ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Από το "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" ως το "Όλοι μαζί τα φάγαμε". Η ιστορία μας μέσα από φράσεις που τη σημάδεψαν...

Πήγαινε κάτω

Από το "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" ως το "Όλοι μαζί τα φάγαμε". Η ιστορία μας μέσα από φράσεις που τη σημάδεψαν...  Empty Από το "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" ως το "Όλοι μαζί τα φάγαμε". Η ιστορία μας μέσα από φράσεις που τη σημάδεψαν...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Δεκ 24, 2011 12:00 pm


δυστυχώς επτωχεύσαμεν, ρε γαμώτο


1893
Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη βρίσκεται σε αδυναμία να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της, κηρύττει πτώχευση και ο Χ. Τρικούπης λέει την ιστορική φράση:
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ
Πριν όμως από την πτώχευση ο Τρικούπης είχε προλάβει να διευρύνει τον πορθμό του Ευρίπου, να αποξηράνει τη λίμνη Κωπαΐδα, να γεμίσει την Αθήνα σημαντικά κτίρια υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλερ, να κατασκευάσει 2.500 χιλιόμετρα εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών οδών, να δημιουργήσει από το μηδέν ένα πλήρες σιδηροδρομικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, να διανοίξει τη διώρυγα της Κορίνθου, να παραγγείλει τρία θωρηκτά πολεμικά πλοία, όλα αυτά με δάνεια από το εξωτερικό, τα οποία όμως είχαν δυστυχώς ληστρικούς όρους δανεισμού.

1895
Στις εκλογές του 1895 ο Τρικούπης δεν εκλέγεται ούτε καν βουλευτής. Στη θέση του εκλέγεται με διαφορά 4 ψήφων ο παντελώς άγνωστος Μιλτιάδης Γουλιμής. Ο Τρικούπης τότε αποφασίζει να αποσυρθεί από την πολιτική λέγοντας τη φράση:
ΑΝΘ’ ΗΜΩΝ ΓΟΥΛΙΜΗΣ

1916
Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1916 διοργανώνεται, εναντίον του Βενιζέλου, το διαβόητο
ΑΝΑΘΕΜΑ
Στο “ανάθεμα” κατά του Βενιζέλου, που έγινε στο Πεδίον του Άρεως, πρωτοστάτησε και χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αθηνών Θεόκλητος, πλαισιωμένος από συνοδικούς, παπάδες, υπουργούς, βουλευτές και χιλιάδες λαού. Τα μαινόμενα πλήθη κουβαλούσαν πέτρες και “έριψαν τον λίθο του αναθέματος κατά του μυσαρού προδότου και δολοφόνου της Πατρίδος και του Βασιλέως μας”.

1920
Τον Ιούλιο του 1920 ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει τη συνθήκη των Σεβρών, που δίνει στην Ελλάδα την Ανατολική Θράκη (ως 50 χμ. έξω από την Κωνσταντινούπολη), την περιοχή της Σμύρνης και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο καθιστώντας έτσι τη χώρα μας…
ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΘΑΛΑΣΣΩΝ
Δυο μέρες αργότερα, στο σταθμό του Παρισιού, και ενώ ο Βενιζέλος ετοιμάζεται να ανέβει στο τρένο για να επιστρέψει στην Αθήνα, δύο Έλληνες απόστρατοι αξιωματικοί αποπειρώνται να τον δολοφονήσουν…

1920
Λίγο μετά τη συνθήκη των Σεβρών, ο Βενιζέλος, με τον αέρα του θριαμβευτή, προκηρύσσει εκλογές, τις οποίες όμως χάνει. Κερδίζει η φιλοβασιλική παράταξη με κεντρικό σύνθημα τη λέξη…
ΟΙΚΑΔΕ
που σήμαινε την επιστροφή των στρατιωτών από το μέτωπο της Μ. Ασίας. Επανέρχεται έτσι στο θρόνο ο βασιλιάς Κωνσταντίνος που όμως αποφασίζει τη συνέχιση του πολέμου εναντίον της Τουρκίας, με τραγικό αποτέλεσμα, δύο χρόνια αργότερα (1922), τη Μικρασιατική καταστροφή.

1940
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Ιταλός πρέσβης, Εμανουέλε Γκράτσι, παραδίδει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο. Ο Μεταξάς τότε δίνει, στα γαλλικά, την εξής απάντηση: ALORS, C’ EST LA GUERRE (λοιπόν έχουμε πόλεμο), μια απάντηση που έμεινε στην Ιστορία ως:
ΟΧΙ

1946-1949
Μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου η Ελλάδα σπαράσσεται για τέσσερα χρόνια από ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Χιλιάδες ήταν τα θύματα αυτού του πολέμου, και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές εξόριστοι πέρασαν από τα στρατόπεδα εξορίας και βασανιστηρίων που λειτούργησαν στα ξερονήσια του Αιγαίου (Μακρόνησο, Γυάρο, Άι-Στράτη). Η εποχή εκείνη συνδέθηκε με δύο φράσεις που αποδίδονται στον Π. Κανελλόπουλο:
ΟΙ ΑΝΑΝΗΨΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…
ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΩΣ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ ΤΟΙΟΥΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣ ΑΝΑΚΤΗΣΑΝΤΕΣ ΜΕΤΑ ΓΟΝΙΜΟΝ ΨΥΧΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΝ


Η ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
Ειδικά τη δεύτερη φράση, ο Κανελλόπουλος αρνήθηκε πολλές φορές πως την έχει εκστομίσει.

1952
Το 1952 ο Νίκος Μπελογιάννης, ηγέτης της αντίστασης κατά των Γερμανών και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, δικάζεται για κατασκοπεία στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών και καταδικάζεται σε θάνατο. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης ο Μπελογιάννης κρατούσε καθημερινά ένα φρέσκο κόκκινο γαρύφαλλο, γι’ αυτό έμεινε γνωστός ως…
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ
Τελικά ο Μπελογιάννης καταδικάζεται σε θάνατο και, παρά την πανελλήνια και διεθνή κινητοποίηση, εκτελείται στις 30 Μαρτίου (ημέρα Κυριακή) του 1952. Για αυτή την εκτέλεση, η Μαρία Ρεζάν έγραψε αργότερα:
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΣΕΒΑΣΤΕΙ

1952
Το Νοέμβριο του 1952 γίνονται στην Ελλάδα εκλογές. Αντίπαλοι ο αρχηγός του στρατού κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, στρατάρχης Παπάγος και ο μετριοπαθής κεντρώος Πλαστήρας. Ωστόσο η δολοφονία Μπελογιάννη και η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, γεγονότα που συνέβησαν επί πρωθυπουργίας Πλαστήρα κάνουν το ΚΚΕ να δώσει το σύνθημα…
ΤΙ ΠΑΠΑΓΟΣ ΤΙ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ
Ο Παπάγος πέτυχε τελικά σαρωτική νίκη σε εκείνες τις εκλογές.

1961
Τον Οκτώβριο του 1961 γίνονται στην Ελλάδα εκλογές που έμειναν στην ιστορία ως εκλογές “Βίας και Νοθείας”. Σύμφωνα με την άποψη των κομμάτων του Κέντρου και της Αριστεράς, υπεύθυνοι για τη νοθεία ήταν η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο στρατός και η αστυνομία. Ιστορική έμεινε η φράση του Γεωργίου Παπανδρέου:
ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ
Ο Καραμανλής αρνήθηκε πολλές φορές την υπόκινηση από μέρους του ή του κόμματός του οποιασδήποτε βίας ή νοθείας ενώ ισχυριζόταν ότι αν υπήρξε βία ή νοθεία ενορχηστρώθηκε από τα ανάκτορα χωρίς τη συμμετοχή του.

1963
Τον Μάιο του 1963 δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη, από ανθρώπους του ακροδεξιού παρακράτους, ο βουλευτής της Αριστεράς, Γρηγόρης Λαμπράκης. Ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, αναφωνεί:
ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;
Τριάντα μέρες αργότερα ο Καραμανλής παραιτείται.

1967
Στις 21 Απριλίου του 1967, ομάδα Ελλήνων αξιωματικών με επικεφαλής τους: Παπαδόπουλο, Παττακό και Μακαρέζο, κάνουν πραξικόπημα και καταλαμβάνουν την εξουσία. Θα κυβερνήσουν την Ελλάδα για εφτά χρόνια (τους 8 τελευταίους μήνες ανατράπηκαν από τον Ιωαννίδη) έχοντας ως σύνθημα τη φράση:
ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

1968
Το Νοέμβριο του 1968 κηδεύεται στην Αθήνα ο Γεώργιος Παπανδρέου. Η κηδεία του θα μετατραπεί σε λαϊκό συλλαλητήριο κατά της χούντας. Στον Γεώργιο Παπανδρέου αποδίδεται η χιουμοριστική παράφραση του συνθήματος των χουντικών:
ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΩΝ

1974
Τον Ιούλιο του 1974 οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο (ΑΤΤΙΛΑΣ 1). Ενώ η Χούντα καταρρέει, ο στρατηγός Γκιζίκης παίρνει τηλέφωνο τον αυτοεξόριστο στο Παρίσι Κωνσταντίνο Καραμανλή και του ζητάει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο Καραμανλής επιστρέφει στις 2 μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Ιουλίου και στις 4 και 15΄ το πρωί ορκίζεται πρωθυπουργός. Τότε είναι που λέει τη φράση του Τρούμαν:
BOYS PRAY FOR ME

1974
Στις 14 Αυγούστου οι Τούρκοι ολοκληρώνουν τη βάρβαρη εισβολή τους στην Κύπρο (ΑΤΤΙΛΑΣ 2). Στην Ελλάδα η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή, αντιπρόεδρο τον Γ. Μαύρο και υπουργό εθνικής αμύνης τον Ε. Αβέρωφ) κρίνει πως δεν μπορεί να βοηθήσει στρατιωτικά την Κύπρο. Η αδυναμία αυτή εκφράστηκε με τη φράση που αποδίδεται στον Κ. Καραμανλή:
Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για μη εμπλοκή της Ελλάδας στην άμυνα της Κύπρου έπαιξαν οι αρχηγοί Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας που ήταν κάθετα αντίθετοι σε κάθε στρατιωτική ενέργεια. Για ανεξήγητο λόγο στη θέση των αρχηγών βρίσκονταν ακόμα οι εκλεκτοί της χούντας.

1974
Μετά την πτώση της χούντας, και λίγο πριν τις εκλογές του 1974, ο Μίκης Θεοδωράκης διατυπώνει τη φράση – σύνθημα:
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Ή ΤΑΝΚΣ
Στις εκλογές που έγιναν το Νοέμβριο του 1974 η Νέα Δημοκρατία, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κέρδισε με ποσοστό - ρεκόρ 54,37%.

1974
Μετά τις εκλογές του 1974 ακολουθεί η δίκη των πραξικοπηματιών. Η αρχική απόφαση του δικαστηρίου είναι να τους επιβληθεί η ποινή του θανάτου, όμως, λίγο αργότερα, -μετά από παρέμβαση, λένε, του Καραμανλή- η απόφαση μετατρέπεται σε ισόβια. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διατυπώνει τότε τη γνωστή φράση:
ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΙΣΟΒΙΑ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΙΣΟΒΙΑ

1976
Τον Ιούλιο του 1976 το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Χόρα” βγαίνει στο Αιγαίο με σκοπό να κάνει σεισμικές έρευνες σε περιοχές του Αιγαίου με ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, από τη Θράκη, όπου βρισκόταν, λέει τη φράση:
ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΧΟΡΑ
Αρκετοί αναλυτές ισχυρίζονται πως ο Παπανδρέου είπε τη φράση, αφού είχε πρώτα συνεννοηθεί με τον Καραμανλή, όμως ο Π. Μολυβιάτης, επί χρόνια στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, διέψευσε αυτό το σενάριο το 2002 στην ελληνική βουλή.

1981
Την 1η Ιανουαρίου του 1981 υπογράφεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στο Ζάππειο Μέγαρο, η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε Ε.Ο.Κ.). Γίνεται έτσι πραγματικότητα η φράση του Κ. Καραμανλή:
ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΗ

1981
Στις εκλογές που γίνονται στις 18 Οκτωβρίου του 1981 το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζει με ποσοστό 48%. Κεντρικό του σύνθημα:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

1983
Τον Οκτώβριο του 1982 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου αρχίζει διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα σύμφωνα με τη ρητή προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται τον Ιούλιο του 1983, με την υπογραφή της συνθήκης “απομάκρυνσης” των βάσεων. Μόνο που υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια στη συνθήκη: στο άρθρο 12, αντί για τη φράση “σε πέντε χρόνια η συμφωνία τερματίζεται”, υπάρχει η φράση “σε πέντε χρόνια η συμφωνία μπορεί να τερματιστεί”.
Τελικά βέβαια οι βάσεις παρέμειναν ενώ η συμφωνία σατιρίστηκε έξοχα από τους Χάρρυ Κλυν – Γ. Κακουλίδη με το τραγούδι σλόγκαν:
ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ

1989
Τον Ιανουάριο του 1989, ενώ οι εφημερίδες βοούν για το σκάνδαλο Κοσκωτά και για ανάμειξη πολιτικών προσώπων, ένας εισαγγελέας καλεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να καταθέσει με αιτιολογικό το γεγονός πως ο Καραμανλής είχε συναντηθεί κάποτε με τον Κοσκωτά σε μια δεξίωση. Ο Καραμανλής κάνει τότε την ιστορική δήλωση:
Η ΕΛΛΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ

1989
Το καλοκαίρι του 1989 η Νέα Δημοκρατία και ο ενιαίος τότε Συνασπισμός αποφασίζουν να παραπέμψουν σε δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκφράζει την αντίθεσή του λέγοντας πως…
ΕΝΑΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

1992
Στις 7 Αυγούστου του 1992 η Βούλα Πατουλίδου κερδίζει στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης το χρυσό μετάλλιο στα 110 μ. με εμπόδια. Μετά το τέλος του αγώνα η Βούλα αναφωνεί τη φράση:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ
Τα επόμενα δώδεκα χρόνια τα ολυμπιακά μετάλια θα γίνουν υπόθεση “ρουτίνας” για τον ελληνικό αθλητισμό. Οι ολυμπιονίκες μας χαρίζουν το όνομά τους σε στάδια, πλοία, αεροπλάνα, γίνονται εθνικοί ήρωες, μέχρι που έρχεται το 2004 για να μας “επαναφέρει” με απότομο τρόπο στην πραγματικότητα.

1995
Από τα μέσα του 1994 έχει αρχίσει να δημιουργείται θόρυβος στην Ελλάδα γύρω από το καινούριο σπίτι του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και της συζύγου του, Δήμητρας Λιάνη. Ο θόρυβος κορυφώνεται στις αρχές του 1995 όταν δημοσιεύεται το “πόθεν έσχες” για την αγορά της βίλας, στο οποίο ο Α. Παπανδρέου φέρεται να έχει δανειστεί από φίλους του 155 εκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να την αγοράσει. Τότε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος κάνει την ιστορική δήλωση:
ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΡΙΞΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΩΛΟΣΠΙΤΟ

1996
Τον Ιανουάριο του 1996 επιπόλαιες ενέργειες Ελλήνων και Τούρκων φέρνουν Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα πολέμου. Μετά από μεσολάβηση (αρκετοί θεωρούν πως δεν υπήρξε μεσολάβηση αλλά έντονες πιέσεις) της αμερικανικής κυβέρνησης, η κρίση τελικά αποσοβείται, όμως τα αποτελέσματα είναι τραγικά για την Ελλάδα: ένα ελικόπτερο πέφτει στα νερά των Ιμίων και σκοτώνονται τρεις Έλληνες αξιωματικοί, ενώ καταρρακώνεται η εθνική αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Την επόμενη ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης λέει στη βουλή τη φράση:
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ, μια φράση που έμεινε στην Ιστορία ως…
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
Η φράση αυτή, αν και αποδοκιμάστηκε έντονα από πολύ κόσμο, δεν εμπόδισε τον Κώστα Σημίτη να νικήσει στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (1996 και 2000).

1997
Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ εκφωνεί τη φράση:
THE CITY WHO WILL ORGANISE THE OLYMPIC GAMES OF THE YEAR 2004 IS ATHENS
και η Ελλάδα ετοιμάζεται να ζήσει μία ακόμη μεγάλη φούσκα, όπως τη φούσκα του χρηματιστηρίου, τη φούσκα των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, τη φούσκα των ολυμπιακών μεταλλίων και γενικότερα τη φούσκα της εφήμερης ευημερίας.

2000
Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, έξω από την Πάρο, το επιβατηγό – οχηματαγωγό Εξπρές Σάμινα προσκρούει στις χαρτογραφημένες νησίδες “Πόρτες” και βυθίζεται, με αποτέλεσμα να πνιγούν 81 άνθρωποι. Λίγες μέρες αργότερα, σε μια θυελώδη συνεδρίαση της ελληνικής βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής ζητάει από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να απολογηθεί για τις τεράστιες ευθύνες και παραλείψεις της ελληνικής πολιτείας. Ο Σημίτης, στην απάντησή του, λέει, μεταξύ άλλων, πως τι να κάνουμε…
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

2004
Τον Απρίλιο του 2004 οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν, μετά από δημοψήφισμα, το σχέδιο του ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού, γνωστό ως σχέδιο Ανάν. Βασικό ρόλο στην απόρριψη αυτή έπαιξε η ιστορική φράση του τότε προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου που δήλωσε:
ΠΑΡΕΛΑΒΑ ΚΡΑΤΟΣ, ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ, ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΛΟΓΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΗΔΕΜΟΝΑ, μια φράση που έμεινε στην ιστορία ως…
ΠΑΡΕΛΑΒΑ ΚΡΑΤΟΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

2004
Τον Οκτώβριο του 2004 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην ταβέρνα του Μπαϊρακτάρη σε βουλευτές του κόμματός του, κάνει την περίφημη δήλωση:
ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ 5 ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ 6 ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ
Η δήλωση αυτή αν και γνώρισε μεγάλη επιδοκιμασία από τον ελληνικό λαό, δεν υλοποιήθηκε ποτέ ούτε στο ελάχιστο.

2009
Στις εκλογές που γίνονται τον Οκτώβριο του 2009 το ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, κερδίζει με ποσοστό 43,9 % και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο Γιώργος Παπανδρέου είπε αρκετές φορές τη φράση:
ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

2010
Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2010, μετά τη γενική κατακραυγή κατά του πολιτικού κόσμου λόγω της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ και στην Τρόικα, ο Θόδωρος Πάγκαλος είπε στη βουλή τη φράση ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, μια φράση που έμεινε γνωστή ως…
ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΛΟΓΟΜΝΗΜΩΝ
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης