχολεία και όποιες άλλες ιδέες έχουν οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί, με το δικό σας συντονισμό, είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία, παροχή διαθέσιμων πληροφοριών και στοιχείων επικοινωνίας από αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς που θα μπορούσαν να συνδράμουν με ειδικότερες πληροφορίες και περαιτέρω υλικό.

Πρότασή μας είναι, να αξιοποιηθεί όλο αυτό το υλικό και να παρουσιαστεί σε σχετική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, (ομιλίες, παρουσιάσεις, φωτογραφική έκθεση κλπ.), όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλα μαθητικά προγράμματα. Εφόσον, λόγω χρόνου, δεν καταστεί εφικτή η υλοποίηση του προαναφερθέντος μαθητικού προγράμματος στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων, παραμένει ανοικτή η πρότασή μας για υλοποίησή της τη νέα σχολική χρονιά.

Ευελπιστούμε στη μελλοντική συνεργασία μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες στα τηλέφωνα 2665.0.21417 & 28539 (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας) ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ΛΒ΄ ΕΠΚΑ (lbepka@culture.gr).

Ακριβές Αντίγραφο

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εφορείας
Γεώργιος Ρήγινος
Αρχαιολόγος

http://dipe.thesp.sch.gr/dipe_last/index.php?option=com_content&view=article&id=1685
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης