ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ

Πήγαινε κάτω

ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ Empty ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Πεμ Ιουν 19, 2014 1:57 pm

Πλησιάζει η μέρα της Γενικής Συνέλευσης και η ηγεσία της ΔΟΕ προσπαθεί να προφυλαχτεί από την κριτική που θα δεχτεί για όσα συνέβησαν μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα το ξεπούλημα των αγώνων του κλάδου κατά της Αξιολόγησης. Ιδού το κείμενο που μας έστειλαν σήμερα:

Αρ. Πρωτ. 920
Αθήνα  19/6/2014

Προς      
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.


ΘΕΜΑ : « Σχετικά με τη συμπλήρωση των αριθμητικών δεικτών και των αρχικών τμημάτων της φόρμας της Α.Ε.Ε.»

 Με αληθινή έκπληξη παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις Δ.Σ. Συλλόγων εκπαιδευτικών Π.Ε. όπου ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορείται το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για το γεγονός ότι έπειτα από την υιοθέτηση του Ενιαίου Κειμένου περιγραφικής απάντησης στη διαδικασία της Α.Ε.Ε. δεν προχωρά και στο να δώσει κατευθύνσεις για τη συμπλήρωση των αριθμητικών δεικτών.

 Η απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στις 11 Ιουνίου 2014 όριζε ξεκάθαρα : «Καλούμε κι εκείνους τους συναδέλφους που μέχρι σήμερα δεν έχουν ακολουθήσει το δρόμο του συνδικαλιστικού κινήματος να ενωθούν μαζί τους και να επιμείνουν στην αξιοποίηση του Κειμένου της Δ.Ο.Ε. στα περιγραφικά τμήματα της φόρμας του Υπουργείου, αφήνοντας τόσο τα αριθμητικά όσο τα αρχικά τμήματα της φόρμας όπου αποτυπώνεται όλη η λειτουργία του σχολείου, ασυμπλήρωτα».

 Είναι σαφές ότι το Δ.Σ. μένει πιστό στην πορεία που έχει χαράξει για ακύρωση της διαδικασίας της Α.Ε.Ε. στην πράξη. Η συμπλήρωση των δεικτών, που προτείνει πανελλαδικά ο σύλλογος, όχι μόνο δεν αποτρέπει την κατηγοριοποίηση αλλά συμβάλλει, εκτιμούμε, προς αυτή την κατεύθυνση.

  Όσο δε για τη διάχυτη παραπληροφόρηση από ποικίλες κατευθύνσεις ότι η φόρμα δε γίνεται αποδεκτή με τη συμπλήρωση μόνο του περιγραφικού μέρους, τόσο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., έπειτα από επικοινωνία με πολλούς διευθυντές σχολικών μονάδων όσο και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών (σχετικό έγγραφο Συλλόγου Φθιώτιδας) διαβεβαιώνουμε ότι η φόρμα γίνεται αποδεκτή με την παρατήρηση ότι εκκρεμεί η απάντηση των ερωτήσεων, κάτι που δεν επηρεάζει την περιγραφική αποτύπωση.

 Είναι επίσης σαφές ότι δεν ήταν το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. που επέλεξε την πορεία της υποχρεωτικής συμμετοχής στις ομάδες εργασίας αλλά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με την αυταρχικού χαρακτήρα εγκύκλιο «επιστράτευσης» στις 24-3-2014. Από εκεί και μετά το Δ.Σ. έκανε ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να δημιουργήσει όρους οργανωμένης αντίδρασης (κήρυξη στάσεων εργασίας για τις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας και όταν πλέον έγινε αναγκαίο, λόγω της χαμηλής συμμετοχής στις στάσεις εργασίας, το κείμενο ενιαίας περιγραφικής απάντησης.

 Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί για μια ακόμη φορά τους συλλόγους διδασκόντων να υιοθετήσουν τη στάση που έχει αποφασίσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε συντεταγμένα να αποτυπωθεί η αντίδραση του κλάδου στην εφαρμογή της Α.Ε.Ε. που συνδέεται με την αξιολόγηση – χειραγώγηση.

Όταν πια έγινε αναγκαίο;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Τι ψέμα τεράστιο είναι αυτό;;;;;;;;;;;;;

Από την αρχή η ΔΟΕ ανακοίνωσε πως θα υπάρξει κείμενο. Από την ίδια στιγμή που ανακοίνωσε και τις στάσεις εργασίας. Και για του λόγου το αληθές:


http://www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=10685

Αριθμ.Πρωτ. 781

Αθήνα 7/4/2014

Προς Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΘΕΜΑ : Αυτοαξιολόγηση - Μέτρα ακύρωσης στην πράξη

               Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. υλοποιώντας την απόφασή του για την αποτροπή, στην πράξη,  της εφαρμογής  της αυτοαξιολόγησης,  που άμεσα συνδέεται με την αξιολόγηση - χειραγώγηση και σε συνέχεια της από 30-3-2014 απόφασής του.

Αποφάσισε τα παρακάτω:

Καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην σπεύσουν να προχωρήσουν άμεσα, εντός της εβδομάδας που διανύουμε, σε συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας που ορίστηκαν έπειτα από την παράνομη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
Σε καμία περίπτωση και παρά τις όποιες πιέσεις δεν προσφέρει κανείς εκπαιδευτικός έργο εκτός του ωραρίου εργασίας του. Κανένας δεν μπορεί και δε νομιμοποιείται να μας υποχρεώσει σε κάτι τέτοιο.

Οι εκπαιδευτικοί που έχουν οριστεί σε ομάδες εργασίας φροντίζουν να προγραμματίσουν τις συνεδριάσεις των ομάδων τους, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη στάσης εργασίας σε πάγια βάση ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικοί και να μη συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας όταν καλούνται σ' αυτές.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. πρόκειται να κοινοποιήσει, έγκαιρα, στους συναδέλφους κείμενο - απάντηση σχετικά με τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης ώστε με συντεταγμένο τρόπο ο κλάδος να σταθεί απέναντι στις πιέσεις του Υπουργείου Παιδείας.


Υπενθυμίζουμε ότι κυρίαρχο όργανο για τη σύνταξη των οριστικών εκθέσεων των σχολικών μονάδων είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Για την καλύτερη οργάνωση της δράσης μας, τα Δ.Σ. των τοπικών Συλλόγων να προχωρήσουν στην καταγραφή των αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων ώστε να υπάρξει συνολική εικόνα για το πόσα σχολεία πήραν αποφάσεις με βάση το σχέδιο πρακτικού της Δ.Ο.Ε., πόσα σχολεία συγκρότησαν ομάδες εργασίας σε εθελοντική βάση και σε πόσους Συλλόγους Διδασκόντων υιοθετήθηκε η στάση που πρότεινε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σχετικά με την ανάθεση (από τους Διευθυντές/ντριες - Προϊσταμένους/ες) συμμετοχής στις ομάδες εργασίας με ανάδειξη του παράνομου χαρακτήρα της εγκυκλίου του Υπουργού Παιδείας.  

Από τις 7 Απριλίου λοιπόν. Και ταυτόχρονα με την ανακοίνωση για στάσεις εργασίας. Κι έρχονται τώρα, δύο και πλέον μήνες μετά και ψεύδονται ασύστολα. Πως τάχα το κείμενο το έστειλαν γιατί δε γίνονταν στάσεις εργασίας!

Ας θυμηθούμε όμως και τι άλλο είχε προηγηθεί. Στις 4 του Απρίλη. Που με εγκύκλιό της η ΔΟΕ έλεγε στα μέλη της:

https://paideia.forumgreek.com/t2119-topic

ΘΕΜΑ: Εξειδίκευση της απόφασης της Δ.Ο.Ε. της 30-3-2014 σε σχέση με τις ενέργειες των συλλόγων διδασκόντων

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την απόφασή του στις 30 Μαρτίου 2014, έπειτα από την «επιστράτευση» που επέβαλε με την εγκύκλιο της 24ης Μαρτίου ο Υπουργός Παιδείας, κάλεσε τους συλλόγους διδασκόντων «…να επιβεβαιώσουν τη βούλησή τους να μη στελεχώσουν εθελοντικά τις ομάδες εργασίας, να ολοκληρώσουν τη σύνταξη των πρακτικών και να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους στον τοπικό Σύλλογο».

Στη συνέχεια οι «επιστρατευμένοι» διευθυντές των σχολικών μονάδων, αναγκαστικά, ορίζουν τις ομάδες εργασίας.

Με βάση τον Υπαλληλικό Κώδικα, παρ. 2 του άρθρο 25 του Ν. 3528/2007 (όπως αναφέρει και η γνωμοδότηση της Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε.), « Ο υπάλληλος οφείλει να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του. Όταν όμως εκτελεί διαταγή, την οποία θεωρεί παράνομη, οφείλει, πριν την εκτέλεση, να αναφέρει εγγράφως την αντίθετη γνώμη του και να εκτελέσει τη διαταγή χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Η διαταγή δεν προσκτάται νομιμότητα εκ του ότι ο υπάλληλος οφείλει να υπακούσει σε αυτήν».

Με βάση τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εξειδικεύοντας την απόφασή του, καλεί τους συναδέλφους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της σύνταξης των πρακτικών με τα οποία αρνούνται την εθελοντική συγκρότηση των ομάδων εργασίας (σχετικό υπόδειγμα έχει αποσταλεί), να προχωρήσουν στις παρακάτω ενέργειες :

· Οι Διευθυντές αναγράφουν στο Βιβλίο Πράξεων του Διευθυντή ότι « Έπειτα από την υπΆ αριθ. 44375/Γ1/24-3-2014 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, συντάσσω την παρούσα πράξη με την οποία προχωρώ στη σύσταση ομάδων εργασίας στα πλαίσια της Α.Ε.Ε. Θεωρώ ότι η ενέργεια αυτή αντίκειται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεδομένου ότι το άρθρο 39 παρ.5 του Καθηκοντολογίου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη ρητή διάταξη της ιδίας Υπουργικής απόφασης, η οποία αναθέτει αποκλειστικά και μόνο στον Σύλλογο Διδασκόντων την αρμοδιότητα διενέργειας της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης. Επιπρόσθετα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς αναφέρεται σε περιπτώσεις διαφορετικές από τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης ενώ παράλληλα, ο Σύλλογος έχει ήδη λάβει απόφαση επί του θέματος, πράγμα, που βεβαίως σημαίνει, ότι δεν γεννάται ζήτημα αδυναμίας λήψης απόφασης για οποιονδήποτε λόγο. (Σύμφωνα με την από 28-3-2014 γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε.)»

· Μετά την πράξη ανάθεσης του Διευθυντή, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αφού πάρουν αντίγραφο της πράξης, θα πρέπει να συντάξουν έγγραφο, συνολικά ή ο καθένας χωριστά, το οποίο θα καταθέσουν στο Διευθυντή του σχολείου και θα αναφέρει,

«Κύριε Διευθυντά (ή Κυρία Διευθύντρια), έλαβα αντίγραφο της υπΆ αριθμόν ……….. απόφασης σας με την οποία με ορίζετε μέλος ομάδας εργασίας της Α.Ε.Ε., παρά το γεγονός, ότι η παραπάνω αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στον σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος έχει ήδη αποφασίσει επί του θέματος. Με το παρόν έγγραφο σας δηλώνω, ότι παρά το γεγονός, ότι θεωρώ την εντολή σας παράνομη, ελλείψει αρμοδιότητας, (Σύμφωνα με την από 28-3-2014 γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε.) θα εκτελέσω αυτήν, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Σημειώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συντάξουν το κείμενο σε δύο αντίτυπα ώστε στο ένα από αυτά να προστεθεί ο αριθμός πρωτοκόλλου του σχολείου.

Είναι πολύ σημαντικό οι Διευθυντές να διατυπώσουν οπωσδήποτε την παραπάνω άποψη ώστε οι όποιες ευθύνες να βαρύνουν μόνο το Υπουργείο Παιδείας και όχι τους ίδιους.

Η άσκηση του δικαιώματος της αναφοράς σε περίπτωση που ο υπάλληλος θεωρεί ότι η εντολή που έχει λάβει είναι παράνομη, αποτελεί δικαίωμα και παράλληλα υποχρέωση του υπαλλήλου (σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα) και έτσι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Δ.Ο.Ε. έχει ήδη δώσει εντολή στη Νομική της Σύμβουλο για κατάθεση αίτησης ακύρωσης της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και θα προχωρήσει σε επιλεγμένες νομικού χαρακτήρα κινήσεις. Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι καμία κίνηση μεμονωμένη δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί παρά μόνο έπειτα από συνεννόηση με τη Δ.Ο.Ε.

Σχετικά με το τι θα πρέπει να πράξουν οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί καθώς και οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε 1/θέσια, 2/θέσια και 3/θέσια σχολεία, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει ότι, προφανώς σκόπιμα, υπάρχει διάχυτη εκ μέρους της διοίκησης ασάφεια και απουσία συγκεκριμένων οδηγιών με αποτέλεσμα πολλοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικοί Σύμβουλοι με «υπερβάλλοντα ζήλο» να πιέζουν τους εκπαιδευτικούς στην κατεύθυνση της συγκρότησης ομάδων εργασίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο υλικό της αξιολόγησης και συγκεκριμένα στον Τόμο 2: «Ανάλογα με τον αριθμό των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων, η διαδικασία της γενικής εκτίμησης αναπτύσσεται με την εργασία των συμμετεχόντων στην ολομέλεια ή και σε επιμέρους ομάδες εργασίας» και στον ίδιο Τόμο 2, σελίδα 15 παρ. 3.2 «Ένας ολιγομελής σύλλογος (για παράδειγμα ένα νηπιαγωγείο ή ένα μικρό δημοτικό σχολείο) είναι δυνατόν να εργαστεί ως μια ομάδα». Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας 190089/Γ1/10-12-2013, αναφέρει ότι «οι σχολικές μονάδες της προσχολικής αγωγής δεν υποχρεούνται στην υλοποίηση σχεδίων εργασίας ,εκτός και εάν το επιλέξουν με δική τους απόφαση».

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό οι εκπαιδευτικοί των ολιγοθέσιων σχολείων και των νηπιαγωγείων δεν είναι υποχρεωμένοι να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας (την πραγματοποίηση της γενικής εκτίμησης πραγματοποιεί η ολομέλεια του συλλόγου διδασκόντων) ούτε και να προχωρήσουν στη σύνταξη σχεδίων εργασίας.

Τι έλεγε στο έγγραφο αυτό η ΔΟΕ; Να εκτελέσουν οι εκπαιδευτικοί την εντολή που έλαβαν! Ρητά και κατηγορηματικά. Πριν αλέκτωρ λαλήσει άλλαξαν γνώμη και αφαίρεσαν το επίμαχο κομμάτι για την εκτέλεση της  εντολής. Και το γύρισαν στη νέα έκδοση για στάσεις εργασίας μεν και κατάθεση ενιαίου κειμένου δε.

Για τους δείκτες που τώρα λένε, ούτε λέξη. Κι απορούν μετά που τα σχολεία δεν κατάλαβαν και συμπλήρωσαν δείκτες. Αν και το όλο θέμα είναι για γέλια αφού το ερωτηματολόγιο ναι μεν αποθηκεύεται αλλά δεν είναι ολοκληρωμένο. ¶ρα οποιαδήποτε στιγμή το Υπουργείο μπορεί να ζητήσει να συμπληρωθούν και οι δείκτες. Για να δούμε τότε πού θα μας βγάλει η τακτική της ΔΟΕ;

Της ΔΟΕ που δεν κήρυξε ούτε μια μέρα πανελλαδικής απεργίας από το Πάσχα  και μετά. Και με τον κλάδο να βιώνει Γολγοθά που άλλον δε γνώρισε τις τελευταίες δεκαετίες.

Ένα τεράστιο ξεπούλημα με τη συναίνεση και τμήματος των Παρεμβάσεων που ήταν και οι εμπνευστές του κειμένου της ενιαίας απάντησης. Αποτέλεσμα να υπάρξουν ανοιχτές διαφωνίες ακόμη και από πρωτοκλασάτα στελέχη των Παρεμβάσεων (βλέπε κείμενα του συλλόγου Αριστοτέλης) και βέβαια καταγγελιών από τη μεριά του ΠΑΜΕ και των ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ. Λίγες μέρες πριν κατά της τακτικής της ΔΟΕ τάχθηκε και η ΕΡΑ.

Ποιοι λοιπόν στήριξαν αυτή την τακτική; Η ΔΑΚΕ, η ΠΑΣΚ (ΔΗΣΥ πλέον) και ένα τμήμα από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. (βλέπε Α' σύλλογος Αθήνας).

Έτσι στη Γενική Συνέλευση αναμένεται να γίνει χαμός.

Και βέβαια θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί. Τέτοια γεγονότα δεν τα χάνουμε με τίποτε!!!!!!!

Δείτε το πρόγραμμα εδώ: http://www.doe.gr/014/pr170614.pdf

(Αρχίζει την Κυριακή, 22 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ -Μιχαήλ Βόδα και Λιοσίων, κοντά στην πλατεία Βάθης - και οι πρώτες ομιλίες θα ξεκινήσουν κατά τις 12 το μεσημέρι το νωρίτερο)

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ Empty Απ: ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Παρ Ιουν 20, 2014 4:22 am

Στην ίδια ρότα - του νίπτουμε τας χείρας - και το άλλο έγγραφο της ΔΟΕ για τα σεμινάρια των διευθυντών:

http://www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=10761

Αρ. Πρωτ. 921

Αθήνα 19/6/2014


Προς Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΘΕΜΑ : « Εξ' αποστάσεως επιμόρφωση των διευθυντών για την αξιολόγηση»

Μόνο ως ομολογία πανικού και ήττας μπορεί να θεωρηθεί το έγγραφο του Ι.Ε.Π. για «υλοποίηση της εξ' αποστάσεως επιμόρφωσης στο Πλαίσιο Β' κύκλου επιμόρφωσης των στελεχών εκπαίδευσης» που εκδόθηκε στις 17-6-2014.

Έπειτα από τη δυναμική αντίδραση του κλάδου και τη μαζική άρνηση των διευθυντών των σχολικών μονάδων να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια της αξιολόγησης τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακυρώθηκαν, το Ι.Ε.Π. έρχεται να βάλει σε εφαρμογή το «εναλλακτικό σχέδιο» της εξ' αποστάσεως επιμόρφωσης των διευθυντών στην αξιολόγηση.

Έχουν προηγηθεί οι απαράδεκτες ενέργειες των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης που σε ευθεία αντιπαράθεση με τον κλάδο δε δίστασαν με σαφή εκδικητική - τιμωρητική διάθεση να καλέσουν δύο ή και τρεις (!!!) φορές τους διευθυντές των σχολείων σε επαναληπτικά σεμινάρια. Η στάση τους αποτελεί μνημείο αντισυναδελφικότητας και φανερώνει ξεκάθαρα ότι έχουν επιλέξει πλευρά. Εξ' ίσου απαράδεκτη είναι η κλήση των διευθυντών από Περιφερειακούς Διευθυντές και Διευθυντές Εκπαίδευσης να παρακολουθήσουν τα επιμορφωτικά σεμινάρια απόγευμα εργάσιμων ημερών καθώς και αμέσως μετά τη λήξη του διδακτικού έτους και μάλιστα τις ημέρες που διεξάγεται η 83η Γ.Σ. του κλάδου, στην οποία πολλοί διευθυντές είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι.

Όπως τονίσαμε και στην από 4-6-2014 ανακοίνωσή μας σε σχέση, τότε, με τα επαναληπτικά επιμορφωτικά σεμινάρια, «Οι αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών και των Διευθυντών Εκπαίδευσης έχουν , σύμφωνα και με τη Νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε., σοβαρό νομικό ελάττωμα» αφού σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 του Π.Δ. 152/2013 για την αξιολόγηση, «...με απόφαση Υπουργού καθορίζεται το περιεχόμενο και η διαδικασία της επιμόρφωσης». Το ίδιο συμβαίνει και σε σχέση με την εξ' αποστάσεως επιμόρφωση.

Καμία σχετική απόφαση Υπουργού δεν υπάρχει παρά μόνο απόφαση του Ι.Ε.Π. το οποίο σύμφωνα με το Ν. 3699/2011, με τον οποίο συστάθηκε, δεν είναι τίποτε περισσότερο από «επιτελικός, επιστημονικός φορέας που υποστηρίζει το έργο του Υπουργείου Παιδείας».

Είναι ολοφάνερο ότι οι Διευθυντές Εκπαίδευσης που πιέζουν τους διευθυντές των σχολείων να δηλώσουν συμμετοχή στη διαδικασία της εξ' αποστάσεως επιμόρφωσης με βάση την απόφαση του Ι.Ε.Π., αυθαιρετούν για μια ακόμη φορά.

Η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου, την οποία επισυνάπτουμε, καθιστά σαφές ότι οι διευθυντές των σχολείων δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη διαδικασία της εξ' αποστάσεως επιμόρφωσης.

Καλούμε τους συναδέλφους διευθυντές να επιδείξουν την ίδια δυναμική και συνεπή στάση που επέδειξαν με το να ακυρώσουν, με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , τα επιμορφωτικά σεμινάρια της Α.Ε.Ε. και να μη πάρουν μέρος στη φαιδρή διαδικασία «επιμόρφωσης» εξ' αποστάσεως.

Η απάντησή τους θα είναι, είμαστε βέβαιοι, και αυτή τη φορά συντριπτική.

Ήττα για ποιον; Τα ίδια μας τσαμπούναγε η ΔΟΕ και όταν ο προηγούμενος υπουργός παιδείας έδωσε εντολή στους διευθυντές για ανάθεση. Και τότε όμως και τώρα αποδεικνύεται πως το σύστημα έχει πολλούς άσσους στο μανίκι του για να περάσει τα σχέδιά του για την αξιολόγηση. Αντίθετα η ΔΟΕ ή τη θέληση δε διαθέτει να αντιδράσει ή το νιονιό για να βρει τον τρόπο. Ειδικά για την ηγεσία πιστεύω πως ισχύει το πρώτο. Και πως συνειδητά οδήγησαν τον κλάδο σε Βατερλό. Ενώ για το τμήμα των Παρεμβάσεων που συνέπραξε με την ηγεσία (την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ δηλαδή), έχουμε τη δεύτερη περίπτωση, της απύθμενης ανοησίας. Και να πεις πως δεν είχαν εμπειρία; Οι περισσότεροι είναι της γενιάς των αγώνων κατά του ΑΣΕΠ. Που παρά τις τεράστιες κινητοποιήσεις να σταματήσουν οι εξετάσεις, με διαδηλώσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα, έγινε μια τρύπα στο νερό. Ίδια τρύπα και τώρα, με τους αποκλεισμούς έξω από τα κέντρα επιμόρφωσης. Μόνο που το αρχαίο γνωμικό λέει πως το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού...

Να προσθέσω ότι τα σεμινάρια δεν ακυρώθηκαν από τη μη προσέλευση των διευθυντών αλλά γιατί οι συνδικαλιστές την έστησαν απέξω και δεν τους άφηναν να μπουν. Ψεύδεται ασύστολα όποιος λέει το αντίθετο. Και έχει μυαλό κουρούνας αν το πιστεύει πως οι διευθυντές δε θα λάβουν μέρος στην εξ αποστάσεως επιμόρφωση. Εκτός αν αποφασίσουν να καταθέσουν παραίτηση από την καρέκλα του διευθυντή. Πράγμα που δυο μήνες πριν το έλεγε η ΔΟΕ μα πλέον το έχει ξεχάσει. Το λιβάνισμα λοιπόν στην αγωνιστικότητα των διευθυντών που στηρίζεται;

Εκτός ελαχίστων που παραιτήθηκαν, κυρίως στην Κρήτη, όλοι οι άλλοι διευθυντές υλοποίησαν την εντολή που έλαβαν για ανάθεση. Χρειάζεται και άλλη απόδειξη πως και τώρα με τα σεμινάρια θα ακολουθήσουν το ίδιο;

Έτσι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία το κρας τεστ του υπουργείου ενόψει της ατομικής αξιολόγησης. Οι ελάχιστοι γενναίοι θα έχουν ήδη απομακρυνθεί και όσοι μείνουν στη θέση τους θα εφαρμόσουν και την αξιολόγηση σε βάρος των συναδέλφων. Εθισμένοι στην εκτέλεση εντολών ακόμη και όταν τις θεωρούν παράνομες.

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης