ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - «Διαρροή»... μυαλών στο εξωτερικό

Πήγαινε κάτω

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - «Διαρροή»... μυαλών στο εξωτερικό Empty ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - «Διαρροή»... μυαλών στο εξωτερικό

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Κυρ Δεκ 18, 2011 4:36 am

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -

«Διαρροή»... μυαλών στο εξωτερικό

«Διαρροή»… μυαλών στο εξωτερικό διαπιστώνεται στα Γιάννινα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με πρωτοβουλία των νέων επιστημόνων ή και άλλων χωρών που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν το επιστημονικό δυναμικό τους, την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας «διασταυρώνει τα ξίφη» του με τις Πρυτανικές αρχές και την πανεπιστημιακή κοινότητα εν γένει ή μεγάλη μερίδα αυτής.

Ο εκπαιδευτικός και ακαδημαϊκός ρόλος της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από τις προθέσεις των δύο πλευρών, με την ευθύνη να ανήκει πρωτίστως στο Υπουργείο, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, με επιπτώσεις όχι μόνο στη φοίτηση και τη στέγαση των φοιτητών, αλλά κυρίως στην αδυναμία των Ιδρυμάτων να είναι ελκυστικά για τους νέους φοιτητές, ακόμη και για τους υποψήφιους διδάκτορες.

Σαφώς, για το θέμα ευθύνεται η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, όμως οι αντιπαραθέσεις και τα «μετέωρα» βήματα επί των προωθούμενων αλλαγών, δεν συμβάλλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Έτσι εξηγείται και η στάση της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που αποφάσισε να στραφεί με μεγαλύτερη προσοχή στα θέματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, αναγνωρίζοντας την «τάση φυγής» νέων επιστημόνων.«Υπάρχει μια τάση φυγής νέων επιστημόνων και κυρίως υποψήφιων διδακτόρων, τους οποίους θα πρέπει να κρατήσουμε προς όφελος της χώρας. Για πρώτη φορά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται χώρος επισκέψεων από ξένες πρεσβείες που ενδιαφέρονται να βρουν ερευνητικά στελέχη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Καμπανάκι κινδύνου» για τα ΑΕΙ


Τα οικονομικά κυρίως προβλήματα των ΑΕΙ, μετά τις συνεχείς μειώσεις της χρηματοδότησης τα τελευταία 3 χρόνια, έχουν οδηγήσει σε αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας τμημάτων εργαστηρίων και δομών φοιτητικής μέριμνας.Τα προβλήματα αυτά αναφέρθηκαν αναλυτικά για κάθε ΑΕΙ στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Λαύριο, όπου για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο περίπου συμμετείχε εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής Υπουργός Κώστας Αρβανιτόπουλος.

Για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται στον «αέρα» το εκπαιδευτικό έργο της επόμενης χρονιάς, αφού η επιχορήγηση δεν επαρκεί, εργαστήρια και κλινικές υποστελεχώνονται και υποχρηματοδοτούνται, το πετρέλαιο θέρμανσης μπαίνει με το …σταγονόμετρο και αν ισχύσει η μεταφορά των εστιών του Εθνικού Ιδρύματος Ενότητας, θα υπάρξει αδυναμία σίτισης και στέγασης των φοιτητών.

«Εμείς θα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή για να λειτουργήσουν όλα» σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.Με όλα αυτά είναι μάλλον πλεονασμός η «απειλή» του Υπουργείου παιδείας για περικοπή πόρων τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και από τα ερευνητικά κονδύλια ως τιμωρία για τη στάση των Πανεπιστημίων!

Σημεία του Ψηφίσματος


Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, οριστικοποίησε την απόφασή της για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως κατά της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην ταξινομική ψήφο καθώς και αυτής που αφορά στις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης στα Πανεπιστήμια,-πέραν των άλλων προσφυγών που κατατέθηκαν για τις διαπιστωτικές πράξεις διορισμού των οργανωτικών επιτροπών.

Παράλληλα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων αντιμετωπίζοντας την κατάργηση των ήδη ελλειμματικών οργανικών θέσεων των διοικητικών υπηρεσιών των Πανεπιστημίων στην κατεύθυνση των απολύσεων και της εργασιακής εφεδρείας ζητεί την πλήρη εξαίρεση της Παιδείας από την εφεδρεία, υπογραμμίζοντας τη συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Τέλος, οι Πρυτάνεις αντιδρούν στην εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας που τους καλεί να ακυρώσουν τις διαδικασίες προκήρυξης θέσεων λεκτόρων που ήδη βρίσκονται σε τελικό στάδιο, κάνοντας λόγο για παραβίαση του νόμου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://epirusgate.blogspot.com/2011/12/blog-post_15.html - ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης