ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ

Πήγαινε κάτω

ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ Empty ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Νοε 27, 2011 2:53 am

TA ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ !


Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα. Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά.

Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.

Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους. Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους.

Μετά συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος και ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε μετά από μια εβδομάδα για να αγοράσει οποιοδήποτε γάιδαρο έβρισκε έναντι 500 ευρώ! Και αποχώρησε.

Την επόμενη μέρα ανέθεσε στον συνέταιρό του το κοπάδι των γαϊδάρων που είχε αγοράσει και τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει όλα στην τιμή των 400 ευρώ το ένα. Οι κάτοικοι βλέποντας την δυνατότητα να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα, αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4 φορές πιο ακριβά από ότι τα είχανε πουλήσει, και για να το κάνουν αυτό, αναγκάστηκαν να ζητήσουν δάνειο από την τοπική τράπεζα.

Όπως φαντάζεστε, μετά την συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν διακοπές σε έναν φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ενώ οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα γαϊδούρια στην κατοχή τους που δεν άξιζαν πλέον τίποτα.

Φυσικά οι αγρότες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα χρέη. Μάταια. Η αξία τους είχε πατώσει. Η τράπεζα λοιπόν κατάσχεσε τα γαϊδούρια και εν συνεχεία τα νοίκιασε στους πρώην ιδιοκτήτες τους.

Ο τραπεζίτης όμως πήγε στον δήμαρχο του χωριού και του εξήγησε ότι εάν δεν ανακτούσε τα κεφάλαια που είχε δανείσει θα κατέρρεε και αυτός, και κατά συνέπεια θα ζητούσε αμέσως το κλείσιμο της ανοικτής πίστωσης που είχε με τον δήμο. Πανικόβλητος ο δήμαρχος και για να αποφύγει την καταστροφή, αντί να δώσει λεφτά στους κατοίκους του χωριού για να καλύψουν τα χρέη τους, έδωσε λεφτά στον τραπεζίτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν κουμπάρος του δημοτικού συμβούλου.

Δυστυχώς όμως ο τραπεζίτης αφού ανέκτησε το κεφάλαιό του, δεν έσβησε το χρέος των κατοίκων, και ούτε το χρέος του δήμου, ο οποίος φυσικά βρέθηκε ένα βήμα πριν την πτώχευση. Βλέποντας τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στριμωγμένος από τα επιτόκια, ο δήμαρχος ζήτησε βοήθεια από τους γειτονικούς δήμους. Αυτοί όμως του έδωσαν αρνητική απάντηση, γιατί όπως του είπαν είχαν υποστεί την ίδια ζημιά με τους δικούς τους γαιδάρους!!...

Ο τραπεζίτης τότε έδωσε στον δήμαρχο την «ανιδιοτελή» συμβουλή / οδηγία να μειώσει τα έξοδα του δήμου: λιγότερα λεφτά για τα σχολεία, για το νοσοκομείο του χωριού, για την δημοτική αστυνομία, κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων, της έρευνας, μείωση της χρηματοδότησης για καινούρια έργα υποδομών. Αυξήθηκε η ηλικία συνταξιοδότησης, απολύθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημαρχείου, έπεσαν οι μισθοί και αυξήθηκαν οι φόροι.

Ήταν έλεγε αναπόφευκτο, αλλά υποσχόταν με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές «να βάλει τάξη στη λειτουργία του δημοσίου, να βάλει τέλος στις σπατάλες» και να ηθικοποιήσει το εμπόριο των γαϊδάρων.

Η ιστορία άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα όταν μαθεύτηκε πως οι δυο επιχειρηματίες και ο τραπεζίτης είναι ξαδέρφια και μένουν μαζί σε ένα νησί κοντά στις Μπαχάμες, το οποίο και αγόρασαν με τον ιδρώτα τους. Ονομάζονται οικογένεια Χρηματοπιστωτικών Αγορών, και με μεγάλη γενναιότητα προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εκλογική εκστρατεία των δημάρχων των χωριών της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση η ιστορία δεν έχει τελειώσει γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι έκαναν μετά οι αγρότες.

Εσύ τι θα έκανες στην θέση τους?

Τι θα κάνεις εσύ?Αναδημοσίευση της γαϊδουρινής ιστορίας από γκρουπ εκπαιδευτικών στο Face Book, έξτρα αφιερωμένη σε κάθε λογής γαϊδούρια...

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ Empty Απ: ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Νοε 27, 2011 3:17 am

Αφού διαβάσεις τα ανωτέρω, την ιστορία των γαϊδουριών και των "γαϊδουριών" είσαι πλέον έτοιμος να διαβάσεις και τα επόμενα. Για καλύτερη κατανόηση δεν έχεις παρά να αλλάξεις τη λεξούλα "ευρώ" με τη λέξη γάιδαρος. Τους υπόλοιπους συσχετισμούς ελπίζω ότι δεν είμαστε και τόσο "γαϊδούρια" ώστε να μην μπορούμε να τους κάνουμε ο καθένας μόνος του...

Πώς οι τραπεζίτες ετοιμάζονται για την διάλυση του ευρώ


ΣΆΒΒΑΤΟ, 26 ΝΟΈΜΒΡΙΟΣ 2011 10:03

H Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να τονίζει σε όλους του τόνους ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ, αλλά όπως μεταδίδουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν το σχέδιο Β για να αντιμετωπίσουν τη διάλυση της.

Οι τράπεζες δεν είναι πια βέβαιες ότι η κρίση χρέους μπορεί να περιορισθεί. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η κρίση μπορεί να συμπαρασύρει ακόμη και την Γερμανία. Απόδειξη: Το γεγονός ότι η "ατμομηχανή" της ευρωζώνης απέτυχε να συγκεντρώσει το ποσό που ζητούσε κατά την διάρκεια της δημοπρασίας 10ετών ομολόγων που έγινε την Τετάρτη.

Το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος Standard&Poor's ανακοίνωσε πως έριξε κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου από AA+ σε AA, διατηρώντας αρνητική την προοπτική της οικονομίας. Οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας θα τεθεί σε κίνδυνο εάν διευρυνθεί η κρίση χρέους. Ταυτόχρονα η πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας υποβαθμίστηκε στα "σκουπίδια".

Σχέδιο Β από τις διεθνείς τράπεζες


Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη να καταρτιστεί σχέδιο Β, μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου κάνουν ακριβώς αυτό, επισημαίνει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας.

"Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε", δήλωσε ο Andrew Bailey, της ρυθμιστικής αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανίας. "Δεν πρέπει να αγνοούμε την προοπτική εξόδου ορισμένων χωρών από την ευρωζώνη", πρόσθεσε.

Πολλές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Merrill Lynch, της Barclays Capital και της Nomura δημοσιοποίησαν σειρά εκθέσεων αυτήν την εβδομάδα στις οποίες εξετάζεται η πιθανότητα διάλυσης της ζώνης του ευρώ.

"Η χρηματοπιστωτική κρίση στη ζώνη του ευρώ έχει εισέλθει σε μια πολύ πιο επικίνδυνη φάση," αναλυτές της Nomura έγραψαν την Παρασκευή. "Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κάνει βήματα για να βοηθήσει εκεί όπου οι πολιτικοί έχουν αποτύχει, η διάλυση του ευρώ είναι πιθανή", επισημαίνει η τράπεζα.

Μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Βρετανία, όπως η Royal Bank of Scotland, έχουν καταρτήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που το αδιανόητο πριν λίγους μήνες γίνει πραγματικότητα.

Οι ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιούν τις αμερικανικές τράπεζες, όπως την Citigroup, να μειώσουν την έκθεσή τους στη ζώνη του ευρώ. Στην Ασία, οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ έχουν εντείνει την παρακολούθηση της διεθνούς έκθεσης των τοπικών και ξένων τραπεζών υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής κρίσης.

Ανέτοιμες οι ευρωπαϊκές τράπεζες


Όπως, επισημαίνει το ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα. Οι τράπεζες στη Γαλλία και την Ιταλία δεν καταρτίζουν ιδιαίτερα σχέδια για τον απλούστατο λόγο, όπως λένε οι τραπεζίτες, ότι η ζώνη του ευρώ δεν πρόκειται να καταρρεύσει.

Παρά το γεγονός ότι τράπεζες όπως η BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit ξεφορτώθηκαν πρόσφατα ομόλογα ευρωπαϊκού χρέους ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυριαρχούσα άποψη είναι ότι δεν υπάρχει λόγος για να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

"Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει σαφώς η άποψη ότι η ευρωζώνη μπορεί να διαλυθεί, εδώ, πιστεύουμε ότι θα παραμείνει όπως είναι," είπε ένας γάλλος τραπεζίτης, συνοψίζοντας την επικρατούσα άποψη στον γαλλικό τραπεζικό τομέα. "Έτσι κανείς δεν υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε εναλλακτικό σχέδιο", δήλωσε ο τραπεζίτης, ο οποίος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημόσια.

Όταν η Intesa Sanpaolo, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, αξιολόγησε τα διάφορα σενάρια στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την περίοδο 2011-13 τον περασμένο Μάρτιο, κανένα από αυτά δεν ήταν με βάση τη διάλυση του ευρώ. "Παρόλο που η κατάσταση έχει εξελιχθεί, δεν έχουμε αναθεωρημένο σενάριο που να λαμβάνει υπόψη αυτό το ενδεχόμενο", δήλωσε ο Andrea Beltratti, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Εξετάζουν την ισοτιμία της νέας δραχμής


Από πολιτική άποψη, η ιδέα να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη θεωρείται ανάθεμα. Παρά τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα - και οι τράπεζες που της δανείζουν - θα λαμβάνει οικονομικό πακέτο βοήθειας για εννέα χρόνια, η επίσημη έξοδος της χώρας από το ευρώ θα μπορούσε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, και να δημιουργήσει μια δεύτερη Lehman, ή ακόμα και την έξοδο άλλων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς η κρίση μεταφέρεται βόρεια, στις πλουσιότερες της Ευρώπης, οι τράπεζες έχουν αυξήσει την ετοιμότητά τους για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Για παράδειγμα, ενώ σίγουρα από οικονομικής, νομικής και πολιτικής απόψεως είναι περίπλοκη η αποχώρηση της Ελλάδας, ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να εξετάζουν τις ισοτιμίες του ευρώ με μια νέα δραχμή, πως θα εκτελεστούν οι συμβάσεις και πόσο και πως θα επηρρεασθούν οι διεθνείς αγορές.

Ορισμένες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν ανάλογες προφυλάξεις. Ο γερμανικός κολοσσός τουρισμού TUI προκάλεσε σάλο πρόσφατα στην Ελλάδα όταν αποκαλύφθηκε ότι έστειλε επιστολές στους Έλληνες ξενοδόχους απαιτώντας την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων σε δραχμές για να προστατευθεί από τη ζημιά στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ.

Σε μια έρευνα των πελατών της Barclays Capital που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι αναμένουν τουλάχιστον μία χώρα να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ, το 35% δήλωσαν ότι αναμένουν η διάλυση της ευρωζώνης θα περιορισθεί στην Ελλάδα, ενώ ένας στους 20 εκτιμά ότι όλες οι χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης θα αποχωρήσουν το επόμενο έτος.

Δέκα Lehman


Ορισμένες τράπεζες εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να φύγει από το ευρώ περισσότερο από μία χώρα. Την Παρασκευή, η Merrill Lynch δημοσιοποίησε μια έκθεση που εξετάζει τι θα συνέβαινε εάν χώρες του ευρώ φύγουν από το κοινό νόμισμα και επανέλθουν στα παλιά τους νομίσματα. Εάν η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία αρχίζουν να τυπώνουν πάλι τα παλιά τους νομίσματα, το πιο πιθανό είναι ότι θα είναι υποτιμημένα έναντι του δολαρίου, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αδυναμία των οικονομιών τους, συμπαίρανε η έκθεση της Merrill Lynch.

Οι περισσότεροι τραπεζίτες ελπίζουν ότι η διάλυση του ευρώ δεν θα συμβεί. "Θυμάστε, όταν η Lehman πτώχευσε κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι συνέβη στη συνέχεια", δήλωσε ένας γάλλος τραπεζίτης. "Αυτή ήταν μια εταιρεία, όχι μια χώρα. Σε περίπτωση που μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ - πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα κατά 10 Lehman », τόνισε.

Πηγή: New York Times - Αναδημοσίευση από ΕΔΩ

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5297
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης