ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ...

Πήγαινε κάτω

ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ...  Empty ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Ιουν 22, 2011 11:50 am

Σάλο προκάλεσαν χτες το βράδυ στη Βουλή οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεοδώρου Πάγκαλου, περί δημοκρατίας:

Την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πυροδότησαν οι δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνηση Θεόδωρου Πάγκαλου ότι η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της Ελλάδας από συστάσεως του ελληνικού κράτους χωρίς εξωτερικούς, στρατοκρατικούς και άλλους καταναγκασμούς, ήταν το 1981, όταν βγήκε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Πάγκαλος είπε στην ομιλία του ότι με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ υπήρξε «η πρώτη ανεμπόδιστη κι αναμφισβήτητη εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας με 48% του ελληνικού λαού» και αναφέρθηκε στο καθεστώς των κοινωνικών φρονημάτων που ίσχυε παλαιότερα.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε απαράδεκτη και υβριστική τη δήλωση και ζήτησε από τον κ. Πάγκαλο να ανακαλέσει τονίζοντας: «Δεν μπορεί να λέει ότι η Δημοκρατία ήρθε στον τόπο το 81. Θα αποχωρήσουμε από την αίθουσα».

Μάλιστα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν προσωρινά, για περίπου ένα τέταρτο.

«Είπα χωρίς εσωτερικούς και χωρίς άλλους εξαναγκασμούς. Το 74 ψηφίσαμε ελευθέρως. Μην μου πείτε ότι δεν επηρέαζε τους ψηφοφόρους το «Καραμανλής ή τανκς;» Η εκλογή του 63 και του 64 ανετράπη το 65 κατά τον γνωστό τρόπο, το 61 ήταν η εκλογή βίας και νοθείας, το 58 ήταν το ειδικό εκλογικό σύστημα με αναλογική στις μεγάλες πόλεις…» απάντησε ο κ. Πάγκαλος, πυροδοτώντας την αποχώρηση της ΝΔ.

Η πυροσβεστική παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου ότι «ήταν ένα μεγάλο λάθος η ιστορική αναδρομή την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη να μην μιλήσουμε για το μέλλον», δεν ωφέλησε.

«Θέλετε αφορμή να φύγετε χωρίς καν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να ακούσετε τον πρωθυπουργό;» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Επίσης κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι επέλεξε μία εύκολη αφορμή για να πολωθεί η κατάσταση και υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατία εδραιώθηκε το 1974, ωστόσο το 1981 ήταν η επιβεβαίωση της δημοκρατικότητας των θεσμών μας που κατακτήθηκαν με αγώνα».

Έπεσε το προσωπείο της πολυδιαφημιζόμενης από το ΠΑΣΟΚ συναίνεσης, απάντησε, κατά την επιστροφή της παράταξής του ο Αντώνης Σαμαράς. Είπε μάλιστα ότι «το ’74 δεν γεννήθηκε μια Δημοκρατία αλλά η Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή», σημειώνοντας ότι «εμείς σας ξέρουμε. Τώρα σας μαθαίνει και ο ελληνικός λαός».

«Η επάνοδος της ΚΟ της ΝΔ είναι μια συμβολική απόδειξη ότι η κοινοβουλευτική λειτουργία είναι στέρεη, έχει συνείδηση ευθύνης», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

«Η Δημοκρατία στην Ελλάδα ήλθε το 1974 και την εμπέδωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και καταλόγισε μεγάλο ατόπημα στον κ. Πάγκαλο.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΚΑΙ.GR

Πότε επιτέλους ήρθε η Δημοκρατία στη χώρα;

Και τι θα διδάξει στα Ελληνόπουλα η Ιστορία;

Αλλά και ποιος καθορίζει τι διδάσκει η Ιστορία στις νέες γενιές; Ακόμη και στους δασκάλους;

Η πρώτη φορά που κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά με την Ιστορία που διδάχτηκα ως μαθήτρια και σπουδάστρια αλλά και καθόλου καλά με την Ιστορία που δίδασκα ως εκπαιδευτικός, ήταν όταν βρέθηκα στα έδρανα του Μαρασλείου. Και με καθηγητή στην έδρα το Φανούρη Βώρο. Από δικό του άρθρο το ακόλουθο:

Ότι η ιστορική παιδεία ελέγχεται με ποικίλους τρόπους σε διάφορες κοινωνίες είναι γνωστό. Ενδεικτικά θυμίζω ότι στην κοινωνία μας ως το 1982 διδασκόταν Σύγχρονη Ιστορία με βάση βιβλίο που είχε γραφτεί το 1923 (και ήταν τότε συγγραφικό καύχημα) αλλά είχε «βελτιωθεί» από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου (δικτατορία) και της 21ης Απριλίου (εθνοσωτήρια…). Για τα γενόμενα σε διεθνές επίπεδο θυμίζω ένα βιβλίο που ο τίτλος του είναι εύγλωττος: Mark Ferró, Η Ιστορία υπό Επιτήρηση (μετ. Βασ. Τομανάς).

Στη χώρα μας η ατμόσφαιρα για την ιστορική παιδεία άρχισε να βελτιώνεται ύστερα από τη μεταπολίτευση (1974). Σημαντικό βήμα προς τη σπουδή και διδασκαλία Σύγχρονης Ιστορίας πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Υπουργός Παιδείας της περιόδου Οκτ. 1981-Ιούνιος 1982 συμφώνησε για συνολική ανανέωση του Προγράμματος και των βιβλίων διδασκαλίας Ιστορίας στο Λύκειο.

ΠΗΓΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ

Τελείωσα το Λύκειο το 1977. Σπούδασα στην Παιδαγωγική Ακαδημία την περίοδο 1982 - 1984. Τα νέα μέτρα για τη διδασκαλία της Ιστορίας δε με πρόλαβαν. Όπως και τους άλλους της γενιάς μου. Κι όμως κληθήκαμε να διδάξουμε και σε άλλους τις μισές μας γνώσεις σε θέματα Ιστορίας. Τυχαίο; Κατά την έκφραση της εποχής αλλά και με βάση όσα διδάχτηκα αργότερα στη Μετεκπαίδευση από το Βώρο, το Λιαντίνη, το Φίλια, θα απαντήσω: ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!

Σήμερα η Μετεκπαίδευση των Δασκάλων τελεί υπό παύση. Φέτος δεν έγιναν εξετάσεις και δε θα μετεκπαιδευτούν άλλοι συνάδελφοι. Μόνο το δεύτερο έτος θα περατώσει τις σπουδές του. Ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 1922 κρίθηκε ότι το 2011 μας είναι πλέον περιττός. Βέβαια σήμερα οι εκπαιδευτικοί σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο. Επιβιώνουν όμως ακόμη στις αίθουσες διδασκαλίας και δάσκαλοι που έχουν φοιτήσει μόνο δυο χρόνια στις Ακαδημίες. Όπως υπάρχουν κι εκείνοι που τελείωσαν Παιδαγωγική Ακαδημία σε ένα χρόνο - προερχόμενοι από άλλες σχολές και εισαχθέντες στις Ακαδημίες με κατατακτήριες. Ακόμη και δάσκαλοι που δε φοίτησαν σε ελληνικές σχολές αλλά σε σχολές του εξωτερικού, βρίσκονται κι αυτοί στην έδρα. Και διδάσκουν και ελληνική ιστορία. Με τι προσόντα;

Ίσως με το μεράκι... Φτάνει αυτό;

Η απόδειξη ήρθε μέσα από τα χτεσινοβραδινά επεισόδια στη Βουλή των Ελλήνων. Και τους διαξιφισμούς των πατέρων του έθνους περί Δημοκρατίας. Αν το Κοινοβούλιο ερίζει για θέματα που τα έχουμε ζήσει οι περισσότεροι, κι έχουμε ιδίαν αντίληψη, τότε τι συμβαίνει με τα απομακρυσμένα στο χρόνο γεγονότα; Και τι με την καταγραφή των ιστορικών γεγονότων στα εγχειρίδια των μαθητών;

Παράλληλα θα θυμίσω ότι τέτοια ζητήματα, ζωντανά και τρέχοντα από την πολιτική ζωή του τόπου, είναι κατά παράδοση και νομοθεσία ακόμη αποκλεισμένα από την αίθουσα διδασκαλίας. Μα και η επιστήμη της Ιστορίας σηκώνει τα χέρια ψηλά όταν πρόκειται για γεγονότα του σήμερα ή του πολύ πρόσφατου παρελθόντος. Θα πρέπει πρώτα να κριθούν στο μεγάλο δικαστήριο του Χρόνου. Και μετά να περάσουν στις σελίδες της Ιστορίας.

Γι' αυτό κι εγώ, με αφορμή τα χτεσινοβραδινά επεισόδια, θα ανατρέξω σε γεγονότα του παρελθόντος. Σε όσα η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει και σε όσα πρόλαβα ως άνθρωπος να ζήσω.

Πότε ήρθε η Δημοκρατία στον τόπο;

Το ερώτημα θυμίζει τους προβληματισμούς για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και τον ερχομό των στοιχείων ελληνικότητας και πάλι στην επιφάνεια. Λέγω "στοιχείων ελληνικότητας" γιατί είναι γνωστό πως η αυτοκρατορία αυτή δεν ταύτισε ποτέ τον εαυτό της με το όνομα "Ελλάδα".

Όμοια και η επάνοδος της Δημοκρατίας μετά τη χούντα της 21ης Απριλίου 1967. Το βέβαιο είναι πότε η Δημοκρατία μπήκε στο γύψο. Όπως αντίστοιχα γνωρίζουμε ότι η μάχη στη Λευκόπετρα αποτέλεσε την ταφόπλακα της αρχαίας Ελλάδας. Στα 146 π.Χ.

Μάχη όμως ή άλλο ιστορικό γεγονός που οι Έλληνες νίκησαν ή έδιωξαν τους Ρωμαίους, η Ιστορία δε γνωρίζει και δεν αναφέρει. Η μεταβολή κράτησε αιώνες και ήταν αποτέλεσμα αναρίθμητων γεγονότων και συνθηκών.

Και μπορεί ως παιδί να ατύχησα στη διδασκαλία της Ιστορίας μα είχα και το μεγάλο πλεονέκτημα να ζήσω εκ του σύνεγγυς μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. Με κορυφαίο την εξέγερση του Πολυτεχνείου αλλά και όσα ακολούθησαν τους επόμενους μήνες. Φαντάζομαι πως αυτό τουλάχιστον είναι γνωστό, πως το Πολυτεχνείο δεν έφερε πίσω τη Δημοκρατία. Πάλεψε γι' αυτήν, μάτωσε γι' αυτήν, της πρόσφερε ακόμη και ανθρώπινες ζωές μα η Χούντα συνεχίστηκε για αρκετούς μήνες ακόμη.

Χρειάστηκε το "κυπριακό" για να καταρρεύσει η Χούντα των Αθηνών:

Η Χούντα τελικά κατέρρευσε στις 24 Ιουλίου του 1974 κάτω από το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Η εισβολή στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε 4 ημέρες νωρίτερα (στις 20 Ιουλίου 1974) και η Χούντα, που είχε την ευθύνη για την προάσπιση του νησιού, δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε, παραπλανημένη από τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών και έχασε τον πόλεμο, που οδήγησε στη διχοτόμηση του νησιού.

Την ίδια ημέρα έφθασε στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το αεριωθούμενο αεροπλάνο της γαλλικής Προεδρίας, το οποίο έθεσε στη διάθεση του ο γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος. Οι πραξικοπηματίες αργότερα συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη.
ΠΗΓΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ .

Και μόνο τότε, όταν η τουρκική απειλή στόχευσε και την Ελλάδα, οι χουντικοί αναγκάστηκαν να παραδώσουν την εξουσία.

Ήταν καλοκαίρι του '74, βράδυ. Κι εγώ μόλις 15 χρονών. Στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη. Με τη γιαγιά μου, θυμάμαι, και το μικρότερο αδερφάκι μου. Και γύρω μας μια λαοθάλασσα. Φωνές και συνθήματα που να μην καταλαβαίνεις τι λένε. Το μάθαμε την άλλη μέρα. Πως εκείνο το βράδυ ερχόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Από το Παρίσι. Ποιος ήταν αυτός; Εμείς τα παιδιά δεν τον ξέραμε.

Τώρα κάποιοι λένε ότι ο Καραμανλής έφερε εκείνο το βράδυ και τη Δημοκρατία. Τι είναι η Δημοκρατία; Βαλίτσα; Κι άλλοι λένε πως την έφερε ο Αντρέας Παπανδρέου το 1981. Ούτε αυτόν όμως τον ξέραμε στα 1974. Απών κι εκείνος από την Ελλάδα στις μαύρες μέρες των συνταγματαρχών και στις ματωμένες του Πολυτεχνείου. Παρών μόνο ο λαός. Ο δήμος κατά τους αρχαίους.

Αυτό το λαό είδαν τα δικά μου μάτια εκείνο το βράδυ. Στις 24 Ιουλίου 1974. Όπως τον είχαν δει και τις μέρες του Πολυτεχνείου. Να τρίβει τα μάτια του με λεμονόφλουδες. Να υψώνει ελληνική σημαία και να τραγουδάει το "Πότε θα κάνει ξαστεριά" και το "Παιδιά σηκωθείτε." Να γράφει συνθήματα σε τοίχους και να περπατάει με πανό και πλακάτ στους δρόμους της Αθήνας: "ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ", "ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ", "ΔΕ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ - ΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ", "ΑΠΟΨΕ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ" και φυσικά το κλασικό "ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ".

Θα είχε γυρίσει ο Καραμανλής, θα είχε γυρίσει ο Παπανδρέου, αν ο λαός αυτός δεν είχε στηθεί μπροστά στα τανκς; Ή αν δεν είχαν εισβάλει τα τουρκικά τανκς στην Κύπρο και δεν είχε βγει και πάλι ο λαός στο δρόμο;

Αυτοί μας έφεραν τη Δημοκρατία ή η Δημοκρατία τους έδωσε την ευκαιρία να γυρίσουν πίσω;

Όσο για το 1981. Και την πρώτη κυβέρνηση Αντρέα Παπανδρέου. Αυτή την ιστορική στιγμή δεν την έζησα. Βρισκόμουν εκτός Ελλάδας. Με ένα καράβι γκαζάδικο, ναυτικός, ταξίδευα στους ωκεανούς. Δεν ψήφισα. Γιατί η Δημοκρατία της πατρίδας μου δεν επέτρεπε να ψηφίζουμε οι ναυτικοί που ταξιδεύαμε. Σύντομα όμως υπέστην τα αποτελέσματα της ψήφου των άλλων.

Ξεμπάρκαρα την άνοιξη του 1982. Και γύρισα στην Ελλάδα της αλλαγής. Ήταν η τελευταία φορά. Από τότε το ναυτικό μου φυλλάδιο βρίσκεται στο συρτάρι. Κι ας βρέθηκα πολλές φορές στους δρόμους, ακόμη και έξω από το σπίτι του τότε πρωθυπουργού, στο Καστρί, διαδηλώνοντας για την τεράστια ανεργία που προκάλεσε η πολιτική του Αντρέα Παπανδρέου στο χώρο της ναυτιλίας. Δεν εισακουστήκαμε. Ακόμη και όταν φωνάξαμε πως είμαστε το συνάλλαγμα της χώρας. Μπας και ιδρώσουν τα αυτάκια των πολιτικών μας για τις συνέπειες στην Εθνική Οικονομία αυτής της τακτικής.

Ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ισχυρίζεται πως αυτό που τότε ζούσαμε ήταν δημοκρατία...

Η δική μου πείρα λέγει ότι δημοκρατία ήταν αυτό:

ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ...  %2525CF%252583%2525CE%2525AC%2525CF%252581%2525CF%252589%2525CF%252583%2525CE%2525B70006

Ο καπετάν Χάρης επάνω στη νταλίκα. Και οι άλλοι συνάδελφοι και άνεργοι ναυτικοί.


ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ...  %2525CF%252583%2525CE%2525AC%2525CF%252581%2525CF%252589%2525CF%252583%2525CE%2525B70004

Στην οδό Κολοκοτρώνη στον Πειραιά. Φθινόπωρο του 1982. Και με Αντρέα Παπανδρέου στην εξουσία. Να διεκδικούμε το αυτονόητο. Το δικαίωμα στην εργασία. Εις ώτα μη ακουόντων.

Έτσι αναγκάστηκα να αλλάξω επάγγελμα. Όπως και χιλιάδες άλλοι ναυτεργάτες του τότε. Πρέπει να κατηγορήσω τη Δημοκρατία γι' αυτό; Μα δε μου έφταιξε η Δημοκρατία. Άλλοι έλαβαν τις αποφάσεις με αποτέλεσμα σήμερα από τους 120.000 Έλληνες ναυτικούς του τότε να υπάρχουν λιγότεροι από 20 χιλιάδες.

Τώρα ο κ. Πάγκαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, λέγει πως μαζί τα φάγαμε τα λεφτά. Πού ήταν το 1982 ο κ. Πάγκαλος όταν εμείς διαδηλώναμε στους δρόμους; Και διαμαρτυρόμασταν πως δε θα πληρώσει την ανεργία μονάχα η τσέπη μας αλλά και η οικονομία της χώρας που θα στερηθεί εκατομμύρια ξένο συνάλλαγμα;

Με ανάγκασαν από ναυτικός να γίνω δημόσιος υπάλληλος. Και σήμερα μου κόβουν το μισθό, 3.000 ευρώ μονάχα για την περσινή χρονιά, πολλά περισσότερα φέτος, γιατί λέει ότι όλοι μαζί τα φάγαμε αλλά εμείς θα πρέπει τώρα να πληρώσουμε τα σπασμένα. Ο λαός.

Και πάλι όμως δε φτάνουν όσα πληρώνουμε. Τώρα, ως τις 30 του Ιούνη, πρέπει να παρθούν ακόμη σκληρότερα μέτρα. Κι άλλες περικοπές μισθού. Κι άλλες περικοπές συντάξεων. Ακόμη και περικοπές του εφάπαξ που είναι δικά μας χρήματα. Δικές μας κρατήσεις. Κι όχι του κράτους.

https://xarinpaideias.forumgreek.com/t78-topic

Με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση σχεδιάζει, εντός των ημερών, να προβεί σε μια άνευ προηγουμένου κλοπή και στο εφάπαξ. Σχεδιάζει να περικόψει το εφάπαξ σχεδόν στο μισό δηλ. μέχρι και 20.000 ευρώ!!! Πρόκειται για μια απροκάλυπτη ληστεία χρημάτων που ανήκουν αποκλειστικά στους εργαζόμενους αφού μόνον αυτοί και όχι το κράτος, ανελλιπώς εισφέρουν στο ταμείο που δίνει το εφάπαξ.

Αυτό είναι δημοκρατία;

Και στα ίδια πλαίσια ο κ. Πάγκαλος φτάνει τώρα να εισηγείται ακόμη και άρση της μονιμότητας στο δημόσιο:


Ξαναρωτάω. Αυτό είναι δημοκρατία; Με αυτά που τώρα συμβαίνουν ψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό; Ή με το "ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;"

Έλαβε, λέει, ψήφο εμπιστοσύνης χτες βράδυ η νέα κυβέρνηση. 155 βουλευτές, όλοι του ΠΑΣΟΚ, είπαν ΝΑΙ. 143, όλοι οι εκτός ΠΑΣΟΚ, είπαν ΟΧΙ. Και 2 απουσίασαν και δεν είπαν τίποτε.

Την ίδια ώρα χιλιάδες λαού, μια λαοθάλασσα και πάλι, είχε κατακλύσει το Σύνταγμα. Και δεν έλεγε κανείς ΝΑΙ στα νέα μέτρα.

Θα γίνει, είπε ο πρωθυπουργός, δημοψήφισμα. Το φθινόπωρο. Κι αφού θα έχει ήδη ψηφιστεί το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ. Αφού δηλαδή περάσουν τα νέα μέτρα που θα μας τσακίσουν τελείως.

Πόσες φορές ακόμη στη ζωή μου θα με τσακίζει αυτή η πολιτική;


Και τελικά, μπορεί να στάθηκα άτυχη και να μη διδάχτηκα την αληθινή ιστορία ως μαθήτρια, μου φτάνει όμως που έζησα το Πολυτεχνείο. Η ιστορία δε μαθαίνεται στις σελίδες των βιβλίων. Κι από τους δικούς του τοίχους, από ένα άγνωστο χέρι αυτού του λαού, δίνω την απάντηση στο ερώτημα:

ΣΥ ΠΟΥ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙΣ, ΣΥ ΠΟΥ ΚΛΑΙΣ

ΣΗΚΩ ΚΑΙ ΦΩΝΑΞΕ:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!


Διότι τη δημοκρατία, κ. Πάγκαλε και κ. Σαμαρά, δεν την φέρνει κανένας πολιτικός. Μόνο ο λαός.

Και σίγουρα δεν τη φέρνουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Με τα περίεργα ποσοστά της ενισχυμένης αναλογικής και την τεράστια αποχή.

Όταν λοιπόν αυτός ο λαός είναι για ένα μήνα στις πλατείες και διαδηλώνει, οι πολιτικοί που σέβονται τη δημοκρατία, ακούν τις διαμαρτυρίες του. Και προχωρούν τώρα σε διαδικασίες δημοψηφίσματος. Δεν υπακούν πρώτα στην τρόικα και αφήνουν γι' αργότερα το δικαίωμα στο λαό να μιλήσει.

Έτσι συμβαίνει στη Δημοκρατία. Έτσι ονομάστηκε και η πλατεία μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων πλατεία Συντάγματος. Η πλατεία που και πάλι ο λαός βρίσκεται αγανακτισμένος με όσα του επιβάλλουν. Κι όσα πρόκειται εντός των ημερών να του επιβάλουν με το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ.

Κι όταν επιβάλλονται αποφάσεις ενάντια στη λαϊκή θέληση, δεν έχουμε Δημοκρατία. Γιατί και η Δημοκρατία, όπως και η Ιστορία δεν είναι θέμα χαρτιών. Ούτε λόγια. Είναι πράξη. Και στάση ζωής. Είναι η ίδια η ζωή.

Και η ζωή η δική μας σήμερα είναι τόσο μαύρη που δε συνάδει με το άριστο των πολιτευμάτων. Τόσο άθλια που να προσβάλει τη δημοκρατία όποιος ταυτίζει αυτή τη ζωή με τη δημοκρατία.

Με το δικαίωμα του πολίτη που το σύνταγμα της χώρας του
του δίνει το δικαίωμα να το υπερασπίζεται.
Ένα σύνταγμα που προβλέπει δημοκρατία για τη χώρα...

_______________________________

ΥΓ Από το σύνταγμα της πατρίδας μου, άρθρο τελευταίο:

2.Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3.Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4.Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.


Και άρθρο πρώτο:

Άρθρο 1

1.Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

2.Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.

3.Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.


Τα θυμίζω σε κάθε ενδιαφερόμενο γιατί στο Σύνταγμα αυτό ορκίστηκα και αυτό ακριβώς έδωσα υπόσχεση να τηρώ. Λαμβάνοντας υπόψη και τούτο:

Άρθρο 103

4.Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτοί εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τους όρους του νόμου και, εκτός από τις περιπτώσεις που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας ή παύονται με δικαστική απόφαση, δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβαστούν ή να παυθούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους. Κατά των αποφάσεων των συμβουλίων αυτών επιτρέπεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως νόμος ορίζει.

Μόνιμοι και εξελίσσονται μισθολογικά. Λέει πουθενά για άρση μονιμότητας που τώρα υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ή για μισθολογικό υποβιβασμό που μας επιβλήθηκε από το Μνημόνιο;
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ...  Empty Απ: ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Ιουν 22, 2011 12:29 pm


Από τις μέρες του Πολυτεχνείου δέθηκε η ζωή μας με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.

Κι ακόμη σήμερα, που ο Νικόλας δεν είναι πια εδώ, η δική του φωνή τραγουδάει τους πόθους και τους καημούς του λαού μας.

Αφιερωμένη η μπαλάντα στους 155 που χτες βράδυ ψήφισαν ΝΑΙ. Την ίδια ώρα που η πλατεία απέξω ψήφιζε σύσσωμη ΟΧΙ σε όσα έγιναν και σε όσα θα γίνουν.
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ...  Empty Απ: ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Ιουν 22, 2011 6:25 pm


Δεν υπάρχει “θέμα Πάγκαλου” υποστήριξε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση εκφράζει τις απόψεις της μέσω του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου στον Real FM, οι κυβερνήσεις της ΝΔ από το 1974 έως το 1981 ήταν δημοκρατικές και δεν τίθεται θέμα δημοκρατικής αξιοπιστίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ηλ. Μόσιαλος αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα απέκτησε την πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατική κυβέρνηση το 1981 υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει θέμα Πάγκαλου, ωστόσο η κυβέρνηση εκφράζει τις απόψεις της μέσω του πρωθυπουργού». Χαρακτήρισε αποφασιστικό μήνυμα προς τους εταίρους την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση.

Σημείωσε ακόμα ότι τα θέματα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας θα πρέπει να είναι αντικείμενο μελέτης των ιστορικών και όχι των πολιτικών και χαρακτήρισε θετικό το ότι οι βουλευτές της ΝΔ επέστρεψαν στη συνεδρίαση, συμπληρώνοντας ότι «θα ήταν προβληματικό, αν δεν είχαν επιστρέψει».

Από την πλευρά του, το Λα.Ο.Σ. ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «Μετά το άδειασμα που έκανε ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών στον έτερο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, είναι σίγουρο ότι ο κ. Πάγκαλος δεν θα τολμήσει ξανά να τορπιλίσει με το παρελθόν ή το παρόν την προσπάθεια για συναίνεση. 42 ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και πρακτορεία είχαν χθες απευθείας σύνδεση με την ελληνική Βουλή και το ξέσπασμα Πάγκαλου και η αποχώρηση της ΝΔ δεν κατεγράφησαν θετικά».

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ http://www.inews.gr/29/apostaseis-mosialou-apo-tis-diloseis-pagkalou.htm


Σαφέστατες αποστάσεις από τη θεωρία Πάγκαλου πως… η κυβέρνηση του ’81 ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση “χωρίς παλάτι και εξαρτήσεις” κράτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον Realfm. «Η κυβέρνηση θεωρεί δημοκρατία τις κυβερνήσεις του 1974 και του 1977», είπε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος, ενώ, ερωτηθείς για τις θέσεις του Θόδωρου Πάγκαλου, ήταν σαφής: «Τα θέματα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας πρέπει να είναι για τους ιστορικούς και όχι θέμα αναλύσεων στο κοινοβούλιο».
Απαντώντας στο ερώτημα αν οι απόψεις του κ. Πάγκαλου εκφράζουν την κυβέρνηση σημείωσε: «Δεν τίθεται θέμα δημοκρατικής αξιοπιστίας της ΝΔ για εμάς» ενώ για το εάν τίθεται θέμα Πάγκαλου στην κυβέρνηση είπε: «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα για εμάς. Ο πρωθυπουργός εκφράζει τις απόψεις της κυβέρνησης».
Ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι η ΝΔ επέστρεψε στα έδρανα της Βουλής μετά τη σύντομη αποχώρηση της και πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζονται υπερευαισθησίες».

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ http://www.zoomnews.gr
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ...  Empty Απ: ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Ιουν 22, 2011 6:41 pm

Δε χρειάζονται λοιπόν υπερευαισθησίες. Γνώση όμως της Ιστορίας;

Γνώση της Ιστορίας είναι σίγουρο ότι χρειάζεται. Αλλιώς έχει την τάση να επαναλαμβάνεται μέχρι να την εμπεδώσουμε.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στην Ιστορία, αφού οι ιστορικές αναφορές αρέσουν τόσο στον κ. Πάγκαλο:

http://www.sansimera.gr/biographies/197

Θεόδωρος Πάγκαλος1878 – 1952

Στρατιωτικός και πολιτικός από τη Σαλαμίνα. Γεννήθηκε το 1878 από πατέρα γιατρό και πολιτευόμενο, αρβανίτικης καταγωγής. Αφού περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1900, πρώτος στην τάξη του, ως ανθυπολοχαγός πεζικού. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην Ακαδημία Πολέμου του Παρισιού. Έφρασε μέχρι το βαθμό του αντιστρατήγου (1924) και αποστρατεύτηκε οριστικά το 1926.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έλαβε μέρος στο Κίνημα του 1909 ως ένα από τα πιο ενεργά μέλη του Στρατιωτικού Συνδέσμου και στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Το 1916 υποστήριξε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη διαμάχη του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο και ανταμείφθηκε με σημαντική θέση στο Υπουργείο Πολέμου. Μετέσχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως Επιτελάρχης, αλλά το 1920 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποστρατήγου, όταν οι «κωνσταντινικοί» ήλθαν στην εξουσία.

Το 1922 υποστήριξε την Επανάσταση Πλαστήρα, που κατήργησε τη Μοναρχία και ανακήρυξε τη Β' Ελληνική Δημοκρατία. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επικράτησή της, αν και απόστρατος, καθώς ηγήθηκε των δυνάμεων που κατέλαβαν την Αθήνα. Επανελθών εις την ενεργό υπηρεσία, ανέλαβε διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στη συνέχεια την προεδρία της ανακριτικής επιτροπής για τους υπευθύνους της Μικρασιατικής Καταστροφής, που οδήγησε στη «Δίκη των 6».

Το Νοέμβριο του 1922 ανέλαβε για ένα μήνα το Υπουργείο Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Γονατά και στη συνέχεια τοποθετήθηκε διοικητής της νεοσύστατης Στρατιάς του Έβρου. Εργάσθηκε υπεράνθρωπα, και (εντός) συντόμου χρονικού διαστήματος κατόρθωσε να τη μετατρέψει σε μια αξιόμαχη μονάδα, ενόψει της επικείμενης Συνθήκης της Λωζάνης, που θα καθόριζε, μεταξύ άλλων, και την έκταση του ελληνικού κράτους.

Ο Πάγκαλος αντιτάχθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς επιθυμούσε να επιτεθεί στην Τουρκία και να φθάσει ως την Κωνσταντινούπολη.
Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, αλλά η σθεναρή στάση του τον έκανε δημοφιλή σε μεγάλο τμήμα του στρατού. Επανήλθε στο στράτευμα για την καταστολή του αντιβενιζελικού κινήματος των Λεοναρδόπουλου - Γαργαλίδη (22 Οκτωβρίου 1923).

Σε μια περίοδο έντονης κυβερνητικής αστάθειας, ο Πάγκαλος αποφάσισε να βάλει τη δική του σφραγίδα στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1923 εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης με το Δημοκρατικό Κόμμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, το οποίο ανέλαβε την εξουσία στις 12 Μαρτίου 1924. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έγινε Υπουργός Εννόμου Τάξεως και μετά δύο μήνες ανέλαβε το Υπουργείο Στρατιωτικών. Παραιτήθηκε στις 26 Ιουλίου, όταν την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος στις 27 Οκτωβρίου 1924.

Στις 25 Ιουνίου 1925 ο Θεόδωρος Πάγκαλος ηγήθηκε στρατιωτικού πραξικοπήματος και ανέτρεψε την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου, με το επιχείρημα ότι η χώρα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας. Από την πρώτη στιγμή, δεν έκρυψε τις προθέσεις του: «Είμεθα κατάστασις. Δι' ημάς δεν υπάρχει Βενιζελισμός και Κωνσταντινισμός, διότι δεν υπάρχουν πλέον τα εκπροσωπούντα τα δύο ταύτα κόμματα, πρόσωπα. Ο μεν Βενιζέλος απέθανε πολιτικώς, ο δε Κωνσταντίνος φυσιολογικώς».

Κατόρθωσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και σχημάτισε επιτροπή για τον καταρτισμό νέου Συντάγματος. Το νέο Σύνταγμα ψηφίσθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1925, αλλά δημοσιεύτηκε ουσιωδώς τροποποιημένο από τον ίδιο στις 29 Σεπτεμβρίου 1925. Την ίδια ημέρα διέλυσε τη Βουλή, επειδή «είχε εκπέσει στη συνείδηση του έθνους», όπως δήλωσε.

Σχεδόν αμέσως άρχισαν οι διώξεις όσων αμφισβητούσαν την εξουσία του. Το νεοσύστατο, τότε, ΚΚΕ μπήκε από τους πρώτους στο στόχαστρο, όπως και το παλιό του αφεντικό, ο στρατηγός Πλαστήρας. Ο Τύπος τέθηκε υπό αυστηρό καθεστώς λογοκρισίας και δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ψηφίστηκε μια σειρά από καταπιεστικούς νόμους, με χαρακτηριστικότερη τη διάταξη που προέβλεπε ότι το μήκος της φούστας των γυναικών δεν επιτρεπόταν να ξεπερνά τους 30 πόντους από το έδαφος. Ο στρατηγός μπορεί να ήταν ένας άριστα καταρτισμένος αξιωματικός και ικανότατος επιτελής, αλλά υπήρξε ακραίος και οξύς στις ενέργειές του, παρασυρόμενος από την έντονη ιδιοσυγκρασία του.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος προκήρυξε εκλογές για τις 7 Μαρτίου 1926, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, γιατί εν τω μεταξύ είχε κηρύξει απροκάλυπτα δικτατορία (4 Ιανουαρίου 1926). Στις 19 Μαρτίου ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης υπέβαλε την παραίτησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Πάγκαλος προκήρυξε αμέσως προεδρική εκλογή και εκτέθηκε ο ίδιος ως υποψήφιος, με αντίπαλο τον καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνο Δεμερτζή, της συνασπισμένης αντιπολίτευσης. Όταν ο Δεμερτζής αποσύρθηκε από την εκλογή, καθώς τα κόμματα που τον υποστήριζαν διέρρηξαν το συνασπισμό τους, ο Πάγκαλος παρέμεινε μοναδικός υποψήφιος κι εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 5 Απριλίου 1926, διατηρήσας παράλληλα και την Πρωθυπουργία. Στις 19 Ιουνίου, για να δώσει επίφαση νομιμότητας στο καθεστώς του, έχρισε πρωθυπουργό τον Αθανάσιο Ευταξία.

Ο Πάγκαλος έδειξε αξιοσημείωτη πολιτική και διπλωματική ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της εξουσίας του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο βραχύβιος Ελληνουβουλγαρικός Πόλεμος (18 - 22 Οκτωβρίου 1925), «Το Επεισόδιο του Πετριτσίου», όπως έμεινε στην ιστορία, που στοίχισε στη χώρα μας μια καταδίκη από την Κοινωνία των Εθνών και την καταβολή χρηματικής αποζημίωση στη Βουλγαρία.

Η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο με την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και την κακή κατάσταση της οικονομίας.
Τα σφάλματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η εσωτερική κακοδιοίκηση και οι ποικίλες ατασθαλίες από το περιβάλλον του δικτάτορα, όπως και η στροφή του στον αντιβενιζελικό κόσμο, σφράγισαν την τύχη του καθεστώτος. Στις 24 Αυγούστου 1926 ο Πάγκαλος ανετράπη, όχι από τους βενιζελικούς, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά πρωτίστως από τους πραιτοριανούς του καθεστώτος του. Το αντιπραξικόπημα, υπό την ηγεσία του Κονδύλη, τον βρήκε να παραθερίζει ξένοιαστο στις Σπέτσες.

Ο Πάγκαλος έμεινε στη φυλακή Ιτζεδίν της Κρήτης για δύο χρόνια κι αφέθηκε ελεύθερος στις 10 Ιουλίου 1928, με την αμνηστία που χορήγησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ανέλαβε και πάλι την πρωθυπουργία. Από το 1928 ιδιώτευσε και δεν έπαιξε έκτοτε κανένα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, παρά μόνο το 1950, όταν κατήλθε υποψήφιος βουλευτής, αλλά δεν εξελέγη. Πέθανε στην Κηφισιά στις 27 Φεβρουαρίου 1952.

Επί της διακυβέρνησής του δημιουργήθηκε η Αεροπορική Άμυνα, ένα ταμείο για τη συγκρότηση της Πολεμικής Αεροπορίας, η Σιβιτανίδειος Σχολή, το Ελληνικό Μελόδραμα (πρόδρομος της Λυρικής Σκηνής). Θεμελιώθηκε το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού επί της οδού Πανεπιστημίου (εμπορικό κέντρο σήμερα), ενώ ιδρύθηκε και λειτούργησε η Ακαδημία Αθηνών, με πρωτοβουλία του επί της Παιδείας Υπουργού του, Δημητρίου Αιγινήτη.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος απέκτησε δύο τέκνα. Τον υποναύαρχο Θησέα Πάγκαλο και τον αξιωματικό της Αεροπορίας Γεώργιο Πάγκαλο. Γιος του Γεωργίου και εγγονός του δικτάτορα είναι ο δικηγόρος - οικονομολόγος Θεόδωρος Πάγκαλος (1938), ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών.
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ...  Empty Απ: ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Ιουν 22, 2011 6:50 pm

Καταλάβατε τι εννοούσα πριν λέγοντας πως η άγνοια της Ιστορίας οδηγεί στην επανάληψή της;

Η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ξέχασε αυτό να το αναφέρει ο Θεόδωρος Πάγκαλος ο νεότερος, στο βίντεο που υπάρχει πιο πάνω, είχε επιβληθεί δεκαετίες πριν από τον παππού του και συνονόματό του, Θεόδωρο Πάγκαλο το δικτάτορα.

Σήμερα ο εγγονός του έρχεται και προτείνει το ίδιο. Και παράλληλα παραδίδει και μαθήματα πολιτικής ιστορίας του ελληνικού κράτους από συστάσεώς του. Είναι βέβαιο ότι ως εγγονός δικτάτορα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι το κράτος αυτό δοκίμασε πολλές φορές χούντες. Αυτό δεν του το αμφισβητούμε. Μόνο θα του θυμίσουμε μια παροιμία του λαού μας:

"Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί."
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης